Cornucopia?

Aktuellt

Anmäl dig till Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen . Om du mailar [email protected] och uppger CORNU eller anger CORNU i kontak...

2018-01-05 15:55

Fredagsmys: Sverige fungerar trots politikerna

Dags för lite fredagsmys igen (för det är väl fredag?).  Det som fungerar i Sverige, fungerar trots politikerna. Inte tack vare våra politiker. Kom ihåg att det är vanligt folk och företag som får landet att gå runt och skapar välstånd åt oss alla. Politiker skapar ingenting, det gör folket, trots politikernas försök att hindra framgång, utveckling och välstånd.
Vill inte ha besök, bara dina hårt ihopslitna pengar.
Det som fungerar i Sverige drivs framåt av vanligt folk, högt som lågt. Inte av några politiker. De framgångar, den utveckling och det välstånd som folk och företag land och rike runt hela tiden skapar, sker trots politikernas idoga försök att hindra detta. Det politikerna gör är att stjäla en del av detta välstånd, för att köpa röster i nästa val, så politikerna kan behålla sina jobb.

I Sverige stjäls 44%, det sk skattetrycket, av allt mätbart värdeskapande (BNP) av politikerna. Inget av det där skatteunderlaget har skapats av politikerna, utan beror på andras hårda arbete och satsningar. Trots detta hinder lyckas de hårt arbetande folket och företagen få det mesta i landet att fungera.

Nu när det är valår så är budskapet följande - valet handlar om att tillsätta de politiker som gör minst skada - inte att tillsätta politiker som ska lösa några problem. För det är politikerna som skapar problemen, inte tvärt om. När du ser ett problem så finns det oftast någonstans bakom politik och politiker.

Och när politiker föreslår något för att hindra ett problem, så är det likt förbannat inte politikerna som ska utföra jobbet. Utan det blir du och andra boende i landet som ska stå både för pengarna via skatten och lösningen via hårt arbete.

Så trevligt fredagsmys på er ute i tacosofforna land och rike runt. Kämpa vidare, det just du gör är viktigt och gör tillsammans med alla andra kämpande att ett helt land fungerar. Ingen annan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

88 kommentarer:

 1. Nej, det stämmer. Det är helt idiotiskt att hylla administratörer, som tex Johan Molin, eller?

  SvaraRadera
 2. Man kan ju söka nån slags bidrag för sin idé om den behöver finansiering inledningsvis? Eller finns det andra sätt varpå staten bidrar? För de där 44%-pengarna läggs väl inte bara på hög eller eldas upp? Några tjänar ju pengar på det som "staten" köper. BCG var väl ovanligt "framgångsrika" i det, utan statens hjälp? (Jämställer stat, landsting och kommun i resonamanget)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och du ser inget dysfunktionellt i att företag ska hålla på med att söka en massa bidrag för att få tillbaka delar av sin och personalens skatt?

   Det kunde ju vara mer produktivt om dom istället kunde producera det dom ska har ha en rimlig skatt redan från början.

   Radera
  2. Jag skrev inledningsvis. Jag skrev in "en massa". Alternativet är att låna från banker.
   Nu kan du fortsätta.

   Radera
  3. "Inte", skulle stå där det blev "in".

   Radera
 3. Kommunpolitiker kan göra lite nytta förstås.
  Så länge de tonar ner partilinjen och fokusera på praktiska saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bygga idrottsanläggningar, kulturhus mm för miljarder av våra skatepengar.

   Radera
  2. Alla kan väl bygga sin egen väg, fobollsplan, bibliotek och skola!

   Radera
  3. Fotbollsplaner och bibliotek kan väl privatiseras så vi får bättre kvalité?

   Radera
  4. Sverige är i någon mening starkt decentraliserat i det att den mesta skaten stannar kvar i kommunerna som använder upp den på förhoppningsvis bra sätt för de boende i kommunen. Således har kommunerna relativt stor makt enär de har en massa pengar att sätta sprätt på.

   Att decentralisera är bra ur synvinkeln att kommunhennarna är närmare folket som gett dem pengarna, så det är svårare att slösa bort dem på helt vansinniga saker, även om de försöker ibland. Ofta blir det dock inte helt fel.

   Hade alla pengarna åkt till staten och vänt hade det varit mycket värre.

   Radera
  5. Har vi problem med dåliga fotbollsplaner och bibliotek?

   Radera
  6. Det är bara kommunalskatt och en del andra avgiftsskatter som stannar i kommunen. Arbetgivaravgiftskatt, moms, energiskatt stannar till exempel inte i kommunen

   Radera
  7. Bibblan är värsta magneten för oroliga "barrn" ju... att det grillas på konstgräsplaner behöver iofs inte vara ett problem.

