Cornucopia?

Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2018-01-10 19:59

Booli ba, "ingen krasch" - sänkt priset på min villa med 13%

Booli hävdar som bekant att det inte råder någon krasch på bostadsmarknaden. Samtidigt har de sänkt deras automatiska värdering av min villa med 13% sedan november.
Inte min villa.
Booli menar alltså att det vare sig varit någon nedgång i bostadspriserna eller att det skulle råda någon krasch, utan att alla rubriker om detta är fel. En läsare har fått ett svar på förtydligande från Boolis pressansvarige som lyder som följer:
"Utslaget på ett helt år skulle jag istället vilja säga att det är vinklat att bara prata om de sista månaderna. [...]För övrigt har vi troligtvis olika bild av vad ett 'prisfall' är. Ett fall för mig handlar inte om några procent."
Lustigt nog har Booli nedvärderat min villas värdering i sitt automatiska system från 4 560 000:- SEK i början av november till 4 000 000:- SEK nu i början av januari. Det är en sänkning av värderingen på ca 13%. I sig rätt intressant då det inte skett några affärer i närområdet, utan detta måste avspeglas i någon regional trend. T ex har villapriserna gått -30% i Västra Götalands län sedan oktober (Husmasken, månadsdata, villor, Västra Götaland). Booli kanske vill kalla det säsongsvariation? Rätt intressant säsongsvariation som med aktuella 16 780:- SEK i snitt för villor i Västra Götaland är tillbaka till sommaren 2014, eller om man så vill tre och en halv säsong. Se följande graf.
Villapriser i Västra Götaland. Källa: Husmasken/Booli.
Om det bara handlar om säsongsvariation ska det inte kasta tillbaka priserna mer än ett halvår. Som man också ser är "säsongsvariationern" betydligt större än tidigare dippar runt nyår.

Områdesjusterat är priserna ner just 13% i Västra Götaland sedan slutet oktober (=Boolis värdering i början av november). Verkar passa riktigt bra in på justeringen av värderingen på min villa. För min kommun är priserna ner 27% sedan oktober, men urvalet är endast en villa senaste statistikperioden.

Antar att 13% är definitionen på "några procent". Likartade nedgångar som jag alltså fått på två månader gäller för övrigt på ett rullande år i Boolis data för t ex Stockholm innanför tullarna, Uppsala kommun, eller för den delen -21% på hela Sverige (lägenheter, alla län, ej områdesjusterat) på ett år.

Booli har nu också stängt sitt API för nya användare och säger sig se över rutiner och användaravtal. Ska vi gissa att ägaren statliga SBAB snart stänger tillgången till API:et helt eller förbjuder rapportering om fallande bostadspriser? Feltolkningar av datat ska väl inte tillåtas?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

28 kommentarer:

 1. Ja - det är mycket spinn nu.
  T.ex. har det påståtts att det är köparna som försvunnit under hösten 2017.
  Men tittar jag på Husmaskens siffror över antalet i affärer i Stockholms innerstad får jag inte alls intrycket av att de blivit färre. Tvärt om ser de vid en snabb blick ut att ha ökat. Helt tydligt jämfört med hösten 2014 i alla fall.
  Den eventuella dagen köparna på riktigt får kalla fötter kommer nog "skvisen" att både synas och höras mycket tydligare än nu.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Booli skickar ut sina automatiserade meddelanden om värderingar på mail, där jag har 3 st som ligger. Två i Stockholm, ett i Skåne. Alla tre har värderats ner i storleksordningen 10%. Men det är säkert bara säongsvariation.

  SvaraRadera
 4. Vår villa belägen i Halmstad kommun har de senaste sex månaderna fått av Booli uppskattade värdering:
  Aug - 3 970 000
  Sep - 4 080 000
  Okt - 4 160 000
  Nov - 4 200 000
  Dec - 4 040 000
  Jan - 4 090 000

  SvaraRadera
  Svar
  1. Feb: 3 290 000
   Mar: 2 720 000
   Apr: 2 890 000
   Maj: 670 000
   Jun: 120 000
   Juli: 29:50

   Lyd min finansiella killgissning: Sälj

   Radera
  2. Nov: 21 000 000
   Dec: 20 500 000
   Jan: 21 200 000

   Radera
  3. Värderingen har låg precision.

   Radera
  4. Vadå "låg precision"? Det är ju dessa siffror vi har. Då måste de betyda något. //svennebanan

   Radera
 5. Nästa månad rapporterar dom samma sak, fast då drar dom ut kurvan 2 år, i mars drar dom ut den 3 år osv. Med lite fantasi kan man hävda att priserna aldrig gått ner, det är bara att kolla tillräckligt långt bakåt.

  SvaraRadera
 6. Senaste två veckorna har ca 60 lgh av intresse för mig kommit ut på Hemnet (Sthlm innerstad). Ingen såld före visning och endast budgivning på fyra stycken där bara en har passerat utgångsbudet. Jfr med våren 2017 så har det hänt något dramatiskt i Stockholm.

  SvaraRadera
 7. Fick också ett sånt mail, -20000kr...

  Inte ens 1%... Jag är panikslagen...

  SvaraRadera
 8. 44 kvm på fel sida hamnbanan. Tror det benämns övre Eriksberg på mäklarspråk.

  Samma ägare olika resultat:

  Booli: 3020 kkr
  SBABs värdeguiden: 2130 kkr
  Sålde för 2180 kkr i december.

  Värdeguiden verkar ha nån form av kvalitetsjustering som Booli inte har som fångar upp att lägenheten inte ligger på Eriksberg utan utanför hot spoten.

