Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-12-31 11:33

Tänk på de små barnen!

Eventuellt kan den svenska bostadsbubblan ha spruckit. Det finns ingen som helst glädje i det, då situationen kunde undvikits om beslutsfattare lyssnat på varningarna. Vi kommer alla drabbas, en del mer, andra mindre. Och många helt oskyldiga, nämligen barn till föräldrar med utmanat omdöme, kommer drabbas hårt.
Rubriken är närmast ideomatisk, men är faktiskt inte ironiskt satt. Möjligen meta-ironiskt.

Den svenska bostadsbubblan kanske har spruckit. Jag tror dock att vi får en upprekyl i vår, en tjurfälla, innan den stora proppen av nybyggda lägenheter översvämmar marknaden och i första steget bostadsspekulanterna åker på en rejäl smäll. Det kan också vara så att allt blir "normalt" igen i vår och priserna fortsätter upp med 5-10-20-50% om året. Räcker det som reservation för att utfallet inte är säkert?

Syftet med att i alla dessa år skrivit om bostadsbubblan är inte att få rätt, och jag känner inte någon som helst glädje eller stolthet om jag får det. Lika lite som att skriva om krigsrisk med Ryssland skulle ge mig någon glädje om Sverige hamnar i krig. Jag kan leva med att bli hånad och bespottad, och har gjort det så länge jag drivit bloggen. Så länge problemen kan dämpas eller helt undvikas.

Syftet med att skriva om potentiella risker och problem är att hindra dessa från att inträffa, alternativt begränsa skadan. Syftet är alltså att få fel - jag vill ha fel i allt jag skriver.

Spricker nu bostadsbubblan kommer vi alla drabbas. Ingen kommer undan, om inte annat kommer vi ha bekanta som drabbas och vi får alla betala det via skatten eller förlorade pengar på banken i någon form.

Problemen kan bli gigantiska. 90-talskrisen blir som en mild bris i jämförelse, med tanke på siffrorna vi pratar om den här gången.

Många enskilda hushåll kommer drabbas personligen. När bostadsbankomaten dras åt och firandet över att man får betalt för att bo byts över i att festen ska betalas kommer många förhållanden inte klara stressen. Där kommer de flesta och största förlorarna hittas - de som på grund av "de vanliga orsakerna" tvingas flytta när de ligger med förlust på bostadsmarknaden. Som vuxna får de kanske skylla sig själva att få sin privatekonomi ödelagd i 10 år (när de väl beviljats skuldsanering), men deras barn är faktiskt oskyldiga och kommer drabbas av föräldrarnas utmanade ekonomiska omdöme. 

Jag vet att det finns läsare som kan vittna om hur det var att vara barn till en av dessa familjer det gick rent åt helvete för under 90-talskrisen. Tack och lov finns det ju gott om secondhandbutiker numera, så kläder ska de väl lyckas ordna till barnen åtminstone.

Beslutsfattare kunde för länge sedan hindrat situationen från att uppkomma. Istället höll främst alliansregeringen händerna för öronen och låtsades som ingenting och pumpade upp hushållens skuldbubbla och bostadsbubblan maximalt via olika riktade politiska åtgärder som bara kunde få den här effekten. Sosseriet fortsatte sedan, men började dra åt samtidigt som det pumpades ut nya bostäder projekterade under alliansen. Men som vanligt med politiska åtgärder alldeles för sent. Åtgärder ska vara proaktiva, inte reaktiva, men ingen tackar den som hindrar en kris från att någonsin uppstå. Alla kunde se varthän det var på väg, men valde att inte göra detta.

Det enda vi lär oss av historien är att vi inte lär oss något av historien. De flesta som köpt bostäder de senaste 10 åren var inte på bostadsmarknaden på 80- och 90-talet. Lärdomarna fanns, vi valde att inte lyssna på dem.

Nu får vi hoppas att jag fortsätter ha fel. För allas skull.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

115 kommentarer:

 1. Den tidigare hyllade Fredrik Reinfeldt visade sig vara en katastrof för Sverige. Hans efterföljare är ju inte heller något annat. Vad har detta arma land förtjänat för att få dessa "landsfäder" i sitt sköte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det var snarare The Borg som agerade oansvarigt. När fastighetsskatten togs bort efter valsegern 2006 så var förslaget att samtidigt försämra ränteavdraget. Just den senare biten var dock inte Borg intresserad av, men efter valförlusten 2014 så blev det ett helt annat ljud i skällan hos Borg. Att säga en sak för att bli omvald samtidigt som det skadar landet är inte en trevlig egenskap hos en politiker.

   Radera
  2. Detsamma gäller hans vapendragare, han med hästsvansen, som helt avsiktligt och med intention såg till att skuldbördan kunde öka - konsumtionen skulle hållas hög

   Radera
  3. Reinfeldt var ansiktet och den medkännande Moderata partiledaren som sålde in "Nya Moderaterna" 2006; fram tills delar av den grupp som skapat "Nya Moderaterna" föll av kvisten hade han inte så hemskt mycket att göra med den aktuella politiken, som exempel är uppgörelsen 2011 med Miljöpartiet om flyktingpolitiken vad som hände när Reinfeldt fick bestämma politiken istället för trianguleringen som styrde Moderaternas politik då.

   Radera
  4. Fastighetsskatten togs inte bort! Den döptes om till avgift och gjordes kommunal, dessutom höjdes ett tak och det blev per bostadshus istället för per fastighet. I slutändan blev det högre skatt för medborgarna.

