Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-12-25 14:37

USA stöder ukrainskt försvar av Ukraina - vems ärenden går Ekot?

USA har gått med på att sälja pansarvärnsroboten Javelin till det internationellt erkända landet Ukrainas reguljära försvar. Kremls representanter i svensk Public Service, det sk Ekot, väljer då att publicera angriparen Rysslands linje i frågan. Att det numera finns ännu mer bevis för att det är Ryssland som invaderat Ukraina låtsas Ekot däremot inte om. Tydligen ska de tusentals stridsvagnarna av rysk modell, t ex T-72BM, som pansarvärnsroboten ska användas mot, inhandlats på ukrainska motsvarigheten till ICA och inte alls kommit från angriparen Ryssland.
Ekots utsända i Ryssland?
Enligt folkrätten har stater rätt att försvara sig mot angripare. Ukraina är i krig med Ryssland, som angripit, invaderat och annekterat delar av landet. In i sydöstra Ukraina har man skickat tusentals stridsvagnar och andra pansarfordon, mot vilka nu USA har gått med på att beväpna den av Sverige erkända nationen Ukrainas reguljäare försvar med pansarvärnsroboten Javelin.

Samtidigt har det nu framkommit att när Ryssland anföll in i Ukraina sommaren 2014 så genomförde den Ryska Federationen hundratals artilleriangrepp över gränsen från Ryssland, i vad som bara kan tolkas som bevis på den ryska aggressionen.

Kremls representanter i svensk Public Service, det sk Ekot väljer dock att publicera diktaturen i Kremls kommentarer på att USA säljer pansarvärnsvapen till Ukraina, nu efter fyra års krig. Tydligen ska pansarvärnsvapen leda till "blodbad" enligt diktaturens kreatur.

Pansarvärnsvapen har bara användning mot pansar. Förekomsten av ryska arméns T-72BM, som bara finns i Ryssland, är uppenbarligen inte några stridsvagnar köpta på ukrainska ICA, utan har bara ett ursprung. De fanns inte i sydöstra Ukraina innan den ryska invasionen. Att spränga dessa i luften leder inte till något blodbad, utan Ryska Federationen kan med lätthet dra bort dessa från ukrainsk mark, så slipper de bli sprängda.

Till skillnad mot de tusentals artilleripjäser som Ryssland fört in i sydöstra Ukraina, så kan inte pansarvärnsvapen sättas in mot civilbefolkningen. 

Enligt Wikipedia har Rysslands krig i sydöstra Ukraina nu lett till 10 303 dödade, varav 2 821 civila, och 24 778 sårade. 1 414 798 ukrainare har flytt inom Ukraina och 925 000 har flytt utomlands. I detta läget menar Ekot att om Ukraina vill förbättra sina möjligheter att försvara sig mot invasionen så leder det till "blodbad". Eller ja, Ekot väljer att säga det diktaturen i Kreml säger åt dem att säga.

Kriget i Ukraina är redan ett blodbad, lika blodigt som första världskrigets skyttegravskrig, men med färre inblandade. Ryssland har redan brutit den vapenvila som skulle gälla över jul och har beskjutit den ukrainskkontrollerade sidan om fronten

Vi ska i Sverige vara mycket oroliga för vad som skulle hända när Sverige dras in i ett krig. Ekot kommer sitta och föra ut angriparens berättelser (eng narrative) till svenska folket. Oberoden public service, betyder inte objektiv public service, bara att de inte ska gå svenska statens ärenden. Men gärna främmande makts ärenden, som i fallet diktaturen i Kreml och Ekot.

Ekot har för varje dag allt mer att jobba med för att återupprätta förtroende, men fortsätter på den inslagna vägen.