   Radera
  8. Spännande hur privat = bättre kvalitet blivit nåt slags naturlag i den politiska debatten.

   Eller, sa jag spännande? Jag menade så klart efterblivet.

   Radera
  9. Jag har besökt ett antal privata idrottsanläggningar och dom är alltid bättre skötta än de kommunala(och föreningsägda) så ja dom borde nog få privatiseras allihop.

   Radera
  10. En kille jag känner åt mat och sen blev han diagnostiserad med cancer. Mat orsakar alltså cancer. Sluta ät mat.

   Radera
  11. Hade vi haft olika valdagar mellan riksdagsvalet och kommunval hade det garanterat sett annorlunda ut.

   Det kanske inte är någon naturlag att privat=bättre kvalitet.
   Däremot är statligt, alltför ofta,=dålig kvalitet.
   Tänk bara det är inte många decennier sedan bostadsbyggandet skulle reglerades för att "garantera bra och billigt boende"

   Ja, sen var det förstås ett boende inte ett hem som som de lovade.

   Radera
  12. Ja, på kommunal nivå är absolut personen och dess kompetens samt engagemang mycket viktigare än vilket parti personen tillhör.

   Radera
  13. Kommunala hyresrätter är väl historiskt byggda med hållbar kvalitet?

   Radera
  14. Mig veterligen går ju bostadsreglerandet åtminstone tillbaka till "Knugliga Majonäs nådiga byggnadssstadga", anno 1874. Fast innan dess reglerade i allmänhet varje kommun eller län byggandet.

   1874 års byggnadsstadga syftade till att en byggnadsordning, innehållande dylika allmänna och överallt tillämpliga bestämmelser i avseende på byggnadssätt och tomtreglering, varigenom pryd-lighet, renlighet, luftväxling och säkerhet kunde vinnas, otvivelaktigt skulle i flera avseenden verka välgörande.

   Här detaljreglerades minsann:

   Byggnad må utvändigt ej strykas med oblandad vit färg, utan bör färgen lämpas så, att han icke blir för ögonen menlig eller besvärlig.

   Anders Rydéns påstående om "några decennier" ovan ter sig därmed inte riktigt sanningsenligt.

   Det var alltså inte heller i detta fallet bättre förr då det var sämre.

   Radera
  15. @Ben !

   Glöm heller inte bort de s.k "landshövdingehusen" i Göteborg!

   Det var dyrt att bygga stenhus och trähus var brandfarliga och fick därför inte byggas högre än två (2) våningar.

   Lösningen var att bygga en "hög" källarvåning i sten och på den två våningar i trä!

   Denna lösning sanktionerades av landshövding Ehrensvärd 10;e november 1875!

   De sista landshövdingehusen byggdes på 1947...

   Förbudet mot att bygga trähus högre än två våningar pga brandsäkerhet levde kvar till in på 90-talet

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Landsh%C3%B6vdingehus

   Radera
 4. Så rätt. Som egenföretagare kämpandes med konstant övertidsarbete. Man brinner för sitt företagande och gör allt för att det ska gå bra och även att bringa lite hyfsade förutsättningar som pensionär. Men man får ju hela tiden försöka parera och ändra på upplägg då politikerna gör allt för att konfiskera allt jag slitigt och sliter för. För som bekant är ju att spara fult och slösa bra. Tvärtom det som rådde på Sparbankens tid.

  SvaraRadera
 5. Simplistiskt och barnsligt resonemang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men härligt provokativt. Det går nästan inte att ignorera.

   Radera
  2. En hel del hade fungerat bättre om politikerna gjort ett åtminstone mediokert arbete:

   Bostadsmarknaden

   Rättsstaten

   Migrationen

   Skolan

   Försvaret

   Skuldsättningen

   Etc

   Radera
 6. Ja, utan Gustav Vasa skulle allting varit mycket bättre. Inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk på alla framgångsrika samhällen genom historien som inte haft politiker. Typ, eh, ja, men anyway, dom finns säkert!

   Radera
  2. Och hur många har bestått av dom politiska praktexemplaren? 🤔

   Radera
  3. Ben, det finns ju inget samhälle, det har ju Thatcher sagt.

   Radera
  4. http://www.isthatcherdeadyet.co.uk/

   Radera
 7. Vill vara tydlig med att jag avskyr politiker, värsta sortens människor som finns. Men det börjar bli tjatigt om skatter och skit hela tiden. Utan skatt ingen stat och utan stat så är era "hårt" arbetade pengar inte värda ett skit. Eller så kommer någon som är större och starkare och tar dom. Skatten betalas för att ha en arena att verka på och tjäna in sina pengar.