   Radera
  5. GuDu;

   Men de rikaste tjänade ju på det i alla fall. Pengarna från de rikaste kommer ju alla till godo när våra barn sen får göra karriär hos dem som poolskötare, betjänt, personlig tränare, barnvakt, läxläsare, personlig kock, frilansande clown, poledancer och liknande. Om de nu inte tar in nån från utlandet då förstås. Men då kan ju våra barn söka sig utomlands och bjuda under det som det kostar där - gränsfri konkurrens mot avgrunden.

   Radera
 2. "Men som vanligt med politiska åtgärder alldeles för sent"

  Så blir det med centralplanering.

  Det var inte så att man i Östeuropa ville att folk skulle svälta och stå i kö för att få en bit kött. Visst kan man varna, men så länge fundamenta är riggat för skenande bostadspriser så kan det vara så att varningar snarast verkar i motsatt riktning. Istället för en snabb uppgång och krasch får man en utdragen uppgång som hamnar på betydligt högre nivåer och med fler inblandade.

  Grundproblemet är de låga räntorna.

  Så länge man kan låna en miljon för mindre än 1000:- i månaden (efter avdrag), så kommer folk göra det. Det som behövs är en marknadsmekanism, dvs om mer människor lånar så stiger räntorna och om många sparar så sjunker de. Ett sådant system kan reagera på sekunden utan att någon politiker eller planekonom behöver blandas in.

  Enklast sättet är att ha en fast penningmängd (eller ökande med någon låg procent) och sen låta marknaden bestämma räntan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grundproblemet är snarare att bankerna inte kräver amortering på 30 år och en rejäl handpenning på ca 30% när man köper en bostad.
   Det gör man i många andra länder.

   Radera
  2. Instämmer - att hålla ränta hög hade faktiskt "räddat" landet. Finns vedertagen forskning som visa att en hög ränta ger incitament till effektivare produktionsapparat och därmed bättre konkurrens gentemot andra länder.

   Radera
  3. Regleringar som dessa rundas och så får du en bubbla iaf. för politikerna reagerade för sent. Nästa gång ska det fungera, vi behöver bara en till reglering...

   I USA hade man tiotusentals sidor av regleringar och en finansinspektion med tiotusentals anställde som skulle övervaka, men inte lyckades de hindra finanskrisen.

   Vi måste angripa grundproblemet, central prissättning.

   Radera
  4. Fast nog ville Stalin att ukrainarna skulle svälta på 20- och 30-talet, iom den med flit artificiellt skapade svältkatastrofen och folkmordet som skulle kväsa ukrainsk så kallad nationalism.

   Radera
  5. Jo, det var därför jag skrev Östeuropa istället för Sovjetunionen. Men visst, Stalin satt väster om Uralbergen, så kanske ska han räknas in i Europa.

   Radera
  6. Sivan: Det fanns "forskning" som visade att fast växelkurs var det bästa för Sverige. Tills att George Soros & c:o kom och Riksbanken beslutade att "tillfälligt" låta kronan flyta.

   Slapp kreditgivning och obefintlig bostadspolitik i kombination med EUs starkaste hyresregleringar har gett upphov till denna soppa.

   Radera
  7. Fast växelkurs var också en prisreglering. Riksbanken försökte försvara ett felaktig pris på kronan vilket ledde till 500% ränta och den största ekonomiska krisen i Sverige sedan 30-talet.

   Det vi behöver är en marknad där priser bestäms av utbud och efterfrågan.

   Varför ska det vara så svårt att förstå?

   Ingen här argumenterar för staten ska bestämma priser på mat och kläder.

   Radera
  8. Desmodena, varför skulle bankerna vilja ha amortering? Nu har de en trygg inkomst genom borgen på fastigheten och en personlig fordran på låntagaren. Win loose till banken mot låntagare.

   Xerxes, all forskning i Sverige är politiskt godkänd/styrd sedan politikerna började styra över universiteten genom U68. Ibland yrar en del om oberoende forskning.

   Radera
  9. GuDu: Det var ingen svensk idé. Fast växelkurs var populärt i hela Europa vid den tidpunkten. Alla tyckte att det var en bra idé från London, Oslo, Paris, Helsingfors till Berlin (då nybliven huvudstad).

   Poängen är att ekonomi inte är en vetenskap.

   Radera
  10. GuDu; jag påstod inte att bankerna vill något men FI och regeringen borde ha ställt sådana krav för utlåning till hushållen
   Nu gick istället SBAB och Thomas Östros före alla affärsbankerna 2005 med att slopa kravet på amortering - resten är historia (bubbla)

   Radera
  11. "Nu gick istället SBAB och Thomas Östros före alla affärsbankerna 2005"

   Planekonomer och politiker med andra ord.

   Skulle inte förvåna mig om man i framtiden, då räntan stigit till 5%, kommer säga att amorteringkraven som har införts nu förvärrade bostadskrisen.

   Radera
  12. Skatt är stöld;

   Du pratar så mycket skit så du verkar tro på det själv.

   ”Nästa gång ska det fungera, vi behöver bara en till reglering... I [det liberala avregleringarnas förlovade hemland] USA hade man tiotusentals sidor av regleringar och en finansinspektion med tiotusentals anställde som skulle övervaka, men inte lyckades de hindra finanskrisen.”

   Grundproblemet med liberalismens alla avregleringar är att de skapar ännu mer regleringar - fast för alla andra än de som har störst makt idag över kapitalet. De vill cementera sin makt.

   Ingen annan än Reinfeldt hade så stor tilltro till människors egna förmåga att ta ansvar för sina liv... MEN ändå misstrodde han ”det sovande folket” så att de måste piskas med alla tillgängliga medel till att jobba mer och längre och hårdare och helst ännu billigare åt arbetsgivaren också så de ville anställa de här värdelösa människorna som aldrig tog sig i kragen själva. I värsta fall skulle de ”coachas” till att lura på arbetsgivaren egenskaper de inte besatt. ARBETSLINJEN.

