Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-12-26 10:27

Sahlgrenska i stabsläge - mässlingsutbrott på sjukhuset

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har drabbats av ett mässlingsutbrott. Eftersom allt fler i Sverige inte vaccinerats löper nu patienter med immunförsvarnedsättningar och ovaccinerade barn under 18 månaders ålder på sjukhuset risk att drabbas av denna mycket farliga sjukdom.
Helikopterplattan på Sahlgrenska.
Som bekant finns det ingen fara med mässlingsvaccin, men efter att en "forskare" förfalskade forskning för att tjäna pengar, något han sedan blev av med läkarlegitimationen och fälldes för, så har det bland överutmanade personer etablerats att vaccin skulle vara farligt.

Allt fler vaccinerar därför inte sina barn, som därmed riskerar en lång rad skador, inklusive permanenta hjärnskador, permanenta nervskador, permanenta synskador med mera.

Det har nu skett ett mässlingenutbrott på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Detta på Östra Sjukhuset, dit både förlossningsvård och barnsjukvården är koncentrerad. Hundratals kan ha utsatts för smitta och man akutvaccinerar nu framför allt små barn på sjukhuset. Barn får annars normalt sin vaccination vid 18 månaders ålder. Även personer med immunförsvarsnedsättningar som vårdas på sjukhuset riskerar också att smittas. Dit hör t ex cancerpatienter vid behandlingar som slår ut immunförsvaret.

Mässlingen är en överjävlig sjukdom. Jag har själv haft den som elvaåring 1981 då jag inte omfattades av vaccinationsprogrammet förrän 1982. Antagligen den värsta sjukdom jag har haft.

När för många inte vaccinerar sig upphör gruppskyddet och det blir möjligt för sjukdomen att etablera sig och man kan få epidemiutbrott. Eftersom vaccin inte är hundraprocentiga riskerar vid epidemiutbrott en liten del av de vaccinerade också drabbas. Vid en epidemi i Frankrike 2008 - 2011 behövde 22%, eller 4 980 personer, vårdas på sjukhus. Fundera på om svensk sjukvård har kapacitet till den typen av masskadeutfall om mässlingen etablerar sig i Sverige och vad det får för effekter på sjukvårdens övriga servicenivå.

För barn som drabbas av infektioner hindras hjärnans utveckling. En studie från Filippinerna visar att grupper av barn (justerat för geografi och socioekonomiska faktorer) som får fulla vaccinprogram får 10 högre IQ än ovaccinerade, då deras hjärnors utveckling inte drabbas av sjukdom. Gruppen barn till antivaxxers riskerar alltså lägre IQ och med det sämre utbildning, sämre jobb, lägre löner och ökad kriminalitet i livet, då dessa faktorer har hög korrelation med IQ.

Det viktigaste att ta med sig är att Wakefields antivaccinstudie var ett rent bedrägeri. Antivaxxers har fallit för en avslöjad bedragares lögner och vägrar acceptera sanningen. Kom ihåg att en antivaxxers barn kanske har tur och klarar sig från allvarliga skador, medan den smittar någon annans barn som kanske får permanenta skador, eller rent av dör.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

61 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första länken var till en sida som handlar om hur man får ersättning om man får skada av vaccinet, inget om vaccinets skador

   Andra länken fortsätter på falska myten om autism och vaccin, och där slutade jag kolla vad du länkar till

   Radera
  2. Och angående Japan och mmr så plockade man bort trippel vaccinationen 1993 och ersatte de med tre separata vaccinationer. De vaccinerar alltså fortfarande

   Radera
  3. Alltid kul när folk frivilligt kommer ut som överutmanade. Hur spelar antal länkar någon roll? Då är du inte bara antivaxxer utan flatearther och truther.

   Radera
  4. @anders, inga problem för din komma med många länkar eftersom kravet inte verkar vara de ska vara relevanta. De hoppas väl innerligt att ingen ska kolla vad de länkar till ytan bara bli imponerade av mängden

   Radera
  5. Permanenta hjärnskador, permanenta nervskador och permanenta synskador är ingenting. Om du infekteras med rabies så har du 100% risk att dö, så till vida inte vaccin administreras snarast. Då har du ganska god chans att överleva.

