Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-01-28 17:04

Gå därifrån - Omgiven av psykopater

Thomas Erikssons nya populärpsykologiska Omgiven av psykopater - så undviker du att bli utnyttjad av andra (Adlibris 62:- till 199:- SEK), uppföljaren till succén Omgiven av idioter, är en angelägen, mycket bra men samtidigt skrämmande bok. Samtidigt antagligen nödvändig läsning som åtminstone en första vaccination mot de obotliga empatilösa helt känslobefriade rovdjur i människohamn som rör sig bland oss och utgör 3-4% av befolkningen - psykopaterna.
Medan Omgiven av idioter är en lättsam populärpsykologisk genomgång av DISA-modellens fyra grundläggande personlighetsdrag, och hur man kan komma till egen självinsikt respektive hantera dessa i vardagen på ett konstruktivt sätt, är uppföljaren Omgiven av psykopater en betydligt mörkare skapelse.

Forskningen är lite oense om hur stor andel av befolkningen som är psykopater, men det är minst 2%, kanske upp till 6% och ungefär dubbelt så vanligt bland män som hos kvinnor. Det är inte heller en digital förmåga, utan finns en glidande skala för att identifiera om någon kan vara en psykopat. 

Gemensamt är att psykopaten saknar känslor - helt - och med det även empati. Ett rent rovdjur i människohamn. Han eller hon agerar enbart utifrån egenintresse, men kan förstås fejka precis hur mycket som helst för att uppnå sina mål. Den totala frånvaron av känslor innebär också frånvaro av rädsla, skam eller ånger, vilket också gör personen till en fenomenal lögnare.

Fokus i boken är i första hand på psykopater, hur de agerar och hur man kan försöka motstå deras manipulation. I andra hand ger det också en insikt i hur man kan motstå mer normala personers manipulationsförsök, även om normala människor alltså känner skam och ånger när de manipulerar medvetet. Fast även om du är motståndskraftig, vilket speciellt gäller de dominanta röda personligheterna och de rationella faktakontrollerande blå (som många är här på bloggen), så kan psykopaten manipulera och krossa dig genom att gå omvägen via andra.

Till skillnad mot Omgiven av idioter är Omgiven av psykopater inte en kul lättsam läsning. Iställer är det i det närmaste en mörk thriller och inblick i det mörkaste av de svarta tomma själar som psykopatin innebär. Istället för en positiv bok om hur man bättre kan umgås med varandra, handlar denna bok snarare om ren krigföring och hur man försvarar sig mot angrepp.

Riktigt otäckt blir det när manipulationsmetoder beskrivs och man inser att man råkat ut för en del av dessa genom livet och inser att man mycket väl kan ha haft riktiga psykopater som arbetskamrater eller privat bekanta. Eller åtminstone manipulerande skitstövlar.

I slutändan går det inte att bota en psykopat. Det är en medfödd hjärnskada - även om psykopaten förstås ser det som att han eller hon är överlägsen alla andra och snarare fått en gåva - terapi kan tvärt om göra psykopaten farligare då vederbörande därmed får verktyg att ta med sig ut i samhället. Det finns ingen medicinering. Oftast begås inte ens några brott, eftersom offren i slutändan på egen hand frivilligt gör det psykopaten vill. Psykopater med dålig impulskontroll har en tendens att tidigt hamna i fängelse - problemet i vanliga fall är de som kan behärska sig och röra sig som till synes vanliga får i flocken, men egentligen är vargar.

Enda sättet är i slutändan, när man identifierat psykopaten, gå därifrån, vilket också är Thomas Erikssons slutliga råd. Men de flesta blir istället offer.

Trollbindande och dessvärre nödvändig läsning. En kort genomgång av DISA-personlighetstyperna finns i boken, så du behöver inte ha läst Omgiven av idioter före. Du hittar boken hos Adlibris för 62:- SEK för e-bok, 89:- SEK ljudbok och 199:- SEK för flexband.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Det här är ju uppenbart en självhjälpsprodukt eftersom du i din recension inledningsvis pratar om de vaccinationseffekter läsaren påstås erhålla. Har du själv haft möjlighet att validera vaccinations effekten? Alltså mätbart kunna påvisa att du efter att ha tagit del av självhjälpsprodukten ökat din motståndskraft? Hur stor är vaccinationseffekten enligt din bedömning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har precis läst ut boken, så jag kan inte lämna en bedömning av effekten. Vill du att jag ska killgissa?

