Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-12-12 15:58

Solcellsanläggningen nu online

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige.

Efter att Ellevio igår bytte ut elmätaren är nu min solcellsanläggning online. Den har sedan inkopplingen producerat exakt noll kWh energi tack vare årstid och väderlek. Men så är också december sämsta tiden på året för solenergi.
Det som döljs under snö..
Med perfekt timing till att det i helgen kom uppåt en decimeter snö dök igår måndag Ellevios underleverantör upp och bytte ut elmätaren till en mätare som dels timmäter och dels mäter även utgående el. De vanliga mätarna mäter dels inte per timme och mäter dels bara amplituden på energin som passerar mätaren och skulle vid nettoproduktion registrera överskott som förbrukning.

Så nu har solcellsanläggningen kopplats in och är online. 

Det är nio dagar till midvintersolståndet, det har varit konstant mulet sedan inkopplingen och dessutom är panelerna täckta av snö. Då varje panel är försedd med en optimerare så är samtliga paneler just nu avstängda av växelriktaren då de inte ens genererar en volts spänning under rådande förhållanden.

Så än så länge är enda behållningen att jag kan gå in på växelriktarens hemsida och titta på vilken spänning de tre olika faserna i huset har just nu.
Nätspänningen på de tre faserna.
Då optimerarna rapporterar till växelriktaren via telematik så kan jag annars gå in och titta exakt på hur varje enskild solpanel presterar. Alltså noll W och noll Wh än så länge.
Sex av panelerna.
Inte heller verkar Ellevio fått in något timmätt förbrukningsdata än heller, men annars borde ju deras hemsida nu kunna redovisa min förbrukning per timme. Kan bli skojiga grafer framöver, med både nettoförbrukning och elproduktion.

Växelriktaren är en 5.3 kW SolarEdge SE5k med SolarEdge-optimerare under panelerna. Solpanelerna är 280 Wp (potentiell W) monokristallina svarta (inte blå) paneler från JA Solar. Verkningsgraden enligt något holländskt test ska vara ca 17%. Fast under snö är alla solpaneler vita...

Återkommer med grafer och mer information när det inte är snö och solen faktiskt lyser. Antagligen i januari någon gång. Överlag känns det bra att installera under årets sämsta period för solenergi - Ellevios tid att byta ut mätaren "kostar" därmed ingenting och därtill kan produktionen bara bli bättre...

Detta inlägg är publicerat i samarbete med leverantören Solkraft Sverige.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

76 kommentarer:

 1. En gummiskrapa på ett par hopkopplade VP-rör?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske man kan använda spillvärme, typ någon glykolblandning i rör som får självcirkulera och värmeväxlare i frånluften nära kaminen?

   Radera
 2. Hur många år till break-even då investeringen är betald och det blir ren vinst ? 30 el 40 ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se tidigare inlägg http://cornucopia.cornubot.se/2017/11/over-8-i-arlig-avkastning-pa.html

   Radera
  2. För Cornu lär det vara 0år, 0 dagar och 0 timmar eftersom han fått panelerna gratis mot PR :)

   Radera
  3. Nej, de är betalda fullt ut orabbatterat m skattade pengar.
   Radera
  4. Om man nu har ett företag... AB, HB, KB el enskild firma..

   Skall man inte då låta "firman" äga fastigheter etc. , låta "firman" stå för investeringar och reparationer och sedan själv som privatperson hyra "av sig själv" - det egna företaget - för att minimera skatten ?

   Radera
  5. Hittade denna intressanta länk om saken / min fråga..

   https://makeit.seb.se/expertartikel/ar-det-smart-att-lata-foretaget-aga-bostaden/

   Radera
  6. @Bengt:

   Folk har fått för sig att man kan dra av hit och dit utan anledning bara för att man har ett företag, men det de ofta glömmer (eller inte ens vet) är att det krävs en inkomst för att göra avdraget mot. Jag har t.ex. nämnt nackdelen att man inte får fördelen av att kunna dra av räntekostnaden. Visst kan man dra av räntan, men det blir inte så kul när det går upp för en att man likväl måste betala den för skattade pengar.

   Sen att du inte kan hyra av din egna enskilda firma torde också vara självklart. Du kan inte alls göra affärer med din egna enskilda firma eftersom ni är samma person.

