Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2018-01-08 13:37

Allt är inte en politisk handling

Allting här i livet är inte en politisk handling. Proffs kan faktiskt ha en personlig åsikt, som på inget sätt påverkar deras yrkesutövning. På motsvarande vis försätter sig de personer som ägnar sig åt åsiktsangiveri i en motsägelsefull sits - hur vet de att det inte är en politisk handling att t ex handla i den lokala ICA-butiken? Vad har den butiksägaren för politiska åsikter? Det enda rimliga är att skilja åsikter och politik ifrån vardagsliv och arbetsliv.

Nu behöver man på inget sätt hålla med Alexander Bard om någonting (liksom, vem gör det, duh!), men man ska ställa sig frågan om man som svensk fortfarande anser att vi ska ha åsiktsfrihet och yttrandefrihet i landet, och om vi är beredda att stå upp för detta? Eller ska vi ha ett angiverisystem värdigt DDR eller Sovjetunionen där personer med fel åsikter ska straffas. Tror ni de ändrar åsikter då?

Alexander Bards fel ur vänsterns synvinkel är tvåfaldigt. Det första är att han uttalat kritik mot den sk Metoo-rörelsen och vill att folk ska åtalas om brott begåtts. Men det största felet är att han betraktas som en klassförrädare. Och de blodigaste utrensningarna hos vänstern historiskt har alltid handlat om just när folk inte ställer upp på klasskampen och förråder revolutionen.

Det sägs nämligen enligt eget uttalande att Alexander Bard inte är heterosexuellt normativ utan har bredare preferenser än så. Det uttalandet var dock 2013 och det kan ha ändrat sig sedan dess.

När arbetarklasskampen är över och en industriarbetare, en gruvarbetare eller en snickare kan ha högre lön än en högskoleutbildad tjänsteman, så har vänstern sökt en ny klasskamp att föra. Vänsterns existens bygger på polarisering och konflikt mellan klasser och när alla har blivit medelklass behövs det nya polariseringar och nytt konfliktskapande för att motivera vänsterns existens. Det har nu resulterat i identitetsvänstern. Klass handlar inte längre om inkomstskillnader, utan om skillnader i sexuell läggning och hudfärg. Om man är heterosexuell eller har mörkare hy (kallas rasifierad numera) så ska man alltså rösta vänster. Annars är man en klassförrädare.

Detta gör att identitetsvänsterns reaktioner mot klassförrädare som Alexander Bard eller homosexuelle alt-högermannen Milo Yiannopoulos blir därför extra starka. De har inte bara fel åsikter, utan förråder sin sexuella läggning och därmed klass genom att visa att man faktiskt inte styrs politiskt av vad man tänder på sexuellt. Ja, det är sant faktiskt sant - man har sex med könsorganen, men väldigt få använder dessa i sin yrkesutövning. 

Vi ser det också i identitetsvänsterns hätska utfall mot högerpolitiker med invandringsbakgrund, med tilltal som husblatte etc. Är du inte "vit" är du en klassförrädare om du inte är vänster.

Fast hur identitetsvänstern klarar sig i vardagen är en annan fråga?

Tänk om läkaren du går till är moderat? Sjuksköterskan kanske röstar på Folkpartiet ("Liberalerna")! Tänk om cykelförsäljaren röstar på Sverigedemokraterna (och ja, alla jag träffat som röstar på Sverigedemokraterna är faktiskt helt vanliga hövliga människor som i de flesta fall är proteströstande fd sossar eller borgerliga och ingalunda några rasister - ej att blanda ihop med den överutmanade skräniga SD-svansen på Internet eller de politiskt aktiva normalutmanade)? Tänk om den lokale ICA-handlaren är kristdemokrat? Och vad har hyresvärden eller vaktmästaren för politiska åsikter? Hur hanterar identitetsvänstern detta? Faktum är att det är en liten minoritet av svenskarna  som är identitetsvänster - inte ens alla som röstar på V och MP är identitetsvänster.  Precis som med SD-svansen är man inte i majoritet bara för att man skriker högst i sociala medier.

Med all sannolikhet stöder identitetsvänstern dagligen personer ekonomiskt, som inte tycker som dem, utan en tanke på detta. Det är förstås fullt rimligt.

Enda slutsatsen är att sluta se allt som en politisk handling. 

Sköter Alexander Bard eller någon annan sitt jobb opåverkade av personliga åsikter så kan de väl sitta där i teve bäst de vill. Alla är trots allt inte identitetsvänster och politiska aktivister i sitt yrkesliv utan kan skilja på personliga åsikter och sin yrkesutövning.

