Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-01-03 20:46

Film: Grunts in the Sky

"Keep calm and brrrt..."
Dags för lite MÖP. Nedanstående film Grunts in the Sky stoppades i samband med att amerikanska flygvapnet blev ålagda att skrota världens kanske mest ändamålsenliga markattackflygplan, A-10 Thunderbolt II "Warthog". Planet blev dock kvar och nu finns filmen i spektakulär HD att beskåda.


På grund av Ryska Federationens och Kremldiktaturens vapenskrammel och krig i Ukraina har A-10 fått förlängt liv tills vidare. Detta extremt ändamålsenliga markattackplan togs fram för att slakta sovjetiska pansararméer i Europa, och bevisade sina förmågor i Gulfkriget 1991.

Sedan dess har rollen utvecklats i samband med kriget mot terrorismen, och planet har fått ett antal uppgraderingar. Samtidigt finns de gamla pansarslaktande lågflygande förmågorna kvar om de skulle komma att behövas.

I samband med att krafter ville skrota planet till förmån för den amerikanska multitoolen F-35 Lightning II stoppades ovanstående film, men den har nu nyss släppts på nätet. Det finns idag inget planerat datum för när A-10 ska pensioneras och planet kan vara i tjänst så länge som till år 2040.

Från filmen kan man bara konstatera den närmast religiösa inställning som marksoldaterna har till det flygande korset och den skräck den sätter i motståndaren bara genom att visa upp sig.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Ifall jag förstått saken rätt så är det doktrinära meningsskiljaktighter bakom långbänken om A-10. En stark falang vill inte befatta sig med vad just A-10 gör otroligt effektivt, istället vill denna falang lösgöra resurser från A-10 till att används för sitt hjärtebarn, dvs strategisk bombning. Dessa doktrinära meningsskiljaktighter är precis de samma som amerikanerna och britterna led av under WW2 och går tillbaks till främst Douhets teorier.

  Jag har ett minne av att A-10 i allra högst grad var inspirerad av Rudel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. F-35 blev alldeles för dyr och då färre ville ha den så steg priset ännu mer per enhet.

   De som hade hand om projektet ville väl helt enkelt täcka upp en roll till med F-35 men så länge A-10 finns så funkar det inte. Om A-10 inte finns så blir det lättare.

   Radera
 2. Blev inte Thunderbolt 2 rätt så omodernt i.o.m AH-64's inmarsch 1982?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den slängdes ihop på en kafferast för att tjäna ett syfte som inte fanns i USAF då. AH-1 Cobra som var den ända attackhelikoptern då uppfyllde inte kraven på en flygfarkost som kunde bekämpa pansar effektivt.

   Radera
  2. Den funkar säkert några år till för att attackera u-länder utan fungerade luftvärn; men som långsam med stor radarsignatur skulle det planet skjutas ner innan piloten ens passerat fastlandet, ekonomiska zonen (om vi leker med tanken att Usa skulle attackera Sverige).

   Radera
  3. Luftvärn eller flygvapen.

   Radera
 3. Brrt. Inget man vill stå i andra ändan av...

  SvaraRadera
 4. Fantastisk kärra!!!
  Det enda fordon jag skulle vilja ta på en raggarträff, reggad som veteranfordon. Mycket behändigt.

  Jag har för övrigt hört att de integrerat ett nytt vapensystem på A-10:an...kommer inte ihåg vilket, men det skulle vara nå styrda bomber. Känns som att den blir kvar en stund till.
  Har även sett lösa spekulationer om att en ny dubbelrotor hkp labbades med som ersättande close airsuport... dubbla rotorer som går åt olika håll. propeller bak som skjuter på kärran. Men det var bara något jag tar med en nypa salt.
  Kanske något som kan ha en lika stygg kanon, som lugnar stressade JTAC´s

  SvaraRadera
  Svar
  1. "...Har även sett lösa spekulationer om att en ny dubbelrotor hkp labbades med som ersättande close airsuport... dubbla rotorer som går åt olika håll. propeller bak som skjuter på kärran. .."

   Hmmm.. ;-)

   På denna sajt hittar man "skojjiga projekt" med bl.a dubbla rotorer, skjutande propellrar mm..

   http://www.luft46.com/

   Radera
 5. Bra att ha till hands nu när ryssen dyker i centrala Stockholm precis som på 80-talet.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4dz1Xg/mystiska-bubblor-fangades-pa-film-i-vattnet-utanfor-riksdagen

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Sabotaget" i tunnlarna runt Södra station låter också intressant..

   Radera
 6. B52 flyger ännu... 😁
  En konstruktion som startade i slutet på 40-talet...