   Centralplanering av en folkvald regering är inte problemet. Det är snarar bristen av planering av folkvalda som är bekymret- - nämligen centralcementering av makt hos ett fåtal personer som ej är folkvalda är det stora problemet.

   Radera
  13. "Arbetslinjen" - "arbeit mch frei!"

   Nej, nå¨gon tokavreglering och tok-nyliberalt samhälle behöver vi INTE !!
   Snarare ett samhälle som de civiliserade och utvecklade länderna på kontinenten och inte helt oreserverat okritisk med hull och hår ta till oss "allt" (värdepappersinstrument, lånekultur, köpbeteende mm) från GB/USA

   Radera
  14. "nämligen centralcementering av makt hos ett fåtal personer som ej är folkvalda är det stora problemet."

   Folkvald eller ej spelar ingen roll. Om en diktator beslutar om en hyresreglering så kommer den fungera lika dåligt som om beslutet hade skett demokratiskt.

   Att Reinfedt var en sosse är knappast någon nyhet. Att jobbcoacher skulle bli ett fiasko var uppenbart från början. Likadant med Löfvens traineejobb som skulle ge 30 000 jobb. Det var ju samma skräp som Persson hade provat och misslyckats med 15 år tidigare.

   Centralplanering av priser (räntan) är problemet.

   På tal om USA, i början av 70-talet bestämde Nixon att man skulle fixera priser, bl.a det på bensin. Det ledde sen till brist och köer, precis som i Sovjetunionen. Efter några år togs regleringen bort och vips försvann problemen. Friedman förklarar:
   https://www.youtube.com/watch?v=UGKl1MzOc8k

   Radera
  15. Att Reinfeldt skulle ha varit en sosse vore en väldigt stor nyhet, eftersom han var moderat. Men du försöker få det till att alla problem kan skyllas på socialdemokratin. Hur banalt det än blir.

   Däremot kan man skylla alla problem på Friedman. Då blir allt rätt logiskt.

   Friedmans chockterapi som runt om i världen orsakat massarbetslöshet, klimatförändringar, krig, flyktingkatastrofer, fattigdom (genom överskuldsättning), lägre kunskapsnivå, fetma-epidemi, psykisk ohälsa, mm.

   Det var genom Friedmans ekonomiska politik som vi åter såg koncentrationsläger dyka upp i Europa igen för första gången sedan andra världskriget (i det forna Jugoslavien). Kriget i Tjetjenien. Det var tack vare Friedman som Putin kom till makten. Och det var pga Friedmans ekonomiska teorier som islamister slog till mot WTC den 11/9-2001. Därmed även kriget i Syrien (som orsakades av kriget i Irak). Och den senaste finanskrisen. Och finanskrisen i Sverige på 90-talet. Men skulden har vi delegerat ut. Allt beror på Friedman.

   Man kan skylla det mesta av världens elände på Friedman, så jag tycker inte att du ska hålla på och sprida vidare sådan ondskefull propaganda utan tanke på dess effekter.

   Radera
 3. Att vara proaktiv är inte förenligt med "liberalismen". Enligt den ideologin skall man blunda för alla problem som inte handlar om överdriven statsaktivism tills inte ens någon "liberal" kan blunda för dem.

  SvaraRadera
 4. Ja, hoppas du får fel men samtidigt så måste vi/du vara förankrade i verkligheten och det måste jag säga, nu i de sista skälvande timmarna på året, att du är så ett stort TACK för din input som man säger i Stockholm!

  SvaraRadera
 5. Våra beslutsfattare blir alltmer av typen karriärister istället gör idealister och allt mer i händerna på lobbyorganisationer. Man är medvetet blåögda och agerar först när nåt skiter sig. Det blir allt svårare att kräva något ansvar av beslutsfattare som i princip är helt ansvarsbefriade eller straffimuna om man så vill. Låter jag bitter, ja ment tyvärr blir jag allt oftare övertygad att andelen snackpåsar med dold agenda i maktposition blir allt större.

  SvaraRadera
 6. Cornu

  Ett bra och balanserat inlägg, personligen tror jag inte på en tjurfälla eftersom marknaden troligtvis kommer få uppleva en utbudschock efter helgerna.

  Gott Nytt År tillönskas Cornu och alla kommentatorer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med! Mkt svårt att se ngn ev uppgång runt hörnet. Dock är mitt scenario en mkt lång och segdragen nedgång.

   Radera
 7. "Eventuellt kan den svenska bostadsbubblan ha spruckit. Det finns ingen som helst glädje i det ..."
  Att det inte finns någon som helst glädje håller jag inte med om.
  En sak jag tycker är positiv är att bostäder har en chans att bli billigare. Detta är positivt just för dagens barn och ungdomars skull så att de ska ha någon chans att kunna skaffa sig ett boende.

  I övrigt så kommer det bli mycket tragik och tårar, och vi kommer få vakna upp och se den kapitalförstörning som pågått en längre tid.

  SvaraRadera
 8. De som kommer att drabbs först och "värst" är först och främst de "bostadsutvecklare" som satsat i "lyxsegmentet"... (ingen nämnd - ingen glömd)
  Om de nu inte sett till och via olika räntesnurror etc. "cashat in" och placerat tillgångarna i Dubai etc.

  Bostadsbyggare som IKEA och SKanskas "Bo-Klok" kommer inte bara att klara sig utan även få ett uppsving eftersom den efterfrågan som ändå kommer att finnas kommer att inriktas emot kostnadseffektiva lösningar.