Nästa steg är nu att det ska bli förbjudet att uttrycka åsikter som inte är vänster. I Tyskland har nu sk näthatslagar trätt i kraft, vilket bland annat definieras som kritik mot migrationspolitiken i landet. Men ibland så möter vänstern verkligheten. Kanske det första fallet av näthatslagen visar sig vara självaste Tysklands socialdemokratiske justitieminister, som fått en hatisk tweet raderad av Twitter. Det var han som drev igenom lagen.

Notera att som tidigare anser jag att Twitter och Facebook (och den här bloggen) ska få radera bäst de vill - det är privata tjänster och inte offentliga inrättningar. Yttrandefrihet handlar om att det offentliga inte får begränsa yttrandet och hindra någon från att t ex starta en tidning eller webtjänst. Det problematiska är nu att det offentliga i Tyskland sträcker ut sin arm över Internet och tvingar på innehållsleverantörerna denna censur. Därmed har det gått från en privat handling till en offentlig och handlar alltså om statlig censur.

Att börja förbjuda åsikter, yttranden och ägna sig åt åsiktsangiveri kontra uppdragsgivare och arbetsgivare är ett sluttande plan. Identitetsvänstern bör vara uppmärksamma på att de själva kan åka över kanten om det sluttande planet byter riktning, vilket det har en tendens att göra över tiden. Speciellt bör man ha detta i åtanke när man som identitetsvänstern är en minoritet, om än väldigt högljudd - precis som de överutmanade i den sk SD-svansen. Majoritetens tålamod kan vända fort och det man önskar sig blir inte alltid så kul som man tänkt sig...

Och sluta förvänta er att personer har särskilda politiska åsikter bara för att de har en viss hudfärg eller sexuell läggning. Det är extremt intolerant att tro det om andra. De flesta har inte sin hjärna i sina könsorgan eller i hudens pigment, även om undantag uppenbarligen finns.

Identitetsvänstern har förstås all rätt att uttrycka sig, problemet är att de förväntar sig att uppdragsgivare ska dansa efter deras pipa och inte kan skilja på en persons åsikter och en persons professionella gärning. Inlägget är ett försvar av Alexander Bards och andra rövhattars rätt att ha sina åsikter och att uttrycka sig, precis som identitetsvänstern har rätt att uttrycka sig. Man kan försvara detta utan att hålla med någon av dessa två grupper eller personer.

Jag själv har personligen inga problem med att köpa vare sig produkter eller avnjuta kultur skapad av någon som är identitetsvänster, eller vänster över huvudtaget. Med mycket bidragstagare i gruppen har de ju ofta haft gott om tid att förfina sin skaparskicklighet, medan högern går till jobbet och betalar skatt, och inte har tid för kreativitet i livspusslet.

Jag konsumerar en produkt eller en tjänst, inte en politisk åsikt. 

Däremot konsumerar jag inget av Alexander Bard, men det beror på min personliga smak och inte på grund av hans uttalanden. Han är bara med i inlägget som det senaste exemplet på identitetsvänsterns utpekade klassförrädare. Inga politiska åsikter kan få mig att lyssna på skitmusik, om jag nu hade hållit med ultraliberaler som Bard politiskt. Däremot anser jag fortfarande att alla ska ha rätt att uttala sig, men får stå ut med att bemötas med motargument i debatt. 

Tillägg: Aftonbladets Åsa Linderborg har nu publicerat vad som kan tolkas som en sondering om den sk metoo-vågen är över. Om krönikan blir positivt bemött kan vi nog räkna med att en del utsparkade ansikten på tidningen släpps tillbaka in i värmen. En pendel har alltid en motrörelse.

Och det är där i debatten konflikten ska stanna i en demokrati. Den ska vare sig gå över i hot, handgripligheter eller åsiktsangiveri. I en demokrati samtalar man med varandra (i varierande grad av upphetsning, falsett, färg i ansiktet och yvigt kroppspråk - finns tydligen något som kallas SVT Opinion som påstås vara en utmärkt fallstudie i detta för de som fortfarande ser på sådan där lajvteve) och en kamp ska enbart föras med ord mellan berörda parter. Sedan tar man varandra i hand, går åt var sitt håll och går vidare med sina liv. Om man nu inte är överutmanad.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

72 kommentarer:

 1. Enligt "ledande vänsterintellektuella kulturmarxister" är ALLT vad man företar sig just en "politisk handling"!
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och med det sagt kan jag tillfoga att man skall vara försiktig med människor som vill döda en, själv eller med hjälp av säkerhetspolis, om man inte ger dem sina ägodelar, eller vill det ändå.

