Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2018-01-11 17:20

FLASH/BREAKING: Smittskyddsläkaren i Örebro rekommenderar vaccination av småbarn som ska åka till Göteborg

Enligt uppgifter till bloggen har precis smittskyddsläkaren i Örebro landsting skickat ut en rekommendation att alla småbarn från 12 månader och uppåt, som ska åka till Göteborg bör vaccineras mot mässlingen. Normalt erbjuds vaccination först vid 18 månader. Ovaccinerade barn i Göteborg bör undvika folksamlingar.
Örebro.
Smittskyddsläkaren i Örebro landsting har just skickat ut ett mail till vårdpersonal i landstinget att man nu erbjuder alla småbarn från 12 månaders ålder mässlingvaccination om de ska åka till Göteborg. 

I utskicket står det att mässlingen är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns, men att vaccinationsgraden hos barn i Örebro som födda 2016 är hög med 97.6%. Däremot vaccineras man normalt först vid 18 månaders ålder, men Örebro landsting gör nu undantag från 12 månader om man ska till Göteborg.

Vacciationsgraden är i den allmänna befolkningen i Göteborg så låg att ovaccinerade småbarn nu löper risk att smittas och inte får flockskyddet heltäckande vaccineringar ger.

Rekommendationen från smittskyddsläkaren är att ovaccinerade barn ska undvika folksamlingar om de vistas i Göteborg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

72 kommentarer:

 1. Antiwaxxers eller bara en massa ovaccinerade invandrare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt mediauppgift har man hittat källan ("patient noll") och vederbörande hade blivit smittad vid en resa i Sydeuropa.

   Den intressanta frågan är vilka vaccinationsprogram man haft i invandrarländerna och om dessa är lika oskyddade som den åldersgrupp infödda svenskar som inte vaccinerades - eller de illojala pappskallar som vägrat vaccination. Det finns flera länder i Europa där skolor m fl kräver att barnen som går där är vaccinerade - men i det mjäkiga Sverige vågar man sig inte på sådana integritetskränkande övergrepp. Ännu.

   Radera
  2. Det finns en tyvärr tro att så som det går till i Sverige i allmänhet och SÖDERMALM i synnerhet (skola, hälsovård, utbildning, lagar, regler mm) Ja, precis detsamma går det till i resten av världen...

   Nej, det finns INTE några "genusdagis" i Mogadishu, det finns öht inte några dagis alls. Det finns knappt några skolor, det finns inte någon "Barnens Trafikklubb" i Kabul, det finns knappt några regler för hur man tar körkort i många andra länder i 3:e välden. Det finns knappt någon folkbokföring och knappt någon vaccinering om den inte är utförd av UNHCR etc.

   Radera
 2. Vad är det som är farligt med mässlingen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner ingen som har haft mässlingen vad jag vet, och när man läser om den ser det ut ungefär som influensasymptom. Men jag tänker att det kanske finns fler nackdelar då det knappast är obligatoriskt att vaccinera sig mot influensa, även om svininfluensan var nära nog just obligatoriskt.

   Så Rickard, om du har mer info är jag nyfiken.

   Radera
  2. Det dör mellan en på 1000-5000, men fler drabbas av komplilationer och är sjuka länge. Ingen du känner har fått mässlingen pga nästan alla är vaccinerade.

   Influensa dödar ca 3000 per år eller så, tills det kommer en ny spansk sjuka, då kanske det tiodubblas.

   Bara för att ingen du känner drabbas betyder det imte att det inte är ett problem..

   Radera
  3. Är det motfrågans dag eller? Då fick jag också vara med. Men jag kan göra två saker samtidigt och ge ett svar också :-)

   Nej

   Radera
  4. Ovanstående gäller 18:12

   Radera
  5. @Rickard: Började leta statistiskt underlag till det du skriver, och hittade följande sida: http://www.dödsorsak.se och förmodligen hamnar mässlingen under någon kategori där, men könssjukdomar tycks vara minst lika allvarlig dödsorsak. Förutsätter därmed att du slutat ha sex för länge sedan, pga dödsrisken då.

   Radera
  6. @Rickard Ohlin
   OK, tack för svar. Om mässlingen är i liknande allvarlighetsgrad som influensa, och eventuella svåra komplikationer normalt kan hanteras bra av svensk sjukdom, så verkar rekommendationen från smittskyddsläkaren vara mest skrämsel. Rekommenderar de även vaccin mot influensa? Om de gör det så har de en viss trovärdighet i detta. Annars ganska liten.

