Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2017-12-19 08:20

Regeringen vill korta föräldraledigheten - 4.5 månader tidigare dagisstart

Igår presenterade regeringen en ny "modern" föräldraförsäkring. Möjligheten att var hemma med sina barn ska kraftig beskäras. Från dagens möjliga 480 dagar ska man endast få vara hemma 390 dagar före barnet fyller tre års ålder. För många betyder detta att barnet måste börja på "dagis" (statligt godkänd uppfostringsanstalt som formellt heter "förskola"1.) 4.5 månader tidigare än idag. Detta kallas "barnets bästa i centrum". Tillägg: Inlägg om forskningsläget hittar ni är.

Fördelningen av tiden och åldersgränser för när man kan ta ut föräldraledighet ska ändras rapporterar regeringen.

Idag kan man ta 480 dagars föräldraledighet och ta ut rubbet före barnet fyller tre år och det är lämpligt att börja deltid på uppfostringsanstalt. I praktiken med fem dagars uttag i veckan kan föräldrarna idag vara hemma i 96 veckor, dvs nästan två år. Om man inte tar ut några dagar första året, vilket man får göra utan att bränna det i Sverige så viktiga begreppet SGI, så kan man vara hemma 52+96 veckor, eller nästan tre år

Själv var jag som pappa hemma 21 månader på raken med mitt senaste barn, just för att skjuta upp dagisstart så länge som möjligt. Däremot får man respektera de föräldrar som inser att de är usla föräldrar och vill sätta barnen på en statligt godkänd uppfostringsanstalt istället - det är ändå föräldrarnas eget val, som sig bör.

Detta är det nu slut på.

Mot idag ska endast 390 dagar föräldraledighet få tas ut före tre års ålder. Istället ska tio dagar per år vigas för högre åldrar upp till tio år. Totalt sett minskar förldraledigheten upp till 10 års ålder med ca en månad (20 dagar eller fyra veckor om fem dagar, eller nästan en månad).

Beskedet från regeringen är att detta ska ske man "sätter barnets bästa i centrum". Barnets bästa är alltså inte att vara med föräldrarna som småbarn, utan att så fort som möjligt sättas på uppfostringsanstalt. Detta trots att forskningen entydigt visar att barn inte bör separeras varaktigt från föräldrarna före tre års ålder. Barn före tre år har inte heller något utbyte av att leka med andra barn, utan ska de växa som personer, mognadsmässigt och psykologiskt, bör de de första tre åren präglas på vuxna och inte på småbarn.

I övrigt ska de sk pappamånaderna ökas till fem månader, vilket är ett sätt att få bort fokus i debatten från den kraftiga förkortningen av föräldraledigheten.

Regeringens pressmeddelande hittas här.

Det återstår nu för riksdagen att godkänna detta. Man bör fråga sig varför regeringen vill införa detta under ett valår? Vilka är målgruppen? Därtill verkar inte regeringen medveten om vad tidigare dagisstart får för rent administrativa konsekvenser, då det redan idag i många kommuner finns socialistiska köer till dagis. Ska föräldrarna vara hemma utan föräldrapenning i väntan på kön?

1. Jag är fullt medveten om att ett antal personer kommer reagera på bruket av ordet "dagis", som är allmänt vedertaget. Nej, det är ingen skillnad på dagis och förskola - det är bara ett ord. De som brukar bli upprörda är antingen anställda på dagis eller förldrar som måste alibisera sina beslut att lämna bort barnen till statligt godkänd uppfostringsanstalt. Normala människor förstår vad man menar om man skriver det vedertagna ordet "dagis". Det är inte så att det pågår någon undervisning på "förskolan", och att lära sig äta med bestick kan vilken förälder som helst lära sina barn själva.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

196 kommentarer:

 1. De flesta vill inte offra sin karriär och börjar så klart jobba igen så snart ungen klarar av att lämnas, säg vid ett år. Lättare att stanna hemma om man är egenföretagare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skaffa inte barn om karriären är viktigare. Ett barn ska inte behöva lida bara för att en självisk person vill ha allt.

   Radera
  2. Viktor, egoismen handlar nog om att du känner andra som du känner dig själv.
   Min "karriär" handlar mycket mer om mina barns framtid än mina egna intressen.

   Radera
  3. @Herr Muffins
   Lättare att stanna hemma om man är egenföretagare. Va?

   Radera
  4. Den som påstår det är uppenbarligen inte egenföretagare.

   Radera
  5. Instämmer. Egenföretagande än perfekt för deltidsföräldraskap.

   Radera
 2. "Detta trots att forskningen entydigt visar att barn inte bör separeras varaktigt från föräldrarna före tre års ålder" var finns denna forskning? Hade varit intressant att läsa artikeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. de jag läst visar motsatsen

   Radera
  2. Misstänker det med. Men kan ändå va kul att läsa.

   Radera
  3. Ja, vi spenderar mer tid med våra barn än någonsin i modern tid(David Eberhard, Hur barnen tog makten), samtidigt som slutresultatet blir sämre och sämre. Självklart så...kausalitet...blabla...inte...korrela...blablabla. Men om det nu vore så himla bra med all ny pedagogik och curlandet av vår avkomma så borde ju kvaliteten på de unga vuxna öka kraftigt. För mig framstår det som att motsatsen är fallet.

   Radera
  4. Det beror väl på föräldrarna? Barn till psykosocialt svaga föräldrar ("usla föräldrar" som Cornu skriver) tjänar på dagis, men om barnet har (turen) att ha bra, fungerande, föräldrar är det givetvis bättre för dem att vara med sina föräldrar.

   En kompis till mig har precis det problemet: han skaffade barn med en som är spritt språngande galen. (=har varit sjukskriven för psykisk ohälsa i åratal samt åker ut o in från hispan.) Hans barn har börjat på dagis vid 1 år - vilket är mycket bra för det barnet, som därmed får lite lugn och ro.

