Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-12-05 16:17

Täby: Nedgång på 5 - 15% - "det kommer bli värre"

Bostadsutvecklaren Wästbygg hoppar av ett projekt med 75 lägenheter i Täby. Riskerna i bostadsmarknaden är nu för stora.
Välkommen till gräddhyllan Täby!

Regionchefen säger till Stockholmdirekt:
"Min bedömning är att det kommer bli värre. Vi har sett en nedgång på fem till 15 procent. Tittar du inne i stan är det kanske upp emot 15 procent, ju längre ut du kommer brukar det vara en fördröjning."
Priserna i Täby har alltså redan fallit 5 - 15% och de kommer falla ytterligare om man ska tro Wästbygg.

Enligt Husmasken har lägenhetspriserna fallit 22% i Täby sedan halvårsmax i september och hela 17%sedan december förra året. För veckostatistiken är samma siffror -35% från halvårsmax och -22% från samma vecka förra året.

Intressant är påtalandet att priserna hos byggsektorn anges ha stigit väldigt mycket och att det helt enkelt inte håller tillsammans med fallande bostadspriser. Kort sagt kommer byggsektorns underleverantörer stå på tur att åka på en smäll framöver.

Det började som en skakning på nedre däck ...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

49 kommentarer:

 1. Bakom betalvägg i GP

  Var tionde säljare i Göteborg får inte ens utgångspris

  "..Allt färre får det pris de tänkt sig när de säljer sin bostad. Var tionde säljare i Göteborg når inte ens upp till sitt eget utgångspris – det visar den genomgång som GP har gjort. – Något som kan förklara det är förlustaversion. Nämligen att man reagerar starkare på rädslan för förluster än på möjligheten till vinster, säger Richard Wahlund, professor i företagsekonomi. .."


  http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/var-tionde-s%C3%A4ljare-i-g%C3%B6teborg-f%C3%A5r-inte-ens-utg%C3%A5ngspris-1.4893030

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allting är bakom en betalvägg hos gp.se nu. Undrar om det är ett vinnande drag?

   Radera
  2. Det har lett till att jag inte längre ger dem några intäkter via de ostängbara helskärmsannonserna iaf, eftersom jag nu helt slutat försöka läsa deras taffliga lokaljournalistik och slappt rewritade pressmeddelanden.

   Radera
  3. GP läser man ej ens när den ligger framför ögonen i pappersformat,"journalistik" ala GP är sällan läsvärd.

   Radera
  4. Jag tycker ledarsidorna i GP är en av dom mest intressanta som finns och kollar dom dagligen

   Radera
  5. Ok så 10% når inte upp i utgångspris - låter inte som en stor krasch ännu iaf. De bostäder jag "prenumererar" villor/radhus i gbg samt östra grannkommuner så är min känsla att utropsprisen har höjts kraftigt. Nu senast 10Mkr i Öjersjö - löjeväckande.

   Radera
  6. Göteborg går som tåget.

   Radera
  7. Malmö har färre objekt ute nu. Men tycker att det är färre som når upp till utgångspris. Säljarna lever kvar i hur det var i sommras. Möjligen går de upp i riktigt attraktiva lägen.
   Folk verkar kanske insett att det varit för dyrt. Äntligen!

   Radera
 2. Det var visning av en lägenhet på Södermalm förra veckan med utpriset 5miljoner och ingen kom..enligt bekant så köptes den i våras för 9milj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å du ba ”fan va häftigt, det låter ju rimligt, det här sprider jag vidare”

   Radera
  2. Hahahahaha, så jävla oväntat svar.

   Radera
  3. Hahaha, +1 på det. Jag sitter i min hyresrätt och gnuggar händerna men god vilja till trots har även jag svårt att tro fullt ut på den utsagon.

   Radera
  4. Hahaha. Fan va häfigt och RIMLIGT .
   Sanningen är ju att i Solna, som jag följer, så har det lossnat igen och lägenheterna säljs friskt till de priser som SÄLJAREN begärt. Dock inga budgivningskrig.

   Radera
  5. Har du adressen så är det lätt att kontrollera detta på Booli via avslut.

   Annars kan man undra om hur denna affär på 147.000 kr/kvm står sig idag
   https://www.booli.se/bostad/593881

   Radera
  6. Får man inte lån i Vasastan köper man i Solna? Gäller att skynda sig för de tillverkar inte mark i Solna längre.

   Radera
  7. "Sanningen är ju att i Solna, som jag följer, så har det lossnat igen och lägenheterna säljs friskt till de priser som SÄLJAREN begärt."

   Är det de sista positiva köparna som ska in på marknaden innan tjurfällan slår igen?

