Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2018-01-27 11:15

Brännströms och ÖB:s historik är inte ny

Fd arméchef Generalmajor Anders Brännström fick alltså inte en ny tjänst med ansvar för totalförsvarssamordning, utan kvarstår som ansvarig för övningen Viking 18. Historiken mellan ÖB och Brännström är inte ny, utan "dialog" har hela tiden pågått sedan ÖB:s tillträde. Kanske var det därför han entledigades från tjänsten som arméchef?
Generalmajor Anders Brännström under Arméövning 15. Detta är före Micael Bydén blev ÖB.
Anders Brännström omplacerades/befordrades från posten som arméchef ett drygt halvår efter  Micael Bydéns tillträtt som ÖB och blev istället ansvarig för den internationella övningen Viking 2018. Sedermera fick han tjänsten som chef för den blivande totalförsvarsavdelningen på Högkvarteret. Gårdagens uppsägning från den tjänsten skedde alltså innan den tillträtts och orsaken ska enligt Brännström vara uttalandena om svensk (o)förmåga.

Historiken mellan Bydén och Brännström är uppenbarligen inte ny, vilket kan läsas mellan raderna på Försvarsmaktens blogg där ÖB skriver, min fetstil:
"Generalmajor Anders Brännström leder idag arbetet med att planera den internationella övningen Viking 18.
Han kommer inte att få jobbet som chef för Högkvarterets totalförsvarsavdelning. Anledningen till det är en förtroendefråga. Min uppfattning är att Anders Brännström inte är lämplig för den befattningen.
Jag har haft en kontinuerlig dialog med Anders Brännström sedan jag tillträdde som överbefälhavare i oktober 2015. Det finns en historik kring händelser som vi har haft anledning att diskutera. Detta ligger till grund för mitt beslut."
Åsikterna om Brännström går isär. Publikt verkar de flesta hylla honom, men jag har från flera håll tagit del av detaljerad kritik mot honom från hans tid som bataljonschef för KS02, den andra svenska bataljonen i Kosovo. Det är dock 18 år sedan och en person kan ha utvecklats rejält under de nästan två decennierna.

Tydligt är åtminstone att ÖB Micael Bydén och generalmajor Anders Brännström har någon form av historik, där förtroendet är utmanat, och att de senaste uttalandena fick bägaren att rinna över.

Brännström har alltså inte fått "sparken", utan jobbar kvar i samma tjänst som tidigare.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

15 kommentarer:

 1. De åtgärder av repressiv karaktär generalen Brännström utsatts för av sin arbetsgivare har således fortgått under en längre period.
  Som sagt - det förefaller rimligt att Brännströms sak underkastas rättslig prövning.

  Försvarsmakten - en attraktiv arbetsgivare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Befordran är inte en mänsklig rättighet.

   Radera
  2. Vart påstod han att befodran var en mänsklig rättighet?

   Radera
 2. Recycling på hög nivå :-)

  SvaraRadera
 3. Nu är det här ur minnet men var det inte KS02 som hade en skandal med att folk sprang till prostituerade och att man i samband med det hade varit potentiell oaktsam med säkerhetstänket ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ha varit då, inte säker, men det handlade ju i huvudsak om en s k "baccis-kapten"; dvs en civilist med specialuppgifter som fick kaptens grad med ett rött streck på.

   I det här fallet en pressofficer som till vardags var journalist.

   Det är det som är det festliga med hela horskandalen - NATOs cp-regler var sjukt restriktiva så för att röra sig ensam var man tvungen att ha ett s k "single driver's pass" som ganska få disponerade. Annars var man, även vid rutinärenden, tvungen att röra sig i minst stridspar med vapen, radio och hela kittet och då är det ju rätt svårt att springa på horhus.

   Annars var det kul när lösskäggen sparkade in dörren till nåt horhus inne i Pristina och hittade ett gäng franska officerare därinne.

   Radera
 4. Nu blev det "fake news" här på bloggen och på Försvarsmaktens blogg.

  Generalmajor Brännström tillträdde sin befattning som chef för ledningsstabens totalförsvarsavdelning vid årsskiftet och tvingas nu av ÖB att lämna den befattningen. Brännström får således sparken från en befattning han tillträtt. Att påstå att "Han kommer inte att få jobbet som chef för Högkvarterets totalförsvarsavdelning" är ett dribblande med tempus som gränsar till lögn.

  Sen är det ytterligare beklagligt att Brännström tvingas lämna ledningsstaben då många officerare på trupp uppfattat honom som deras representant bland integritetsbefriade karriärister.

