Cornucopia?

Aktuellt

Regeringen föreslår skatt på hämtkaffe och snabbmat (som pizza) - fem respektive sju kronor

Regeringen föreslår i ett nytt betänkande att man ska införa skatt på engångsförpackningar av dryck och mat, t ex hämtkaffe på mackar och ca...

2018-01-24 20:28

Betalväggarna har förändrat mitt beteende

Det har kommit krypande, men den senaste månaden har jag insett att betalväggarna slutligen har förändrat mitt beteende. Jag går helt enkelt inte in på sajter som SvD, DN eller Dagens Industri längre. De har helt enkelt segrat och får nöja sig med betalande läsare, och klara sig utan mig.
Sorry, Svenska Dagbladet, men nu får ni inte ens 10 öre via reklamen för mina besök.
Det finns sätt att komma runt betalväggarna hos traditionella media, åtminstone de som beror på att man läst för många artiklar en given månad. Man kan radera cookies, köra i anonymt läge, avbryta inladdningen och klicka på läsarläge mm. Men i längden blir det för omständligt och tar bort all vilja att faktiskt läsa innehållet.

Samtidigt läggs allt mer av innehållet, inklusive debattartiklar, rent av ledartexter, in bakom betalväggar som endast betalande prenumeranter kan läsa. Kanske 50% av allt som är intressant ligger numera bakom en hård betalvägg

Jag har de senaste månaderna upptäckt att jag helt enkelt slutat besöka SvD, DN och Dagens Industri ens för att läsa rubrikerna och söka efter något att uppmärksamma.

Istället använder jag fyra olika kuratorer. Dels mina RSS-flöden, som hela tiden rullar upp som rubriker längst till vänster på skärmen. Dels Omni och dels de jag har i mitt Twitter-flöde. 

I slutändan leder detta till att jag som "kurator" här på bloggen allt mer länkar till ursprungskällan istället för till en refererande artikel i traditionella medier. Undantagsvis har medierna faktiskt ägnat sig åt journalistik och gjort något eget och då kanske det fortfarande länkas.

I slutändan har traditionella medier blivit av med mina reklamintäkter, och mycket av bloggens länkar till deras artiklar. Och det fungerar tillfredsställande för min del. Möjligt att det delvis ändrat tonen på bloggen.

Att betala för prenumerationer på både SvD, DN och Dagens Industri är för mig uteslutet. 

Har du slutligen påverkats av betalväggarna? Har du gett upp och börjat betala, försöker du tekniskt kommer runt dem, eller har du också slutat besöka betalsajterna?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

84 kommentarer:

 1. Ibland har jag läst en artikel i någon av tidningarna. Oftast är det via dig, någon vän eller annat tips som dyker upp. Även via social media postningar. Men rent generellt läser jag inte svenska tidningar. Om det är något riktigt viktigt är det enklare att gå till affären och köpa papperstidningen, vilket händer kanske någon gång per år.
  Annars läser jag SVT och kollar på internet på övriga källor. Varit så ett antal år nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tillägga att jag i för sig tittat i lokaltidningarna då och då.
   Annars köper jag en The Economist då och då. Kvalitet.

   Radera
 2. Samma här. Orkar inte heller besöka lokaltidningarna heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast ledarna är väl ofta fria att läsa fortfarande? De kan ju också vara läsvärda i form av åsikter från någon tänkare.

   Radera
  2. Exakt samma här, besöker inte de siterna längre. De som dessutom inte kan markera vilka notiser (artiklar skriver gammelmedia inte längre) som är bakom betalvägg och vilka som går att läsa är riktigt irriterande.

   Är det inte hög tid att ta bort presstödet så dessa gamla reliker kan hamna dör de hör hemma, dvs på kyrkogården?

   Radera
  3. Betalvägg? Då får det vara..
   Prenumererar på 2 alternativmedia för att stödja dem.
   Skickar även frivilliga bidrag varje månad till ca 4 bloggar/sidor som skriver bra verklighetsbaserade artiklar.

   Radera
 3. Betala för DN, Expressen eller Aftonbladet..... SvD tappade bollen för 15 år sen.

  SvaraRadera
 4. Betalväggar är filterbubbla på steroider. Alla millenials tycker att de får all info de behöver i twitter och FB flödet.
  Betalar själv för di, fria tider, expo, kvartal och ledarsidorna. Sprider gracerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1 tror jag, alltså, om man bara läser gratismedia och/eller väljer en betaltidning blir det filterbubbla så det stänker. Synd. "Fjärde statsmakten" upprätthåller inte sina åtaganden...

