Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2018-01-14 14:30

222 miljarder kronor - Sveriges handelsunderskott varor och tjänster med EU senaste året

Det sprids alltjämt fake news att EU gynnar svensk utrikeshandel. Verkligheten är att vi har byggt upp enorma exportunderskott mot EU och de senaste tolv månaderna har en negativ handelsbalans med EU både inom varor och tjänster, för en total summa om ca 222 miljarder kronor. Med Brexit kommer tre av våra fyra största nettoexportmarknader att ligga utanför EU - ett EU som reser handelshinder mot omvärlden.
Svensk nettoexport till EU28 (exklusive Sverige förstås), bortfallsjusterat och 12 månaders löpande summor. Data: SCB
Sveriges betalningsbalans, tjänstehandel med EU28 (exklusive Sverige förstås) summa fyra rullande kvartal. Data: SCB
Förutom att EU-avgiften nu ska höjas för Sverige med ett okänt antal miljarder på grund av Brexit, så har Sverige ett handelsunderskott på 222 miljarder kronor med EU. Med EU-avgiften dräneras Sveriges ekonomi snart på närmare 300 miljarder kronor om året till övriga EU-länder, netto.

Handelsunderskottet med varor är de senaste tolv redovisade månaderna drygt 165 miljarder. Handelsunderskottet med tjänster är de senaste fyra kvartalen nästan 57 miljarder kronor.

Ja, Sverige har negativt handelsnetto även med tjänster kontra EU och har inte gått från ett varuexportland till ett tjänsteexportland. Att Sverige tjänar på EU-medlemskapet är alltså fake news. Att vi är ett tjänsteexportland kontra EU är fake news.

Vi har dock en positiv tjänsteexport mot länderna utanför EU, vilket ytterligare visar varifrån svenskt välstånd kommer, och det är alltså inte EU-medlemskapet.

Våra fyra största nettoexportmarknader inom varor var 2016 USA, Finland, Norge och Storbritannien. Jag gissar att detta inte ändrat sig. Endast ett av de länderna kommer efter Brexit vara kvar i EU.

EU har infört ett antal handelshinder för svensk export kontra resten av världen, som i sig är en avsevärt större marknad än EU. Med Brexit kommer vår kanske största samarbetspartner inom EU att lämna och Sveriges möjligheter att "påverka" närmar sig noll. Svensk "påverkan" inom EU handlar annars mest om att ge med sig för att "inte förlora inflytande".

Svenska folket måste vara medvetna om att att vare sig Sverige eller EU är de samma som när vi röstade för EU-medlemskapet och gick med 1995. Idag har vi ingen positiv handelsbalans mot EU, utan EU dränerar istället svensk ekonomi på runt 250 miljarder kronor om året. I det här läget vill EU-kommissionen kraftigt höja Sveriges medlemsavgift och dränera svensk ekonomi ytterligare.

Dränaget på 250 GSEK är alltså 25 000:- SEK per boende i Sverige och år. I aktuell takt kan man se det som att varje svensk dräneras på 200 000:- SEK till EU på åtta år, eller 1 000 000:- SEK för en trebarnsfamilj. Kanske inte så underligt att de svenska hushållen i median är de fattigaste i Västeuropa undantaget Portugal?

Så länge vi inte är med i Nato är ett EU-medlemskap förstås bra för svensk säkerhetspolitik. Men för 250 GSEK hade vi fått ganska mycket försvar. Blott 40 GSEK av dessa 250 GSEK hade tagit oss till 2% av BNP i försvarsutgifter och Natomedlemskapets krav. En militär allians där vi hittar tre av våra fyra största nettohandelspartners - USA, Norge och Storbritannien.

SCB rapporterar tjänstehandel per kvartal och varuhandel per månad. Därav skillnaderna i tidsintervall. Fyra kvartal är dock samma som tolv månader, så på rullande helår är summorna rättvisande. Rullande helår används av mig för att eliminera säsongseffekter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

114 kommentarer:

 1. Kan någon förklara. Kan det bero på att vi under den pågående konsumtionsboomen importerar mer (kläder, bilar, byggmaterial mm.)än vi exporterar. Det vore inte otroligt om det var så. Lite pedagogik tack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja - Sverige är ett "rikt" land där det mesta inte lönar sig att tillverka så vi importerar det istället, lägg till import av bilar och sånt.

   De flesta "rika" länder lider i princip av detta fenomen.
   Radera
  2. Sett till hushållens skuldberg och små förmögenheter så kan man ju fråga sig hur länge detta kan pågå. Förhoppningsvis dyker importen rätt fort när skuldbubblan spricker. Iofs pga av fallande krona, men ändå...

   Radera
  3. Vad tror du om Trumps planer för USA för att ta tag i ungefär samma problem?

   Radera
  4. Trump är en senildement sociopat och galning. Det är inte Trump som genomför, utan kongressen. Vad facit blir återstår att se.

   Radera
  5. Ett handelsunderskott är inte automatiskt något som är negativt. Det är länge sedan den merkantilistiska idén förkastades.

   Radera
  6. Det man kan se är snarare att svenska företag fortsätter gå bra, men svenska hushåll och företag importerar mera varor/tjänster än tidigare istället för att "hålla på pengarna".

   Vi får se om det är hållbart eller inte. Man behöver nog inte vara särskilt orolig förrän exporten faktiskt minskar på grund av bristande konkurrenskraft. Det gör den inte utan är rekordhög just nu (förvisso på toppen av en högkonjunktur, men ändå).

   Radera
  7. Joakim Persson : Exakt vad är positivt med ett handelsunderskott?

