Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2018-01-12 12:22

Återflyttningen av svenskar till Sverige på toppnivåer - snart positivt netto

Återflyttningen av svenskar till Sverige ligger på toppnivåer. Tillsammans med trenden med minskat utflyttning ligger nettot snart positivt, där fler svenskar flyttar tillbaka till Sverige än flyttar ut. 
Invandring, utvandring och netto åren 2000 - 2016 av personer födda i Sverige. Källa: SCB
Medan allt färre svenskar flyttar från Sverige, så ligger återflyttningen av svenskar ganska stabilt på en toppnivå på över 15 000 personer om året som gällt sedan 2011, undantaget möjligen år 2015, då denna siffra föll till 14 580. Svenskar definieras här som personer som är födda i Sverige, vilket är det "svenskaste" som SCB erbjuder i in- och utflyttningsdatat. Tyvärr går inte datat att kombinera med vilka länder flyttningen sker till, så man kan inte få svar specifikt på vart och varifrån svenskfödda flyttar. SCB:s data sträcker sig än så länge till och med 2016.

Om den pågående trenden fortsätter med att färre flyttar och återflyttningen ligger stabilt på toppnivåer, kan det rent av bli en nettoinflyttning av svenskfödda tillbaka till Sverige. Detta trots den sk Sverigebilden och uppmärksamheten kring olika problem i landet.

Någon massflykt av svenskar (=födda i Sverige) föreligger alltså inte och den som hävdar något annat får visa det med fakta. 

År 2016 bodde det 8 210 656 personer födda i Sverige i landet, varav 7 674 851 med minst en svenskfödd förälder. En nettoutflyttning av 1 500 svenskfödda det året motsvarar alltså 
0.2 promille av den senare lägre siffran. I nuvarande takt skulle det alltså ta 5000 år innan alla födda i Sverige flyttat från landet om man vill få en känsla för denna massflykt.


Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. Men är du verkligen säker på att det här är RIKTIGA svenskar som kan redovisa utdrag ur kyrkoböckerna ända från bronsåldern?

  Vet dom ens hur man lagar sillbullar i korintsås?

  Kan dom räkna upp hela fotbollsVM-truppen från 94?

  Nej, risken är att det handlar om en massa osvenskt slödder som inte ens har Pripps blå som favoritöl.

  SvaraRadera
 2. Landsförrädare, de borde inte få komma tillbaka

  SvaraRadera
  Svar
  1. De vanligaste utvandringsländerna är Norge, Danmark och Storbrittanien. De flesta som kommer tillbaka efter att ha varit och jobbat några år i skandinaviska/anglosaxiska länder och flyttat under borgarnas tid vid makten då Sverige hade stora budgetunderskott. Jag förstår att folk emigrerade under dessa nödens år för vanliga arbetare (då 100 000 svenskar emogrerade till bl.a. Norge). Reinfeldt och Borg kunde minsann garantera några framtidsjobb minsann utan pratade om bistra vargavintrar: ”– Vi står inför en riktig vargavinter som blir bister, lång och mörk, säger finansminister Anders Borg.” där allt ”våra ledare” tänkte göra... var att stå och titta på. (https://www.svd.se/borg-bister-vargavinter-vantar)

   Brexit och oljekrisen i Norge kan också ha fått en del svenskar att vända hem. T.ex. sjuksköterskor, byggarbetare, elektriker, hantverkare och några ungdomar inom restaurang och försäljning. Och en och annan snygg tjej som försökte bli hollywood fru eller skådespelare i USA.

   Bry er inte om surkärringar som Gun Anr, utan varmt välkomna tillbaka.

   Radera
  2. Inte bl.a. Norge utan 100 000 arbetare flydde till ENBART Norge. Rätt ska ju vara rätt.

   Radera
  3. Sverige hade budgetöverskott år: 2006, 2007, 2008 och 2011. Det var stora budgetunderskott år 2009 och 2013 så din tes håller inte.

   Hade väl snarare att göra med att NOK stod i 1,25 och en knegare som fick 20.000 kunde få över 50 % högre bruttolön i Norge. Lägg därtill högre skatt samt att Sverige låg i toppen när det gällde EUs ungdomsarbetslöshet.

   Radera
  4. xerxes;

   Äh. Min tes håller. Budgeten gick ihop sålänge de kunde sälja ut och privatisera statligt (folkets) ägda företag billigt men ändå för miljarder. Ändå gick det stabila budgetöverskott som Socialdemokraterna lämnade efter sig 2006 med ett överskott på 65 miljarder till ett underskott på 87 miljarder år 2014. En skillnad på cirka 122 miljarder... varje år.

