Aktuellt

"Tag några öl innan du loggar in på börssidorna"

En god vän till mig tillika aktieräv berättade att vederbörande fått tipset att "ta några öl innan du loggar in på börssidorna". D...

2018-01-18 16:53

Gästinlägg: Dra inte Ådalenkortet om svenskt försvar - vi duger till långt mycket mer

Nedanstående är ett gästinlägg av en försvarsmaktsanställd och handlar om att Försvarsmakten hela tiden bistår samhället och att man inte ska dra Ådalenkortet i tron att skjuta är det enda svensk militär kan göra och gör.

Med anledning av Löfvens uttalade (som var ett genmäle i all hast på ett uttalande från Åkesson) vill jag som enskild representant för Försvarsmakten använda min rätt att yttra mig angående den olyckliga tendens jag sett hos många att dra Ådalenkortet eller yttra sig om våldsmonopolets beskaffenhet.
Försvarsmaktens möjligheter till stöd åt svenska samhället är betydligt mycket mer än med vapen i hand (blogreds bildtext).
Militären får VISST verka inrikes, men det betyder inte att den ska. Försvarsmakten har verkat på otaliga sätt inrikes sedan Ådalen utan att det handlade om det djupt olyckliga tillvägagångssätt som ledde till tragedi i Ådalen. Våldsmonopolet i Sverige är reglerat för att endast i specialfall använda militären. Men FM verkar återkommande i samhället. Det kanske vanligast förekommande är att HV hjälper till med eftersök och stöttar upp civila myndigheter vid skogsbrand och översvämningar. Vid terrorattacken på Drottninggatan användes resurser från FM för att stötta upp på olika sätt. Grundinställningen är dock att polis i första hand skall hantera inrikes ordning.

Som civil i Försvarsmakten blir jag beklämd över att välutbildad och kompetent personal med stort ansvarskännande blir ihopfösta under hashtagen Ådalen och att vulgäruppfattningen fortlever att FM endast skulle kunna hantera situationer på detta sätt.

Jag vill inte se en förskjutning i det demokratiska våldsmonopolet, i synnerhet inte eftersom Försvarsmakten har andra verkningsområden där de kan komma att behövas i kristid. Men jag hoppas att de som slentriananvänder tragedin i Ådalen också är beredda att granska den privatisering av våldsmonopolet som skett över tid i Sverige utan att folk har reagerat i nämnvärd mån. Jag har stor respekt för mina vänner som är ordningsvakter, väktare och skyddsvakter men jag är oroad över den tendens som skett att lägga ut uppgifter som förut varit polisens på privata aktörer som vaktbolag. Då föredrar jag statligt reglerat våldsmonopol.
Bygge av reservbro, eftersök av saknade, släckning av skogsbränder, röjning av gammal ammunition, helikoptertransporter, logistik mm är uppgifter som Försvarsmakten är utmärkt till att bistå samhället med i fredstid.
Försvarsmakten bistår löpande det civila samhället utan att det handlar om att skjuta ner demonstranter, vilket skett en enda gång för snart 100 år sedan. Sedan dess har försvaret gjort antagligen tusentals insatser till stöd till samhället (blogreds bildtext).
Givetvis önskar jag alla helst att diskussionen förskjuts från huruvida militären skall kallas in eller inte till att handla om hur vi kan ge mer resurser till polisen (tex i form av rimliga löner). Allra helst hur vi skall kunna stärka upp resurser i lokalsamhällena som gör att problemen inte uppstår över huvud taget. Då menar jag skola, fritidshem, samhällsnytta. Min vistelse i Timbuktu med Försvarsmakten under FN-flagg har stärkt min uppfattning att våldsutövning är den yttersta åtgärden när allt annat fallerat. Där är vi inte än i Sverige.

Jag vill inte ha pansarfordon på gatan. Jag vill bara ha en rimlig och rättvis syn på Försvarsmakten och dess anställda och frivilliga.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

45 kommentarer:

 1. Många utbildade verkar tro att skotten i Ådalen har ett prediktivt värde. Det är därför de är mot att försvarsmakten utför polisiära uppgifter.

  Mindre utbildade (t.ex. Åkesson och Löfvén) skolkade från historielektionerna och har därför ingen bias mot försvaret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det var en hjälte till soldat som sköt kommunisten i Ådalen vet nog alla.

