Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2018-01-12 13:12

Facebook påminner att de äger tjänsten och kanalerna

Facebook påminde i natt om att de äger tjänsten och alla kanaler, grupper och sidor. Kommersiellt och externt innehåll kommer prioriteras ner i visningar i tjänsten. Om man nu inte som kommersiell innehållsleverantör betalar för sig. Många som förlitat sig på Facebook för att nå kunder eller som affärsidé för sk virala sajter får nu se över sin affärsmodell eller hosta upp reklampengar till Facebook.
Facebooks VD och grundare Zuckerberg meddelade i natt att Facebook prioriterar om sina algoritmer och vad som visas i användarnas flöden. Kommersiellt innehåll, externa länkar och sk sidor på Facebook kommer prioriteras ner till förmån för interaktion med vänner.
"As we roll this out, you'll see less public content like posts from businesses, brands, and media. And the public content you see more will be held to the same standard -- it should encourage meaningful interactions between people.[...]Now, I want to be clear: by making these changes, I expect the time people spend on Facebook and some measures of engagement will go down. But I also expect the time you do spend on Facebook will be more valuable. And if we do the right thing, I believe that will be good for our community and our business over the long term too."
Affärsmodellmässigt är detta fullt logiskt. Små företag, startups, influencers etc har gratis kunnat använda Facebook som kanal. Framöver kommer det istället krävas att man betalar reklampengar till Facebook om man vill få den exponering många vant sig vid. Att gratisäta genom att ha rekryterat 100 000 följare på ett företags officiella Facebook-sida kommer framöver alltså vara mindre, rent av värt noll.

Som jag skrev i tidigare inlägg - äger du inte tjänsten äger du inte heller kanaler och dina användare eller kunder. Företag, organisationer och individer som byggt upp sin marknadsföring kring Facebook kommer nu smärtsamt upptäcka att det framöver kommer kosta pengar. Speciellt kommer det antagligen drabba mindre aktörer, gräsrötter och startups, om dessa inte har finanserna att betala för innehållsspridning.

Många har undrat varför jag inte postar bloggens inlägg på Facebook. Tja, nu har ni svaret. Det ska bli intressant att se hur mycket mindre trafik som kommer drivas till bloggen från Facebook framöver. Senaste månaden har ganska exakt 10% av trafiken kommit från Facebook, vilket passerat Google. Jag ska försöka återkomma med historisk trafik så får vi se hur utvecklingen sett ut. Vad jag har känsla (=killgissar) för är att Facebook har ökat kraftigt de senaste åren, och detta är något tjänsten själva ser - hur de driver allt mer externa länkar och därmed gratistrafik till andra sajter. Detta vill man nu monetarisera genom att dra in gratislänkandet.

Jag har en officiell Facebook-sida, men den handlar inte om bloggen utan är mer en fan-sida inriktat på böckerna och vad jag gör IRL. Mina 7 190 följare där kommer framöver alltså via Facebooks ändring få se färre uppdateringar från mig i sina flöden, om några alls. 7 190 följare kanske blir värt noll?

Vi får nu också se många sk digitala strateger klia sig i huvudet inför valrörelsen det svenska valåret 2018...

Notera nu i kommentarsfältet hur viktigt det är för folk att förklara att de inte har Facebook och alla som har Facebook är på något vis lurade eller helt enkelt sämre människor.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Facecrap är det lika bra att lägga ner iaf, våga vägra helt enkelt.
  Bara massa vänstersnöflingor som härjar där med massanmälningar istället för att diskutera i sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi som har utspridda vänner och släktingar tycker att FB är ett utmärkt sätt att hålla sig ajour med vad som händer dem. Sen får man mycket bra länkar om man gillar sånt som man tycker om, bra inlägg från vetenskapliga tidsskrifter etc på sin tidslinje. Hänger man på dåliga ställen får man förstås bara skit tillbaka.

   Radera
 2. Och jag som trodde att Facebook var en gåva av demokrati och yttrandefrihet och så visar det sig att verksamheten handlar om att tjäna pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att jag inte är ensam att förstå detta sedan dess födelse. Jag överlevde helt utan Myspace och kommer överleva helt utan Facebook. :-)

   Radera
 3. Hoppas det blir bättre för det kan knappast bli värre.

