Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2017-12-22

Svenska Kraftnät: Risk för bortkoppling av elen i vinter

Svenska Kraftnät varnar i Dagens Industri att man för första gången kan behöva koppla bort elförsörjningen för delar av landet i vinter, då elkraften helt enkelt inte räcker till om vintern blir kall. Anledningen är främst att Oskarshamn 1 har stängts av permanent.
Svenska Kraftnäts stamnät.
Som bekant stängs allt mer av svensk baskraft (kärnkraft och vattnekraft) och reglerkraft (vattenkraft) ner. Oskarshamn 1 har stängts permanent och tusentals små vattenkraftverk ska stängas ner för att gynna sportfiskarna och återställa vattendrag till flöden som inte setts på i vissa fall 500 år. Detta kommer för övrigt också drabba svenska vattentäkter, när dessa dräneras, och med det tillgången till dricksvatten i de kommunala vattenkranarna, men det är en annan historia.

Sverige har i år 500 MW mindre kraftproduktion tillgänglig, och om vintern blir kall riskerar vare sig effektreserven (=oljekraftverket i Karlshamn, plus diverse industrier som ingått avtal med Svenska Kraftnät om att lägga ner verksamheten vid effektbrist) eller importmöjligheterna att räcka. Som bekant slutar inte kall vinter vid Sveriges gränser, utan drabbar även våra grannar.

Elpriset kan bli mycket högt i vinter, vilket även bör ligga kvar i högre sommarpriser än annars, men framför allt så kan delar av landet släckas ner för att hantera bristen på kraftproduktion. Dagens Industri skriver:
"I ett läge när importen inte räcker till, och det kan räcka om det blir bortfall på flera kärnkraftsreaktorer just när kylan slår till, så kan därför Svenska Kraftnät tvingas ta till en sista utväg. Det handlar om så kallad manuell förbrukningsfrånkoppling.

"Det är nödåtgärd som innebär att vi beordrar underliggande elnätsägare att göra vissa regioner strömlösa för att elen inte räcker till. Det skulle få mycket stora och negativa konsekvenser för enskilda och för samhället", säger Erik Ek."
Sverige behöver mer kärnkraft och mer vattenkraft, inte mindre, speciellt som Sveriges befolkning ökar snabbt. Vi kan inte leva på gammal infrastruktur dimensionerat för ett land på åtta miljoner invånare, när vi är tio miljoner. Och vattenkraften byggdes i en tid då vi var ännu färre, men delar av den ska nu skrotas för att hobbyister vill kunna fiska där ingen någonsin fiskat i mannaminne.

Släng sedan på allt fler elbilar ovanpå detta, så blir det dålig stämning framöver.

107 kommentarer:

 1. Det stora problemet är kärnkraftsnedläggningen, nu ser vi till slut konsekvensen om vi får en riktigt bister vinter -- annars har ju industrin dragit ner förbrukningen så pass mycket sedan 2007 att det inte hänt något.

  Ja, effektbrist i dec/jan kan bli verklighet framöver. Men hur mycket effekt har egentligen försvunnit från vattenkraften? De där tusentals små vattenkraftverken, hur stor del av en (1) kärnkraftsreaktor motsvarar de?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är inte tillgång till el utan problemet att folk har elementet på medan fönstret står öppet, de har 25 grader i huset fast de är bortresta, all teknik står på dygnet runt oavsett om det används eller ej, tokar har 20 000 lampor utanför huset (vilket bidrar till ljusförorening - och uppmuntras av bl.a. tv4 nyheterna) och man har gjort det till en vana att duscha varmt i en halvtimme två gånger per dag. Stäng ner elen så de lär sig en gång för alla. Det är bevisat i forskning att betalar man inte för elen så förbrukar man mer.

   Radera
  2. Sant. Vi har ändå energieffektiviserat en del i både industri och bland hushållen. Men mer kan göras. Sänk temperaturen en grad och se hur det känns. Enkelt.

   Radera
  3. Det är inget problem. De betalar för sig.

   Dessutom kan man hyra in en miljöpartist, eller annan politiker, som producerar varmluft.

   Eller så kan man köra varmvattnet rinna, det avger mycket värme och även fukt i dessa tider när inomhusluften ofta är för torr.

   Radera
  4. De flesta betalar ju för sin el, och mer därtill med alla påhittade skatter.

   Radera
  5. GuDrun och Grenious;

   Jaha? Så då betalar ni alltså för vad kärnkraften kostar om den havererar eller utsätts för terrordåd/krigshandling och betalar även slutförvaringen i 100 000 år framöver. Bra! Vi är överrens fram med pengarna nu bara.

   Då går jag väl offgrid så får ni stå där och käbbla vem som ska betala för att upprätthålla ett elnät som färre och färre är anslutna till.

   Radera
  6. @Frihet, visst kan man gnälla över att vissa inte hushåller med elen, men samtidigt har det under de senaste decennierna skett stor effektivisering av hem vad gäller uppvärmning då väldigt många installerat berg eller luftvärme.

   Radera
  7. Det är många som får betala för grannens storkonsumtion av el i form av högre hyra (tänker frömst på elnätsavgiften men det finns hyresgäster som får all el i hyran).

