Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-12-05 11:43

SCB: Miljöpartiet åker ur riksdagen om det hade varit val idag

Statliga SCB publicerade idag sin andra partisympatiundersökning av två för 2017. Enligt den åker Miljöpartiet som sig bör ur riksdagen, och SCB sällar sig därmed till en lång rad andra opinionsinstitut i den slutsatsen. Stödet för det så kallade partiet har nästan halverats sedan valet 2014.
Ser inte ut att bara bli skifte i huset till höger, utan fritt från miljöpartister i huset i mitten från september 2018.
Miljöpartiet faller alltså till 3.8% väljarstöd, ner från 6.9% i riksdagsvalet 2014. SCB instämmer nu med allt fler opinionsinstititut att Miljöpartiet åker ur riksdagen. Miljöpartiet är svagt i hela landet, även i Stockholm med dess tillhörande miljöpartifäste på Södermalm.

Moderaterna går starkt framåt med 4.1 procentenheter, på bekostnad av främst Centerpartiet och Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna är nu nästan tillbaka på valresultatet från 2014 och får 14.8% mot valresultatet 12.9%.

Samtidigt ska man komma ihåg att dessa siffror är inhämtade före sosseriet gav vika för Miljöpartiet och ändrade sin migrationspolitik igen.

Samtidigt behåller det socialistiska blocket större väljarstöd än den liberal-konservativa sk "alliansen". Väldigt lite talar för något annat än en ny socialistisk regering, dock utan Miljöpartiet.

Om det vore val idag skulle mandatfördelningen bli 153 till de internationella socialisterna, 139 till de liberalkonservativa och 57 till de nationella socialisterna. De liberalkonservativa kan bara bilda regering genom aktivt stöd från de nationella socialisterna, om nu inte sosseriet vägrar bilda regering, väl medvetna vad för tider Sverige är på väg mot.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

44 kommentarer:

 1. Skönt. Vi får hoppas att både MP och Kådisarna åker ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kd hade faktiskt några av de bättre ministrarna i Alliansregeringarna. Personer som fick vettiga saker gjorda utan en massa snack, Attefall som förenklade byggreglerna, och Odell som fick igenom ISK är de jag närmast tänker på.

   Radera
  2. Det är bra och viktiga förbättringar för oss småfolk, men säger väl samtidigt det mesta om det partiet... Om man måste hänvisa till dugliga personer istället för ett partiprogram som bottnar i en uppfattning att jorden är platt så har man nog sina dagar räknade.

   Radera
 2. Nu skall vi ännu inte räkna både "broder" och "broder Morot" 4% Glöm heller inte att KD är urstarkt i Jönköpings län.. ;-)

  Men, att MP skulle åka ur får mig att jubla !
  Min kusins dotter som är just aktiv inom MP och t.o.m har suttit i Grön Ungdoms styrelse lär dock inte göra detta...
  ;-)

  SvaraRadera
 3. Att gå från en regering (S)+(MP) till en (S)+(V)vore som att gå från kolera till pest. Fullt möjligt så länge Alliansens beröringsskräck gentemot (SD) är större än deras ansvar för Sverige och trohet mot sina väljare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, till skillnad mot MP har V vett att inte begära en plats i regeringen. De vet att de klarar sig bäst utanför - får bestämma en del punkter, likt nu, men slipper få skit.

   Radera
  2. Med dagens valresultat blir det (S)+(L)+(C). En svag minoritetsregering med endast (S) baserat på passivt stöd från (V) kommer inte att bli verklighet.

   Radera
  3. Iofs så hade mp 3,8 +-0,4 (vilket sorts osäkerhetsmått ej angivet). Riksdagsplatser skulle kunna vara akuellt fortfarande pga mätfel och stödröstande. Kd kanske mindre chans för detta.

   Radera
  4. Enligt valmyndighetens valsimulator så får man om man matar in siffrorna (och antar Sverige som en valkrets):   M C L S V SD Total

   En valkrets 86 37 16 126 27 57 349


   http://www.val.se/det_svenska_valsystemet/valresultat/rakna_sjalv/valsimulator/index.html?rd=1502959819356&l=rkl2014R&r=2018R&envk=1&v.0.r.1=2220&v.0.r.2=950&v.0.r.3=420&v.0.r.4=310&v.0.r.5=3260&v.0.r.6=700&v.0.r.7=380&v.0.r.8=1480&v.0.r.9=0&v.0.r.9995=260&tä=349&p.3.n=L

   Radera
  5. Valsimulator? Kan man simma omkring och käka krill i Atlanten i nån slags VR-upplevelse, alltså?

