Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2017-12-18 09:15

Var beredda på den smutsigaste valrörelsen någonsin

Efter årsskiftet drar valrörelsen igång på allvar, även om positionering via vilka lagförslag som ska bli valfrågor börjat. Då diktaturen i Kreml kommer lägga sig i det svenska valet via påverkansoperationer och stämningen på svenska Internet redan är hätsk, så kommer 2018 års valrörelse bli den smutsigaste och med det minst relevanta någonsin. Frågan är dock om det påverkar resultatet i någon större utsträckning?
När MSB:s Mikael Tofvesson talar lyssnar alla.
Sveriges demokrati och styre ska ligga i händerna på svenska folket, men enligt en "hemlig" rapport från MSB kommer den ryska diktaturen i Kreml att lägga sig i det svenska valet via olika påverkansoperationer, som desinformation, falska nyheter, alternativa fakta, troll, nyttiga idioter och inflytelseagenter.

I en normal valrörelse är det svenskarna själva som ska ägna sig åt desinformation, som t ex "vi har minskat ungdomsarbetslösheten" när det egentligen bara handlar om att det blivit färre ungdomar. Nu kommer Europas hårdaste diktatur att lägga sig i svensk valrörelse för att skapa maximal splittring och misstroende för systemet. Helst vill man också ge så mycket väljarstöd som möjligt åt sina representanter i riksdagen, dvs främst Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, där de flesta diktaturkramarna och hyllarna av den ryska diktaturen hittas. Men det är sekundärt. Det viktigaste är att så splittring, hälla salt i öppna sår och få ett så svagt och handlingsförlamat styre i Sverige som möjligt.

MSB:s Mikael Tofvesson kommenterar den hemliga rapporten till Dagens Nyheter:
"Vår bedömning är att vi i vardagen är utsatta för det här. Det här är inte krigshandlingar, utan det är mera en ny vardag i hur länder arbetar mot varandra. Att man försöker få fördelar på detta sätt."
Några medel för att motarbeta angreppen finns dock inte konstaterar Tofvesson på Twitter.
Utöver detta har samhällsdebatten totalt urartat i Sverige och samtalsklimatet är på en så dålig nivå att valrörelsen kommer präglas av ett extremt högt tonläge.

I slutändan är dock frågan om det resulterar i någon skillnad på valresultatet. Alla sidor kommer ljuga, dumpa ut alla de skandaler man sparat på senaste mandatperioden, köra med alternativa fakta och personangrepp högt som lågt. Likt med reklam blir det sannolikt en nolleffekt - alla sidor gör det och nettopåverkan blir alltså obefintlig.

Fast syftet för Ryssland är att minska legitimiteten. Dagens Nyheter igen:
"Den stora vinsten med dessa metoder, enligt Tofvesson, är att oavsett vem som vinner valet i slutändan så är den som använder de här metoderna en vinnare. Eftersom det, enligt Tofvesson, minskar legitimiteten för den som vinner valet – oavsett vem som vinner."
Och politikerföraktet och föraktet för media kommer fortsätta att stärkas. Huruvida  man ska beklaga det hela, då det är medias och politikernas eget fel är en annan femma. Det väsentliga är att det ska vara upp till svenskarna att själva skapa förakt och misstroende, inte diktaturen i Kreml.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

40 kommentarer:

 1. Litegrand på samma tema:
  https://www.theguardian.com/world/2017/dec/18/syria-white-helmets-conspiracy-theories

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Kommer Cornu klara sig från att dras med i den allt lägre debattnivån?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väl själva bottennivån?

   Radera
  2. Kommentarsfälten har fallhöjd kvar innan de når youtubenivå. Cornu själv lär inte behöva sänka sig till kvällspressnivå för att behålla läsare och gör han det får han en sämre reklamkanal för sina böcker. Så nej jag tror det kommer att hålla sig ganska bra här men med vissa utbrott av troligtvis fullt berättigad ilska.

   Radera
  3. Finns det alltså INGEN man kan lita på? MSB säger att "ja vi vill gärna säga vad som är rätt och riktigt men vi måste ha MER pengar för det" och Cornu säger sig vara på bassängens botten redan...

   Det borde liksom på Twitter finnas en sån verifieringslogga som visar att ett inlägg är av rätt åsikt, så man vet vad man kan lita på och att resten bara trollar. En slags åsiktspolis kan se till att sköta verifieringen. Kanske ska de också utföra reprimander på de som sticker ut för långt? Aschberg, har han tid måntro för ett till uppdrag?

   Radera
  4. @Herr Muffins använd ditt sunda förnuft det räcker långt.

   Radera
 4. Många kommer nog att känna stor förvirring av de olika budskapen, och ha svårt att välja. De som kommer att vinna är nog de som för fram saker som "låter bra".

  Jag känner ett antal personer, som annars verkar vara hyfsat intelligenta, som på fullt allvar tror att något är bra om det "låter bra". De bestämmer sig fort och är sedan svåra att övertyga med tråkiga fakta.

  SvaraRadera
 5. Den kanske blir smutsig men vi är vana vid Ben Dovers mamma så för oss är det business as usual!

