Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2018-01-01 14:42

Bloggen förutspår år 2018

Definitionen av överutmaning är att upprepa samma sak och förvänta sig ett annat resultat andra gången. Så här följer bloggens försök att prognosticera år 2018, följt av en läsarenkät, där du, kära underutmanade läsare själv kan lägga din prognos.
Kommer det bli en Almedalsvecka även i år 2018?

Frågorna för i år är delvis förändrade, för att det inte ska bli tjatigt. Annars blir absolut inte år 2018 som år 2017. T ex kommer jag inte delta på Sälenkonferensen Folk & Försvar i år, eftersom man bestämt sig för att inte bjuda in några bloggare som media, utan bevakningen av den konferensen lämnas åt traditionella medias försvarsexperter. Jag har inte heller bokat något boende eller resa till Almedalsveckan i år, så det uteblir nog också. Och sedan är det valår.

Över till framtidsförutsägelserna.

Kommer Riksbanken höja reporäntan? Nej. Ekonomin dyker, bostadspriserna faller och man håller sig inom sitt intervall och slipper höja räntan.

Kommer OMXS30 stänga året över 1576? Nej, börsindexet kommer gå ner under året och stänga på minus. Däremotkan man fortfarande gå plus via utdelningarna, men det var inte frågan. Å andra sidan är jag ju en permabjörn, så ingen är överraskad över mitt svar. Notera att detta är exakt samma svar som förra året, och då hade jag fel.

Kommer oljepriset stänga året över 70 USD? Nej. Oljepriset kanske når över 70 USD, men slutar inte året över 70 (avser Brent).

Kommer Stefan Löfven vara statsminister i december 2018? Knivig fråga. Jag får gå på önskedrömmarna och säga nej.

Kommer Ryssland att med militära vapeninsatser angripa något av Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen eller Vitryssland? Nej. Det är valår även i Ryssland där diktatorn ska omväljas och man har inte tid med krig då.

Kommer bostadsprisindex HOXSWE stänga året under 210? Ja. Indexet för november var 226 och kan gå under 220 redan i december, så jag sticker ut hakan i frågan och menar att priserna kommer fortsätta ner.

Kommer någon partiledare i ett riksdagsparti tillkännage att de inte ställer upp på omval, eller avgå? Ja. En del partier kommer rannsaka sina partiledare efter valet och avgångar är naturliga. Det existerar även en del smuts som ska presenteras innan valet, i hopp om att tvinga fram avgång hos någon partiledare.

Kommer svensk BNP-tillväxt någon gång under året visa en årstaktsförändring på under 2.0%? Ja.

Får Sverigedemokraterna över 20% av mandaten i rikdagsvalet? Nej. Övriga partiers triangulering och övertagande av SD:s politik kommer inte gör att 20% av mandaten tillfaller partiet.

Kommer euron kosta över 10:- SEK vid slutet av året? Ja. Svenska kronan kommer försvagas mot euron.

Kommer Trump fortfarande vara president i USA i december 2018? Ja. Alla processer mot honom kommer antingen fortsätta dra ut på tiden eller inte leda någonstans.

Kommer Spotify att köpas upp eller börsnoteras? Ja. Nu sägs det att man ska börsnoteras utan att göra en nyemission. Fan trot, men jag kör väl på ja iaf.

Åker Miljöpartiet ur riksdagen? Ja. Inga önskedrömmar, utan bara ren realism.

Kommer arbetslösheten ligga över 6.6% i november 2018? Ja. Konjunkturen viker, befolkningen ökar. Absolut högre arbetslöshet om ett år.

Blir det maktskifte i Stockholms kommun (kommer borgarrådsberedningens ordförande fortsätta vara en socialist = fisvamp)? Nej. De styrande socialistpartierna backar och hamnar inte på posten som borgarrådsberedingens ordförande.