   Radera
  5. Nej, tvärtom: "Tidig dagisstart det bästa för de allra flesta barn"

   https://www.dn.se/nyheter/tidig-dagisstart-det-basta-for-de-allra-flesta-barn/

   Radera
  6. Hur går det Cornu? Letat fram forskningsartikeln än?

   Radera
  7. Jag kan hjälpa till: I denna studie från NIH beskrivs att barn på dagis oftare har beteende problem. https://www.nichd.nih.gov/publications/pubs/documents/seccyd_06.pdf

   Radera
  8. @unknown: de studier jag hittar på nätet poängterar att BRA dagis är bra för barn. Psykologisk forskning verkar ju snarare poängtera vikten av anknytning mellan föräldrar o barn.
   https://www.psykologiguiden.se/rad-och-fakta/forskola-och-skola/forskola/anknytning-i-forskolan
   Den där länken visar på hur man kan rationalisera för att övertyga sig själv om fördelen för barnet när man överger det på förskolan. Men ATT man överger sitt barn - det kommer man inte ifrån.

   Radera
  9. Diskussionen om dagis eller inte har sin grund i J Bowlbys anknytningsteori. Mycket verkar tyda på att barn gynnas av att vara med/tas om hand av samma individ under de två-tre första levnadsåren även om resultaten varierar från studie till studie.

   Kort sammanfattning av några studier nedan.
   http://www.child-encyclopedia.com/attachment/according-experts/early-day-care-and-infant-mother-attachment-security

   Radera
  10. Min ministudie visar att vårt dagis med regiomilia inriktning och väldigt engagerade pedagoger som är unga och intresserade gör mycket för mina barns utveckling.
   Det finns en läroplan där man jobbar i perioder med olika saker som med åren blir svårare.
   Jag jämför med andra dagis som finns i vänskapskretsen och dom barnen har mer av barnpassning, måla, sparkcykel m.m
   Supernöjd med vårt dagis och ungarna har en fin gemenskap till skillnad från dom barnpassningsdagis jag jämför med.
   Jag inser inte att jag är en usel förälder för att våra barn började vid 18 respektive 24 månader på dagis, det har funkat utmärkt så här med facit i hand.

   Radera
  11. Nu har vi ju sällan bra dagis i Sverige, Lotta Trouble, utan oftast förvaringsanstalter. Speciellt i storstäderna stannar inte heller personalen och de ständiga personalbytena leder till väldigt otrygg anknytning för barnen, som kommer få stora problem med intima relationer som vuxna då de får otrygg anknytning till andra.

   Radera
  12. @Cornu: nope. jag är helt enig med dig. Men OM man är en dysfunktionell familj så kan nog även ett mindre bra (barnpassnings) dagis faktiskt vara att föredra.
   Men barn tål faktiskt en hel del och inte blir de skadade för livet av dagis, även om jag personligen tror att en bra uppväxt hemma med emotionellt stabila föräldrar (särskilt mamman) är att föredra.
   Men det kan vara så att vi jämför dagens verklighet med utopia (mogna, empatiska föräldrar) och då förlorar givetvis verkligheten. (Ung. som dagens reala kapitalism alltid förlorar mot den utopiska socialismen, men brukar vinna 100-0 mot den reala socialismen. Här är en fin artikel om Venezuela: https://www.nytimes.com/interactive/2017/12/17/world/americas/venezuela-children-starving.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage&_r=0)

   Radera
  13. Forskning varierar med tid och ideologi...

   I Sovjetunionen fanns en gång i tiden en framstående forskare vid namn Lysenko..
   Att säga emot dennes "forsknings"resultat och ideer var som att be om en enkel biljett till Gulags Bly- och Urangruvor..

   Eller som Fröding en gång skrev...

   ".."Då frågade Pilatus: Vad är sanning?"
   och eko svarade - profeten teg. Med gåtans lösning bakom slutna läppar till underjorden Nazarenen steg.

   Men gudskelov, att professorer finnas, för vilka sanningen är ganska klar! De äro legio, ty de äro månge, som skänkt den tvivelsamme romarn svar.

   Dock syns mig sällsamt, att det enda sanna så underbart kan byta form och färg. Det, som är sanning i Berlin och Jena, är bara dåligt skämt i Heidelberg.

   Det är, som hörde jag prins Hamlet gäcka Polonius med molnens gyckelspel:
   "Mig tycks det likna si så där en vessla
   - det ser mig ut att vara en kamel"
   .."

   ;-)

   Radera
  14. Väntar fortfarande på den ENTYDIGA forskningen i ämnet.

   Det hänvisas till Anknytningsteori ovan, vilket jag misstänkte det handlade om när tidsrymden 3 år togs upp från början.

   Notera dock att anknytning är ett brett begrepp, jag har skummat studier där de diskuterar anknytning och separation i kontexten separation som i skilsmässa och andra där man diskuterar separation från föräldrarna under minst 2-3 dygn och upp till en vecka. Jag har själv inte hittat en studie som tydligt anger separation i kontexten ett par timmar dagligen skulle förstöra ungen på det sätt som Cornucopia torgför.

   Så jag fortsätter att ivrigt vänta på dessa ENTYDIGA forskningsresultat.

   Radera
  15. En sak som jag nu många gånger är är hur barnen slocknar i blicken när de börjar på dagis. Några förklaringar jag gissar på:

   Ingen tidsuppfattning-de är mao en evighet på dagis utan mamma och trygghet.
   Upp tidigt, längre arbetsdag än föräldrarnas plus resor, stresssade föräldrar lagar mat, jagar i säng.

   Der är riktigt hemskt att se barnen zombiefieras och inget gott kommer troligen ur detta.

   Radera
 3. Shit stackare. Vilket hat han förmedlar mot FÖRSKOLAN.
  Något värdefult barn lär sig är att dela och social kontakt. Man märker direkt när ett barn inte varit på dagis.

  Ena dagen är Cornu emot att pappan skall få några extra månader hemma med sitt barn andra dagen är man en ursel förälder för man inte är hemma flera år med sitt barn.
  OJ OJ.

