Cornucopia?

Aktuellt

Safaris integritetsskydd hindrar kommentarer på bloggen - bugg när du försöker stänga av

Det är nu utrett varför det inte går att kommentera på bloggen för en del användare av Apples Safari-webläsare. Apples (förvisso Open Source...

2017-12-29 09:52

Wallenstam ombildar ytterligare 290 bostadsrätter till hyresrätter

Wallenstan ombildar ytterligare tre bostadsrättsprojekt till hyresrätter. Totalt berörs 290 lägenheter i Stockholm och Mölndal.
Lägenheter färdigställda i Mölndal 2014.

Nu ombildar man även 80 lägenheter i Orangeriet etapp 2 i Solberga, 75 lägenheter i Umami Park i Stockholm och 133 lägenheter i Stallbacka Allé i Mölndal.

"Mot bakgrund av en fortsatt svag utveckling på bostadsrättsmarknaden har vi fattat beslut om att ombilda ytterligare brf-projekt till hyresrätter. Tack vare vår flexibla affärsmodell kan vi relativt enkelt omvandla projekten. Vi följer naturligtvis utvecklingen framöver, och fattar beslut om upplåtelseform utifrån varje kommande projekts speciella förutsättningar,"
Inget har alltså ändrats på marknaden för nybyggda bostadsrätter, utan det är fortfarande stendött. Jag hittar inget om vad bostadsrätterna skulle kostat, då Wallenstam redan uppdaterat sin hemsida för lägenheterna. Bostadsrätterna skulle ligga intill Åby Travbana killgissar jag.

Wallenstams B-aktie stiger +0.51% nu på morgonen, samtidigt som Stockholmsbörsens OMXSPI går +0.08% i skrivande stund.

Månadsvis är bostadsrättspriserna i Mölndal upp 13% på ett år, men ner 14% sedan halvårsmax i somras rapporterar Husmasken. Veckovis görs för få affärer för meningsfulla jämförelser.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

56 kommentarer:

 1. Där ser man.

  Vad säger vår man i Göteborg, Toni? Det måste väl betyda något att Wallenstam inte tycker det är lönt med bostadsrätter för tillfället (i vissa fall)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cornucopias Göteborgskorre?

   Radera
  2. Dom tar väl det säkra före det osäkra. Jag var faktiskt intresseanmäld till detta projekt och fick mail om det tidigare (om att dom gör om dom till hyresrätter). 2015 sålde dom 2or i samma område för 1,5 till 1,6 miljoner. Det var prisvärt men nu har ju det här området ökat något enormt i pris. Skulle dom sälja 2or för 2 miljoner nu 2 år senare hade dom väl också gått i vinst. Förstår inte varför dom drar tillbaka projektet. Har tomterna ökat så mycket i pris att man går i förlust nu om man säljer 2orna för 2 miljoner 2 år senare?

   Radera
  3. Ja, det verkar så. Eller snarare, man tjänar mer på att hyra ut lägenheterna istället för att sälja dem.

   Radera
  4. Känner en som köpt där och han är i alla fall inte glad över att han kommer få ännu fler hyresrätter runt omkring. Det är ju liksom halva grejen med bostadsrätter. 30% av priset är en segregationsavgift.

   Radera
  5. Trist för honom, men han kanske till sist inser att folk i hyresrätt inte nödvändigtvis är sämre människor.

   Radera
  6. @Toni och Joakim angående status av HR vs BR-folket:

   Jag bor i ett blandat område med BR och dyra HRer. Jag kan summera typerna av människor så här:

   BR: Har inte nödvändigtvis typiskt status-yrke. Har gjort karriär på bostadsmarknaden och har typiskt jobb som PR-konsult och dylikt hittepåjobb. Jag har till och med träffat en och annan familj där bara en har ett jobb och den andra parten är "mellan jobb". De bor i lägenheter som kostar 6-9 miljoner...