  Sedan så kommer "Socialbyrån Sverige" att stänga! Eller att Sverige blir mer likt Danmark i saken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som kommer att drabbas värst är de som är beroende av det offentliga för sin försörjning eller livskvalitet, t ex sjuka, gamla och handikappade.

   The law of unintended consequences.

   Radera
  2. Ja, och skall sedan Sverige vara något slags världssamvete och socialbyrå så...
   ALLA kan faktiskt INTE bara komma och få ta del av den svenska välfärden och socialförsäkringssystemen !!

   Radera
  3. på tal om bo-klok. Detta är förstahandsinformation: Ett ungt par (22-25år gamla) köpte en bostadsrätt i .... (Vi säger på Öland). 14 månader senare hade de fått barn och behövde flytta då lägenheten blev för liten. De hittade en hyresrätt i Kalmar. När bostadsrätten blev såld, efter mäklararvodet, skatten etc så har de tjänat 13 000 i månaden i 14 månader de har bott i bo-klok. !!!!!
   Personligen har jag varit i bo-klok endast ett par gånger. Riktigt dålig kvalité på byggnaden! Det känns som att man har hittat några plankor på nåt bygge och spikat upp med nån gipsskiva och byggt ett hus.

   Radera
  4. Är INTE allt nytt lika "smäckbyggt" då eller har de mer "exklusiva fastighetsutvecklarna" mer "kvalitet" och "omsorg"?

   1-stegs tätade fasader mm har ju visst även använts även i "fina kvarter"...
   Bl.a i Hammarby Sjöstad...

   Radera
  5. usch ja. Bo-Klok är bara en i raden av kasst kvalité. Tror inte att någon av alla dessa bolag levererar kvalité. Skulle jag bygga nytt så skulle jag anlita en riktig, old-school byggherre :)
   Den gamla generationen svenska byggherrar kommer aldrig tillbaka igen. Nu handlar det om att bygga snabbt och billigt utan kvalité.

   Var på besök i en husfabrik för ett par år sen. Där byggde man väggar på en löpande band. På den korta stunden vi stod och tittade när de gjorde väggarna och platschefen förklarade vad de gjorde, hann arbetarna bygga två husväggar. 8-9 personer jobbade på var sin sida av bandet.
   I min värld skulle jag aldrig acceptera att mitt hus byggdes så snabbt. Vem hinner kontrollera? Det är väl därför husen nu förtiden kommer att hålla i max 50år!

   Radera
  6. Då är det väl bara att sätta igång och starta ett sådan bolag. "Sura gubbar bygger dyrt och långsamt AB". Efterfrågan åtminstone från bloggens experter lär ju vara skyhög.

   Radera
  7. "Sura gubbar bygger långsamt AB" bygger hus som håller i ett par hundra år. Ingvar och IKEA bygger hus som i bästa fall håller i 20år innan reparationer behöver göras. Jag tar en dyr och sur gubbe alla gånger.

   Radera
  8. Jag tror inte du är ensam, faktiskt.

   Det är en fri marknad så någon duktig entreprenör borde ta tag i det där. Samma sak gäller ju för övrigt hederliga hantverkare som inte gör fel, som ju som bekant är svåra (omöjliga?) att få tag på.

   Radera
  9. Efter dessa 50 år behöver taket behöver taket läggas om, badrum och kök förnyas två gånger. Isoleringen är för dålig, uppvärmningen omodern, dräneringen är det nog dags att se över. Fasaden har knappast klarat sig i 50 år, dagens virke duger inte! Bygga hållbart idag? Jag skulle nog tänka igenom noga på VAR det lönar sig att lägga pengarna. 1. Bra tomt 2. Bra kommunikationer 3.Sten, glas, aluminium 4. Källarplan/souterrain

   Radera
 9. Nåja. Tämligen säker på att du snarare skriver för att det ger pengar - ett jobb.

  Även detta. Känner man någonsin någon? Osv.

  SvaraRadera
 10. Glöm inte att elefanten i rummet behövde matas både under Reinfeldtnomenklaturan(framför allt Reinfeldt II) och under nuvarande Cirkusmarionett(Löfvén) och då behövde ekonomin pumpas med krediter. Tacka tokdårarnna i MP för det. Eller rättare sagt de som har gett dessa fullständiga stollar inflytande. Sossar och Moderater i skön förening.

  Nu står vi där med en bostadsmarknad som kommer kollapsa och 100000-tals bidragstagare som aldrig kommer kunna försörja sig själva, och än mindre köpa eller hyra några av de nybyggda bostäder som kommer översvämma marknaden. Men det går inte att skylla på politikerna, vem har ytterst valt dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I min medelstora stad är invandrare även placerade i nybyggda dyrare hyreslägenheter som svenskar tydligen är ovilliga att hyra eller inte har råd att hyra, har man däremot tillgång till offentliga medel blir valet lättare.

   Radera
  2. Du tror inte att detta, att nyinkomna "asylsökare" som inte gjort ett skapandes grund utan lever till 100% på bidrag får de nyaste, fräschaste och finaste bostäderna medan andra , snart pensionärer ser att deras barn inte kan få en bostad utan att behöva göda "bostadsutvecklarna"?

   Sådant skapar enorma spänningar och till slut räcker det inte med att knyta näven i byxfickan...

   Det var så det rasade i DDR 1989..

   Radera
  3. Miggs.

   Så har det alltid varit. Nya hyresrätter går ofta till de i kommunen som går på försöjningsstöd.
   Ofta är det för dyrt. Några få flyttar in men ofta flyttar därifrån när deras grannar inte passar.
   10 år senare kan däremot det börja harmonisera det sk vanliga .

   Radera
 11. Det finns väll visst glädje i att bubblan brister!!!
  Det är en del av lösningen på problemet, marknaden justerar korruptionen.