   Radera
  8. Wikipediaartikeln förklarar att handelsunderskott _inte nödvändigtvis är dåligt_ på ett sätt som tar för lång tid att beskriva i en bloggkommentar.

   Balance of trade (Wikipedia).

   Radera
  9. ... det är till exempel totalt felaktigt att använda uttryck som "dränering" eller för den delen jämföra handelsunderskottet med EU-avgiften eller försvaret. För det första är en stor del av importen insatsvaror som behövs för att vi ska kunna öka exporten. För det andra väljer vi att importera massor av varor som vi kanske inte är särskilt lämpliga producenter av.

   Vi har till exempel stora handelsunderskott i kategorierna "livsmedel" och "drycker", eftersom vi inte tex odlar särskilt mycket vin eller apelsiner i Sverige. Men visst, slutar vi köpa vin och apelsiner och snällt betalar in alla de pengarna i skatt så kan försvaret få några slantar extra!

   Andra varor vi hellre importerar än exporterar är kläder, möbler, datorer och annan elektronik, med mera. Men det är helt OK, för vi har samtidigt stora överskott när det gäller papper, läkemedel, metaller, maskiner, fordon osv.

   Radera
  10. Vi väldigt noga med att ha bra miljölagstiftning och arbetsvillkor som gör det dyrt att producera i Sverige. Samtidigt tillåter vi att köpa varor från länder med miljöproblem och sämre vilkor, dubbelmoral?

   Radera
  11. Joakim Persson, dessa siffror är netto. Jag tror du vet vad det betyder. Att vi måste importera för att exportera fungerar uppenbarligen inte för nettot blir allt sämre.

   Radera
  12. Trodde i min enfald att Lars inte led av TDS (Trump Derangement Syndrome) tråkigt att se.

   Radera
  13. Härskarteknik. Försök med argument istället.

   Radera
  14. Angäende nettot. Vi importerar ju för att exportera. Men EU ser till att den importen kommer från EU-länder. På så vis utnyttjar EU Sverige, när vi kunde importerat billigare från andra länder. Och de har dessutom fräckheten att ta betalt för det.

   Radera
  15. Lars, ett alternativ är givetvis att låna pengar utomlands för att konsumera. Jag säger inte att det alltid är särskilt bra att göra det, men det är ingen uppenbar katastrof så länge underskottet inte är allt för stort.

   Ett lyckat exempel på kapitalimport ("handelsunderskott") i Sverige är ju t ex perioden 1850-1910, vår industrialisering.

   Så, handelsunderskott är inte entydigt negativt, som du (och merkantilister som Trump) verkar tro. Jag vet inte exakt hur jag ska lyckas övertyga dig om detta.

   Radera
  16. Så bra att du erkänner att argument om exporten som argument för EU-medlemskap är nonsens. Tvärt om ska vi alltså ha ett handelsunderskott, det är önskvärt, det är bäst!

   Eller så KAN det vara negativt med handelsunderskott. Inget är entydigt, men argumentet att våra Sverige måste ha EU för att kunna exportera till är vi bägge överens om alltså inte stämmer.

   Så får vi se hur det går vid nästa ekonomiska nedgång, om vi fortfarande har dessa underskotten. Tidigare har vi ju haft överskott även vid ekonomisk lågkonjunktur. Nu ska vi klara det med underskott.

   Det blir spännande. Men om man ska tro dig så är det bara bra med underskott. Låt oss hoppas på ännu större helt enkelt, så vi klarar krisen?

   Radera
  17. Du kanske skulle läsa vad jag skrev istället för att lägga ord i min mun. Var har jag skrivit något som helst argument för EU-medlemskap i detta inlägg?

   Angående negativ handelsbalans: "Wikipediaartikeln förklarar att handelsunderskott _inte nödvändigtvis är dåligt_ på ett sätt som tar för lång tid att beskriva i en bloggkommentar."

   Ja, det kan vara negativt, men måste inte vara det, vilket just Sveriges industrialisering (som vi klarade av genom kapital från utlandet) är ett väldigt bra exempel på.

   Som du noterat kanske så har den faktiska exporten ökat, men importen ökar snabbare, vilket tyder på stark efterfrågan från svenska hushåll och företag -- inte nödvändigtvis något som måste vara negativt, återigen. Du är av någon anledning fixerad vid att "stora handelsöverskott = bra", vilket är en förlegad och sedan länge avvisad teori.

   Titta gärna på vad som hände 2007-2009. Både export och import föll. Något liknande bör hända nästa gång också.

   Radera
  18. Märkligt. Mina kommentarer verksr försvinna...

   Ja, vi importerar för att exportera. Men EU ser till att den importen sker från EU-länder, fast vi kunnat importera billigare från andra länder. Så utnyttjar de oss. Och har dessutom fräckheten att ta ut en avgift.

   Radera
  19. Svar till Joakim Persson. Tack jag vet att handelsunderskottet har olika bidragsposter till nettot som Cornu visar. Vet också att kostnader för importerade insatsvaror för exportprodukter är en sådan post,och om den ökar så bör rimligtvis exportvärdet vara högre vilket då bidrar till en bättre handlesbalans, ej en sämre. Om man importerar varor för att bygga upp industrin så som under1850-1910 så får man också senare ett handels- och förhoppningsvis betalningsbalansöverskott ja. Eller så stiger valutan. Svensk krona faller och industrins varuproduktion tror jag ej ökar under denna tid.