   HR: Många är läkare, civilingenjörer, ekonomer, jurister. Typiska högstatus-yrken med höga grundlöner och säker anställning. Hyresvärdarna har höga krav här. Jag har inte träffat en arbetslös som bor i HRerna.

   Trist att behöva punktera bilden av de fina bostadsrättsinnehavarna men efter den här bostadskraschen kommer bilden av BRer och HRer bytas ut. Flyttar man för att segregera sig från diverse trash i samhället så kommer dyra HRer vara den nya vägen, inte BRer. Där kommer kommunen placera dina favoritmänniskor, inte i dyra nybyggda hyresrätter nämligen.
   Ännu en hår spik i bostadsrätternas kista och gött är det.

   Radera
  7. Frågan är ju hur länge läkarna, civilingenjörerna, ekonomerna och juristerna kommer att bo i området...
   1 år, 2 år 4 år?

   Utan att ha någon egentlig större vetskap om saken så "killgissar" jag på att de sannolikt själva är uppväxta i något "bättre"/finare övre medelklassområde och vill bo på samma sätt, i samma miljö själva när de blivit "stora"...
   ;-)

   Radera
  8. Ja, jag tror en del kanske flyttar till Lidingö eller Danderyd om de är ute efter det livet. Men vissa läkare är äldre och skilda och kanske inte vill bo ensamma i en stor villa som är längre bort från jobbet. Sen byts väl vissa läkare ut mot andra? Sammansättningen lär inte ändra sig i närtid. Inte i HRerna i alla fall.
   Frågan är vilka som kommer bo i dessa 10 miljoners 4or i området efter kraschen. Vissa kommer ju inte klara av att bo där där den ena har ett lull-lull-jobb och där den andra är mellan jobb "för att hitta sig själv". (jag skämtar inte)

   Radera
  9. Är man läkare, civilingenjör, ekonom, jurist etc. så är man nog van vid att bestämma och välja själv.. Det är inte någon som (skall) sitta/sitter bredvid och säga åt en VAD man skall "bli" eller VAR man skall bo..
   Man vet om att man har valmöjligheterna på ett sätt som andra kanske inte har

   Radera
  10. Bengt, du menar alltså att ett område där det finns hyresrätter inte kan vara "bättre"? Ett område blir automatiskt ett getto så fort det inte är 100% bostadsrätter?

   Får en känsla av att jag och Nyans bor i samma område (eller åtminstone väldigt lika områden) - kan ju säga som så att varken i HR eller BR bor någon för att de inte har råd eller möjlighet att hitta något annat...

   Radera
  11. Det är avsevärt billigare för kommunerna numera att köpa bostadsrätter (de låtsas att priserna inte kan falla) för att använda för socialt boende, än att hyra nybyggda hyresrätter. Integrationsmässigt är det också bättre att låta sociala behov bo i vanliga bostadsområden. Detta kan göra att nybyggda hyresrättsområden blir de nya white flight-områdena. Det och villaområden - eftersom villor ställer krav på egen förvaltning så undviker kommunen dessa mestadels, medan förvaltningen ingår i köpet av bostadsrätten.

   Radera
 2. stavfel på namnet i rubrik...

  SvaraRadera
 3. "Tack vare vår flexibla affärsmodell kan vi relativt enkelt omvandla projekten." - "relativt enkelt" må vara en sanning med modifikation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför måste det vara en sanning med modifikation? Självklart är det relativt enkelt att omvandla projektet sålänge man inte har några commitments. Fram tills det finns commitments så är det i grund och botten ett byggprojekt och vad kåken skall användas till kan man lämna öppet till att kåken skall börja användas...