   Radera
 2. Däremot så är det en politisk handling att handla på Coop, vara medlem i Hyresgästföreningen, ha försäkringen i Folksam, handla lotter från A-lotteriet eller bli begraven av Fonus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ifall man handlar på både Ica och Coop?

   Radera
  2. ... eller man handlar på någon av de där ekologiska konsumbutikerna på Södermalm som det skrevs om på denna blogg för en tid sedan.. ;-)

   Radera
  3. Jag handlar lojalt på Tempo. Vilken politisk handling är det?

   Radera
  4. Du stödjer bara den lokala butiken! Ergo: Centerpartist! ;-)

   Tänkte på denna butikskedja ... Var visst inte COOP som jag skrev ovan..

   http://cornucopia.cornubot.se/2017/10/hur-mycket-skulle-du-betala-for.html

   Radera
  5. Att handla på tempo eller Ica måste vara anti socialistiskt då du inte stödjer sosseriets företag. Skall man handla på Coop så skall det vara för att de inte skall försvinna, de loosar ju pengar på verksamheten hela tiden så bäst att plågan blir så lång och utdragen som möjligt :-)


   eller så tar man bara det som är närmast och man tycker bäst om, men då gör man ett marknadsekonomiskt ställningstagande och det är ju definitivt politiskt! Nog bäst att svälta ihjäl - det är inte politiskt.

   Radera
  6. Jag handlar där det är biligast. Oftast blir det då på Ica, men ibland även på Coop. Vilket parti bör jag rösta på i valet 2018?

   Radera
  7. +1 Observer!

   Bygden behöver butiken och oftast är det inte en Konsum som finns kvar...

   COOP har förersten tjänat stora pengar på att förvalta och sölja fastigheter och mark. Tidigare ägde just COOP stora områden vid Backaplan i Göteborg. Ett område med utomordentlia goda kommunikationer. Både med kollektivtrafik och bil och bara 5 min från city. Här skall det byggas bostäder och kontor...

   http://alvstaden.goteborg.se/vara-delomraden/backaplan/

   Radera
  8. Apropå att bygden behöver butiken...

   Vad vore Ullared utan Ge-Kås ?
   Vad vore Göksäter utan just "Göksäter" ?

   Radera
  9. Vi bekräftar härmed att Lars är anarkokapitalist.

   Radera
  10. Linus, om du verkligen tror det så har du aldrig pratat med en anarkokapitalist.

   Radera
 3. Är det någon som frågat vad Alexander Bard tycker. Jag misstänker att han hade blivit besviken om han inte fått några motreaktioner på det han sa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att Alexander Bard uttalar sig med tanke på att väcka reaktioner. Jag tror att han har gjort ett djupt avtryck och kommer att bli ihågkommen även om 100 år.

   Däremot tror jag inte att någon om 100 år vet vad identitetsvänstern är. Men om några år när de har blivit ofarliga kanske någon skämtsam färgtillverkare uppkallar en färg efter dem. "Identitetsvänstern, en glänsande vit fasadfärg, speciellt lämplig för ruttnande underlag".

   Radera
 4. En politiskt handling är att leva på "rätt" sätt. Bo på de "rätta" ställena. Handla i de "rätta" ekologiskt foträta butikerna. transportera sig på det "rätta" ekologiskt hållbara sättet. Arbeta med och på/för de "rätta" företagen / verksamheterna. Läsa de "rätta" tidningarna/tidskrifterna/bloggarna. Handla de "rätta" och "goda" varumärkena som garanterar [ valfri rättvise- och miljömärkning ]
  Vara engagerad i de "rätta" föreningarna, aktionsgrupperna, partierna.

  Ja, kort sagt göra de "rätta" sakerna och handlingarna, visa upp sig i de "rätta" märkena så att man kan visa upp dessa inför sina vänner och bekanta så att de kan se vilken god, ekologisk och rättvisetänkande framtidsmänniska man är och så att man själv kan "växa" och (ev) få de andra att få dligt samvete..
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, snarare att ge sken av att göra rätt kanske?
   Jag tänker osökt på en som sa han var feminist samtidigt som han uppförde sig som en praktskitstövel.
   Oops det var visst mer än en som har gjort det

   Radera
  2. Bengt, kanske Jesus talade om identitetsvänstern i Matteus 23kap 27 versen.