Kommer Tesla Model 3 att ha levererats till kunder i Sverige? Ja. Detta är en knivig fråga. Dels är frågan om Tesla får igång produktionen, och dels om de når de kanske 200 000 bilar som krävs för att leveranser till Sverige ska hinna inledas. Sedan blir frågan om bilarna faktiskt når Sverige innan året är slut. Det handlar alltså inte om att kunna beställa sin bil, utan att faktiskt få sätta händerna på ratten och trampa på gasen på den egna bilen.

Utslagsfråga: Hur många sidor kommer min kommande roman Höstregn landa på i inbundet format? Sista numrerade sidan avgör. Jag killgissar på 399.

Mina svar blir således NNNNNJJJNJJJJJNJ399

Svara själv på enkäten nedan och om du vågar visa hur fel du har kan du skriva din egen killgissning i en kommentar. Gärna i formatet enligt ovan, plus förstås motiveringar. Med tanke på mitt dåliga resultat förra året är förslaget att gissa exakt tvärt emot mig.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

63 kommentarer:

 1. JNNNNNJJJJJJNJJ
  SD får över 20%
  MP åker tyvärr inte ur riksdagen
  Frågan om statsministern är svårare. Antingen Löfvén eller Kristersson. Jag gissar på Kristersson.

  SvaraRadera
 2. (S): 25-30%
  (M): 20-25%
  (SD): 20-25%
  (C): 10-15%
  (L): 5%
  (KD): 4% / 12% i Jönköpings Län
  (VPK): 5-10%
  (MP): < 4%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle KD ligga och "balansera" på 4% kommer en massiv kampanj att sättas in Jönköpings Län där KD hade 10,38% 2014

   Och i sista valspurtande veckan kommer de tunga "kanonerna" att skickas fram för att mobilisera "Broder 4%" vilket för KD:s del skulle innebära Göran Hägglund och Alf Svensson !

   För hur många vet idag VEM som är KD:s partiledare ?

   Radera
  2. Är det någon som har en uppfattning av hur *mandatfördelningen* kommer att bli vid ett valresultat i stil med KD+L+MP under gränsen? Det kommer ju vara i princip 12% bortkastade röster som borde slå ganska hårt när stolarna skall fördelas i pampdagen. Antar att det kommer vara svårt att räkna på då det är geografiskt beroende också + en massa utjämningsmandat och annat skojsigt. Tycker den "jämkade uddatalsmetoden" låter lite krångligt...

   Såg Rebecca Uvells analys om vissa valkretsar (gissa vilka...) där S ligger runt 65-75%. Låt oss hypotetiskt anta att Jasin får ordning på sitt parti till valet och kommer dundra fram i dessa valkretsar. Vad händer då med mandaten? Excel-fil för egna laborationer önskas...

   Radera
  3. Sorry - hittade just valsimulatorn på val.se.

   Ett scenario med att hälften av KD väljarna går till M och hälften av MP (ungefär jämnt över riket) går till M och SD (ormiligt kanske) så blir resultatet:
   M: 24,9% SD: 14,7% KD och MP under gränsen.
   Mandaten blir då (enligt nya reglerna för 2018) 146 var för M+C+L och S+V med SD 57 mandat som vågmästare. Kan bli lite stökigt...

   Radera
  4. s 23 %
   M 27 %
   SD 16 %
   V 11 %
   C 7 %
   FP 4,5 %
   MP 4,0 %
   KD 3,5 %
   Fi 1,5 %
   övr 2,5 %

   dvs. alliansen 38,5 vs socialisterna 38

   Radera
 3. Tror vi får se mycket högre marknadsräntor i år, och efter en initial uppgång i bostadspriserna i vår, kommer sen högre boräntor som ett brev på posten och punkterar festen.

  Kan vara full panik lagom till valet när bolånetorsken blir halstrad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. P.S. Med reservation för att posten i vanlig ordning slarvar bort brevet. D.S.

   Radera
  2. Nä, det blir ingen panik. Folk vill inte sälja med förlust så de kommer försöka övervintra. Ja, förr eller senare måste de kasta in handduken pga skilsmässa, fler barn, av med jobbbet mm. men det tar tid.