   Radera
  8. BW;

   Jo, men visst. Utvecklingen går fram. Men man behöver ju inte vara en bromskloss och slösa bara för att man har bergvärme eller en effektiv luftvärmepump. Jag har själv luftvärme som kompletterar kaminen och elpatronen. Ingen fryser. Allt styrs av en sorts AI som jag konstruerat ihop och som stänger av allt om ingen är hemma, som startar motorvärmaren om jag ska till jobbet en kall morgon, som knäpper av luftvärmepumpen om det eldas i kamin, vid vissa tidpunkter (som när elen är dyr = hög konsumtion av el i landet) eller som startar element på utvalda ställen om huset är på väg att frysa ihop. Det förbrukar knappt någonting mot tidigare ägare och vi behöver inte ens tänka för jag har redan tänkt klart kring det där åt alla. Det styr sig själv och ingen märker nån skillnad.

   Det är den rollen staten måste ta på sig. Familjen bryr sig inte - men det gör jag som ska betala. Detsamma med vanligt folk och pappa staten som i sin tur tar ut pengarna via skattesedeln.

   Jag blir förbannad på slöseri och att man vill satsa på gammal farlig teknik.

   Radera
  9. Frihet: Vi hyresgäster betalar ju elnätsavgift som alla andra?

   Väldigt få hyresgäster som har gratis el, för övrigt. Många bostadsrättsföreningar har varit smarta och kört på gemensamt elabbonemang, men det debiteras ändå individuellt.

   Enklaste sättet att trigga fram nytt beteende är såklart via prismekanismen. Vi måste ha någon sorts baskraft även om vi ökar mängden sol/vind, så då får det bli antingen vattenkraft, kärnkraft eller kol/olja/gas. Välj.

   Radera
  10. Att värma vatten drar oerhörda mängder energi!

   Man behöver faktiskt _bara_ duscha 1-2 ggr/vecka om man har ett "kontorsjobb"!

   Radera
  11. Stora delar av det s.k "miljonprogrammet" är precis som sin sovjetiska pendang, Khrushchyovka - хрущёвка - dåligt isolerat och är renoveringsfärdigt på många punkter.

   Varmvatten debiteras INTE individuellt utan ingår i hyran och det finns inte heller några incitament att spara på det, ävenså pga "någon annan" betalar själva hyran i sig...

   Radera
  12. Det där med ljusförorening är så sant. Grannen har monterat upp ett antal helt sjuka ljusslingor och spotlights som är på året om och lyser upp hans husfasad som en jävla katedral.

   Radera
  13. Frihet: men vi betalar ju särskild skatt för kärnkraften så de pengarna du efterfrågar har ju redan Maggan tagit hand om...

   Radera
  14. Bengt Hansves, nästa gång du funderar på varför du är singel och ingen vill sitta med dig vid fikabordet på jobbet, så kan du komma ihåg det där med att duscha en gång i veckan.

   Radera
  15. Lars!
   Vill du att jag skall berätta om [---] på mitt förra jobb i Sthlm ?
   ;-)

   Tänk han "datakillen" i "Jurassic park !" Lägg till konsumtion av cola, pizza, cigg och annat i lite för stora mängder...

   Men han hade också de fräckaste gratis T-shirtarna och var en av de genuint snällaste människor jag träffat...
   ;-)

   Radera
 2. Jag väntar mig lagstiftning mot alla åtgärder som kan diskreditera den förda politiken, särskilt såhär i ett valår! "Politik är att vilja" - tänk t ex på hur delstaten Indianas senat lagstiftade om att talet "pi" hädanefter skulle vara 3.00!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar förslaget från 1897 som som aldrig gick igenom?

   Radera
  2. Komma här och förstöra en bra historia med fakta!

   Radera
 3. Det låter som om bossen för Sv,kraftnät är en gammal modejat som vill återgå till förhållandena innan 1894, likväl som allt annat i Konungariket Sv. Med devisen att det var bättre förr!
  Så då återstår bara att återinföra ånglok på dom nya snabblinjerna när elen uteblir! GodJul

  SvaraRadera
 4. Och detta kan vi tacka Sveriges mest onödiga parti för.
  Vi måste börja bygga ny kärnkraft nyss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nänä, vi låter finnarna bygga, klaga och demonstrera offentligt med ena handen, så köper vi finsk kärnkraftsel med andra.

   Radera
  2. Ja, det låter rimligt. Regeringen gnäller på finsk kärnkraft, sen köper Svenska Kraftnät deras el när vår produktion inte räcker.

   Då har både regering och bolag gjort "rätt" utifrån sin synvinkel. :)

   Radera
  3. En sak skall ni vara säkra på, priset på den elen blir inte billig.

   Radera
  4. Vi är vana att alltid betala för mycket...

   Radera
  5. least;

   Lustigt att husen pyntas med mer belysning än någonsin då. Och att folk springer med t-shirt inomhus på vintern för att de tycker det är för varmt.

   Ni är vana att alltid slösa för mycket menar du...?