   Radera
  7. Att man inte kan göra avdrag om man inte har några intäkter torde vara självklart! ;-)

   Fanns även en bra artikel i SvD men bakom betalvägar...

   Radera
  8. Bengt: jag utgick från att du kunde tänka ett steg längre, men jag hade kanske fel,? Jag skall hjälpa dig på traven: var kommer inkomsterna från i detta fallet (ledtråd: du betalar hyra med beskattade pengar).

   Radera
  9. Att blanda in företaget i sin privata ekonomi är jättesvårt. Om du inte har jordbruk, där du också bor. Annars att bara dra hyra för ett rum du iordningställt för kontor hemma är ingen ide. Du kan ju även göra privata saker i det kontoret. Jag kan inte ens äta affärslunch 1 ggn/månad med kollega 90 kr/st och dra av det.

   Radera
 3. Hade du installerat vindenergi hade det varit betydligt mer kostnadseffektivt och mer pålitligt vintertid när solen är som svagast.

  SvaraRadera
 4. Misstänker att det kan bli risk för mosstillväxt under eller i kanten av solpanelerna. Mossa gillar ju skuggiga takpannor, så någon slags underhållsverksamhet blir nog nödvändig emellanåt. Om inte annat för att tvätta av dem.

  SvaraRadera
 5. Just detta med att det faller snö i Sverige vintertid och att denna snö just täcker solpanelerna torde vara ett aber. Det finns ju dock fina vinterdagar med sol MEN där snön ligger kvar på taken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med lite större lutning på panelerna glider snön av snabbare. Detta ger också lite mer produktion under den kallare tiden av året.

   Fast det blir förhoppningsvis ett trevligt produktionsår 2018.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Ja, skall bli intressant att följa!

   Radera
  3. Frågan är hur lönt det är att åbäka sig för att få en minimal vinterproduktion, solen står lågt, lyser svagt och är inte uppe många timmar per dag.

   Radera
 6. Tummen upp för dig, Lars, för att du är med och satsar på framtidens energi.

  Det många lätt glömmer är att solcellsinvesteringen bör ses som en billig (lönsam), trygg och stabil pensionsförsäkring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då avkastningen på solceller är helt beroende på vilka beslut som våra inkompetenta och kappvändande politiker tar så är det inget tryggt eller stabilt med dem öht utan en högriskinvestering. Jämför gärna med vindkraftsandelar.

   Radera
  2. Pelle, du har helt fel.
   En korrekt utformad solcellsanläggning är lönsam helt på egna meriter, även här uppe i mordor.

   Radera
  3. Nej, jag har inte fel. Du kan inte räkna hem en solanläggning utan skattesubventoner och konstlade elpriser. Om du skulle sälja din Soleil till riktiga spotpriser i juli skulle du bara få en bråkdel av vad du får idag.

   Radera
  4. @Kristoffer Kavlin: Bortsett från ifall politikerna tar beslut som gör dem olönsamma trots sina meriter. Det finns ingen investering som är immunt mot politiska beslut.

   Radera
  5. Pelle.
   Du behöver inte titta på vad du kan sälja det för, du ska se på vad du köper el för. Det är en kostnad du kan undvika genom att producera elen själv. På sådant vis blir anläggningen lönsam.
   Man räknar på samma vis som man räknar hem säg... tilläggsisolering eller dylika åtgärder.

   Sedan så var marknadspriset på el på spotmarknaden i juli 2017 mellan 20 och 30 öre/kWh.
   https://www.nordpoolgroup.com/historical-market-data/
   I princip samma pris som idag (30 öre). https://www.nordpoolgroup.com/
   Men det är väl roligare att bara hitta på siffror, istället för att göra grovjobbet och leta upp dem och räkna?

   Radera
  6. Anonym:
   Du menar risken att staten beslagtar anläggningen, eller att de får för sig att förmånsbeskatta den på något vis? Ja... Sådana risker finns ju alltid i teorin. Var det det du ville poängtera? Isåfall så slår du in öppna dörrar tycker jag.