   Radera
 4. Ja, dessa bostäder ligger precis bredvid Åby travbana på f.d parkeringsmark/grusplaner. Ungefär precis bakom Fässbergs Kyrka och med gång-/cykelavstånd till pendeln i Mölndals C

  Men..
  Har man inte råd med boendekostnader på 12 000:-/mån för en BRF så torde man heller icke ha råd med samma boendekostnad för en HR...
  Om nu inte "någon annan" betalar dvs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det är väl enklare för typ ungdomar att kunna dela på ett hyreskontrakt än att hosta upp några miljoner till en b-rätt. Min äldste son delar en 12500kr hyresrätt med tre andra.
   M.T

   Radera
  2. Fast 12000 i månads kostnad för en BR blir inte mycket till BR. Om man planerar för mer normal räntor, räcker ju iofs att man kan amortera tillräckligt så att tot kostnaden inte ökar. Men själv tycker jag att det är rimligt att budgetera med 10% av lånet i ränta och amortering.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. 12000 kr/mån i totalkostnad låter de närmaste åren rätt lågt (inte samma sak som billigt!) för BRF med tanke på priserna idag.

   Radera
  5. Tog en snabbtitt på "Boplats" som jag antar samlar HR i Göteborgsområdet.

   Det finns ju robust efterfrågan även för lite dyrare hyresrätter, utan att kommunen är inblandad. 12 000 kr/mån låter väl kanske mycket, men är inte så farligt om man är två personer som delar på det hela.

   Exempel, 4 rum, 89 kvm, 12 156 kr/mån. Redan 65 sökande.

   Går nog att ösa på med mer hyresrätt-nyproduktion utan problem.

   Radera
  6. Drar till med ett Malmö-exempel också.

   Hyllie, 4 rum, 88 kvm, 12 607 kr/mån, 82 sökande.

   Inget konstigt om man är två personer.

   Radera
  7. Ja känner en hel del köpstarka men dom vägrar ändå att betala över 10 000 för en 3a och alla gör det utav samma anledning. Dom tycker det känns orättvist att betala dubbla kostnaden jämfört med dom som köpt hus för 10 år sedan och bor i lyx och överflödiga kvadratmeter så då sparar dom hellre och bor kvar och hoppas på en äldre hyreslägenhet i innerstaden där man kan få 90 kvadratmeter för 7000.

   BTW, Bostadsbolaget har föreslagit en hyreshöjning med 3,5% för 2018 med motiveringen

   "Vårt uppdrag är också att bygga nya hyresrätter och bostadsrätter för att komma tillrätta med den akuta bostadsbristen. Vi har redan börjat bygga, och kommer öka takten kraftigt de kommande åren. Därför föreslår vi en höjning på 3,5% för 2018 års hyror."

   Radera
  8. Förr eller senare behöver även de köpstarka någonstans att bo. Jag vet folk som på samma sätt flyttat från hus till hyresrätt, samma månadskostnad men säkrad vinst.

   En hyreshöjning på 3,5% får Bostadsbolaget knappast igenom i år. Förra året fick de ju igenom 0,65%... Det är ju alltid så att hyresvärdarna har mycket högre krav än vad resultatet sen blir eftersom vi har förhandlade hyror. Jag tycker inte detta är ett rättvist system för hyresvärdarna (de låga hyrorna har bidragit till bostadsbristen), men så är det. Hyrorna har stigit väldigt måttligt de senaste åren.

   Radera
  9. Dom har ju redan någonstans att bo men då väljer dom hellre att bo kvar i sin 2a och spara för att köpa hus direkt istället för att hyra en 3a för 12-15 tusen i månaden.
   Frågan är vad hyresvärdarna hade gjort med det gamla beståndet om dom fick lov att höja hyran fritt? Hade dom renoverat upp min 70 tals standard isåfall eller hade dom bara höjt hyran och tagit ut höjningen i vinst.

   Radera
  10. Hyresvärdarna hade förstås gått med vinst och kunnat bygga mera.

   Förr eller senare hade du tröttnat på din gamla inredning och flyttat någon annanstans om hyran hade stigit, vilket hade varit möjligt eftersom marknadshyror på sikt hade lett till större utbud av lägenheter. Finns ingen mening för din hyresvärd att renovera lägenheten om den ändå hyrs ut. Men vid en viss hyresnivå (i framtiden) blir det inte lika många sökanden, och då kommer den smarte hyresvärden att höja standarden för att få folk att söka lägenheten igen.