  Men denna bloggen förmedlar ju inte dina åsiker har vi ju hört ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, var har jag "ena dagen" skrivit att jag är emot att pappan ska få några extra månader? Länk, tack.

   Radera
  2. Ja, man märker direkt, för de som INTE varit på dagis skriker mindre, svär mindre och slår mindre. Och är inte lika tidiga att använda sexistiska uttryck.

   Radera
  3. Jag körde med samma tonläge som du gjorde Cornu. Gäller att förmedla något i rätt tonläge så man når dit man vill du vet :)

   I dina tidigare vill du inte att man skall vika fler dagar till fadern. Pga exonomiska orsaker samt att man skall själv kunna välja.
   Tyvärr måste det till någon morot/piska för att vända en trend.

   Det är viktigt att det viks dagar till fadern så fler och fler delar. Samhället skulle må bättre.
   Gå bara till våra grannländer. Där är det inte många dagar en fader är hemma.

   Radera
  4. Lars j, precis och de lär sig skrika mer för att inte få minst uppmärksamhet.

   Och i grannländerna verkar allt fungera bättre...

   Radera
 4. Vilka smörja du skriver. Vadå från 3 år? Bara för att du varit hemma 3 år betyder ju inte det att det passar bäst för alla barn. Forskningen är verkligen inte entydig här utan det beror väldigt mycket på barnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. All statistik är på gruppnivå så det är omöjligt att visa att vissa barn mår bättre eller sämre av förskolan. De gäller väl för övrigt all epidemiologisk forskning -bara generella trender i grupper kan påvisas.

   Radera
 5. Gällande nya namnsättningen Förskola.
  En sak som är beklämmande. Varför skall det krävas högskole utbildning idag för att passa dagis barn.
  Stora problem överallt att få "godkänd" personal till förskolorna. De slutar och hoppar friskt mellan komunerna.

  Borde kunna spara mycket pengar genom att ha en central läroplan som är framtagen av högre utbildad personal.

  Det barn behöver lära sig i den åldern kan en 12års utbildad person mer än väl täcka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det råder utbildningsinflation inom nästan alla områden numera.

   varför skulle dagispersonal vara undantagen?

   Radera
  2. Nog förstår de flesta varför det behövs utbildad personal, men det är klart det är roligt att trolla på nätet.

   När jag var barn började jag i första klass vid sju års ålder och kunde då varken läsa eller skriva speciellt väl. Min sexåring hemma kan däremot göra både och, redan i "nollan" - detta för att hon fått en bra bas från förskolan. Samtidigt har min fyraåring lärt sig att räkna till 20 på engelska och dessutom förstår hon addition och subtraktion.

   Radera
  3. Ja det är lite trams med "dagis" kontra "förskola". Själv säger jag gladeligen att "Ja jag jobbar med DATA" trots att detta är en felaktig arbetsbeskrivning för en it-konsult. Folk fattar vad jag menar, det är no probs.

   Radera
  4. Att jobba med data är faktiskt en förenkling för att man arbetar med datamaskiner och helt korrekt. Jag säger också så och rättar de som vill rätta mig till att arbeta med datorer. :-)

   Det är även kul att rätta wannabesar som säger "at" i epostadresser. Prepositionen borde översättas till hos eller vid. @google.com = hos google.com


   Fredrik L, när din unge kan så mycket
   Vuxensaker, tror du inte den gott miste om några barnkunskaper? Har den talang kommer den snabbt lära sig läsa och räkna, annars går det trögt oavsett.

   Radera
  5. Jag brukar rätta wannabesar som säger t-shirt. Den korrekta översättningen är t-tröja!

   Radera
 6. En så viktig uppgift som att ge barnen rätt värderingar kan ju inte lämnas åt ocertifierade föräldrar. De kan ju ha vilka värderingar som helst. Att barnen likriktas tidigt garanterar att de får rätt värdegrund och blir goda och pålitliga arbetsenheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Btw, vi hade ungarna hos privat dagmamma som inte tillhandahöll politisk eller genusindoktrinering. Idag är de framgångsrika och mkt självständiga individer, naturliga ledare.

   Radera
  2. Nu har det ju införts diverse i praktiken förbud mot dagmammor sedan dess. Anstalt är det som gäller.

   Radera
  3. BW: usch vad du misslyckats. Du har "uppfostrat" samhällets fiende nummer ett;)

   Radera
  4. Ingen tvingar föräldrar att inte lämna över ungarna hos äldre släktingar om de så vill. Det är väl bättre än alla dagmammor tillsammans. Och gratis. Vanligt utomlands.

   Men efter 2,5 år behöver ungarna mer stimulans i lärandet än vad en gammal mormor eller farmor orkar ge (i dagens självupptagna värld) och då passar en förskola med en massa dagisfröknar bättre än trötta och korkade föräldrar som bara har förmåga att se världen ur sott eget perspektiv.

   Radera
  5. Dagbarnvårdarsystemet fungerade utmärkt när våra barn var små och dessutom fyllde "dagmammorna" en viktig funktion i och med att de var bosatta i samma område som barnen. Det blev en slags social kontroll och sammanhållning i boendemiljön som inte dagisen kan ersätta.
   Kommunen avskaffade systemet eftersom det inte ansågs tillräckligt politiskt korrekt antar jag.

   Radera
  6. Frihet, du är så härligt naiv.
   Till skillnad från i Sovjet, Nazityskland, Mussolinis Italien, Kina eller Kambodja använder våra svenska socialister med mjuka långsiktiga metoder, målet är dock detsamma goda. Morot och mjukpiska. Nu är det till exempel etablerat att båda föräldrarna arbetar och även så alla far och morföräldrar. Annars skulle de ju inte ha råd med livets nödtorft och så dessutom slipper de misstänkliggöras som förtryckande alternativt kuvad i hemmet som tvingar den ene att vara hemma och sköta det som A Myrdal betecknade som uppgifter för idioter.
   Dessutom är sambeskattning avskaffad.