   Radera
 3. Upplysningsvis finns det en viss spridning inom Täby, dvs 'gräddhyllan Täby' låter inte riktigt bra, kanske passar gräddhylla eg. bara på mkt begränsade platser. ta t.ex. det s.k. Täby centrum, en grotesk strandad finlandsfärja i ett lerigt ingenmansland till plats som får månens baksida att verka lockande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Täby fungerar ju bäst som ”stan på landet” i form av radhus och villamattor än som utslängda och inträngda kvarter mellan motorväg och köpmordor.

   Radera
 4. En sak man kan reflektera över är att det nästan helt har slutat rapporteras slutpriser på ex hemnet. Sökte precis på Hisingen och Eriksberg i Göteborg och det är väldigt tunt med slutpriser. endast de lägenheter om av någon anledning sålts till riktigt höga priser visas. Mäklarna döljer således nedgången. Det blir nog en jävla resa söderut nästa år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid misstänkt att mäklarna på något sätt vinklar bort det som de inte önskar visa, men har inte fått något riktigt bevis på att det faktiskt är så. Nyligen sålde en kompis sin lgh där mäklaren publicerade slutpris utan att ens från (uppgång från10-12% från lockpriset), i andra fall så säger de ju per mail att säljare eller köpare ej godkänt publicering.

   Har du sökt slutpriser på booli på nämnda områden?

   Radera
  2. Ja, det är ungefär samma story, lite fler avslut kanske, oklart varför

   Radera
  3. Så fort mäklaren "öppnar" budgivningen för allmänheten så är boolis spindlar där och snappar upp det. Så på så sätt fångar de upp sista budet även om det ligger under utgångspriset, medans mäklaren kan skita i att publicera slutpriset på hemnet.

   Radera
  4. Där ser man, konstigt då att inte min lägenhet eller lägenheten som såldes tidigare i mitt hus syns på booli...

   Radera
 5. Ser dystert ut på hemnet, inte ens mäklarna verkar orka med att ordna fram ett startbud eller motbud.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, klart opraktiskt om det enda budet råkar komma från bulvanen.

   Radera
  2. Det finns många hus som jag följt där det först kommit ett kraftigt skambud, sedan har säljaren troligtvis fått panik och fixat ett bulvanbud för att försöka få igång en budgivning. Men sedan har det inte kommit några fler bud efter bulvanbudet. Då har huset plockats bort för att sedan läggas tillbaka till ett lägre pris, och sedan har det inte fått några bud alls.

   Radera
  3. Ja det där med bulvanbud är ett jävla gissel. Enkelt att reglera bort med någon form av semibindande bud, typ bot om man hoppar av sitt bud.
   Men FMI har väl aldrig gjort något bra och lär inte göra heller...

   Radera
  4. Passenger: aha, är det så det går till? Har sett flera annonser i Stockholm där mönstret är detsamma: lägenhet utlagd för exvis 2995k, bud 1 på 2600k, bud 2 på utgångspriset. Sedan ingenting.

   Några veckor senare höjt utgångsbud -"accepterat pris" med +10-12%. Och inga bud alls!

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Ja, byggentreprenörerna kanske inte längre kan köpa feta amerikanska pick up:er utan får "sänka" sig och köra något begagnat japanskt eller koreanskt... 😁

  SvaraRadera
 8. Jävlar vilken högklassig undergångsporr som skrivs här nu. Man kommer ju i brallan av att bara läsa rubrikerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara njuta och slicka i sig.

   Radera
  2. min favoritdel är "det kommer bli värre".

   Som en trailer på en riktigt bra serie. "Bopriskollapshämnden från helvetet", nu på netflix och cornucopia.

   Radera
  3. Man kan alltid vända på myntet till den positiva sidan.

   Hade vi inte så låga priser hade vi inga priser alls.

   Radera
 9. På Husmask syns inga belägg för att mäklarna skulle ha börjat mörka i någon större omfattning (volymerna följer de vanliga säsongsmönstren väldigt väl) eller att tex Solna skulle ha vänt den nedåtgående trenden. Husmask tar ju data från Booli som synbarligen gör timvisa skrapningar från mäklarhemsidor, så jag undrar var dessa anekdoter (som det ju måste betraktas som) kommer ifrån? Människor ser gärna mönster även i slumpmässigt brus. Jag litar mer på Boolis data.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Observera t ex att det i Solna under december har sålts förhållandevis små lägenheter (snitt 52 kvm mot annars omkring 65 kvm). Detta ger ett högre kvm-pris vilket kan se ut som en prisuppgång. Och dagarna med högst snittpriser (1, 2 och 4 dec) är också precis de dagar som haft klart lägst snittarea. Det är bara så att med det fåtal affärer som man får i en given kommun på några få dagar är för riskabelt att dra slutsatser ifrån (vare sig det är på Booli, Husmask, Hemnet eller via bekanta).

   Radera
  2. Tack för att du är förnuftets röst, Henry, i bruset av allt domedagsmässande.

   Vi får väl se om vi får en större nedgång eller om köparna blir sugna efter -10/-20%.