   " Ve er, skriftlärda och fariseer, ni hycklare! Ni liknar vitkalkade gravar. Utanpå ser de vackra ut, men inuti är de fulla av de dödas ben och allt slags orenhet. Så är det också med er. Utanpå ser ni ut att vara rättfärdiga, men inuti är ni fulla av hyckleri och ondska."

   Jag vet att bloggaren har åsikter om kristendom och andra religioner, men ibland kan man hitta visdomsord i NT. Själv anser jag mig vara en öppensinnad agnostiker med en viss vurm för Taoismen.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Ja, det gäller ju fr.f.a att ge ett "rätt" sken utåt att man är så "god"!
   ;-)

   Varumärket är allt.. Innehållet är egentligen betydelselöst!

   Radera
 5. Den här identitetspolitiken ser man hela tiden. Men jag tror att många fortfarande inte själva inser att de är en del av identitetsvänstern, eftersom de är så övertygade om sin egen förträfflighet och godhet. Jag kommer ihåg för ett tag sedan när asylaktivisterna klagade på Hanif Bali. De tyckte inte att han hade rätt att kritisera eller missunna afghanska flyktingar att få stanna i Sverige, eftersom han själv kommer från samma region och har fått chansen att växa upp i Sverige. Även Tino Sanandaji utsätts ibland för den typen av påhopp. Men när personerna från identitetsvänstern får mothugg från Hanif och Tino verkar det som att många av de blir mållösa, eftersom de inte har tänkt så långt själva. Ungefär som när de får reda på hur många svarta amerikaner det var som röstade på Trump, och som fortfarande uttalar sitt stöd för honom. Men, men... hur kan de gilla Trump, de är ju svarta! De måste ha blivit lurade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Identitet är inte något som bara just vänstern använder sig av. Det gör alla, och alla partier. Jfr: Arbetslösa, invandrare, utlänningar, låginkomsttagare, handikappade, pensionärer, äldre, ungdomar, skolbarn, osv. De nämnda afghanerna skulle ju utvisas just pga sin gruppidentitet, dvs att de kommer från Afghanistan.

   Så jag håller med. Man ser den hela tiden. Från alla politiker.

   Radera
  2. Ett mer passande namn på identitetspolitiker är rasist, man gör skillnad på folk baserat på deras hudfärg eller ursprung inte på hur de är som personer.

   Radera
  3. Nej, snarare politiker, eller människor. Båda dessa kategorier gör skillnad på andra utifrån identitetsmarkörer.

   Radera
  4. @iblandekonomi, dvs rasister.

   Förhoppnignsfullt ser jag ett antal loopade iterationer framför mig, följt av en klirrande polett.

   Radera
  5. Frågan är om man kan kalla identitetare för rasister. Om de kämpar för att en viss grupp ska ha samma rättigheter och möjligheter som andra så nej, men det finns hos en del ett essentialistiskt drag som i sin tur kan bli rasism.

   Radera
 6. Ska vi snacka klasskamp så är det helt fel att alla "blivit medelklass".

  Marx delade in klasserna efter deras förhållande till produktionsmedlen:
  Arbetarklass och en borgerlig klass som ägde produktionsmedlen.

  Därutöver fanns en småborgerlig klass som i så fall kan liknas vid medelklassen, men den innebär att man BÅDE ska arbeta själv OCH äga produktionsmedel, och det är långt ifrån alla som är småborgare enligt Marx definition idag. Det råder således ingen tvekan om att den finns en arbetarklass enligt den marxistiska definitionen även idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klasserna finns ju givetvis även nu, och delvis lika utpräglat som på Marx tid. Däremot är det för mycket begärt att hans klassindelning ska vara 100% perfekt 165 år efter hans klassanalys gjordes. Idag är kanske de intressanta gränserna mellan prekariatet och de traditionella löntagarna, samt mellan löntagarna vare sig de äger några aktier eller inte, och de superrika som äger det mesta av produktionsmedel.

   Radera
  2. "..borgerlig klass som ägde produktionsmedlen..." dvs en självägande klass av jordägare !!

   Jordägare som kunde leva på jordräntan och inte ".. arbeta i sitt anletes svett.." (som det visst också står i Skriften..)

   Eller som en viss Jan Myrdal har kallat dem: ".. den äckliga bourgouesin.." ;-)

   Idag äger ju dock i princip ALLA produktionsmedlen via fonder och olika pensionsförsäkringar så några riktiga proletärer finns inte...