   Det finns massor av mer eller mindre subtila metoder som inte uppfattas direkt.

   Radera
  7. Desdemona;

   Jag har själv haft barnen hos en kommunal dagmamma och anser detta vara det allra bästa för barn under tre år som inte är hemma med föräldrar eller mor-far föräldrar. Sen om vad som är bra eller dåligt beror ju även på om de är där till max eller om de får vara med föräldrar också. Allt har ju sin balans.

   Men dagpappor har jag väldigt liten tilltro till, om de finns. Det verkar väldigt suspekt i mina ögon. Där rekommenderar jag inte att man sätter sina barn. Det är en fördom jag har.

   Radera
  8. Vilka har uppfostrat dessa män,och hur,det skulle vara intressant att veta.
   https://www.dn.se/nyheter/sverige/man-hanade-demonstrationen-i-fittja/

   Radera
  9. PJ;

   Det ska jag säga dig. Det är deras jämnåriga kamrater som ”uppfostrat” dem. Det blir så när ungarna lämnas vind för våg från vuxenvärlden. De blir aldrig vuxna.

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. Lars du borde verkligen lägga tid på att undersöka hur en förskola ser ut idag när det gäller genus. Det är bisarrt. Personalen är indoktrinerade när de kommer till könsneutralitet. Förkoleutbildningen är full med sådant. Man ska tex inte säga att här kommer din mamma/pappa, utan idag får studenter lära sig säga förmyndare för man vet inte om m/p gjorde ett könsbyte och därför vill bli kallad de ena eller andra. Alla kurser handlar om ta bort könsrollerna och ren o skär pk-tänk. Utbildningen säger i vissa fall rakt ut att barnen inte behöver lära sig svenska för de här haft det tufft nog ändå. Om du lyssnar på dekonstruktiv kritik intervjun med ivan aarpi så går dom igenom det.

  Detta är anledningen till att regeringen vill sätta barn i förskola så tidigt som möjligt. De måste påbörja indoktrineringen tidigt. Barnen som växer upp idag kommer vara eliten av pk med de dem lär sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så är de fullt upptagna med att leta efter gifter som inte finns, plastbanta och rita FN-flaggor!

   Radera
  2. Det du säger passar inte in på den (kommunala) förskola min dotter går på.

   Radera
  3. Förr i tiden lekte barnen på gatan med grannbarnen och sprang hem till mamma/pappa om det var ngt, eller nägon av grannarna.

   Idag lämnar man ifrån sig barnen till statligt godkända uppfostringsanstalter och är livrädd för att låta barnen gå utanför dörren, typ.

   Bisarrt är bara förnamnet.

   Radera
  4. Upplevde en enorm skillnad i Barcelona. Där var som sagt barnen ute och lekte fritt och tillsammans på gatorna utan föräldrar, i klassisk kvartersstad. Fast man hade ju lyckats ordna det väldigt bilfritt på ett sätt som man inte har i Sverige.

   Radera
  5. Cornucopia?: Hur fick man till de bilfria områdena?

   Radera
  6. ...kanske så att man bygger de områden med flerfamiljshus tilräckligt täta för att kunna ha en god kollektivtrafikförsörjning?

   Radera
  7. Likt gbd crvx, tätt, dvs kvartershus istället för som i Sverige löst utspridda hus. Gatorna var smala enkelriktade med gatuparkering, men med breda trottoarer. Gick bar att köra i 10-20 km/h pga hur smalt det var i körfältet - tänk dig bilens bredd plus en backspegel. Väldigt lite trafik, verkar som de flesta åkte kollektivt.

   I Sverige har vi breda gator - kan få plats gatuparkering plus tre bilar i bredd, usel kollektivtrafik, smala trottoarer.

   Radera
  8. Finns många fina (öde) innergårdar i stan, och mer än tillräckligt med bilfria lekytor i förorten.

   Radera
  9. Det är väl rejält mycket dyrare med dagis/barnpassning i Spanien.. Och det är väl även vanligt att mor-farföräldrar tar hand om barnen..

   Radera
  10. Det är inte överallt man har råd att ha två bilar samtidigt som man har gångavstånd till tunnelbanan.

   Radera
  11. Intressant. Har mest erfarenhet från Sevilla, men där var gatorna bredare och detta nyttjades till dubbelparkering.

   I Sverige är gatuparkering ett stort problem med tanke på barn som springer ut mellan bilarna. Detta kommer man ju i stort sett undan när det är låga hastigheter.

   Ett annat problem i Sverige är att lacken måste vara helt oskadad på en bil. Nya bilar kan vara svåra att ta sig fram med av den anledningen.

   Där jag bor vågar folk inte ens mötas ibland, utan kör till sidan, fastän gatan med god marginal rymmer två mötande bilar. Har varit med om bilar som tutar och blinkar för att jag ska köra åt sidan bara för att det är min sida som bilarna är parkerade. Det är inte alla bilister som är så duktiga på att köra sitt fordon.

   Radera
  12. Om Barcelonas sk Superblocks/Superkvarter.
   https://www.vox.com/2016/8/4/12342806/barcelona-superblocks
   (Inte för att jag är ett fan av Vox, det är jag inte, men artikeln är OK.)

   Barcelona har fått rätt mycket bra kritik för det där. Dock innebär det inte att det går att införa överallt. Stadsplanering är inte copy & paste (tyvärr ibland).

   Radera
  13. Intressant. Blir sugen på att åka dit och titta på dem i verkligheten.

   Radera
 8. Små barn behöver sina mammor. Papporna har också en roll men inte på samma sätt. Barn har många år på sig att utvecklas och behöver inte stressas sönder i förskolemiljö vid 1-2 års ålder. Jag tycker många förskolebarn är hyperaktiva och kontaktlösa och mår dåligt. Oklara könsroller och osäkra föräldraroller ligger bakom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Valfrihet skapar stress, både för föräldrar och barn.

