Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2017-12-20 12:27

Tyska Bild: Ryssland övade anfall mot Sverige under Zapad 17

Diktaturen i Ryssland lät sin militär öva anfall mot Sverige under en stora ryska anfallsövningen Zapad 17 i september, som omfattade mer än 120 000 man. Det framgår av uppgifter från underrättelsetjänster till tyska Bild.
Ryskt försök att låtsas lufttanka ett kärnvapenbärande strategiskt bombflygplan av typen Tu-95 Bear under ryska flottans propagandadag i S:t Petersburg i somras.
Journalisten Julian Röpke skriver i ett omfattande reportage hos tyska Bild att Ryssland övade anfall mot Sverige under Zapad 17. Specifikt övade man bombningar av svenska flygbaser med ballistiska robotar av Iskandertyp, dvs distansbekämpning av en sort vi idag helt saknar möjlighet att försvara oss mot.
"According to the interviewed Western intelligence sources, Sweden and Finland would come under attack in the case of a real war against NATO. These attacks were also rehearsed in September. “We know that, in case of a war with NATO, Russia would not expect Sweden and Finland to remain neutral, although they are not part of NATO. Stockholm and Helsinki would allow NATO aircraft to use their airfields and so on”. The source alleged that most Swedish and southern Finish air fields would therefore come under Iskander missile attacks."
Även Finland anfölls alltså i övningsmoment och någon neutralitet eller alliansfrihet spelade alltså noll roll.

Därtill övades fullskaligt anfall mot Sverige och flera andra västerländska länder.
"According to these sources, the drill rehearsed the capture of the Baltic states (and Belarus) as well as a “shock campaign” against Western European NATO nations such as Germany and the Netherlands, but also against Poland, Norway and the non-aligned states of Sweden and Finland."
Anfallsövningen övade alltså specifikt anfall mot Sverige, men också mot norra Finland och Nordnorge, förutom att man anföll Baltikum, Tyskland och Polen.

När anfall mot Nordnorge och Finland övades skedde det med intransporterad trupp från andra delar av Ryssland.

Övningen omfattade mer än 100 000 soldater från det reguljära vapenslagen, plus ytterligare 20 000 personer ur inrikestrupperna, plus förband från underrättelsetjänsten och gränsskyddet FSB, samt motsvarigheten till ryska MSB. Totalt handlade det om långt mer än 120 000 man.

Detta är den verklighet Sverige har att förhålla sig till. Vi har en diktatur som granne, som övar att massivt anfalla oss och våra grannar utan förvarning.

Artikeln i Bild har snygg infografik som visar anfallsriktningarna. Tyskland och Nederländerna anfölls via strategiskt bombflyg över Nordsjön, likt Tu-95 Bear på fotot ovan, medan Sverige främst anfölls med Iskanderrobotar från den ryska exklaven i Königsberg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

74 kommentarer:

 1. Finns infografiken online?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var ju i toppen av artikeln... :)

   Med en räckvidd på 40 mil eller mera, så är inga svenska baser skyddade mot Iskander. Vi kanske ska hyra in oss på norska baser vid hot om ofred?

   Radera
  2. eller se till att de inte ser ngt genom att bekämpa fjärrspaningsförbanden som krävs för målinmätning.

   Radera
  3. Är de inte redan inmätta och färdiga? Det gör man väl oftast i fredstid som krigsförberedande aktiviteter.

   Radera
  4. Den taktiken är välkänd så därför görs olika typer motåtgärder, skenmål och maskeringar som måste fjärrspanas t.ex. via UAV:er. Ett framtida högprioriterat mål är förstås de framtida LV-batterierna.
   Det har framkommit lite historisk fakta från RB 68, t.ex. var de hårdgjorda förberedda grupperingsplatserna så hemliga det inte fick övas på överhuvudtaget i fredstid, inte besökas av uniformerad personal och mycket hög sekretess.

   Radera

 2. Jobbannons hos Säkerhetspolisen: "Säkerhetslogganalytiker"

  "För tjänsten krävs att du har:
  ... • God förmåga att uttrycka sig (sic!) väl i tal och skrift"
  ... • Erfarenhet av att kvalitetsgranskat och tolka logginnehåll"
  ('att HA kvalitetsgranskat' eller 'att KVALITETSGRANSKA')

  http://sakerhetspolisen.se/om-sakerhetspolisen/arbeta-vid-sakerhetspolisen/lediga-jobb/2017-12-13-sakerhetslogganalytiker.html

  We got this.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Annonsen kanske är skriven, av den person. Som blev tvungen, att ställa sin plats till förfogande. Pga ovan nämnda krav :)

   Radera
 3. Det verkar onekligen som att Nato-medlemskap inte skyddar mot den här typen av icke-anfall.

