Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2018-01-02 13:57

Anonyma meddelandetjänster nu förbjudna i diktaturen Ryssland

I Kremldiktaturen Ryska Federationen har det sedan igår blivit förbjudet att använda meddelandetjänster anonymt. Alla meddelandetjänster (som WhatsApp, Viber, Signal, Facebook Messenger, Telegram etc) måste kunna identifiera alla sina användare via ett icke-anonymt telefonnummer. Det här gäller förstås även personer som besöker Ryssland. Sedan förra året är även VPN-tjänster och anonymiserare förbjudna och Google mfl bolag får ej heller länka till censurerade tjänster eller sidor i sina sökträffar.
Nix, det blir inte OMON som hälsar på dig om du skickar ett meddelande anonymt, utan KGB:s efterträdare FSB. 
Den ryska diktaturen skärper alltså övervakningen och begränsningen av befolkningens yttrande- och åsiktsfrihet ytterligare.

I somras förbjöds anonyma SIM-kort. I november förbjöds VPN-tjänster, anonymiserare och proxies, eftersom dessa kan göra att man kan läsa websidor som är förbjudna av den ryska diktaturen. Sökmotorer som ryska Yandex och Google får inte heller ge sökträffar på de censurerade sajterna. Tjänster som inte samarbetar kommer blockeras från åtkomst. Ett antal företag samarbetar redan med den ryska diktaturen, t ex norska Opera, Mail.Ru, Yandex och förstås FSB:s trojanföretag Kaspersky Labs.

Sedan igår första januari har det blivit förbjudet att anonymt använda meddelandetjänster som WhatsApp, Viber, Signal, Facebook Messenger, Telegram mfl. Alla tjänster måste ha identifierat sin användare med mobiltelefonnummer, och sedan i somras får alltså inte mobiltelefonnummer vara anonyma.

I praktiken innebär det ett förbud för flera krypterade tjänster, som t ex Signal, som ju inte identifierar användarna även om telefonnummer används som identifikation. Inte heller Facebook Messenger är tillåten. Det skickas aldrig ut någon bekräftelse-SMS och tjänsten blir därmed olaglig. Det finns fler tjänster, t ex Skype, som rimligtvis också omfattas av förbudet.

Detta gäller förstås även utländska besökare och turister i Ryssland, liksom även VPN-tjänsterna. Att komma runt den ryska avlyssningen av Internet och censuren av regimkritiska sajter genom att använda VPN är alltså olagligt för besökare till landet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

45 kommentarer:

 1. Lagom till valet. Ska dit över VM, kommer använda torguard. Får se vad som händer, antagligen inget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spendera inte ett öre mer än nödvändigt där.

   Radera
  2. Betala i kontanter så är sannolikheten stor att dom inte betalar skatt på det

   Radera
  3. Folket behöver inte lida för att ledaren är en idiot.

   Radera
  4. Lämna telefonen hemma så är du säker. Behöver man en så hyr på flygplatsen.

   Radera
  5. @Tim 2018-01-02 19:18 Nej, men det blir knappast snabbare en demokrati av Ryssland igen, när omvärlden förser dem med dollares. Ekonomiska incitament fungerar, inte handhjärtan. Jag skulle aldrig spendera en spänn i diktaturer som Ryssland, Thailand eller t.ex. Turkiet.

   Radera
 2. Frågan är bara när liknande sk*t kommer till Sverige.

  EU-domstolen förklarade 2014 att datalagringsdirektivet bröt mot mänskliga rättiogheter, men det har inte fått politiker här att avveckla lagen.

  För att inte tala om FRA-lagen. Hoppas ingen här i höst röstar på partier som är för FRA-lagen. MP sa sig vara emot, men vi vet hur det blev med den saken när de kom i regeringsställning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp. Trenden är glasklar.

   Både Ryssland och västvärlden har som princip att privatpersoner inte skall ha rätt att träffas eller kommunicera med varandra utan att staten har rätt till insyn/medlyssning. Sedan är det bara en fråga om teknik/resurser om hur långt man implementerar detta i dagsläget.

   Men principen är tydlig. Vi ska inte ha rätt - principiellt - att kommunicera med andra anonymt.

   Radera
  2. Väst? Nåja. Framförallt talar vi om Sverige.

   Radera
  3. Polisen har ju tjatat om förbud av anonyma kontantkort länge och nu när alla partier tävlar om hårdast batonger till polisen är det väl inte omöjligt att det sker.

   Det är som sagt lättare att stifta lagar och ge utökad befogenhet än att se till att polismyndigheten har råd att anställa tillräckligt med poliser, samt skapa en organisationsstruktur som gör att de arbetar effektivt.