   Radera
  7. Anonym;

   Jaja. Det är väl ett fritt land och du gör som du vill med dina pengar. Men kom sen inte och gnäll på oss vanligt arbetande folk som väljer att kapa utgifter och därmed kan fullkomligt skita i arbetslinjens tvångsarbete och kan gå i pension minst 20-30 år tidigare än dig och Reinfeldt och Kristoffersson (eller va fan han hette.. den där nye..de desperat kasta fram). Vi som tror på en mer hållbar, mindre slösaktig och automatiserad framtid och vill låta ungdomar överta de få vettiga jobb som finns kvar så de kan få en vettig lön och kan välja att göra detsamma som vi. Stå där på ett café i ett framtida halvtomt köpcentrum och torka bord med slavlön tills du är 85 du.

   Radera
  8. Frihet: vad "frihet" betyder i ditt nyspråk vet vi väl vid det här laget. Man måste även tolka andra ord enligt ditt nyspråk. Lägg därtill din postmoderna verklighetsuppfattning på det, det bör man göra när man läser ditt inlägg...

   Radera
  9. Anonym;

   Hade du inget vettigare att klämma fram när du väl fick lite luft från ingenstans..? Hörru, gnäll-kärring... nej, vet du vad lilla gumman.. håll dig till ämnet eller ta stickningen och stick till syföreningen och låt där kackelet få mala på bakom stängda dörrar. Här diskuteras teknisk landvinning och framtida elförsörjning och det är bevisligen inget för såna som dig.

   Radera
  10. Ta istället ditt alias och far till Nordkorea. De verkar ju ha liknande syn på begreppen...

   Radera
  11. Fast jag vill samtidigt höja ett varningens finger för alla som tänkt rösta med era öppna hjärtan istället för att använda er egen hjärna: socialliberaler (i princip alla partier som ingick i den nu så dödförklarade alliansen) har alltid varit pensioneringens främsta motståndare. De har kämpat emot i över hundra år (ungefär sedan Titanic sjönk) och kommer kämpa emot hela befolkningens rätt till att kunna gå i pension i minst hundra år till.

   Var beredda på att ni kan få skruva mer era solceller och gömma undan dem om borgarna kommer till makten. De har alltid varit emot individuell utveckling och kollektivt välstånd!

   Radera
  12. Anonym;

   Höhö. Se, där kom det där Nordkorea fram igen. Har ingenting med debatten att göra, men kommer alltid upp på tal när argumenten tryter. Jag som är motståndare till allt vad kommunism och diktatur innebär.

   Få är kommunister i dagens sverige men ändå beställer svenskarna julklappar från kommunistdiktaturer som Kina som aldrig förr. Tacka kapitalisterna för det! Som demokratisk socialist så försöker jag bojkotta kommunistdiktaturer så gott jag kan, även om det är rätt svårt i en kapitalistiskt styrd värld.

   Säkert finns det något att lära av den gamla kommuniststaten för en som är intresserad av hur man överlever på mycket små resurser. Det lär väl knappast bli några politikertoppar jag möter utan möjligtvis stackars statliga tjänstemän och kvinnor som gör vad de måste för att överleva. Och då tycker jag att du ska ta o cykla iväg till Somalia, Tchad eller Sydsudan och njuta av statens kollaps och den oerhörda frihet detta måste innebära för folket där.

   Radera
  13. Och när du får ditt försenade paket från postnord så ska du veta det att det är du som stöttat Nordkoreas existens. Du stöttar Kinas kommunistregim som i sin tur håller Nordkorea över vattenytan.

   Det är du som är ytterst ansvarig för Nordkorea, inte jag.

   Radera
  14. Kina är väl knappast kommunistiskt längre? Det är väl typ media och banker som staten äger, och nåt oljebolag kanske. Men annars ägs ju knappast produktionsmedlen kollektivt. Det är väl snarare nån slags statsunderstödd kapitalism man håller på med.

   Radera
  15. Ben Dover;

   Det är fortfarande en kommunistisk diktatur. Men så länge marknadskrafterna tjänar på det kan de blunda för regimens övergrepp. Pengar är viktigare än allt annat. Men Kinas ekonomi är en variant av socialistisk marknadsekonomi (typ av blandekonomi). Kinesiska staten äger fortfarande stora företag, men blandar sig inte i på samma sätt som de gjorde tidigare och i t.ex. Sovjet.

   Radera
  16. En diktatur är det, otvivelaktigt.

