Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2018-01-06 12:59

Bostadsrättspriserna fortsatt nedåt: -5.76% senaste månaden innanför tullarna

Bostadsrättspriserna fortsätter stabilt nedåt. Områdesjusterat har priserna fallit 5.76% de senaste trettio dagarna innanför tullarna i Stockholm. Eller om man så vill 288 000:- SEK i ökad boendekostnad per månad nu när man inte "får betalt för att bo" längre.
Bostadspriser Stockholm innanför tullarna, områdesjusterat. Källa: Penates
Bostadsprissajten Penates skrapar likt Husmasken datat från Booli, men kör rullande statistik och inte på fasta veckor och månader. Det senare gör att Husmaskens statistik lätt blir missvisande, speciellt månadsstatistik så här tidigit i månaden.

Penates områdesjusterar även priserna i Stockholmsområdet, dvs kör inte ett rakt snittpris eller median, även om dessa priser också redovisas.

För Stockholm innanför tullarna är de områdesjusterade priserna nu ner 5.76% de senaste treittio dagarna och som man ser ovan är utvecklingen linjär. På fem månader har priserna linjärt fallit från ca 95 000 till ca 79 000 per m2 eller 3 200:- SEK per m2 och månad.

Om ett år skulle med fortsatt linjärekonomisk utveckling en bostadsrätt i centrala Stockholm alltså gå på ca 40 000:- SEK per m2. Då är priserna ner ca 58% från toppen.

För Stor-Stockholm (Stockholms län) har priserna "bara" fallit 2.87% områdesjusterat de senaste trettio dagarna och är ner 13% sedan toppen. Ej områdesjusterat ser man en upprekyl i snitt- och medianpriser. Det sker alltså ett skifte i var affärer genomförs. Andelen affärer i attraktiva områden (=dyrare) har stigit i förhållande till mindre attraktiva (=billigare) områden, vilket drar upp snitt och median.

För det attraktivaste, dvs Stockholm innanför tullarna utvecklas snitt och median linjärt nedåt, precis som områdesjusteringen, helt enkelt för att det inte finns något annat än attraktiva områden där. Hårdast faller priserna på Kungsholmen med -7.18% på en månad.

När Valueguard publicerar officiellt data för december måndagen den 15:e januari kan vi räkna med en nedgång i Stockholm på killgissningsvis runt 3%.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

78 kommentarer:

 1. Och flera banker/banktjänstemän har sagt att om priserna officiellt fallit runt 15% så kommer det troligen starta en kedjeeffekt som leder till att priserna faller ytterligare 10 - 15%...

  Jag brukar i stort sett aldrig hålla med eller lita på banker och de som jobbar där. Men i det här fallet är beredd att tro på vad de säger...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom brukar ju ha fel. Dom kanske har fel även denna gång? :)

   Radera
 2. Januari blir spännande, men om Valueguard kommer ut med negativa siffror i Januari så blir nog köparna fortsatt avvaktande. Om de skulle överaska på uppsidan så kan vi nog se en liten studs tills amorteringskravet träder in.

  Spännande blir också amorteringskrav, vikande konjuktur och en första höjning från Riksbanken. Vi borde få två av dessa tre under 2018 iaf.

  SvaraRadera
 3. "Om ett år skulle med fortsatt linjärekonomisk utveckling en bostadsrätt i centrala Stockholm alltså gå på ca 40 000:- SEK per m2. Då är priserna ner ca 58% från toppen."

  Folk kommer inte sälja med så en stor förlust. Det tar år innan en sådan kapitulation sker. Fundamenta för ett sådant case finns inte heller om man ser till räntor, arbetslöshet och tillväxt.

  Jag gissar att folk avvaktar skuldkvotstaket. Man skulle kunna tänka sig ett rally fram på våren, men tveksamt om man hinner beta av utbudet innan sommaren. Kanske blir det en stabilisering och sen rally till hösten, givet att arbetslöshet, räntor och tillväxt forfarande ser bra ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om 2 år är priserna 0. Det är såklart inte min åsikt eller något jag vill ska hända. Jag bara skriver att det är så.