   Radera
  6. @Ben Dover: Haha. :) En sån hade varit kul. Något för Naturhistoriska/Cosmonova att göra.

   Radera
  7. Passa dig för Moby Dick-scenariot dock.

   Radera
  8. Har du ett träben i fickan eller är du bara glad att se mig?

   "Moby Dick" är f ö smeknamnet på din mamma när hon solar på Pite havsbad.

   Radera
  9. Ben , fan, har du varit där också din jäkel? Jag missade besöka det när jag var i krokarna. Känns ju inte mindre bittert när du avslöjar såna saker.

   Radera
  10. Näe, men om man står högst upp på Stenshuvud och blickar åt norr om somrarna så ser man den vita valen.

   Radera
  11. Och vad din Mamma kallas bör inte säga med risk för att framkalla hennes närvaro, men ett tips är att det börjar på cth och rimmar på Zulu.

   Radera
  12. Om BD står på Stenshuvud och försöker se mot Piteå havsbad, ligger hela småländska höglandet i vägen. Fast fixar man ett drygt 100 meter högt torn, så finns det en teoretisk chans att se käringjäveln OM den uppstickande röven tar sig till höjd av 1 000 m.ö.h. (jordkrökningen oräknat). Från norra Polen kanske det går att fixa en LoS.

   Radera
  13. Fin tanke där Bernt,men din mamma skimmer sikten även från Polen

   Radera
 4. Skönt att KD och MP åker ur. Men jag begriper inte hur S och M kan vara så populära. S är ett maktfullkomligt svammelparti medan M är samma förvirrade dynga som förut fast med ett styrelseproffs som är ännu mer okarismatisk än sin föregångare till ledare, vilket för mig säger en hel del om dess väljare (misogyna plånboksjägare).

  Och vad är det för fel med Liberalerna egentligen? Förutom namnet då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Felet på folkpartiet är att de är mer sossar än liberaler!

   Glöm aldrig bort att de till och med hade ett eget förslag på löntagarfonder...

   Radera
  2. I mina ögon är det svårare att se vad Fp har för syfte. Hade hellre sett ett riktigt konservativt kd kvar som motpol mot V.

   Radera
  3. Jo, det hade ju varit en motpol som heter duga. Ett gäng gamla tanter som virkar grytmysare till kyrkobasaren och som drömmer om Alf Svensson! Nej, jag tror inte att man hade blivit så gammal på att vara konservativ i en föränderlig värld. Det begreppet får nog skrotas i dagens och framtidens politik. Och då blir det tydligt att KD totalt saknar en vettig grund att bygga sin politik på. Det är trångt till höger!

   Radera
  4. Jag undrar också vad Folkpartiet idag står för.
   Men håller inte med att de är en motpol till V. Är det inte KD+M som traditionellt skal vara motpol till V?
   FP/L skll väl vara någon sorts mittensamling som balanserar frihet/rättigheter OCH ansvar/förpliktelser mot varandra och har med omsorg/välfärd till stora delar men utan att välfärden blir en daltande mamma+pappa åt vuxna?

   Radera
  5. Fp/L har väl alltid varit mer eller mindre socialliberalt. Men är det helt ute nu? Eller tror alla att S har den rollen?

   Finner det märkligt att folk ställer sig undrande till vad FP/L står för när det är betydligt mer relevant för S och M.

   Radera
 5. Valet 2018 blir en gäspning. Sverige är reducerat till en administrativ sektor som styrs ovanifrån av FN och EU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan inte skylla på vare sig FN eller EU, när Sverige är en av de mer destruktivt drivande krafterna i dessa korrumperande organisationerna.
   Visst, "den långa vägen genom institutionerna" är ett enormt hot emot västvärldens demokrati.

   Svenska MP, visar tydligt genom både sin infantilitet och krav på sekteristisk paternalisering att de går i bräschen för den frihets och demokratifientliga utvecklingen

   Radera
 6. Tja...det är synd MP åker ut då men samtidigt inte ett dugg konstigt och typ rimligt.

  SvaraRadera
 7. Centerpartiet och Liberalerna är väl i allra högsta grad internationella socialister? Man kan omöjligt vara annat om man deklarerar "allas lika värde" som politikens grund.