  SvaraRadera
 5. har haft ett antal kollegor som tjänstgjorde på KS02, alla var positiva till Brännström.

  Men alla befordras ju till sin "level of incompetence". Kan komma på fler exempel på typ kaptener och löjtnanter som gjorde ett jävligt bra jobb på truppnivå, t ex, men som inte alls skulle kunnat passa högre upp. Folk är bra på olika saker, Brännström är kanske inte skitbra på att hantera journalister, men har säkert andra kvalitéer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "He would have made an excellent Lieutenant, a capable Captain, a passable Major and a mediocre Colonel. As a General, he was an absolute disaster."

   Eller så kan det ju bara vara så att ÖB och Brännström båda är kompetenta men inte passar ihop.

   https://www.improbable.com/2011/05/30/robust-goodness-from-random-promotions/

   Radera
  2. Vissa likheter kanske kan ses mellan Eisenhower och Patton. båda väldigt duktiga på sitt sätt men pröva att byta plats på dem och det skulle antagligen gått mycket sämre på västfronten.

   Radera
 6. FM har de senaste 10-20 åren sagt att det är högt i tak när det gäller kommunikation... (men om man inte tycker ordagrant som dom är det i stället nära till dörren)....
  Ex: värdegrund (som i mina ögon är självklara saker... Uttrycker man sig fel så får man sparken....) Jag ställer inte upp på att alla MÅSTE tycka exakt som försvarsmaktsledningen 100,00%... annars kan man dra år helvete... Därför har jag slutat som officer.

  Jag ska ge 2 exempel:

  En kollega som då stod i R10 beredskap (att åka varsomhelst i världen med 10 dagars varsel fick sparken då han inte skrev på ett livstidskontakt att arbetsgivaren (FM) skulle kunna skicka honom varsomhelst i fortsättningen utan rätt för honom att tacka nej. Han kryssade varken ja eller nej... Han skrev i stället i fritext vid sidan om att han ville veta vika villkor som gällde i så fall.... Resultatet = uppsägning.
  I hans fall blev funktionen helt tom i hela vid hans förband.
  En annan som var pappaledig och i Australien vid tillfället blev oxå entledigad för att inte ha svarat....
  Även han var en nyckelkompetens för sitt förbands verkan...
  Han blev sedan erbjuden som "konsult" gå i befattning (1200:-/h i 24 h /dygn) för att förbandet inte längre hade den kompetensen... HELT SJUKT... Annars skulle förbandet inte ha fungerat...

  FM ledning kan säga vilka klychor dom vill...
  Några av mina tolkningar:

  Vägen framåt... = Lång väg tillbaka...
  Både och... = Varken eller...
  Högt i tak... = Nära till dörren...
  Bygga förmåga... = reducera för att spara...

  Och näää.. jag är inte bitter :-)

  SvaraRadera
 7. Förlåt om jag gled av ämnet... men Brännström är en man som jag har stort förtroende för... han har dock inte riktigt varit villig att dansa sim dom som drar i trådarna vill... särav min liknelse ovan...
  Säger man inte rätt saker åker man ut...

  SvaraRadera
 8. Efter att ha tagit del av Försvarsmaktens informationsdirektörs bisarra inlägg på den officiella bloggen Försvarsmakten kommenterar, är det inte utan att man tar man sig för pannan och uppriktigt tycker synd om Micael Bydén - har karlen inga kompetenta rådgivare?
  Att de etiska och moraliska kompasserna akut behöver justeras råder ingen tvekan om. I en miljö där dunkla krafter inom Regeringskansliet genererar svår missvisning har överbefälhavaren i detta avseende devierat från den sanna kursen och gravt navigerat fel mellan blindskären. Detta med påtaglig risk för totalhaveri som yttersta konsekvens.
  Vem ska leda undersökningen?

  SvaraRadera
 9. Som ovan påpekats hade Brännström tillträtt ”jobbet”. Har pådtådndet att han bara inte går börja den nya tjänsten spritts av försvaret är det ren desinformation.
  Jag har sett detta påstås av fler. Så vore skoj att veta hur uppgiften sprids, hur hörde du det Cornu, och hur kollade du det?

  Har inga bestämda uppfattningar om dem. Men Brännström har ett väldigt gott rykte. Och har till skillnad från ÖB faktiskt varit förbandschef - både för utbildningsförband och alltså förband på uppdrag i världen.

  SvaraRadera
 10. Tre höga och respekterade officerare har satt igång ett stort mediadrev mot sin överbefälhavare. Allt fler hakar på i drevet. Stärker detta Sveriges position i världen? Svaret är: nej, tvärtom.

  SvaraRadera