   Radera
  2. Fast det kommer ju alltid att finnas dom som tvingas att sälja pga jobb/skiljsmässa/arv efter dödsbon med mera, så marknaden kommer ju aldrig att stå helt still bara för att priserna rasar.

   Radera
  3. Skatt är stöld, Det alla ligger inte minus, det beror på när de köpt.

   Några bostäder säljs dessutom inte för att säljaren vill utan för att säljaren måste.Eller kanske inte bryr sig eftersom han är död.

   Radera
  4. Vanligaste orsaken till bostadsförsäljning är "ändrade familjeförhållanden" eller "det vanliga", dvs skilsmässa eller separation. Det är väl typ runt 10% av alla förhållanden som spricker varje år, medan bara 1% av allt folk dör (och då är inte alla som dör singlar, utan överlevande bor eventuellt kvar). Skilsmässoobjekten köps sedan av nybildade par.

   Något överdrivet, det finns ju även flytt av andra skäl, men en mycket stor del beror på ändrade förhållandestatus.

   Radera
  5. Fundamenta du missar: ur ett globalt perspektiv är lägenheter i Stockholm antagligen helt _fruktansvärt_ övervärderade sedan ett antal år tillbaka.

   Sedan kanske eller kanske inte folk tror att vi får ökad global transparens och mobilitet, d.v.s. någon kanske tror att den utvecklingen plötsligt upphör. Annars bör man helt enkelt få med det i analysen.

   Radera
  6. För min del, som har varit med ett tag, är 30% ner fortfarande inte ens en förlust. Skulle t o m föredra att sälja med förlust, för då skulle jag kunna kvitta mot den ackumulerade reavinsten.

   Radera
  7. "Några bostäder säljs dessutom inte för att säljaren vill utan för att säljaren måste. Eller kanske inte bryr sig eftersom han är död."

   Jag har inte sagt att all försäljning ska försvinna. Det är en dragkamp mellan köpare och säljare. Anledningen att mäklare måste ha så många visningar nu är för ett stort antal säljare vägrar gå ner i pris.

   "Fundamenta du missar: ur ett globalt perspektiv är lägenheter i Stockholm antagligen helt _fruktansvärt_ övervärderade sedan ett antal år tillbaka."

   Jag pratar om fundamenta som har ändrats.

   Ni får tro vad ni vill men det är uppenbart för mig att priserna inte kommer ha fallit närmare 60% inom ett år (från toppen och utan förändrad fundamenta). Jag skulle självklart inte ha något emot det. Skulle passa mig som handen i handsken, men jag gör inte bedömningen efter vad som gynnar mig utan ifrån hur bostadskrascher har skett historiskt.

   Radera
  8. @proffessorskan

   Viken reavinst skulle du kvitta om du säljer med förlust menar du?

   Radera
  9. Hur kan en professor räkna på det viset?
   Man blir ju oroad...

   Radera
  10. Ägde väl bostäder tidigare som har sålts med vinst?

   Radera
  11. Om jag idag har ett reavinstuppskov på 1,5 milj och nuvarande bostad säljs med 0,5 milj förlust kommer uppskovet därefter vara 1 milj. (Vilket motsvarar ungefär 120 000kr i skatt som jag alltså slipper betala om jag köper en annan bostad för samma pris.)

   Radera
  12. Ok, hoppas din aktieportfölj rasar i värde också då.

   Radera
  13. @Skatt är Stöld min kommentar hade ingenting att göra med några 60%, den hade bara att göra med just vad jag kommenterade, d.v.s. fundamenta. Jag gör inga spekulationer angående vad som händer med bostadspriser på ett enstaka års sikt, ser inte poängen med den gissningen.