   Mycket av utrikesjournalistiken är ju ofta översatta artiklar, så de kan man läsa på engelska på originalsidan. Men synd på den verkliga journalistik som faktiskt utförs inrikes.

   Radera
  2. @Ben:
   Med tanke på den idiotiska prissättningen så är det ju inte troligt att man väljer både DN (99:-/mån) och SvD (99:-/mån). Som du säger är det ju mest översatta utländska artiklar och/eller "agendasättande journalistik" man får för pengarna. DNs fascination av President Trump är ju också helt sjukt. Nej tack.
   DI betalar mitt företag, det andra jag själv (60 kr/mån inklusive frivilliga mikrodonationer). Känns som man får flera olika perspektiv än om man bara har DN...
   Skulle gärna kunna ladda ett "artikelabonnemang" på DN/SvD (typ kontantkort för mobilen) så kan man betala 1-2 kr/artikel man vill läsa.

   Radera
 5. Testade och betalade för SvD några månader, men ledsnade när innehållet var 3 nya artiklar per dag ibland. Och innehållet, bara är utfyllnad som täcks till 90% av rubrikerna. Helt enkelt inte värt att betala för. Sen är det en asymmetri när man startar prenumerationen går det direkt via nätet, men när man skall avsluta måste man ringa och sitta i kö. Aldrig mer att jag ens kommer att betala för SvD.

  DN är inte heller att tänka på med tanke på deras politiska hållning som nyttig knähund till såsseriet. AB o Expr slutade jag med för många år sedan.

  Helt klart behöver de hitta en ny betalningsmodell. T.ex. Betala per läst artikel skulle passa mig bra då det mesta är helt ointressant, och det endast emellanåt dyker det upp något som verkar läsvärt. Det skulle dessutom pressa dem att sluta fylla ut med en massa skit för att det skall se ut som det är mer än vad det är. Skiten skulle automatisk försvinna då ingen betalar för den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nätutgåvorna då förstås. Papper orkar jag inte bära till återvinningen i de mängder som dagstidningen producerar.

   Radera
  2. De är dock bra att tända i pannan med och ställa stövlar på eller lägga under när du målar.

   Radera
  3. Visserligen så, men det blir papper så det räcker till det från andra håll. Annars kan man köpa en rulle täckpapper när man målar. Det är bra mycket billigare än att köpa värdelösa tidningar.

   Radera
  4. Det var ju det första de sabbade, övergång till tabloidformat - helt värdelöst går inte ens att lägga under när man skall putsa skor.

   Radera
  5. Det där om att man "måste ringa" för att säga upp en prenumeration är inte tillåtet enligt Konsumentverket, vilket jag brukar hänvisa till när jag mailar in min uppsägning. Fungerar varje gång.

   Radera
  6. Det framgick inte någonstans att det gick att maila. Instruktionen vara att ringa.

   Radera
 6. Pröva att blockera cookies. En del enkla betalväggar har lösningen att de lägger upp en cookie på din dator. Du får då ibland en provperiod, t.ex. 10 fria dagar. Ibland har de kombinerat det hela med inloggning för vissa artiklar. Men en bra början är att ha en speciell webbläsare för tidningar som är "tillrättalagd" med hög säkerhet: inga cookies, annonsblockering (adblock tillägg) och absolut inga popupfönster!:)

  Fördelen är att det går fortare att surfa också, om du slipper allt annonsskräp!

  Svält ut pk-media!

  SvaraRadera
 7. Om jag kanske vill läsa något från betalmedia tar jag mig till biblioteket och läser där

  SvaraRadera
 8. Jag har slutat läsa flera också, dock går jag in på DN med ett chrometillägg.

  SvaraRadera
 9. Dagstidningar lever i villfarelsen att de är de enda som förmedlar nyheter och skriver bra artiklar. Så var det kanske för 20 år sedan. De lever i en forntidsbubbla med anakronistisk betalningsmodell. Har en mapp med ett 20-tal länkar till andra sajter som jag browsar rubriker på och läser utvalda artiklar, bl.a. Omni och bubbla för svenska nyheter. Att vara utan traditionella dagstidningar går alldeles utmärkt då de inte tillför nästan något som inte redan finns på annat håll.

  SvaraRadera
 10. Tycker det är väldigt märkligt när de lägger ledare bakom betalvägg.. Å DI, som verlar gått längst av alla, lägger pressmeddelanden bakom vägg... bra sätt att få folk att helt sluta besöka sidan...