   Radera
  6. @Melmac, det är klart att vi kommer att köpa finsk kärnkraftsel när de väl börjar producera, om den har rätt pris. Sverige är inte en isolerad ö utan hela Norden hänger ihop i ett stort nät som handlar med el på börsen Nordpol. Norden hänger ihop med resten av Europa som det handlas el med, etc. Sverige både exporterar och importerar samtidigt, fast i olika delar av landet. I allmänhet exporterar Sverige som område mer än det importerar, motsvarande några kärnreaktorer.

   Radera
  7. @Frihet, ja som svensk är man van att betala mer för saker än i andra jämförbara länder. Jag utgick från att @wikstrom är hemmahörande i den östra rikshalvan.

   Radera
  8. Tror nog sverige får köpa sin el från Norge. Olkiluoto 3: 10 år och 10 miljarder € försenat. Den som lever får se

   Radera
 5. Stigande befolkningsmängd leder till ökat energibehov, enkelt att förstå. Lagstiftningen gör vissa energislag extremt olönsamma av ideologiska skäl, detta lär nog ändras snart.

  SvaraRadera
 6. Erik Ek görhelt rätt, han informerar om vad som kan hända i ett akut skede. Är inte detta ärligt och korrekt? Han kan ju inte trolla fram mer effekt än vad som finns tillgängligt.

  Detta betyder dock inte att bortkoppling faktiskt kommer att ske eller att den i så fall blir långvarig.

  SvaraRadera
 7. Energieffektivisering gör att Sveriges energibehov inte alls ökar i samma omfattning som befolkningen. Sen år 2000 har energianvändningen legat stilla, rensat för årliga temperaturvariationer. Kolla energimyndighetens statistik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Energi och effekt är två skilda saker ur ett systemperspektiv. Det handlar om avsaknad av effekt under vintern inte energi under helår.

   Radera
  2. Finns inte oljekondensverken kvar? Dom skulle ju ta topplasterns? Idag har vi reningsteknik för både olje och kol-kraft.

   Radera
  3. Vid en 10 års vinter vilket är det som SvK uttalar sig om så är det med precis ALL nuvarande produktionskapacitet igång alltså inklusive effektreserven vilket är de kondensverk du talar om.

   Radera
  4. De finns precis kvar, Stenungsund och Karlshamn efter att staten gick in och supporterade av säkerhetsskäl.

   Men de räcker inte om ett kärnkraftverk får problem.

   Radera
  5. Värmepumpar och bergvärme har varit väldigt populärt de senaste decennierna, och har förmodligen bidragit väsentligt till att energibehovet inte stiger så brant.

   Radera
  6. Helt med på att effekt och energi inte är samma sak. Men att bygga ny kärnkraft för att lösa effektbristen är extremt dyrt. Bättre då att att låta billig förnybar ta största delen av energiförsörjningen och hantera effektproblemet genom utbyggd reglerbar kraft, tex gas eller biokraft, samt avtal med storkonsumenter att under effektbrist dra ner sin konsumtion. Rör sig om ytterst korta tidsperioder.

   Radera
  7. Instämmer helt med Hans B.

   I år kommer Sverige att exportera över 16 TWh elenergi. Vårt svenska elnät är mer ihopkopplat med våra grannländer än det var för 40 år sedan när kärnkraften byggdes.

   Det många inte heller vet är att den normala dygnsvariation av elförbrukning är större än vad tillskottet från vindenergi är i elförsörjning. Att det är vindstilla i hela Sverige är således av mindre betydelse än normal dygnsvariation eller variation på grund av väderlek! Det är också korrekt att elenergiförbrukningen har i stort sett varit konstant under de senaste åren. Vad gäller elbilar så har många ersatt sin direktverkande eluppvärmning med värmepumpar, det gör att det finns kapacitet i nätet för elbilar! Läs de skrifter som prof. Lennart Söder, KTH, har gjort i ämnet.

   Orsaken till att kärnkraften läggs ned så snabbt är inte att några okunniga flummiga gröna politiker vill det. Skälet är att det är olönsamt att med nuvarande elpriser köra dessa gamla och små kärnkraftverk.

   Med andra ord; det är de omhuldade marknadskrafterna som tycker det är mer intressant att köpa billig elenergi från vindkraftverk och importera elenergi från Norge än att köpa dyr energi från kärnkraftverk.

   Radera
  8. Fotsälsbo:Den svenska elexporten är till stor del subventionerad vindel som säljs eller ges bort till DK-DE när de också har hög produktion. Helt onödig idioti.

   Radera
  9. Livs Farfar: Ges bort? Källa på det?

   Vilka subventioner får vindel? Eller pratar du om elcertifikaten som all nybyggd vattenkraft och övrig förnybar elproduktion får? Det är det enda jag känner till.

   Radera
  10. Den sk förnybara är skit när vi behöver som mest dvs en kall vinterdag, det blåser inte samt är mörkt och kom inte med att det blåser alltid någonstans för det finns antal dagar per år då vindproduktionen står still i hela Europa (kolla statistiken), nä bygga 4e gen kärnkraft och elda på med vårt befintliga avfall inga 100tår halveringstid och tillsammans med vårt befintliga bränslelager beräknas det räcka upp till 2500 års produktion utan nytt uran.

