Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-01-04 09:31

Dikaturens kreatur i regeringen: Never go full Margot!

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (s) kämpar vidare med sina överutmaningar. Senaste dygnet använder hos sovjetiskt propagandaspråkbruk och därtill att man inte får demonstrera för demokrati i diktaturer som Iran, utan bara mot arbetslöshet och kanske små sociala klyftor. Never go full Margot.
Never go full Margot.
Margot Wallströms krypande för vidriga diktaturer fortsätter alltså. Trots att den ryska mentaliteten enbart begriper hårda tag och föraktar vekhet, så vill Margot att man ska samtala för att bättre förstå varandra. Något som Kreml förstås skrattar högt åt. Diktaturen i Kreml är inte ett dugg intresserad av att förstå någon, utan bara av att uppnå sina egna mål.

Margot kör till och med med kalla krigets sovjetiska propaganda och kallar Östersjön för Fredens Hav, dvs ett innanhav som enbart ska kontrolleras och behärskas av en regering - den i Kreml.

I debattartikeln i SvD nämner Wallström inte ett ord om situationen i Iran. Men det gör hon hos Dagens Nyheter, där hon vägrar stödja demonstrationer för demokrati och kvinnors frigörelse. Det enda man ska få demonstrera mot är arbetslöshet och små sociala klyftor. Diktatur och stora sociala klyftor, t ex att befolkningen delas in i ett A-lag, männen, och ett C-lag, kvinnorna, ska man inte demonstrera mot.

Precis samma retorik används för en undfallande lismande inställning till diktaturen i Irran. Viktigt med dialog. Men framför allt vägrar hon stödja demonstrationer för demokrati.
"Men om människor i Iran demonstrerar för demokrati - varför kan inte EU ställa sig bakom ett sådant krav?

- Vi säger så här: Alla har rätt att uttrycka sin åsikt. Alla har rätt att demonstrera för att till exempel bekämpa arbetslöshet eller mindre sociala klyftor.

- Men tänk om andra skulle yttra sig om vår utveckling? Om andra länders företrädare skulle säga att demonstranter som går ut på våra gator och torg har rätt?"
Ja, hemska tanke. Tänk om någon som demonstrerar i Sverige skulle ha rätt.

Margot Wallström har alltså precis sågat alla svenska första majdemonstrationer. För ingen som demonstrerar i Sverige har rätt. Om man nu inte håller sig till att demonstrera mot arbetslöset eller mindre sociala klyftor. Akta er för att demonstrera mot stora sociala klyftor eller demokrati bara.

Vid sidan av detta ägnar sig Wallström åt försvarspolitik och lägger sig i svenska försvarssamarbeten med våra demokratiska grannar i Nato. När Sverige får kritik kallar hon det för "hot". Det är tydligt att hon fått "ökad förståelse" när hon kryper för den ryska diktaturen, så till den grad att hon numera går dess ärenden.

Wallström säger också nej till ett möte i FN-säkerhetsråd om protesterna i Iran. Detta trots över 20 mördade demonstranter. Återigen går hon diktaturens ärenden.

Olof Palme talade om "diktaturens kreatur". Visste han redan då att diktaturens kreatur skulle sitta som svensk socialdemokratisk utrikesminister 2014 - 2018?

Sveriges nästa utrikesminister måste vara särskilt lågutmanad för att återställa den skada den överutmanade Margot Wallström orsakat. I september avgör svenska folket om vi ska få fyra år till med Margot.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

42 kommentarer:

 1. Svar
  1. Så blir det när man är inkvoterad!

   Radera
 2. "..den ryska mentaliteten enbart begriper hårda tag och föraktar vekhet,.."

  Inte bara den ryska kulturella sfären..
  I mångt och mycket även inom MENA... (och i våra [ valfritt utanförskapsområde ])

  SvaraRadera
  Svar
  1. Femininismen utmanar patriarkatet (Margot vs övriga världen). Den mjuka linjen verkar inte att fungera annat än på hemmaplan?
   Och Margot - glöm inte att stänga "hönsrompan" när du duschar...