   Radera
  11. Kanske det men jag har svårt att se att Sverige kommer ta det steget.

   Radera
  12. Det tror jag inte heller, inte inom tio år i alla fall.

   Så det kommer vara fortsatt brist på hyreslägenheter generellt, medan om man lyckas få tag på en så är det ganska så billigt.

   Radera
  13. Att det är många sökande på en hyresrätt behover inte nödvändigtvis betyda att många kommer vilja ha den i praktiken. Ibland har jag varit sökande nummer 50 eller så och ändå fått lägenheten tror många söker väldigt brett.

   Radera
  14. Sjuka priser. Jag betalar ca 9.000:- (ränta + drift) för min större villa på en av landets etniskt homogena gräddhyllor.

   Radera
  15. Lampie: Jo, men om du skulle sälja den idag skulle säkert nästa köpare få betala mer i ränta + drift, inte sant?

   Radera
  16. Nja, köpte hus i Stockholmsområdet förra året, och det är i vart fall inte dyrare än brf. det kostar mig mindre än 10 / månad inkl drift och finansiella kostnader. 180 m2 30 min från city och med sjöutsikt. Fattar inte att folk betalar så mycket för en brf i jämförelse.

   Radera
  17. @Joakim! Helt med dig enig! Förstår inte dem som betalar fantasisummor för att försöka vara "chica, hippa o trendiga" med att bo i en BRF i innersta'n nära till "krogar o nöjesliv"...

   @Toni! Exakt! De som är köpstarka kanske heller inte är de som helt okritiskt och oreserverat slänger ut vilka summor som helst på "tjafs" etc. utan är sparsamma ( snåla ;-) )

   Radera
 5. tittar man på utvecklingen av dom olika bostadsutvecklarnas aktiekurser så framstår Wallenstam som en stjärna, dom flesta har tappat 2/3 av aktievärdet på ca 6 månader, blir nog många nya HR under 2018/2019
  Detta ger bolagen långa pengar och inte som tidigare massor av vinst direkt vid försäljning till brf förening.
  En stor omställning för byggbolagen "ett stålbad"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wallenstam har hela tiden jobbat med fokus på att äga bostadslägenheter och hyra ut dem. Det verkar ha gått bra. Därav att man klarar av att ställa om produktionen från BR till HR enkelt.

   Radera
  2. Ja wallenstam är väl framförallt förvaltare av fastigheter, som kan tänka sig att sälja BR när de bedömmer det lönsamt.

   Radera
  3. Man får sin belöning efter långsiktigt och träget arbete !

   http://ullaochlennartwallenstamstiftelsen.se/historik/

   http://equmeniakyrkan.se/equmeniakyrkan-saljer-overas/

   http://www.realtid.se/missionspastor-till-borsstyrelse

   Radera
 6. Oavsett torde det innebära att givet att hyran inte är astronomisk att det blir ett större antal bostäder tillgängliga. Vilket borde nog vara bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra för vissa. Mindre bra för andra. Söker man bostad är det så klart bra. Om man nu klarar betala skyhög hyra. Större utbud sänker priser på bostäder då efterfrågan minskar. Surt för dem där deras bostäder sjunker ännu mer i värde.

   Radera
 7. Yes! Cornucopia fick tills sist rätt efter 9 år. Bokraschen är inledd. Nu väntar sjunkande priser i flera år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den som kan med exakthet kan pricka upp och nedgångar i olika marknader finns nog inte.
   Aktier, bostäder eller råvaror.

   Radera
  2. Mr Perfect: När gör du entré?....Priserna är väl ner ca. 10-18% senaste halvåret i storstadsområdena.

   Radera
  3. Även en trasig klocka visar rätt tid ett par gånger per dag.

   Radera
  4. @Lampie Sven

   Person A startar ett pyramidspel datum x. Person B ser att person A startar ett pyramidspel och skriver om det i sin blogg dagen efter. Det går 10 år innan pyramiden kollapsar. Efter kollapsen så säger person C att person B är som en trasig klocka.