   Radera
 3. Detta är en fråga som är otroligt mångfacetterad även utanför det ryska perspektivet då t.ex grovt kriminella och terrorister gång på gång ertappats med att använda dessa tjänster vilket gör dom ytterst svåra att kartlägga och motverka från myndigheternas sida. Visst är det är ett sluttande plan man befinner sig på när mer och mer integritet tas ifrån medborgarna, men å andra sidan fanns inte den integriteten för 30 år sedan när all kommunikation gick igenom koppartråd och Televerkets växlar och nutida tjänster bara var en våt dröm för kriminella. De nya arenorna för kommunikation som av en faktiskt ganska oklar anledning anses ha en självklar hävd till anonymitet och ospårbarhet hos användarna är något som kanske borde ses över. Situationen i Ryssland är ju dock ett exempel på hur det kan slå över åt andra hållet med horribla resultat för demokratin och yttrandefriheten men kärnfrågan, är ju ändå ganska relevant för oss alla, speciellt i tider av terrorhot och växande organiserad brottslighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan gissa att marknaden för målvakter som säljer sina telefonnummer kommer att gå lysande.

   Nästa steg är förstås att begränsa antalet telefonnummer som en person kan ha, till ett och endast ett nummer.

   Annars finns det redan sajter på nätet där man kan köpa/skaffa anonyma telefonnummer med bara SMS-tjänst tillgänglig på deras sajt så att man kan verifieras av FB och FSB. Fast de kanske är blockerade i Ryssland. Poängen är att det alltid går att gå runt inskränkningar, så grova brottslingar kommer alltid att kunna vara anonyma. Däremot så går det att hålla den stora massan i schack, vilket förmodligen är avsikten i det här fallet.

   Radera
  2. Nja det är ju ganska lätt åtgärdat genom att bara tillåta seriösa operatörer att använda infrastrukturen. Har du inget tillstånd att bedriva mobiltelefontrafik på telefonnätet har du inte heller möjlighet att tillhandahålla låtsasnummer.

   Radera
  3. Finns bara ett säkert sätt att hantera terroristers användning av krypterade kommunikationstjänster och det är att ge polisen möjlighet, efter domstolsbeslut förstås, att infektera misstänkta terroristers kommunikationsutrustning med spionprogramvara som kan läsa ut kommunikationen i klartext innan den krypteras.

   Radera
  4. Sjöingengören, så länge de inte tänker stoppa samtal ifrån utlandet går det ju alltid att använda en utländsk operatör

   Radera
 4. Låter som det Twitter o Fb redan håller på med. Bara att vänta på resten .....

  SvaraRadera
  Svar
  1. FB är skjukt irriterande! de flesta av de jag känner har lagt ner FB. Känns som att bara 55+ är kvar på FB...

   Radera
 5. Satt och byggde ihop två muggar och ett långt snöre med systersonen i julas. Tro fan där inte kom en ryss och knöt fast sig på linan också!

  SvaraRadera
 6. I Sverige: Du kan inte registrera ett Facebookkonto utan att ange ditt tel nr. Typ samma sak som i Ryssland. Galet irriterande att jag måste ange min privata information för att kunna logga in på FB. Därför har jag inget FB-konto :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du inte hade varit så ljusskygg så kanske du hade hört talas om kontantkort. Sen behöver du inte alls det ha ett telefonnummer för att registrera ett Facebook konto i Sverige :)

   Radera
  2. Facebook kan jag till viss del förstå.

   Deras affärsidé är ju att man ska använda sitt riktiga namn. Vill man inte der, så ska man inte använda tjänsten. Om folk på FB kallade sig "Skatt är Stöld", "mr.Knowit All" och "SniffmeisteR" så skulle det blir svårt att hitta vänner.

   Radera
  3. Sniff: jo det behöver man. Jag jobbade på ett företag innan och för att kunna vara admin på deras FB var jag tvungen att starta egen FB. DÄr krävdes det telnr. Sen handlar det inte om att vara ljusskygg utan mer att jag inte vill sälja min privata information till andra. Det gör ifs google också men inte i samma utsträckning som apple eller Fb. de registrerar allt och säljer allt.

   Radera
  4. Öhhh, Apple värre än Google? Du menar tvärtom väl?

   Radera
 7. Tja, det är kanske helt rätt att göra så. Det är en återgång till situationen när det bara fanns fasta telefoner och enda sättet att anonymt meddela sig var att posta ett brev på brevlådan anonymt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar på den tiden då posten fortfarande kom fram?

   Radera
  2. Exakt. De som gnäller högst är de som inte var med när det begav sig. Att man har möjligheten att övervaka sina medborgare är inte samma sak som att man automatiskt gör det. I Sovjet eller DDR var man övervakad överallt, medan man i Sverige (antagligen) inte var det. Teknologin för att göra det fanns i bägge läger.

   Radera
  3. Man kan alltid skicka ett krypterat meddelande gömt i något, exempelvis i en bild. Om det görs rätt torde det vara svårt att skilja från brus i kameran som tog bilden, så det är inte uppenbart detekterbart att det är nåt fuffens på gång för en avlyssnare. Inte anonymt men rätt säkert.

   Radera
  4. Ja men det är väl inte att likställa med att ringa / skicka meddelanden i krypterad klartext via appar i var mans telefon i realtid? Man kan ju även använda brevduvor.....