   2017 var överskottet uppe i 62 miljarder (trots riksgäldens prognos från 2015 att det skulle blivit ett underskott år 2017. Året innan var överskottet på 85 miljarder. 2013 under Alliansens glansdagar lågbudgetunderskottet på hela -130 miljarder. Men ändå var det bättre än 2009 då de lyckades gå back med otroliga -176 miljarder. Ändå var detta bättre än Carl Bildts tidigare rekord från 1993 på -250 miljarder.

   Reinfeldt beskyllde S för att vara ansvarslösa och vilja slösa pengar åt allt och alla. Han tog på sig sin alvarliga låtsasmin och höjde sitt lilla varningens finger om de skulle vinna valet. De vann valet. Och vi alla vet att ett stort budgetunderskottet gick till ett stort budgetöverskott (näst bäst i EU, alltså bättre än Tyskland och andraplats efter det obetydliga lilleputt-landet Luxemburg. Statsskulden är nu den lägsta sedan 1977.

   Det enda Moderater är bra på är ren retorik så därför tycker jag att du bör använda egen logik.

   Radera
  5. Sen kan du fråga mig vad jag fick av detta enorma budgetunderskott. Jag fick knappt ett öre av alla dessa miljarder. Trots att jag bl.a. jobbade 100% och samtidigt pluggade 100%.

   Jo förresten, jag fick en dyrare A-kassa, en förbannat massa onödiga apotek (4 st i ett enda köpcenter här i närheten) och en dyrare bilbesiktning. Det var väl allt jag fick.

   Radera
  6. Hmm.. försvann det jag tidigare publicerade som svar åt xerxes?

   Radera
  7. Frihet, torka tårarna, nu när det visade sig att migrationen inte alls hade med färgen på regeringen att göra!

   Du är så duktig som jobbade heltid och pluggade heltid. Om inte annat så fick du mer studiemedel och lägre skatt på din arbetsinkomst, inte sant?

   Bilbesiktningen? Är det verkligen ditt bästa exempel på hur illa läget är 2018? Ja fy fan. Förra året fick jag betala hela 297 kronor! Och jag kunde välja bland massor med tider som passade in med mitt jobb! Inte alls som år 2003 när det kostade 300 spänn och man fick ta den tid som fanns ledig.

   Radera
  8. Joakim. Ge mig rena näsdukar så ska jag försöka torka mina tårar som pressas fram eftersom jag inte ens kan trösta mig med spriten utan att gynna kapitalet. Ta några du med, om du nu har någon gnutta medmänsklighet kvar i dig. Jag vet allt vad de tjänar pengar på. Förresten nu har vi väl snart ett hundratal bilbesiktningar i min kommun. Hur effektivt och samhällsekonomiskt är det? Bara dumheter. De försöker hitta fel på min bil bara för att deras verkstad som ingår i samma koncern ska få skruva och fixa fel som inte finns. Där har du en del av kostnaden. Sen får jag ta mig fan betala över 400 kronor när jag är där. Inte de 300 kronorna som förr. Dessutom försöker de sälja på mig en massa skit samtidigt. Man blir inte bara ledsen - man blir förbannad! Man vill ju leva ärligt och hederligt och så behandlar överheten en så här.

   Jag vet att det kan verka främmande för dig att överleva utan vare sig bidrag eller lån, men jag tog varken studiebidrag eller studielån eftersom jag jobbade (tacka fan inte Reinfeldt för detta, mitt dåvarande jobb tog jag under Göran Perssons regeringstid och jag såg snabbt till att göra mig oumbärlig på arbetsplatsen. Jag nöjde mig med min dåliga lön eftersom jag inte hade större behov. Men av de 140 miljarder som de sänkt skatten per år [!] för de rika [!] så fick jag som ändå jobbade heltid utan att bli sjuk inte en enda ynka hundralapp mer per månad av skattesänkningar. Det enda som gav mig mer var att jobba övertid och ta extrajobb.

   Jag kanske inte nämnde alla försämringar och neddragningar som skett inom alla välfärdsområden (försvaret, rättsväsendet, skolan för mina barn, vård för äldre släktingar, mm) under dessa år. Det är den största förlusten. Inte ens om jag skulle ta till spriten och blir ett framtida kostnadsproblem för samhället så kommer alla mina spritpengar staten till godo. Folkliga Vin & Sprit reades ut för ynkliga 55 miljarder. Det gör mig också förbannad. Ska jag räkna upp fler exempel. Jag har även många sådana på lager.