  SvaraRadera
 11. Viss utländsk media, twitter, bubbla, omni. I någon mån även SVT och SR men det minskar pga deras eviga vinklande. Är det hänvisning till betalvägg backar jag direkt. Skulle aldrig betala en spänn för msm, ej heller anstränga mig för att komma runt deras spärrar. Delar av de pengar jag tidigare la på GP, DN och SvD går numera till vissa ”alternativa medier” och bloggare som jag uppskattar. Nämner tre; Ledarsidorna, Bubbla och Antropocene (Lars Bern).

  SvaraRadera
  Svar
  1. kvartal.se har också blandad kompott av lite djupare artiklar/analyser.

   Radera
 12. Var ytterst länge sedan jag öht var inne på "Aftonslaskan"...
  DN tröttnade jag också på för länge sedan eftersom "ledande vänsterintellektuella" med Schyman i spetsen verkade ha klippkort på dess malliga Debatt-sida

  Har till och från varit betalande på SvD och då på erbjudande om 1:-/månad.

  GP har tyvärr blivit betalväggig även om GP ryckt upp sig rent redaktionellt men jag är inte betalande där heller numera...

  SvaraRadera
  Svar
  1. GP har gått helt "bonkers" gällande betalväggar. Finns inget att läsa där längre, synd för det är annars en generellt vettig tidning.

   Radera
 13. Jag har exakt samma känsla, det har kommit krypande. Just detta att man går in på SvD eller DI, läser rubrikerna och klickar på en artikel som verkar intressant och så hamnar man på en betalvägg. Nu bryr jag mig inte om att klicka på artiklarna längre, eftersom jag har "lärt" mig att jag ändå inte kommer vidare. Att betala för en prenumeration är helt uteslutet.

  Dock skall tilläggas att jag prenumerar på en lokaltidning, där jag även får inrikes och utrikes nyheter, såväl i pappersformat som på nätet, vilket räcker gott. Kollar även SVT, SR och TV4 i viss utsträckning. Samt förstås alternativmedia, bloggar och utländsk media.

  Tråkigt för den skrivande journalistiken, och det är nog inget enkelt problem att lösa. Folk är nog trots allt inte speciellt intresserade av att veta vad åsiktsjournalister i de stora mediehusen tycker och tänker om olika saker.

  SvaraRadera
 14. Tidningar som dels vill ha betalt för att man ska få läsa, men sedan ändå samlar data om mig som användare för vidareförsäljning är ett otyg.
  Spotify är enklare och ärligare, antingen står man ut med reklam eller så betalar man. Inte båda!

  Jag skulle för övrigt kunna betala för en Spotifyliknande lösning för nyhetsmedia: betala en rimlig kostnad per månad och kunna läsa >95% av artiklar i nyhetsmedia.

  SvaraRadera
 15. Slutat besöka och får hålla tillgodo med skiten som är gratis.

  SvaraRadera
 16. DN kan man läsa genom att stänga av Javascript i webbläsaren. Prenumerera gör jag på Respons och Axess och på nätet läser jag ledarsidorna.se och annat utan betalväggar. Mainstreamnyheter kollar jag via Google som väljer ut nyheter för mig. Undviker dock att klicka på länkar till DN, SvD och DI för det mesta. Tröttnade för några månader sedan iom att allt intressant numera finns bakom vägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med Noscript kan man selektivt slå på Javascript där det behövs. Inte på DN alltså.

   Fast än så länge betalar jag för pappers-DN. Gillar inte att glo på en skärm till morgonkaffet, plus att vi är fyra personer som läser tidningen.

   Radera
  2. En till variant för DN, som dessutom gör sidan mer läsvänlig, är att använda Instapaper (som laddar ner artikeln för senare läsning) eller ett läsbarhetstillägg (tex Tranquility i Firefox).

   Radera
 17. Problemet numer är att man får länkar till alla tidningar i sitt flöde.
  Jag skulle gärna betala några hundra för att få tillgång till Sveriges dagstidningar men att betala för var och en av dessa blir för dyrt och resultatet blir att jag avstår helt.

  Lite dumt kanske men än så länge har det blivit så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan på googles nyheter exkludera källor.

   Radera
 18. Personligen betalar jag inte för propaganda riktad mot mig själv. Det gäller i synnerhet SVT.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var bra.

   Radera
  2. @Roger Klang
   Snart betalar även du propagandaskatt direkt till SVT/SR.
   Om du inte emigrerar förstås...