   Sen motsäger du ju dig själv, du skriver först att det är kommunistiskt och sen skriver du "typ en blandekonomi". Det är ömsesidigt uteslutande, så hur ska du ha det?

   Radera
  17. Ben;

   Motsäger mig själv? De har en egen variant av ekonomisk politik som de har fört sedan slutet av 70-talet. ”Socialism med kinesiska särdrag”, som de själva valt att formulera den förda politiken. Det finns starka inslag av marknadsekonomi men också starka inslag av statligt ägande.

   Det är fortfarande ett kommunistiskt parti som styr landet, och då är det också ett kommunistiskt land. Jag tror att cirka en miljard kineser håller med mig om det.

   Försöker du hävda dig mot över en miljard människor? Det är inte en miljard människor som det är fel på. Det är diktaturen som det är fel på.

   Radera
  18. Ben;

   ”Men annars ägs ju knappast produktionsmedlen kollektivt.”

   Tre (State Grid,
   China National Petroleum, och
   Sinopec Group) av världens fyra största företag (2016) ägs av kinesiska staten. Sen blandar de inte sig i alla affärer, men de ägs och styrs av kommunistpartiet i Kina.

   Radera
  19. Frihet: att du brukar nyspråk och har postmodern verklighetsuppfattning har med diskussionen att göra i det att man måste tolka dina argument mot den bakgrunden. Tar man inte det i beaktande blir det en rätt surrealistisk diskussion...

   Radera
  20. Anonym;

   Bara du slutar stötta Kim Jong-Un så tycker jag att du kan få tycka och tänka vad du vill.

   Radera
 7. Enda frågan är väl varför det dröjt så länge? :)
  Det jag installerat själv hemma är 2.5 kW.

  Som det är idag så är lönsamheten linjärt (upp till maxtaket där man producerar mer på ett år, än årsförbrukningen, över det är det hål i huvudet att installera mer), men installationskostnaden har vissa (om än små) skalfördelar, så allt talar för att man ska installera mycket.
  Jag avråder dock alla ifrån att installera speciellt mycket större anläggningar än vad cornu gjort.

  Jag misstänker att alla drömmar om nettodebitering, och att man får skatteavdrag och övriga detaljer för att efterhärma nettodebitering, är åtgärder som förr eller senare kommer skrotas.
  Sker det, så är det av stor vikt att ha en anläggning där man verkligen kan anpassa sig så man kan konsumera allt på dagen, då det lyser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller batterilösningar, bästa sättet att smita från energiskatt genom tiderna! Så istället för att gå bananas på vilken installerad effekt och antalet paneler så är ju också en batteribuffert både en förbrukningsutjämnare och en hushållsprepp i kombination.

   Radera
  2. Att ha lite batteri för att kunna ha reservkraft är inte alls fel. Men för vardaglig förbrukning så kommer kostnader i reparationer och underhåll samt kapitalkostnad vida överstiga kostnaden av att använda elnätet som ett batteri.

   Det är isåfall om du klarar om att ställa om din levnadstandard samt få ihop ett vettigt offgrid system till det, sådant att du slipper den årliga fasta kostnaden på ~4Tkr som det kan bli lönt.

   Tilltron till batterier verkar vara starkt omvänt propotionell till erfarenhet med att hantera batterier och offgridlösningar. ^_^

   Radera
  3. Lokal småskalig produktion av grön klimatsmart vätgas från överskottselen vore kanske något... 😁

   Radera
  4. Du skämtar men i Tyskland är PtG , power to gas, ett begrepp. Man ska kovertera överproduktionen av sol och vind till vätgas och lagra i stora underjordiska bergrum. What could possibly go wrong...

   Radera
  5. Inte mer än att ett läckage antänds? Har väl aldrig hänt att utläckande vätgas självantänder...

   Vätgas är "the devils own material" så det är totalt vansinne, hål i huvudet, självmordsbenägenhet att hålla på med detta. Den sk kallade "vätgasekonomin" är självmord genom små snabba explosioner som lätt övergår i detonationer, osynliga flammor som bränner hål på det mesta och enorma fuel-air explosioner som levellerar hela kvarter.

   Radera
  6. Jag räknade på batteri men insåg rätt snabbat att ett batteri för 100k som kan lagra energi värd 4kr blir svårt att få lönsamt.