   Radera
  9. Du får väl se till att sköta om din bil så slipper du anmärkningar! Att fäkta bort dumma försäljare gör du ju lätt med vänsterhanden, så länge du vet hur din bil fungerar. Om man nu inte vet det så kan Haynes handböcker eller motsvarande vara en bra början (idag finns annars allt på nätet också).

   Nä, det har varit himla bra med avregleringen av bilbesiktningen faktiskt. Jag betalar mindre nu än under den helstatliga tiden och det är ju för fan samma metoder och protokoll -- ingen svartkonst.

   Nåja, alla som jobbat heltid under alliansåren har fått lägre skatt än annars. Det är ju hur enkelt som helst att räkna ut. Vilket år vill du jämföra, ska vi ta 2007 eller 2008 som exempel? Sossarna säger att de inte vill ha några jobbskatteavdrag, men väljer av någon anledning inte att ta bort dem, undrar varför?

   För övrigt, sossarna införde ju själva ett jättestort "jobbskatteavdrag" i form av skattereduktionen för allmän pensionsavgift. Ska det också bort?

   Radera
  10. Äh, nu får du ta och lugna ner dig lite. Jag vill av principskäl inte bli bemött som en kund när jag kommer till bilbesiktningen. Jag är ju där av en nödvändighet som jag kan acceptera. De ska bara göra det som är demokatisk lagstadgad nödvändighet och inte försöka pracka på mig onödiga extravaganser. Dyrt är det hur du än vill försöka slingra dig undan. Att du är bekant med bilvesiktningens ägare och får nån rabatt kan du sitta och skryta över hur mycket du vill.

   Socialdemokrater är inte emot sänkt skatt som gynnar vanliga arbetare - de är emot ofinansierade skattesänkningar som dessutom främst är till för de rika och motvökade klyftor och orättvisor i samhället. 2014 såg statsfinanserna miserabla ut. Staten gick back 10 miljoner - varje timme när folket gav ”statsmannen” Reinfeldt sparken.

   ”– Jag tycker det känns rätt vettigt med tanke på att avdraget i dagsläget bara gynnar de med höga löner, säger hon [experten på pensionsmyndigheten] till Privata Affärer.

   – Man ska absolut spara på egen hand. Men nu kan det finnas incitament för branschen att ta fram saker som fungerar bättre, sparprodukter som även gynnar låginkomsttagare, fortsätter hon.

   Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, håller med om det problematiska i att olika inkomstgrupper gynnas olika med nuvarande [alliansens tidigare] avdraget.”

   http://www.privataaffarer.se/pension/avdragsratt-for-privata-pensionsforsakringar-tas-bort-612840

   Det är problematiskt att jobbskatteavdragen för 140 miljarder per år bara gynnat dem med allra högst löner. Enligt experterna. Konstigt att Alliansen först efter 8 år inför valet började FUNDERA på att även sänka skatt för oss andra med mer normala löner.

   Radera
  11. Brukar finnas kampanjer och annat, och billigare om man bokar vissa dagar. Men jag förstår, du gillar inte "leverantör <-> kund"-förhållande utan tycker det är bättre när det bara finns ett godkänt alternativ att stå och köa i.

   Nej, jobbskatteavdragen har gynnat alla (högre nettolön åt alla som arbetar). Du får maximalt jobbskatteavdrag vid en månadslön på 30 640 kronor per månad. Konceptet har varit samma sedan införandet 2007. Jag förstår inte riktigt varför du fått för dig att det bara är folk med höga inkomster som gynnas.

   Det här är inte så svårt att kontrollera. Du har svalt nån sorts (s)-propaganda. Samma sak angående budgeten -- redan 2015 vände vi mot överskott, och vilken budget var det som röstades igen det året? Detta har givetvis med konjunkturen att göra mer än färgen på regeringen.

   Radera
 3. Men skit i det här nu, Far&Son frikändes i rättegången mot ryska staten på Åland! pAAAAARTY!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.youtube.com/watch?v=nlGclIZV5JQ

   Radera
 4. Är väl IS krigare som kommer "hem" igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att det är personer födda i Sverige som framför allt varit IS-krigare? I tusental?

   Nä, just den här statistiken visar nåt helt annat. Men ni Sverige-hatare tycker inte om det, förstås.

   Radera
 5. Eftersom det är så låga siffror på emigration så kan barn till flyktingar återvändande till Jugoslavien påverkat under en period. Nu har kanske de flesta som vill flytta tillbaka gjort det.

  SvaraRadera
 6. Fem år skriven i Portugal för att plocka ut pensionsförsäkringen skattefritt. Klart.

  SvaraRadera
 7. Jag har precis flyttat till Estland ser framemot ett besök i Narva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reklamen för Betsafe på hemsidan är på ryska.

   Radera