   Radera
  14. 23:57
   Stor humor. Haha. Ja man hör dom mest märkliga saker från människor under press när deras verklighet vänds upp och ned. Sälja med förlust = bra. Herregud.

   Radera
  15. Utflyttad stockholmare: "mest märkliga" eller "märkligaste"? Jag tror att ditt inlägg är bland de märkligaste jag läst den här veckan.

   Radera
  16. Vad är det som gör att en del vägrar förstå varför det kan vara bra för individer som faktiskt gjort en "bostadskarriär" (t ex köpt i slutet på 90 talet) om priset krashar med säg 50%. Detta skulle innebära att en del kan passa på att flytta från t ex en närliggande(1 timma bil) kommun till "storstan" och få en mer än halverad mellanskillnad att betala. T ex pris innan krasch: ägt hus 2 mkr, nytt hus 7 mkr. Efter krasch: ägt hus 1 mkr nytt hus 3,5 mkr. Med nytt menar jag nytt för en själv.

   Radera
  17. Håller med Alex. Prisutvecklingen är bra för de som vill flytta till något som är relativt sett högre värderat.

   Värre nu är det för dem som räknat med att sälja av och låta annan BLT ta över.   Radera
  18. Oerhört ogenomtänkt. Kraschar priserna med 50% kommer effekterna i samhället vara så pass stora att radera ut någon gammal restskatt är det sista ni jublar åt. Kom igen nu se helheten.

   Förstår självklart hur ni menar men lura inte er själva att de är nå positivt.
   Gå händelserna i förväg i så fall om ni vill göra något klokt. Sälj nu och lyft på arslet för att hitta ett tillfälligt boende. Då kan ni välja att sälja till nuvarande marknadspris, eller varför inte ännu bättre? Sälj redan nu men med 1 miljon rabatt så kan ni framgångsrikt kvitta er restskatt på en gång.

   Radera
  19. Känns lite halmdocka över det hela. Jag upprepar, det kan vara bra för INDIVIDER, att det är generellt sätt bra för hela samhället har då inte jag sagt iaf, så vem som lurar vem o vem som tycker vad vet jag inte.
   Rent generellt så ser jag de vinnande folket som bostadskarriärister sedan 10+ år tillbaka med billigare boenden som behöver flytta till nåt större och dyrare, samt förstagångsköpare, detta under förutsättning att inte dessa individer får sparken under en krashad konjuktur.
   I mitt exempel ovan var det förresten inte nån simpel restskatt utan att individen i exemplet slapp 2,5 miljoner extra i skulder, det ska mycket till för att en lågkunjuktur inte ska va värd det för denne individ.
   Men jo, självklart bli de flesta i samhället förlorare.

   Radera
 4. Mycket intressant, speciellt som Nordea (tror jag det var?) runt nyår gick ut och sa att priserna vänt upp i Stockholm i slutet på december. Vill minnas att jag läste det i DI och reagerade på att hela artikeln andades desperation och önsketänkande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I sig korrekt om man tittar på Stor-Stockholm och snittpriser eller median. Men som det står i blogginlägget beror det på att det är allt större andel i premiumlägen som omsätts. Det är det normala vid priskrascher - statistiken blir missvisande i o m att främst attraktiva lägenheter säljs.

   Radera
  2. Som ett adendum på det Cornucopia säger så är det rätt farligt att utgå från något när det kommer till priserna kring nyår, om man tittar på priserna i husmask för All och veckovis så syns det tydligt hur priserna både rusar och faller som en sten veckorna innan och efter varje nyår i stockholms innerstad.

   Nyåret mot 2015 och 2016 är speciellt talande, uppenbarligen förändras fundamentalvärdet på lägenheter i Stockholm med -10.000 kr/kvm sista veckan i 2014 för att sedan, veckan efter, hoppa upp med nästan 20.000 kr/kvm för att efter ett par veckor senare gå ner med nästan 10.000 kr/km. Detta är inom loppet av ungefär 5 veckor.