  Visst barn kommer att drabbas av korkade föräldrar. Men jag känner gamlingar vars barndom kantades av svält och krig i Finland. Men de var barn och lekte. Hunger, ja men det hindrade inte dem från att vara fria barn i den OSTÖRDA LEKEN. Det är mer frihet än svenska dagis och förskolebarn har här idag.
  Dessutom var det fest när Svenskhjälpen kom. Barnen kunde spöka ut sig med kläder mm. Flickorna lekte princessor med klänningar som kom. Kaffet från "Kevalia"(gevalia).

  Barns perspektiv är inte det samma som vuxnas. Barn leker ändå. Visst drabbas barn hårt. Men hur vi tar katastrofen, är nog det som drabbar dem hårdast. Måste de t.ex. ta hand om sina föräldrar, då är det en skitstorm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såvida inte barn svälter så är det finansiella i princip ointressant för dem. Det är i vuxen ålder (20+) det kan bli lite kämpigt utan finansiella medel.

   Radera
  2. Så länge de får leka fritt.
   En ordentlig kris skulle rentav kunna vara bra för barn som är pliktskyldiga i ett system som systematiskt stör den leken i avsikt att retardera barns fria och naturliga utveckling.
   Detta till förmån för att t.ex. försöka skapa konformativa pojkar

   Radera
  3. Nja, att inte få den där iFånen kan nog vara rejält traumatiskt för ett barn. Man får nog anpassa bedömningen efter tidsepoken.

   Radera
  4. @BW Det är "traumatisk" när de är äldre. Sure, ren fattigdom kan vara tufft redan vid 12-13 års ålder.

   För barn kan det snarare vara tufft att ha rika föräldrar. Det skiftar vid vuxen ålder (flexibilitet att flytta vart man vill, inte behöva slänga bort år osv).

   Radera
  5. Ja visst!
   Mycket beror på vad man tar med sig. Vilken historia man skriver. Vad man gör av det.

   Är det synd att en bubbla spricker, eller är det på tiden att skiten spricker så vi kan gå vidare; hållbart???

   Radera
  6. Auferstanden aus Ruinen...
   😁
   Eller skapande förstörelse som det också kan tolkas som...
   😁

   Radera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  8. Det kanske inte är sämre på sikt för barnen där det brakar iväg ekonomiskt. Man ser ju vad som händer med barnen som har växt upp bland nutidens vuxna. Bortskämda och utan några ekonomiska problem. Skuldsätter sig utan någon som helst konsekvensanalys och vetskap om de risker det innebär.

   Radera
 12. Ja tyvärr tror jag ju inte att man klarar av att få eBay rimlig justering av priser på fastigheter, men det hade så klart varit mest fördelaktigt att ha stillastående eller svagt fallande priser under en längre period. Optimalt är väl att värdet inte faller mer än man amorterar...

  SvaraRadera
 13. jag har också länge sagt att priserna skall gå ned ända sedan 2008 så det också gjorde det tills Riksbanken gick in tidigare än utlysta räntemöten, och fallet bromsades ( med att starta pumpa krediter) människor blir glada och skrattat åt en ( vad var det jag sa skrattar bolånetorskarna, sa ju att du skulle va med, det kommer alltid gå upp människor måste alltid bo och det är bostadsbrist
  Veckan efter belånar torskarna 400 tkr extra för bolånet och "köper" en ny bil.

  De naiva kommer få betala priset
  Och problemet är att konsument krediterna ökar Vi lever som en enda stor lyxfälla

  Jag är mycket glad över att detta äntligen händer och är redan i ställd på konsekvenserna,

  På marknaden för fastigheter kommer det finnas lite olika typ av säljare där mäklarna mer eller mindre kommer välja bort vissa som har för höga förhoppningar där de vet att de aldrig kommer gå i mål med dessa

  Dödsbon där barnen behöver pengar och lägenhet och hus är sämre skick men inte belånat = enklare att sänka priset

  De som ligger precis på marginalen svårare

  Jag undrar hur hemnet tar betalt av mäklarna för alla bostadsannonser som plockas bort och läggs upp igen ?
  Någon som vet ?
  Varje visning, annons i tidningen mm kostar tid och pengar

  Cash is king

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mäklarna betalar inte för Hemnet. Det gör säljarna själva. (Är inte helt 100 på att det är så överallt) Sen är Hemnet engångskostnad.Dvs du betalar en gång och om huset inte blir sålt så tar du bort det därifrån. Sen väntar man 30 dagar och lägger upp det igen helt kostnadsfritt iochmed att det redan är betalt en gång :)

   Radera
 14. Jag har varit med och sett när den Italienska bomarknaden mer eller mindre kollapsade för 8-9 år sen. Där blev det riktigt svårt för tex snickare och de som sålde byggmaterial.Helt plötsligt byggde ingen. Ekonomin blev svårare och svårare. Men de har klarat det. De flesta kunde odla hemma eller kände nån som bodde på landet som kunde ge de mat. Det fanns inga jobb men människor hjälptes åt. Likadant i Grekland nuförtiden. Hörde en grek säga: " hade Sverige haft samma kris som Grekland så hade halva befolkningen nu varit död"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att odla hemma i Sverige, speciellt på vintern. Men visst kan man bryta upp parketten och odla potatis i vardagsrummet ...

   Radera
  2. Där har du en del av lösningen: hjälpa varandra.

   Radera
 15. Nu har vi inom Miljöpartiet inte hunnit med att läsa blogginlägget i sin helhet (vi har så mycket viktigare saker för oss förstås).
  Men vi vill bara säga att vi tycker att rubriken "Tänk på de små barnen!" är så väldigt fin!
  De är de små barnen som är framtiden och vårat hopp i en allt smutsigare värld!
  Och det är bara vi inom Miljöpartiet som tänker på barnen, och då menar vi alla barn i hela universum.