   Men för att besvara ditt töntiga gnäll om bevis. Varför är det så svårt för din sort att faktiskt hitta till WHO, CDC eller någon annan faktiskt pålitlig organisation och läsa på där? Istället hittar du en Wordpressblogg som någon satte upp förra måndagen och sätter igång och länka till den som om du fick betalt. Får du betalt? Annars har de lurat dig, och jag kan tipsa om att du faktiskt kan få lön för det här beteendet i en Trollfabrik.

   Men OK.

   "As many as one out of every 20 children with measles gets pneumonia, the most common cause of death from measles in young children."

   "About one child out of every 1,000 who get measles will develop encephalitis (swelling of the brain) that can lead to convulsions and can leave the child deaf or with intellectual disability."

   "For every 1,000 children who get measles, one or two will die from it."

   https://www.cdc.gov/measles/about/complications.html

   Ser du? Det var inte så svårt. Var inte orolig, det finns inga större krav på intelligens. Så här gör du:

   1. Googla "measles effects" t.ex.
   2. Klicka på första bästa länk som kommer från hälsoskyddsorganisation.

   Lycka till!

   Radera
  6. De kommer aldrig hitta till någon erkänd organisation, för alla som inte stödjer deras världsbild är köpta av big pharma... Bättre lita på Inge Ärligs blogg, för han vet minsann hur det ligger till

   Radera
 2. Någon borde ha blivit vaccinerad som lite...

  SvaraRadera
 3. Jag säger bara att vaccin har bidragit till vår civilisation och allt skitsnack om vaccin är djupt skrämmande och dödar

  SvaraRadera
 4. Självklart skall man vaccinera sig och sina barn, jag hade mässling som 11-åring och då fick man ligga i ett rum med fördragna gardiner, jag tror att man fick ligga till sängs en vecka. Jag är väldigt glad att mina barn och barnbarn är vaccinerade. Att neka/avstå vaccinering är tramsigt och dumt.

  SvaraRadera
 5. Vaccin för allvarliga sjukdomar som det finns flera decennier av statistik och solida evidens för borde vara en no-brainer. Frågan är om det ens skall vara valfritt att inte vaccinera sina barn. Man kan se det som att föräldrarna utsätter sina barn för oacceptabla risker om de inte vaccinerar, en form av misshandel.

  Däremot vaccin som stressas fram kan man vara lite misstänksam mot, exempelvis svininfluensvaccin och liknande.

  Sen får man alltid göra en bedömning om tycker sig behöva andra typer av vaccin som återkommande influensavaccin. Vissa blir sällan sjuka i influensa och får bara lindriga symtom, och då kanske man tycker att vaccin inte behövs.

  De flesta som åker till utlandet kollar vilka vaccin som behövs och tar det innan utresan. Det borde inte vara konstigare att vaccinera barnen inför deras resa genom livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skriver "Vissa blir sällan sjuka i influensa och får bara lindriga symtom, och då kanske man tycker att vaccin inte behövs." men glömmer då den andra huvudanledningen till vaccination, nämligen solidaritet med andra. Är du själv inte vaccinerad ökar du riskerna för personer i din egen omgivning, dels sådana som har nedsatt immunförsvar men även t ex äldre som inte svarar särskilt bra på influensavaccinet. Egoistiskt.

   Radera
  2. Gustav: Det du beskriver är ett argument för vaccinering mot exempelvis mässling, men inte när det gäller influensa. För det första rekommenderar sjukvården i Sverige endast äldre och de med nedsatt immunförsvar att vaccinera mot influensa. För det andra kommer vi aldrig att kunna bli av med influensa så som vi kan med exempelvis mässling, eftersom influensa muterar så snabbt och kommer med nya varianter som vaccin inte hjälper emot.

   Radera
  3. Influensavirus muterar så snabbt att vaccinen inte alltid kommer att vara effektiva.

   Radera
  4. Ja att man har någon i sin närhet med nedsatt immunförsvar är definitivt en bra anledning att vaccinera sig själv. Men visst är jag egoistisk i att jag inte tar alla vaccin som finns för att skydda de som inte tar vaccin, eller? Kanske de andra har ett ansvar att se till sig själva också?

   Radera
  5. Jag tycker ju att om man ska vaccinera sig av hänsyn till samhället i stort borde det ingå i vaccinations program, sjukvården ger väl influensa vaccin till de tycker behöver, alltså riskgrupper. Och kanske egoistisk men jag anser nog att samhället har fått tillräckligt av mina resurser och får prioritera samhälls intressen. Så prioriterar jag ev vaccin utanför det av privata skäl.