   Radera
 3. Det är komplicerat att företräda AB Sverige. Å ena sidan måste man upprätthålla den publika fasaden om mänskliga rättigheter för att rättfärdiga sin egen politik inom landet, å andra sidan vill man inte förarga en potentiell exportmarknad.

  Margot har ju erfarenhet av sådana misslyckanden tidigare och vill nog inte få på skallen igen. Och vem skulle ställa upp och släta över om hon misslyckas, kungen? Han skulle nog behöva konvertera till islam först.

  Efter att handelssanktionerna lyftes 2016 har man jobbat enträget för att få fart på exporten till Iran igen. Tror inte Margot vill sabba det. Hon har ju faktiskt företagets budget att tänka på också.

  SvaraRadera
 4. Finns det någon mer lämpligt kanditat till utrikesministerposten apropå det?
  Kan ju vara intressant med tanke på val tex.

  SvaraRadera
 5. Nato frågan verkar svalna i Sverige inte ens Björklund driver frågan längre, möjligen är han tveksam inför överbefälhavaren Trump.

  SvaraRadera
 6. Palmes "ande" vilar som en våt död filt över landets utrikespolitik..
  och ett oberörbart "helgon" får man icke diskutera, än mindre ifrågasätta och, vilket Gud förbjude.. Kritisera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Margot är inte ens Palme-light. Palme visade ju öppen sin kärlek för kommunistdiktaturer, och hat mot andra förtryckarregimer. Margot försöker nog bara kryssa mellan blindskären och hålla EU-andan i form. Visst har många fortfarande bilden av att Sverige fortfarande är väldens samvete, men nu har vi inte riktigt råd med det längre. Därav motsägande uttalanden om andra.

   Radera
 7. Trump är inte överbefälhavare över Nato. Miggs är ett rysstroll och en ren lögnare. Härmed varnad. En gång till och sedan block.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle ju kunna vara så att han menar att Trump som amerikansk ÖB.

   Radera
 8. 'Samtalet' om Mellanösternkonflikten har pågått i 70 år och inte lett någonstans. Det enda Margot Wallström är intresserad av är att 'samtalet' fortsätter så att alla biståndsprofitörer kan fortsätta sko sig, att hon själv och hennes parti kan utmåla sig som moraliskt överlägsna goda givare.

  Det är kanske dags att sluta 'samtala' med folk som kräver total underkastelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 70 år är ingenting. Tänk på droppen som urholkar stenen, det tar längre tid än så.

   Radera
 9. Tyvärr verkar alla vettiga personer försvunnit ur politiken.

  SvaraRadera
 10. Nu är förvisso Margot gravt begåvningsutmanad men vad är det du försöker säga här?

  "Senaste dygnet använder hos sovjetiskt propagandaspråkbruk och men därtill att man inte får demonstrera"

  Hos ska säkert vara hon men "och men därtill" i följd verkar bara vara helknasigt. Ska det kanske vara "och att man därtill"?

  SvaraRadera
 11. Humor att nån kallar Margot gravt begåvningsutmanad och i samma mening bevisar att hon nog inte är ensam... :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla vi som är normalutmanade vet att meningar börjar med stor bokstav och avslutas med punkt. Som du ser rör det sig om två olika meningar.

   Radera
  2. Lars nu får du allt ge dig, vi vet att du är underutmanad! Det är inte lika lätt för alla andra.

   Radera
 12. Jag tycker Wallström verkar följa en konsekevet långsiktig linje i tjänst för Hiizbollah och Tro- och Solidaritet-falangen i S-partiet som arbetar för den korrumperade diktaturen i Palestina. Just nu har Hizbollah bra relationer med Ryssland (via Syrien) och Wallström kampanjar också emot NATO och för att Ryssland ska ha kärnvapenmonopol i Nordeuropa och är aktiv i kampen emot Trump. Därav följer förstås stödet till diktaturen i Iran. Att Wallström skulle vara dum i huvudet är ingen särskilt bra förklaring till politiska drag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här låter faktiskt extremt sannolikt. Tyvärr. Ligger ju även i linje med historiska sosselinjen att konsekvent stödja diktaturer och antidemokratiska rörelser som Polisario, Kuba, Nordkorea, Fatah, PLO, Vietnam, Röda khmerer, Zimbabwe, Hamas, det sk "Palestina", diverse Östtyska "vänskaps"föreningar, sovjetisk ockupation av Baltikum och så vidare och så vidare. Ytterst tragiskt.