  Kom med nått nytt Lars, du e ju en fena på att provocera i vanliga fall ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Staten klarar inte ens av att sköta sina tre viktigaste uppgifter och ändå håller de på att lalla med allt annat också.

   Det är dags för staten att backa tillbaka några steg och börja om från början med det viktigaste.

   Radera
  2. Min åsikt också, den svenska modellen fungerar hyfsat bra. Men det finns probelm. Köbildning i vården och kvalitetsproblem i skolan visar tydliga tecken på allvarliga fel. Säg tex att ingen kommun får ha mer än 5000 anställda och regeringskansliet får en headcount på 3500 personer, ca 10 per riksdagsledamot och ca 100 per regeringsmedlem.

   Radera
  3. Maggan förklarar med myndig stämma att Östling och grabbarna (då räknas inte Margot!) minsann ska betala skatt på allt dom har så skolan, vården och polisen får det dom ska ha!

   Men den enkla och vettiga lösningen är väl ändå att börja med att se till att skola,vård och polisen får det dom ska ha och sen se vad man kan göra med resten..... 🤔

   Misstänker att incitamentet för att betala skatt dessutom skulle öka då...... 😉

   Radera
  4. I dagens Sverige är risken att någon större och starkare kommer och tar allt man arbetat ihop rätt överhängande, då resurserna satsas på genuscertifiering istället för försvar och källsortering och dialogpoliser istället för rättsväsende. Och ovanpå alltihop så importerar vi drösvis med folk som kommer behöva bidragsförsörjas och har klart högre kriminalitet än infödda. Varför hatar politikerna sitt eget folk?

   Radera
 8. Jag avviker möjligen med att anse demokrati viktigt och att valda företrädare behövs. Med detta menar jag inte att allt är perfekt i styret av samhället. Anser att det är bättre att kritisera beslut och icke beslut. (Kritik kan vara både positiv och negativ).

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. Men om folket hade varit lite mer ansvarstagande och lärda skulle man kunna köra någon form av direktdemokrati i många enskilda frågor. Tyvärr så får man delegera det till just folkvalda, utredningstjänstehennar och beredningar.

   Radera
  2. Enig. Politikerförakt skapar inget.

   Radera
  3. Direktdemokrati är kanske möjligt i ganska enkla frågor, men en del politiska frågor är rätt komplexa. Det skulle t ex gå att rösta för ökad budget på allt OCH sänkt skatt, om man delade upp frågorna.

   Radera
 9. Svar
  1. Sedan de med varaktigt fattigvårdsunderstöd fick rösträtt ca 1947 har valen handlat om valfläsk.

   Bidragsamhället har troligen nått sin fulländning i Sverige. Sossarna har varit experter på att låtsas en sak och göra en annan.

   Radera
 10. Ta och ändra rubriken till Fredagsnys, så blir det bättre. Politiker behövs. Tyvärr är våra politiker ganska vanvettiga. Inte minst för att politiken låst sig i ett antal idiotalternativ. Med en god ideologi kunde vi få en god politik, men på hittillsvarande ärthjärneideologier bygger man på lite sikt bara kaos och förstörelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg på Twitter att en miljöpartist har börjat prata om hjälp i närområdet. Rasistiskt eller plagiat av ett annat parti..?

   Radera
  2. Han kanske såg nån som drunknade i Sthlms ström? Det är ju kallt i vattnet, han ville inte hoppa i och rädda vederbörande, så han fegade ur och sa att han skulle "hjälpa honom i närområdet" och slängde i sin mössa?

   Radera
  3. Nej, politiker behövs inte.

   Däremot är det fullt naturligt att de existerar. Men det är en helt annan sak.

   Radera
  4. Har förresten en ny favorit som kommer flyga långt över ditt huvud: "Censorship is great if you can guarantee that the good guys are in charge".

   Radera
  5. Precis. Det är experter som behövs, tex inom diplomati och internationell rätt. Inte politiker.

   Radera
 11. Ha,ha, håller med till ca 99%. Om det bara gällde att hålla igång vårt land... men det är såklart politikernas fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömde tillägga "...men det får man väl inte säga längre i det här landet!"

   Radera
  2. Du har så rätt Benni! Das propagandazentrale tar han om "fake news" lagom till valet. Länge leve de goda!