   Om populationen i övrigt har bra mässlingsskydd kan knappast 6 mån tidigarelagd vaccination göra någon större skillnad för den allmänna spridningen heller. Eller?

   Radera
  7. @manikin- statistiken gäller för sådana som idkar otukt, förstår att du är orolig. Själv är jag lyckligt gift sedan låång tid och blodgivare.

   @iblandekonomi , ville bara testa dig. Noterade du att rekommendationen gällde spädbarn, det handlade om tidigareläggning av vaccinationen. Jag lämnar åt dig att söka reda på vad en mässlingsinfektion gör på en populas av barn i åldern 1 år vs en mera blandad barnsamling där de haft en eller flera år på sig att stärka immunförsvaret.

   Radera
  8. "Jag känner ingen som har haft mässlingen" och vad kan det bero på? Vaccinerar sig tillräckligt stor del av populationen så blir det svårt för denna sjukdom att sprida sig.
   Anti

   https://qz.com/349871/vaccines-worked-really-well-in-america-and-thats-why-people-dont-believe-in-them/

   Radera
  9. @Sjunkbonben: Du verkar tro att jag inte vet varför jag inte känner någon som har haft mässlingen. Om det är så är din kommentar är ett bra exempel på varför mansplaining är ett så dåligt begrepp.

   Radera
  10. Flockimmunitet. Är tillräckligt många immuna så får sjukdomen svårighet att spridas och det har de som inte är vaccinerade stor nytta av.

   Info om mässling
   https://www.1177.se/Sormland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Massling/

   Radera
  11. Iblandekonomi, fråga mamma eller pappa, ev. Mormor eller morfar. Dom har haft mässlingen. När jag växte upp hade alla det. Känner dock inte till någon som dog av det eller för den delen någon som fick allvarlig följdsjukdom.

   Radera
  12. Vi som växte upp på 60 och 70-talet blev skickade att leka med barn som hade barnsjukdomar även om vi knappt kände dem. Dagens ungar är ena bortklemmade stackare som det aldrig kommer bli något av.

   Radera
  13. Detta är nog inte rätt forum för sådana frågor. Jag skulle rekommendera att du besöker vårdguiden på 1177.se alt ringer samma nummer, där är det utbildade läkare och sköterskor som svarar och skriver. Här får du bara svar från aggressiva rövhatar som googlar sina svar...

   Radera
 3. Dödsfall är rätt vanliga, enl Wikipedia den vaccinerings bara sjukdom flest dör av.

  SvaraRadera
 4. Modern sjukvård verkar iofs klara att undvika dödsfall, i Sverige var den egentligen inte dödlig efter 50 eller så

  SvaraRadera
 5. Haha. Jävla pajasar. Då ska man skicka sina barn till gbg med andra ord så att de har chansen o få ett utvecklat immunförsvar som naturen tänkt. Som man gjorde förr.
  Så går det när man trycker i sig dessa bolags fusksubstanser. Haha. De enda som går säkra nu är de som fick ha sjukdomen som barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har för mig att jag hade den som liten och att "alla" hade den. Och då är jag lika gammal som bloggägaren. Barnsjukdomar kallades de väl då.

   När jag läser i media om någon smittskyddsläkare som aldrig har sett sjukdomen blir jag fundersam.

   Mässling var dock väldigt farlig för indianer vill jag minnas.

   Radera
  2. Som sagt de flesta klarar sig, somliga där, några fler får livslånga men. Mycket onödigt när det det bara krävs ett litet stick för att slippa.

   Radera
 6. Haha. Jävla pajasar. Då ska man skicka sina barn till gbg med andra ord så att de har chansen o få ett utvecklat immunförsvar som naturen tänkt. Som man gjorde förr.
  Så går det när man trycker i sig dessa bolags fusksubstanser. Haha. De enda som går säkra nu är de som fick ha sjukdomen som barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du kanske hört talas om ”survivorship bias”? De som dog av sjukdomen när du var liten, går de också säkra nu?

   Radera
  2. Bra och enkelt svar, Tobbe. Tumme upp.

   Radera
  3. Tobbe Tobbelito ..och alla de som inte dog av sjukdomen.. o som inte blir smittade nu.. Var det för att de fått ha den som barn o fått ett fullt utvecklat immunförsvar? Svar Ja.

   Radera
  4. Dom flesta jag känner klarade sig också. Är det också survivorship bias tycker du?