   Radera
 19. Kör med läsläge när jag läser DN men håller med om att det blir för omständigt i längden. SvD funkar inte alls

  SvaraRadera
 20. Betalar för dagens industri men vi har slutat helt på DN och SvD. Jag minns inte när det var sista gången att jag öppnade DN.

  SvaraRadera
 21. Jepp. Betalväggarna har fått mig också att helt sluta klicka på länkar till DN och SvD och DI, och nu även Aftonbladet, då de vänligt men bestämt kräver att jag avaktiverar min adblocker för att få äran att läsa, vilket aldrig har varit aktuellt för min del. Hittills har jag inte sett en enda artikel för vilken besväret att avaktivera adblockern kunde motiveras. Har gått runt betalväggarna på ett par artiklar genom att avbryta laddningen av sidan, men orkar inte det heller längre. Så summa summarum står jag på ungefär samma position som bloggaren i detta dilemma.

  SvaraRadera
 22. Källorna du nämner är rätt dåliga. Vad som händer är alltså att för den som är intresserad av information finns ingen anledning att vare sig betala eller arbeta för att nå den.

  Kvar är då clickbait; någon provocerande titel man klickar på från Facebook innan man hunnit tänka efter. Det tar rätt lång tid innan sådant försvinner från ryggmärgen, men jag håller med; ryggmärgen har mer och mer lärt sig att det inte bara är onödigt brus - klicket kommer även leverera en betalvägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi som har Outlook/hotmail och loggar ut vet att MSN-nyheter är den i särklass snabbaste avvänjningskursen för clickbait-artiklar.

   Radera
  2. Haha.. hotmail.com, enter. Hmm, fel konto. Loggar ut. Wtf? hotmail.com, enter.

   Radera
 23. Slutade läsa DN, Aftonbladet och Expressen för länge sedan, emellertid av helt andra orsaker.

  SvaraRadera
 24. Man får hoppas på dynamiken på nätet och nya aktörer som tar DI och SVD näringslivs plats, Omni finns redan och även Avanza har någorlunda ekonomi rapportering.

  SvaraRadera
 25. Hög tid att vi får mikrobetalningar via webben. Man laddar sin wallet med en kryptovaluta och när man besöker DN, SvD eller någon blog så kan man betala säg 50 öre för att läsa en artikel.

  SvaraRadera
 26. Glöm att jag betalar för propaganda! Nån måtta får det väl ändå vara. Känner igen mig i bloggarens beteende. Ids inte besöka svensk ”media” längre.

  SvaraRadera
 27. Jag har slutat besöka sajterna du nämner men vad gör väl det när det finns presstöd.

  SvaraRadera
 28. Kan bara instämma, prenumererar på en lokaltidning och läser i övrigt bara alternativmedia numera. Nya Tider, Ledarsidorna och Anthropocene är bland de bättre. Thoralf Alfssons blogg kan jag också rekommendera.

  SvaraRadera
 29. Jag använder mig av mitt bibliotekskort och nyttjar Pressreader där jag gratis kommer åt en hel del svenska (bl a SvD, GP och AB) och utländska tidningar. Pressreader finns som app till de flesta plattformar. Man kan också använda webbläsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SvD verkar ha stoppat att man kan läsa dagens tidning på "distans" i PressReader, i vart fall via Malmö biblioteket. Om det går via bibliotekets wifi vet jag inte, ett tag sen jag var där. Tidigare kunde man läsa SvD via Google translate, man översatte för att sen visa orginalet. Men även det har de stoppat. Man känner sig inte välkommen på SvD, :-)

   Radera
 30. Cornucopia;

  Jag tycker att du gör helt rätt.

  Jag skiter i betalväggar, precis som du. Inte ens DN:s gratis-erbjudande tackade jag ja till. För ingentig är gratis. Jag kommer ändå matas med en massa reklam.

  Jag får tillräckligt med information av att skumma igenom app-rubriker, twitter/rss-notiser. Detaljer berättar folk oftast för mig. Radion upprepa även en hel del av det som hänt.

  Man måste inte ha reda på alla ointressant detaljer om vad som händer överallt. Det intressanta kommer ändå fram till slut. Vad som är rätt och fel, sant eller falsk för en själv kommer ändå aldrig fram.

  SvaraRadera
 31. Skipper också betalväggar. Blir så att man läser ledare och familjeannonser, som än så länge är gratis.