  Och Sverige är förstås det ända landet i världen som tänker på framtiden och barnen, och därför anser vi, att det bästa vore om alla barnen i hela världen kan komma till Sverige. Då skulle dom äntligen få ett bra liv!

  Så inför det nya året så blir vårat löfte från Miljöpartiet, att dels arbeta för att kunna börja flyga alla barn på jorden till Sverige, så dom äntligen kan få äta sig mätta, få hela och rena kläder, klippa sig i en häftig frisyr, tatuera sig och framför allt få sig en alldeles egen liten nalle!
  Allt sånt som vi anser vara självklart i paradiset Sverige!

  Sedan kommer vi också jobba jätte-jätte-superhårt med att höja gränsen för när man går från barnstadiet till att bli vuxen och måste ta ansvar (tråkigt).
  Och vårat förslag är att vi höjer från 18 år till 34 år istället!
  Det skulle göra allting mycket enklare, och på det viset kan många fler vara barn mycket längre!!

  Kom-i håg!
  Tänk på de små barnen i höst när du röstar!
  Det är bara vi i Miljöpartiet som bryr oss om solsystemets alla barn!
  Paradiset är nära om vi alla blir miljöpartister!

  Rymdens alla kramar till alla gosiga barn i vintergatan!
  Vi ses i Sverige!!
  Gott Nytt 2018!
  (en liten nyårskram till alla Er som är bundna av logik också!)


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kommer MP att förhålla sig till iPhonebudgeten för barnen?

   Radera
  2. Hur ställer ni er till halstatueringar? Skall de skattefinansieras?

   Radera
  3. Allt skall skattefinansieras!
   kanske även ett skattebidrag till de som inte har råd att betala så mycket skatt som de vill...

   Radera
  4. Naturligtvis efter att man lämnat in bevis på att man källsorterat ordentligt, det går ju inte att dela ut pengar hur lättvindigt som helst!

   Radera
 16. Hur många barn har inte farit illa för att staten tycker ränteavdragen är ett bra sätt att bli av med skatt? De miljarderna kunde ha gått till förlossningsvård, förskolor och vård.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja eller så kunde man få behålla sina pengar själv och prioritera sina egna behov. Varför måste allt i Sverige alltid vara planekonomiskt? Varför är det alltid ta pengar från X och ge till Y eller tvärtom.

   kan vi inte utöka ränteavdragen istället och finansiera det med pengar från förlossningsvård, förskolor och skola istället, alla behöver någonstans att bo men alla behöver inte förlossningsvård, förskolor och vård.

   Radera
 17. Känner mig hedrad över att den här tråden uppkom efter mitt inlägg i en tidigare tråd.

  Jag sitter nu delvis likvid och känner en stor glädje ifall korthuset rasar. Bostadsmarknaden är ett enda stort politiskt misslyckande. Sen om folk nu på slutet varit så jävla dumma eller inte kunnat avvakta att stå utanför pyramidspelet så får dom skylla sig själva, individuellt ansvarstagande. Svenskar är flockdjur och följer strömmen...."kan kompisen låna 4 mille så ska ta mig fan jag också kunna göra det, det är en mänsklig rättighet" utan att reflektera varför.

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mr Perfect det var mitt foruminlägg som gjorde att detta nya inlägg kom upp. Eller okej de är nyår, det var vi tillsammans. :)

   Radera
  2. Har bidragit med hårt vinklade subliminala budskap. Så jag känner mig också delaktig.

   Radera
  3. Vet era mammor om att ni börjat dricka redan runt klockan 15?

   Radera
  4. Min mamma är död så jag kan göra som jag vill nu.

   Radera
  5. @ BW Trots att du bara är 12 år gammal?

   Radera
  6. Ja, majoriteten blir inte äldre än så mentalt. Och de som faktiskt blir äldre har sedan optionen att "gå i barndom" lite senare.

   Radera
  7. @cornu: Vad detas mammor vet är väl en fråga bäst ställd till BenD. Gott nytt år

   Radera
 18. Uppbyggnaden av bostadsbubblan kom lägligt för svenska politiker mitt under den humanitära stormaktens uppgång, bostadsbeståndet måste öka och där stod svenska folket i tjänst och i kö utanför bankerna för att låna och vara med om att tjäna pengar.

  Ansvarslöst kan tyckas att inte bromsa bubbeltendenser i ekonomin, men vad var alternativet under rådande politik, inriktningen framöver måste bli att prioritera än hårdare att invandrare får del av bostadsbeståndet så att folk med privata medel eller lånemöjligheter måste betala sig in på marknaden och på det sättet stötta marknaden.

  SvaraRadera
 19. Barnen i utvecklingsområden lever redan med sina föräldrar med ekonomiska utmaningar. Det blir mer jämställt om fler hamnar i samma sits, kanske är det Löfvens masterplan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är socialismens masterplan, att alla skall få det lika dåligt.

   Radera
  2. Venezuela är skolexemplet.

   Radera
 20. Ett mkt bra inlägg, Cornu!

  Det har/är varit jobbigt att vara den i umgänget som titulerats "Debbie Downer" eller "party-pooper" när man påtalar de gigantiska risker vi har framför oss i det här landet när politiker satt hushållen i enorm skuld för att på ett närmast desperat sätt hålla konsumtionen uppe...