   Radera
  3. Greenious;

   Du menar nya posten som Reinfelfdts regering (som deras nuvarande partiledare satt i) skapade, Postnord. Ja, den går det inte att lita på, som vanligt i resterna av det Sverige som nya moderaterna lämnat.

   Radera
 4. "Blir det maktskifte i Stockholms kommun (kommer borgarrådsberedningens ordförande fortsätta vara en socialist"
  Va? Ja maktskifte=Nej inte socialist.

  Tror tyvärr det blir regering med socialdemokrater och socialdemokrater mot kärnkraft (partiet tidigare känt som centerpartiet). Alternativt socialdemokraterna med stöd av sd. Inget alternativ låter bra, men hoppas ändå att Löfven (och hela regeringen och Eliasson) avgår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den frågan känns lite tvetydig.. Jag svarade som att ja = maktskifte (dvs inte fisvamp) och valde att ignorera andra delen av frågan.

   Radera
  2. Lööf o Löven var ju båda så anti o valrörelsen. Skulle Lööf gå Löven till mötes är det ett historiskt politiskt självmord vi ser, det skulle överskugga MPs 2014-2018.

   Hon vågar inte göra det längre iom oponionsiffrorna.

   Radera
 5. SD får över 20% och

  Oscar properties finns ej kvar efter 2018 (köps upp lr konkar)

  SvaraRadera
 6. Nej,nej,nej....nej,nej,nej,mej.

  Här skall fan inget ändras.

  SvaraRadera
 7. Lars som försvarsexpert på GP? Ja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får han lära sig mer om ubåtar, av hans tidigare alster att döma.

   Radera
 8. "Kommer Stefan Löfven vara statsminister i december 2018? Knivig fråga. Jag får gå på önskedrömmarna och säga nej."

  Ulf Kristersson ser stark ut, tror han kan fixa 25% för Moderaterna.

  SD och Alliansen har sagt att de ska avsätta Löfven, så allt som återstår är egentligen bara att Ulf Kristersson säger till talmannen att han vill bilda regering. De rödgröna kommer så klart rösta emot, men de kommer knappast få ihop halva riksdagen. Vill inte FP och C ingå i regeringen så är det deras val.

  M (och eventuellt KD) lägger sen en budget där de tar med lite av det som FP, C och SD vill ha. M-budgeten ställs mot S budgeten, och där kommer Löfven förlora, om han inte redan har avgått vid det tillfället.

  Blir Alliansen större än de rödgröna så bildar de regering. De kan ha mer problem att få igenom budgeten, men det kommer inte göra Löfven till statsminister 31 december 2018.

  Kvar är att de rödgröna får mer än 50%. Ja, då sitter Löfven kvar men sannolikheten för det är liten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kristersson är svag, feg och vek. M förlorar i valet.

   Alliansen är död och begraven.

   Radera
  2. Kristersson är ju som vi alla vet: ”Den ständige förloraren” - och det är inte jag utan folket i de egna leden har gett han smeknamnet vinner inga val. Kanske kan locka några korkade försoffade bittra förvirrade SD-väljare men skrämmer samtidigt bort de lättflörtade (lättlurade) medelålders stadskvinnorna som Anna vann dit från Björklund och miljöpartiet för något år sedan. När de ser tråkmånsen i TV prata skattesänkningar så flyr de sin väg. Samtidigt märker pensionärer, barnfamiljer och vanliga arbetare att de fått mer i plånboken på de senaste stabila 4 år än vad de fick under de stora budgetunderskottens år (2006-2014) och misstänker att de blivit grundlurade av blåbären och röstar med både hjärna och hjärtat.

   Radera
  3. Rösta tillbaka et som sålde allt och stack? - Nej Tack!

   Radera
  4. Efter Ulf tillträdde så har M ökat och C och S minskat.

   https://val.digital

   Radera
  5. SäS

   Det mest troliga är att vi får se en M-regering efter valet med stöd från C/L/SD.