   Radera
  3. Tja, det existerar inga klassmotsättningar annat än de som vänstern underblåser. Lönearbetaren har idag oftast bättre än kapitalägaren (företagaren, bonden etc). Att sedan massa "arbetare" också gått och blivit egna företagare gör det ju inte lättare för vänsterns "klasskamp".

   Så man måste hitta något annat att klasskampa om, och det har identitetsvänstern funnit.

   För högern är det "enkelt" att utplåna vänstern - bara se till att "alla" har jobb. Där har vänstern (i samarbete med en bortspelad Reinfeldt) dock kommit på att om man släppte invandringen fri så skapas en ny underklass som inte har jobb och därmed kan man få nya klassmotsättningar och fortsätta motivera sin egen existens.

   Radera
  4. Att jobba är inte samma sak som att inte vara arbetarklass.

   Radera
  5. Självklart finns det klassmotsättningar. Att lönearbetaren har det bättre än kapitalägaren är ju ett ganska märkligt argument, bara att skänka bort kapitalet då, så blir det bättre? Tror du blandar ihop småföretagandets svårigheter med kapitalägande, vad de nu har med varandra att göra.
   När jag tar en taxi i Stockholm känner jag inte riktigt att föraren och jag befinner oss i samma samhällsklass, och heller inte att hen är särskilt gynnad av nuvarande system.

   Enligt den accepterade klassanalysen som de flesta reformerta marxister tror på, ska ju småföretagande gynnas, och dess utövare vinnas över. Därför går idag inte någon stor gräns just där, utan mer mellan småborgaren/medelklassen och typ Stefan Persson.

   Radera
  6. Nej, Bengt, att man genom pensionsfonder äger en mikroskopisk del av ett företag förhindrar på intet sätt att man tillhör arbetarklassen eller proletariatet.

   Det är helt enkelt så, att man är proletär så länge man har sin inkomst genom att sälja sin arbetsförmåga.

   Sen finns det, vilket vi redan gått igenom, ett hybridstadium, den s k småborgarklassen som BÅDE arbetar och som köper arbete - småföretagare t ex.

   Tröttnar du aldrig på att ha fel, Bengt?

   Radera
  7. Och förresten, "det existerar inga klassmotsättningar utom de som vänstern underblåser".

   Ptja, återigen enligt marxismen: Klasskamp förs på alla plan. Debattartiklar kan t ex vara klasskamp, lönerörelsen är en klasskamp.

   Sen kan man ju säga att vänstern är intresserad av klasskamp - åtminstone den som gynnar proletariatet. Eller ska vara, i alla fall. I det fallet handlar det således inte om att "underblåsa" klasskamp utan om att utföra den. För kapitalägarna finns däremot inget som helst intresse att ens erkänna att klasskamp existerar - det tjänar ju inte DERAS syften.

   Så visst, av naturliga skäl är det mest vänstern som erkänner att klasskamp finns. Det är inte samma sak som att "underblåsa" den. Frågar du en kapitalist så finns det nog ingen klasskamp i Sverige. Ungefär som om man hade frågat en sverigedemokrat om det fanns rasism i Sverige, liksom.

   Radera
  8. Nu har Marx presenterat sin teori om proletariat och så vidare.
   Nu för tiden verkar det vara få som identifierar sig i den teorin.
   Lite som att tro på det flygande spagettimonsteret med andra ord.
   Så om få tror på Marx teori om en klasskamp...

   Inte ens vänstern verkar tro på den längre, Nu handlar det mest om vilken bakgrund man har och att man ger sken av att bry sig.
   Ja och symboliskt slänga till med gratis glasögon till ungar eller annan symbolpolitik förstås.

   Radera
  9. https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2018/01/04/massive-new-data-set-suggests-inequality-is-about-to-get-even-worse/

   Radera
  10. @Kuckeliku,

   Är du förvånad över att alla inte fick en lika stor del av Ben Bernankes "helikopterpengar"?

   Radera
  11. Märkligt att se bloggen och dess läsare fullständigt inne på socialdemokratiska linjen. Klassamhället har blivit en marxistisk teori och finns inte längre i verkligheten?
   Snarare är det så att de mest brännande skiljelinjerna inte längre går över LO-kollektivet. LO tillhör de etablerade idag, med ordnade och välbetalda jobb. De därunder däremot, de som arbetar utan fast anställning, telefonförsäljare, sjukskrivna, förtidspensionärer mm, de tillhör inte LO. Därmed tillhör de inte heller (s) kärnmålgrupp. Dessutom lever de till stora delar av just de transfereringssystem som (s) och borgerligheten oavbrutet gröpt ur de senaste 25 åren.
   Så kanske inte så konstigt att de etablerade politikerna inte vill diskutera klassamhälle.
   Det betyder dock inte att det inte finns, snarare tvärtom.
   När arbetarklassen ökade sin levnadsstandard och politiska makt hade de det största partiet och den största fackföreningen bredvid sig. Vilka har underklassen på sin sida idag?