   Radera
 8. Troligen blir problemen allvarliga först när vi börjar lägga ner fler kärnkraftverk och samtidigt skall ha el till en väldig massa elbilar. Håller du någon koll på utvecklingen beträffande gen4-kärnkraftverk och de nya former av fusion du uttryckte tro på för något år sedan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Miljöpartistisk matematik. Konsekvenserna tar vi en annan gång, sa lille Fridolf.

   Radera
 9. Med ett elpris på under 1 kr/kwh går det inte att bygga någonting utan kraftiga subventioner som t.ex vindkraften njuter av. Ohållbart sa Bill.
  På den positiva sidan har Climeon idag fått order på leverans till ett geotermiskt kraftverk i Kalifornien!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sistnämnda vill vi veta mer om! Cornu?

   Radera
 10. Vi inom Miljöpartiet är förstås bekymrade över detta möjliga scenario.
  Våran lösning är dock lika enkel som genialisk.
  Istället för fula kärnknarkverk, så ska vi bygga stora hallar där alla nya svenskar som kommit för att bidra, ska få sitta och trampa på varsinn cykel.
  Alla cyklar är utrustade med en generator som ger supermycket ström, och desto fler vi blir desto mer ström blir det!
  Dessutom löser vi sysselsättningen på samma gång!

  Vår utredningsgrupp säger att Sverige kommer ta tätpositionen som det mest frånkopplade landet i hela universum!
  Nu kan alla dumma rassisister dra nått gammalt över sig!

  Juliga solstormskramisar från oss i partiet som försöker tänka lite längre än bara inom vintergatan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handhjärta på det :-D

   Radera
  2. Och till den som inte orkar trampa ger vi subventioner på elcyklar.

   Radera
  3. Glömde du inte vindkraftverken som drivs av allt dravel som Frigolit o co producerar ?

   Det blåser konstant där...

   Radera
  4. Låter som det kan bli en God Hjul trots allt.

   Radera
  5. Om vi sedan kör värmepunpar i hallarna kan vi ta tillvaea på den mänskliga värmen av några 1000 cyklister... ;-)

   Låter vi sedan dessa cyklister få rejäla mål med ärtsoppa ser den naturliga fermenteringsprocessen till att stora mängder med METANGAS bildas som en positiv bieffekt!
   ;-)

   Detta är INTE nå¨något skämt! På ett större lantbruk utanför Halmstad utnyttjar man kossornas kroppsvärme för att dels kyla stallarna och dels ta tillvara på värmen. Det som kossorna äter rötas sedan och man får en helt naturlig "biogas", dvs metangas som kan användas för att driva gårdens maskinpark

   Radera
  6. Rätt bra idé. Är det inte just i januari som alla betalar för att sitta på en cykel i ett gym? Är det inte just då elbehovet är som störst? Varför inte slå samman två problem?

   Det löser sig själv i januari ocv februari om folk som konsumerat för mycket julskinka och choklad under jul ändå frivilligt på kvällstid sätter sig för att cykla bort sitt fett samtidigt som de bidrar till att producera el. När vi inte behöver lägga pengar på att bygga och underhålla kärnkraft längre kan vi istället avgiftsbefria gymmen dessa vintermånader så minskar kanske sjukfrånvaron i februari hos de som ofta inte har råd också.

   Radera
 11. Så, vilka områden kopplas bort först?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligen inte publik information men vad SvK har sagt tidigare så handlar det om periodvis bortkoppling av kunder snarare än områden. Troligtvis säger SvK till regionnätsägarna (Vattenfall, Ellevio och Eon primärt) att koppla bort last från nätet och de i sin tur kopplar bort kunder anslutna på regionnäten vilket är de stora industrierna. Effekten på landets ekonomi när den exportbetonade industrin kopplas bort med sämre leveranssäkerhet och minskat förtroende kan man fundera över. Det är osannolikt att man kommer stänga av kunder på lägsta nivå.

   Radera
  2. Stäng ner kasinon, hamburgarrestauranger, nattklubbar, tv-kanaler och porrklubbar så folk går och lägger sig i tid.

   Radera
  3. SVT borde ha högsta prioritet i ett mentalhygieniskt perspektiv.

   Radera
  4. Koppla ur de valdistrikt dör miljöpartiet fått flest röster!

   Radera
  5. Hehe. Ja. Och koppla ur de valdistrikt där moderaterna fått flest röster också. Deras bostäder behöver inte stå varma medan de är i Thailand och svettas i ett luftkonditionerat hotellgym. Sverige stannar inte för det och tillväxten kommer inte gå ner överhuvudtaget. Snarare ökar tillväxten när lyxvillorna måste renoveras för miljonbelopp när de väl kommer hem igen. De lär ju inte kunna fixa nåt själva utan måste ha hjälp av riktiga arbetare. Haha

   Radera
  6. Koppla ur Södermalm och Djursholm alltså från det nationella elnätet.. ;-)

   Men elnäten på dessa platser ägs väl av Fortum, dvs den finska "motvarigheten" till Vattenfall...