   Enda jag vet är att om man informerats om existensen av ett problem så är det enklare att hantera än om man stoppar huvudet i sanden.

   Radera
 2. Gäller även det omvända att alla som saknar känslor och empati är psykopater?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Osäker på vad du menar. Skilj på att sakna känslor och att visa känslor. Det går utmärkt att inte visa känslor, men ändå ha dem. En psykopat visar känslor för att det är vad folk förväntar sig, men saknar dem egentligen.

   Saknar du verkligen alla känslor är du en psykopat. Men skilj på vad du ser och vad som finns under.

   Radera
  2. Utmärkande för psykopater är att eftersom de saknar känslor så är de inte konsekventa. De kan t ex fejka det som är politiskt korrekt eller aktuellt för stunden, för att när det är som mest lämpligt vända kappan och helt byta de känslor de utstrålar. Du hittar gott om kappvändare i det offentliga...

   Radera
  3. Njae, det är väl inte känslor som psykopater saknar, utan empati. När jag läste boken fick jag intrycket att många psykopater tex känner känslan lust när det förgör andra.

   Radera
  4. Känslan av egen njutning, tillfredsställelse och vällust finns väl förvisso. Därav som psykopater t ex ofta(st) är promiskoösa och har sex åt höger och vänster.

   Radera
  5. Alla positiva känslor och inga negativa. Om personen lyckas få till ett normalt liv så kan man ju ha en viss förståelse för att han ser det som en gåva.

   Radera
  6. Primär psykopati är psykopati som kännetecknas av empatilöshet, frånvaro av skuldkänslor och medkänsla, samt att ångestnivån är lägre än den genomsnittliga befolkningen. Sekundär psykopati är de karaktärsdrag som framför allt handlar om förmåga att fullborda planer, impulsivitet, ansvarslöshet, ett livsmönster som i det långa loppet är självdestruktivt. - Wikipedia

   Radera
  7. Såg ett program om en hjärnforskare som undersökte och kunde identifiera psykopater med FMRI. Han upptäckte då att hans egen hjärna identifierades som psykopat. I övrigt var han en ansvarsfull familjefar. Poängen är förstås att det finns psykopater som inte är monster, utan drar sitt strå till stacken och bidrar till samhället.

   Radera
  8. Tror att vi har sett samma program och har för mig att han kom fram till att en kärleksfull uppfostran som barn lett till att han klarade att hantera livet på ett bra sätt.

   Radera
 3. Psykopater förekommer i arbetslivet och det är inte trevligt att råka ut för dem. Speciellt inte om de tillsätts som höga chefer för dig. Själv kom jag fram till det råd som ges - sluta jobbet. Det var det enda som gjorde att man man behöll sin självkänsla när cirkusen var igång!

  Att "rösta med fötterna" är därför det enda sättet att gå vidare. Jag har sett hur folk mår som tvingats vara kvar i dårhuset på grund av diverse skäl (ekonomi, svårigheter med att hitta jobb, familjeskäl etc.). Att se hur de bryts ned i den förgiftade stämning som psykopater skapar är hemskt. Det är även hemskt att se hur vanlig "hyggliga" kolleger duckar och blundar, vill inte ta ställning eller fegar ur.

  Tyvärr får man inte höga tankar om många människor efter detta.

  Men det mest tragiska är att se hur psykopaterna går vidare från en förstörd arbetsplats till nästa och upprepar sitt beteende. Tragiskt!:(

  SvaraRadera
 4. "psykopaten saknar känslor - helt -"

  Känslor är ditt undermedvetnas sätt att kommunicera vad den vill få gjort till den medvetna delen av hjärnan, så att helt sakna känslor känns osannolikt, då är man rätt harmlös eftersom man kommer dö av törst efter nån dag. Mer korrekt är nog att säga att empati, som är en av massor av känslor, är lite lägre viktad hos dom här personerna.