   När vi får takpannor med inbyggda solceller för en ringa extrakostnad så kommer alla som byter tak byta till solcellstak. Ungefär samtidigt kommer subventionerna upphöra också... Frågan är bara vad priset på energi är den dagen?

   Radera
  7. Mnils;

   Jag byter inte till solcellstegelpannor om jag ska byta tak. Har du tänkt på hur stygga de är? Det skulle sänka ner värdet på huset med halva beloppet eftersom kvinnor bryr sig om det estetiska. Sen tror jag mer på att (om möjligheten finns) sätta solceller någon annanstans än mitt på hustaket, men det är min åsikt.

   El-bilar kan framöver komma att fungera som ett batteri. Batterier blir mer effektiva och priset sjunker som en sten. Hur mycket lagring måste du ha? Hus går att isolera allt bättre, de byggs smartare med uppvärmning genom välplacerade fönster. automatiska rullgardiner som stänger ute kylan på natten, värmepumparna allt effektivare, kaminer kan komplettera värmesystemet, prylarna blir allt smartare (styrs efter behov) och därmed mer energieffektiva, många prylar har dessutom egna uppladdningsbara batterier (ex. dammsugare, gräsklippare, mobiler, datorer, verktyg, mm) och fler saker lär få egna batterier, lampor drar knappt något alls, du kan värma varmvatten med solfångare, du kan komplettera sol med vindkraft, med mera. Det blir dessutom mildare vintrar och allt effektivare solceller. Solföljare och liknande.

   Du får bli lite mer kreativ när du räknar. Lagringsbehovet behöver inte vara så enormt som du tror.

   Radera
  8. Vänern kan bli ett stort batteri. Regn och snö ökar med varmare klimat och dagens utlopp riskerar ge nya ras. Om vi bygger ett nytt utlopp till havet, som delvis tunnel, och har nya turbiner där kan vi få mer el när det behövs och minska risken för ras.

   Ja det kostar ett antal miljarder.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  9. @Nanotec

   Eller kaffepwngar haft med en Värstlänk!!
   ;-)

   Radera
  10. @Frihet: Fult tak är precis som ful frisyr inte mitt problem utan alla andras.

   Radera
  11. Tesla Sunroof tillsammans med Powerwall är ett intressant koncept
   https://www.tesla.com/sv_SE/solarroof

   Radera
  12. Batteri som lager hemma är bra som säkerhet, om det blir strömavbrott, men inte lönsamt under de övriga >99% av året. Förbättrat stamnät med högspänd likström mellan norr och söder samt till alla grannländer förbättrar, förutom mindre nätförluster, att ha vattenmagasinen som lager för timmar, dygn och veckor när det blåser dåligt eller solen är svag. Närmast borde Gotland få en sådan förbindelse.

   Solfångst på villatak och i trädgårdar sänker förlusterna i lokalnätet när de producerar mer än ägaren tillfälligt behöver.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  13. Nanotec;

   Man kan ju slippa installation av elnät (vid nybyggnation) och avgifter om man kör helt på batteridrift. Det kan komma att löna sig att leva off-grid, beroende på. Det finns nya husägare i Sverige som valt att inte koppla upp sig mot elnätet, lever med batterier och som på sikt kommer att tjäna på det.

   Ta av dig skygglapparna som du har för ögonen.

   Radera
 8. Mälarenergi har väl som så att alla levererade kWh får man tillgodo när man vill,eller inte.
  Vill minnas att någon sagt detta iaf...

  SvaraRadera
 9. Preppers är ju farliga kufar i myndighetsögon,med solceller vet "dom"att där finns det minst en potentiellt livsfarlig tänkande människa i bostaden.
  😂

  SvaraRadera
  Svar
  1. @PJ
   Ja, kuffrar som tänker själv, inte ser på TV eller får "sanningen" serverad av Aftonslaskan eller är modetorskar hos I&N med 7:- kvar varje månad den 23:e

   Radera
  2. Spännande freudian slip där, menade du:

   -Kufar som i excentrisk, underlig person (urspr från det märkliga skriftspråket i den irakiska staden Kufa)
   -Kuffar som i religiös avfälling, ursprungligen från arabiskans "Kafara", icke troende.