   Radera
 9. "Barn före tre år har inte heller något utbyte av att leka med andra barn"

  WTF? Snart kommer vi kanske få läsa inlägg som "Sminka dig med Cornucopia" eller "Kvinnors känslor under graviditeten" samt andra saker som bloggaren uppenbarligen inte har någon aning om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, och du vet bättre alltså? Eller ägnar du dig åt confirmation bias för att för dig själv kunna motivera dina egna beslut?

   Radera
  2. Kanske fler som gör det.....

   Radera
  3. Jonas Rosenlind = :thumbsup: :D

   Radera
  4. Hur vet du (Cornu) att det där var Johans åsikt?

   Radera
  5. Jag kan tänka mig "sminka dig med Cornucopia". Bara man kan välja mellan klassisk sminkning, urban camo och M90. Kan ju bidra till större läsarskara och fler åsikter.

   Radera
 10. Det går väl att vara hemma utan att ta ut ersättning alla dagar, om man nu vill det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går utmärkt, men då straffas man av staten med "sänkt SGI", vilket i praktiken är en utförsäkring från socialförsäkringssystemen. Du får sänkt föräldrapenning, sänkt a-kassa, sänkt sjukpenning, och om du blir svårt skadad och måste "förtidspensioneras" så blir det med mycket lägre ersättning, rent av ingen ersättning alls. Men visst kan man det.

   Radera
  2. Även inte alla som får tjänstledigt, men dessa dagar med låg föräldrapenning har man rätt till.

   Radera
 11. Finns väl inget som hindrar att du är hemma med barn hur länge du vill, bara det att staten inte betalar lika länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går utmärkt, men då straffas man av staten med "sänkt SGI", vilket i praktiken är en utförsäkring från socialförsäkringssystemen. Du får sänkt föräldrapenning, sänkt a-kassa, sänkt sjukpenning, och om du blir svårt skadad och måste "förtidspensioneras" så blir det med mycket lägre ersättning, rent av ingen ersättning alls. Men visst kan man det.

   Radera
  2. och? Om du nu vill undanhålla barnen från dagis så är det väl ett billigt pris för att få forma dina barn som du vill?

   Radera
  3. Absolut. Så gjorde jag också. Bara 15h på dagis i veckan från tre års ålder till skolstart. Resten tog jag själv.

   Radera
  4. Men som rektorn på "mitt" dagis sade - hon var så glad över att "här på landet" så var barnen så lite på dagis. I snitt 20h i veckan på det dagiset. Hon hade tidigare varit rektor i stan och där låg snittet på 45 timmar i veckan för barnen.

   Radera
  5. Hon insåg och ansåg själv att det bästa för barnen var att vara med föräldrarna. Men förstod förstås att alla föräldrar inte kan eller har råd. På den tiden billiga bostäder på landet gjorde ju att folk inte behövde jobba så f-b mycket under småbarnsåren.

   Radera
  6. Sänkt SGI får man bara om man efter ett år inte tar ut full ersättning eller fyller upp med att jobba.

   Dvs det går utmärkt att planera genom att ta ut mindre dagar första året för att sedan ta ut fullt efter barnet fyllt ett.

   Sedan är det kanske inte hela världen att få sänkt SGI då den blir full igen när man börjar jobba. Visst om man blir långtidssjuk eller arbetslös under föräldraledigheten.

   Radera
  7. Vidare finns det studier som visar att barn som börjar på dagis tidigt har en bättre social utveckling senare i livet.

   Man "tror" på vad som känns bra för en själv.

   Radera
  8. Cornu, eftersom du argumenterar genom anekdot om hur du själv var ledig med dina barn:

   För att kunna vara hemma med barn fram till skolstart kan båda föräldrarna gå ner i arbetstid till ca 50%, eller så är den ena föräldern i princip helt ledig medan den andra jobbar heltid eller nästan heltid. Det senare verkar vara mycket vanligare och vad din familj gjorde. En risk med det är att det i större utsträckning får förhållanden att krascha. Det är väl helt enkelt inte så attraktivt med en person som bara dräller hemma med barn hela dagarna. Och oavsett vad många "hemmaföräldrar" säger är det inte så utvecklande att bara byta blöjor etc hela dagarna.

   Vad är då "det bästa för barnen"? Föräldrar som har en välfungerande relation och som håller ihop, eller växa upp som skilsmässobarn, flytta mellan två hem eller förlora en djup relation med ena föräldern?

   Radera
  9. Skilsmässobarn får utökat socialt nätverk med dubbla hushåll, dubblerat antal vuxna i sitt liv, ytterligare bonussyskon mm. Finns inget som säger att skilsmässobarn mår sämre eller blir sämre utvecklade än barn till föräldrar som inte längre lever i en kärleksfull relation utan bara är ihop av gammal vana.

   Det är mest föräldrarna som har dåligt samvete för skilsmässor.

   Radera
  10. Jodå. Skilsmässobarn mår oftast sämre än andra barn, men de är rätt bra på att försöka dölja det. Sen inte sagt att det går att hålla ihop bara för barnens skull, men det är en svensk myt att barnen inte tar illa av separerade föräldrar. En myt som skapas och göds friskt av föräldrar som inte vill ha dåligt samvete över varför deras barn får det jobbigt i livet.

   Utomlands är sådana det mer acceptabelt att inneha sådana här åsikter, eftersom forskning talar sitt tydliga klarspråk:

   https://svenska.yle.fi/artikel/2015/09/27/ett-barn-glommer-inte-foraldrarnas-skilsmassa

   Nu inte sagt att föräldrar ska hålla ihop oavsett vad som än händer, MEN tro fan inte att ungarna inte lider av att tvingas bli sina föräldrars föräräldrar. Jag vet att många stannar av i sin mentala utveckling i den ålder som föräldrar skilts åt. De får inte ägna sig åt sin egen utveckling utan tvingas anpassa sig till sina gråtande och förbannade föräldrars egna behov under ett antal år, vilket gör att de ofta får problem med tillit i relationer (ex. oftare själva går igenom skilsmässor i vuxen ålder) och svårigheter i livet framöver.