   Radera
  20. Bra, vi kan vara överens om att det spelar roll hur man använder sin produktion med andra ord, och att det inte går att säga att EU "dränerar" oss bara för att vi handlar med resten av EU.

   Industrins varuproduktion och varuexport har ökat en hel del senaste åren (även om varuexporten hade sin peak 2011), men det är tjänsterna som sprungit iväg mest. Vi får se hur det går, jag är lite pessimistisk faktiskt eftersom vi borde ha en konjunkturpeak snart, men det är inte just handelsbalansen som är det största problemet.

   Radera
  21. Underskott är ok om det leder till framtida överskott, dvs kan ses som investering. Frågan är då om dagens underskott är en sådan investering eller snarare konsumtion eller ännu värre symptom på minskande förädlingsvärde.

   Radera
  22. Sverige tappar i terms of trade, exportpriser jmf importpriser. En svag krona bidrar

   Radera
  23. Merparten svensk handel sker inom EU. Rätt elementärt att det då är en fördel med få handelshinder. Eller ska vi idka självhushållning? Rätt obegåvad blogginlägg.

   Radera
  24. DDR som byggde upp en "antifascistisk skyddsvall" mot den icke socialistiska omvärlden hade en stor handel med Västtyskland... Dock inte helt utan problem och "knepigheter"...

   Och hur det gick med "skyddsvallen" vet vi!

   Radera
  25. Att importera billigt från EU och sedan exportera konkurrenskraftigt till världsmmarknaden är en bra affär för Sverige.

   Radera
  26. Den totala handelsbalansen är viktigare än handelsbalans gentemot enskilda länder eller regioner. Hur ser den grafen ut nu?

   Och om nu våra positiva handelsnetton kommer från länder utanför EU... då kan vi räkna ut vad som blir effekterna av handelskriget.

   Radera
 2. Tur att fake news ska stoppas av staten tillsammans med ledande skattefinansierad media.

  SvaraRadera
 3. Att ställa medicinska diagnoser gör läkare. Är bloggaren läkare? Fruktansvärt att slänga ur sig sådana anklagelser. Be om ursäkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja senil är nog inte så väl valt i sammanhanget. Finns i väl inte heller så mycket som tyder på att han är det.

   Radera
  2. Ja, det var ett synnerligen omoget uttalande, men han föredrar tydligen hellre den grovt kriminella hillary och hennes våldtäktsdömda man i vita huset (2 domar, förlikade med cash). Som en liten parantes så valde den nyutexaminerade advokaten hillary att primärt försvara våldtäktsmän och pedofiler. En mer vidrig och ond kvinna får man leta efter, men merkel är inte mycket bättre hon.

   Radera
  3. Jo det blir ju svårt att ta något på allvar eller att visa ett inlägg från bloggen för en redig människa när sådant språk dyker upp titt som tätt.

   Radera
 4. Tack för bra journalistik Cornu! Swexit! NU!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lycka till med det. Vore kul om ni kunde ge ett enda sammanhängande argument varför och hur livet utanför EU skall organiseras.

   Nulli secundus

   Radera
  2. Ja, dumma EU, stoppar svensk stat från integritetskränkande och marknadshämmande initiativ som skulle göra oss värst i väst. Kan inte folk bara förstå att det är viktigt att staten får kontrollera den stackars befolkningen så den tar rätt val? Frihet är överskattat.

   Radera
 5. Hur mycket av detta är livsmedel? Den delen borde man ju dra av eftersom vi ändå inte kan producera t.ex. vin, olivolja och dylikt i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi skulle ju kunna importera billigare från andra länder.

   Radera
  2. Lite siffror från 2016, avrundat till närmaste miljard:

   Livsmedel:
   Export till EU27: 26 miljarder
   Import från EU27: 58 miljarder
   Drycker:
   Export till EU27: 3 miljarder
   Import från EU27: 9 miljarder

   Det kanske inte heller är så förvånande var till exempel dryckerna kommer från. Topp fem länder vad gäller dryckesimport i EU27 2016:
   #1: Frankrike (1,9 mdr)
   #2: Italien (1,5 mdr)
   #3: Tyskland (1,2 mdr)
   #4: Storbritannien (0,8 mdr)
   #5: Nederländerna (0,8 mdr)

   Absolut är det rimligt att köpa sina varor och tjänster till billigast möjliga pris och rätt kvalitet. Än så länge verkar vi dock föredra franskt och italienskt vin framför tyskt och svenskt, trots att det är "dåligt för handelsbalansen"!

   Radera
  3. Ja och de flesta av oss har underskott mot en jäkla massa leverantörer och överskott endast mot en arbetsgivare eller några kunder om man kör eget. Exakt samma sak och inget problem. Om inte nettot totalt över tid är på minus. Då lever man på kredit. Eller tidigare överskott. Som Sverige

   Radera
  4. Håller med Joakim i resonemanget.

   Peppar peppar, men totalt sett verkar vi fortfarande ha positiv handelsbalans totalt sett, även om den sjunkit till mindre än 3%.

   Men med handelskrig lär inte detta hålla sig på plus särskilt länge.

   Radera
  5. Olivolja? Vin? Vad sägs om rapsoljan och linfröoljan eller smöret istället. Eftersom vi importerar vin utvecklar vi inte vår egen tillverkning av vinliknande drycker, det finns många som skulle kunna ersätta vinet. Men vi är så inkörda i att dricka vin, lite som att tanka bensin och diesel. Inga reella alternativ fanns i folks medvetande före Tesla trots att elbilar fanns för 100 år sedan.
   Vi kan ju börja med att titta på vinbäret, KAN det vara så att det fått sitt namn av att det passar att göra vin av?? Finns ett flertal olika svenska fruktviner på Systembolaget. Sen har vi japanska risviner och japanska plommonviner etc etc. Googla bara fruktvin. Om vi satsade på industriell förädling av inhemsk frukt till alkoholhaltig dryck skulle vi snart ta upp kampen med det importerade vinet.

