Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2018-01-29

Danmark är inte längre självförsörjande på olja

Vårt grannland Danmark är inte längre självförsörjande på olja. Sedan 2015 är man en nettoimportör av olja eftersom den egna konsumtionen överstiger den fallande oljeproduktionen.
Dansk oljeproduktion, konsumtion och nettoexport 1965 - 2016. Källa: BP Statistical Review of World Energy
Sedan 2015 är inte Danmark längre en nettoexportör av olja och är därmed inte heller sjävförsörjande längre vilket man varit sedan 1997. Den danska oljemyndighetens egen prognos om att man skulle sluta vara en nettoexportör runt 2016 har alltså uppfyllts.

Nationell peak oil inträffade 2004 och trots all teknikutveckling, mycket högt oljepris och stora investeringar faller Danmarks oljeproduktion helt förutsägbart.

Därtill har landets oljekonsumtion ökat något de senaste åren.

Samtidigt sker förstås en viss export av rationalitets- och effektivitetsskäl när utländska raffinaderier kan vara effektivare, men det kompenseras då av att man måste importera raffinerade oljeprodukter.

Norges oljeproduktion visar upp en liknande utveckling, men fallet i produktion har för tillfället stoppats upp och landet kommer vara ett av de sista i världen och förblir en nettoexporter långt efter 2030.

Nej, USA är inte i närheten av självförsörjande på olja, om nu någon begåvningsutmanad vill hävda det genom att feltolka citat. Export av oljeprodukter betyder inte att man är självförsörjande - Sverige exporterar stora volymer oljeprodukter, men är importberoende ändå.

26 kommentarer:

 1. Funderar lite på hur det blir med den olja som (kanske) finns sydost om Gotland i den svenska ekonomiska zonen, Sverige har motsatt sig prospektering och utvinning, men det finns säkert andra som vill åt den. Den som härskar på på Gotland härskar oxå över den eventuella olja som finns. Finns säkert mer olja på Gotland, men man ligger lågt av miljöskäl. Nu när oljan börjar ta slut så blir alla fyndigheter intressanta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att svenska staten om något årtionde av nödtvång kommer att satsa helhjärtat på oljeprospektering på och utanför Gotland.

   Radera
  2. Jo, det skulle man säkert kunna skriva en bok om...

   Radera
  3. Om vi passerar peak globalt, och en bristsituation uppstår, så kommer ev Gotländsk olja säljas på samma världsmarknad som all annan olja. Och i jämförelse kommer den att vara en droppe i havet och knappast påverka utbudssituationen i stort. Så för Sveriges del som land kommer den inte betyda ett dugg, däremot en producent kanske kan tjäna lite pengar på den och den kommer ev skapa lite jobb. Men den kommer inte på något sätt "rädda oss" från de problem som sjunkande oljeutvinning medför, för den globala ekonomin.

   Radera
 2. Naturgasen är på väg åt samma håll. Produktionen har halverats de senaste 10 åren och är nu nere på strax över självförsörjning.

  SvaraRadera
 3. Vi i Sverige får väl då lite drygt översittaraktigt nu få "glädja" oss över att vi minsann har överskott på genusvetare från Södertörn..
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kom du på det där geniala om genusvetare från Södertörn, Bengt? 🙄😬

   Radera
  2. Äh, Södertörn får väl dra igång kärnkraftverket igen om det skiter sig med oljan.
   Genusvetare går säkert att dressera om till reaktortekniker om dom bara får förlängt CSN ��

   Radera
 4. Jag ser inte enheterna på vertikala axeln. Är det tusentals fat per dygn?

  Oavsett så är Danmark bara en liten oljeproducent i världen. Större betydelse har vad som händer i USA, Ryssland, runt Persiska viken, Veneuzela. Och kanske man ska ta med gas och kol för att få den större bilden på hur framtiden ser ut för fossilenergin och därmed världsekonomin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusentals fat per dygn, ja.

   Radera
  2. Glöm inte Iran, de har bojkottats många år och sitter på stora reserver av lättillgänglig olja.

   Radera
  3. Jo, om de slutar exportera terrorism kan de säkert få exportera olja istället.

   Radera
 5. US är väl i närheten, typ 80-90 % självförsörjande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte på långa vägar.