   Radera
  12. Så otippat att nån som står till höger kallar all vänster för "identitetsvänster". Typ lika trovärdigt som när nån glasögonprydd tönt kallar alla till höger för "rasister". Anders Rydéns m fls kommentarer kan uppenbarligen lämnas helt utan hänseende.

   Radera
  13. Ojämlikheten kommer bli extremt massiv, åtminston om inte medborgarinkomst införs. Att bli alltmer förmögen är extremt enkelt om man är ekonomiskt oberoende. Det är bara idioter som slutar vara förmögna. Multimiljonärer (i dollar/euro) täljer guld utan minsta svårighet. Vilket vanligt folk verkligen inte gör.

   Radera
  14. @Ben
   Jag sa inte att hela vänsterkollektivet tillhör identitetsvänstern, jag sa att de inte verkar tro på klasskamp längre en viss skillnad.
   Men där finns undantag, Tommy Sundvall hade en bra artikel i Arbetaren den 8:e november förra året.
   Nu är det min tur att vifta med en halmgubbe, nej du har inte ensamrätt.
   Om man inte är en glasögonprydd tönt och kallar alla till höger för rasist menar du att de är trovärdiga?

   Radera
  15. Ehm, jaha, vem är det som inte "tror på klasskamp längre" då?

   Socialdemokraterna har väl aldrig gjort det, de tror på en fördelningspolitik kombinerad med ett i huvudsak kapitalistiskt samhälle.

   Vänsterpartiet har en tydlig klassanalys i sitt partiprogram, så de tror uppenbarligen på klasskamp.

   Så, Anders, vem är det som övergett klasskampen? Kan du konkretisera det?

   Radera
  16. @Ben: I det stora landet I väster så har väl absolut fokuset på social klass minskat och fokuset på "identitet" ökat, även om det verkar pågå ett mindre inbördeskrig efter valförlusten. Detta fokus på identitet I USA och at det är dit de flesta intelektuella tittar för inspiration.

   Radera
  17. Har du glömt Bernie Sanders? Det är bara idioter som fokuserar på identitetspolitik.

   Radera
  18. Ja, går man utomlands kan man säkert hitta exempel på både det ena och det andra. Jag förutsatte att debatten gällde Sverige, eftersom såväl Bard, Hakelius, SD, Liberalerna och det mesta annat som nämns i Cornus inlägg berör just Sverige.

   Radera
  19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  20. Läser med största intresse och ett skadeglatt instämmande i vad BenDover och Kingedward24 har att säga i tråden härovan. Och noterar att Kingedward24 helt riktigt uppmärksammar vad som idag kallas "prekariatet".
   Någon gång för cirka strax 50 år sedan insåg jag att stora delar av LO-kollektivet plötsligt trodde sig vara borgare i kraft av ett radhus i förorten, intecknat över skorstenen, en Volvo i garaget, köpt på kredit med bilhandlarränta, samt en resa till Mallis varje sommar.
   Och stora delar av det gänget lägger idag sin röst på riksdagens onödigaste parti ... SD!
   Så djävla patetiskt så att man garvar läppen av sig!

   Radera
  21. Chief;

   Jag kan till viss del hålla med. Det patetiska är dock inte enbart LO-kollektivet utan det patetiska är konsumtionssamhället som vi alla blivit en del av. Moderater som går omkring i jeans-jackor, centerns alla fester på Stureplan, Kristdemokrater i pride-tåg, Socialdemokraten som kör ferrari, Sverigedemokrater som övervakar valet i Ryssland, miljöpartister som målar sina båtar med förbjuden färg, liberalernas partiledare är en gammal officer som pekar med hela handen och vänsterpartister som köper bostadsrätter och handlar med aktier. Alla vill vi ha pengar, pengar och pengar. Vi alla gör vad vi kan för att sälja ut det sista vi har av vår värdighet.

   När vi garvar läppen av oss åt all skit och inser hur patetiska vi alla har blivit av konsumtionismen så har vi kanske kommit en liten bit på vägen av att bli normala människor igen.