   Radera
  6. Vad är det som inte ingår då?

   Radera
  7. Ni kan ju alltid fråga er lokala smittskyddsläkare om denne vaccinerar sig mot influensa. Svaret blir för det mesta: jag vaccinerar mig av solidaritetsskäl.

   Radera
  8. HPV-vaccin torde vara det mest onödiga!

   Radera
  9. Alltså, ni är ju verkligen tappade... Läs på lite om influensavaccin innan ni öppnar truten. Sannolikheten att dom gör ett influensavaccin som fungerar är förhållandevis liten. Det är troligen större chans att FÅ influensa AV vaccin än att vaccinet är för rätt sorts influensa och faktiskt skydda. Dessutom så är det inte bara influensa man riskeras få, du får även i dig tungmetaller som Aluminium. Vissa vacciner använder även kvicksilver!

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Bra bild som sammanfattar

  http://www.mommyish.com/wp-content/uploads/2017/02/8.jpg

  Rent logiskt borde antivaxxers välja bort andra medicinska behandlingar, kan de lita på studierna...

  SvaraRadera
 8. Jag tycker att det ska vara helt upp till var och en om de vill vaccinera sina barn eller inte. Under förutsättning att de går med på att inte vistas på offentliga platser, offentliga transportmedel, eller offentliga institutioner (undantaget sjukhus, med avsikt att vaccinera sig).

  Om man anser att man har rätt att avgöra om andra människor ska bli sjuka eller inte så får man finna sig i att andra människor har rätt att officiellt erfordra att vederbörande drar åt helvete.

  SvaraRadera
 9. Putin behöver bara sända över några mässlingsdrabbade familjer så lamslås Sverige...

  SvaraRadera
 10. Kan det möjligen vara så att problemet är att många flyktingar saknar vaccination, snarare än att det är svenskfödda vaccinationsmotståndare? Givetvis både och men frågan borde belysas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man får väl hoppas att man har rutiner för att hantera vaccinations program för de som inte fått det som barn

   Radera
  2. Det är rastistiskt att peka ut flyktingar så!

   Radera
  3. Det finns riktlinjer för det.
   http://www.rikshandboken-bhv.se/Texter/Nar-hur-och-varfor/Vaccination-av-till-Sverige-inflyttade-barn--/

   "Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för spridning av infektionssjukdomar är låg i befolkningen kopplat till det stora antalet flyktingar till Sverige."

   Radera
 11. Se www.doktorn.com/.../italien-inför-obligatorisk-vaccination-dryga-böter-för-den-som-...

  Så kan man ju inte göra i Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Förutom Italien så har även länder som Tyskland och Frankrike infört obligatoriska vaccinationer. I Tyskland är böterna ännu högre och personal på förskolan är skyldiga att anmäla föräldrar som itne vaccinerar sina barn. I Australien har man beslutat att familjer som inte vaccinerar barnen förlorar rätten till barnbidrag. Även vissa delstater i USA har infört vaccinationstvång. "

   Fungerande länk:
   http://www.doktorn.com/artikel/italien-inför-obligatorisk-vaccination-dryga-böter-för-den-som-vägrar

   Radera
 12. Många sjukdomar och skadedjur som tidigare varit i princip utrotade i Sverige har skrämmande nog kommit tillbaka ..
  TBC, vägglöss och just mässling...
  Att många som kommit till Sverige på senare år INTE haft ett tillräckligt eller ens något vaccinationsskydd torde vara fullkomligt klart för alla utan att bli betecknade "rasister "

  Inte heller sker det någon avläsning som min gamle morbror var med om att administrera under lapplandskriget i Tornedalen 1944!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avlusning skall det stå!

   Radera
  2. Ehm, jag tror att du i stor utsträckning talar mot bättre vetande när du skyller det där på invandrarna.

   1. TBC. Ja, där kan förekomma smittbärare bland flyktingar. Alla vettiga månniskor har dock vaccinerat sig själva och sina barn mot TBC. Det går utmärkt att göra inom ordinarie sjukvård. Folkhälsomyndigheten själva skriver dessutom att de inte ser nåt tecken till ökad smittspridning pga flyktingar.
   2. Vägglöss? Det är väl sånt som bosätter sig i resväskan eller redan finns i den där urtjusiga bonaden man köpta i Marocko på semestern?
   3. Mässling? Nja, i t ex Syrien vaccinerade man fram till inbördeskriget. Hata antroposoferna istället.