   Radera
  3. @ Bengt Hansves
   "...inte ser på TV..."
   Lägg märke till den gigantsiska TV-antenn som tornar påtagligt högt över nocken på bloggarens hus. Här ses det j*vl*r i mej på TV - ring Radiotjänst...

   Radera
  4. Om jag inte missminner mig så har "bloggarn" i ett tidigare inlägg skrivt om just detta faktum och att antennen bara sitter kvar...
   ;-)

   Radera
  5. Ring för all del Radiotjänst. Jag betalar teveavgift eftersom det existerar en skärm med ett antennuttag.

   Antennen på taket är inte inkopplad och det finns inga uttag inne i huset. Har inte prioriterat att plocka ner den.

   Radera
  6. "modetorskar hos I&N" förresten, antingen slant debattören så grovt att han förmodligen är dyngrak på morgonen. Eller så finns det ett modeimperium jag inte känner till.

   Iofs säljer de väl ändå inte fotsida kaftaner av hopsydda fladdermusvingar, blygdkapslar, djellabas med strategiskt placerade hål eller pickelhuvor så det är mycket möjligt att jag missat dem.

   Radera
  7. @Ben Dover!

   Jag är så gott som nykterist!

   Har du inte hört talas om de globala mode(torsk)kedjan I&N ?
   Då har du säkert heller inte hört talas om den svenska kedjan som på postorder säljer verktyg och allt annat för hemmafixaren och kontoret..

   Firma "Robert Lind" i Kramfors!
   ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=QjfpsprjUYo

   Radera
  8. Det här blir ju bara värre, att du kan vara så här osammanhängande och virrig trots att du inte supit.

   Radera
  9. Ben, Bengt redogör bara för sin religion, tro, nykterism eller klimatförnekelse. Han är som riksdagsmannen sa i talarstolen visserligen inte helnykterist men åtminstone ständigt halvnykter. Bengt tror på Robert Lind i Kramfors. Tycker vi ska ha rätt till ganska fria uppfattningar här. Först när vi når avarter som IS ska det vara stopp.

   Såg förresten något som jag tror var solen idag här i 08. Svarta eller blå solceller hade fått lite fångst, men de flesta förefaller vita här idag, naturen har en vit vecka, månad eller kvartal i värsta fall.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 10. Jag ska med införskaffa ngt liknande,vet bara inte exakt vad och var.
  Markbaserat kanske för att kunna nå lättare vid rengörning,många frågor blir det.
  Kanske bara frågor och ingen anläggning..

  SvaraRadera
 11. Är vi helt säkra på att det här med snön och icke-produktionen verkligen inte är invandrarnas fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har inte kunnat komma överens änom det är dem, deep state eller bilderberggruppen men hoppas komma med ett resultat senare idag.

   Radera
  2. I just det här fallet så är invandrarna oskyldiga, orsaken här är en helt annan nämligen:

   Din mamma - Ben, som är så stor att hon skymmer nästan all solinstrålning på norra halvklotet, vilket gör att vi får snö och kallt.

   Radera
  3. Kontras säkert av växthusgaserna som din mamma producerar, metanstanken är avsevärd så fort man befinner sig på samma kontinent som kärringen.

   Radera
  4. @Ben Dover!

   Att öka befolkningen i ett av världens mest energikrävande länder med en hög konsumtion är INTE vare sig "klimatsmart" eller minskar utsläppen av växthusgaser !

   http://www.gp.se/ledare/wilder%C3%A4ng-stor-befolkning-inget-sj%C3%A4lv%C3%A4ndam%C3%A5l-1.4912464

   Radera
  5. Kan du förklara hur det relaterar till nånting jag skrev ovan? Gärna i detalj.

   Radera
  6. Hur mycket koldioxid kostade det förresten när du havererade en hel rättegång för att du inte kunde hålla fingrarna väck från Twitter? Har du räknat på det?

   Radera
  7. Metanstank? Metangas är både luktfri och färglös, ditt problem måste vara att näsan sitter för nära munnen.

   Radera
 12. "Återkommer med grafer och mer information när det inte är snö och solen faktiskt lyser. Antagligen i januari någon gång." Borde inte snön glida av ganska lätt av nya paneler? Det ska väl regna enligt SMHI så kanske snön glider av? "May the force be with you" som man kanske lite skämtsamt skullekunna säga

  SvaraRadera