   Radera
  2. Håller med, tror inte att hon är ”dum i huvudet”. Helt klart är dock att hon springer någons ärenden, undrar bara vilken säck allt varit i innan det kommer i Margots påse. Hennes (förhoppningsvis) sista uppgift på posten blir väl att binda oss vid FNs kärnvapenkonvention för att med all säkerhet stänga NATO-dörren, sedan kan hon dra sig tillbaka till sin datja den 10 september 2018.

   Radera
  3. Var inte hon i ungdomen med i en nedrustningsgrupp som menade att NATO och väst skulle avrusts sina kärnvapen. Men östblocket skulle inte behöva det.

   Radera
 13. Varför är du så nojig över Ryssland hela tiden? Begriper du inte att det ligger i USAs intresse att använda Ryssland som antagonist för att öka sitt inflytande i Europa?

  SvaraRadera
 14. Lars, var det även rätt att stödja de "frihetsälskande" demonstranterna i Libyen som nu har skapat en mönsterstat som hela världen avundas?

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 16. The Egyptian: Sverige är granne med Ryssland och Rysslands militära strategi är (sedan läxan 1941) att möta varje allvarligt hot mot sitt territorium västerifrån med ett snabbt kärnvapenstött anfall västerut genom bl a Sydsverige och Lappland. Har inget med neutralitet eller elakhet att göra utan är helt geografi-drivet. Därför är Sveriges oberoende avhängigt av NATO och USAs kärnvapenparaply. Därför är Wallströms försök att ge Ryssland kärnvapenmonopol i Nordeuropa helt i Rysslands intresse. USA/NATO har numra inget eget stort intresse av Sverige just, så de skiter i stort i vilket. Deras framskjutna bas i norra flanken är ju numera Balticum och Polen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sluta radera dina inlägg innan jag har svarat på dem. :-)


   Å andra sidan så är väl frågan om kärnvapenförbud en ickefråga? De flesta av NATOs kärnvapen är väl baserade på system som kan leverera vapnen på långt avstånd? Norge har ju inte heller kärnvapen baserade på sitt terrotorium, men det är ju inget som sager att de skulle motsätta sig användning vid behov?

   Men bortsett från den frågan om kärnvapnen så om man ser realpolitiskt på det så kan det ju vara I Sveriges intresse att försöka lugna ner saker och snacka för att vinna tid för att förstärka vårt läge. Det vi gör fel egentligen är att inte rusta mer.

   Radera
 17. Här ska vi nog inte blanda in Palme. Det är rätt mkt av en myt att han var nåt slags rättvis välgörare. Visst ylade han lite om diktaturens kreatur när Dubcek fick sparken men annars verkar han inte ha brytt sig.

  Bl a var han ju instrumental till att under lång tid exportera krigsmaterial till de ytterst blodiga slaktarregimerna i Indonesien som anställde folkmord vi inte sett sen nazisterna.

  Läs gärna Åsa Linderborgs krönika här:

  https://www.aftonbladet.se/kultur/huvudartikel/article10690621.ab

  Givetvis håller hon Palmes namn utanför detta för att bygga myten och använder skandalen för att kasta skit på den korta borgerliga regeringsperioden men givetvis var Palm djupt insyltad i detta.

  I korthet alltså:
  DET VAR INTE BÄTTRE FÖRR!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men sillen var väl saltare?

   Radera
  2. Men skämt åsido, tillstöd för din tes. så även efter Palmeskritik av USA I Vietnam så fortsatte väl USA att t.ex. leverera elektronikkomponenter till Sverige t.ex. till Viggen.

   Radera
  3. ...och Informationsbyrån (IB) som Palme backade upp levererade positionerna för NVA koncentrationer runt Hanoi via sina operatörer på svenska ambassaden i Hanoi till jänkarna, som i sin tur använde der som underlag för julbombningarna av Nordvietnam.