  Om allt går illa så står vi inför en total krasch på bomarknaden eftersom räntor på lite sikt bara har en väg att gå nu - upp! Samtidigt som vi har världens mest skuldsatta hushåll...= lägre konsumtionsutrymme. Lägg till det en integrationsutmaning av oanade proportioner. Vilket kommer att öka skattetrycket dramatiskt = lägre konsumtionsutrymme.

  Och detta ska hanteras av ett fullkomligt urvattnat politikerskrå som saknar kompass, kompetens och ryggrad.

  Personligen är jag väldigt orolig för Sveriges framtid och hur vi ska klara av detta utan att riskera en utveckling a la Frankrike med segregation och allt större ekonomiska klyftor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Högre skatter..? Fördelning av pengar enligt kommunistisk/socialistisk modell löser segregering och klyftor, Vänta och se, Löfven har en plan...

   Radera
  2. Högre skatter och allmänkostnader kommer att komma som ett brev på posten. Hela integrationskatastrofen måste ju finansieras...

   Radera
  3. @Unknown, håller med om ett ytterst dystert scenario. Man gör heller absolut inget för att förbättra en eftersatt infrastruktur och de strukturella problemen i Sveriges ekonomi. Därtill enorma integrationskostnader och sociala problem. Konsumtionsstimulering genom räntedoping/kronförsvagning är idag tyvärr hela "lösningen". Den upplåsta bostadsbubblan tål ingen nedåtgående ekonomi vilket kommer sätta igång en rejäl nedtur socioekonomiskt.
   Skulle vilja se analyser av ledande ekonomer, var de nu är i debatten.

   Radera
  4. Räntorna kan såklart gå sidledes med...

   Radera
  5. "Om allt går illa så står vi inför en total krasch på bomarknaden eftersom räntor på lite sikt bara har en väg att gå nu - upp!"

   Varför?

   Alltså, jag tror ju att räntan kommer gå upp jag med, men varför går det inte fortsätta sänka den? Hade någon 2002 påstått att vi kunde införa negativ ränta inom en snar framtid hade jag förklarar idén, men här är vi...

   Radera
 21. Ska vi gissa på hur mycket bostadsmarknaden går ner under 2018...?

  Jag gissar på ytterligare 15% ned. Således i häraden 25% hittills? Vad tror ni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det nyttiga för marknaden på sikt vore nog ner 40-50%.
   Med tanke på amorteringskraven nu så faller det nog till dom nivåerna till slut om man tittar på snittlöner och förlorade fiktiva värden i bostäder där inte många plockat hem vinst utan sitter kvar i sin bostad med vanliga löner, förhoppningsvis med en vettig belåning och inte kört bankomatmetoden.
   Är kapitalet borta man en gång trodde man hade får man rätta matsäck efter mun och det gäller nog många.

   Radera
 22. Finns det några som helst empiriska exempel på tjurfällor när det kommer till fall i bostadspriser? De grafer över prisutvecklingen som jag har tittat på visar inte några tjurfällor (jag har dock bara tittat på 90-talskrisen i Sverige, finanskrisen i USA, Spanien och Storbritannien samt prisfallet i Danmark). Ibland har prisnedgången hackat till men oftast verkar det ske i slutet av prisfallet och torde bero på variation i pris snarare än någon psykologisk effekt av prisnedgången.

  Rent teoretiskt känns inte resonemanget om tjurfällor jätte-övertygande. Jag menar, på finansiella marknader där köp och sälj dels motiveras till största delen av prisuppgångar och -nedgångar samt att affärer går igenom ögonblickligen verkar det rimligt. Men bostadsmarknader kännetecknas av dels att de flesta helt enkelt köper/säljer när deras livssituation kräver det (även om många kan skjuta upp affärer) och en ansenlig tröghet. Mitt resonemang kanske är fel, men då vore det intressant men empiriska exempel på tjurfällor i samband med boprisfall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är också intresserad av detta. Det känns mer rimligt med en trög nedgång (som senast i Danmark 2007-2012).

   Början-av-nittiotals-nedgångarna i Finland, Sverige och Danmark får väl stå som exempel på hur det brukar se ut. Men någon "tjurfälla" på nån bostadsmarknad likt nån sorts aktiemarknadsbubbla känner jag inte heller till...

   Radera
  2. För att se en tjurfälla behöver man nog månadsstatistik, och det har ni nog inte från 90-talet.

   Radera
  3. Det finns kvartalsstatistik, men den visar inte någon tjurfälletendens. Har svårt att tro på att huspriserna under enstaka månader under vissa kvartal skulle rusa iväg för att sedan snabbt gå nedåt igen.

   Vi får se under januari-mars 2018 om det blir sådana tendenser den här gången.

   Radera
  4. Inte helt ovanligt att man diskuterar Sucker rally eller Dead Cat Bounce även inom bostadsmarknaden, här ett exempel från California 1992

   http://www.rntl.net/history_of_a_housing_bubble.htm

   Radera
  5. Jag poppar när kraschen kommer. Sverige får det Sverige förtjänar, varken mer eller mindre. Svensken behöver tvingas ner på knä för att förstå hur j-a korkad man varit.

   Radera
 23. Så bra skrivet! Precis så, ingen känsla alls av att ta fram popcorn.
  Ser barnfamiljer runt mig som köpt villor sista 1-2 åren för 6-7 millar, standardvillor med fina badrum, dax att byta kök, mexitegel.
  Dom har lånat i snitt strax över 4 milj. amorterar ej, jämkar.
  En kör transportbil och en är lärare och förhållandet var lite knackigt vid flytten
  Jag tänker på barnen!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessa familjer kanske också har sålt BRF:er inte bara en utan kanske två eller tre gånger innan och på så sätt "åkt hiss" i värdestegrings"sky"skrapan ?