  SvaraRadera
 32. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 33. Kanske finns en kommande affärsmodell a la Netflix där, betala en fast avgift och få tillgång till många olika media på samma abonnemang, utan reklam. Intäkterna fördelas mellan media beroende på klick, views, reads (motsvarande att en sång spelas). Det skulle jag kunna tänka mig att betala för, om innehållet vore bra därtill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Readly har den modellen, men finns bara expressen där av svenska dagstidningar, men väl en massa utländska + en massa bra tidsskrifter, bla allt om vetenskap Forskning och Framsteg. 99:- /månad för några tusen tidskrifter totalt.

   Radera
 34. Möjligheterna för ett hushåll idag att dra på sig kostnader för medier - bredband, mobilabonnemang, appar, digital-TV, TV-kanaler, lagringskapacitet, streamingtjänster, online-spel till barnen, betalväggstidningar och annat - innebär så många potentiella "bäckar små" att det lätt blir tusentals skattade kronor i månaden om man inte skaffar sig något slags policy och håller den benhårt.

  Själv har jag liksom hr Wilderäng slutat besöka "betalväggsmedia" överhuvudtaget, efter att tidigare varit minst daglig besökare. När betalväggarna började komma gick jag länge in och kollade åtminstone rubriker. Nu har jag tagit bort dem som bokmärken och går inte in alls. Det omfattar de stora dagstidningarna och lokalpressen. Trist, men det finns fortfarande gratis FM-radio som ger input att söka vidare information om det är något som sticker ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med till 100%. Det är på tok för dyrt.

   Radera
 35. utvalsa rss, någongång bulla om jag är uttråkad. Annars den suveräna sidan OMNI samt OMNI EKONOMI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall vara Bubbla och har också helt skippas traditionella medier.

   Radera
 36. Jag var prenumerant på Aftonblaskan ända tills mina ögon öppnades, nu prenumererar jag på Nya Tider, Fria Tider och läser nästan uteslutande alternativ media och bloggar. Vill inte ens bjuda MSM på mina klickar. För övrigt är jag väldigt orolig för utvecklingen i Sverige, om det inte blir en kovändning snart är vi illa ute.

  SvaraRadera
 37. Economist. Kvalitet. Finns inget bättre på det den gör och är rimligt heltäckande. Dessutom extremt prisvärd prenumeration. Lösnummer dyra!

  SvaraRadera
 38. Förr läste jag SvD, DN, DI, Göteborgs-Posten och Bohusläningen, men kvar är bara SvD som jag betalar för (den elektroniska versionen).

  SvaraRadera
 39. Det räcker med lokaltidningen för att kunna läsa det som TT skickar ut.

  SvaraRadera
 40. Egentligen är jag ganska ok att man vill ta betalt för en tjänst. Så långt allt ok. MEN när du bombarderar mig med reklam, på varje möjlig pixel så blir jag irriterad. Det är ok att ta betalt men tvinga mig inte att se all denna reklam!

  Mycket reklam bör innebära gratis läsning. Men hos AB och SVD är det precis tvärtom. Nu har jag inte varit inne på AB sen 2009 men jag antar att Schibsted som Schibsted....

  Likaså blir jag irriterad av att behöva köpa min egen påse om jag har handlat tex ett par strumpor. 2:50kr för en påse MED företagets reklam.

  Som eget företag så vet jag om någon sprider mitt varumärke så är jag glad. Men i deras fall är det som att du ska sprida deras varumärke och betala för det.

  På samma sätt är jag sjukt irriterad på Stena. De vill att du ska sortera sopor hemma. (helt ok) du ska åka till återvinningsstationen. Sen får du inte in skiten eftersom hålen är så små. Då ska du stå där och trampa ner så att man får in skiten. Du gör jobbet, Stena tjänar på det....

  Vaknade sur idag. Behövde en sån här artikel fr Cornu för att vräka ur mig lite skit :)

  SvaraRadera
 41. Värst måste ändå di.se vara, dom verkar inte ens vilja ha privatpersoner som prenumeranter. 399 kr/mån!!

  SvaraRadera
 42. Har väl inte helt skippat MSM, går in och scannar av rubrikerna emellanåt, men det blir mindre och mindre.

  Ju mer man läser utländsk media och alternativ media, så ser man ju hur svensk press är hopplöst enkelriktad.

  SvaraRadera
 43. Jag gillar engelska The Spectator men även där finns en effektiv betalvägg. Men om du bara registrerar dig får du ett antal artiklar gratis under en period. Det får räcka. En njutning med välskriven engelska med ett antal typiskt engelska ironiska understatements...