  SvaraRadera
 4. Hej

  Redan för ett antal årtionden sen så skulle man allt som Bildzeitung skrev ta med en STOR nypa salt...antar att man nu behöver en helt saltgruva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Cnn och Haaretz är bättre va?

   Radera
 5. Nu kanske inte "Bild Zeitung" är den största "sanningssägaren" utan mera en sensationsboulevard... ;-)
  Hade artikeln stått i mer välrennomerade Die Zeit el FAZ så...

  Men allvarligt ändå och BRA att du skriver Köningsberg i.st.f "Kaliningrad" som de gör på SR o SVT

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säger du Lutetia, Byzantion och Dadu också?

   Radera
  2. Abessinien, Tripolitanien och Cyrenaika! ;-)
   Böhmen, Mähren Silesien... Ruthenien, Moldova, Transnistrien, Galicien, Transkarpatien..
   Trans-Jordanien och Cis-Jordanien!
   Venetien, Süd-Tirol

   Ergo: Det heter historiskt Königsberg och inte "Kaliningrad"!

   Säger du fortfarande "Jugoslavien" ( SFRJ ) eller Serbien, Kroatien, Makedonien, Slovenien, Bosnien-Herzegovina, Kosovo.. ?

   Radera
  3. Om jag paratar historiskt sett så ja, men lars inlägg behandlade nåt som hände I höstas och då är det lämpligast att saga Kaliningrad.

   Radera
  4. Problemet är inte att Ryssland sitter I Kaliningrad utan vilka som sitter I Kreml.

   Radera
  5. Ute i "stora världen" - den på andra sidan Sundet ni vet ;-) - är det betydligt vanligare att man refererar och identifierar sig till det lokala namnet.

   Fråga gärna en Bayrarre VAD denne identifierar sig som.. ?

   En f.d utrikesminister (S) uttryckte sig så sent som 1987 att Estland, Lettland och Litauen inte fanns eller något i den stilen.. ;-)

   http://www.kristianstadsbladet.se/david-andersson/sanningen-om-baltikum/

   Radera
  6. Verkar väl inkonsekvent att blanda in Kosovo i Jugoslavien.

   Det var ju en autonom provins, till skillnad från de övriga uppräknade som var delrepubliker.

   Antingen räknar du INTE upp Kosovo, eller så får du räkna upp både Kosovo OCH Vojvodina som hade samma status som Kosovo inom Jugoslavien.

   Eller så beter du dig som en vanlig människa och pratar begripligt.

   Radera
  7. @Ben!

   Sorry! Glömde Vojvodina...

   Radera
  8. Ska vi hålla oss till de tidigare namnen så borde det dessutom heta "Kosovo och Metohija" och inte bara Kosovo.

   Radera
  9. Ta upp det där med en serb och få en helt ny uppsättning tänder.

   Radera
  10. @Ben !
   Har jag något i det jag skrivit påstått att Kosovo inte skulle tillhöra Serbien ? ;-)

   Amselfeld 1389...

   På sätt och vis kanske utgången gav upphov till de Österrikisk-Ungerska "Militärgrenze" för att skydda Europa och kristendomen från Orienten och islam...
   Dvs en länk rakt in i våra dagar...

   Radera
  11. Amselfeld? Kosovo Polje hette det på kartorna, åtminstone på min tid.

   Ja, för all del, om alla såna där Eurabia-svamlare kunde ge sig ut och dö förgäves på nåt jävla slagfält istället för att lägga ut texten till alla som vill lyssna hade jag uppskattat det.

   För övrigt var jag med när kolkraftverken på Kosovo Polje brann ner. Där var en hel tank med hydrazin (googla det) som ingen visste var den fanns, bl a. Det var lite svettigare än en tur till Ullared vill jag lova.

   Radera
  12. Det heter Königsberg, Danzig etc på svenska och har så gjort i många hundra år. Att de lokalt kallar det annorlunda är deras sak, vilken kanske även blir vår, tex Stoggolm kunde bli Solzjenitsyn. Så kunde papegojorna där ha något att fundera över.

   Radera
  13. Nu är det väl så att vi i Sverige numera säger "Gdansk" istället för "Danzig" kanske.

   Även om Danziger gatt, som konstigt nog ligger i Sthlms skärgård och inte alls i närheten av Gdansk, fortfarande heter just Danziger gatt.

   Men hamnstaden i Polen heter alltså Gdansk numera, även på svenska.

   Radera
  14. I min ägo har jag en ärvd kartbok från 1942...
   Jag brukar använda de namn som finns i denna..
   ;-)

   "Eurabia-svamlare"?