   Nordea kanske har rätt, men då är det på grund av tur snarare än något man kan visa i statistiken.

   Radera
  3. Det är inte denna artikel du syftar på? https://e-markets.nordea.com/#!/article/42150/swedish-home-prices-ending-calmly

   Radera
 5. En nedgång på 5.76% på enbart en månad är brutalt.

  SvaraRadera
 6. Nästa helg verkar det vara en jäkla massa visningar. Blir spännande att se hur det går. 6 olika mäklare igång på liknande radhus inom 500m. Väldigt olika taktik vad gäller utpriser... det som verkar finast har näst lägst utpris.
  Känns tveksamt att köparna skulle räcka till för alla dessa hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä 6 radhus i samma område låter svårsålt. Det kan räcka att köparna ser att den lokala marknaden sviktar för att de ska börja avvakta, varför köpa radhus idag om man kanske kan få ett par 100k rabatt om några månader.

   I min stadsdel (norra djurgårdsstaden, sthlm) ligger det idag 90 bostäder ute till salu på booli. 70 av dessa är nyproducerade, och det står byggkranar på rad över husgrund efter husgrund. Vi har knappast sett slutet på nedgången.

   Radera
  2. Fint. Ca 100 000 per m2 för de nyproducerade lägenheterna, plus hög belåning i föreningarna. Samtidigt som snittpriset är nere på 79000. Jag tror att HSB (det jag tittade på var HSB) kommer ha en del utmaningar framför sig.

   Radera
  3. Vad är rimlig prisskillnad mellan nytt och begagnat?

   21000 kr/kvm som här motsvarar väl i stort sett hela byggkostnaden?

   Radera
 7. Inom tre år kommer man få betalt för att ta över en bostadsrätt i Stockholms innerstad. Jag avvaktar tills dess.

  SvaraRadera
 8. Det finns faktiskt en värld UTANFÖR TULLARNA !! ;-)

  Och konstigt nog har budpriserna på vissa fritidshus gått upp från utgångspriserna... :-o

  SvaraRadera
 9. Stora visningshelger i morgon tror jag
  Jag kommer punktmarkera ca 25 bostäder som har visning i morgon för att enkelt se om det blir något bud, eller snabbt ny visning om en vecka ger en rätt snabb och bra bild av trycket

  Min magkänsla är att det är fortsatt lugnt, känns som marknaden långsamt nyktrar till nu äntligen

  Man ska också veta att många nybyggen ej är utlagda på hemnet, oftast är det bara några få objekt från projektet för att locka in köparna till projektet och inte översvämma hemnet med alla objekt, kolla Nacka te.x

  Fortsättning följer

  SvaraRadera
 10. I Göteborg är priserna istället på väg upp enligt penates. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Frölunda låg en trea ute för 2,8 i en månad. Den försvann plötsligt från hemnet för en vecka sedan, när en större fyra i samma förening lades ut för 2,6.

   Radera
 11. https://www.di.se/nyheter/storbanken-da-hojer-vi-kalkylrantan-for-bolan/

  Någon som har hela texten ?  SvaraRadera
 12. Ganska fantastisk justering (den från 95k till 79k/kvm). Vi får väl se i mars hur läget är igen, för mycket störningar nu med lågt utbud osv.

  I Malmöregionen ser priserna hyggliga ut. Nybygge för cirka 35k/kvm för den som vågar, alternativt kan man hitta bättre begagnat i hyggliga områden för under 30k/kvm. Vi får väl se om det bottnar här eller vart priserna tar vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är detta ett bra område då? Ser ut att ligga farligt nära Rosengård.

   Radera
  2. Det ligger på "rätt sida Nobelvägen". Rosengård och andra sidan Nobelvägen är betydligt billigare. Det här nybygget är en del av gentrifieringsvågen som pågått ett tag i St Knut/västra sorgenfri.