   Lite som bloggarn varit inne på har vi i Sverige möjlighet att vara självförsörjande på mat om vi bara ser till kalorier, tittar vi på den ekonomiska fördelningen av det vi äter och dricker så är självförsörjningsgraden i Sverige låg eftersom vi importerar dyr frukt, grönsaker, vin, olivolja mm istället för att äta inhemskt producerade billiga matvaror och drycker. Istället exporterar vi billiga råvaror som spannmål för 3 kronor kilot och mjölkpulver för att sedan importera mango för 30 kronor kilot och mögelost gjord på mjölkpulver för 150 kronor kilot.
   Vi har italiensk salami och dansk salami men när såg du en svensk salami senast......
   Killgissningat och grova uppskattningar

   Radera
 6. Undrar hur mycket som är kronfall mot euron. Och tur för de andra EU-länderna att de slipper betala tull på sin export till Sverige som de hade fått göra om vi inte varit med.

  SvaraRadera
 7. Vem är förvånad? Våra politiker höjer skatterna och dödar varje entreprenörers möjligheter att skapa tillväxt samtidigt som de ger bidrag för att skapa tillväxt byggd på att vi ska städa och torka röven på varandra

  SvaraRadera
 8. Har bloggaren hört talas om EEA?
  (läs, Norge är defacto med i EU för den här diskussionen).
  Sen är det oerhört problematiskt att lumpa samman medlemsavgiften med handelsbalansen, för vår medlemsavgift är inte 250 miljarder, det är så att säga FAKE NEWS.
  I och med att den naturliga följden av det här är ett argument för att gå ur EU, var så god - Brexit är ju så lyckat hittills, UK har ju bara get med sig på varenda punkt än så länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle UK ha en get med sig? Som maskot?

   Radera
 9. Vi handlar med Norge som om det vore ett EU-land. Något vi inte skulle kunna göra om vi gick ur EU.

  Överhuvudtaget intar hela det här inlägget en ståndpunkt värdigt Avpixlat där man gillar att kasta skit på EU men aldrig ställer medlemskapet mot de realistiska alternativ som finns. Nej, att vrida klocka tillbaka och inte gå med hör inte till de realistiska alternativen. Vilket kanske är säkrast att påpeka mot bakgrund av Hr Bloggarens tilltagande haverism. Fake news, var det ja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäsp. Ad hominemangrepp fungerar inte.

   Jag har redovisat fakta ovan. Fakta från SCB. Du är välkommen att kalla mig nedsättande uttryck för det om du vill.

   Radera
  2. @Nisse, det där är snick-snack och skräck-propaganda. Vi har haft en nordisk union långt mycket längre än den "europeiska". Skulle Sverige lämna EU skulle vi självklart komma överens med våra internationella bästa vänner normännen och sluta ett avtal med dem som vore bra för båda parter.

   Radera
  3. Handel med Norge är inte så enkelt. Det finns tullprocedurer, tullkvoter, klassificeringsproblem vid tullning, momsregler, nationella tekniska regler, dubbelbeskattningen vid ehandel, lokal etablering för toppdomän osv och mycket mer för att EES innebär inte att norsk lagstiftning harmoniserar med EUs helt enkelt. Att stå utanför EU innebär att en rad områden kommer behöva avtalad med varje part med olika framgångsgrad för Sverige. Det blir inte enklare för svenska bolag.

   Radera
  4. Nisse är butthurt över Brexit och att hans kära union krackelerar. Vi handlar med Norge som om det vore ett grannland, vilket det är. Norgehandeln uppstod inte med EU, sluta tramsa.

   Radera
  5. Poängen är att Sverige inte alltid är den starka partnern när avtal ska förhandlas, ibland lönar det sig att ta rygg på andra.

   Radera
  6. @Sjunkbomben: Ett påstående som inte direkt gäller i fallet med EU. EU skadar Sveriges handel mer än den gynnar den, vilket Cornu påvisar här.

   Radera
  7. Fast det beror inte på EU. Sverige är inte ett producerande land med stor exportindustri som kan balansera importen utan vi är beroende av stor import.

   Radera
  8. @The Enginer - Nja Cornu visar ju faktiskt inte hur EU skadar Sveriges handel vilket förklarats av flera ovan. Men det hade varit roiligt att se några sammanhängande argument. Exakt vad är det med EU samarbetet som missgynnar svensk handel?

   Nulli secundus

   Radera
 10. EU är positivt för svenska konsumenter!

  EU är en fortsättning på EG och den europeiska kol- och stålunionen som bildades för att skapa fred och välstånd i ett tidigare söndertrasat Europa!

  Detta mål är uppnått och aldrig tidigare har väl just välståndet byggt på fred och frihandel varit större i Europa än idag ?

  Euron är en bit på vägen att skapa en fullvärdig stabil och värdesäker valuta som kan stå upp emot $ dominans
  Gemensamma regler för miljö- och djurskydd vilka tillhör några av världens strängaste.

  Norge är med i EES vilket i praktiken innebär att Norge har anpassat sig till EU men kan inte säga till om ett enda dugg!

  Däremot består EU av enskilda unika och suveräna länder och stater som frivilligt samarbetar för att gynna varandra men ett fördjupat samarbete i riktning mot en federal superstat är fel väg att gå!

