Cornucopia?

Aktuellt

Regeringen föreslår skatt på hämtkaffe och snabbmat (som pizza) - fem respektive sju kronor

Regeringen föreslår i ett nytt betänkande att man ska införa skatt på engångsförpackningar av dryck och mat, t ex hämtkaffe på mackar och ca...

2018-01-25 16:55

Centerpartist: Försvarsanställda är "idioter som leker krig i skogen"

En centerpartistisk lokalpolitiker från Sölvesborg har gått ut och kallat Försvarsmaktens anställda för "idioter som leker krig i skogen". Centerpartiets försvarspolitiske talesperson tar avstånd från uttalandet.
Uppgrävda kroppar från den sovjetryska Katynmassakern på polska medborgare, vilket totalt handlade om 21 857 massavrättade polacker. Som bekant var anfallet mot Polen ett samarbete mellan Hitlertyskland och Kremlstyrda Sovjetunionen, vilket startade andra världskriget. I sig en anledning till varför Polen ingår i en defensiv försvarsallians vid namn Nato  och aldrig vill se rysk trupp på sin mark någonsin igen. Rysk trupp kan bara kriga på ett vis, och det är med övergrepp. Om inte mot fienden så mot varandra.
Den centerpartistiske lokalpolitikern Roger Toljamo kallar alltså svenska yrkessoldater, som är beredda att dö för politikers rätt att uttala sig, för "idioter som leker krig i skogen". Centerpartiets försvarspolitiske talesperson Daniel Bäckström tar avstånd från uttalandet.
Den långe mannen i mitten är Daniel Bäckström. Försvarspolitiska talespersoners partier från vänster till höger Mikael Oscarsson (KD), Anders Schröder (MP), Daniel Bäckströn (C), Hans Wallmark (M), Allan Widman (L), Mikael Jansson (SD)
Tolajmo har i över en vecka jagats av Sveriges Radio i Blekinge, men vägrat att återkomma. BLT fick till slut tag på honom och han står för det han sade, men ångrar ordvalet. Han borde förstås använt mer modererat uttryck, som exempelvis "överutmanade som lajvar krig i landskapet".

Försvarsmaktens personal är beredda att ge sina liv för politikers rätt att uttala sig och ha hur konstiga åsikter som helst. Detta trots att många politiker uppenbarligen är överutmanade individer som lajvar politik medan de diar skattepengar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

48 kommentarer:

 1. Det är ingen ände på hur dumma lokalpolitiker kan vara. De dummaste blir nämndemän i tingsrätterna.

  De dummaste men med aktiva filter mellan CNS och munnen blir riskdagledamöter.

  Jag har väldigt lågt förtroende för våra folkvalda snyltare numera.

  Tyvärr är alla andra alternativ värre. Tyvärr...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skäll inte på nämndemannen som grupp. De är den enda kontakt folket i Sverige har kvar i domstolarna. Resten är tillsatta i politiskt god ordning via domstolsverket och ytterligt måna om sina karriärer efter många år i högskola.

   Se däremot till att nämndmannen i enlighet med gammal tradition utnämns bland kloka och oberoende personer.

   Radera
 2. Det här en delanledning till varför jag som glad lumpare för många år sedan funderade på y-off och verkligen hade slagits för Sverige i händelse av angrepp. Till att idag om någon bad mig försvara Sverige hellre skulle ta en kula i huvudet direkt än att försvara Sveriges politiker med mitt liv.

  SvaraRadera
 3. Min gamle morbror satt, förutom att vara inkallad som underofficer i flera omgångar under andra världskriget , även som riksdagsman i 11 år för Centerpartiet... Dvs det parti som då var det riktiga Centerpartiet.

