Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-12-20 13:33

Solel: Det kommer bli överproduktion av el i vår och sommar

Ellevio har nu börjat publicera timdata för min elförbrukning, sedan elmätaren bytts till en mikroproduktionsmätande timmätare. Slutsatsen blir att när solcellsanläggningen producerar fullt dagtid i vår och sommar kommer jag skicka ut en stordel av produktionen på nätet.
Elförbrukning per timme 11 - 18:e december.
Jag har tidigare inte haft timmätta uppgifter om min elförbrukning, men har det nu sedan Ellevio börjat rapportera dessa. Än så länge bara fram till den 18:e december, då webtjänsten verkar släpa efter.

Huset värms med en kamin, samt har elektrisk golvvärme i badrummet. Är jag bortrest slås 2 - 3 elradiatorer på för att hålla en temperatur runt 18 grader, men det finns inte med i datat ovan, även o jag var bortrest för föreläsning natten 12-13:e december, vilket syns i grafen. Den natten var dock inga radiatorer påslagna, då kaminen hade eldat upp tillräcklig värme för att klara huset tills jag kom tillbaka.

Vintertid ligger förbrukningen i snitt runt 40 kWh om dagen, och sommartid i intervallet 10-15 kWh enligt månadsförbrukningen. Mycket av detta är varmvattenberedaren som fortfarande är elektrisk. 

Siffrorna på timmätningen bekräftar det hela och man kan konstatera att även vintertid ligger normalförbrukning runt 1 kW. Det som drar upp ser ut att vara duschning, som får varmvattenberedaren (3 kW) att köra lite extra ett tag, matlagning och tvätt. Men generellt gäller alltså 1 kW (1 kWh per timme i grafen).

Min solcellsanläggning är på 4.76 kWh och kommer framåt april-maj till augusti att under några timmar mitt på dagen när solen lyser som starkast att producera kanske 3.5 - 4.5 kW. Detta kommer matas ut som överskott på elnätet. Säg 100 dagar a fyra timmar och 3 kW högre produktion än förbrukningen. Det blir 1200 kWh som ska säljas.

Detta gör det t ex lönsamt att välja lösningar som Jämtkrafts lagring av solel i form av vatten i vattenkraftsmagasin, vilket i praktiken innebär nettodebitering över året, dock med en avgift om 240:- SEK om året. Men vi får se. Just nu sitter jag fast i nuvarande fastprisavtal på el till sommaren, men att få kvitta överskotten under sommarhalvåret 1:1 verkar attraktivt. Samtidigt ska jag förstås fortsätta ha ett fast elpris låst till sommarpris för lägsta elpris under högförbrukning vintertid.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. En tanke man kunde utveckla. Sätt en timer på varmvattenberedaren så den endast värmer vatten dagtid när dina solceller genererar energi. Men har du timdebitering så kanske det blir dyrare att värma dagtid om inte solen lyser.

  Detta borde man kunna utveckla smart utan stor investering. Om man nu har en bra storlek på VVB.
  solen lyser=värm vatten.
  varje natt= värm upp till >60grader.

  Inga solceller själv. Men VVB värms endast upp nattetid när timtaxan är låg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra ide men Bloggaren kan också ta sin varma dusch lite senare på dagen. Annars ser förbrukningskurvan ganska bra ut för solel. Vanligtvis har hushållen peakar på morgonen och på kvällen när man kommer hem från jobbet och ingen förbrukning mitt på dan.

   Radera
  2. Därför man skall buffra energin i vattnet

   Radera
 2. Jämtkrafts lösning - hur funkar det?

  "Vi lagrar din överskottsproduktion från sommarhalvåret.*

  Under vinterhalvåret** portioneras hela lagret ut med lika många kWh per timme och dygn.

  1 kWh in = 1 kWh ut oavsett marknadspris."

  Betyder detta att om jag dag 65 på sommarhalvåret klockan 12-13.00 skickar ut 7 kwh på elnätet - får jag då 7 kwh att använda dag 65 på vinterhalvåret mellan klockan 12 till 13.00?