   Radera
  15. @Ben !

   https://www.youtube.com/watch?v=xQHZpCIUsf0

   https://www.youtube.com/watch?v=k4qqI3ckCSk

   Radera
 6. Rysslands ekonomi torde vara oerhört pressad av det enorma militärindustriella komplexet. Det är ekonomin som avgör vem som vinner krig. För varje år blir Ryssland fattigare och svagare med en så enorm kvarnsten kring halsen.

  Det gäller givetvis USA också som blir allt mer skuldsatt för varje år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Putin sitter vid makten så länge som ryssarna har det varmt , inte går hungriga och kan köpa nya tvättmaskiner, iphones och beg tyska "premium"bilar..

   Dvs så länge råvaror som olja mm kan inbringa $ och € till Kreml och betalningssystem fungerar..

   Radera
  2. Och även när intäkterna tryter, så kommer den gemene ryssen på gatan att lita på Putin. Umbäranden är inte främmande för en nation där de allra flesta familjer förlorat familjemedlemmar i det stora fosterländska kriget.

   Radera
  3. Stämmer!
   Där man heller inte är lika beroende av modern teknik för att göra och lagra kompott, surkål mm.

   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6791975

   Radera
  4. Nej, vi såg ju alla vilket enormt förtroende Jeltsin åtnjöt senast pengarna blev värdelösa, fabrikerna stängde och lönerna uteblev.

   Radera
  5. Gjorde vi? Ryssarna lämnade landet och de som var kvar jämrade sig?

   Radera
  6. Jag var givetvis sarkastisk.

   Radera
  7. Irony? That's like silvery, but less shiny?

   Radera
  8. Med risk för att bryta mot Godwins lag här, men man kan kanske dra paraleller här till Tyskland tidigare som visste att de inte kunde klara ett långvarigt krig och därför inriktade sig på att slå hårt och fort, men även när det började hetta till slå till först för att de andra inte skulle hinna förbereda sig.

   Radera
  9. Intressant dock i srtikeln där de spekulerar vad som räknas som en "röd linje" Regimförändring i t.ex. Vitryssland men Svenskt eller finskt medlemskap i NATO verkar vara acceptabelt om ej önskvärt.

   Radera
  10. @gbd crvx Om Sverige och/eller Finland går med i NATO, så kommer Ryssland att grymta. Men de kommer likväl att acceptera faktum. Som en följd av NATO-medlemskap kommer Ryssland då att inkludera Sverige och Finland i sin krigsplanering, och det är egentligen inte så underligt tycker jag.

   Radera
  11. Fast det verkar ju som om vi redan är med i deras krigsplanering.

   Radera
  12. Det är väl fint att de är inkluderande och later oss vara med att leka?

   Radera
  13. Självklart finns vi med i planen redan idag, men som NATO-land är det okej för Ryssland att vara öppna med att de ser oss och Finland som motståndare i en konflikt.

   Radera
 7. Den eviga freden ger alltid en ond baksmälla.

  SvaraRadera
 8. Cornu vet att Sverige inte är alliansfritt, de flesta läsarna vet att Sverige inte är alliansfritt, USA vet att Sverige inte är alliansfritt.

  Varför kräver vi att Ryssland inte ska veta att Sverige inte är alliansfritt? ;)

  SvaraRadera
 9. Det ter sig väl ganska självklart att man antar att Sverige och Finland tillhör USA vid ett krig, med tanke på de politiska beslut som tagits i respektive land? Så det kan väl knappast förvåna någon att man då även behöver öva på att jämna våra länder med marken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tror dom skulle sluta öva (och planera) det ifall vi rev typ värdlandsavtalet, eller?

   Radera
  2. Det sa jag inte. Men hade man haft en god relation till Ryssland hade man ju inte behövt gissa.

   Radera
  3. Det sa jag inte. Men hade man haft en god relation till Ryssland hade man inte behövt gissa.

   Radera
  4. Om det blir krig - kommer S att kasta ut MP ur regeringen då för att kunna släppa in USA? Frågar åt en kompis.

   Radera
  5. ...och om rånoffret gett rånaren pengarna direkt hade inte rånaren behövt använda våld.

   Radera
  6. @Tova:

   Du ursäktade Rysslands agerande med ett antal "politiska beslut" i Finland och Sverige. Vän av ordning frågar sig då så klart:

   1. Vilka är dess politiska beslut? Lista dem gärna.
   2. Skulle det gå att ändra på situationen genom att ändra dessa politiska beslut. Det kan du svara ja/nej på.

   Eller så var det bara gammalt vanligt svammel och flum, och då kommer du så klart inte att svara på frågan.

   Radera
  7. Ben, värdlandsavtalet samt inköp av urusla amerikanska patriot system, samt svenskt deltagande i den nynazistiska statskuppen i Ukraina samt utbildande av "moderata rebeller" i Syrien? Stationering av svenska trupper i Afghanistan?

   Aurora övningen i Skåne i år? Sveriges informella samarbete med 6 eyes?