  Idag skulle han, om han hade vetat hur dagens (C) beter sig snnurrat i sin grav... !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar Bondeförbundet, som partiet i fråga benämndes fram till 1957.
   Det Bondeförbund vilket 1933 hade som punkt IV i sitt partiprogram att en av partiets viktigaste uppgifter var att försvara den svenska rasens renhet. Bondeförbundarna ansåg det vara viktigt att undvika att "mindervärdiga utländska raselement" blandade sig med "den svenska folkstammen". (Det svenska sveket 1940-1945, Erik Veum, Lind & Co AB, 2017, sid. 123)

   Radera
  2. Något jag funderar på ibland är hur Centern kunde gå med på kommunsammanslagningarna. De förlorade sin makt och förstörde en massa välskötta kommuner när dessa inkorporerades i de stora bidragsmaskinerna. Här finns nog en och annan sten att vända på i Centerns historia.

   Jordens frälsare, tur att dagens politiker anser landet tillhör de som kommer istället för de barbarer som bott här i sekler. Det blir så mycket bättre!

   Radera
  3. Bevara den svenska folkstammen? Eskil Erlandsson (c), minister i alliansregeringen, som med allvarlig min uttryckte följande i riksdagens debatt om förbud mot djursex:

   ”Är det, och ska det vara, lagligt att på ett kön stryka på något som för exempelvis en hund smakar eller luktar gott, för att låta denna hund slicka av det som är påstruket på könet? Ska det vara tillåtet att smeka en tik på spenarna av kärlek, eller ska det räknas som ett sexuellt nyttjande av djur?”

   Anledningen till debatten var detta:

   ”– Min första tanke var att det var någon som slaktade ett djur, berättar Gudmund Stenström.

   Men i stället träffade Gudmund på en man som hade förgripit sig sexuellt på korna. Efter en kort jakt fick Gudmund tag på mannen och kunde tillkalla polis. [...] – Vi fick signaler om att djurskyddsmyndigheten hade svårt att fälla i de här målen där man misstänkte att tidelag hade genomförts, Gunilla C Carlsson(S) riksdagsledamot.”

   Och ännu mer oförklarligt är det Liberala Ungdomsförbundets (LUF) numera stånd-punkt - att åter avkriminalisera förbudet mot djursex:

   ”Djursex, eller tidelag som det kallas, har varit en ständig fråga i Sverige och var förr i tiden belagt med dödsstraff. 1944 avkriminaliserades det, för sedan bli olagligt igen år 2014. Nu vill Luf ändra lagen.

   Under veckans kongress tog Liberala Ungdomsförbundet, Luf, beslutet att de vill avskaffa förbudet mot tidelag. Nyvalda ordföranden Henrik Edin förklarar hur de tänkt.

   – Vad som debatterats är huruvida djurskyddslagen räcker för att se om djur far illa, och i år kom vi fram till att lagen om tidelag är överflödig. Det är en av de frågorna som alltid [OBSERVERA!] kommer på kongresserna”

   https://nyheter24.se/nyheter/politik/806212-liberala-ungdomsforbundet

   Men Gudmund trodde inte lagen skulle göra så stor skillnad:

   ”Gudmund Stenström tror inte att den nya lagen kommer att göra någon större skillnad. Han menar att de som håller på med tidelag inte kommer att sluta för att den nya lagen införs.

   – Nej det är en lag mest för politiker eller för de som inte har varit ute i verkligheten.”

   ...han menar alltså att lagen bara är till för dem som inte tillhör ”verklighetens folk”, de där som håller på och förgriper sig på kossor... vänta nu, är inte ”verklighetens folk” just SD:s primära målgrupp?!

   Kan någon liberal expert förklara vad som menas? Varför är ni motståndare mot tr kriminalisera det som förr i tiden t.om. kunde ge dödsstraff - att ha sex med djur.

   Radera
  4. Källa: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/nu-blir-det-olagligt-att-ha-sex-med-djur

   Radera
  5. Som socialist och medborgare så tycker jag att människor som våldtar djur är rent ut sagt vidrigheter. Det ska givetvis totalförbjudas. Men ni liberaler är ju som ni är. Har ni ont om tjejer där ute på högerkanten eller vad står på? Ta och lägg ner era kamp för att legalisera djursex en gång för alla!