   Radera
  2. Den utbildning jag fick i försvaret är inte lämplig för uppdrag i fredstid.

   Radera
  3. Med tanke på att Sollefteå ligger i Ådalen är det nog knappast okänt för statsministern.

   Radera
  4. Hamid-Herari: Lär dig litet svensk historia så slipper du göra dig till åtlöje.

   Radera
 2. Bra Lars! Viktigt att ta upp detta för vi har fantastisk personal som jobbar i försvaret.

  Många som tar upp Ådalen, tycks ofta glömma bort att det inte är samma försvar som under 30-talet. Det hette till och med krigsmakten förr... Det är mils avstånd idag från vad det var förut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hade en fantastisk personal även tidigare, ja t o m mer fantastisk än idag. Officerarna och soldaterna vid Lunde 1931 agerade helt rätt.

   Radera
 3. Dialog och fler betalda trygghetsvärdar som själva varit islamister eller gangsters är nog medicinen. Sedan öka bidragen till religiösa krafter i utmaningsområdena så att de får fler resurser. Vi fortsätter på inslagen väg så kommer det att lösa sig. Förstärkta polisbilar som idag räcker, inte provocera med pansarfordon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om allt utom när du skriver att "öka bidragen till religiösa krafter i utmaningsområdena".
   Det finns INGEN anledning att bekosta låtsaskompisar med skattemedel. Bättre i så fall att lagstifta om att religion är en privatsak och vill man tillbedja i grupp får man bekosta lokal ur egen penningpåse.

   Radera
  2. @Petter Wilhelm: Smart sätt att få Saudi Arabien att dominera religion i Sverige.

   Radera
  3. Dialog är redan prövat nu i 20 år i Malmö.Så det vet vi funkade inte. De asociala huliganerna saknar helt anknytning till svensk kultur utan har en klankultur av MellanÖsterntyp. En ide som man kan diskutera med de religiösa muslimska ledarna är att vi som ju konstitutionen föreskriver, bejakar och stödjer klankulturen i samarbete med den muslimska subkulturen. Så att kräken döms enligt sharialagar med hängning för narkotikabrott, kastrering (eller är det stening ?) vid våldtäkt och handamputation vid rån eller stöld. Det kan ju vara en möjlighet till samarbete med religiösa krafter i klanområdena.

   Radera
  4. Vilka insatser är det du pratar om? Jag har väl snarare intrycket att man skitit i vad som händer i vissa områden. Att fortsätta med det är inte lösningen.

   Radera
 4. Svensk militär skulle kunna lösa polisiära uppgifter på ett utmärkt sätt om det efterfrågades. 100.000 FN/Utlandssoldater visar detta. Jag var själv med om att hantera kravaller i Bosnien. Vad gör man när demonstranter förväntas vara gummor i hucklen som i värsta fall kastar sten? Lämnar vapnen i vagnen och tar med sig snabbtillverkade batonger. För övrigt har man även vanliga personbilar och minibussar, man åker inte stridsvagn överallt. Jag blir så trött på när folk som inte vet vad militären är eller gör killgissar om vad de har för kompetens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Bosse
   Debatten borde primärt inte handla om militär förmåga eller kompetens.
   Försök att med någon grad av realism föreställa dig de ROE en skyttegrupp skulle beordras inför patrullering i eller i anslutning till valfritt utanförskapsområde inom Sverige och vilka konsekvenser det skulle innebära, inte minst vad gäller riskexponering.
   Hemska tanke...
   Debatten bör istället fokusera på politisk [in]kompetens, [frånvaron av] politiskt mod och [avsaknad av] politisk beslutsamhet...

   Radera
  2. Jo, men Sverige är annorlunda. Det kanske fungerar utomlands men absolut inte här. Ingen här skulle kunna snabbtillverka batonger...

   Radera
  3. Oberon : Och hur exakt löser kravallerfarenheten den organiserade brottsligheten i Malmö? Löste FN-insatsen i Kossovo deras organiserade brottslighet ?

