Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2017-12-16 10:15

Riksbyggen återinför hyrköp för unga under 35 år

Riksbyggen återinför på prov forna tiders hyrköp, denna gång i överbyggnationens Järfälla (känd för Barkabystaden). Det betyder att hyresrätter kan hyras ut till "ungdomar" under 35 års ålder, med rätt att längre fram köpa bostadsrätten.
Barkaby pendeltågstation.
Hyrköp fanns redan så tidigt som på 80-talet. Tanken var att man kunde flytta in innan man hade pengarna för det som på den tiden brukade kallas insats istället för pris.

Lagom till överbyggnationen slår till inför Riksbyggen nu hyrköp på prov i centrala Järfälla (ej Barkabystaden), men bara för ungdomar, vilket hos riksbyggen har den nya defintionen "upp till 35 år". Tanken är att elva lägenheter i en nybyggd förening på detta vis ska hitta någon som faktiskt vill flytta in. Det bör rimligtvis lyckas, men frågan är sedan om "hyrköparna" har någon lust att faktiskt köpa lägenheten.

För priset ska vara ursprunglig insats plus KPI-inflationen. När bostadspriserna faller - vem har lust att köpa en lägenhet till ett pris som sattes på toppen av bostadsbubblan? En lägenhet som dessutom blivit sliten under tiden?

På grund av Barkabystaden har Järfälla översvämmats av nya lägenheter i flerbostadshus och efterfrågan är minst sagt utmanad.
Nybyggnationen av lägenheter i flerbostadshus i Järfälla kommun 1991 - 2017. Fyra kvartals summerade medelvärden.
Nu har man dragit i handbromsen de senaste två kvartalen, men likväl har det påbörjats 3 757 lägenheter i flerbostadshus i Järfälla sedan 2013. Av dessa har 2 388 färdigställts. Även om byggstarterna nu helt stoppas kommer 1 369 lägenheter att komma ut som färdigställda i kommunen det närmaste året.

Så vi får se om det blir några köpare av de som vill hyrköpa.

För många bostadsrättsföreningar kan det bli en lösning på sikt att hyra ut en dela av beståndet. Fast så länge byggentreprenören lovar att betala månadsavgifterna så kanske de inte direkt kommer skynda. 

Ett problem med att föreningar hyr ut är att om de har för stora hyresintäkter klassas de som oäkta bostadsrättsföreningar och medlemmarna kommer beskattas för förmånen att föreningen inte finansieras av medlemmarna utan av hyresgäster.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Här gäller inte diskrimineringslagen, ni vet en av alla dessa lagar som skrivs men alla kan skita i.
  Eller får man åldersdiskriminera?
  Varför inte erbjuda folk med viss sexuell läggning, trosuppfattning, etnisk tillhörighet som finns nämnda i nedan paragraf detta alternativ?
  Citerar första paragrafen
  ""
  1 § Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Lag (2014:958).""

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gäller bostäder verkar det vara ok. Det finns ju redan ungdomsboende, 55+, pensionärsboenden, etc. För vissa typer av "brott" verkar uppsåtet vara viktigt om det ska räknas som brott eller inte.

   Radera
  2. Vissa "grupper" i vissa kommuner får t.o.m sin bostad köpt av kommunen..
   Är inte detta ett flagrant brott mot kommunallagens likabehandlingsprincip?

   Radera
  3. Man får diskriminera hur mycket som helst i Sverige.

   Radera
  4. Är du seriös Linus? Sverige är världens känsligaste land när det gäller den biten.

   Radera
  5. Jo, när det gäller medelålders köttätande heterosexuella bilkörande försvarsvänliga CIS-män boende i I-länder så är diskriminering helt i sin normerande ordning ! ;-)

   Radera
  6. Yes, jag kör inte bil..är jag undantagen då? (Ironi)

   Radera
  7. Om det är i praktiken tillåtet eller inte, beror väl på om det finns en åklagare som vill ta upp ärendet och driva det på det allmännas bekostnad.

   Av någon anledning kommer jag att tänka på att någon förståndig yttrade att en ombudsman förr eller senare blir korrupt. Svenskarna lyssnade inte...

   Radera
  8. Är ni på riktigt kränkta av att samhället tillåter ungdomslägenheter?