   Om Alliansen > rödgröna men S + SD > Alliansen så kan SD utöva påtryckningar på Alliansen genom att (hota med att) rösta på Löfvens budget. I det läget faller Alliansregeringen och M kan bilda regering på egen hand.

   Om Alliansen < rödgröna så vill ej C och L bilda en Alliansregering och M vill ej efterleva DÖ => M-regering med stöd från C/L/SD.

   What could possibly go wrong?

   Radera
  6. Löfven kommer lura skjortan (blusen) av allianspartierna igen, han är otroligt skicklig på att klamra sig fast vid makten. Att han sedan inte har en aning om vad han skall med en till är en helt annan fråga...

   Radera
  7. Dubbelmannen Ulf. Som MUF-ordförande på 90-talet ansåg Kristersson att ”vi har ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten”. En av Ulf Kristerssons ”favoritministrar” (hans jälv som sagt deta) var arkitekten bakom välfärdsbygget - socialdörsäkringsminister Gustav Möller. Gustav som myntat uttrycket ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”. SLÖSADE var just något som Ulf gjorde riktigt rejält som politiker - t.ex. när han satt som socialförsäkringsminister i Reinfeldts regering (https://www.aftonbladet.se/ledare/a/Jk2R6/kristersson-gillar-att-aka-runt-i-taxi). Dessutom gillade han att åka till kommunistkina för våra skattepengar - 128 000 kr var tredje månad (2008).

   1994 jämförde han den svenska modellen med apartheidsystemet.

   Här flyr Ulf från intervjun om varför socialministern Ulf tog en lägenhet avsedd för sjuka och behövande kvinnor: https://m.youtube.com/watch?v=4EQ0EVlH1u4

   2013 ärades Ulf med det sämsta resultatet i en granskning av Reinfeldts regering.

   Nu ska han bli statsminister tänkte ni er? Med en allians som har svårt att hålla ihop och av de flesta experter och bedömar anser vara död och begraven?!

   Radera
  8. Ja, Uffe är ju knappast en statsministerkandidat. Åker taxi för 113 000 kronor på bara två år (https://www.dn.se/nyheter/politik/dyra-taxivanor-for-moderaternas-nya-ledare/) eller reser till Kina var tredje månad för 128 000 kr ur skattebetalares ficka är istället mer lämplig att delta i programmet ”Lyxfällan”.

   På frågan om hur resorna till Kina hänger ihop med ministerrollen svarade han såhär:

   ”– De har ingen omedelbar koppling till mitt uppdrag som socialborgarråd. Men jag passar ofta på att diskutera social utveckling.” (https://uvell.se/2017/09/01/mer-om-sr-och-ulf-kristersson/)

   Han var även den minister som fått sämst betyg (fått minst gjort) när regeringen granskades 2013.

   Som MUF-ordförande på 90-talet ansåg Kristersson att ”vi har ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten”.

   https://www.aftonbladet.se/ledare/a/Jk2R6/kristersson-gillar-att-aka-runt-i-taxi

   Men enligt Anna Kinberg Batra är han bra (bättre än henne) på att kommunicera. Det var väl därför han valdes. Reinfeldt var ju likadan. Mycket snack och väldigt lite verkstad (mer som en skum bilförsäljare).

   Radera
  9. Gustav Möller (socialdemokratisk socialförsäkringsminister som beskrevs lämplig att efterträda Per Albin Hansson muntade uttrycket ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket". Det var Gustav Möller som ritade upp grunden till välfärdsstaten Sverige. Det som Ulf Kristersson ser som sitt uppdrag att avveckla och bekämpa.

   Radera
  10. Bilförsäljare är nog förresten att ta i. Snarare tycker jag mig uppfatta Ulf Kristersson som som en ovanligt vältalig ung och bortskämd överklass-ligist med för lite egen initiativförmåga (men väldigt kreativ vad gäller att sko sig på andra) förklädd i någon tråkmåns-mask som någon jobbcoach tvingat på han för att han ska få ett jobb nånstans men som bara är ute efter att slösa, ta och förstöra för alla andra. Det är i alla fall vad jag uppfattar det som.