   En gång i tiden bodde jag några hundra meter från den platsen. Det var en fin tid.

   Radera
  3. Rätt sida av en väg....Ni har knappt segregerat er i Malmö :) I Göteborg är det inte ovanligt med kilometrar emellan (undantag Önnered-Tynnered).

   Radera
  4. Redan 1987 gjorde JOSEFSSON sitt numera klassiska reportage om 5:ans spårvagn och "rätt sida 11"... 😁

   Radera
  5. Så är det, det är en av de lite roliga sakerna i Malmö, misären är gångavstånd från centrum istället för T-baneavstånd.

   Allt är ju väldigt överdrivet, dessutom. I Stockholm/Göteborg/Malmö är risken att någon tråkigt ska hända en lördagkväll mycket större mitt i stan än i utanförskapsområdena. De fula områdena nära centrum är sakta på väg att bli finare i takt med att mer rikt folk flyttar in. Det blir nog bra.

   Radera
  6. Joakim P: Hur stor del av "risken att något tråkigt ska hända en lördagkväll mycket större mitt i stan än i utanförskapsområdena" handlar om fylleri och allt stök som det medför? Vet att polisen tex kallar Björns Trädgård (alkisparken vid medborgarplatsen) för "boxarparken" nattetid när krogarna håller på att stänga.

   Radera
  7. Stoffe: Det är fylleriet jag menar.

   Jag uppfattar ibland att många tror att allt farligt händer i mörka gränder i särskilt utsatta områden och att man därför ska hålla sig undan. Men ofta är det snarare fylleslagsmål och rån i centrum som är den största risken, så det är området utanför krogar och nattklubbar man ska undvika. Exempelvis är Norrmalm den farligaste stadsdelen i Stockholm.

   Radera
  8. @Bengt: Bor du på rätt sida?

   Radera
  9. Joakim: vem fan köper en lägenhet i Norra Sorgenfri för flera miljoner? Nära en trafikerad väg och ett gammalt horstråk och den tidigare zigenartomten.
   Gentrifiering är i grunden positivt och kan gå vägen, men det här ser jag som ett önskeprojekt.

   Radera
  10. Mr Perfect: Lite av en chansning är det, ja. Vi får väl se om de lyckas... Med lite god vilja tänker köparen "det är nästan St Knut" eller "det är bara ett par kvarter från Västra Sorgenfri".

   Det finns ett par fina 30-talshus i närheten där bostadsrätterna kostar nästan lika mycket per kvm när de väl är till salu.

   Radera
 13. Det som är mest spännande är att se hur mkt priserna kan falla innan nästa fas slår in - paniken...
  Personligen tror jag att de flesta rycker ganska nervöst på axlarna för den tillbakagång som hittills varit i priserna. Man ÄR nervös men hittar tusen och en förklaringar till varför "det är bra med en liten korrigering" etc...MEN, om priserna faller vidare i vår, och börjar snudda vid 20-25% ner - då tror jag att paniken kommer som ett brev på Posten. Då är det inte roligt längre...då börjar det bli otäckt....

  SvaraRadera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Det är väl 288 000 i boendekostnad? Inte i ÖKAD boendekostnad.

  SvaraRadera
 16. Skoj reklam här på sajten nu... 😁
  Reklam för snabblån från nischbanker till 13% effektiv ränta och bostadsannonser om lägenhete. /"investeringsobjelt"/ med havsutsikt i Turkiet... 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det säger en del om dina surfvanor, inget annat. Jag får bara reklam för elgitarrer.

   Radera
  2. Jag får en massa reklam för nån nisses böcker. Höstsol. Låter som en bok skriven för spanien-pensionärer att läsa på insatslägenhetens balkong i malaga.

   Radera
  3. Höstsol är namnet på ett ålderdomshem för f.d. skådespelare.
   Tror det ligger i Stockholmsområdet?