   Radera
  3. @Henty
   Vill börja med att ge dig beröm, riktig bra och användbar tjänst du har skapat.
   För att spinna vidare på ditt exempel om Solna, en framtida utvecklingsmöjlighet kanske kan vara att även räkna fram ett kvadratmeter korrigerat kvadratmeterpris, dvs ett pris som korrigerar kvm-priset utifrån storleken på lägenheterna och tar hänsyn till att detta tenderar att vara högre ju mindre lägenheten är.

   Radera
  4. Morgan: tack. Har fått detta förslag även tidigare. Funderar på det. Dock så vill jag helst ligga så nära rådata som möjligt ("detta är vad som finns på Booli" typ), och börjar man areajustera borde man kanske även områdesjustera och säsongsjustera också osv.. Men jag är tacksam för förslag och synpunkter. I slutändan dock en fråga om utvecklingstid också. En sysslolös kväll kanske jag ger mig på det.

   Radera
 10. Hur hände detta? Nyss fanns det ju inga bostäder att tillgå (i de områden folk vill bo i). Det har mig veterligen inte byggts några hyresrätter. Om nu alla skall sälja sina bostadsrätter, var skall de bo? Nog för att det byggts en hel del bostadsrätter, men tillräckligt för att pressa marknaden? Förklara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. RappScallion: det är inte fråga om att alla har sina bostäder att bo i helt enkelt. Ta alla sammanflyttade par, som bor i en gemensam lägenhet och hyr ut sina gamla lägenheter. Det finns massor med såna exempel. Många övernattningslägenheter som kommer ut, eller folk som bestämmer sig för att bosätta sig i vinterbonad sommarstuga.

   Tillsammans fullt tillräckligt för en utbudschock!

   Radera
  2. ”Det skulle kunna bero på”...”tror jag”

   Radera
 11. Undra vad som händer med det gigantiska projektet "Täby Park". Där dom gör bostadsområde av hela gamla galoppfältet. http://taby-park.se/

  "Galoppfältet flyttar ut och en ny stadsdel flyttar in. Täby Park blir lika stort som två Gamla stan men helt nytt i både tanke och känsla"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efterfrågan sviktar nu på grund av att nybyggnationen fortsätter i och utanför Stockholm trots att väldigt stora områden som Järva- och Ursviksstaden inkl Frösunda och Sollentuna C m.m. just färdigställts och fyllts upp med nya stockholmare. Ta en cykeltur till nya Järvastaden: den är stor! För Täbys del borde det räcka med lergärdet intill centrum som nyligen färdigställts och som väl blivit sålt sådär på håret. Det är bara att glömma Täby Park (galoppfältet) - det blir aldrig av trots att marken väl köpts dyrt av något konsortium.

   Radera
 12. Som köpare innebär ett pågående prisfall på 3-4% per månad att man får allt mer för pengarna. Det är också jobbigt psykologisk att inte budgivningar kommer igång - känslan blir "är det bara jag som är så dum i huvudet att jag kan tänka mig att betala 9Mkr för en 3:a i en kall stad i norra Europa".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tar mig själv som ex: Jag letar som bekant hus. Tidigare bott i brf. Bor i en hyresrätt (möjligen lite trångt) i ett bra område i en av våra tre största städer. Visst saknar man trädgård men den känslan är inte så stor att man ska hoppa på en ev pristopp.
   Ser ingen som helst brådska att köpa i en fallande trend. Hoppas fler har is i magen. Tror inte alls det bara blir ett "hack i kurvan" utan jag tror det är en mångårig nedgång som påbörjats. Finns inget krut kvar för en uppgång, möjligtvis om RB får frispel och sänker räntan, höjer ränteavdraget, sänker kontantinsatsen o s v, men den risken ser jag som låg.

   Radera
 13. BLT-kollektivet kan vara lugnt. Regeringen kommer att dra igång stödköpen lagom till valet 2018. Vargen kommer inte den här gången heller.

  SvaraRadera
 14. Du menar så att man får en massa nya grannar med spännande internationell karaktär? Ja, kommer säkert öka värdet på din bostad ...

  SvaraRadera
 15. Som Hemnet-knarkare med bla Täby på intresselistan kan jag berätta lite om hus-marknaden.
  Ett objekt jag kunde tänka mig att köpa, men för dyrt för mig så jag observerade bara.
  Ett radhus låg ute för 6,3 Mkr. Inte orimligt, grannarna hade sålt för liknande priser i våras. Gick tydligen inte bra för den kom ut igen för 6 Mkr. Extra visning, budgivning, försiktigt budkrig med 1 dag mellan buden. Kom upp i 5,010 Mkr och avstannade. Efter ett några dagar tog det fart med kortare intervall och slutade på 5,3 Mkr.
  Listningen försvann, men huset verkar inte vara sålt. Prisfall på 1 Mkr, syns inte i statistiken.
  Extremfall, javisst, i alla fall i dagsläget.

  SvaraRadera