   Det finns såklart undantag. Men det är undantag. SE för bövelen till att inte sopa ungarnas känslor under mattan för att ni själva inte kan vara vuxna nog.

   Radera
  11. Det var nog det bästa jag läst av dig frihet. :-)

   Dubbelliv är ofta hemskt för barnen.

   Radera
  12. Herregud,Frihets beskrivning av framtiden för barn med separerade föräldrar.
   Allting i princip skiter sej för dessa enligt Frihet,skitsnack.
   Bara för att du Frihet känner igen dej innebär det inte att detta är normalfallet,du är mer undantaget.

   Radera
  13. Nej, du killgissar inte ens du. Du är mer som en nervös flicka som står med benen i kors och fnittrande försöker få fram ett litet ”hej... får jag vara med och leka”.

   Jag ska försklara hur jag kan veta så mycket. Jag lyssnade till de äldre som under en period då skilsmässor blev allt vanligare (under 90-talets finanskris) berättade om hur synd det var för alla stackars skilsmässobarn och människor som tvingades från hus med förlust och hur väl jag hade det i min uppväxt som i alla fall slapp allt detta.

   De äldre generationerna på den tiden var mer främmande för alla skilsmässor och på den tiden förklarade man dessutom många människors problem (ex. blev missbrukare eller stökiga raggare) med ”att han hade nog inte haft en särskilt lätt uppväxt med tanke på att föräldrarna skilde sig tidigt, de fick gå till socialen och det ena och det andra. Inte konstigt att det till sist blev som det blev för pojkstackarn.” Sen gick lösningarna på problemen isär då antingen större omvårdnad (kvinnors lösning) eller ett rejält kok med stryk alternativt tala fanskapet tillrätta (mäns lösning) för att få fason på problemet.

   Jag fick sunt förnuft med mig från början. I vuxen ålder upptäckta jag hur rätt den äldre generationen hade haft.

   Radera
  14. Det rimliga vid en skilsmässa om man har fokus på barnen är att låta barnen bo på ett ställe och att föräldrarna flyttar in och ut varje vecka.

   Nu gissar jag vilt kan jag erkänna, då det kan vara dåligt för barnen om föräldrarna mår dåligt av att inte känna sig rotade, eller att ingen av föräldrarna satsar på att få barnens boende att kännas som ett hem, eller att barnen blir maktcentrum i familjen.

   Radera
  15. Iblandekonomi;

   Nja. Det enda rimliga vid en skilsmässa är att det blir fler vuxna inblandade (familjeterapeut, mor- far-föräldrar och att nån förhoppningsvis nån av dessa försöker se till och försvara ungarnas bästa) i stridigheterna. Föräldrarna har iom skilsmässan bevisat att de för tilfället inte är kapabla att leda vare sig själva eller några andra. Övrig vuxenvärlden behöver gripa in och överta ansvaret för barnen under en period så att de kan fortsätta få vara barn. Saker måste få ta tid och besluten om hur det ska bli i framtiden kan skjutas på framtiden bara ungarna vet att någon mentalt vuxen person är med och styr upp den katastrof som har drabbat dem.

   Radera
  16. Vet inte vad du har för bild av vuxna förhållanden, Frihet, men många skilsmässor består i att paret i vuxet samförstånd kommer överens om separation, bodelning och skilsmässa, tar varandra i hand, tacka för det som varit och går vidare med sina liv och förblir vänner med gemensamt ansvar i samarbete för barnen. Totalt odramatiskt. Du kanske ska sluta se på amerikanska skilsmässodramer.

   Radera
  17. Du kan ha rätt. Sist jag tittade på nåt i stol med ett amerikanskt skilsmässodrama så var det en caféägare som sköt ihjäl en rånarliga som skulle råna caféet och döda nån kund och då kom han ofrivilligt med i TV som hjälte. Nån maffia som han i sitt tidigare liv ryckt ut ögat på med hjälp av taggtråd kände igen han på TV:n och besökte familjen. Han sköt slutligen ihjäl dem med hjälp av ungen och polis och familj började misstänka att det var nåt lurt med den här vanliga mannen som hade stake nog att döda råa kriminella på ett proffsigt sätt. Frun upptäckte att han hette nåt annat och blev tvär och ville skiljas. Han hade tidigare jobbat åt sin bror som var maffialedare och varit skicklig på att döda fiender. Men slutade, bytte namn, blev caféägare och skaffade familj. Vad jag minns så slutade det lyckligt där han dödade alla maffiosos och kunde leva vidare med sin familj.

   En helt okej film.

   Radera
  18. Glömde att skriva att hans bror försökte döda han men blev själv dödad inklusive en drös av brorsans kumpaner.

   Radera
 12. Enligt aktuellt igår när Fridolin och Björklund skulle käbbla på bästa sändningstid så är oppositionen med på alla punkter utom de fem månaderna för pappan. Alltså är det väldigt sannolikt att förändringarna kring antalet dagar och dess fördelning i tid kommer ske.

  SvaraRadera
 13. Eg är det ett utmärkt förslag. Själv tycker jag att man ska ta bort all föräldrapenning och sänka skatten motsvarande (40 miljarder?) Men det här är väl ett första steg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan man ju hoppas, men steg 2, skattesänkningen, lär vi få titta i stjärnorna efter! Oavsett regering. Att vara världssamvete kostar nämligen på.

   Radera
  2. +1 på det, staten har inget att göra hur folk uppfostrar sina barn.

   Radera
  3. Nähä!?! Det är ju för fan jag som skattebetalare som måste ta fram plånboken och betala för era misslyckade ungar sen som klottrar, missbrukar, slår sönder busskurer, mobbar andra ungar, reser på terrorresor, snattar och slår sönder våra pensionärer.

   Hellre betalar jag billigt för att de ska vara på en förskola än att jag får betala mångdubbelt när de väl (i bästa fall) sätts på ungdomsanstalt eller hamnar i fängelse.

   Radera
  4. @frihet: rep är billiga.