   Radera
  6. Jag har blivit utsatt för sexuella närmanden både av hundar och katter. Har du några synpunkter på det, Frihet? Borde dessa djur avlivas eller fängslas?

   Radera
  7. Ganska lustigt för övrigt att du går igång på detta ämne totalt off topic.

   Radera
  8. Ojoj. Nu känner den första liberala experten sig kallad.

   Stackare. Det förvånar mig att ens djuren har gett sig på dig, men ett djur är ett djur och uppfostrar man inte husdjur kan de börja göra vad som helst med de djuriska drifterna. Antagligen ser den dig som undergiven och vill bara dominera dig. Det är inte så mycket att den vill älska.

   Om en hund vill ha sex med eller dominera dig så måste du bestämt säga nej och mota bort hunden eller katten. Visa att du bestämmer.Du är människan och hunden är hund. Det går inte ihop. Du kan inte kräva att djur ska följa lagen men vi andra kräver att i alla fall du ser till att göra det.

   Ja. Varför inte? Djur är djur och djuret ägarens ansvar. Men det finns andra sätt. Gå till veterinären och kastrera djuret om det fortsätter att våldföra sig på dig. Att avliva djuret bör alltid vara den sista utvägen.

   Nästa liberala fråga!

   Radera
  9. Kuckeliku;

   Om du undrar varför jag bryr mig - jag är djurvän.

   Radera
  10. Jag vill knappast diskutera det här ämnet med en idiot som dig, som drar upp det helt off topic för att du vill se till att dra ner den politiska diskussionen på en alldeles enormt låg nivå. Du ser bara en chans att rida på höga moraliska hästar och att skådespela moralisk överlägsenhet. Det är vad ni i vänstern lever på - att fejka moralisk överlägsenhet. Hur vore det om ni tog itu med världsproblemen istället?

   For your information så var det en katthona som backade in i mig? Det passar inte riktigt i ditt fyrkantiga tänkande.

   För övrigt är jag inte "liberal". Det är lika mentalsjukt som att vara vänster, socialdemokrat eller grön, eller vad du kan komma på. Jag är ekosocialliberaldemokrat och ser till skillnad från liberaler många andra värden än "frihet". En sund värdegrund lyder Hållbarhet, Framsteg, Frihet, Omsorg och Demokrati men du har en eller annan patetisk ärthjärnevärdegrund och ett psykologiskt behov av att låtsas att du är klokare och godare än andra trots att eller pga av att du bara är en ärthjärna.

   Radera
  11. Min morbror satt under Centerpartiets storhetstid, dvs mellan 68 - 79

   Ja, tänk om Eskil Erlandsson hade blivit partiledare istället för "vad-hon-nu-heter-den-lilla-rödhåriga"...

   Dagens (C) har förlorat sin själ bland kokainångorna och haschdimmorna på Stureplan och Södermalm !!

   Erlandsson: ".. isterband och lingonsylt!.."

   http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/116685?programid=2071

   Radera
  12. Läser man idag SD:s partiprogram om dess landsbygds- och jordbrukspolitik så är det ju en ren blåkopia av Centerns tidigare ...

   Radera
  13. Kuckeliku;

   Det var du som skrev om sexuella närmanden från katter och hundar. Att katthonan backar in i dig behöver inte nödvändigtvis innebära att katthonan tänder på dig.

   Nu får du väl ta och lägga ner din barbariska kamp-talan för djursex. Moralisk överhöghet? Bara för att jag råkar tycka att djursex är vidrigt och inte tycker sånt bör avkriminaliseras? Var går gränsen för vad människor ska kunna göra med oskyldiga och fastbundna djur?

   Jag tycker inte att alla kan få göra precis vad de vill. Det måste väl ändå finnas någon som vågar sätta gränser och berätta att det inte går att bryta sig in på annans privata mark för att sätta på en fastbunden och försvarslös kossa och gå omkring ostraffad. Att en sådan person i alla fall måste kunna straffas... till vård om inte annat. Eller har jag fel?

   Det finns väl bra mycket vettigare saker här i världen att kämpa för än att avkriminalisera sex med djur?