   Och ja, jag hade nog märkt ifall någon inte kom tillbaks till skolan efter mässlingen...

   Radera
  5. Jaha, du har anekdotiska bevis? Då är det är nog bäst att vi informerar alla vetenskapsmän/-kvinnor så att de kan sluta använda epidemiska spridningsmodeller och statistik för att få svar.

   Radera
  6. Svar till Anonym:
   Vad jag ”tycker” är i sammanhanget både ointressant och irrelevant.

   Det är för övrigt mycket tyckande i denna tråd och alltför lite vetande.

   Radera
 7. Haha. Jävla pajasar. Då ska man skicka sina barn till gbg med andra ord så att de har chansen o få ett utvecklat immunförsvar som naturen tänkt. Som man gjorde förr.
  Så går det när man trycker i sig dessa bolags fusksubstanser. Haha. De enda som går säkra nu är de som fick ha sjukdomen som barn.

  SvaraRadera
 8. Förstår inte paniken. De som vaccinerar är skyddade och de som väljer att inte göra det tar en risk på några promille att dö.

  SvaraRadera
 9. Här är två artiklar om mässlingen på 1177. Passande nog informerar Västra Götalandsregionen om utbrottet i Göteborg. En smittskyddsläkare svara på frågor om mässling i den andra länken. Media rapporterar precis om att ytterligare en vårdanställd som arbetar på akuten misstänkts vara smittad. Det är bara en tidsfråga innan smittan sprids vidare.

  https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Massling/

  http://www.vgregion.se/nyheter/nyhetslista/uppdaterad-smittskyddslakare-thomas-wahlberg-svarar-pa-fragor-om-massling/

  SvaraRadera
 10. ”Haha. Jävla pajasar. Då ska man skicka sina barn till gbg med andra ord så att de har chansen o få ett utvecklat immunförsvar som naturen tänkt. Som man gjorde förr.
  Så går det när man trycker i sig dessa bolags fusksubstanser. Haha. De enda som går säkra nu är de som fick ha sjukdomen som barn.”

  Hedrar inte precis den här bloggsidan.
  Har man som barn haft mässling (ja, jag är så ”urgammal”) och sedan sett hur följdverkningarna ser ut inifrån sjukvården (ja, jag har 40-årig erfarenhet av sådant) så är det knappas något att spela pajas om.
  Ja, barn dog i varje fall så sent som på 1960-talet. Följdsjukdomar handlade bl a om hjärnhinneinflammation och lunginflammation. Den som sett en 30-årig kvinna ligga som en grönsak efter en hjärnhinneinflammation tycker inte ovanstående citat är ett dugg kul.
  Mässling är en av de verkligt allvarliga barnsjukdomar som vi vid det här laget borde ha utrotat.
  I en tid där alltfler bakterier blir resistenta mot samtlig antibiotika vi har, blir tanken på just mässlingens följdsjukdomar alltmer oroväckande.
  Och ja, man blir sjukare av att få mässling än av att få en säsongsinfluensa. Säsongsinfluensan dödar knappast barn. Det gör mässling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tummen upp. Dumhet bör bekämpas vid varje tillfälle.

   Radera
  2. Instämmer till fullo - men "Mot dumheten kämpar även Gudarna förgäves".

   Radera
  3. Därför måste även vi dödliga hjälpa till :)

   Radera
  4. Bra där, Johan. Tyvärr verkar inte fakta bita på människor som signaturen HMG ovan. De är enkelspåriga och resistenta (!) mot fakta och vad modern vetenskap visar. :/

   Radera
  5. Tillhör den generation som för 60 år sedan genomled mässling, påssjuka och röda hund ... och det var faen ingenting man skämtar om!
   Och på den tiden fanns ingen vaccin utan det var bara att genomlida eländet när det behagade dyka upp!

   Radera
  6. chief karlsson Precis.. o det är därför du har ett fungerande immunförsvar nu till skillnad från de som vaccinerat sig och nu blir smittade.

   Radera
  7. Min farfar miste i slutet på 1800-talet fyra småsyskon yngre än sju år till barn/infektionssjukdomar vi sedan länge antingen vaccinerar emot eller kan behandla på annat sätt. Den stora ökningen av medellivslängden vi sett de senaste dryga 100 åren har farmakologiska framsteg som en väsentlig orsak. "Fusksubstanser", jo jag tackar! Undrar om HMG kommer att vägra behandling med livräddande propplösare om han drabbas av en trombos?