   Det blev ju jobbigt när IB-affären rullades upp för S och Palme, men de grejade ju det med.

   Så det var ju inte så konstigt att amerikanska komponenter fortsatte att rulla in när allt kom omkring...

   Radera
  4. På nåt magiskt sätt ska ju Iran t o m ha kommit över Robot 70. Dock inte bevisligen med Palmes goda minne.

   Men Wallström är iaf ett fall framåt från att exportera vapen rakt in i ett pågående folkmord i miljonklassen.

   Radera
  5. Nej Ben, Iran har väl inte haft Rb 70? Eller menar du att de t.o.m. skulle ha haft hela systemet, med andra ord RBS 70? Som insatt kan jag bestämt dementera bägge varianterna, Rb 70/RBS 70.
   mvh
   Ulf

   Radera
  6. Njae, det finns ju lite olika källor, sen kan man ju bedöma deras trovärdighet:

   http://www.military-today.com/missiles/rbs_70.htm

   The first combat use of the RBS 70 was during the Iran-Iraq War. Details of the system's performance in that conflict are scarce, although it is known to have first been deployed by the Iranian armed forces between January and February of 1987, and that it took a heavy toll on Iraqi aircraft; out of some 42 fixed-wing aircraft that Iraq lost to Iranian SAMs, it is said that more were lost to the RBS 70 than any other SAM.

   Den s k "smuggelaffären" handlade ju om hur Bofors skickat krigsmateriel till andra mellanösternländer via Singapore med förfalskade slutanvändarcertifikat (totalt vapen för 1,4 mdr dollar), så det är ju inte omöjligt att de nått Iran den vägen.

   Sen ska vi inte glömma att vi gjorde nån massiv oljedeal med iranierna vid samma tid.

   Dessutom sålde vi ju bevisligen annan skit till Iran, sprängämnen och Boghammarbåtar och sånt. Så några hårda bevis för just RBS 70 kanske inte finns, men det låter inte helt otroligt.

   Radera
  7. Nej, jag behöver inte förhålla mig till den ena eler andra källan i just det här fallet, eftersom jag satt mitt i det. Rb 70 kräver invisning från en spaningsradar av något slag, annars är den rätt meningslös. Enda möjligheten skulle således vara att någon som har en anpassad spaningsradar skulle ha sålt sådan till Iran med eldenheter Rb 70, och hade så skett hade vi vetat det. Om iranierna på något vis hade kommit över själva eldenheten med ett antal robotar så hade de varit tvungna att anpassa invisningsgränssnittet från någon radar de hade till det format som Rb 70 behöver, och det är i princip en omöjlig uppgift.
   mvh
   Ulf

   Radera
 18. Eller så kan man konstatera att Trumps tweet till stöd för demonstrationerna i Iran har mottagits väligt dåligt av demonstranterna själva då de menar att stöd från USA bara spelar regimen i händerna. Detta eftersom regimen då lättare kan avfärda protesterna som imperialistiska konspirationer från väst. Personligen tycker jag att det är bra att Margot Wallström (och EU) inte agerar nyttiga idioter i frågan.

  SvaraRadera
 19. (S) har länge haft ett lustigt sätt att sortera demonstranter i legitima eller inte osv.
  Jag minns en tidigare minister LHW som vid en litet hetsig tidpunkt i Kosovo slog fast att svenska regeringens budskap var 'skjut inte på demonstranterna' mm. Och då talar vi inte om arbetare med banderoller för höjd a-kassa, utan hetsporrar som med stulna militära vapen driver runt och fylleskjuter vilt. Frågan är då denna: hade deras budskap varit detsamma med samma mängd desperados i centrala stockholm?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det var ju precis just på grund av Milosevics ganska hårdhänta hanterande av den krisen som NATO-bombningarna utfördes, osv. Så det kanske inte var ett särskilt dumt råd ändå?

   Radera
 20. Intressant sammanfattning publicerad igår om tantens politik.

  https://ledarsidorna.se/2018/01/bokslut-wallstrom-en-mandatperiod-till-med-feministisk-utrikespolitik/

  SvaraRadera