   Radera
  7. Du verkar så bitter Frihet?
   Själv kör jag 27 grader inomhus samt badar och duschar så länge och ofta jag vill. Sen måste ju poolen värmas upp och huset kylas av på sommaren.

   Radera
  8. campgbg;

   Ja, gör så du. Du får duscha och bada hur mycket du vill trots att t.om. självaste kungen hade velat förbjuda badkar i detta land. Använd dina pengar till att gräva pooler och annat onödigt för att verka ball. Jag badar mycket billigare och bättre i badhuset om jag får lust. Där har de även en caféteria och bubbelpool. Trevliga tjejer som personal har vi också om man spiller kaffe så kommer de och torkar upp. Får du sköta allt själv eller har du någon anställd där med? Inte ens med alla RUT-avdrag blir det billigt att ha en lätt behårad polack som poolskötare. Värms dessutom till stor del upp av solenergi och dessutom går spillvärmen in i en idrottsanläggnig så att ungarna får göra nåt vettigt på dagarna.

   Berättar bara att jag inte tänker betala utbyggnad av nån gammal farlig kärnkraft bara för att du ska kunna bada ensam i din utomhuspool på vinter halvåret.

   Det verkar mer vara du som är lite bitter på mig istället. Ho ho. God Jul!

   Radera
  9. Hur går det förresten med poolen under vattenransonering under sommarn? Lär ju gå mycket vatten, måste ha en hög kostnad för all vatten som går åt hemma hos dig. Själv har vi dragit mer vattenförbrukningen för varje år. Skrattar gott när räkningen dimper ner i brevlådan.

   Radera
  10. Göteborgaren;

   Du har förresten inte provat att dra upp rullgardinen och öppna ett fönster för att vädra huset på sommaren?

   Radera
  11. Kungen? Vad har han med saken att göra?

   Vi har ingen vattenransonering. Varför skulle vi ha det? Det krävs dessutom enbart någon större mängd vatten i April när vi fyller poolen.
   Sköter om poolen gör jag själv. Men en robot sköter givetvis det mesta av rengöringen. Det kostar ungefär 1000kr per månad att värma poolen till 32 grader under badsäsongen. Betydligt billigare och bättre för miljön än en badsemester för familjen vid Medelhavet.

   Att öppna fönstret och vädra kräver att det är svalt ute och fläktar i alla fall lite.

   God jul och gott nytt år! Du kanske skall önska dig en egen pool av tomten?

   Radera
 12. Det är dags att bygga ut de sista stora älvarna.

  Realistiskt sett kommer inga nya kärnkraftverk byggas då det är för dyrt.

  Däremot är det kapitalförstöring att stoppa dem i förtid. Men ja skattepengar verkar vara en outtömlig resurs så de kastar man gärna bort om man är politiker.

  När (om?) finnarna får igång sin reaktor så slipper vi exportera 1,2 GW till Finland kontinuerligt så då hjälper det lite i alla fall.

  SvaraRadera
 13. Går inte MP:s elcyklar att koppla in i väggen och användas till elproduktion?

  SvaraRadera
 14. Helt plötsligt är det minsann staten som ska in och rädda folk som inte vill betala sin el. Tror ni att jag som skattebetalare har lust att kasta flera miljarder på ett nytt kärnkraftverk för att ni vill kunna sitta i en massagestol med ett elektroniskt fotbad och glo på nån djävla 100 tum plasma-TV med playstation 5 och biosurround-ljud?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fåna dig inte. Vad tror du gick åt 1982 när du hade elelement i varje rum (Eisa peitää) och glödlampor?

   Em vanlig villa har midag max 16A huvudsäkringar. 1982 var det standard med 25A.

   Det är antalet människor som styr förbrukningen och antalet service/övriga funktioner

   Radera
  2. Utvecklingen går framåt. I mitt hus är vi en hel familj som förbrukar mindre (hälften) än vad en äldre person (som i sin tur inte var någon storkonsument av el) gjorde tidigare. Och vi är varken lortgrisar eller har mindre teknisk utrustning än den personen - tvärtom. Jag gjorde min plikt när familjen flyttade in och såg till att vi inte kan slösa med el vare sig de ville eller inte. Jag tänker minsann inte betala för slöseriet eller tvingas bygga något litet kärnkraftverk på min tomt för att klara husbehovet när ungarna blir tonåringar.

   Detsamma borde pappa staten se till att göra.

   Radera
  3. Kärnkraft är inte lönsamt längre. Satsa på något nytt. Vattenkraften klarar ju att leverera halva Sveriges energibehov, och just vatten det kommer vi ha mycket av under vinter halvåret. Vindkraft stod för 10%. Solkraft kan ersätta större delen. Sen löser vi resten med batterilagring (som finns i många produkter redan idag).

   Iom klimatförändringar får vi mer nederbörd i Sverige, mer vindar och minskat behov av värme i våra hus. Det märks ju redan idag. 2015 slogs nytt rekord i elproduktion. 2016 var ett stabilt år.

   Tagga ner och sluta vara så hysterisk, Rickard.

   Radera
  4. Är inte kärnkraft punktbeskattat just för att det var så lönsamt , hence "inte lönsamt längre"

   Radera
  5. Det var det, men i den nya energiuppgörelsen har man lättat på beskattningen.