   Radera
  4. @Oberon
   Det borde inte vara någon debatt alls. Polisen har ju redan kompletterats med patrullerande ordningsvakter i flera områden. Vad skiljer en obeväpnad svensk soldat mot en civil ordningsvakt från valfritt vaktbolag? Den förre har avsevärt bättre utbildning, fysik, mental stabilitet och förmåga att anpassa sig till växlande situationer. De skulle kunna gå tillsammans med de civila ordningsvakterna om det kännas bättre? De skulle kunna åka med alla ambulanser, brandbilar mfl. som idag inta kan arbeta utan att någon skyddar ryggen. Batong är en nödlösning - det finns inget som lugnar ner en mobb så bra som en videokamera.

   Radera
  5. Det roliga är att när polisen började skaffa insatsgrupper, bombgrupper mm så var det till försvaret de vände sig för att få utbildning.

   Radera
 5. Och hur och på vad sätt reagerar unga värnpliktiga vid en öppen konfrontation mot ligister?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Adekvat självförsvar. Livshotande våld typ stenslungor besvaras med varningsskott. Fortsätter det avges verkanseld, patronvis mot benen. Litet spill får brottsklanerna räkna med.

   "Överhögheten bär icke sitt svärd förgäves"

   Radera
  2. Mad Max;

   Ligister har alltid funnits. Förr var männen dock inte lika rädd att kavla upp armen och ta på sig hårdhandskarna för att på egen hand ge ynglingar en rejäl omgång. Så som de själva hade uppfostrats en gång i tiden. Folk njöt av att läxa upp andras ungdomar som inte kunde bete sig som folk och därmed förtjänade ett kok med stryk. Man efterlämnade inga bevis och skröt inte om det på facebook. Därför kunde ingen ställas till svars, mer än att polisen frågade vad yngligen egentligen hade där att göra. Polisen behövde aldrig hålla några förhör för ingen sa ändå nåt annat än att ungar ska hållas inne efter nio på kvällen.

   Idag njuter männen istället av deckare och TV-våld och besvärar polisen om någon okänd yngling knackar på dörren.

   Radera
 6. Måste säga att grundproblemet är som gästskribenten sa, skolan. Inte bara att det är brist på lärare, utan att lärarna inte har några befogenheter, inte kan kräva nån respekt, samt att "problembarnen" ska ut ur vanliga klassrum och få specialhjälp. Lämna en "problemunge" i en klass med vanliga så kommer du skapa 10 till, den värsta eleven drar med sig rätt många ner i träsket och inte tvärt om. Mantrat att "alla ska med" är ren idioti om alla ska med in i det kriminella livet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. In med militären i skolorna bara - viktigt att skydda framförallt flickor och unga kvinnor från ständiga våldtäkter i uppehållsrum och på toaletter - den nuvarande (o)ordningen är ett hot mot den viktiga feministiska indoktrineringen av våra unga.

   PS - Militären bör även sättas in för att skydda feministisk snöröjning i no-go-zoner!

   Radera
  2. Det du skrev lät roligt... sen började jag inse att det tragiskt nog inte är helt orealistiskt, ett par soldater som håller pli på ungarna ><.

   Radera
  3. Grundproblemet är inte skolan, roten till problemen finns bland våra politiker som hela tiden skall lägga sig i saker de inte har en aning om.

   Se bara på Fp gubben som hela tiden tjatar om skolan, han var utbildningsminister i åtta år - inget hände! En mer träffande beskrivning av en babblande idiot är svårt att hitta.

   Radera
  4. Möjligt att en orsak till problemet ligger i skolan men jag är i alla fall inte beredd på att vänta på att detta eventuellt skall åtgärdas. Jag vill ha undantagstillstånd och massivt våld från samhället tills problemet är löst.

   Radera
  5. Nej.

   Problemet är att Sveriges föräldrar har delegerat ut ansvaret över sina barn.

   ”Det är så synd om oss”. ”Vi är offer för statens våld mot medborgarna”.

   Det är alltid någon annans fel (barnen, politikerna, skolan, staten, skolböcker, barnprogrammen, internet, kommunen, psykiatrin, mm) när ens egna barn misslyckats.

   Nej, skyll på alla andra. För det är ju aldrig föräldern som ska ändra sina vansinniga beteenden.

   Problemet att barn blir ex. oansvariga ligister, svin, fega, extrema, impulsiva, bortskämda eller utbrända nervrak som tonåringar och unga vuxna är helt och hållet deras föräldrar.