  Vad händer om man inte använder 7 kwh dag 65 på vinterhalvåret mellan klockan 12 - 13.00?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen aning. Det blir att ta reda på när det är dags att välja nytt avtal.

   Radera
  2. Troligtvis gör du av med dina "sparade" kWh redan i oktober och november när elpriset fortfarande är lika som på sommaren och så har du gett bort 240 kr till Jämtkraft och sitter fast i ett avtal.

   Det är bättre att välja den leverantör som betalar bäst för din utmatade el. Keep it simple.

   Radera
  3. mrlowrisk - även om det är så borde man väl tjäna på det?

   Alt 1 - sälja överskottet på sommaren och få lite pengar. Köpa underskottet på vintern.

   Alt 2 - "Sätta in" överskottet på sommaren. Plocka ut överskottet kwh för kwh på vintern.

   Radera
 3. Nu kan det ju vara så att du inte tar ut lön men som jag fattat det så får du 60 öre/kWh i skatteavdrag för varje kWh du exporterar.

  Så det är inte helt tokigt att exportera lite också. Kanske behvöer du se över din kalkyl innan du börjar slösa el mitt på dagen. Sverige behöver mer el mitt på dagen och mindre på natten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intäkten kommer i normalfallet bli 60 öre från staten, 3 öre från nätbolaget 30 öre från det elbolag man säljer till och typ 17 öre för elcertifikat. 60+3+30+17=110. Typ.

   Radera
  2. Ja så det är inte så olikt nettodebitering då det blir ungefär samma räknestycke för köpt el.

   Det blir svårt att motivera batterier och liknande lösningar med nuvarande regler i alla fall.

   Sen är det alltid kul att "tanka" bilen med egen el. ;)
   Man blir som dubbelt glad när solen skiner.

   Radera
 4. Varför har du inte vedeldad panna för varmvattenberedare och vattenburen värme? Jag tänkte i och med ditt skogsinnehav?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att det kostar upp till ett par hundra tusen att dra in?


   Om man inte är händig dvs.

   Radera
  2. Men en äldre gård kan väl dock förväntas ha vattenburen värme redan? Samt en vedeldad panna?

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Dedikerar @Ben Dover denna kommentar!
  Vi går mot ljusare tider!

  https://www.youtube.com/watch?v=EC6Yx9KlQyc

  SvaraRadera
 8. Hej Lars

  Nu har min anläggning på 5,4 kW varit i bruk ett halvt år.
  Ser ut som att det generar ca halva min årsförbrukning på ca 10.000 kWh (i skrivande stund 2540 kWh).
  Räkna med ca 110 öre/såld kWh vilket ligger i samma paritet som din anläggning.

  Nu väntar jag bara på besked från M. Andersson att: "Vi beskattar nu även den egen tillverkade elen så att vi klarar att mata elefanten i rummet."
  Vilket hon inte har mage att säga rakt ut, utan det skall floskelommantlas i vanlig ordning.

  Och så sitter både du och jag och många andra med skägget i brevlådan...60 öre i skattelättnad? My, and your a.s!

  Må solen skiner på ditt och mitt tak!

  SvaraRadera
 9. Det här med elpriser är en djungel även för en hyresbostad. Fick meddelande om att de höjer priset generellt alltså samma pris på månadsavgiften för alla, tidigare var det beroende på yta. Vissa lockar med låga priser men efter ett år höjs det. För lite pengar att tjäna känns det som. Men visst, har man hus måste man ta tag i det.

  SvaraRadera
 10. Tack för tipset om Jämtkraft! Har en solel anläggning på 9,7kwp, och har anmält intresse. Min strategi 2016 var att enbart värma poolen med bergvärmen mellan kl 8 och 18 på sommaren. Det gav en förbrukning av egen el på ca 90%. Total produktion var ca 9500 kwh. 2017 körde jag poolvärmen dygnet runt (vid behov dvs) det gav ca 70% förbrukning av egen el.

  SvaraRadera