Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-12-29 11:11

Teaser för Den blomstertid nu kommer

Crazy Pictures första riktiga långfilm ska nu vara färdiginspelad och biopremiär blir till sommaren. Filmens estetik tilltalar nog många läsare av mina böcker, och jag vet att regissören är en av mina läsare. Så håll till godo.

Enligt uppgifter ska den innehålla en del moment som påminner en hel del om olika böcker från mig, rent av "rena stölder". Låter således skitbra. Vad gäller "stölder" så kan det direkt avfärdas. Att inspireras från olika håll är inte stöld, det är research och popkulturell allmänbildning. Wilson Mizner sade det bäst:
"If you steal from one author it's plagiarism; if you steal from many it's research." - Wilson Mizner
De som uppfattar något som stöld eller plagiat är antagligen bara dåligt belästa och missar att liknande inslag kan existera hos dussintals verk, men har själva bara tagit del av ett av dem. Ser man scenen med den kraschande helikoptern ovan så finns en liknande sekvens exempelvis i The English Patient. Springa bort från något genom en tunnel bärande ett barn i famnen kan man exempelvis hitta i Aliens.

Idag är det helt enkelt nästan omöjligt att hitta något ingen gjort någonstans tidigare. Det innebär inte att det vare sig är stöld eller plagiarism.

Tvärt om kan uppenbara likheter, som inte kan vara en slump, istället ses som en hyllning till förebilden.

Jag ser fram emot filmen. Så länge ska ni förstås läsa Midvintermörker, Stjärnklart eller Höstsol, om ni inte redan gjort det.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

17 kommentarer:

 1. Ser fram emot filmatiseringen av en viss bloggares böcker !
  ;-)

  Lägg bara till lite tema eller koppling till andra europeiska länder så att de går att exportera och du har en "blockbuster" som gör dig ekonomiskt oberoende ! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Dock krävs väl en ganska stor budget för att göra dem rättvisa? Väntar dock spänt!

   Radera
  2. Bengt, när man inte vet vad man talar om är det bättre att tiga still. Jag vet exempelvis vilka belopp man som författare får vid en filmproduktion och du kan nog drömma vidare om ditt "ekonomiskt oberoende".

   Radera
  3. Tja, det är väl ändå rätt så få författare som helt kan leva på sitt skrivande i Sverige idag... Guillou undantagen men hans alster... tja... Genren "billiga agentromaner" på svenska är ju fylld och de lämnade inte något större avtryck hos mig när jag plöjt igenom dem...

   Sedan så finns ju Mankell vars böcker blivit filmatiserade och nått en större publik

   Ekonomiskt "oberoende" kan man ju vara på olika sätt. En fast garanterad inkomst är ju inte att förakta och kan man förvalta de intäkter man har från exv. royalties mm så att de ger en avkastning på långsiktigt 4-5% kan man ta det lite lugnare.

   Med "ekonomiskt oberoende" avsåg jag INTE excesser likt "Jisander & Co" eller "pensionsgamarna på Allra...
   ;-)

   Det gäller att göra sig av med de blodsugande mellanhänderna som inte tillför något... En viss Ingvar har blivit miljardär på detta!

   Radera
  4. Vi är någonstans mellan 50-100 författare som kan leva på våran bokförsäljning i Sverige. Långt fler än Mankell och Guillou.

   Radera
  5. Sedan så finns ju även en kvinnlig svensk författare i genren "deckare" som sålt några miljoner ex. och som även visst förekommit i den "kolorerade skvallerpressen"...

   Och hon lär ju ha sitt på det torra ekonomiskt... :-)

   Radera
 2. Intressant.
  Ser ut att vara en bra produktion.
  Hoppas att den innehåller det karga realistiska pangljuden istället för det hollywodska, så kan man gå igång på riktigt.

  SvaraRadera
 3. good artist copy great artists steal - s jobs

  SvaraRadera
 4. Vad handlar filmen om? Rysk attack? Utomjordingar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av skadan på bron att döma, ser det ut att vara transsexuella autist-same-golems.

   Radera
 5. Åh snälla, snälla, snällaaaa, låt den inte vara "pajjig". Det vore underbart om vi kunde få se en BRA, VÄLPRODUCERAD, svensk action/triller-film.
  Trailern ser mycket lovande ut. *håller tummarna* Gôtt med hesa Fredrik på slutet. =D

  SvaraRadera
 6. Fast du har ju stulit från Operation Garbo så det är väl isåfall de upphovsmännen som bör uttala sig i den mån de lever.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså. Vad exakt har jag stulit. Varsågod att visa.

   Radera