  SvaraRadera
 6. Styrkan att sprida nyheter/rykten/fake news via Twitter/Facebooks är också dess svaghet.

  Spårbarheten är väldigt god och det finns väldigt avancerade verktyg för snabbt kartlägga nätverk, spara undan ögonblicksbilder (t.ex. fånga att konton aktiveras/inaktiveras snabbt, kontakter läggs till/blockeras osv), fånga in mönster, göra semantiska analyser och ta fram semantiska fingeravtryck (en författare bakom många konton).
  Så om samhället har beredskap och en medveten om detta finns så kanske det går att kväva i sin linda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det såna analyser tillgängliga för en vanlig dödlig att förstå?

   Radera
  2. Inte direkt men här är ett välkänt verktyg, https://www.ibm.com/us-en/marketplace/analysts-notebook

   Radera
  3. Förvisso, men även personer med140 I IQ som den här bloggens läsare, kan ju fakttiskt drabbas av konfirmationsbias.

   Radera
  4. Det var ju inte gratis precis.
   Men är det ingen bloggare som har detta som hobby, så man själv slipper jobba?
   https://medium.com/@sabrmattrics/mapping-twitter-with-nodexl-and-gephi-2d5300fdbc3b

   Radera
  5. I det gamla DDR fanns "Neues Deutschland " och DDR1 o 2 som såg att de flitiga invånarna i arbetar- och bondestaten bara fuck sig till livs statliga godkända o nyttiga positiva nyheter...

   Radera
  6. ungeför som svt och gammel media gör i sverige

   Radera
  7. Nä hä... 😁
   Det menar du väl inte @Stefan? 😜

   Radera
 7. Ja, hur ska man förhindra att åsikter som inte är politiskt korrekta sprids samtidigt som man värnar om yttrandefriheten? Det går ju inte.

  Ett alternativ är att man argumenterar mot dessa åsikter istället för att förbjuda att de yttras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra förslag. Jag ogillar såna som enbart skanderar ex "Krossa Nazismen". Bättre att säga vad man själv står för och visa med sina goda argument att den åsikten är bättre.

   Radera
 8. Så länge politikerna inte diskuterar sakfrågorna så kommer dikussionsklimatet fortsätta ned i undervegetationen. Måste vara skönt för dem att ha pekat ut en påhittad fiende för att skyla sin egna inkompetens. Vi kan nu skapa ytterligare en meta-debatt för att säkerställa att vi inte diskuterar sakfrågorna. Vilken är den egentliga troll-armén undrar man...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt är Mållgans fel!

   Radera
  2. Intressant tanke. Man kan undra vad som hänt om man hanterat invandringspolitiken som en sakfråga.

   Radera
 9. Det här är en gammal klassiker klädd i tidsandan av sociala medier och möjligheten även för en enskild person att kommunicera fakta, lögner, åsikter och uppfattningar.
  Detta är inget annat än ett utmanat politiskt etablissemangs kamp för dominans. En "yttre" påverkande makt är ett behändigt narrativ.

  Förtroendet för demokratin är nog fortsatt högt i landet, men hur demokratin företräds och tillämpas i praktiken finns det nog en hel del synpunkter på.

  Det är inga andra än de 349 folkvalda med tillhörande myndigheter som kört förtroendet för landets ledning i botten. Ryssarna behöver inte göra någonting för att minska det sk "förtroendet".

  Den absoluta majoriteten av väljare vet nog redan nu hur de skall rösta i kommande val.

  Partiers prat och löften om framtiden har intet värde, så länge man inte talar om hur det verkligen ser ut i dagsläget. Och det läget är ett direkt resultat av hur de demokratiska principerna tillämpats de senaste mandatperioderna. Vi är nu framme i läget "att det inte går att lura ett folk hela tiden".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer till fullo med föregående talare.

   För eller senare inser folk att vår omhuldade demokrati är ungefär lika representativ som "den hårda diktaturen" i Kreml. Putin kommer antagligen vinna ett omval under 2018, och det svenska etablissemanget detsamma här. Att färgen på politrukerna ändras spelar ingen som helst roll, då den förda politiken är densamma oavsett regeringsfärg.
   Den enda som skiljer är retoriken och säsongens utvalda symbolfråga, som kommer att vara designad för att återigen orsaka maximal klyvning i det svenska samhället. Divide et Impera som vanligt alltså.

   Vill för övrigt passa på att redan nu gratulera Annie Lööf till statsministerposten. Ser fram emot att höra henne tala samma nyliberala ny-språk som den bland de indoktrinerade så omåttligt populära neo-fascisten Macron.

   Radera
 10. Skönt att jag redan har bestämt sig för vilket parti som kommer att få min röst. Min pragmatism och det sunda förnuft har avgjort saken. Och nej, det är inte såssarna som avses.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt bara när resultatet blir att makten allt mer läggs i händerna på de rika.

   Radera
  2. Hur drog du den slutsatsen från Pers inlägg?

   Radera
  3. Nyckelorden "pragmatism" och "sunt förnuft".