   Radera
 8. Sverige samarbetar med Putin, närmare hälften av vår oljeimport kommer från diktatorn. USA samarbetar också med Putin, hälften av det anrikade uranet köps av tsaren och hans kompis i Kazakstan. Vilket hyckleri..!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att bojkotta Ryssland vore kontraproduktivt.

   Se på Kuba, 50 årigt. Hjälpte det? Nä, diktatorn kunde sitta kvar över 50 år vid makten, samtidigt som folket led.

   Ha all handel öppen. Ju mer välstånd som finns i Ryssland desto större sannolikhet att folk klättrar på behovspyramiden och kastar ut Putin.

   Militära hot hanteras genom en bättre militär

   Radera
  2. Det finns väl redan en bojkott..? På vilket sätt får vanliga ryssar välstånd genom att handeln är öppen med en diktator. Låter mer som "om vi hjälper nazisterna använda vår järnväg.." på fyrtiotalet. Kanske ska hjalpa nordkorea på samma vis, handla massor så folket där blir fria...

   Radera
  3. Nej, det där är rysk propaganda. Vi kan sluta importen av oljan från Ryssland i morgon. Bara några arbetstillfällen i Lysekil blir drabbade. Ni för fram ett ryskt narrativ om att vi måste köpa olja från Ryssland. Verkligheten är att den olja vi "importerar" därifrån skickas vidare som raffinerade bränslen till andra länder och är inte för eget bruk.

   http://cornucopia.cornubot.se/2017/02/sverige-ar-ej-beroende-av-rysk-olja-kan.html

   http://cornucopia.cornubot.se/2017/02/desinformation-att-sverige-ar-beroende.html

   Sluta sprid denna dessinformation.

   Radera
  4. "På vilket sätt får vanliga ryssar välstånd genom att handeln är öppen med en diktator."

   Hur mycket av Rysslands exportpengar tror du går till Putin personligen, typ 0%. EUs bojkott av Ryssland borde avslutas.

   Vill man stödja Ukraina, skicka in NATO-trupp i Kiev.

   Radera
  5. Högst upp i pyramiden är alla kompisar med varandra. Ideologier och politiska inriktningar är bara ett smart sätt för eliten att söndra och härska och låta pöbeln tjafsa inbördes medans de driver sin destruktiva agenda vidare ostört.

   Radera
  6. Cornu :

   Att Sverige inte behöver rysk olja för våra egna behov stämmer, men att konsekvensen skulle stanna vid "några" förlorade arbetstillfällen som du skriver är en grav underdrift. Det är inte alls säkert att Sverige skulle kunna kompensera det 40 procentiga bortfallet från annat håll och det skulle i så fall resultera i många Miljarder i förlorade exportinkomster.

   Radera
  7. Du har fel. Vi behöver inte kompensera ett dugg. Exportinkomstförlusten är minimal, och har en nästan lika stor post på importsidan. Vinsten från den exporten går dessutom till Amoudi i Saudi-Arabien och itne till Sverige.

   Radera
  8. Vilket är mest feministiskt tro, olja från Saudi eller från Ryssland?

   Radera
 9. Hur blir det med ryska vkontakte då?

  SvaraRadera
 10. Som andra redan tagit upp så ser jag inte riktigt hur Ryssland skulle vara så mycket värre än Sverige på den här punkten. Morgan Johansson tjatade innan jul om att det behövs metoder för att kunna övervaka krypterade tjänster som dom du nämner. För att inte tala om all annan datalagring och övervakning som redan pågår här.

  Ryssland/Putin är åtminstone raka. Morgan Johansson vill se och höra allt du gör utan att du vet om det. Putin gör det omöjligt att planera olagligheter och/eller uppvigling mot staten. Två sidor på samma mynt i min värld..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förbjöd inte USA export och användande av kryptering längre än ett visst antal bitar, för ett tiotal år sedan? Det är ungefär samma som att förbjuda kryptering. Fast smartare, folk tror att de är krypterade men staten kan avlyssna dem.

   Radera
 11. Och i Storbritannien tvingas man lämna ifrån sig sina privata PGP-nycklar om storebror frågar efter dom; annars får man skaka galler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är absurd lagstiftning. Vad är härnäst, om du inte berättar om brottet som du har gömt i din hjärna, så spärrar vi in dig i fem år.

   Tankarna går till medeltidens häxprocessor.

   Radera
 12. Hur fungerar det för internationella företag som opererar i Ryssland?

  Om man inte får använda VPN, så är det ju bara lägga ner verksamheten där. Man kan ju t.ex. inte ha en intern wiki-sida utanför landet och besöka den från Ryssland utan ett VPN.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt google translate av länken:
   "Vita fläckar: Lagen tillåter VPN att användas för kommersiella ändamål, men för experter är det oklart hur man skiljer ett sådant scenario från användningen av tjänster för personliga uppgifter.[...]"

   Radera