   Att föräldrar är som de är - då kan ni skylla på politiker som tvingar föräldrar jobba med något de inte passar för, på skolan för att de lyssnar för mycket på föräldrarnas åsikter eller på sjukvården för att de hellre diagnostiserar barn och inte deras föräldrar.

   Ni som inte är föräldrar - skyll er själva. Det är den vuxna omgivningen som ska sätta fanskapen till föräldrar på plats oavsett var de befinner sig så de tar ansvar för sin unge som de lyckats klämma fram.

   Radera
  6. Hur "gammal" är du Frihet? Du som sitter med alla svaren? 21? 22? 16?

   Radera
  7. Cornucopia;

   Jag är tillräckligt gammal för att både kunna ha en egen åsikt och samtidigt inneha förmågan att kunna ändra min åsikt om någon som läser/lyssnar på mig är tillräckligt övertygande om att jag kan ha fel.

   Jag tar din killgissning som en komplimang. Jag är dock äldre än så.

   Radera
 7. Tror att Stefan fick idén från någon han blev begeistrad av i Sälen under helgen som var. Han blev hänförd av försvarsmakten likt barnet av tågbanan i julskyltningen. Han blev betagen av soldaterna på försvarsdagen på Ladugårdsgärde, brättade han känslosamt om inför publiken. Han har nu drömt sig bort. Som en hero ska han rädda förorten iklädd M90-kamouflage och bli tackad av ett jublande folk på Sergels torg med den svenska flaggan taffligt sydd tre centimeter under ärmsömmen på sin vänster axel, medan Gripen i formation flyger över huvudstaden. Det var han som räddade Sverige från sin undergång, tänker han, blundar och knyter sin näve hårt mot bröstet medan tårarna pressar sig ut under ögonlocken.

  Sedan kommer verkligheten ikapp och får i höst ett väljarstöd lägre 1911 år val för s.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror du. Baserat på dina egna tankar!om hur du själv skulle ha valt som politiker.

   Jag tror snarare att det är politisk strategi som ligger bakom uttalandet. De enda som vinner på att S sätter sig rakt på tvären mot marscherande militär på våra gator och torg är SD och möjligtvis M. Löfvén tänker inte göda SD som Moderaterna gjorde vid sin tid vid makten. Uttalandet gör antagligen att SD får mindre kraft i sina uttalanden om krav på att sätta in militär på gatorna.

   Radera
 8. Det fascinerar mig alltid, att så många svenskar fortfarande tror att Sverige 2018 är som Sverige 1978. Hundratals skjutningar och granatattacker, många döda och sårade. I partiledardebatten igår drogs jämförelser med krigstillstånd. Det är inte haschpundare och lördagsfyllerister det handlar om nu, utan militärt beväpnade grupperingar. Då duger det inte med Kling & Klang, utan det krävs helt andra resurser.
  Det kommer att bli värre. Det är dags för Sverige att skapa inrikestrupper, eller gendarmeri. Och en fungerande polisorganisation. Och...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Poliser sköter sitt jobb väldigt bra. Däremot kan man fundera på hur föräldrar sköter sitt jobb. Där kan militären ha en viktig uppgift att sköta, vilket de gjorde förr. När föräldrar misslyckats i 18 år kunde militären göra ett underverk för att rätta till de många bristerna hos unga pojkar som äntligen fick några manliga förebilder (befälen), lära sig ansvar och känna god kamratskap.

   Radera
 9. Ni blir lurade av erfarna trollkonstnärer - politikerna. Polisen har en kris - krisen består av två komponenter 1) En omfattande omorganisation som får erfaret folk att tappa gnistan och 2) väldigt mycket nytt bus på gatorna till följd av att gränsen stod vidöppen under allt för lång tid (tills Polisen i Malmö tvingade regeringen att stänga den). Lösningen är ganska enkel 1) tillför resurser 2) ändra lite i lagstiftningen så att busarna som lever på att vara buse får sitta inne längre för varje brott. Nu, försöker man blanda bort korten genom att försöka inkludera försvarsmaktens resurser och göra det hela till någon annans problem. Nej och åter nej - låt Er inte luras av detta spel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Niklas
   Helt rätt. Sen vore väl det bra om polisen kunde få använda alla de medel som försvårar för brottslingar och förenklar i polisarbete. Buggning, avlyssning, infiltrering, kameror osv utan att PK/älskar bus-idioter viftar med integritet och kränknings-kortet.