  SvaraRadera
 44. Har lagt ner riksmedierna till förmån för bubb.la i första hand och det fungerar utmärkt. Kvaliteten på tidningar som SvD, DN, DI, Expressen och AB (som jag brukade läsa förut) är helt enkelt för låg för att det ska vara värt det att strula med annonser och betalväggar. Amerikansk och till viss mån internationell politik följer jag via realclearpolitics.

  Det jag däremot saknar är ett vettigt substitut till lokaltidningen. Tycker inte riktigt att lokala facebookgrupper håller måttet. Inte för att lokaltidningarna gör det heller, men jag saknar verkligen vettig lokaljournalistik.

  SvaraRadera
 45. Betala för att läsa lögner känns inte befogat. Vill jag ha lögner finns det i överflöd gratis på radio.

  SvaraRadera
 46. Innan internet prenumererade jag på en tidning. Sedan internet har jag trott att jag får samma sak gratis, men har upptäckt att jag lever i en filterbubbla. Så nu har jag hittat tillbaka till den bästa leverantören av nyheter, en större dagstidning, fast online då. Billigare än pappersversionen dessutom!

  SvaraRadera
 47. Har gått över till svt.se, men man får ju hålla i huvudet att allt innehåll passerat PK-firewallen först, så det är ju en vinklad bild man får.

  SvaraRadera
 48. Lustigt att du nämner detta, i mitt fall har jag slutat att läsa online tidningarna du nämner och läser betydligt mer av vad du bloggar. När det dyker upp något intressant brukar du vara snabb med att skriva något om det.

  SvaraRadera
 49. Jag har oxå slutat läsa DN, SvD. Di är jag bara intresserad av ledarsidan o aktiekurserna.
  För några år sedan betalade jag för Telegraph (uk). Det kostade £2/mån, vilket var lagom. Sedan ändrade de prissättningen till årsbasis (o höjde: tror £30/år vilket inte passar mig.) Nu kostar den £100/år - o det tycker jag är för mycket.

  SvaraRadera
 50. Läser inte svenska dagstidningar längre, varken pappersversion eller nätdito. För dålig kvalité helt enkelt.

  SvaraRadera
 51. Även jag har slutat att läsa samtliga svenska tidningar, pga en kombination av betalväggar och kasst oprofessionellt innehåll.

  SvaraRadera
 52. Sen jag hittade Omni så finns det inget behov för vare sig SvD, DN eller DI tycker jag. Men blir uppringd av dem med lite ojämna mellanrum när de säger hur fantastiskt allt har blivit, jag refererar då till Omni och att de måste göra det bättre eller billigare, och det sista är klurigt.

  Det första tror jag inte ens att de försöker med...

  SvaraRadera
 53. Sen den sk flyktingkrisen har jag övergett aftonskiten SVT mm

  SvaraRadera
 54. En bra och tidning är Huvudstabladet
  https://www.hbl.fi

  SvaraRadera
 55. Gammelmedia skjuter sig nog i foten med sina betalväggar. De har inte fattat att uppmärksamhet och länkning i sociala nätverk är valutan i dagens medielandskap. Nya aktörer kommer att ersätta dem som stänger sig själva inne bakom betalväggar. Dagstidningar producerar väldigt liten del av de nyheter de trycker, och det materialet kan man få från en uppsjö källor. I stället är det stora värdet de tillför att vara en plattform för debatt och åsiktsyttringar - t.ex. ledare. Att låsa in dessa bitar är helt hål i huvudet, för den som debatterar eller framför en ståndpunkt vill ha så stor spridning som möjligt. Därför måste man åtminstone hålla dessa delar helt öppna.

  För övrigt är gratisblaskan GöteborgDirekt är bättre på lokalbevakning än GP.

  SvaraRadera
 56. Orkar inte läsa alla kommentarer men testa

  uBlock Origin


  Aftonbladet fattar ännu inte att den är en adblocker.

  SvaraRadera
 57. Det är märkligt att gammelmedia väljer att lägga så mycket av sitt innehåll bakom betalväggar, till skillnad från tidningar som The Guardian eller New York Times som DN hämtat sin modell ifrån är svenska tidningar på webben vansinnigt fula och fulla med annonser på ett ganska destruktivt sätt. Det mesta av viktiga nyheter finns ändå tillgängligt. Det är bara åsiktsjournalistiken som saknas, vet inte hur mycket förlust det är egentligen. Tror att det är dags att tänka om innan det är försent.

  SvaraRadera
 58. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 59. Tack för tipset angående Pressreader, funkar ju riktigt bra

  SvaraRadera