   Dessutom vill jag minnas att typ 1/3 av svenskar som semestrar i t ex Hurghada kan testa positivt för antibiotikaresistenta tarmbakterier och sånt där. Jag tror turismen och folks dumhet bidrar bra mkt mer än pizzabagarna faktiskt.

   Ganska osmakligt att din reflexreaktion är "DET ÄR SVARTINGARNAS FEL!!!!", det säger kanske en del om dig som människa?

   Radera
  3. Nån som sagt det är rasistiskt eller bara hoppas ni det kommer så offerkiftan kan åka på?

   Radera
  4. Just mässling har det väl varit vanligt i t,ex, Järna där antrosoferna har stark ställning. Snarare än att skylla mässling på invandrare så är nog antivaxxare nåt som finns hos vissa sektioner av medelklass.

   Radera
  5. @ Ben

   Finns det verkligen effektivt vaccin mot TBC nu. Jag efterfrågade just detta i samband med översyn av övrigt vaccinationsskydd för ca 18 år sedan och då var svaret att vaccinet var ineffektivt och att vaccination avråddes.

   Sedan lär väl inte "ordinarie sjukvård" ställa upp med TBC-vaccin preventivt om inte du tillhör någon riskgrupp?

   Radera
  6. En del tror att så som det är i Sverige i allmänhet och på Södermalm i synnerhet...
   Så är det också i resten av världen... 😁

   Jag tycker synd om dem som lever kvar i denna villfarelse!

   Radera
  7. Helt fel Bon Dover:
   "Sedan mitten på 1970-talet utförs BCG-vaccination inte längre rutinmässigt på BB. Vaccination erbjuds numera i Sverige bara till barn i vissa riskgrupper." Folkhälsomyndigheten.
   Våra barn är helt oskyddade mot TBC.

   Kolla upp saker först innan du sprider felaktigheter !!!!!

   Radera
  8. @Dunder-x: Vilka felaktigheter är det jag sprider? Mig veterligen skrev jag inte att vaccination ges rutinmässigt på BB? Kan du citera exakt det som är felaktigt? Eller sitter du och hittar på?

   @Bearded, drunk and stoned:
   Skyddet är sämre om man får vaccinet i vuxen ålder, dock anses inte vaccinet ineffektivt. Som "riskgrupp" räknas man t ex om man bor utomlands i tre månader så det är inte skitsvårt att räknas dit om man vill.

   Radera
  9. @Bengt:

   Eftersom du skriver utan att bemöta mitt inlägg så antar jag att du håller med om att du är en vidrig människa?

   Radera
  10. @Ben

   Jag håller mig till fakta!
   Eller tror du att så som det går till i Sverige i allmänhet och på Södermalm i synnerhet... Så går det till i resten av världen? 😜

   Radera
  11. @ Ben

   OK då är TBC tillbaks på menyn. Tack för tipset fö.

   Radera
  12. @Bengt:

   Ditt inlägg verkar dock inte innehålla några fakta?

   Radera
 13. Jag hade nästan alla barnsjukdomar som barn och jag tycker inte jag upplevde det som så värst allvarliga åkommor. Jag tycker nog cornu viftar på armarna lite väl mycket när det gäller vaccination mot barnsjukdomar.

  Det blir dock kanske värre när man får dem som vuxen (vilket det mer föreligger risk för när var och varannan unge är vaccinerad mot dem så man inte utsätts för smittan som barn).

  Sen visst förekommer det komplikationer, någon skrev någon på tusen. Men en på tusen är inte samma sak som att komplikationerna kommer som brev på posten (även där viftas det på armarna eftersom de flesta brev faktiskt kommer fram, även med postnord).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mässlingen är väl rätt styvt, Johannes Nilsson som är uppväxt i en antroposof-familj har beskrivit det som nåt av det värsta han varit med om tror jag. Fast han hade det i 18-årsåldern om jag minns rätt.

   Radera
  2. Anonym: det är inte mycket jag blir rosenrasande galen av men historieförnekande vaccinationsmotståndare är en sådan sak.