  SvaraRadera
 8. Jag formulerar sedan en tid tillbaka min värdegrund som Hållbarhet, Framsteg, Frihet, Omsorg och Demokrati. Det är en grund på vilken man kan bygga en hållbar och bra värld. Totalt värdelöst är förstås däremot vänsterism, "grön liberalism", vänsterliberalism, högerliberalism och konservatism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din värdegrund är meningslös. Testa stoppa in motsatserna i dina värdegrundsord och se vilka floskler det är.

   Radera
  2. Högst märklig argumentering. Skulle du använda samma argumentering mot värdegrunder som Frihet, Jämlikhet och Broderskap eller Life, Liberty and the Pursuit of Happiness?

   Radera
  3. Jag fick bara ett anfall av eftermiddagssurhet.

   Din värdegrund kan lika gärna tillämpas på Centerpartiet, om man så vill, och säger därför inget om vad som gör din värdegrund annorlunda. Men fair enough, jag förstår vad du menar... Hållbarhet och Frihet är en grund på vilken man kan bygga en hållbar och bra värld!

   Radera
  4. Den är lika hållbar som många riksdagspartiers. Man är helt enkelt för att som är bra och mot allt som är dåligt. Med den djupa analysen så kan man att enkelt få med sig alla 3-åringar och en hel del av väljarna ända upp i förskoleåldern!

   Bara ordet värdegrund får mig nu för tiden att bli starkt illamående. Det brukar vara en bra mätare på att resten av innehållet i en text eller tal är ren dynga.

   Radera
  5. Alla torde ha något slags värdegrund, vare sig de är medvetna om det eller ej. Man behöver faktiskt veta vad man har för mål i livet och med sin eventuella politik. Har man en befängd värdegrund blir det förstås skit av det mesta man företar sig.

   Centerpartiet värdegrund är enligt deras senaste partiprogram alla människors lika rätt och värde. Vilket innebär att Centerpartiet vägrar att prioritera dig som medborgare och skattebetalare framför valfri somalisk bonde eller islamistisk terrorist. Tänk på det nästa gång du röstar! Och på att Annie Lööf inte är mer värd än Pol Pot.

   Radera
  6. Värdegrund som ord är lite överanvänt, men innebörden definitivt relevant.

   Radera
 9. Miljöpartiet 2.0:

  Ökat skatteuttag på:
  - Differentierad momsnivå utifrån produktens konsumtion av råvaror och/eller miljöförstöring.
  - Höjd fastighetsskatt.
  - Höjd skatt på: reavinster, räntor och utdelningar till privatpersoner, samt höga inkomster av arbete.

  Finansierar:
  - Sänkt skatt på arbete i de lägre inkomstkategorierna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och på det lite förhandlingar med sossarna så kan den sista delen strykas, man måste ju båda ta och ge i en förhandling som det så fint heter.

   Radera
  2. Mmmm fast det är lite orättvist sagt. Tidigare stora skattereformer har man gjort med Folkpartiet (med oförändrat totalt skatteuttag), Moderaterna har man diskat eftersom Moderaterna krävt sänkt totalt skatteuttag.

   Nåt sånt lär det bli igen, fast då kanske S + C + L.

   Radera
 10. Om så sker tror jag att Gud hör bön !
  Amen

  SvaraRadera
 11. Jag skulle väl säga att det är nog bra (hur mycket det än bär emot att skriva så att MP åker ut) om det innebär att det bildas två Olika Miljöpartier efteråt. Det verkar ju som dagens MP är lamslaget. Frågorna i sig försvinner ingenstans. Eller att miljöfrågor faktiskt får en spridning in i övriga partier.

  SvaraRadera
 12. Märkligt MP har räddat jordklotet ett flertal tillfällen på olika klimatmöten har vi fått läsa i PK media .Varför har de då inte 97 % ?

  SvaraRadera
 13. SD hade 8.1% i maj 2014. I valet fick SD 12.9%, vilket är en feluppskattning på ca 60%, vilket motsvarar ca 20.5%, vilket motsvarar SD:s siffror hos Sentio, vilket var det institut som prickade in SD bäst, vilket visar det bedrägliga i att jämföra opinionssiffror med ett bortfall på 47% och 20% osäkra med ett faktiskt valresultat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om det skulle vara så att SD är underrapporterat så borde trenden (att de minskar något i opinionen) inte påverkas. eventuellt stigma för att erkänna SD-sympatier har knappast minskat eller ökat.

   Radera