  Att GB alltid med "stiff upper lipp" anser och har ansett sig "stå över" resten av Europa är väl känt men vad kan man mer vänta av en nation som fortfarande kör på vänster sida, inte anpassat sig till metersystemet och där man måste ha med sig en adapter för att vanliga elkontakter skall fungera. Något som annars fungerar från Atlanten till Okhotska Havet

  Sådana här artiklar kan man väl annars bara läsa på "Samnytt" (f.d Avoixlat)

  VEM tjänar förresten på ett splittrat Europa ? Jo, Putin & Co !!
  Sug på den du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite fakta om svenska handelspartners!

   https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Utrikeshandel/Sveriges-handelspartners/

   Radera
  2. Helt korrekt om Norge. Norge är i allt väsentligt en del av EU:s inre marknad och därmed innanför tullmurar etc., men helt utan inflytande. Till och med familjens norska kommunistvänner ångrar att man röstade nej...

   Storbritannien är på god väg dit också. Man lämna EU, men vill fortsätta göra goda affärer med dem. Puckat!

   Radera
  3. Många länder i f.d "Östeuropa" är idag till deras stora glädje även fullvärdiga medlemmar av EU och har nått oerhört långt i såväl ekonomisk som social utveckling. De står inte längre "tacksamt" med mössan i hand och bockar...
   Ett scenario som så sent som 1988 var helt otänkbart..

   Radera
  4. Det är inte ofta jag håller med Bengt om något men i EU-frågan verkar vi vara överens.

   Radera
 11. Helt riktigt Bengt ! Ett starkt EU är oerhört viktigt för Sverige.
  Problemet som jag ser det är att Europeiska centralbanken har dolt de stora ekonomiska problemen , eller sopat dem under mattan eller hur man nu ska uttrycka det. UK och klassiskt starka Schweiz har märkligt nog gjort samma sak liksom idiotiska Svenska Riksbanken och FED.
  När denna bubbla spricker kan Bitcoin komma att framstå som peanuts.
  Dessa ekonomigenier har köpt dåliga lån, aktier mm för hundratusentals miljarder. Det får man varken höra något om vare sig i SVT, DN eller ens här på Cornucopia.

  SvaraRadera
 12. "och har inte gått från ett varuexportland till ett tjänsteexportland. Att vi är ett tjänsteimportland kontra EU är fake news."

  Eh, va? Jag tolkar första mening som att vi inte har tjänsteexport, och andra meningen som att vi inte har tjänsteimport.

  SvaraRadera
 13. Kommer ihåg att på 70-talet var det som att Sveriges framtid och närmaste handelspartners och "grannländer" var Kuba, Vietnam, Angola, Mozambique m.fl länder för att nu inte tala om "guden" Mugabe i Zimbabwe. Att säga "Rhodesia" var soma tt förneka förintelsen...

  Nyheterna handlade till största delen om just dessa länder, dess olika "gerillor" och "motståndsarmeer" och OM det någon gång kom en nyhet från Europa så handlade den om terrorister, RAF, kidnappningar och annat negativt.
  Estland, Lettland och Litauen var kort och gott "baltikum" för utrikesministern och i väderleksrapproten

  Palme hälsade på sin "kompis" Honecker i DDR så sent som 1984 På barn-TV kunde vi se en svart-vit stillbildsprogram om [ ] som bodde i Marzahn i Berlin.. Man sa' inte ÖST-Berlin utan bara Berlin - precis som man i DDR hade sagt åt SVT att säga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så var det ju faktiskt. Sverige bjöd in östtyska skidlandslaget att träna i Kiruna o Gällivare. Gerhard Grimmer & Co kom och tränade fullsprutade med doping. Socialdemokraternas fulla stöd till DDR:s socialistiska författning. mm mm konstiga saker. Ingen talar om detta idag, det är som om denna epok aldrig funnits.

   Radera
  2. Man var nog rätt hjärntvättad som barn. Baltikum fick man knappt lära sig om i skolan känns det som och östtyska barnprogram ibland på TV1 eller TV2

   Radera
 14. Sällsynt dålig analys! Att vi har handelsunderskott mot EU spelar ingen roll. Tänk om vi importerar komponenter från EU för att kunna exportera färdigvaror till övriga världen...?

  "Bytesbalansen visar skillnaden mellan hur mycket vi själva producerar inom landet och hur mycket vi använder. Sverige har sedan 1994 visat överskott i bytesbalansen. Periodvis har dessa överskott varit mycket stora. De har dock minskat något sedan toppnoteringarna före finanskrisen."

  https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Utrikeshandel/Bytesbalansen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har handelsunderskott sammanlagt. Sverige är inte längre ett exportland, så det håller inte som motargument, nej.

   Radera
  2. Eh, jo. Huruvida vi exporterar varor eller tjänster spelar ingen roll. Det är bara Donald Trump och några andra tokstollar som tycker det är viktigt att man producerar fysiska varor inom landets gränser.

   Radera
  3. Oavsett fördelar och nackdelar med en viss handelsbalans: Det stämmer att vi är i balans på varusidan, men vi har ju ett överskott på tjänstesidan. Ja, merchanting och patent och royalties och sålda IT-tjänster handlar om riktiga pengar som flyter in.

   Radera
  4. Nej, merchanting skapar inga jobb eller välstånd i Sverige och är bara en bokföringsmässig konstruktion.