   Jag är distriktssköterska och träffar OFTA levande personer som vittnar om tiden före vaccinationskampanjen. Ett par som sörjer att de inte kunde skaffa fler barn då maken blev steril av påssjukan han fick som 25-åring. Och makan höll på att dö av samma sjukdom och låg inlagd i veckor. Alla poliodrabbade som fortfarande lider av sviterna. Finns hur många som helst.

   Mässlingen är som många sagt en rent förjävlig infektion. Man kan bli så sjuk att döden verkar vara ett vettigt alternativ. Och mortaliteten är HÖG.

   Fy sören. Lär av historien.

   Radera
  3. Frankrike 2008-2011, 22000 fall av mässling: ca 1/4 behöver sjukhusvård. Drygt 30% av dessa får komplikationer (lunginflammation 20%), sen ett gäng komplikationer som ser väldigt allvarliga ut och avslutas med den allvarligaste, död 0,2%, enligt wikipedia.

   Tycker nog att just mässling är allvarlig nog att försöka göra något åt i förebyggande syfte.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Mässling

   Radera
  4. Sandow: Om du tycker en 25-åring är barn så är han tämligen efterbliven skulle jag tycka. Och varifrån du får att jag är vaccinationsmotståndare tyder på att du är lite dålig på att läsa - om du dessutom blir rosenrasande galen av sådant så anser jag att du bör gå en anger management-kurs eller lära dig läsa (helst båda).

   Radera
 14. Ja de flesta påståenden jag sett om risker med vaccin kräver ju att man inte förstår sig på statistiken för att låta bli ändå. Jag skulle ju lätt byta till en mindre risk för autism än förlamning eller dödsfall, så har aldrig förstått grejen

  SvaraRadera
 15. Nu har jag fått nog av ditt nonchalanta dravel. Du är inte kunnig inom området och upprepar bara samma hjärnslöa pladder som printas och sköljer genom tidningar och massorna med jämna mellanrum. Här på bloggen finns intressanta och relevanta inlägg angående bostadsmarknaden, det mesta där emellan är ogenomtänkt snack. Hej då till dig och ditt socialistiska enturage, nu pallar jag inte med ert sosseri längre.

  SvaraRadera
 16. Det är bra att vaccinsförnekarna inte tar vaccin. Det är Darwin i arbete. Synd bara om det drabbar deras barn.

  SvaraRadera
 17. SOVJETUNIONEN höll väl uppe en bra standard när det gällde vaccination o hälsovård även om den kanske ibland var av det hårdhänta slaget...
  Fr.f.a höll man ju sjukdomar i schack i de asiatiska delrepublikerna...
  En standard som fallit sönder när Sovjetunionen dragit sig tillbaka... 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säger du det?

   Enligt WHO:

   Dödlighet i Ryssland 2016: 8,2 per 100 000 invånare.
   Dödlighet i Tajikistan 2016: 6,0 per 100 000 invånare.

   (i båda fallen utesluts TB-dödlighet i kombination med AIDS)

   Jag tycker det ser ut som om standarden håller rätt bra, Tajikistan har lägre dödlighet i TBC än Ryssland.

   Radera
  2. Hur var det på Sovjets tid?
   Hur såg statistiken avseende flera sjukdomar ut då?

   Man kan tycka mycket om Sovjet men i jämförelse med många nya länder i Centralasien var det ett I-land med struktur organisation o militär hälsovård

   Radera
  3. Du skriver om dödlighet rent generellt @Ben
   Dödlighet avseende alkohol, trafik eller?

   Radera
  4. Nä, det avser tbc-dödlighet, WHO:s siffror.

   Men jag förstår inte varför bevisbördan är omvänd här.

   Du får väl presentera nån slags källor som stöder ditt påstående istället? Du som håller dig till fakta och vet hur det är utanför Södermalm.

   Jag kan se 3 alternativ:
   1. Du har inga källor varför jag kommer att kalla dig dilettant för all framtid,
   2. Du har källor som faktiskt stöder det du säger,
   3. Du svarar inte, eller svarar utan källor varför jag kommer kalla dig lögnare för all framtid.

   Vilket ska vi ha?

   Radera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 19. Samtidigt i en annan del av världen...
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/1kB1wq/nordkoreansk-avhoppare-immun-mot-mjaltbrand

  SvaraRadera