  Inte någon och allra minst Kim Jong vill se skuggan av dessa i luften lika lite som skuggorna av en Nimitz/Reagan klass i morgondimman... 😁

  SvaraRadera
 7. Det är lite motsägelsefullt av USAF att frambasera A-10 till Europa inom ramen för Operation Atlantic Resolve, dvs motåtgärder vidtagna efter Rysslands aggressioner mot Ukraina, efter att i drygt 25 års tid ha propagerat för en avveckling av A-10an med den huvudsakliga motiveringen att den har låg överlevnad i en modern hotmiljö. Men A-10an är ju iaf rätt billig per flygtimme...

  Den som propagerar för ett bibehållande av A-10 i USAF torde dessutom gå i Kremldiktaturens ledband enl gängse resonemang här på bloggen. Att verka för kraftsplittring genom att avdela resurser omfattande miljarder dollar per år till en drygt 40-årig nischplattform med begränsad användbarhet i en framtida konflikt när man inte har nog med medel för att införskaffa moderna flygplan är väl nästan att jämföra med sabotage?  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur är det medmarkattackplan, finns det någon allvarligt menad utveckling för att hitta ersättare till A-10/frogfoot?

   Radera
  2. Någon direkt ersättare är inte aktuell då konceptet anses föråldrat. Anledningen till att A-10an är konstruerad runt en stor flerpipig automatkanon är att det var vad som fanns till buds för att träffa saker från luften med någon typ av precision under 60-talet. En granat avfyrad från en högtryckskanon har rak bana och kort flygtid i jämförelse med de dåtida alternativen, frifallande bomber alt raketer. Konceptet ger i andra hänseenden stora begränsningar och idag finns styrda vapen med betydligt längre stand-off varför massiv bepansring av själva flygplanet mot finkalibrig eld heller inte är absolut nödvändigt. Plattformen för CAS kommer i en högintensitetskonflikt om 10ish år vara F-35 i fallet USA.

   Däremot tror jag att USAF fortfarande driver O/A-X projektet som är avsett att fylla en lätt attackroll mot en okvalificerad motståndare. Tänk Afghanistan, Irak eller IS. Att använda F-35 eller befintliga äldre plan för den uppgiften, som lär finnas kvar under överskådlig framtid, är svårt att motivera mht kostnaderna. Sen är ju frågan hur fort utvecklingen går med förarlösa flygplan som ev kan lösa lätt attack ännu billigare.

   Läsvärt om O/A-X
   https://warontherocks.com/2016/08/oa-x-more-than-just-light-attack/

   Radera
 8. "Detta extremt ändamålsenliga markattackplan togs fram för att slakta [sic!] sovjetiska pansararméer i Europa,..."

  Men nu används det till att "slakta" barfotasoldater, kvinnor och barn i Afghanistan istället. Det förtjänar så klart en hyllningsfilm.

  Man tar sig för pannan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej rysstrollet. Ska blocka dig om en stund.

   Först har du chansen att visa ett exempel där en A-10 slaktat kvinnor och barn.

   Radera
 9. http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/3297575.stm

  Ska du blocka mig i alla fall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajamensan. Som du ser i artikeln så står det att det var "ett misstag". Jämför med de avsiktliga terrorbombningarna med 10 000-tals döda civila som Ryssland genomför i Syrien och inte skriver om.

   Främsta anledningen till att jag blockar dig är dina gamla Putinfasoner, trodde du tröttnat men din närvaro här påminde mig. Hem till Ryssland med dig - trots allt uppskattar du diktatur och begränsningar av yttrandefriheten så detta borde du gilla. Blockeliblock.

   Radera
 10. Härligt ljud! Tre av tre ryzningar!

  SvaraRadera
 11. Happy brrrpday to you.
  Happy brrrpday to you.
  Happy brrrpday dear Warty.
  Happy brrrpday to you!

  F.ö. anser jag att den psykologiska effekten hos både de egna soldaterna som hos motståndaren får inte på något sätt underskattas.
  Bland ryska soldater jag talat med i Kosovo är respekten för "den flygande döden" påtaglig.

  SvaraRadera
 12. Planet har sitt berättigande de närmsta åren i rätt sammanhang.

  NATO har kraft att slå hårt mot ev. rysk luftstridskapacitet och fasta markmål med attack- och bombflyg samt kryssningsmissiler.

  Att bekämpa fientligt pansar och rörliga mål flexibelt över en relativt stor operationsyta när man skaffat sig luftherravälde och försvagat fiendens förmåga att motstå luftangrepp, ja då blir det ju rätt käckt med A10.

  SvaraRadera
 13. Planet har sitt berättigande de närmsta åren i rätt sammanhang.

  NATO har kraft att slå hårt mot ev. rysk luftstridskapacitet och fasta markmål med attack- och bombflyg samt kryssningsmissiler.

  Att bekämpa fientligt pansar och rörliga mål flexibelt över en relativt stor operationsyta när man skaffat sig luftherravälde och försvagat fiendens förmåga att motstå luftangrepp, ja då blir det ju rätt käckt med A10.

  SvaraRadera