   Radera
  5. Och oavsett, trots merchanting har vi alltså 222 miljarder i underskott mot EU. Antar att ni vill ha ännu större underskott, eftersom EU =bra, underskott = bra?

   Radera
  6. Sverige har visst handelsöverskott sammanlagt, har så haft sedan 1982. Positivt med 119 miljarder för 2016. https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Utrikeshandel/Handelsbalans-och-tjanstebalans/

   Radera
  7. Lars, jag är inte säker på om du är allvarlig. Man kan såklart inte säga att handelsunderskott i sig är bra eller dåligt. Det beror dels på storleken av underskott/överskott, men också på nivån av produktion och konsumtion.

   Låt mig förklara med ett enkelt exempel. Om mitt företag licensierar ut patent för 100 miljoner dollar om året, och jag köper amerikanska statsobligationer för 100 miljoner dollar, då har vi skapat ett handelsöverskott på +100 miljoner dollar. Om jag istället använder mina 100 miljoner amerikanska dollar för att importera livsmedel som jag sedan säljer inom landet, så har vi plötsligt inget handelsöverskott, men däremot varor som mycket väl kan vara väldigt värdefulla.

   Det är värdet av det vi producerar som är viktigt i det här sammanhanget.

   Radera
  8. Helt rätt. Det är inget problem att man handlar av vissa och säljer till andra, netto. Borde även en IT-nörd fatta. Sedan består ungefär en tredjedel av exportvärdet av imorterade insatsvaror. Svårt det här med ekonomi.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. @Joakim; "Det är värdet av det vi producerar som är viktigt i det här sammanhanget"

   Egentligen är det nog värdet av det vi konsumerar som är viktigt och att vi genererar de inkomster som behövs för konsumtionen. Alltså att vi verkligen konsumerar....men inte på kredit :)och i synnerhet att allt som produceras allrahelst konsumeras här först(i motsats till merkantilism) och i andra hand exporteras(resursutnyttjande). Däremot är det viktigt att vi har en produktionsbas ur flera synvinklar. Utan investeringar i produktion kommer inkomsterna att stagnera långsiktigt. Disinflationen handlar också om de "mogna" företagens behov att växa(avtagande avkastning) och därmed flytta utanför landet.

   Radera
 15. Och vilka vettiga partier vill att vi ska gå ur EU?

  SvaraRadera
 16. Se även här för en lista över hur mycket vi importerar/exporterar från/till olika länder. Som synes är Tyskland den stora boven ("bov" enligt Cornucopias bakvända resonemang).

  https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Utrikeshandel/Sveriges-handelspartners/

  SvaraRadera
 17. Och varför skulle netto = 0 vara den perfekta talet? Om alla pengar vi betalar till utlandet är spilld mjölk, vore det inte bättre om vi slutade importera helt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man har försökt att prova den modellen i DPRK... Dvs Nord-Korea...
   ;-)

   Radera
  2. Tack, jag vet. Det var en retorisk fråga...

   Radera
 18. Mycket bra inlägg. I stort sett alla nackdelar som förutspåddes innan EU-inträdet har slagit in. Arrogansen från EU-eliten och dess indoktrinerade pöbel är samtidigt större än någonsin. Polen m.fl. länder ska "kulturberikas" enligt svensk modell, annars djävlar. Sverige ska hosta upp ännu mer pengar för att täcka upp för Brexitbortfallet i budgeten. Det ska skapas EU-militär och en federation och så vidare.

  Någonstans borde EU-älskarna ha börjat tvivla, men icke! Det är det bääästa som har hänt. I tredje riket hade dessa människor stått längst fram och heilat armarna ur led. Patetiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae.. Nu regerar ju Merkel lite "på nåder" mha Horst Seehofer och CSU i Bayern och där är man mer "konservativ" minst sagt och motståndare till att både lämna över mer makt och pengar till Brysesl och mer på österrikisk linje om att begränsa invandringen av fr.f.a muslimer till EU..

   Ingen, inte ens någon från Berlin eller än mer från Bryssel skall komma och tala om för en BAYRARE vad de skall tycka, tänka och göra... Då blir det snart uppror i ölhallarna !

   Att man i Polen, Ungern, Tjeckien m.fl länder i det som förut var Österrike-Ungern inte vill ha en stor invandring av fr.f.a muslimer har med historiska skäl att göra Österrike-Ungern upprätthöll under flera 100 år den s.k "militärgrenze" mot det Osmanska riket - dagens Turkiet - och så då var islams beskyddare och regerade över stora delar av MENA

   Radera
  2. Ja Orban har just varit inbjuden att tala i Bayern. Kanake är Österrike-Ungern på väg tillbaks och Bayern utbrutet ur Tyskland om några år. Kanske borde Sverige haka på det nya Habsburg. Utan kejsare dock.

   Radera
  3. Jag håller med, men samtidigt tror jag inte att sveriges regering hade fört en normal sansad politk på något område utan EU. EU topparna är verklighetsfrånvända, men svenska politiker är om möjligt ännu mer verklighetsfrånvända, om du inte redan märkt det.

   Radera
  4. EU-projektet är inte avslutat. En monetär handelsunion var bara steg 1. För kunna driva den effektivt behövs gemensam politik, en president och gemensamt försvar. EUs förenta stater, ungefär som USA. Vi är förstås inte där än på långa vägar, men det är vad jag ser i min kristallkula. En i viss mån kaotisk process där den logiska attraktorn är EUs förenta stater.

   Radera
  5. Fel, Bengt Hansves. Merkel kommer att regera på Martin Schulz nåder framöver. En ytterst obehaglig sosse och EU-politruk som vill skapa en federation och kuva Visegradländerna och i förlängningen hela Europa.