  Såldes en liknande lägenhet i samma förening, samma storlek men med balkong för 2500 kkr i princip osedd i augusti. Det är skillnad nu, ser många objekt som legat länge i mitt område.

  SvaraRadera
 9. Som jag skrev i en annan tråd så har spekulationsköpen i Stockholm helt upphört, iaf hos en av de större aktörerna.

  Annat var det för några år sedan då en lägenhet omsattes sju gånger mellan säljstart och inflyttning. Känn på den.

  SvaraRadera
 10. Min vän som är "mecklare" sa precis nu att priserna inte alls sjunkit. På grund av några enstaka objekt som av olika skäl tvingats säljas till lägre pris så har även de dragit ner snittet och ger en missvisande bild. So there you have it! Eller? Vänta nu?!!

  SvaraRadera
 11. Fick precis en höjning av värderingen från Booli. Hoppar upp och ner ganska slumpvis enligt min erfarenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en ganska trubbig algoritm tror jag.

   Jag köpte villa för 975.000 kr i ett villaområde i mindre svensk stad. Senare såldes det ett par hus (ungefär lika stora men mycket "finare") för runt 2.000.000 kronor och givetvis stack mitt "värde" iväg.

   Radera
 12. lägenhet kring gullmarsplan enligt Booli.

  maj: 3.820 kkr
  juli: 3.730 kkr
  sept: 3.780 kkr
  okt: 3.920 kkr
  nov: 3.750 kkr
  dec: 3.790 kkr

  Enligt SBABs bolånsansökan är värdering 3.120 kkr

  SvaraRadera
 13. Jag har nu utfört en empirisk studie av värderingen av vårt hus:

  Booli med att fylla i diverse data på nätet: 7.800.000 f.n(ner c:a10% från topp.
  SBAB värdeguide: Det enda man fyller i är address och boyta: 6.500.000. Har ej gjort denna tidigare.
  Bjurfors, mäklare på plats: 7.000.0000.

  Slutsats: Inte en j-a susning. Får väl ta ett medelvärde. Men sälja och flytta till vad efter 22% reavinstskatt, där det blir c:a 5 MSEK kvar? Exit Sverige är det enda alternativet som jag ser det.

  SvaraRadera
 14. https://www.di.se/nyheter/maklare-i-stor-undersokning-prisbotten-ar-nadd/

  Mäklarna tror dock att botten är nådd nu :)

  SvaraRadera
 15. Boolis automatiska värdering är bara marknadsföring. Mitt hus värderades fel med över 30%.

  Ändringar i pris irrelevanta. Helt oanvändbart.

  SvaraRadera
 16. https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/9mEB6E/koparna-atervander-till-bostadsmarknaden

  Det känns som att antingen denna blogg eller aftonbladet far med osanning. Jag vet vad jag tror. Hur som helst blir nästa vecka intressant, ska tydligen vara stor visningshelg nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sandow, jag vet vad jag tror, att läsa Aftonbladet är skadligt. Nu läste jag artikeln för att se vad du länkade, vilken smörja. "en kollega hade 100 par på visning, jag lovar och svär kompis, 100 par!! Allt på en halvtimma. ZZZZ

   Radera
  2. det var mycket folk på visning förra helgen men sämre med bud.
   nyfikna?

   Radera
 17. Boolis värderingsmail har samma relevans som alla mail som säger att man vunnit 65000kr på Bitcoins man inte har. Helt vanlig spam!

  SvaraRadera
 18. Nedgången har bara inletts. Det kommer att bölja lite hit och dit nu i början eftersom så många lever i villfarelsen att bostäder aldrig kan sjunka i värde. Förnekelsen är stark men de unga skola bli varse tids nog att även en bomarknad kan sjunka. Tror inte på någon omedelbar krasch. Däremot tror jag att vi kommer att få se en nedgång under mycket lång tid och aldrig komma vi att återvända till dessa galna nivåer på bostäder igen. Det kommer nybyggnation samt långsamt stigande räntor att se till. Och ni skola se, om ett par år har sentimentet helt skiftat och människor är inte längre lika fixerade vid sin boendefantasi...

  SvaraRadera
 19. Brent Mars 2018 är uppe på 69 dollar. Får se hur oljeprisökningarna under hösten slagit igenom i KPI-inflationen i morgon.

  Kan snart bli dags att höja styrräntan som kan påverka bolåneräntorna som i sin tur höjer KPI ännu mer så vi hamnar i en uppåtgående spiral.

  https://se.investing.com/commodities/brent-oil

  SvaraRadera
 20. Efter svindlande real-pris-stegringar ur abnorma Riksbanken-planekonomi-interventioner, som tillfälligt nästintill utplånade räntor, lurar nu lång period av volatila prisfall tills bostad-priser tvingas anpassas nedåt för att samspela med åtminstone 100 år-snitt-räntor.

  Enkelt beskrivet så drivs bostad-priser i ena eller andra riktningen av de köpare som tvingas vara allra högst belånade: deras netto-kassa-flöde på marginalen - för vad de klarar av att betala (låna) - inverkas ju starkt av räntans utveckling.

  Redan när snitträntan dubblats från nuvarande nivå, lär det logiskt få bostad-priser att halveras på vägen dit. Ändå är det då fortfarande en god bit kvar till räntans 100-år-genomsnitt. Å dit lär vi också komma med tiden.

  Man bör även beakta att Riksbanken är väldigt beroende av vad som sker i omvärlden:
  t ex USA-FED har redan påbörjat sin cykliska ränte-höjning. Här riskerar det att uppstå en kron-flykt till exempelvis USD, vilket då kan ge en "dubbel-macka" åt en svensk SEK-växlare: högre ränta + USD-kurs-vinst.

  Se upp!

  SvaraRadera