   Radera
  11. Sd-svansen, och nu också S-svansen? Blir nog jättefestliga diskussioner här 2018.

   Radera
 9. Med tanke på att massan sällan har rätt, vilket bevisades i förra årets enkät, ser vi ut att gå mot ett bra börsår till och fortsatt stigande bostadspriser ☺

  SvaraRadera
 10. NNNJNJJNNNNJNNNJ462

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 11. NJJNNNJJJJJNJJJN415

  Kommer Riksbanken höja reporäntan? Nej.

  Kommer OMXS30 stänga året över 1576? Ja. Uppgång första halvåret och nedgång andra halvåret, men stänger på plus några procent.

  Kommer oljepriset stänga året över 70 USD? Ja.

  Kommer Stefan Löfven vara statsminister i december 2018? Nej. Såvida han inte lyckas övertala Kristersson att bilda en superkoalition av S+M, men det tror jag inte kommer att hända.

  Kommer Ryssland att med militära vapeninsatser angripa något av Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen eller Vitryssland? Nej. "Anschluss" av Vitryssland kommer att ske utan militär konflikt, men det dröjer några år till.

  Kommer bostadsprisindex HOXSWE stänga året under 210? Nej.

  Kommer någon partiledare i ett riksdagsparti tillkännage att de inte ställer upp på omval, eller avgå? Ja.

  Kommer svensk BNP-tillväxt någon gång under året visa en årstaktsförändring på under 2.0%? Ja.

  Får Sverigedemokraterna över 20% av mandaten i rikdagsvalet? Ja. Det kommer att bli mycket bekymrade toner efter valet från MSM (mainstream media).

  Kommer euron kosta över 10:- SEK vid slutet av året? Ja.

  Kommer Trump fortfarande vara president i USA i december 2018? Ja. Hans popularitet kommer till och med att öka.

  Kommer Spotify att köpas upp eller börsnoteras? Nej.

  Åker Miljöpartiet ur riksdagen? Ja. En önskedröm som kan bli sann.

  Kommer arbetslösheten ligga över 6.6% i november 2018? Ja.

  Blir det maktskifte i Stockholms kommun (kommer borgarrådsberedningens ordförande fortsätta vara en socialist = fisvamp)? Ja, det blir maktskifte (vilket innebär att ordförande inte kommer att vara socialist från FiSVMp).

  Kommer Tesla Model 3 att ha levererats till kunder i Sverige? Nej. Inte en chans. På sin höjd kommer man att få hit några demobilar till sommaren för att hålla liv i hypen.

  Utslagsfråga: Hur många sidor kommer min kommande roman Höstregn landa på i inbundet format? Sista numrerade sidan avgör. 415.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om allt och drämmer till med 412 på utslagsfrågan.

   Radera
  2. "Hans popularitet kommer till och med att öka"

   Tror du menar att den kommer att sluta minska. Kan stämma.

   Radera
  3. Jag menar att Trumps popularitetssiffror kommer att vara bättre den 31 december 2018 än de var den 31 december 2017. :)

   Radera
  4. vi tänker i samma banor psesvenson : NNJNNJJJJJJNJJJN
   (199 sidor då Cornu inte kommer ha tid för mer)
   tjejgissar även på att SD kommer att bli störst parti med någon decimal tätt följd av S och M
   stor skräll i riksdagen och ännu svårare än tidigare att bilda regering
   och därför kanske SD tvingas ta ansvaret i minoritetsställning och bli jagad av alla andra partier + massmedia vilket kommer leda till att partiet utraderas inom ett par år
   allt är möjligt och vem förutom Löfvén vill regera ett sjunkande skepp?

   Radera
 12. JNJNNNJJJNJJNNNJJ blir min rad just nu. Dock ingen stark åsikt i några frågor (tex de två sista)

  SvaraRadera
 13. När kommer Höstregn släppas?