   Radera
  6. Även när Sverige kaxigt stor utanför EG på 70-talet och förde en politik som var ytterst vänsterinriktad och där man kunde tro att de närmaste länderna rent fysisk geografiskt var Kuba, Vietnam, Angola, Mozambique, Zimbabwe etc. så tog "vi" frivilligt (?????) emot stora mängder s.k politiska "flyktingar" - läs vänsterextremister - från bl.a Chile.

   Sverige tillsammans med dåvarande DDR och Rumänien tog emot de allra flesta .. Många sökte sig från DDR och Rumänien vidare till Sverige pga "bättre villkor"..

   Radera
 19. Jag vill att vi lämnar unionen, men handelsunderskott hit eller dit bryr jag mig inte det minsta om.

  Jag har jag handelsunderskott med min närmsta ICA-butik. Skulle det vara ett problem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så länge du har ett minst lika stort handelsöverskott på andra håll.

   Om du börjar låna för att konsumera dvs handelsunderskott, kommer surt efter.

   Mitt största handelsunderskott är till start och kommun för övrigt. Jag har en känsla av att det är en faktor fyra- fem för stort, med tanke på de tjänster jag får tillbaka. Lite som eu, svårt att dra sig ur.

   Radera
 20. Jag tycker att många verkar glömma en viktig fördel med EU, nämligen att EU ibland fungerar som motvikt till svenska politikers totala vanvett/inkompetens. I flyktingfrågan kan man säga att övriga EU länder agerar god man åt förståndhandikappade svenskar, man sköter kontrollen av invandringen åt Sverige.

  Sen innebär det också att staten inte kan missköta sig alltför grovt eller misshandla sin medborgare alltför mycket, iom den fria rörligheten och tom EU domstolen.

  Svenskar och speciellt svenska företag var mycket mer "livegna" före EU än efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Politiker och vansinne.
   Varför flyttade svenskarna från miljonprogrammen?
   Kanske kan en politiker svara.
   Redan vid 3-4% påstår vissa..

   Radera
  2. SF - Instämmer helt i vad du säger. Dessutom var f*cket förut en stor fet bromskloss gällande allt. Med EU-inträdet kan inte heller f*cket stoppa allt = större välstånd skapas

   Radera
  3. Sveriges största flyktingkris hade vi 2015 och då var vi med i EU.

   EU är bara ett lager socialism ovanpå det vi redan har.

   Radera
 21. Ser man till den förda politiken behöver Sverige en svagare krona, då blir den lilla förmögenheten svensken sitter på än mindre om man nu inte väljer placera i andra länders tillgångar och valuta.

  Sen ska man i många fall betala Sveriges höga kapitalskatter på tillgångarna och då krymper kakan ytterligare i jämförelse med andra EU-medborgare.

  SvaraRadera
 22. Citat: Handelsbalansen har visat stora överskott sedan början av 1990-talet och tjänstebalansen har varit positiv sedan 2005. Detta betyder att värdet på de varor och tjänster som vi exporterar är större än värdet på importen, https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Utrikeshandel/Handelsbalans-och-tjanstebalans/
  Läs gärna den siten som har översiktlig information och statistik i dessa frågor, mycket hämtat från SCB men snyggare presenterat.
  EU är vår absolut största och viktigaste handelspartner dit 60 procent av vår varuexport går. Är du utanför EU så blir tappar du sannolikt inte bara import utan även export.

  Tyvärr kommer många bara läsa Cornus extremt felvinklade inlägg där äpplen och päron blandas på ett dumt sett. Köper du en läsk på ica (EU) för 10 kr och säljer på ett annat ställe (t.ex. USA) för 20 kr så är den 10:an du köpt läsk för på ICA inte något du kan köpa choklad (försvarsartiklar) för på ett annat ställe och samtidigt ha en läsk att sälja.

  SvaraRadera
 23. "...stora överskott sedan början av 1990-talet......."

  SCB är mycket slarviga med sin rubriker. Överskotten har krympt kraftigt genom åren. Sedan ca 2 år råder varuunderskott med omvärlden, dvs inte bara med EU.

  SvaraRadera
 24. Går vi mot mer permanenta underskott i handelsbalansen/betalningsbalansen kommer vi inte kunna balansera vår statsbudget längre. Ivf inte om vill vill undvika stora finansiella härdsmältor. Staten kommer med "nyliberala ögon" att tvingas till att skapa nya pengar ur luften(s.k finansiella nettotillgångar) för den privata sektorn. Hoppas ivf att man stänger munnen på ekonomer typ han som nyligen föreslog att en ny höghastighetsbana(järnväg) skulle finansieras med utländska lån(ej SEK). Många är de som inte förstår det monetära systemet...ack..ack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt detta var vad vi gjorde under 1800-talet. Svenska järnvägar finansierades med utländska lån och vi hade negativ handelsbalans under vår industrialisering. Kanske inte något vi ska upprepa, men det fungerade bra den gången.

   Radera
  2. Ja Joakim.....det skulle vara intressant att jämföra dåtidens privata sektor när det gäller skuldsättning kontra sparande samt Sveriges relativa konkurrenssituation med dagens!

