Aktuellt

Huawei hade full åtkomst till nederländska teleoperatörerna KPN - kunde avlyssna premiärministern

Nederlänsk press meddelar att den stora nederländska mobilteleoperatören KPN upptäckte att kinesiska Huawei hade full åtkost till operatören...

2017-12-23 12:04

Umeå Universitet sätter ner foten mot anmälan till arbetsgivaren

I ett allt mer hysteriskt, intolerant och polariserat Sverige anmäls numera individer till arbetsgivare, kunder och uppdragsgivare när de sagt eller gjort något som av någon bedöms som olämpligt. Prefekt Mikael Henningsson vid institutionen för psykologi visar nu var skåpet ska stå efter att fackföreningen Saco anmält en lektor vid institutionen till arbetsgivaren för (enligt dem) olämpligt nyttjande av yttrandefriheten.
Lektor Mattias Lundberg ska ha uttryckt åsikter som fackförbundet Saco inte uppskattade. Fackföreningen skvallrade då för arbetsgivaren, genom att skicka ett brev till prefekt Mikael Henningsson vid institutionen för psykologi, vilket Lundberg bemöter på sin blogg.

Prefekten Henningsson har nu satt ner foten och svaret kan ni se ovan eller läsa om hos Lundbergs blogg här. Arbetsgivaren står upp för Lundbergs rätt att ha privata åsikter, utan detta ska drabba honom med bestraffning från arbetsgivaren.

Man kunde önska att fler uppdragsgivare och arbetsgivare visar denna sorts ryggrad och står upp för demokratiska värderingar och ett fritt samtal, där ingen riskerar att arbetsgivare eller uppdragsgivare kontaktas för att en person har en avvikande åsikt i något ämne. 

Att sedan det var en fackförening som kontaktade en arbetsgivare i hopp om att bestraffning skulle utföras är än mer intressant. Nu är dock universitetens uppdrag trefaldigt - forskning, utbildning och att delta i samhället. Till det senare ingår just att uttala sig om saker och ting.

Nu lär inte detta dock vara slutet för anmälningar, utan personer kommer fortsätta att anmälas till arbetsgivare och uppdragsgivare. Intoleransen för att personer kan tycka annorlunda än en själv fortsätter  i Sverige. Folk kommer bli av med uppdrag och bli av med jobbet även fortsättningsvis. Tanken är väl att folk ska byta åsikt efter att de fått sparken och fått sitt liv förstört och inkomst utplånad för att någon inte kan skilja på sak och person. Eller så är det så enkelt att man vill begränsa yttrandefriheten genom att instifta rädsla att uttrycka sig fritt även inom lagens gränser. Då vill man gärna statuera exempel att kunna hota med, men i fallet Mattias Lundberg gick det alltså inte.

Låt nu arbetsgivare och uppdragsgivare komma ihåg den här lätt omskrivna citatet:
"I egenskap av anställd har [den anställde] precis som alla andra medborgare en grundlagsskyddad rätt att uttrycka sina privata åsikter i de sammanhang den anställde önskar."
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

19 kommentarer:

 1. Lundbergs blogg är väldigt rörig. Är det nån som vill hjälpa mig hitta hans ursprungliga blogginlägg som startade allt detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda inläggen finns länkade längst ner på http://www.mynewsdesk.com/se/mattiaslundberg/pressreleases/foersoeker-ni-begraensa-min-aasikts-och-yttrandefrihet-oeppet-brev-till-heike-erkers-foerbundsordfoerande-i-akademikerfoerbundet-ssr-2330890?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=Subscription&utm_content=current_news

   Radera
 2. Wow. Så det har kommit hit också. Bra om än förvånande, men all heder till arbetsgivaren i det här fallet att stå på sig för balans och inte vika sig för "toxic environment" och skvaller påtalandet. Märkligt att ett fackförbund gör sånt.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det är viktigt i många sammanhang att påpeka att Marx lärjungar i över halvannat århundrade arbetat på att störta den västerländska civilisationen för att ersätta den med sin egen diktatur. Det är ingen konspiration, de har ofta varit helt öppna med sina mordplaner.

  Kungälvs kommun har för övrigt valt röda stjärnan på en bekräftaknapp i sitt nya skolsystem, unikum. I en cynisk jämförelse med röda stjärnan är hakkorset en god symbol. Endast tjugo miljoner liv på sitt samvete mot röda stjärnans hundra miljoner släckta människoliv. Nittonhundratalet var fruktansvärt på många vis och ett exempel på att man inte skall generalisera eller medelvärdesbilda.

  Förmodligen är det ett av alla onda arv av Hitlers framfart att Marx och hans lärjungar ofta anses rumsrena.

  SvaraRadera
 4. Anmälningsbenägenheten, har iaf. ökat inom detta område.
  Satans DDR mentalitet.

  SvaraRadera
 5. Det blev värre iom liberaliseringen av ekonomin, där skolor och andra offentliga verksamheter i privat regi tystar personal. De privat anställda omfattas ju inte på samma sätt av yttrandefriheten.

  Är man misshaglig på olika mediaformat kan man få sparken av sin arbetsgivare.


  Offentlig sektor har länge haft högre i tak, men det börjar krympa.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Offentligt finansierade verksamheter som skolor etc omfattas numera av offentlighetsprincipen o meddelarfriheten

   Radera
 6. DDR DDR...
  Detta land försvann inte 9:e November 1989 utan valda delar av dess statsapparat och ministeriet för statssäkerhetstjänst tog bara färjan från Sassnitz till Trelleborg i SDR... 😁

  SvaraRadera
 7. SSR är väl ett av SACO:s "rödare" förbund...
  För något år sedan var ordf för LR Stund samtidigt ordf för VPK Västra Södermalm... 😁

  SvaraRadera
 8. I princip är det väl ovesäntligt. Kan ändå inte låta bli att undra vad den ursprungliga sakfrågan gällde?

  SvaraRadera
 9. Även att sätta ner foten idag är djärvt. Starkt gjort!

  SvaraRadera
 10. Jag blir så förbannad när jag ser vad som händer i mitt eget land. " Högt i tak?". Forget it. Mina förfäder vrider sig i sina gravar. Sverige är på dekis. Ingen ärlighet. Ingen respekt för andra. Bara låghet, feghet, rädsla och anpasslighet. Vart tog civilkuraget och vikingalynnet vägen? Sverige kommer att gå under.

  SvaraRadera
 11. Tämligen frigörande att läsa det svaret. Går liksom inte att missförstå.

  SvaraRadera
 12. Ahh, underbart; sannerligen är skadeglädje den *enda* glädjen.  SACO kan dra dit pepparn växer.

  SvaraRadera
 13. Skön julklapp att läsa detta

  SvaraRadera
 14. Bekräftar min bild av att fackförbunden spelat ut sin roll för många år sedan.

  Nu motarbetar de de anställda för sin egen politiska agenda.

  SvaraRadera
 15. I mitt samhälle, utanför Sveriges gränser, sökte en fd Sverigedemokrat och sålunda svensk medborgare, jobbet som kommundirektör,och fick det. Döm om min förvåning då vänstermänniskorna påbörjade ett drev med hjälp av lokaltidningarna för att stoppa denna utnämning. Heder åt de styrande i kommunen som ignorerade denna häxjakt. Nämnda fd Sverigedemokrat har skött jobbet till full belåtenhet, häxjakten har ebbat ut.

  SvaraRadera