  "Det är en medfödd hjärnskada"

  Att evolutionen skulle tillåta att 2-6% av befolkningen har en "hjärnskada" känns osannolikt. Snarare skulle jag säga att det är en av rollerna som finns i samhället. Vi är alla födda till att spela olika roller, dom flesta av oss är arbetsmyror, några är ledare, andra upptäckare, osv.

  Man måste också komma ihåg att personligheten inte är statisk utan en funktion av den nuvarande situationen. Det är speciellt tydligt när det gäller empati, försätter man en person i ett svårt läge så sjunker empatiens vikt. Blir jag hungrig nog så kan jag nog döda och äta upp en hare även om det känns som en otrevlig tanke just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vat man inte att man inte är en psykopat så är man det troligen.

   Radera
  2. Det finns många nutida psykologiska fenomen som inte riktigt passar i vårt samhälle. Möjligen kan vissa fenomen ha haft ett värde en gång i tiden när människor levde i små grupper, men funkar inte bra i det moderna samhället. Det vi kallar psykopat skulle kunna vara ett sånt. Andra som ADHD hade förmodligen ingen större inverkan för exempelvis en dräng som skottade gödsel. Ytterligare andra som homosexualitet är svårförklarliga ur evolutionär synvinkel, men kan ha att göra med något i DNAt som ger reproduktiva kvinnor en fördel, och att det är värt ett visst svinn i det stora hela.

   Radera
  3. Finns forskning som visar att manlig homosexualitet är ärftlig på X-kromosomen, och kan bidra till ökad överlevnad för de övriga syskonen då de får en bror som inte reproducerar sig men väl kan bidra till syskonens överlevnad och syskonbarnens överlevnad.

   Radera
  4. Det finns också studier som visar att kvinnor i släkter med överrepresentation av manliga homosexuella är hyperproduktiva barnaföderskor, vilket stärker tesen att det är en ärftlig egenskap som kompenserar mer än männens bortfall i produktionen.

   Radera
  5. Tycker också att formuleringen 'saknar känslor' verkar tveksam. Det handlar altså om vissa känslor antar jag. Just medkänsla (empati) och skam som nämns ovan. Emedan exempelvis presige, ifall det nu är en 'känsla', är något som psykopaten har i övermått.
   Sedan kan det kanske vara så att psykopaten också saknar en generell förmåga att förhålla sig till sina känlsor. Tex att förstå dem och att beskriva dem. Att exempelvis förstå en känsla av prestigeförlust och kunna 'jobba med den' verkar vara uteslutet för personlighetstypen. Det är war mode som gäller, hämnd är enda alternativet.

   Inte för att jag är expert eller har läst boken, jag bara spekulerar. Men jag har också råkat ut för en dylik i arbetslivet. I samband med att jag insåg att jag hade med en psykopat eller åtmisntone narcissist att göra var det intressant och skrämmande att läsa på och göra observationer. Tex det faktum, som också experter på området säger, att det oftast är en dålig strategi att försöka exponera psykopaten, anmäla till högre chef eller liknande. Du spelar bara psykopatens spel i det läget och om du inte är en mycket skicklig spelare kommer det sluta med att du själv blir misskrediterad. Det ända som gäller är, som nämnts, gå därifrån. Men gå officiellt av helt andra skäl. Kom ihåg att det inte är ditt problem, det är rekryteraren som gjort misstaget och arbetsgivaren som äger problemet.

   Radera
  6. "Att evolutionen skulle tillåta att 2-6% av befolkningen har en "hjärnskada" känns osannolikt."

   Nja, enligt femfaktorteorin finns det en korrelation mellan psykopati och disagreeableness. Och ju mindre "agreeabale" du är ju mindre är sannolikt är det att du fogar dig till det gruppen vill. Dvs människor med psykopatiska drag har större sannolikhet att göra motstånd mot befintliga auktoriteter samt att ifrågasätta mer.

   Det är observerat faktum att västerländska vita män har en högre grad av psykopati än tex Kinesiska män, detta kan användas som en förklaring till varför väst var i konstant förändring och utveckling medans Kina ofta stagnerade och isolerade sig.