   Hela elmarknaden är tyvärr styrd politiskt på detta sätt, vilket gjort att nödvändiga investeringar i elnät och baskraft har oklar avkastning -> man skiter i det och lägger hellre ner produktionskapacitet.

   Radera
  6. @Frihet, nu måste du ju ge lite mera information om hur du byggt ditt hemstyrsystem!

   Radera
  7. @Frihet !

   Berätta gärna lite mer om vad du gjort och installerat för att minska konsumtionen av el och energi!
   :-)

   Radera
  8. Jahaja. Jagvhar redan berättat det lite här och där.

   Vi har en special termostat (z-wave) i köket. Resterande är av samma modell men bara temperatur eller tidsstyrda. Dessa går bara igång om huset håller på frysa igen. Detta för att att slippa oroa sig så värst om man åker bort om luftvärmen inte duger vid -25. Sen kan ett element i köket gå in och ge lite onödig extra värme på morgonkvisten åt frugan innan hon ska åka till jobbet så hon inte blir tvär och kör igång luftvärmepumpen i onödan (Den stängs av då och då på dygnet om nån knäppt igång den). Eller om hon är hemma och det blir för kallt. All lyx uteblir dock om elen är för dyr (styrs via appen IFTTT). Kökstermostaten styrs med hjälp av de återkommande datum hon jobbar tidigt. Detta stängs dock av så fort hon sätter sig i bilen (som värms upp automatiskt dessa datum). Detsamma gäller luftvärmepumpen som också styrs med z-wave. Jag har termometrar utspridda lite överallt (köpt billigt). Dessa kontrollerar temperaturen i hela huset. Eldar jag eller frugan i nägon kamin märker termostaten direkt detta och skickar signaler till luftvärmepumpen att den kan stänga av om den är på. Går temperaturen ner (olika grader på olika platser vid olika tider) i huset så körs den igång och börjar värma. Dock är allt detta styrt och vet om frugan eller jag är i huset (ungarna är för små för att ha smartmobil), alltså det styrs om larmet är på eller inte. Det räcker inte att en drar iväg utan mobil. (Styrs med GPS-styrd app i varsin mobil). Appen gör så larmet automatiskt går på och av när vi kommer hem eller åker, eftersom frugan inte orkade larma av eller på manuellt så löste jag detta så.

   Skulle det gå åt h-e och det blir elavbrott så skickas det ett sms till oss och varnar att temperaturen sjunker utan att systemet gör nåt åt det - då är det dags att ringa grannar eller vänner och be dem åka dit och börja elda om man själv inte har möjlighet. Har inte hänt ännu.

   Frugan är ju nöjd eftersom hon inte märker nåt och slippet springa och tända lampor så fort det blir mörkt. Jag har lägre bekvämlighetskrav och kan ha lägre temperaturer när bara jag och ungarna är hemma. Men oftast eldar vi rätt mycket i kaminen, frugan gillar mysfaktorn och det blir förbannat hett i huset väldigt fort. Finns en fläkt som drar ut värmen ut i huset.

   Sen får man lägga till ungarnas behov i framtiden och kompromissa fram en balans, det är ingen som vinner på ett myteri för att jag ska ha det enbart på mitt sätt.

   Torktumlaren är extremt energisnål. Men oftast torkar vi kläderna vid kaminen, det sliter mindre på kläder. Går även hänga ut kläder (jeans) ute på vintern för att få bort lukt och slippa tvätta. Har alltid vatten på kokning vid kaminen så varmvatten behöver sällan värmas. Går dessutom snabbt att laga mat. Tvättar gör vi på natten när elpriset är som lägst (jag stoppar i tvätten så tvättmaskinen blir klar när frugan går upp så hon gör grovjobbet med att hänga upp allt).

   ALLA lampor går på LED inkl. Julgransbelysning (köpt på mellandagsrea). Lamporna ute släcks automatiskt på natten för att dra ner energianvändningen samt minska ljusföroreningen (fladdermöss är ett ex på djur som tar skada av detta). Men även om man har LED så behöver det inte slösas med för det. Allt är förfinat ner till minsta watt.

   Till och med routern stängs av när vi lagt oss (rörelsesensor i sovrum) för att dra ner på onödig ström samtidigt som larmet startar. Lampor tänds och släcks även oavsett om nån är hemma så det är svårt även för grannar att veta om det är tomt i huset. Systemet klarar sig på trådlöst internet under denna tid och har en egen batteribackup. Ingen elektronik står på standby i onödan. När något köps in (inkl. TV) så köper vi det mest energisnåla vi kan hitta framför att det ska va snyggt och häftigt.

   Tips: köp julgransbelysning med LED på mellandagsrean. Då får ni billiga små LED-lampor som kan stoppas i ex. adventsljusstakarna nästa år och annat. Billigare än att köpa 3-5 st LED i småpack. Sen kan man ha sladden i reserv i förrådet den dagen som julgranssladden behöver bytas ut.

   Radera
  9. Det går att dra ner förbrukningen mer. Det handlar bara om att göra rätt investeringar och se vad som passar en själv bäst.