   Radera
  5. Frihet, alla de sakerna har vi tagit in folk som utför, infödda Svenskar behöver inte syssla med sådan skit!

   Radera
  6. Mnils;

   Det finns allt en del vithyade infödingar som jag allt tagit tag i örat och daskat ner i backen när de sparkar mot en busskur eller vansinneskört i centrum.

   Stenkastande idioter har funnits i alla tider. Bland raggarna fanns varken vänstermänniskor eller invandrare på 60-70-talet:

   ”Bland annat sänktes en dyrbar motorbåt i sjön Trösken. När så “groggvirket” tog slut beslöt sig tre män för att göra inbrott i kiosken på området. Man ertappades och polisen anlände nästan omedelbart till platsen. Polisen möttes av ett stenregn och tvingades retirera till sina bilar. 22-årige polismannen Lars Orrsten, som då gjorde sin trettonde dag i tjänst, träffades av en stor sten i tinningen vilket skadade honom svårt. Överfallet skedde bakifrån och var något av det råaste som hittills skådats i Sverige”

   http://www.gavledraget.com/20000-kultur/lilla-chicago-gavle-1967/

   Radera
  7. Frihet.
   Check 5:Din mentala utveckling/hälsa är ett intressant samtalsämne.

   Radera
  8. PJ;

   Ja, haha. Den kan ju säkert stollar som diskutera i evigheter om. Hoho. Men det är ju inte jag som sitter uppe vid midnatt med en liten checklista brevid datorn och försöker bedöma okända män som t.ex. jag, som vräkt ur sig en massa textbaserad dynga som såna som du inte har vettigare saker för sig än att sitta och läsa och sen till råga på köpet också sitta och analysera hela nätterna. Ta nu och bocka av dig själv du. Hehe. Tok.

   Radera
  9. Hehe,högt blodtryck nu?
   Förresten,vad gör du själv vaken nu då.
   Analyserna är vi flera om ska du veta,kursmaterial så att säga.

   Radera
  10. Förresten,Frihet.
   Har du läst alla inlägg ännu?
   Svar uppskattas för evalueringsändamål tack.

   Radera
  11. Nej, nej, nej och åter nej, tok. Nu har du missuppfattat. Du ställer bara allt till rätta. Jag har aningen för lågt blodtryck. För att höja upp blodtrycket så går jag ut på kommentarsfältet här och höjer upp det till normalnivå tack vare dig. Som sagt så har ju alla sin roll i vårt socialistiska Sverige och alla kan göra lite nytta i vårt samhälle hur obetydliga de än egentligen är - och det är ju din lilla roll. Tack ska du ha! Nu slipper jag ge mig ut och springa upp blodtrycket. Men ett tack är allt du får för betalar dig, det gör jag redan via skatten.

   Radera
 14. Föräldraledigheten är f.ö bara en eftergift till de som förbittrades av att man tvingade båda föräldrarna ut i arbetslivet.

  Snart minns ingen hur det var på den tiden en familj kunde försörjas på en lön, och att minska föräldraledigheten är strategiskt riktigt, och helt i linje med den försämrade välfärden. Om ett par år drar man in ett par dagar till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett annat sätt att se det är ju att det ger möjlighet till (främst) kvinnor att arbeta och lämna en dålig relation utan att hamna på bar backe.

   Radera
  2. Så staten ska i vanlig ordning gå in och rädda folk från deras dåliga omdöme? Genom ett system där alla tvingas göra samma sak?

   Radera
  3. Och...Samhället har ju alltid lagt sig I relationen mellan man och kvinna. De gamla lagarna gynnade ju mannen väldigt mycket, det var ju kvinnorna som fick kämpa för lika rättigheter. Den som går hemma är ju I stark beroendeställning tillden som jobbar.

   Radera
  4. Greenious: varför skulle man inte kunna försörja en familj på en lön? Om man
   -åt kött högst två dar i veckan
   -syltade, saftade, la in egenodlade grönsaker
   -inte hade massa elektroniska prylar
   -cyklade eller åkte buss till jobbet
   -inte åkte utomlands på semester
   -sparade och gnetade, lappade och lagade, lät barnen ärva kläder och skor av varandra
   -lät den icke lönearbetande utföra olönat hushållsarbete
   Dvs levde som på den gamla goda tiden som alla sverigedemokrater drömmer sig tillbaka till, femtitalet.

   Förklara varför man då inte skulle klara sig på en lön. För det gör man med största lätthet.

   Radera
 15. Vad hände med att låta föräldrarna avgöra vad om är bäst för barnet? Vissa barn mår bäst av att vara hemma och andra mår bra tillsammans med andra barn på förskolan.

  Tyvärr Lars, men detta var ett väldigt vinklat inlägg som baserades på dina egna upplevelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så för att några mår bäst av dagis (det finns riktigt usla föräldrar) så ska alla tidigare till dagis?

   Radera
  2. Nej, och det var inte det som jag skrev. Jag överlåter ansvaret till föräldrarna. Då det är valår 2018, så kommer det parti som för fram detta alternativ få min röst.

   Radera
  3. Fel, tidig dagisstart bra för de allra flesta barnen. Så för att dagis inte är optimalt för en minoritet av barnen ska vi alla tvingas betala skatt för att bekosta latte-mammor?

   https://www.dn.se/nyheter/tidig-dagisstart-det-basta-for-de-allra-flesta-barn/

   Radera
  4. Ja vad hände med vårdnadslönen? Införde alliansen den? Och skolpeng?

   Radera
 16. Dagis är till för att frigöra arbetskraft genom att båda föräldrarna kan arbeta. Att ha en hög sysselsättningsgrad är avgörande för vårt välstånd.

  I flera länder i Europa är föräldraledigheten avsevärt kortare, och anpassad dagisverksamhet finns i dessa länder. Det går alltså utmärkt att lämna en 6-månaders på dagis. All föräldraledighet utöver 6 månader är alltså lyxkonsumtion, och varför ska staten genom skatt bekosta människors lyxkonsumtion? Speciellt då det vanligen rör sig om vuxna människor med en anställning som därmed har goda möjligheter att själv bekosta sin konsumtion.