  Nu för tiden fylls flödet av delningar av externt material och det räcker att en eller några personer kommenterar för att det ska hamna överst. Inte sällan är detta externa material bara skit, hittepå, fakenews, alternativ fakta osv.

  Jag kanske är tråkig men jag vill att Facebook premierar innehåll som skapas av mina vänner på Facebook.

  Var du ute i det fina vädret med barnen? OK.
  Skruvade du ihop den där bilen du har i garaget? OK
  Har du köpt en ny häftig pryl? OK
  Delade du en artikel från en tvivelaktig källa om xxxxx? BORT

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte tala om hur enkelt det är att filtrera bort och/eller blockera konton som sprider hat i alla dess former. Detta borde plattformarna ställas till ansvar för, som i Tyskland.

   Radera
  2. STASI i f.d DDR skulle jublat över denna begränsning av det fria ordet och att bara "värdegrundsmässigt och åsiktskorridormässigt politiskt korrekta" åsikter, värderingar mm skulle synts!

   Radera
 4. Jag använder Facebook uteslutande för politisk kommunikation. Vill absolut inte se vad andra har ätit till middag.

  SvaraRadera
 5. Avslutade mitt konto i november, har inte saknat det en sekund.

  SvaraRadera
 6. Vi ser även vad som händer på Youtube när konton med många följare helt plötsligt förlorar massor med pengar på "nya rutiner". Man borde även vara utsatt för det kommersiella företagets nycker och påhitt om man bloggar på deras bloggplattform.

  SvaraRadera
 7. FB är en tidstjuv precis som teve. Därför har jag valt bort den, för flera år sen och saknar den inte.

  SvaraRadera
 8. Facebook är inte intressant för mig. Jag lägger istället bl a ner en hel del tid på att besöka relevanta bloggar (som t ex den här).

  SvaraRadera
 9. Vad synd att du förkastade det decentraliserade nätet (eftersom det är rent kognitivt olagligt att utveckla ståndpunkter).

  Du får väl knyta näven och fortsätta använda facebook och google.

  SvaraRadera
 10. Hej

  Har haft en gång i tiden ett konto, "när fb was young"...mera av nyfikenhet.
  Tyckte att det hela verkade mera än suspekt, även om jag kan förstå varför folk har det.
  Det tog mig mera än ett halvt år innan avregistreringen lyckades!
  Aldrig mera sa jag till mig själv och det är mera än ett decennium sedan...ett decennium med garanterat mindre stress.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, garanterat mindre stress. Du är en mycket bättre människa helt klart!

   Radera
 11. I en förmodligen något relaterad nyhet har Microsoft sedan 1-2 månader börjat släppa igenom MYCKET mer spam genom sitt e-postfilter till oss som valt gratistjänst - samtidigt som de själva vräker på med reklam för uppgradering till betalvariant...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annat relaterat är att bing nu några gånger givit mig bättre träffar än Google. Feta katter och annonsintäkter.

   Radera
 12. Facebook? Är det sånt där som folk som har vänner använder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vänner" är något de flesta verkar låtsas ha. I verkligheten handlar det om "familj" och "släkt" vilket är riktigt otäcka saker!

   Radera
 13. Blev utestängd från farsboken för ett tag sedan, men jag saknar det inte. Helt klart mindre stress. Vi får gå tillbaka till LunarStorm / Stajlplejs.

  SvaraRadera
 14. Det kallas för "social media" eftersom alla som använder det sitter ensamma framför skärmen.

  Samma logik som bakom att "sunt förnuft" är något som inte smittar...

  SvaraRadera
 15. Facebook har i min vänskapskrets utvecklats till ett skallkrav för messenger, ingen lägger upp något innehåll längre. Alltså icq i princip.

  Mina betydligt yngre syskon använder knappt facebook utan det är nyare sociala plattformar som gäller ex snapchat och kik.

  SvaraRadera