   Radera
 17. Oavsett fall eller inbromsning/vändning på fall bör man nog vara beredd att konsumtionen minskar medan fllet pågår med viss eftersläpning. Rentav kanske så att ändringen på konsumtion kan indikera var smärtgränsen börjar dyka upp givet ett långt fall.

  SvaraRadera
 18. Sverige står inför ett antal "spännande utmaningar" men vi gillar ju olika....

  SvaraRadera
 19. Det kommer att bli dyrt att skilja sig i storstäderna de närmsta åren, detsamma gäller att skaffa barn då priset att byta lägenhet blir ett stort blanco lån.
  Inte bra för befolkningsutvecklingen...

  SvaraRadera
 20. Vad är läsarnas åsikter om pågående/kommande prisfall och dess negativa konsekvenser kopplat till aktiemarknaden? Läge att helt lämna svenska aktiemarknaden och istället lägga om sitt sparande (inklusive den del av pensionen som går att påverka) utomlands?

  USA? Indien? Kina? Europa? Bred globalfond?

  SvaraRadera
 21. Mycket statistik och åsikter men få anekdoter. I dagarna kom den senaste automatiska värderingen från mäklaren, som jag tycker stämt bra utifrån det som sålts i området. -9% från värderingen i oktober på lägenheten i en nordlig stockholmsförort. Tycker det känns rimligt utifrån dagens vindar men grannarna som köpt senaste året är nog inte lika lugna.

  SvaraRadera
 22. Vad finns det väg att gå?
  1. Låta kronan gå ner, stärka export men så klart följer rejäla kostnader för lån i utländsk valuta.
  2. Inget, låsning på bomarknaden, ingen säljer - ingen köper. Pris fortsätter ner och byggande avstannar.Arbetslöshet stiger.
  3. Återställa regler så att folk kan fortsätta låna och handla
  4. Hitta ny boendeform, där fler kan köpa med låga insatser.

  Det kanske finns fler vägar att gå på, skriv gärna.

  Jag ser inte riktigt hur vi ska göra det här utan att någon drabbas. Sjukt att vi har låtit det gå så här långt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den enda vägen inom svensk politik är ju, "gör ingenting och hoppas att det antingen löser sig eller går att skylla på oppositionen".

   Men det finns ju en del åtgärder att ta till, åtgärder som dock skulle röra om rejält i grytan och få vilken politiker som helst oavsett politisk hemvist att bli helt snurrig av bara tanken:
   - Avregleringsvåg dvs lätta på byggnormer / bullernormer / miljökrav / etc plus göra det svårare att överklaga detaljplaner för bostäder.
   - Släppa hyresmarknaden helt fri
   - ta bort ränteavdrag och någon lämplig skatt (dvs skära bland flyttskatter)
   - alternativ till ovanstående ta bort ränteavdrag och införa fastighetsskatt (dubbel pungspark)

   Radera
  2. Stoffe: Avregleringsvågen är mångt och mycket redan gjord. Går inte att göra så mkt mer om vi ska kunna planera och bygga rättssäkert. Numera är det inte kommunerna eller de som överklagar som är bromsklossar utan byggbolagen som helt enkelt inte vill bygga. Plan och bygglagen och BBR är smidigare än på mkt länge och Överklagandeprocessen går snabbare.

   Radera
  3. - Möjligheten till ROT avdrag utvidgas och utökas för att mildera arbetslösheten bland byggnadsarbetare.
   - Olika "miljö"-bidrag införs för att t.ex. byta till bättre fönster, installera solpaneler eller tilläggsisolera. Också med syfte att dämpa arbetslösheten bland byggnadsarbetare (viktig och stor väljargrupp)
   - Man kommer att göra att för att hålla räntan i schack. Rusar räntan är Sverige över som nation. Kvantitativa lättnader kommer utvidgas för att hålla räntan nere.
   - Man kommer säkert rulla tillbaka eller lätta på regler som hindrar folk från att låna till bostadsköp. Amorteringskrav och lånekvot plockas bort. Allt för att kicka igång marknaden.

