Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2018-01-01 17:54

De sju nycklarna - årets bästa svenska thriller 2017

Med 2017 lagt till handlingarna kan jag konstatera att årets bästa thriller var Åsa Schwarz IT-thriller De sju nycklarna (Adlibris 94:- till 201:- SEK), Bokus (97:- till 243:- SEK). Har ni inte läst den, gör det.

Det är sällan man får händerna på en roman om IT, som inte bara är korrekt, utan dessutom faktiskt spännande. Åsa Schwarz IT-thriller De sju nycklarna är just en sådan.

Ska jag summera så är det en suverän bok, mästerligt skriven, med fantastisk gestaltning, suveräna personporträtt av mer eller mindre skruvade karaktärer, många oväntade vändningar och högt tempo med nagelbitande spänning, som gör det svårt att lägga ifrån sig boken.

Då Schwarz är IT-säkerhetsexpert är IT-researchen förstås korrekt med vissa för handlingen nödvändiga konstnärliga friheter, utan att gräva ner sig i onödan i detaljer. Kan man sin IT behöver man inte detaljerna, och kan man dem inte så ligger dessa på en lagom nivå. Sedan finns det några småmissar kring otidsenligheter i tillbakablickar, men inget som egentligen spelar någon roll. De flesta är inte kalenderbitare och skulle inte märka dem ändå.

Jag kan bara ge boken fem ymnighetshorn av fem möjliga och utser härmed denna till 2017 års bästa svenska thriller. Nu har jag inte riktigt koll på hur många svenska thrillers jag läst under året, men detta blir alltså den bästa. Inte konstigt att filmrättigheterna är sålda, för det här kan absolut bli en mycket bra film.

Det känns som Schwarz har hittat hem till en genrenisch där hon härmed är Sveriges ledande författare: Sveriges IT-thrillermonark. Något du som jobbar inom den växande svenska IT-branschen borde uppskatta, men även den som är ute efter en nagelbitare i högt tempo, och som inte innehåller alkoholiserade småstadspoliser på orter med världens högsta mordfrekvens.

Du hittar De sju nycklarna hos för Adlibris 94:- till 201:- SEK eller hos Bokus för 97:- till 243:- SEK beroende på typ av format.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

10 kommentarer:

 1. Åh. Ymnighetshornet. Det var länge sedan.

  SvaraRadera
 2. Läste Gunde in ljudboken?

  SvaraRadera
 3. Har du fått några filmrättigheter till någon av dina böcker sålda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stjärnklart-Stjärnfall-Stjärndamm. Ska bli teveserie, men rent formellt ingår filmrättigheterna.

   Radera
  2. Låter superspännande. Någon idé om vart och när?

   Radera
 4. Håller med. De sju nycklarna är en jättebra bok. Finns också som gratis e-bok på biblioteken!

  SvaraRadera
 5. Har du förresten någon illustration av monstren i stjärnklartserien? Jag får bara bilden av varelserna i uppdrag av vikt framför mig, och det är ju inte skrämmande alls
  https://www.google.se/amp/deltasf.tumblr.com/post/72695013688/160-uppdrag-av-vikt-hal-clement-platsen-den/amp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan finnas fanpics på min officiella FB-sida om jag inte minns fel.

   Radera
 6. Fanboy-varning. Näst bästa författaren misstänker jag. Tack för boktipset. Ska genast beställa och se om du ska detroniseras :)

  SvaraRadera