   Ärthjärnevärdegrund? Psykologiskt behov? Det är väl inte jag som skriver på svengelska eller har en tupp som profilbild. Jaja, visst är min värdegrund på en ärthjärne-nivå: Nej till djursex, slå inte kvinnor eller barn och ja till demokrati. Ska jag skämmas för det?

   Ekosocial-LIBERAL-demokrat? Det var ett väldigt invecklat ord för en ärthjärna som mig. Det jag hör är ordet liberal. Det räcker för mig. Hehe.

   Nej, du. Så lågt är det väl inte. Men jag håller absolut med Monica Green (s) i Aftonbladet:

   ”– Han [jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)] blandade ihop människors sexualitet med djurens sexualitet. Hans exempel var dessutom fruktansvärt dåligt. Att göra som han sa med en hund är ju att utnyttja djuret för sina egna sexuella behov.
   Monica Green tycker inte heller att Erlandssons ordval hör hemma i Sveriges riksdag.
   – Det var osmakligt. En fruktansvärt låg nivå. Jag tycker Inte man ska behöva diskutera sådana här detaljer i riksdagen.”

   https://www.aftonbladet.se/nyheter/article11429875.ab

   Att i detalj prata om var gränsen ska gå (vilket vana politiker annars väldigt sällan gör) var en låg nivå, t.om. för en liberal. Något sådant där snusk vill jag slippa att höra uttalas igen i vår riksdag. De får ju så bra betalt och borde förstå bättre. Det borde väl finnas regler och gränser även för liberaler.

   Radera
  14. Kuckeliku;

   Det är inte lätt att ge sig på världens alla problem om det samtidigt springer omkring galningar här hemma som ostraffat kan sätta på kossor, hundar, katter och annat levande. Hur f-n skulle det se ut? Det vore att ge öppet mål åt såna som Putin och Erdogan. Sverige är en integrerad del av världen som vi inte kan blunda för. Ta tag i problemen som ”verklighetens folk” ställer till med i samhället istället för att blunda för dem.

   Radera
  15. Jag diskuterar inte idiotämnen med idioter. Att LUFarna vill avkriminalisera tidelag gör du en hel hönsgård av, sannolikt bara för att du vill misstänkliggöra centerpartiet och andra "liberala" partier.

   Jag har normalt inget emot liberalbashing, men var inte på den våglängden, eftersom Cornu knappast var det. Han ville försvara försvaret, snarare än angripa liberaler. Som inte brukar vara särskilt försvarsfientliga.

   Att liberaler kan vara lite märkliga är vi överens om, men Erlandsson är troligen ingen tokliberal, utan har troligen andra erfarenheter i bagaget.

   Radera
  16. Äh. Du diskuterar ju för fullt. Unga liberaler har väl alla ungefär den här inställningen:

   ”Om jag fick vara statsminister så skulle jag inte göra ett jota, då skulle folk få göra exakt vad de ville själva.”

   [ung] Anders Borg i TV-programmet Diskutabelt i TV3 1989.

   Källa: https://sv.m.wikiquote.org/wiki/Anders_Borg

   Exakt vad de vill? Jo, jag tackar jag. Hur skulle det se ut?

   Radera
 4. Är inte lokalpolitiker idioter som leker småpåvar? Med vurm för diverse monument att lämna efter sig?

  SvaraRadera
 5. Jag tänker på Torbjörn Fäldin. Vad skulle han sagt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kvittar väl. Istället för att fokusera på viktiga frågor som att ta tillbaka 1809 års författning, dillade han om kärnkraft och sumpade därmed alla chanser för Sverige för överskådligt tid.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Torbjörn var en man med mycket sunt bondförnuft!

   Kommer ihåg när han var inbjuden av min morbror till släktkalaset på hemmanet i börja på tidigt 70-tal i månadsskiftet November/December...

   Kakelugnarna var tända eftersom det var både snö och kallt och min morbror hade utlovat en "överraskning" och vem tror ni kom om inte Torbjörn med taxi från Göteborg till tåget i Alingsås fvb Stockholm...