Det pågår 2017 fortarande ett mellanstatligt krig i Europa och svensk Public Service/Ekot går den angripande diktaturens ärenden.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Amen. Så är det ju. Lyckligtvis nog finns det ändå fria bloggare och andra media än svensk statsmedia att kolla på numera. Då en jag växte upp i DDR-Sverige på 70-talet beskrevs ju skribenter som hade annan fakta än regimen ville sprida , av Palme , som "kloakråttor med stora gula tänder" om jag minns rätt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är vilka som sprider de fakta som regimen vill och vilka som sprider annan fakta än regimen vill idag?

   Det kan förvisso tänkas vara så att regeringen är så naiv att man tänker att bara man sväljer kremls berättelser med hull och hår så kanske man slipper riskera att bli utsatt för deras aggression? Det låter på sätt och vis likt taktiken under andra världkriget. Skulle inte förvåna mig ifall det i förlägningen blir samma taktik ifall ryssen vill mer än att bara nå ut med sin propaganda...

   Radera
 2. Fast blodbad är väl lite vad man vill ska bli resultatet av vapen, det viktiga är väl vems blod man badar i...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej ett vapen ska neutralisera fiendens förmåga. Om det betyder att en angripare dör så är det sekundärt. I fallet pansarvagn så är det högst begränsade mängder blod vi talar om

   Radera
 3. Det märkligaste med det där är att Ekot får tag på uppgifter om beskjutning idag, men frågar inte ens någon ukrainsk representant om deras ståndpunkt rörande Javelins.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man har inte fått godkännande från Gjörwellsgatan om att fråga vad Ukraina tycker om saken.

   Radera
  2. Var farao hittar ni detta? Går ju inte att sortera nyheter på deras skitsida.

   Radera
 4. Fundera på varför nästan inga ukrainare, av de 925 000 som har flytt utomlands, valt att komma till Sverige, samtidigt som det har kommit hundratusentals till Sverige från Syrien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är en bra fråga, själv har jag helt missat att så många flytt från Ukraina trodde de i stort sett bara var interna. Skulle tro att de då återfinns i grannländer det är väl det vanligaste.

   Radera
  2. Språk, kultur och andra Ukrainare i länderna, gör att de i största grad flyr till grannländerna, som de flesta syrier också gör.

   Radera
  3. De får inte asyl i Sverige. "Inget krig där borta" heter det. Säger något om prioriteringen. Faktiskt nämnts på SVT några gånger under åren.

   Radera
  4. Sant. Att man t.ex. arrangerade fotbolls-EM 2012 Polen/ Ukraina är ett uttryck för likheten. Språkligt finns många likheter och avskyn mot kommunismen är densamma. I området runt Rzeszów sägs finnas fler ukrainare än polacker idag.
   Ang. flyende syrier så släpper deras arabiska "broderländer" inte in dem även om de är grannar. Så deras val har ju varit väldigt enkelt då.

   Radera
  5. Kan vi inte biffa upp ukrainas armé lite genom att värva några tusen krigserfarna syrier/afghaner som kan sättas in på fronten i Donbass för att spränga ryska stridsvagnar med de ny Javelin-vapnen? ^.^

   Radera
  6. Kalle P: Kanske inte Turkiet och ej heller Grekland, Makedonien, Ungern, Österrike, Tjeckien, Tyskland och Danmalk släpper in dem. Då återstår för de stackars flyktingarna att ta teleportern till Sverige eller?

   Jag tycker det är märkligt att de kan ta sig hit utan att passera ett enda säkert land där de kan söka asyl...

   Radera
  7. Anonym: Ja i antal har väl Tyskland släppt in flest syriska flyktingar. Per capita har väl Sverige släppt in flest. Metoderna att ta sig hit är väl hur många som helst. Är man väl inne i Schengen blir saker så mycket enklare. Var man landar i slutändan beror väl på rationella skäl, saker som PUT eller inte, var släktingar och bekanta finns mm mm. Ingen syrier vill väl stanna i Polen eller Ungern där befolkningen är fientlig inställd, särskilt om man har bekanta i Storbritannien Tyskland eller Sverige. Hur naturligt som helst

   Radera
  8. Kalle P: Ukrainska flyktingar kommer ju in i Schengen nästan så fort de lämnar Ukraina. Det skall nog till en bättre förklaring till varför de inte dyker upp vid svenska gränsen.