   Radera
  8. Klart hen gör. Det som inte dödar härdar, och dör man var man ändå för klen.

   Klart att idag hade modern sjukvård och välgödda barn gett mycker färre allvarliga fall men seriöst, skall sjukhussängar upptas av sjuka barn som får behandling mot effekterna av allvarliga infektionssjukdomar när ett vaccin förhindrar sjukdomen att bryta ut.

   För de utmanade individer som kanske tycker att låt ungarna ligfa hemma, de behöver härdas, de fattar inte mycket om hur samhället fungerar.

   Radera
  9. Ja du HMG ... Du vet väl att man vill vara fin så får man lida pin! Vare sig Hund eller Påse var njutbara tillstånd men jag minns att mässlingen var värst utav dem speciellt när ögonen blev igenkloggade av varbildning. Men också då att när dessa barnsjukdomar gick i stort sett epidemiskt så kunde hela skolklasser vara frånvarande ibland. Men också att det fanns en mental beredskap i samhället i stort för att detta var "naturligt återkommande" företeelser. Däremot sågs det allvarligare på risken för Smittkoppor, TBC och Polio och obligatoriska vaccinationsprogram för dessa allaredan på femtiotalet.

   Radera
  10. Anekdotiskt fjoll. Kom med lite statistik. Jag har haft mässling, påssjuka och röda hund. Mässlingen var skönast. Flöt omkring med 40+ några dagar. Alla hade den.

   Det du INTE vill ha är polio! Svårt att gifta bort döttrarna om de haft polio. Det är ett vaccin jag gärna betalar 10k för av egna pengar för att ge ungarna. 50k också.

   Influensa, TBE och HPV är extrema fjollgrejer som marknadsföringsnissar säljer till dumskallar. De som tar skiten får faktisk skylla sig själva när det går på tok.

   Radera
 11. År 1980 dog 2,6 miljoner människor i sjukdomen; 1990 dog 545 000 personer och 2014 dog 73 000. /Wiki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo de där bolagen har ett fint track recrod av att försöka sammanställa statistik på ett sånt sätt att det ser ut som att deras vacciner sammanfaller med diverse minskningar som sker av helt andra orsaker.

   Radera
  2. Den världsomfattande statistiken tas inte fram av läkemedelsbolagen utan av WHO. Framgången av vaccinationsprogram för smittkoppor (utrotad), polio (nästan utrotad) och mässling (minskat med 97% 1980-2014) torde vara belagd bortom varje rimligt tvivel. Den som hävdar motsatsen får ha bra på fötterna för att inte bli utskrattad.

   Radera
 12. För de som överlever är det ett oskönt långpass för immunförsvaret - mycket stärkande på lång sikt.

  För de som dör, well, sorry, darwinism är långsiktigt stärkande för hela människosläktet you know!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att vi vet var du star. Jag har några ampuller med pest och smittkoppor som jag skullevilja porva på dina barn. Det är väl OK? Jag menar,dör de så är de ju svaga undermänniskor som det ju är lika bra att rensa ut så snabbt man kan, eller hur?

   Radera
  2. gbd crvx Vad har dina ampuller med evolutionen att göra? Naturen har ett enklare sätt att lösa den situationen på isåfall...

   Radera
  3. Du missar en viktig sak, immuniteten går inte i arv. Ifall vi slutar att vaccinera, så kommer antalet sjuka och därmed döda att öka inom kort.

   Radera
  4. Nej, immunitet går inte i arv.

   Något motsvarande, att "härdning" går i arv trodde dock en viss Lysenko i Stalins Sovjetunionen !

   https://www.svenskakyrkan.se/saro/hjortberg

   Radera
  5. Välkommen ner i min tortyrkällare allesammans! Ett oskönt långpass för kroppen - mycket stärkande på lång sikt, och dör så är det bara darwinismen i arbete!

   Radera
  6. Immunitet går inte inte i arv men idiotism gör så snälla, ni som antivaxxar, trä på den för helvete...

   Radera
  7. Klart att immunförsvar går i arv till viss mån. Var tror ni annars man får det ifrån? Köper det på apoteket eller?

   Radera
 13. Psykologiskt hör främlingsfientlighet ihop med rädsla att få in smittsamma sjukdomar. När vi öppnar upp för ett storskaligt resande mellan jordens olika regioner öppnar vi upp för epidemisk sjukdomsspridning också.

  Något att betänka i en tid när alla tendenser till motstånd mot fri migration klassas som ren ondska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där låter som kritik mot handel och turism i första hand, inte migration. Ska folk inte få åka till Thailand på semester tycker du?