  I övrigt ar svaret 42 som vanligt, vad annars?

  Gott nytt :)

  SvaraRadera
 14. Brent kommer helt säkert sluta över 70 dollar. Oljeproduktionen ökar inte alls i samma takt som efterfrågan då eftersläpningen är lång och new exploration har stått stilla under lång tid.

  Tesla M3 kommer aldrig till Sverige. Pengarna är slut o Tesla går i kånken innan de fått ordning på produktionen.

  SvaraRadera
 15. NNJNNJJJJJJNNJNN365

  Jag hoppas din redaktör gör ett bra jobb och håller boken koncis...

  SvaraRadera
 16. JNJNJJJJNJJNNJNN446

  Begriper inte frågan om Stockholms kommun. "Blir det maktskifte, dvs kommer ordföranden sitta kvar?" Wtf? Har whiskyn ej gått ur kroppen än?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag svarade innan jag läste Cornus gissningar.

   Tror KD åker ut, men dessvärre inte MP. Om de inte är under spärren nu, efter alla skandaler och misslyckanden, så kommer de inte var under 4% på valdagen. De kommer att rusa inför valet, alla idealister kommer förtränga verkligheten samtidigt som Fridolin skiner i valspurten.

   Ekonomin i Sverige går ner, oljepriset går upp. Skjuter lite från höften här. Svarade ja om putinistisk aggression innan jag hade tänkt klart, men skitsamma. Kan kanske hända nåt på hösten efter val och fotbolls-VM.

   Tror inte Stefan blir statsminister, men tror inte heller Ulf blir det. Rafflande blir det. Någon partiledare kommer garanterat avgå. SD får inte över 20%, det tåget har gått. Dock kan de landa mycket nära 20%.

   Trump sitter kvar, han gör inte så mycket kaos trots allt, republikanerna har kontroll.

   Status quo för Spotify. Tesla Model 3 når ej Sverige.

   Radera
 17. Har ingen större koll på de finansiella frågorna.

  Kommer Riksbanken höja reporäntan? Gissar på nej.

  Kommer Stefan Löfven vara statsminister i december 2018? Ja, men det är typ 50/50.

  Kommer Ryssland att med militära vapeninsatser angripa något av Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen eller Vitryssland? Nej.

  Kommer någon partiledare i ett riksdagsparti tillkännage att de inte ställer upp på omval, eller avgå? Verkar troligt, särskilt när flera partier är på gränsen.

  Får Sverigedemokraterna över 20% av mandaten i rikdagsvalet? Ja.

  Kommer Trump fortfarande vara president i USA i december 2018? Ja, det ska väl mycket till för att avsätta en president.

  Åker Miljöpartiet ur riksdagen? Nej, de klarar sig med nöd och näppe.

  SvaraRadera
 18. Testar chimpansmetoden!
  JJJJJ JJJJJ JJJJJ J 401

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller snarare lat läsare. Läste svarsinstruktionen lite dåligt. Men står för det som den primat man är.

   Radera
 19. JJJJNJJJJJJJNNNN412
  Räntan höjs till sommaren, Ingves skiter i bostadspriserna. Börsen runt 0.. oljan fortsätter upp en bit till.. 70-75..
  Löfven statsminister ”by default”
  Bostadspriserna bör gå ner.
  Jimmie bryter ihop och avgår efter valet trots över 20% Han har slut på reserverna och kommer inte palla hetsen inför valet.
  Varken MP, Kd eller L åker ur.

  SvaraRadera
 20. Här en engelskspråkig blogg för dem som tycker att Cornu blivit för mesig: https://damnthematrix.wordpress.com/2018/01/01/another-year-and-getting-closer-to-d-day-d-for-doom-of-course/

  SvaraRadera
 21. Tråkig utslagsfråga nær vi har bitcoin...

  N N J N N J J J J N J J J J N N 423

  SvaraRadera
 22. N N J J N J J J N N J N J J N N 419

  SvaraRadera