   Dvs för en grupp kan det vara fördelaktigt att ha några procent av männen (inte kvinnor, ägg är för värdefulla) att ha låg agreeableness, då det kan vara en katalysator för nödvändig förändring. Jordan Peterson har en massa fantastiska föreläsningar i ämnet.

   Radera
  7. "Det är observerat faktum att västerländska vita män har en högre grad av psykopati än tex Kinesiska män, detta kan användas som en förklaring till varför väst var i konstant förändring och utveckling medans Kina ofta stagnerade och isolerade sig." Detta kan nog snarare används som exempel på dålig kunskap om kinesisk historia.

   Radera
  8. Evolutionen tillåter inte någonting - det är en process med specifika regler.

   En egenskaps fotfäste inom en viss population behöver inte bero på hur passande den egenskapen är. Utan egenskapen kan vara en biprodukt av en annan egenskap som kan vara positiv.

   Exempelvis kan förmåga att stänga av "känslor" vara en fördel i vissa situationer. Nackdelen kan vara att vissa individer får en permanent avstängning av "känslor" beroende olika faktorer. Då kan vi ha en viss andel individer inom en population med den negativa egenskapen. Finns flertal exempel på detta.

   Ett annat exempel på detta kan vara Schizofreni - som är en skarpt negativ egenskap - men kan i en mildare variant, som jag tror kallas schizotypy, ha en fördel pga religion.

   Därtill bör det också påpekas att psykopati/anti-social personlighetsstörning har en stark miljöfaktor. Dvs en person med tendens att utveckla en psykopatisk/anti-social personlighetsstörning har större risk att göra så i våldsam och destruktiv uppväxtmiljö än i en lugn och trygg uppväxtmiljö.

   Och man ska också passa sig för populärdefinitionen av psykopater. Om jag inte minns helt fel så finns det studier, bland annat mellan Kanadensiska och Skottländska individer med psykopatisk drag, som visar att de kanadensiska psykopaterna var mycket mer socialt manipulativa än skottarna.

   Det bör också påpekas att psykopater har känslor - dock inte för andra människor i någon större utsträckning - de har också en stark tendens att "glömma bort"/"lära sig" av fysiskt smärtsamma upplevelser samt ett högt risktagande.

   Radera
 5. Vi som har haft säkerhetsklassade jobb brukar få genomgå något slags psykopattest i samband med intervjuerna så även om många genom åren trott motsatsen tillhör jag den lilla minoriteten som har papper på att inte vara psykopat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det Voigt-Kampff-testet du tänker på?

   Radera
  2. Ähh, det går att fejka sig igenom alla sådana där tester. Som psykopat är man väl inte dummare än att man vet vad de vill att man ska svara. Nöff, sa grisen.

   Radera
  3. Vet flera stora internationella företag som gör psykopattester på alla chefsprospekt över en viss nivå, då de vet att en enda psykopat på för hög nivå kan få ett företag att gå i konkurs, plus att psykopater dras åt chefspositioner då de får allra bäst möjlighet att manipulera och utnyttja folk då.

   Radera
 6. Att ha låg empati är inte lika med psykopat.
  Narcisser kan ha låg empati.
  Finns en model att se "hur mycket" psykopat man är i boken. Problemet för oss amatörer är att förstå skalan.
  Ett annat kännetecken är att en psykopat inte kan placera sig i DISA modellen.
  Som vanligt är vi människor komplexa så det finns säkert människor som har svårt att placera sig i modellen som inte är psykopater också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thomas Eriksson kallar psykopaterna för "den femte färgen" - de har helt enkelt ingen personlighet, eftersom de saknar känslor. Deras personlighet är helt enkelt spelad.

   Radera
  2. Narcissism kan ses som ett specialfall av psykopati. Narcissism förutsätter nämligen alla de drag som beskriver psykopati.

   Radera
 7. Om psykopaten saknar varje möjlighet att känna glädje, tillfredsställelse eller spänning, undrar man ju lite vad som driver denne till all manipulation och annan skit den gör? Företagsledare sägs ju vara överrepresenterade här, verkar märkligt att de jobbar halvt ihjäl sig för att sedan inte känna något.
  Kanske det istället är så att vissa känslor, nämligen de som är indirekta och associerade med hänsyn i olika former, är underutvecklade hos psykopaten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte att du hittar psykopaten bland dem som jobbar ihjäl sig. Däremot så ger nog psykopaten ett intryck av att jobba ihjäl sig. Har förmodligen ett antal av sina "offer" som jobbar ihjäl sig och psykopaten tar all credd för deras jobb.