   Man kan ha rätt väldigt länge utan att det märks. Person B har haft rätt i 10 år men för person C ser det ut som att ha har gissat och fått rätt efter 10 års gnäll. Sanningen är att person B har haft rätt ALLA 10 åren.

   Radera
 8. Wallenstam visa vägen, och det är bara en tidsfråga innan någon bostadsutvecklare stället in betalningarna och sätter igång nya artiklar, efter effekter för de som köpt genom denna bostadsutvecklare, banker och långivare som kräver högre säkerheter och svårare för dessa att finansiera nya projekt
  Osv, spiralen är satt i gungning trots låga räntor media och psykologi spelar stor roll
  Men framförallt cash is king, du kan inte leva på lån och tro att bostaden kommer ge dig dina pensionspengar

  Nu kan man en gång för alla slå hål på dessa fina argument som bolånetorsken argumenterat pr ut och år in

  Bostadsbrist för att priserna kommer gå upp ?
  Har vi bostadsbrist
  Svar : ja
  Går priserna ned
  Svar ja, då det byggs för dyra bostäder och ingen bygger billiga hyresrätter

  Torsken

  Busslaster av människor till Stockholm varje månad då måste ju priserna fortsätta upp
  Svar : Nopp

  Priserna har alltid gått upp på lång sikt
  Svar : Absolut men orsaken är stimulanser med billigare pengar, nu är alla räntor i botten och torsken får inte billigare att låna
  De som köper och förlorar pengar har idag och kommer få mycket problem med högre krav på insats.amortering ( snart mindre ränteavdrag och skuldsättnkngskov vilket 6 av 8 banker redan infört

  Inte många torskar idag som pratar och argumenterar längre man läser och lever i förnekelse, snart kommer snyfthistorierna och att man skyller i från sig mot banker och mäklare som lurat dem,,,,, vänta och se


  Cash is king

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Om det då huvudsakligen blir hyresrätter med "långa" pengar, varifrån skall Sveriges(påhittade) högkonjunktur komma ifrån, när inga nya krediter pumpas in i ekonomin? Sjunkande priser, inga omsättning av bostäder som säljs, inga nya upp-pumpade lån, och vilka är det som skall flytta in i hyresrätterna som ingen ville köpa? Oavsett om det ser ut som 60 st står på tur för en lägenhet, så är det väl troligen så att de som har kö-tid tacker nej i väntan på nåt billigare(lägenheter med socialistanpassade bruksvärdeshyror). Gissa vilka som står på plats 60? De som inte är kreditvärdiga. Lyxfällankandidaterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fortfarande så pass stor efterfrågan på hyresrätter i storstadsregionerna. Jag lovar, det är riktigt folk som står i kö på de där 12 000+-kronorslägenheterna.

   En hel del tackar nej, det brukar enligt uppgift vara ungefär två tredjedelar. Så av 60 köande är det 20 som kommer säga ja till slut. Så länge vi har den typen av siffror så är det bara att ösa på med nya hyresrätter.

   Vakansgraden i storstadsregionerna ligger på löjligt låga 0,0-0,1% ungefär. I en friskare marknad hade den siffran varit någonstans omkring 5-10%.

   Radera
  2. Det förutsätter att de där återstående 20 inte drabbas av arbetslöshet i närtid... mer än byggbranschen med närliggande verksamheter lär drabbas.

   Radera
 11. "Ner, ner, ner - ned för backen ned"
  (källhänvisning onödig för publiken på denna site)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snute dyker upp, men vi klarar oss?

   Radera
  2. "Snuten" - 70-tals slang för polisen
   "Aina" - 00-tals slang för polisen...

   Radera
 12. Och samtidigt kan vi konstatera att ökningstakten av lån till bostäder har ökat i November... vilket motsäger teorierna om att BNP kommer att gå ned.

  Finansinspektionen kommer därmed också att fortsätta strama åt utlåningsvillkoren.

  SvaraRadera