   Radera
  22. Frihet: Min värdighet har aldrig varit till salu för vare sig pengar eller annat! ... Och jag förlorade mången vänskap på den vägen ... om det nu skall ses som en förlust?
   Och som sagt ... garvat läppen av mig har jag gjort i snart ett halvsekel! mvh

   Radera
  23. @Ben: Än så länge mest i landet i väster, men det är ju dit de flesta tittar nu för ulturell inspiration. Hakelius har en poäng i att det finns och alltid har funnits en sipp medelklass som är väldigt alert på att peka ut de som bryter mot normen. Dock så har han väl kokat soppa på dessa ben i ett antal krönikor under hösten så soppan börjar väl bli tunn. Sen så har ju SVerige en bättre anställningstrygghet än USA så det är väl färre som riskerar att råka illa ur.

   (Sen så kan man väl för övrigt märka att ID-politiken tagit sig några smällar sedan typ 2015)

   Radera
  24. @gbd crvx:

   Hakelius har väldigt sällan något intressant eller, faktiskt, någonting överhuvudtaget att säga.

   Men visst, det kan vara så som du säger i USA. Dom har ju ett anglosaxiskt arv (dock utan adel...) i där fokuserar man av tradition mer på social ställning än på antingen klass eller på formell, auktoritär ställning. Sverige med sitt lutheranska arv och sin socialdemokrati är kanske inte riktigt jämförligt i det avseendet.

   @Frihet och chief Karlsson:
   Den enorma tomhet som kapitalismen erbjuder - helt befriad från metafysik och högre värden annat än förmering av kapital - måste ersättas med något annat. Konsumtion ligger nära till hands.

   Annars: Nyreligiositet, nationalism eller den senaste trenden: "hälsa".

   Radera
  25. Tja, nog tycker jag att han kan ha en viss poäng I problembeskrivningen, men kanske överdriver en smula. Han är väl en erkänd anglofil och försöker väl ge en air av engelsk överklass och likgiltighet.

   Sen börman väl notera att Cornus tes att bara identitetsvänstern skulle hålla på med detta kanske inte riktigt håller t.ex. Åsa Linderborg på Aftonbladet kultur har väl haft en hel del invändningar mot metoo-rörelsen.

   Radera
 7. Det är mycket allvarligt om vi får begränsningar i tryckfrihets - och yttrandefriheten. Detta måste vi alla uppmärksamma och arbeta emot, Jag tycker det är mycket skrämmande, ja, rentutav isande!
  Det börjar som ett oskyldigt upplägg med motiv som att inte kränka någon och att "vi skall ha kontroll på nätet" och sedan vet vi inte var det slutar!

  Medborgare - var vaksamma!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Begränsingar har väl alltid funnits och begränsas till den ansvarige utgivare som måste stå ansvarig för vad som skrivs. Du kan ju t.ex. inte skriva in och mordhota någon på insändarsidan i en veckotidning bara för att du för en sekund råkar känna för att just XX borde gå och dö. Eller att publicera mohammed karikatyrer på varenda sida i en dagstidning en hel vecka kan verka onödigt provocerande och den ansvariga utgivaren kanske inte är beredd att ta den risk som dett medför. Det handlar inte om yttrandrefrihet. Alla kan inte få sin vilja igenom utan det handlar om var man ska dra en gräns av respekt för andra människor. Man måste ta åtminstone lite hänsyn till varandra.

   Sen var gränsen för hänsyn och intresse ska dras bör alltid få debatteras. När vi inte längre accepterar att själva debatten om var gränsen ska dras är yttrandefriheten hotad.

   Radera
 8. Off topic,
  Di har, som den opartiska och journalistiskt högstående publikation den är, idag funnit det angeläget att publicera lite synpunkter från mäklare som anser att det nu är högtryck i Stockholm. Det som var före nyår är glömt, nu kör vi igen.
  Detta görs givetvis av goda altruistiska skäl. Di vill att köparna ska ha realistiska förväntningar, dvs att priserna stiger, även om sammansvärjningen av prismätare visar att de sjunker.
  Intressant att de redan har lyckats sondera detta direkt efter trettonhelgen och under den vecka på året då det nästan inte säljs något alls.
  Pulitzer, har någon ringt hen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dock, är benägen att hålla med. Priserna har vänt upp i Stockholm (i januari - decemberstatistiken kommer vis minus). Killgissade ju på en tjurfälla nu i vår.

   Radera
  2. Tror inte att den lilla uppgången kan vara statistiskt signifikant med så få affärer. INom några veckor kommer utbudet att explodera, knappast läge för en tjurfälla.