   Inflationen, som är den enda egentliga risken vid alltför stora budgetunderskott, har fallit i konstant sedan 1990(i USA sedan 1985). Och det är knappast centralbankspolitiken som är orsaken(som många politiker märklig nog trott/tror). Under 25 år har vi t.ex sett vård skola och omsorg, polis samt övrig infrastruktur successivt falla samman. Marknaden skulle fixa detta. Nya statliga pengar(efterfrågan) hade kunnat skapa nya finansiella nettotillgångar för den privata sektorn samtidigt som landet sannolikt haft en betydligt bättre fungerande kollektiv infrastruktur. Och detta men en lägre nettoskuldsättning för hushåll och företag. Lägre risker mao.

   Radera
  3. ja Joakim, det vore intressant att jämföra skuldsättning/sparande och konkurrenssituation för de olika perioderna.

   Radera
  4. https://uu.diva-portal.org/smash/get/diva2:128591/FULLTEXT01.pdf

   Under 1870-talets högkonjunktur upplånades endast en mindre till utomlands av "järnvägs-obligationerna".

   Idag har vi en elektronisk valuta vilket defacto innebär att staten enkelt kan kreditera vem som helst för köp varor/tjänster utan att ha täckning. Staten behöver inte låna. Sverige har flytande valuta och är till skillnad från euro-länderna suverän och kan ej tvingas i konkurs. Däremot finns det skäl att flytta nyskapade pengar från riksbankens reserver(bankinlåning) till reserver med ränta, dvs statsobligationer för att inte äventyra Riksbankens penningpolitiska målsättning.

   Tyvärr har vi alla förts bakom ljuset av bankoligopolet m.fl som själva vill tjäna extra. Finns ingen anledning. Statsobligationer tränger inte ut privata investeringar som särintressena hävdar.

   Radera
 25. Vad säger att underskottet mot EU inte hade varit ännu större om vi inte hade varit medlemmar? Framförallt kanske handeln i stort mot EU hade varit mindre utan medlemskap.

  Återigen finns det anledning att påpeka att världsekonomin i allmänhet och Sveriges i synnerhet drivs av USAs gigantiska underskott som Trump inte lyckats göra något för att minska trots fagert tal.

  SvaraRadera
 26. Fast är det inte viktigt att först kolla på vad vi köper in från andra länder och huruvida vi skulle kunna köpa in det från andra länder, utanför EU, till en mindre kostnad om vi varit med i EU?

  Det verkar som att vår export/import mot exempelvis Nederländerna skiljer sig med 35 miljoner i fördel till Nederländerna. Frågan är vad vi köper från dem och om detta öht är lönt att köpa in någon annanstans ifrån?

  SvaraRadera
 27. Vore kul om du kunde förklara vad det är med EU samarbetet som en,igt dig dränerar svensk ekonomi. Vore det vidare möjligt att precisera exakt vad du menar när du säger att "ett EU som reser handelshinder mot omvärlden" samt att "EU har infört ett antal handelshinder för svensk export kontra resten av världen". Jag undrar nämligen om inte problemet är att du inte gillar frihandel?

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 28. Mot Tyskland har vi en extremt obalanserad handel. Känns som att det är något att fundera på.
  Antar att merpaten handlar om bilindustrirelaterad handel och det är kanske inte helt konstigt men ändå lite märkligt att balansen är så överstyr.
  https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Utrikeshandel/Sveriges-handelspartners/

  SvaraRadera
 29. Du måste också beakta de svårberäknade byråkratiska kostnaderna. Jag kan utveckla en produkt. Jag får den godkänd av RISE och sedan kan jag sälja den i hela EU. Bevisbördan hamnar hos tillsynsmyndigheten. Detta är fantastiskt och leder till lägre priser och god säkerhet för dig.

  SvaraRadera
 30. Utan att vara mer än utbildad på gymnasieekonom med de ekonomiska kunskaper det ger så hur kan det vara positivt med ett "totalt" (EU+ resten av världen) handelsnetto som är negativt??

  Som det nämndes tidigare i tråden om det är för att bygga upp något som framledes kommer ge resultatet att vi kan öka exporten så kan det vara bra men annars inte.


  Om vi köper för mer pengar än vad vi får in pengar så måste pengarna komma från dränering av befintliga pengar eller att vi ökar lånen, i min värld är båda dessa två saker inte bra om det inte är mer än kortsiktigt.

  Men om vi ser det negativa handels nettot mot EU som att vi köper något från EU som vi sen kan förädla och sen sälja vidare dyrare till icke EU land så ser jag det inte som ett problem med ett negativt handels netto mot EU, men är så fallet att vi förädlar det vi köper från EU och säljer vidare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den totala handelsbalansen mot världen är positiv. Att handelsbalansen mot EU är negativ behöver inte vara negativt. De varor vi köper därifrån kanske ligger till grund för att kunna exportera till resten av världen vilket gör det hela positivt. Att den är negativ mot EU tyder väl på att varor därifrån är billiga och varor från oss är jämförelsevis dyra i ett EU-perspektiv. Man kan förmodligen räkna in alla varor som behövs och importeras från EU för att driva Sverige som en del i den ekvationen.

   För att ta ett mer jordnära extremt exempel kan man jämföra min (Sveriges) bytesbalans med en ordinär bonde (EU) som säljer mat till mig som jag behöver för att kunna jobba och sälja mina tjänster till någon annan (resten av världen). För det tjänar jag betydligt mer än bonden, men jag har inget alls att sälja till bonden, så min bytesbalans med bonden är 100% negativ.

   Radera
  2. Låter ju som en poäng där i och för sig

   Radera
 31. Heja cornu! Bra postat

  SvaraRadera
 32. Kanske är Drottningens get?

  SvaraRadera
 33. "Trump är en senildement sociopat och galning" - Upp stiga orden, tanken stilla står

  SvaraRadera