   Min andre morbror som var den som hade övertagit hemmanet gjorde mycket stora ögon och jag själv som mycket liten också :-)

   Radera
  4. Tyvärr betyder också bondförnuft i det här fallet att man misstror ny teknik (kärnkraft) och fortsättande av socialdemokratisk politik, inklusive några av tidernas största skattehöjningar...

   Kanske inte Fälldins personliga fel, men åtminstone det där kärnkraftsmotståndet kunde man ju varit utan.

   Radera
  5. Torbjörn !

   https://www.svtplay.se/video/16170611/falldin/falldin-avsnitt-1?start=auto

   https://www.svtplay.se/video/16170579/falldin/falldin-avsnitt-2?start=auto

   Radera
  6. Fälldin: "..Håll gränsen !.."

   "..Av alla minnen som etsat sig fast under hans tid i storpolitiken råder ingen tveksam om vad som stack ut mest. Det var när U 137 gick på grund i skärgården utanför Karlskrona hösten 1981 och statsministern ringdes upp av ÖB som begärde operativ order gentemot det ryska krigsfartyg som i snabb takt närmade sig svenskt vatten.

   Fälldins bevingade ord var lika korta som kärva.
   – Håll gränsen! var beskedet till ÖB..."

   http://www.allehanda.se/allmant/angermanland/thorbjorn-falldin-holl-gransen

   Radera
  7. Fälldin var statsminister för snart 40 år sedan. För 4 år sedan lät det såhär från en annan borgerlig statsminister (trots att ryska bombplan tidigare övat kärnvapenattacker mot militära mål i Sverige utan att vi haft någon flygberedskap att sätta emot alls):

   ”– Vi har inte funnit att det finns något aggressivt som är riktat mot Sverige, säger han [Reinfeldt].

   [...]

   – Skulle jag peka på ett område där de har de lugnare är det just i området kring Ryssland, Sverige och Finland. Vi ska naturligtvis följa detta men vi har inte funnit grund för att det finns något aggressivt bakom upprustningen som ensidigt är riktat mot Sverige och som skulle ändra inriktning på hela vår försvarsutveckling.”

   https://www.aftonbladet.se/nyheter/article18163191.ab

   Carl Bildt tog det med en nypa salt medan Hultqvist reagerade starkt:

   ”Försvarsutskottets ordförande, socialdemokraten Peter Hultqvist är dock kritisk. På tisdagens utskottsmöte kommer han att begära en genomgång av vad som hänt och varför beredskapen inte fungerade.
   – Det är synnerligen allvarligt. Den ska kunna fungera vilken dag som helst på året, säger Hultqvist, som också skriftligen kommer att be försvarsminister Karin Enström om hennes slutsatser av det inträffade, skriver TT.
   Utrikesminister Carl Bildt (M) tar inte särskilt allvarligt på den ryska övningen.
   – Under 20 år har vi inte haft något över huvud taget, men under de senaste två, tre åren har de varit ute och flugit över Östersjön då och då. Det är rätt sällan förekommande, säger han till TT.
   Bild ser det inte som uppseendeväckande att flygvapnet inte agerade mot de ryska planen.
   – Vi reagerar inte på allting. Vi är inte uppe på allting. Det ska man inte göra. Flygvapnet går upp när det finns speciella skäl att gå upp, säger Bildt till TT.”

   Bengt;

   Det är verkligen tragiskt hur det blivit. ”Håll gränsen!” borde vara det mest självklara för en statsminister vid hotet om en militär kränkning. Men relativt nyligen var så inte fallet.

   Radera
  8. Källa:

   https://www.aftonbladet.se/nyheter/article16647225.ab

   Radera
 6. Nu saknar jag helt kontext för vad den där Center-hennens uttalande, MEN.

  Det finns stora problem med kontraktet, anser jag.
  Inte utan anledning har FM enorma problem med bl.a. rekrytering till sin kärnverksamhet.
  Vi ser samma problem hos polisen.