   De rationella skälen är väl att de hört att om man kommer till sverige så får de en högre materiell standard än de någonsin kunnat drömma om utan att behöva lyfta ett finger. Eller något sånt. Det är inte så att de misslyckas med att få asyl eller PUT i de länder de passerar.

   Om man bortser från att vi har ett naivt generöst system så finns det inga rationella skäl till varför folk skall fly genom land efter land efter land...

   Radera
  9. Anonym: "Ukrainska flyktingar kommer inte hit". Tja det har kommit ett antal hit och sökt asyl av olika skäl, men ukrainare brukar som regel få avslag. Det är klart att det sprider sig i leden. Det är inte värt att försöka.Däremot så har de alltid haft lätt att få arbetstillstånd i Polen, och numera hela EU. De stannar gärna i Polen eftersom det är lätt att få jobb där, språkligt gör man sig förstådd plus att man är ganska lika kulturellt sett.
   Syrier: Ja naturligtvis. Det spred sig naturligtvis väldigt snabbt att i Sverige får man PUT och att standarden och villkoren är goda. Likaså goda villkor i Tyskland, Danmark,Storbritannien etc. Dessutom är lokalbefolkningen inte lika fientligt inställda i västeuropa som dom är i f.d. östeuropa. Valet blir ju ganska enkelt.
   Det är våra politiker som har bestämt att kriget i Ukraina inte är "nog" för asylskäl men att kriget i Syrien däremot är "nog" för att bevilja asyl

   Radera
 5. Klart de enstaka bönder som vill revoltera inte nöjer sig med högafflar när de ska göra uppror.
  De har förstås köpt saker på en supermarket (Ryska vapen system som aldrig exporterats till annat land) och sedan själv snabbutbildat sig själva på en vecka eller så att att hantera högteknologiska system av system.
  UAVer för eldledning, raketartilleri brigader, Stridsvagns regementen med T72 BM, S1-Panzir, höghöjdstäckande lyftvärnssystem, mm.
  Klart är oxå att bönderna har haft gott om pengar då det handlar om miljardinvesteringar omfattande minst 100 miljarder för samtliga moderna vapensystem som använts av "rebellerna", och som aldrig exporterats ut ur Ryssland
  För Putte har självklart inte med saken att göra....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du jobbar på Ekot ser jag.

   Radera
  2. Tror du missade ironin där Lars

   Radera
  3. Va, var det ironi? Det hade jag ingen aning om? Annars kunde ju mitt eget svar varit ironi.

   Mind. Blown.

   Radera
  4. Kort ironiskt svar på ett uppenbart ironiskt inlägg brukar aldrig bli bra. Iom att det är på internet.
   Eller om jag får lov att påstå att allt detta har varit sarkasm och inte ironi. Ironisk är en person som t ex själv kör för fort och kallar nån som kör fortare för fartdåre, eller nån som är ful som kallar en annan ful, då den som är ironisk faktiskt menar vad hen påstår. Sarkasm är nåt medvetet fel påstående.
   Jag kan såklart ha fel, det hade väl isf vart ironiskt?...

   Radera
  5. Ironisk sarkasm, inte illa.

   Radera
  6. Kanske Ekot också är ironiska när de presenterar sina "nyheter"?

   Radera
 6. Hoppas verkligen man gör en kvalitativ analys av de medier som eventuellt skall ingå i Totalförsvarets psykologiska försvar.

  Vi skall ju bygga upp det - IGEN. Skall tydligen vara ett modernt Totalförsvar, men går det att göra på så mycket annorlunda sätt? Det är väl snarare så att de politiker som nu pratar om något NYTT i huvudsak är samma personer som en gång slaktade "det gamla".