   Radera
  2. Yrre, baserat på boken är det korrekt. Psykopaten jobbar inte om det inte är absolut nödvändigt för att uppnå ett personligt mål eller hålla en fasad, och då endast så lite som möjligt. Bidragande orsak till att man inte vill ha en psykopat som chef då de verkligen är helt odugliga och inte får ett skit gjort som har med arbetsuppgifterna att göra.

   Radera
  3. ... eller så ser man det som att de är "mästare på att delegera" och det är väl så de lyckas få jobb som chefer...

   Radera
  4. Ett till boktips: boken Guldsot om Johan af Donner, f.d. chef för röda korset som svindlade sig till ett antal miljoner. Läs den om ni vill läsa en fantastisk historia om en psykopat av just den här chefstypen som inte jobbar själv, bara delegerar. Karln kunde inte ens använda epost.

   Radera
 8. Att gå ifrån det som är förgiftat, är väll egentligen allt man behöver veta.
  Inte värt att hålla på att gaffla om psykopati eller andra diagnoser man ändå inte är kvalificerad att ställa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns nog andra vetskaper man kan behöva också. T.ex. att man inte skall förvänta sig att kunna förbättra situationen på annat sätt (det kan nog tänkas att många försöker råda bot på problemen).

   En annan sak är att veta att de är experter på manipulation. Kanske lyckas de med att manipulera bort dig från att se problemet? Kanske manipulerar densitet att rikta blicken åt fel håll?

   Det gäller alltså att vara observant på problem och vara medveten om att problemet kanske inte är vad de ser ut att vara.

   En hake är att med 3% psykopater så kan man inte ba a gå iväg. På varje normal arbetsplats finns psykopater. Det är alltså en mer eller mindre oundviklig del av livet. Man får helt enkelt lära sig leva med att man har psykopater omkring en...

   Radera
  2. Det finns mycket mer än bara psykopater i samhället.
   Jag har "gått min egen väg" i 10 år, mycket bättre leverne.

   Det är ju högst sannolikt att inte drabbas av en psykopat igen. Har du drabbats av en bedragare, psykopat, ett berättigat luder, en gång. Då ber du om det de efterföljande gångerna.

   Alla får signaler hela tiden, det mesta av vårt kognitiva och subkognitiva kretsar kretsar kring att bedöma risker, faror mm.

   Andra gången du drabbas, då är du inte ett "offer". Sannolikt är du en bidragande del i problemet. Psykopater är BARA 3% av befolkningen.
   Sådant som fögiftar miljöer är mer än bara 3%...(feminism, PK och massor av annat)

   Radera
 9. Vi kanske skulle psykopattesta våra politiker, gissar att personlighetstypen gillar det politiska spelet. Någon sa här ovan att en psykopat kan förstöra ett företag, tänk vad de kan ställa till med på maktpositioner i ett land.

  SvaraRadera
 10. Finns det ett kapitel om Reinfeldt?

  SvaraRadera
 11. Om någon predikar personlighetsmodeller så skulle jag vara ganska skeptiskt till eventuell innehåll i en bok personen skriver om ett psykologi-ämne. Låter väldigt mycket som det kommer vara mycket baserat på populära uppfattningar om vad vetenskap säger snarare än vad vetenskapen säger. Dvs finns en stor risk för pseudovetenskap ...

  Angående personlighetstester : https://www.youtube.com/watch?v=JN6_K6ALeZI

  Jag skulle föreslå att folk istället tittade på olika föreläsningar om dessa ämnen från universitet. Finns ganska många universitet som lägger upp föreläsningar på youtube numera.

  En källa man kan söka på är James Fallon - forskare i ämnet. Som med allt ska man dock inte ta det han säger som en absolut sanning. Utan höra vad andra säger samt titta slutsatser i liknande fält.

  SvaraRadera