  I mina ögon är det sociala kontraktet brutet, gent emot befolkningen.
  Sverige kan inte ens organisera en seriös Public Service... hålla myndigheter med cyniska experter som ser helheten...

  Kriget mot pojkar/män är på riktigt. Att ignorera det och göra sin plikt som "man", är kanske att just leka krig och ignorera de massiva lagren av total respektlöshet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en inte helt felaktig analys.

   Som det påpekades i ett annat inlägg är försvarets värdegrund väldigt luddig tex. vem försvaret tjänar.

   Hitler lyckades åsamka mycket skada genom att ändra trohetseden till att vara mot honom, inte Tyskland. Därför bör det snarast reda ut vem försvaret skall försvara och lyda mer på djupet än det "öppna samhället".

   Radera
  2. Ett tämligen öppet samhälle låter bra i mina öron...
   Men dagens "öppenhet" är inte att vara öppen, snarare att gömma sig bakom en förljugen fasad som inte ens tål att diskuteras.

   Radera
 7. Det där är inte Mikael Holgersson (vem det nu är), utan Mikael Oscarsson.

  SvaraRadera
 8. Skäms att komma från samma län, ytterligare en historielös eller förnekande individ. C har en del kompetensutmaningar i partiet.

  SvaraRadera
 9. Polen under andra världskriget är ett bra exempel på vad som kan hända om man förlitar sig på en försvarsallians där man inte har något inflytande. Polen var allierad med bland annat Storbritannien. Resultatet av kriget blev att Polen lämnades i sticket och såldes ut till Sovjetunionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. .. och detta sitter kvar i Polen!

   Aldrig någonsin mer kommer de att låta sig styras av vare sig Moskva, Berlin eller Bryssel...

   Radera
  2. Och ändå går de i samma fälla igen och förlitar sig på en allians med Storbritannien.

   Radera
  3. Polen var aldrig allierat med västmakterna. De fick en försäkran om att om Tyskland startade krig mot dem så skulle de starta krig mot Tyskland, och det hände ju.

   Radera
  4. Finns ingen anledning att förneka historien: "De allierade under andra världskriget avser inledningsvis Frankrike, Polen och Storbritannien som hade ingått en pakt för att stödja varandra vid ett eventuellt angrepp från Nazityskland under andra världskriget."

   Radera
  5. Menar du alliansen som ratifierades först den 4:e september 1939?

   Radera
  6. Nej, Polen och Storbritannien hade redan en gemensam försvarsallians vid det datumet, signerad innan krigsutbrottet. Det fanns också en allians med Frankrike sedan tidigare.

   Polens oberoende var en viktig del av försvarsalliansen:

   "... in the event of any action which clearly threatened Polish independence, and which the Polish Government accordingly considered it vital to resist with their national forces, His Majesty's Government would feel themselves bound at once to lend the Polish Government all support in their power. They have given the Polish Government an assurance to this effect.

   I may add that the French Government have authorised me to make it plain that they stand in the same position in this matter as do His Majesty's Government."

   Vad är din poäng?

   Radera
 10. Politikerna stiftar lagar så att den överutmanande åsnan Lars kan blogga vad han tror är ”fakta” med stöd från Tryckfrihetsförordningen.

  Ha nu en fortsatt fin dag ...

  SvaraRadera
 11. Var det inte så att de som avrättades i Katyn var just militärer. Mer än 4000 t.o.m. Rubriken på bilden blir lite missvisande där menar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Geografiskt i Katyn var det militärer, men totalt handlade den avrättningsvågen alltså om 28000+ polacker och inte bara militärer.

   Radera
  2. Det stämmer. Det var en ohygglig massaker som får Srebrenica att framstå som en parentes. Den borde få mer uppmärksamhet och ur den vinkeln är det bra att du lyfter fram den.

   Radera
 12. Värsta scoopet. Det finns politiker med "konstiga" idéer.

  SvaraRadera
 13. Rätt ska vara rätt, även om det är fel. Roger Toljamo, inte "Tolajmo". Klart värdig första-mag:are.

  SvaraRadera