  Var väldigt varsamma med SVT:s och SR:s deltagande, titta noga på individerna som styr och ställer i organisationerna. Att som tidigare ha dessa organisationer som en stöttepelare för det psykologiska försvaret kan vara att låta räven vakta hönsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En slutsats bör landa i att Public Service bör halveras i omfattning om den ska vara "oberoende" och att man istället bör starta en riktig totalförsvarskanal i radio och en i teve.

   Radera
  2. Tumme upp. 1/4-del = två tummar upp.

   Radera
 7. Ekot går inte att rädda. Lägga ner hela SR och SVT och bygg nytt från grunden med professionella ledare och medarbetare istället.

  SvaraRadera
 8. Maria P-L brukar ju av "fredsrörelsen" kallas rysslandshatare och krigshetsare så att detta skulle vara ett beställningsjobb av Kreml håller inte streck riktigt. Det står ju tom i rubriken att det handlar om Rysslands reaktion. Ursprungsartikeln finns ju publicerad ca 6 timmar tidigare:
  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6283&artikel=6849563

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. Att citera ena parten i en konflikt med tydligt angivande av källan kan i sig knappast anses vara tendentiöst. Det blir det först om den andra partens åsikter systematiskt undertrycks, vilket jag inte kan finna varit fallet så här långt. F ö är pansarvärnsrobotar mycket användbara mot alla typer av punktmål, inte bara stridsfordon.

   Radera
 9. När jag läser artikeln på ekots hemsida slås jag snarare över hur syftet måste vara att måla upp Ryssland som hotfullt.

  Även tydligt vänstervridna SVT o SR har på senare tid tydligt publicierat nyheter som bara kan ge den reaktionen.

  Förmodligen ett led i att bygga upp totalförsvaret och på sikt en förståelse för ökade utgifter, dvs skattehöjningar.

  Observera att jag ingenstans i texten nämner något om trovärdigheten i att måla upp Ryssland som hotfullt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se mitt svar ovan. Maria Persson-Lövgren är inte väl sedd bland den Kreml-vänliga vänstern i Sverige och Cornus tes kanske inte riktigt håller där.

   Radera
  2. Vems ärenden går Cornu?

   Radera
  3. Bilderberggruppen, det vet väl alla? :-)

   Radera
 10. SR/SVT är helt sjuka. Igår körde de (den sk Kunskapskanalen) ett "resereportage" från Turkiet som var en enda lång hyllning till Erdogan, utgår från att den var ett rent betsällningsjobb.

  Frågan måste ju bli VARFÖR så gott som alla av riksdagens partier anser att garanterad skatteförsörjning av denna propagandaapparat är en god tanke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du någon länk? Nyfiken.

   Radera
  2. Bör ha varit detta:

   https://www.kunskapskanalen.se/program/3200/turkiet-med-simon-reeve-avsnitt-1

   Radera
 11. Hur skulle världen se ut, utan USA? Ganska läskig tror jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmh. +1 på den

   Här passar ett gammalt citat av Churchill om hur demokrati, trots sina fel o brister är bättre än alternativen.

   Vilket inte betyder att den inte kan förbätttras... Bara att man skall vara medvdten om att socialistiska irrläror inte ger bättre lösningar.

   Radera
 12. "Pansarvärnsvapen har bara användning mot pansar."
  "så kan inte pansarvärnsvapen sättas in mot civilbefolkningen."

  Nu är ju inte det helt sant då Javelin används inte bara som pansarvärnsvapen utan är mer motsvarande en GRG i den bemärkelsen att den används mot både trupp, fortifikationer, och pansar. Det är en väldigt dyr GRG men likväl en GRG-motsvarande. Den skall för övrigt ha en väldigt god verkan mot modernt pansar så det kommer bli intressant att se vilken verkan den har mot ICA handlarnas T-72 sortiment...

  SvaraRadera
 13. Sen sitter folk och undrar varför man är för skattesänkningar..

  SvaraRadera