   De konsumerar ca 19 miljoner fat olja om dagen och producerar runt 9 miljoner fat råolja. Slänger man på fossilgasvätskor och kondensat landar man väl runt 10 miljoner fat. Så lite över 50%, fast det är ju vad Göran Persson kallade för "fossiloberoende", dvs om Sverige bara skulle behöva importera 50% av sin oljekonsumtion och klara resten på biobränsle...

   Radera
  2. Fast lite bättre än så är det väl, enl EIA:

   "In 2016, the United States produced an average of about 8.9 million barrels per day (million b/d) of crude oil, about 3.5 million b/d of hydrocarbon gas liquids (natural gas plant liquids and liquefied refinery gases), and about 1.2 million b/d of biofuels, for a total petroleum production of about 13.5 million b/d.

   Total petroleum consumption averaged about 19.7 million b/d in 2016. The difference between petroleum production and consumption is mainly made up of net imports (imports minus exports) of petroleum, changes in petroleum inventories, and petroleum refinery processing gain."

   13.5 / 19.7 = 69%. En bra bit kvar till teoretiskt självförsörjande.

   Radera
  3. Det andra man såklart kan fundera på är om det finns möjligheter inom USA till energieffektivistering, för att den vägen nå "självförsörjandegrad". Jag är lite skeptisk, det är för billigt med energi för att det ska hända just nu, men det är inte särskilt otänkbart.

   USAs oljekonsumption per capita ligger om jag minns rätt på dubbla EU-snittet, eller 50% högre än Sverige. Jobbigt säkert att ändra på av diverse olika skäl (jag tänker på bilkörandet och på storleken på genomsnittsbostaden), men inte på nåt sätt omöjligt.

   Radera
  4. 69% 2016 plus någon produktionsökning 2017. Typ 80-90% behöver väl inte vara en helt felaktig siffra.

   Sedan får man se hur länge det varar.

   Radera
  5. OK, många bud här, får forska vidare!

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Hittade en liten sida med siffror för 2017, inte riktigt där än... Se prognoser nedan:

   EIA outlook

   Produktion 2016: 13,5 miljoner fat/dag
   Konsumtion 2016: 19,7 miljoner fat/dag
   Självförsörjandegrad 2016: 68,5%

   Produktion 2017: 14,4 miljoner fat/dag
   Konsumtion 2017: 19,8 miljoner dat/dag
   Självförsörjandegrad 2017: 72,7%

   Produktion 2018: 15,6 miljoner fat/dag
   Konsumtion 2018: 20,3 miljoner dat/dag
   Självförsörjandegrad 2018: 76,8%

   Produktion 2019: 16,5 miljoner fat/dag
   Konsumtion 2019: 20,7 miljoner dat/dag
   Självförsörjandegrad 2019: 79,7%

   Saknas fortfarande miljontals med fat om dagen för att nå självförsöjande (och kanske är prognosen optimistisk). Det måste till en hel del energieffektivisering.

   Radera
  8. @Thomas Larsson Varför skulle det skett en ökning av utvinningen av olja 2017. Är det inte så att de mest lättillgängliga möjligheterna till fracking tog slut fort?

   Radera
  9. OK, utvinningen ökar tydligen. Dock inte 80 - 90 %

   Radera
  10. Priserna på Fracking har dock fallit rejält vilket gjort fler fyndigheter lönsamma.
   Detta tack vare att dom sämsta företagen slogs ut efter oljeprisfallet.

   Radera
 6. https://www.eia.gov/petroleum/production/#ng-tab

  Nästan 10 miljoner fat råolja per dag enligt EIA.

  drygt 93 miljoner kubikfot naturgas (vad nu det motsvarar i olja?)

  https://www.eia.gov/renewable/data.php#alternative


  kan också ses årsvis sen 1950talet via https://www.eia.gov/totalenergy/data/monthly/pdf/sec1_5.pdf  SvaraRadera
 7. Finns möjligen lite pengar att tjäna i en Rysslandsfond nu när oljepriset har vänt upp, Ryssland gick svagt förra året så en återhämtning är inte allt för osannolik.

  SvaraRadera
 8. Danskarna har själva tagit höjd för det här i viss mån. Hela Togfondens finansiering kommer från oljeförsäljningen (pengarna går till att bygga ut järnvägsnätet i landet - elektrifiering, dubbelspår, kurvuträtningar m.m. Framförallt är persontrafiken väster om Stora Bält rejält eftersatt).

  https://da.wikipedia.org/wiki/Togfonden_DK


  SvaraRadera