   Radera
  3. Här är ju ett exempel till på en entreprenör som hittat på ett smart sätt att finansiera sin verksamhet och samtidigt rekryter kunder till sin verksamhet. Men det får man väl inte i det här j-a såsselandet. Konstigt dock att de rapporterar om det i kommunistradion. Kanske de vill statuera exempel
   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=6855895

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Die Partei hat immer recht!
   ;-)

   Radera
  6. 1. Substantiv i allmänhet skrivs med stor bokstav på tyska. "Propagandazentrale", alltså.
   2. "Zentrale" är ett feminint substantiv (liksom Propaganda), som nästan alla andra substantiv som slutar på e, och kan därmed aldrig skrivas med artikel "das", varken i ackusativ, dativ osv etc.

   Korrekt skrivning torde då vara "die Propagandazentrale" och inget annat.

   Kanske har den svenska skolan blivit kass. Eller så är det du som är en total sopa. Jag tror jag vet svaret.

   Radera
  7. Ett par undantag, finns fler: der Name, das Gehäuse.

   Radera
  8. @Ben!

   Partei <=> Propagandaazentrale

   Radera
 12. Förtydliga gärna om du avser folkvalda politiker i allmänhet, eller specifikt de politiker som svenskarna valt.

  SvaraRadera
 13. Det är svårt att kommentera, då sidan av något skäl knappt vill ladda färdigt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om det bara är jag som upplever problem. Det går lättare att lägga till en kommentar än att svara på en kommentar. Nu har jag rensat cockies mm och startat om Chrome för Android. Jag vet inte om problemen återkommer. Tidigare idag försvann en av mina kommentarer i cyberrymden...

   Radera
  2. Tar längre än vanligt att kommentera kommentarer iaf. Typ 4-5 sekunder.

   Radera
  3. Kan vara nån slags hacking på gång...

   Radera
  4. Cornu skrev ju om nåt säkerhetshål på sidor med reklam liksom denna...

   Radera
  5. Ni uppdaterade era datorer nyss kanske?

   Radera
 14. Ideologi är viktigt, men i Sverige formuleras mest bara sopig ideologi. En bra ideologi handlar om planeten, demografin, tekniken, marknaden, demokratin och välfärden. Och individens strävanden.

  SvaraRadera
 15. Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Jag hör inga trevliga saker från landsting... fungerar nja, alla vill få det att verka som att det "fungerar".

   Radera
 16. Någon form av organisering behövs. Människor är genom evolutionen danade för att verka inom mindre grupper. Situationen med miljoner och miljarder människor kräver någon form av gemensamma regler, ledning och världsbild som skapar ett vi och dom. Religion är en sån gemensam världsbild som numera är svårt dysfunktionell i sammanhanget. Olika ismer som kapitalism och kommunism är det. Och förstås temporära starka ledare.

  När vi nu slutligen nått en sekulär stat som inte hänger sig åt ismer så mycket får man faktiskt vara glad. En jävla tur att man inte lever i något av de skitländer som fortfarande lever i sina medeltida ismer.

  Dock kan allt bli bättre i svedala, i små evidensbaserade steg.

  Något som kommer att förändra både till det bättre och till det sämre är den publika diskursen på nätet, vars resultat vi bara sett början på. Bara det att inte allt behöver gå genom indoktrinerande MSM och vända gör att politikerna måste agera och följa strömningarna mycket snabbare. Folket har till slut fått en röst som hörs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tumme upp!!
   Känns som folket börjar vrida sig och känna att det behövs förändring.
   Kanske är det därför politikerna har svårt att nå någon framgång med regeringsbildning, och än värre lär det bli efter valet.
   Kapitalet på ena sidan, invandringen på den andra och folket där emellan.

   Radera
 17. Alla påhittade mänskliga system klarar sig utan strategiskt ledarskap en kortare tid. Men om det i en folkvald demokrati går för lång tid utan ledarskap kliver ad-hoc ledare fram och förklarar att enskilda städer eller landsdelar är speciella och oberoende av landet och vill ha självständighet. En bra ingrediens för bråk och elände och att den starke och/eller rike styr. Skilj även på riksdag, landsting och kommun. Fast du har en poäng. Vi borde kapa antalet politikerplatser med 50%, ta bort alla avlönade politiker (man måste först ha en bra jobb för att ha råd att vara politiker - inte som ersättning för ett tråkigt) samt halvera riksdag, landsting och kommunfullmäktige. Sätt också som mål att halvera antalet kommunanställda, landstingsanställda och anställda i regeringskansliet. Då kanske saker blir gjorda. Trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har vi inte redan speciella områden? Rosengård, Husby, Hammarkullen och de 50 andra som politikerna glömde...