   Radera
  2. Nils Nilsson;

   Varför inte göra det till ett frivilligt initiativ? Alla vi som inte har något att dölja, så kan vi misstänka alla som inte gör samma sak. Du kan väl börja. Bugga din telefon, sätt upp kameror översllt där hemma och lägg ut allt i direktsänding på nätet så alla får lyssna.

   Du har väl inget att dölja?

   Radera
  3. Helt rätt. Ca 1 promille av befolkningen står för lejonparten av kriminaliteten. Lås in dem så får polisen det mycket lugnare. Sverige borde ha ca 10000 personer i fängelse, inte 4000 som nu. Tar man bort straffrabatten borde fängelsepopulationen öka samtidigt som belastningen på polis och domstolar minskar.

   Om vi kan se till att andra länders medborgare får sitta av straffet "hemma" istället för att utvisas efter straffet behöver vi kanske inte utöka fängelseplatserna jättemycket?

   Radera
 10. En sak jag undrar, vad ska militären exakt göra kring gäng brottsligheten? De är ju inte direkt utbildade i förundersöknings teknik, ej heller lagar om vad som är lagenligt när man införskaffar bevis. Sure, de kan göra arresteringar och eller omringning av bostäder osv för att förhindra att den eftersökte flyr, men har svårt och se någon större nytta av att sätta in militären, annat än som dödspatruller ala sydamerika, men tror inte det skulle vara så populärt varken bland militärerna eller de civila.. så.. Rent principiellt så tycker jag dock att man ska hålla polis och militär separat, så vida man inte har en bunt islamister som utropar lilla khalifatet i malmö tex och börjar våldföra sig på befolkningen som inte har rätt tro osv..

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Frankrike där militären patrullerar ute på gator och torg. Ofta i grupper bestående av 4 st. Det kändes konstigt när man såg det, som första tanke. Sen som en känsla av ökad trygghet. Sen tror jag bestämt att det håller en stor del av buset borta. Bara närvaron ändrar attityden och den attityden kunde nog vara bra i vissa områden även i Sverige?

   Radera
  2. Det skulle vara populärt bland de som slipper brottsligheten som de ihjälskjutna annars skulle ägna sig åt. Frågan är hos vem man vill vara populär? Politikernas fel är att de tror att de kan vara populära bland alla.

   Radera
  3. Har Frankrike löst problemet med att låta militär patrullera gatorna?

   Radera
 11. Verkar som om myten om Ådalen blivit en allmänt vedertagen sanning. Det som är sant är att militären sköt för att rädda livet på arbetare/strejkbrytare som en upprörd folkmassa tänkte lyncha. Sjukt att en myt skall påverka svensk politik nästan 100 år senare.

  SvaraRadera
 12. I takt med att klanerna bygger upp sin egna miliser för att försvara de territorier de erövrat och nu ockuperar blir det alltmer korrekt att sätta in militär istället för polis för att återta dessa territorier och driva ut fienderna ur landet.

  Den som tror att klanerna bara sysslar med grov organiserad brottslighet är inte riktigt med i matchen. Det är inte italienska maffian utan klaner från Mellanöstern det handlar om. De lägger under sig territorier och genomdriver sin kultur där med våld och hot. Det är det livet handlar om i Mellanöstern och Afrika sedan tusentals år tillbaka.

  SvaraRadera
 13. Då kan vi lägga till Östermalm på listan över no go-zoner!

  SvaraRadera
 14. ”De europeiska regeringarna har för det mesta reagerat på terrorhotet med breda synliga åtgärder, med soldater på gatorna, undantagstillstånd och mer övervakning.

  Den ansedda terrorforskaren David Kilcullen vid tankesmedjan New America Foundation säger att det i stort sett är fel väg att gå om man vill bekämpa terrorn på lång sikt.[...]

  - Att inte bete sig som om hela invandrarbefolkningar är ett hot, att stärka civilsamhället och att göra sannolika mål svårare att angripa är en del viktiga åtgärder. Sedan måste man förbättra resurserna för och informationsgången mellan de europeiska säkerhetstjänsterna och poliskårerna. För det är de som ska stå i främsta linjen i den här kampen, inte militären, säger Kilcullen.”

  https://svenska.yle.fi/artikel/2017/05/24/militarisering-fel-svar-pa-terrorhotet

  SvaraRadera