   Radera
 11. Jag ser verkligen inte problemet...
  Svensk MSM och regering om några har lagt upp för ett ovanligt smutsigt valår. Inget ansvar taget för tidigare grova brister mm.

  Situationen är väll ändå vad Svensk media och politiker själva har skapat.

  T.o.m. Olof Palme drev otroligt "toxiska" påverkanskampanjer i t.ex. Sydafrika om jag förstått saken rätt. Dessa kampanjer/"utbildningar" gick hand i hand med DDRs mer rättframma terrorarbete innom samma "rörelse".

  Två fel ger förvisso inte ett rätt. Men jag ser Svensk identitetspolitik som grovt korrupt och lika grovt splitrande. Därmed har våra egna tjänstemän själva skapat potentialen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig. Vi kan väl bara ta det som kallas "stöd till demokratirörelser". Redan idag finansierar Sverige såna i ett antal länder, t ex Ryssland.

   Radera
  2. Bagdad-Margots palestinakamp och de dubbelstandarder hennes infantila uttalanden...

   Radera
 12. Det finns inget tvivel om att Kreml kommer att göra sitt yttersta för att som Cornu skriver strö salt i såren, men såren är tyvärr orsakade av vår egna politiska adel som tappat fotfästet totalt. I rikets andra stad kördes en klar majoritet över av det korrupta styret i fråga om trängselskatt för att finansiera fiaskot Västlänken. De syriska ingenjörerna och läkarna som skulle rädda landets pensioner visade sig vara tiotusentals vuxna afghanska barn från Iran vi fått i knät samtidigt som pensionsåldern skruvas upp flera år och polisen får fortsatt mindre resurser för att möta den kriminalitet som eskalerar i fotspåren av de senaste årens förda politik. Fokus i media läggs istället på den vita heterosexuelle mannens ondska vilken uttrycks genom dennes ibland onödigt kladdiga reaktion på karriärsugna kvinnors friska flirtande och allt - ALLT - skall lösas med högre skatter och en ohållbar nyproduktion av, av jordartsmetallslukande batterier drivna, elbilar och nedläggning av kärnkraften till rysk olje- och gasproduktions glädje.

  Jag är den siste som skulle hylla Putin men det vore ju nästan kriminellt av Ryssland att inte gripa den lågt hängande frukt som svensk politisk inkompetens utgör.

  Man kan bara drömma om ett Sverige styrt av kompetent folk som faktiskt använder de resurser vi faktiskt har i form av kunskap och företagande som finns i landet. Att bara stå och le i TV och göra handhjärtan samtidigt som vi skrämmer allt av företagande ut ur landet genom absurda skatter gör ingen glad.

  SvaraRadera
 13. Om valrörelsen blir som vanligt så blir set då här:
  3 veckor innan valet: Socialdemokraterna går ut med "Kan vi ta i hand på att vara snälla mot varandra?" Ja säger borgarna.
  2 veckor innan valet. LO går ut med "Borgarna har en vidrig människosyn."
  1 vecka innan valet. Socialdemokraterna med AB Anders Lindberg och Daniel Swedin går ut med "Borgarna (utom gulle-Annie) vill massmörda alla gamla, sjuka och barn. De är bokstavligen värre än Hitler."
  Några dagar innan valet, Hanif Bali säger "Men alltså, skärpning." Valfri sosse svarad med "Rasistnazistbasist! Gasa honom innan han mördar oss alla! Vidrig människosyn."

  Med andra namn har det varit så i alla val som jag kan minnas. Ok, jag kanske överdrivet lite, men tyvärr inte så mycket. Det enda som krävs för att en valrörelse skall bli den smutsigaste någonsin är att nägra inom borgarna svarar med samma mynt som socialdemokraterna.

  SvaraRadera
 14. Skulle inte förvåna om det kommer fram en koppling mellan Ryssland och Sverigedemokraterna lägligt inför valet, står säkert högt på Löfvens önskelista, annars har regeringen bevisat i Transportstyrelsen och Polisen att dom inte är det minsta intresserad av svensk säkerhetspolitik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du nu vill kika på banden mellan Sverigedemokratin och utländsk makt så kikar du på fel land. Tipset är att kolla banden mellan SD och Israel. Eller Soros och S.. kan vara lägligt att kika på nu lagom till att Soros blankar svenska bank aktier.

   Radera
 15. Jag undrar om man skulle kunna komma överens om detta innan valet:

  Rödgröna > 50% => Rödgröna bildar regering
  Alliansen > Rödgröna => Alliansen bildar regering
  Rödgröna > Alliansen => M och eventuellt KD bildar regering

  Då har vi ett socialistiskt alternativ, ett liberalt och ett konservativt. I praktiken är de alla sossar, men vi kan ju låtsas.

  M+KD får lägga en budget så den har lite av varje som FP+C+SD vill ha.

  SvaraRadera
 16. På tal om det. En Pavel Gamov från SD var tydligen i Ryssland och jobbade på den "kopplingen". De var hot och hugg om än det ena än andra, om han inte fick upp några lättfotade flickor på hotellrummet för lite "diskussioner". En riktig relationsbyggare med andra ord.

  SvaraRadera