   Överallt deltar Sverige glatt som en medlem i imperiet. Sverige är en av de ledande imperiella nationerna . Att i det läget hävda alliansfrihet är ett hyckleri som borde vara uppenbart för alla.

   Radera
  8. Känns som Tova Wallenberg och Pierre-Emil är s.k. sock-puppets?

   Radera
  9. imperiella nationerna? elegant? knappast. Svenska? tveksamt.

   Radera
  10. @Ben Dover

   Som Pierre-Emil ovan påpekade finns det en rad olika politiska beslut som fattats av svenska beslutsfattare som Ryssland är starkt kritiska emot. Är det då så konstigt att Ryssland ifrågasätter vems ärenden vi går?

   För mig är det ju helt uppenbart att om det skulle bli krig mellan USA-RU så skulle Sverige välja att alliera sig med USA. Håller du inte med?

   Radera
 10. Apropå sånt hät så vill jag framhålla följande:

  https://www.nyatider.nu/jan-myrdal-och-nya-tider-pa-antiglobalistisk-konferens-med-moldaviens-president/

  Det måste varit världens konstigaste middag efteråt.

  SvaraRadera
 11. Om det börjar mullra i öster och NATO är angripet av någon stollerysk regim så upphör Kaliningrad-exklaven, Pskov-området och andra befästa/uppmarschområden att existera efter massiva missilangrepp. Ett dygn senare har NATO totalt luftherravälde och ett dygn ytterligare finns inte ryska konventionella stridskrafter kvar i någon operativ mening.

  Sedan kan ju Kreml gå över på nukisarna, men det innebär definitivt avslut för Ryssland för all mäsnklig framtid. De kan inte vinna även om Väst blir illa tilltygat.

  Grejen ligger i att väsnas, skrämmas, gläfsa och försöka separera ut de svaga för vidare hantering, mer räcker det inte till.

  Med SE och FIN i NATO finns inga potentiellt svaga punkter. Det blir over-and-out vilket gör att tanken hejdas innan den blir realitet. Med SE och FIN utanför så kan man ju teoretiskt tänka sig att hitta ett scenario där man kan komma undan med aggression mot SE och FIN utan att NATO blir direkt involverat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt vad du var en buzzkill då. Nu tar du ju bort all form av underlag för MÖP-diskussioner... ;)

   Radera
 12. Det sa jag inte. Men hade man haft en god relation till Ryssland hade man inte behövt gissa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ska Sverige göra för att få en god relation till Ryssland, då?

   Radera
  2. Ha ett riktigt starkt försvar och god neutralitet. Och lika goda affärsförbindelser som med kommunistiska diktaturen Kina.

   Radera
 13. Det är något som inte stämmer här, ni är så rädda för ryssarna att ni håller på att skita ner er och ändå har ni monterat ner ert försvar. Är ni underbegåvade eller vad är det för fel på er?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha ha, citera i detalj alla tecken på rädsla du ser i inlägget och kommentarerna tack.

   Radera
  2. Ben Dover = musen som röt.

   Radera
  3. Två miljoner ryssar kan inte ha fel, skaffa dig AIDs du också.

   Radera
  4. Tja, artikeln togs upp I huvudsadsbladet också, så man oroar sig nog också I Finland:

   https://www.hbl.fi/artikel/ryssland-ovade-pa-att-bomba-stader-i-finland/

   Radera
  5. Dessutom så verkar ju finska FM fundera på att ha inryckning oftare,vilket tyder på att man oroar sig.

   https://svenska.yle.fi/artikel/2017/09/02/ksml-inryckning-till-och-med-fyra-ganger-per-ar-i-framtiden

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Fredsbubblan har spruckit?

  SvaraRadera
 16. När ska ni komma ur bubblan och inse att världen inte består av enbart en god och en ond sida? Det finns fler nyanser mina herrar!!

  SvaraRadera
 17. Ett klarläggande från gruppen "Stoppa Aurora", regeringspartiet Miljöpartiet eller andra ledare från den svenska "fredsrörelsen" hade varit klädsamt.

  I september var man mycket bekymrad över att ett scenarie hade stora likheter med Ryssland som potentiell angripare.

  Ser "fredsrörelsen" några problem med att Sverige och Finland slaktas Zapad 17? I så fall vill jag gärna höra protester från dem mot Ryssland, och då särskilt från regeringspartiet Miljöpartiet som protesterade mot Aurora.

  SvaraRadera
 18. Ho-ho-ho ryssarna har inte en chans med Margots doktrin om support till våra grannländer i händelse av en ev. Attack mot dessa, lagringen av ärtsoppa pågår för fullt och Som ska räcka för 3 månaders gasattack?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3 månaders gas attack? Pga all ärtsoppa menar du?

   Radera