   Radera
 23. Hur påverkar samhällsutvecklingen egentligen priserna i landet?
  Klart är att folk som röstar för mångkultur köper in sej i områden utan,där ökar priserna såklart.
  Men utvecklingen i landet rent generellt gör väl att vissa inte vågar skuldsätta sig,många yngre pratar dessutom om att emigrera och vissa har faktiskt redan gjort så.
  Högutbildade flyr landet i större utsträckning,känns så iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flyr folk verkligen landet eller det e bara en känsla du har?

   Radera
  2. Så vitt kan förstås mellan tummen och pekfingret baserat på lite ströläsning i material från SCB och Migrationsinfo så under detta decennium emigrationen varit cirka 50.000 personer/år varav 35.000 utlandsfödda och 15.000 sverigefödda.

   Radera
  3. Jepp, och antalet födda i Sverige som utvandrar har legat på ungefär samma nivå under hela 2000-talet -- från ett max på 22 205 år 2011 till ett minimum på 15 810 år 2002.

   Det är lite svårt att se grund för påståendet "folk flyr på grund av mångkulturen!!!11!!" om man tittar till de senaste årens statistik...

   2011: 22 205 svenskfödda utvandrade
   2012: 19 819 svenskfödda utvandrade
   2013: 20 237 svenskfödda utvandrade
   2014: 19 161 svenskfödda utvandrade
   2015: 18 452 svenskfödda utvandrade
   2016: 16 818 svenskfödda utvandrade

   Radera
  4. Joakim Persson: Jag är böjd för att instämma att den där "landsflykten" är en bland många andra myter som figurerar i vissa kretsar. mvh

   Radera
  5. Mr perfect,läs igen så har du svaret.

   Radera
  6. Dessutom påstod jag att alltfler högutbildade "unga" emigrerar.
   Vad säger statistiken där ?

   Radera
 24. Det lustiga är att med den takten så blir det ca 0kr/m2 för en lägenhet på Kungsholmen om ca 12 mån. M.a.o är lägenheterna där värdelösa om ett år. Kanske att föreningarna t.o.m kommer behöva betala folk för att flytta in och hosta upp till avgifter och renoveringar. :-D

  SvaraRadera
 25. Har lagt till områdesjustering på Husmask nu. Väljer man det så görs medelvärden på underområden innan det stora medelvärdet beräknas. Dvs på länsnivå görs kommunmedelvärden. På kommunnivå görs kommunmedelvärden dvs ingenting. Väljer man flera kommuner så görs dock medelvärden på varje kommun. För definierade områden (sthlm innanför tullarna) görs medelvärden på de ingående stadsdelarna. Så det är en slags kvalitetsjustering men enbart baserat på delområden.

  SvaraRadera
 26. Märker nu att min text är i stort sett obegriplig. Men "områdesjustering" innebär alltså "medelvärde av medelvärden".

  SvaraRadera
 27. Ytterligare (stor) skattehöjning slog ju till mot Sthlms högt betalda och beskattade tjänstemän den 1 jan. Trängselskatt ingår inte längre i förmånsbeskattningen för tjänstebil, så alla privata passager dras antingen direkt som nettolöneavdrag eller som extra förmånsbeskattning.
  För mig själv blir det c:a 1000 kr netto per månad vilket är som en bruttolönesänkning på 2000 kr för mig. Betalade bara 47000 kr i inkomstskatt förra månaden så jag förstår att stat och kommun behöver lite mer...

  SvaraRadera
 28. http://www.mynewsdesk.com/se/booli.se/pressreleases/bostadmarknaden-2017-laen-foer-laen-2362591

  Det känns som Booli gör allt för att hålla priserna uppe? Hur har de kommit fram till dessa slutsatser? Ser ju inte ut att stämma om man kollar mot Penates eller Husmask.

  SvaraRadera