   Radera
  9. Bengt; nyfiken vilken kommun som köper lägenheter till invånare i kommunen.

   Kom bara inte dragandes med Täby som köpte en lägenhet till sig själva och sedan lät en person bo i den tills vidare.

   Radera
  10. @ Martin.
   Jag kan inte se vart det i lagen står att samhället tillåter ungdomslägenheter för yngre gubbar och tanter.

   Jag hade inte blivit kränkt om man så reserverat bostäderna enbart för Homosexuella eller endast för färgade män, men det finns säkert de som blivit just kränkta då ( boföreningen kanske).

   Däremot anser jag att all form av diskriminering är fel och säger dessutom lagen att det är fel så bör detta respekteras. Och är 35 åringar numer att anse som ungdomar? Vilka lagar behöver man egentligen följa och vem avgör om någon blir kränkt, Riksbyggen?

   Radera
  11. Diskrimineringslagen har ingen juridisk verkan om du är fullt frisk, heterosexuell och kan stå på egna ben. Ganska tragiskt faktiskt.

   Radera
 2. Mina vänner! Varningssignalerna haglar, bokraschen har börjat.

  SvaraRadera
 3. Kan inte alla skribenter på forumet gå på minst en visning var i helgen så rapporterar vi hur många som var på visningen på måndag..;))?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var på en visning i veckan! En radhusgavel i tegel med källare byggd på 50-talet i Kinna..
   Utgångspris 1 495 000
   Första bud 995 000 men sedan har det stigit till som högst 1 320 000

   Radera
  2. Bra idé faktiskt. Dock är det jul snart, lär inte vara många visningar.

   Radera
 4. Det här projektet - faktiskt via annonsbanner på denna blogg - lär bli "svårsålt"... ;-)

  http://www.ljusteroskargardsby.se/?gclid=EAIaIQobChMI_bnD3KyO2AIVC9-aCh1_WQCrEAEYASAAEgJ9r_D_BwE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enkla lådor till högt pris som står tätt, byggherren är sannolikt ute väl sent i bubbelfasen för att göra snabba pengar.

   Radera
 5. Så länge hyran inte är brutalt hög, kan det här vara en extremt bra spekulation. Man får ju i princip en köpoption på en bostadsrätt gratis om man lyckas få detta hyreskontrakt.

  Om vi låtsas att bostadsrätten stiger 20% över inflationen på fem år, så kan man alltså casha hem en direkt vinst på cirka 13% av bostadens värde efter skatter och mäklararvoden vid försäljning, helt utan egen insats!

  Skulle bostadsrättens värde bara stiga i takt med KPI, eller till och med sjunka realt sett, så utnyttjar man helt enkelt inte optionen utan fortsätter hyra.

  SvaraRadera
 6. Ska bli intressant att se hur det nya amorteringskravet slår.

  Finansinspektionen har sagt att bara 15% berörs, men i Stockholm tror jag det kommer vara betydligt mer. Faller priserna i Stockholm kan andra delar av landet följa med. Inte helt optimalt för sossarna ett valår.

  Har inget emot amorteringskrav, även om jag skulle föredra marknadsräntor och en mer fast penningmängd, men att gå på inkomst istället för skuld är märkligt.

  Tänk om det fungerade likadant för andra lån.

  - Om man belånar en aktie och lånesumman överstiger 4,5 ggr aktieägaren förvärvsinkomst så måste denne amortera 1% av lånebeloppet.

  - Om ett företag tar ett lån i en bank och skulden överstiger 4,5 ggr vinsten så måste 1% amorteras.

  - Om en bostadsrättsförening har lån men skulden är större än 4,5 ggr avgifterna så måste 1% amorteras.

  Det nya amorteringskravet känns some en ogenomtänkt panikåtgärd. Mer rimligt vore att öka amorteringen ytterligare en procent om skuldsättningen är hög.

  SvaraRadera
 7. Hej bloggarn,
  Kurvorna över påbörjade resp färdigställda ser osynkade ut nu jämfört tidigare år. Ser ofta ut som färdigställt toppat innan påbörjat, vilket knappast stämmer. Funderingar på vad det kan bero på?

  SvaraRadera
 8. Det stavas Barkarby inte Barkaby.

  SvaraRadera