   Radera
 24. Får vi en rejäl bostadskrasch tror jag vi kommer se en begynnande frustration hos dagens unga (millenniegenerationen).

  De har ju fått ärva en konstruerad bostadsbrist, segregation, balkanisering, nya låglönejobb, förhärdad brottslighet och skuldbubbla i ett land som bara en generation innan var välkänt i världen för dess sociala sammanhållning, höga levnadsstandard och låga brottslighet.

  De här problemen har ju trots allt skapats för att politikerna (och inte att förglömma: väljarna!) faktiskt saknat den så ofta bedyrade begåvningen långsiktighet.

  SvaraRadera
 25. Men rent praktiskt....
  När bostadsbubblan spricker, så är det bara första stenen i dominospelet som faller. Andra delar av ekonomin kommer att drabbas ganska fort efter det och krisen kommer att utveckla sig ganska snabbt och värre än vad vid tror, eller?
  De som tror sig att styra hela kalaset från Stockholm vet det. Eller jag hoppas snarare att någon där är inte helt bort från verkligheten än. De vet mycket väl att folk kommer att vända sig mot de om det går åt helvete.
  Vilka åtgärder skulle de kunna ta? Vilka möjligheter har de?
  En slags skuldamnesti? Eller bara att luta bakåt och vänta tills dammet slår ner för att se hur mycket eller många som finns kvar? Många har inga möjligheter att försörja sig själv, inte ens delvis.
  Men visst, en rejäl kris skulle vara bra för sveriges nya generationer. Dagens generationer är för mjuka, svaga, bortskämda och lat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. eller inte, då lägre bostadspriser->lägre boendekostnader ger mer utrymme i plånboken för konsumtion, mer i statskassan också då ränteavdragen minskar.

   Radera
  2. "När bostadsbubblan spricker". -17% i stockholms innerstad aug-dec enligt Penates. Krashen är redan här. Fallhöjden är typ 80% totalt om man jämför reala bostadspriser över tid(120 år?). Priserna kom upp till dryga 600 jämfört med 100 index. Helt sanslöst. Att köpa nu är vansinne. Det droppar typ 300.000 kr i månaden nu. Finns absolut ingen anledning att köpa nu.

   Radera
  3. Bubblan är förstås större i tätorter som Södermalm och Avenyn, så fallet där kan bli stort. Å andra sidan är det ju inte Sveriges fattigaste som bor där, så det kanske inte är så farligt även om de skriker som grisar i media och påskiner att det gäller hela Sverige.

   Radera
  4. @BW Avenyn? Köper folk bostadsrätt vid Avenyn? Känner flera som tillfälligt bott där i HR men där vill ju ingen bo kvar pga läget...

   Radera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 27. Många tror att det skall gå att göra fynd om marknaden sjunker ihop. Glöm det! Hur många kommer att sälja sin bostad med förlust? Det är inte DÄR faran ligger. Däremot kommer ALLA att strypa konsumtionen när man känner sig fattig och blir försiktig. Nedgång i ekonomin drabbar OSS ALLA. Det hjälper föga att sitta obelånad och med pengar på banken.(word gillade inte ordet obelånad, finns det ordet inte i svenskan längre?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara för att priset faller, betyder inte att det kommer gå upp igen. Priserna i Japan 90 var helt galna och har aldrig kommit tillbaka. Dagens värdering ungefär 1/3 av 90-talets. Länken kan kanske diakutera iof. http://www.doctorhousingbubble.com/japan-real-estate-bubble-home-prices-back-30-years-zero-percent-mortgage-rates/

   Radera
  2. Vilken konsumtion stryps? Flygresor? Nätshopping? Äta o dricka vin i röda byxor?

   Radera
  3. Lita på din egna språkkänsla, inte nåt jäkla dataprogram.

   Radera
  4. @Sandow, Det var därför jag noterade att word inte hade med det trevliga ordet "obelånad" :-)

   Radera
  5. @P.M.A. Eriksson, Du anar inte hur SNÅLT det går att leva om man verkligen vill. Så länge en majoritet är ivriga att spendera snurrar hjulen. But what if...

   Radera
  6. Varför skall man leva snålt? I värsta fall får man väl äta kakor.

   Radera
  7. ... och bakelser. Hur svårt kan det vara?

   Radera
 28. Försök till en globaliserad ekonomi gjordes i början av 1900-talet. Det slutade med första väldskriget (och i förlängningen 2:a). Länder med handels underskott devalverade sin valuta.(idag används låga räntor). Sedan kom handelshinder/tull och sedan fullt krig. Dagens elit och politiker är medvetna om problemet och kan förhoppningsvis parera dagens problem.

  SvaraRadera
 29. Jag undrar om inte denna utveckling bidragit till Nordeas beslut att flytta. Därtill har alla som sagt upp sina lån i Nordea i protest att Nordea flyttar tillbaks hem till Finland, minskat Nordeas risk i Sverige då länen måste lösas ut då de sagts upp.

  Minns att Nordea skapades genom att en privatägd finsk bank fusionerades med en statsägd svensk bank.

  SvaraRadera
 30. "Det handlar om BAAARN!!!!1"

  - Batikhäxan Margret Heirås

  SvaraRadera
 31. God ny skadeglädje 2018!

  SvaraRadera
 32. Tänk på barnbarnen, avskaffa hyresregleringen när överutbudet ger den bästa chansen på 40-50 år.

  SvaraRadera
 33. Till skillnad från andra mycket läsvärda inlägg tycker jag just bostadsinläggen präglats av hög grad av skadeglädjeinnehåll. Men nu har ju priserna gått ner så då är det inget att varna för mera och vi kan se fram emot nya ämnen. God fortsättning.

  SvaraRadera