   Radera
 9. Dock är väl Bard's uppgift i programmet att just tycka till. Då blir det än svårare för de utmanade - att man kan tycka något i en fråga utan att det nödvändigtvis påverkar hur man tycker i en annan orelaterade fråga.

  Dessutom är frågan om hur många som har klart för sig vad Bard tycker egentligen...

  SvaraRadera
 10. Spännande tider, med 10.000 "likes/delningar" kan man få bort eller anklaga vem som helst anonymt utan att bli frågasatt. Varför bryr man sig om detta brus egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kallas på ren svenska för mobbning...

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. Livet har blivit komplicerat, snart behöver var och en handbok på vad som är korrekt beteende och handlande, facket och arbetsgivarna gemensamt är redan ute på arbetsplatserna med projekt som produktionslyftet där normer och värderingar står högt på agendan och dom fackliga ombuden agerar angivare om någon lämnar den korrekta vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs alltså något liknande "Maos lilla röda" om vilken "rätt" värdegrund som man skall ge sken utåt av att ha....
   ;-)

   Radera
  2. Precis, åsikter borde meddelas av brukspatron, eller som i den gamla statarvärlden där husbonden bestämde vilka tidningar man fick prenumerera på.

   Radera
  3. Jag tror att vi behöver en mer naturvetenskaplig värdegrund istället för den extremt lättviktiga socialliberala smörja som politikerna i Sverige försökt bygga politiken på. Jag är igång och postar diverse korta ideologiska texter av mer naturvetenskaplig karaktär på EkoSoLiDs Facebooksida. Min "värdegrund" anger jag med följande korta analys:

   En sund värdegrund lyder Hållbarhet, Framsteg, Frihet, Omsorg och Demokrati. Hållbarhet är fundamentet. Det handlar om en naturvetenskapligt baserad värdegrund. Livets prioritet nummer ett är alltid överlevnad = hållbarhet. Främsta förutsättningen för överlevnad har varit evolution/utveckling/framsteg. Naturen är i hög grad baserad på individens strävanden = frihet. Men för däggdjur är social omsorg högst fundamentalt. När man börjar tala om demokrati har man tagit sig ganska långt från den naturvetenskapliga basen, men vi fixar knappast världen utan demokratin. EkoSoLiDs ekosocialliberaldemokratiska ideologi kan ses som en ekologism, även om det inte är alldeles uppenbart.

   Jag har redan tidigare hos EkoSoLiD postat värdeteorier och motivationsteorier, som självfallet också är en del av "värdegrunden". Andra ideologiska småtexter av fundamental karaktär kommer alldeles strax.

   Radera
  4. Jag postade precis en kort politisk berättelse av mer naturvetenskapligt slag:
   https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1548631621888665&id=358506554234517

   Radera
  5. Du menar den värdegrund som ur ett ....socialkonstruktivistiskt kulturrelativistiskt postkolonialt med ett kweer- och genderperspektiv i ett intersektionellt icke patriarkalt kontext.. är rådande idag ?
   ;-)

   Radera
 13. Håller på att läsa Nätokraterna. Rekommenderas, tror att Bloggaren skulle uppskatta den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte mycket till bok att rekommendera.

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Att bygga HR är just en " god politisk handling" medan att bygga BR är det inte.. Någon som säger emot ? ;-)

  Frågan är ju VEM som skal bo i dessa nya HR (polygamister ifrån Naqqa?) och VEM (kommunens socialbidragsbudget?) som kommer att få betala hyran...

  "..Här byggs det nya hyresrätter (i Göteborg).."

  http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/h%C3%A4r-byggs-det-nya-hyresr%C3%A4tter-1.5025316

  SvaraRadera
 16. Den här posten var ju en besvikelse.

  ’Alla har blivit medelklass’

  Ensamstående morsa med delade turer i något av de moderna hemtjänst’utförarna’?

  En del av de egenföretagare som nämns är ofrivilliga dito.

  Identitetspolitik finns till höger också samt i den växande klassen av oproduktiva borgerliga HR-specialister/generalister/strateger osv.

  Och identitetspolitik är hopplös.

  Som vänster glädjer jag mig åt att Dadgostar tagit flera kliv bort från identitetssörjan som, hos vänstern, mest förfäktats som substitut för klasskamp när man förlorat kampen om den ekonomiska politiken så hårt och så ofta.

  Ekonomisk, politisk och militär makt är växlingsbara valutor.

  Vem/vad ska stoppa den självförstärkande ansamlingen av makt till ett fåtal juridiska och fysiska personer?

  SvaraRadera