Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-12-18 13:42

Sverige: Hög inflation och dålig tillväxt sammanfaller

Det sägs att hög inflation ska sammanfalla med högkonjunktur, men åtminstone för svensk del verkar det släpa efter och istället bli högre inflation när lågkonjunkturen inträffar. Och nu är inflationen relativt sett på väg uppåt...
Svensk BNP-tillväxt och KPI-inflation sedan 1981 till och med 2016.
Recessionen 1981 sammanföll med relativt sett hög inflation, liksom nedgången i ekonomin runt 1990. Inlfationen stack iväg igen under lågkonjunkturen 2001 - 2002 efter IT-bubblan, och sköt iväg till recessionen 2008. Sedan steg inflationen igen lagom tills vi återigen hade dåliga tider 2011 - 2012.

Och nu är inflationen på väg upp igen.

Att inflation sammanfaller med högkonjunktur är väl en halvsanning. Vad som sker är att högkonjunkturen driver upp priserna på grund av efterfrågan och kapacitetsbrist, där den senare  knäcker konjunkturen. Inflationen blir en temperaturmätare på att allt inte står rätt till i ekonomin och att verklig produktion av varor och tjänster inte orkar med den ekonomiska tillväxten.

Resultatet när den verkliga produktionen inte hänger med blir obalanser, lågkonjunktur och rent av recession, vilket då sammanfaller med relativt sett högre inflation. Notera relativt sett, då vårt finansiella valutasystem har ändrats och vad som förr var "normal" inflation inte riktigt är det längre.

Vi vet alla att Sverige är på väg mot en lågkonjunktur. Och med återställd "hög" inflation runt 2% pekar termometern i patientens mun också åt det hållet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Njae, hög inflation hör ihop med högkonjunktur. Toppen på högkonjunktur hör ihop med vändningen nedåt. Inflation har en tendens av att hänga kvar sedan den väl infunnit sig. Därav relativt hög inflation, främst i början av lågkonjunkturen.

  SvaraRadera
 2. Det intressanta är väl att allt lägre inflation krävs för att ekonomin ska stagnera. Och det krävs allt mer stimulans för att ge en kick i den penningdopade ekonomin.

  SvaraRadera
 3. Det finns ju fler variabler i kalkylen, tex räntan som styrs av staten istället för marknaden.

  SvaraRadera
 4. Jag tolkar det att räntorna kommer stiga till högre nivåer än på länge. USA har nått vägs ände med noll räntor och lkommer snart höja sina räntor och riksbanken kommer ochså höja för att stävja inflationen I Svergie gissar jag att konsumtionen kommer att kollapsa och med dom skatte intäkterna. Vilket gör att Sverige är på väg in i en depression typ USA 1929 eller Tyskland 1930.

  SvaraRadera
 5. Behövs inte mycket av räntehöjning för att det ska få stor effekt på ett högt belånat folk.

  SvaraRadera
 6. Försöker man räkna ut inflation med KPI blir det lätt galet. När vi får lågkonjunktur faller ju normalt kronan, då marknaden söker sig till större valutor, vilket gör att oljepriser mm. ökar, vilket driver uppp KPI.

  Tittar man istället på penningmängden, vilket man borde, så ökar den snabbare i högkonjunktur då man har en större kreditexpansion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Inflation är expansionen av pengar i förhållande till omsättningstakten av dessa, samt produktionen av varor och tjänster i samhället, och tar sig uttryck i form av stigande priser på varor, tjänster och tillgångar.

   KPI mäter priserna på varor och tjänster.

   Penningmängden kan öka om omsättnignstakten på pengarna minskar (t ex via sparande), och om ekonomin växer (BNP-tillväxt), utan att KPI behöver påverkas. I vårt fall har dock det mesta gått in i tillgångar (bostäder), som inte KPI mäter.

   Radera
  2. Finns hundra definitioner av inflation. Bäst är att inte använda begreppet öht.

   Ppenningmängdsökningar korrelerar med högkonjunktur, KPI-ökningar gör inte det (enligt dig).

   Radera
  3. På vanlig svenska betyder inflation att konsumentpriserna stiger (generellt).

   Nu kan man ju iofs hitta på egna betydelser på ord, men det ställer bara till med missförstånd. Men det kanske är det som är meningen?


   Radera
  4. Vill man dumma ner diskussionen till "vanlig svenska" så går det, men då kommer man aldrig förstå något. Lita som att blanda ihop vikt och tyngd.

   Radera
  5. Frågan är vad man kommer förstå genom att bädda för missförstånd? Det är väl inte ens så att fackfolk använder den behöver betydelsen som du föreslår? Då kommer ju varken vanligt folk eller fackfolk förstå dig rätt.

   Jag tycker nog inte det är att försumma diskussionen på ett sätt så att någon vettig person förstår en rätt...

   Radera
 7. https://news.goldcore.com/uk/gold-blog/uk-stagflation-risk-inflation-hits-3-1-house-prices-fall/

  SvaraRadera