   Glömde jag nämna rullgardiner som stänger kylan ute om natten? Går också att styra med z-wave så de dras upp så att solen kan värma upp huset / lägenheten.

   Radera
 15. Återställa vattendragen? Gäller det Ragundasjön också? Spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte, då kunde man sen kanske bygga ett vattenkraftverk I storforsen. :-)

   Radera
 16. Lite förvånande att du lyfter minikraften i denna fråga. Självklart är det ett problem den allt för snabba nedläggningen av kärnkraftverk och att finns risk för nedkoppling av el under köldknäppar.
  Minikraftverken i Sverige står för ca 0,15 TWh av den totala produktionen på 152 TWh. Alltså en försvinnande liten del av den totala produktionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är mest för de lokala kraftverken o deras ägare som krävs på omfattande kostnader för att återställa (till vad?) kraftverken.

   Det rör sig om kanske 100-200MW totalt.

   Radera
 17. Glöm inte att det finns fler incitament för en VD på Svenska Kraftnät, som talar i egen sak, att varna. Exempelvis kan det vara ett sätt att bättra på PR för höjda nätpriser.

  SvaraRadera
 18. Det allvarliga är även att 500 MW ( O1 ) produktion i södra Sverige nu försvunnit.

  För ärnnu så länge har väl inte överföringskapaciteten från norra Sverige och Norge blivit så mycket förbättrad ?

  (roligt att du tog upp mitt tips!)

  MiljöMulleMupParna (MMMP) vill tydligen at tvi skall importera "ful-el" från brunkolskraftverk i f.d DDR eller Polen hellre...

  SvaraRadera
 19. Vi behöver heller kanske inte bli /vara så många i landet..
  En befolkningsökning som inte står i samklang med en motsvarande produktivitetsökning men som en del tycks "jubla" åt, är INTE att leda Sverige till ett ekologiskt grönt hållbart samhälle!

  SvaraRadera
 20. Vill slå ett slag för SVK:s (SVenska Kraftnät) och dess sajt "kontrollrummet".

  http://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/

  Här kan man i "realtid" njae.. säg med 15 min uppdateringsfrekvens se elens flöde mellan Sverige och grannländerna. Vem som importerar, vem som exporterar och från vilka källor elen kommer ifrån.

  Just nu i skrivande stund svarar faktiskt vindkraften i DK för 54% av Danmarks elproduktion!
  Detta medan de estniska skifferoljekraftverken i Narva svarar för 95% av Elstlands elproduktion

  SvaraRadera
 21. Att se på enbart Sverige tror jag inte ger så mycket, finns ganska bra överföringskapacitet mellan länderna runt oss.
  Jag är mer intresserad av hur det ser ut för Nordeuropa som helhet en mörk vindstilla vinterdag.
  En sådan dag tror jag behovet av energiimport är stort även i Tyskland och Danmark.

  SvaraRadera
 22. Riga: Jan 2017 svarade grön el för cirka 5% av Tysklands elproduktion. Av det gröna mest sopförbränning. Resten kol gas kärnkraft.

  SvaraRadera
 23. De höjer väl spot priset så det blir som vanlig, blir för dyrt att tillverka papper så brukena får stå, tillsammans gör de av med ca 20TWh /år (2014), för några år sen så stog vi still i fyra dagar för det va billigare att stå still än att producera.

  SvaraRadera
 24. Att O1 är stoppat är väl inte så märkligt. Det är väl över 40 år nu.
  Men det borde gå att återta B1 och B2.
  Är reservkraftverket i Stenungsund stängt och igenbommat för gott?
  Det borde finnas lagrum för att lagföra idioterna i Mp, för någon allmänfarlig vårdslöshet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fö torde det vara nyttigt för svensken att bli utsatt för lite chockterapi i form av uteblivna elleveranser, så man inte tar för givet att livet inte alltid blir det man önskar.

   Radera
  2. B1 och B2 har väl slutrivits nyligen. Finns inget kvar.

   Radera
  3. Nä rivningen är inte påbörjad, man har byggt ett lager där man skall lägga delarna mer har inte hänt. http://www.barsebackkraft.se/

   Radera
  4. Två block i Stenungsund kan kanske fortfarande vara möjliga att ta i drift. De ingår emellertid inte i kraftreserven för 2017. Vattenfall väntas ta beslut om permanent nedläggning i år.
   http://news.vattenfall.com/sv/article/har-ar-det-hemliga-kraftverket

   Radera
 25. Det finns mer eller mindre bra sätt att använda el. Vedkap, LED-lampor = bra, infravärme på terrassen = tveksamt. Om tio år kommer många hushåll att vara självförsörjande på el, som Cornucopia. Vi kommer att få betala en stor fast avgift för att få vara ansluten till ett nät. Batteridrift kan klara kyl/frys nattetid.

  SvaraRadera
 26. En metod för att efterfrågan ska minska vid toppar är att införa timmätning och rörligt elpris för allt fler. Vid 10 kronor per kWh börjar en del spara på elen och vid en spik på 50 kronor per kWh blir det allt fler.