   Radera
  2. Precis:

   http://www.vetenskaphalsa.se/resistenta-bakterier-med-hem-fran-utlandsresan/

   ESBL förekommer hos 25% av svenskar som turistat i Thailand, 50% av de som turistat i Egypten osv.

   Radera
  3. .. men vad Farao skall man nere i de där mögliga fuktiga varma länderna att göra egentligen ?

   Thai-massage kan man få mycket snabbare här hemma och sedan så är det så mycket mera stärkande och sunt att som jag cykla till berlin och Wittenberg istället för att ligga och "jäsa" på en sunkig strand..
   ;-)

   Radera
  4. Folk köper ju hundratusentals Thailandsresor, antar att du får fråga nån av dem?

   Och att du köper diverse tjänster i massagesalonger för att du inte kan få dem på annat sätt var väl en lågoddsare.

   Att du är ute och cyklar för jämnan var inte heller det en överraskning.

   Radera
  5. Jag har varit i Thailand / Sydostasien en (1) gång och stannade där 7 veckor... Sedan åkte jag hem! Det räckte och blev över för mig!
   Min reskamrat luffade ("flummade") runt i mer än ett år,..

   Hur var det nu med dina "laminerade herrtidnignar" och kopplingen till "Lasse Kongo" @Ben ? ;-)

   Radera
  6. Laminerade herrtidningar var så klart ett skämt, och jag är ingen smutsig sexköpare. Vill jag ligga så fixar jag det utan att behöva betala för mig, eftersom jag normalattraktiv eller däröver.

   Radera
  7. @Ben !
   Inte heller jag är någon snuskig sexköpare..

   MvH

   Radera
  8. Nej, de flesta sexköpare har dusch i sina lägenheter. Faktiskt! Så Bengt har helt rätt i detta. ;)

   Radera
  9. Den sortens smuts som besudlar din och Bengts existenser är inget man kan duscha bort.

   Radera
  10. @Ben !

   Att cykla genom "Möllevången" i Malmö för att sedan styra ut på "Söderslätt" och nå målet att cykla från "Alex" via "Unten der Linden", genom Brandenburger Tor och sedan hela Ku'damm ger MER än att ligga och "jäsa" på en kladdig strand på Koo Sahmet !

   Prova själv ! :-)

   PS Som "kontorsarbetare" behöver man bara duscha 2 ggr/vecka. En bra preppingövning är att testa på 2 veckor utan dusch..

   Prova själv !

   Radera
  11. Jag har varken köpt sex eller duschat...

   Radera
  12. Litet sidospår, men du tycker alltså inte att du behöver duscha efter ett cykelpass, Bengt? Jag är inte säker på att dina kollegor håller med.

   Radera
 14. Visst kan man överväga regler för karantän och hälsoundersökningar för folk som reser in från områden i världen med epidemiska sjukdomar. Det handlar om att väga för- och nackdelar mot varandra.

  Det finns redan idag en lång lista på annmälningspliktiga och smittspårningspliktiga sjukdomar: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/overvakning-och-rapportering/anmalningspliktiga-sjukdomar/

  Ibland måste samhällsperspektivet vägas mot individuella rättigheter och individuell integritet.

  SvaraRadera
 15. Ni känner väl till att det finns olika stammar av mässlingen. Och för att man vaccinerar sig i med svenskt så är inte det ett säkert skydd mot tex mässlingvarianten som är vanlig i tropiska områden. Att om ni vill vara säkra så kan de nog hjälpa er med de olika vaccin varianterna som finns.
  Sen är risken att dö av knivöverfall i Sverige än kompilationer av mässlingen (och då jämför man med 60talets ovaccinerade sverige) mycket större. Så skaffa ringbrynja, funkar klockrent om man är rädd för det.

  SvaraRadera
 16. Och? Det är inte lika stor skillnad på dessa varianter som ex influensaviruset, varför mässlingsvaccinet ger skydd i någon form.

  Bättre än att antivaxxa.

  Din logik är dessutom felaktig när du jämför en knivattacks konsekvenset med sannolikheten att drabbas av följdverkningsr på mässlingsinfektionen.

  Tänk om du jämfört sannolikheten att dö av en knivattack mot att dö av mässlingen...

  Och vad är effektivast, vaccin eller ringbrynja? Hint, även riddare i brynja hade rätt hög frånfallsprocent... Mycket mjukdelar...

  SvaraRadera