   Radera
 18. "Att reparera Sverige är lätt i teorin. Man behöver bara lossa centralmaktens dödsgrepp om lokalsamhällena och helst bryta upp Sverige i autonoma småbitar. Låt sedan återkopplingen och belöningsmekanismerna verka fritt på alla nivåer och skapa incitament för civilisation. Men även om det vore lätt i både teorin och praktiken är det svårt i politiken, för de styrande släpper inte frivilligt taget om sina domäner. Men en vacker dag är pengarna slut och undersåtarnas tålamod likaså. "

  https://www.mises.se/2016/10/26/sa-latt-vore-det-att-fixa-sverige/

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Lossa centralmaktens dödgrepp.
   2. Bryt Sverige i småbitar.
   3. Jag och mitt festliga rövarband tar över småbit för småbit på ett underhållande sätt, komplett med spädbarn på bajonetter, krossande av familjefoton med gevärskolvar, slumpmässiga steglingar och stympningar och SÅ KLART krympta huvuden för skojs skull.
   4. PROFIT!!!!

   Radera
  2. De där småbitarna, är det vad man kallar Rand-stater?

   Radera
 19. Bra skrivet - ett under att det fortfarande fungerar något så när. Men någon gång rasar det och jag blir inte det minsta förvånad.

  SvaraRadera
 20. Vadå "vanligt folk"? Svärjevän där. Har du gått "livets hårda skola" och krönt din facebookprofil med denna bedrift?

  SvaraRadera
 21. "The government solution to a problem is usually as bad as the problem."
  - Milton Friedman

  SvaraRadera
 22. Politikerna lyckades t.o.m. förstöra entrén och fönstren på Rosenbad. Inte illa.

  SvaraRadera
 23. Lite bra är det väl ändå med kulturhus? Jag menar, via bilder i media från diverse olika arrangemang där får vanligt folk som förstår hur det fungerar bakom kulisserna en 80/20-koll på vilka regionens värsta sexualförbrytare är.

  SvaraRadera
 24. Självklart spelar det roll vilka politiker vi har! Sedan vet jag att jag får göra hårt arbete om jag inte är tillräckligt smart leva att leva på kapital, en megatrend framöver

  SvaraRadera
 25. Rosenbad var en gång en riktigt trevlig fyllekrog med kanoner som Evert Taube i publiken och senare när notan skulle betalas på estraden! Det är företagsamhet och kreativitet samlat i en och samma person!

  SvaraRadera
 26. En väl fungerande parlamentarisk demokrati är viktig för ett lands välstånd se Schweiz tex!
  Sverige saknar viktiga demokratiska fundament såsom konstitutionsdomstol och statstjänstemanna ansvaret.
  Palmeregimen reformerade konstitutionen på 70-talet och resultatet blev en urholkad demokrati. Vidare har kommuner och landsting tvingats bära merparten av kostnaderna för välfärdspolitiken samtidigt som centralmakten godtyckligt kan kringskära kommunernas ekonomiska
  Självstyre.
  Sveriges konstitution och maktfördelning måste förändras annars kommer demokratin att förloras.

  SvaraRadera
 27. Politiker är som folk och företagare är som mest. Säljer in sig själv och sina falska budskap i hopp om att behålla/stärka position o fördelar. Menar ni på allvar att det skiljer sig mot företag, arbetsmarknaden, krogen osv? Folk som vill styra och ställa med andra har det alltid funnits. Och tjänstehjon som gnölat i frustration över egen maktlöshet och oförmåga att spela spelet.

  SvaraRadera
 28. Staten behövs för inre och yttre säkerhet, sjukvård och utbildning. Problemet är att staten misslyckas med dessa uppgifter och samtidigt tar ut alldeles fär hög skatt och spenderar på massa annan Skit som genuspedagoger och ofantlig invandring. Det är en nästan obegripligt stor andel av våra inbetalda skattepengar som på olika sätt går till fake-flyktingar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man tycka, med all rätt. Eller så anpassar man sig och gör som Bert m fl. Tjänar en hacka på spektaklet. När positionen är hotad anpassar politiker(kungar diktatorer, företagsledare, makar...) sig. Bara att följa med i valsen.

   Radera
 29. Så som jag ser det så beror Sveriges funktionalitet mycket på att det tar tid att bryta ner ett helt land och alla dess komponenter , men politikerna kommer att vinna då de angriper ekonomin som bär allt . .

  Sverige producerar alltför lite mat , när kronan blir en skräpvaluta så kommer svälten då vi inte har något att betala importen med ! !

  SvaraRadera
 30. Fredagsmyset har nu övergått till söndagsångest...

  SvaraRadera