  Med priset som regulator öppnas också en marknad för automatiskt sparande vid brist.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror också att elpriset mycket väl kan gå upp till 10 kr /kWh men ett enskilt hushåll, som nästan inget konsumerar om några år, påverkas inte, fasta avgifter kommer att stå för största kostnaden. (Lite som att det inte är bensinen vi betalar för när vi tankar utan SKATTEN på bensinen) Det blir elförbrukning som samhället betalar för och industri som drabbas.

   Radera
  2. Bredablick du har rätt för många hyresgäster som har varmvatten inbakat i hyran. Villor använder betydligt mer el i snitt. Fast förbrukningen har stadigt ändrats med mer på sommaren och mindre på vintern. Förmodligen kommer nya företag att uppstå som organiserar bortkoppling av varmvattenberedare under vissa timmar vid elbrist pga köld eller snabbstoppat kärnkraftverk. Även laddning av elbilar kan styras till andra tider än vid maxbelastning respektive stoppas vid plötsligt krisläge om det organiserats av något företag.

   Mycket industri använder obetydligt el så när det gäller industrin är det mest papper och stål som kan betyda något. Fast visst kan en del sparas under kortare tid även i den inte elintensiva industrin.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 27. Välkomna till u-landet Swedistan, go'vänner. Elnätet kommer gå som en urladdad Tesla framöver när kärnkraften läggs ner. Tur att finnarna startar Olkilouto 3 snart och har påbörjat en reaktor i Pyhäjoki, så kanske vi kan importera lite från dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Financiel times kunde vi läsa häromdagen att Olkilouto 3 är ca 10 år försenad och att kostnaderna skenat. Om den så småningom startar blir vår nettoexport till Finland av el mindre.

   Vårt beroende av Norges vattenkraft är viktigare och ett antal kraftledningar utbyter ständigt el med riktning beroende på det tillfälliga priset i respektive elområde. Betyder att vi samtidigt kan både exportera och importera från Norge.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Är väl ingen nyhet att OL3 är kraftigt försenad men så är det ju en ny reaktordesign också. Nu är den dock klar och håller på att testas och godkännas, sen går den i 85 år minst. VVER-reaktorn som påbörjats i Pyhäjoki är betydligt mer beprövad och kommer troligtvis hålla tidsplanen bättre.

   Nu menade inte jag att Sverige kommer bli mörklagt imorgon. Men när man stänger ner reaktor efter reaktor utan att ha ersättare så kommer elbristen för eller senare. Som Corny skrev läggs en massa småskalig vattenkraft ner också, vilket inte gör situationen bättre.

   Så elimport från Finlands kärnkraftverk är ett högst troligt framtidsscenario. Norges vattenkraft räcker inte till om det blir smällkallt. Eller så bygger vi gaskraftverk och blir beroende av "Putler".

   Radera
  3. Danmark och Sverige exporterar och har båda en hel del vindkraft just nu. Ja den svenska vindkraften ger mer kWh än hela Finlands vind, vatten och kärnkraft tillsammans.

   Om vi bortser från kärnvapenländer är Finland ganska ensamt att ta in ny kärnkraft. Runt om i världen tas reaktor efter reaktor ur drift. Peak kärnkraft ligger en bra bit bakåt i historien. Kostnaden är viktigaste skäl även om också säkerhet säkert spelar in.

   Vi kommer säkert att importera från Finland under korta perioder i framtiden. Smällkalla dagar blir allt färre och varar sällan över en vecka. Med rätt avtal med slutanvändarna, tex att priset får styra blir det ingen mörkläggning. (Undantag vid större elfel eller snabbstopp i de kvarvarande reaktorerna)

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 28. Vi har väl under åren även importerat rysk kärnkraftsel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finska elnätet är sammankopplat via likströmsförbindelser med det ryska. Finland ingår inte i samma frekvensområde som Ryssland men samma frekvensområde som SE, NO, halva DK, EST, LV o LT

   FIN är alltså sammankopplat och med samma frekvens som SE varför det är högst sannolikt att det kan "läcka över" rysk ström även till SE via Finlands likströmsförbindelser med RUS.

   RUS har några "trevliga" RMBK (Tjernobyl) reaktorer från 70- och tidigt 80-tal i Sosnovoji Bor utanför Leningrad och som byggs ut med 2 nya reaktorer av VVER (tryckvatten) typ
   Sedan finns det något mindre kärnkraftverket på Kolahalvön byggt på 70- och 80-talen med reaktorer av VVER-typ...
   ;-)

   Radera
 29. Höj priset på sista kWh så löser det sig. Självklart eg att det ska kosta om man vill plocka ut effekt när systemet närmar sig maxeffektuttag. I spanien klarar svenskarna att köra disk och tvättmaskin på natten. Osv. Då blir det också lönsamt att hålla effekt i beredskap.

  Sen tycker jag att alla "atomkraft nej tack" ska omsätta detta i realpolitik, och själva sänka sitt effektbehov.

  SvaraRadera
 30. Vi har redan haft kontrakterade avstängningar.
  Vi har också haft driftstopp där massaindustri som idag kan stänga av , stängt av och sålt sin kvot för typ 7-spänn.
  Gissar att metallverk inte kan stoppa och tvingas köpa.

  SvaraRadera