  Vill man vara ledig med sina barn längre än så får man göra det, men staten ska inte bekosta det.

  Barn mår inte dåligt av dagis. Svenska studier från när föräldraledigheten var avsevärt kortare visar att en tidig dagis-start är bra för barns utveckling. Själv minns jag tillbaka till de barnen i klassen vars mammor var hemmafruar. De barnen blev ofta sönder-daltade och hade svårt med socialt samspel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den forskningen (kortare f-ledighet)+ Alva Myrdals diktat är grunden för dagens system. Problemet är att begåvade och utbildade mammor började förvärvsarbeta väsentligt före obegåvade och outbildade (pratar grupper här, det fanns undantag) Deras barn var väsentligt smartare och hade bättre ekonomisk och social framgång trots dagis. Inte tack vare. Hemmafruarna du minns var sannolikt inte de vassaste knivarna i lådan.

   Det ingen tagit upp hittills är att det även handlar om att indoktrinera barn till utrikes födda.

   15-20% av barnen behöver dagis därför att det är bättre än föräldrarna. Resten skulle må bättre utan därför att föräldrarna är smartare än dagisfröknar, och kvoten barn/vuxen blir bättre i en normal familj. Backa bandet till gårdssamhället och vi hade flera generationer som uppfostrade/socialiserade barnen.

   Radera
  2. Snyggt! Det här med att 80-85% av alla föräldrar är smartare än dagisfröknarna måste jag genast sprida vidare. Kan du rekommendera någon lämplig avpixlatartikel att dela på sociala medier?

   Radera
 17. Johan Thidé, När barnen är ungefär 3 år så börjar de leka med andra barn, innan dess så leker de brevid andra barn, inte med dem, det är en stor skillnad, läs in dig på barnpsykologi och de olika utvecklingsfaserna så kommer du förstå deras psykologiska hälsa mycket bättre istället för att som du gör nu, raljera pga dina "känslor".. :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Generellt sett så stämmer det ju att barn under 3 leker ensamma i grupp. Men att säga att barn under 3 inte får något utbyte av att leka med andra barn är helt felaktigt (baserat på mitt egna barn samt barn i hennes omkrets). Jag tror egentligen inte att vi tycker olika, snarare att just den meningen jag citerade låter lite "starkare" än vad den egentligen menar.

   Du får jättegärna länka till studie som säger emot mig. Det kan ju vara så att det är något i vattnet i min stad som gör att alla barn här utvecklas extra fort. Hoppas bara det syns i framtida nobelpris eller proffskarriärer.

   Radera
  2. Under två år kan jag hålla med om att de inte behöver socialiseras nämnvärt med andra barn (vilket jag behövt strida för med mina ungar). De flesta bryr sig inte heller om andra ungar i två-års åldern. Inte mina i alla fall. Det var först i 2,5-3.5-års åldern mina ungar lite motvilligt börjat leka med (inte brevid) andra barn. De var ju vana med att leka med vettigt folk som sin mamma o pappa och tyckte de andra ungarna betedde sig udda. Folk blir så klent nervösa när ett-två åringen inte interagerar fullt ut med andra ungar och har 10 kompisar på fest. De tror det är nåt fel och nervöst försöker skaffa kompisar åt dem för att de inte ska bli utanför. Det är ju sinnessjukt och så blir det när kärringar tar över vår mansroll. Låt ungarna VARA ungar. De får sina kompisar allt eftersom och får de inte det så blir de antagligen nobelpristagare.

   Orkar inte leta upp en studie för denna kommentar men kan ju hänvisa till en pålitlig källa: Aftonbladet.

   ”I vårt land finns sen länge en spridd uppfattning om att barn behöver
   socialiseras så snabbt som möjligt. Detta är felaktigt: ett litet barn
   behöver inte socialiseras! Det är först vid tvåårsåldern som den
   processen behöver starta. För att denna process skall kunna ske på ett tillfredsställande sätt behöver barnet före två års ålder ha optimal tillgång till mamma och
   pappas trygga hamn. Föräldrarnas känslomässiga närhet, intoning och
   omvårdnad är avgörande.”

   https://www.aftonbladet.se/debatt/article14794301.ab

   Radera
  3. Frihet.
   Check 6:Äpplet faller inte långt från trädet.
   Hoppas dina barn inte får det svårt som dej,social misfit.

   Radera
  4. PJ;

   Ja, jag hoppas ju att de blir minst lika socialt missanpassade när det finns människor som du mitt ute bland folk. Det ser jag bara som något positivt.

   ”Också tankar kan falla omogna från trädet”

   Citat från Ludwig Wittgenstein. En av 1900-talets stora filosofer. Son och arvtagare till en av Europas rikaste män - men gav bort förmögenheten. Ludwig var för övrigt en homosexuell jude som gick i samma skolklass som Adolf Hitler.

   Radera
 18. Värt att notera är dock att man inte måste få statens godkännande för att vara hemma med sina barn. Vettiga föräldrar som anser att det är viktigt att vara med sina barn låter givetvis ena föräldern vara hemma och gå ned i arbetstid alt sluta jobba.

  Min fru kommer att vara hemma på heltid med våra barn, och vi bor i ett land där man endast har någon månads föräldraledighet för att återhämta sig från graviditet.

  SvaraRadera
 19. Undrars om dagis har med ADHD-explosionen att göra. På dagis finns inga manliga vuxna. Det matriarkala klimatet kanske får förödande konsekvenser för barn som är lagda åt ADHD-hållet.

  Men om många har ADHD så gör det nog inget för alla människor är ju lika mycket värda, även de som inte följer några lagar och regler och som agerar ut hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ADHD lär ha funnits långt innan man kunde sätta en diagnos och ett namn på detta. Och även historiskt sett har manliga förebilder saknats på dagis. Så, inget har egentligen förändrats.

   Radera
  2. Sen är det säkert så att ADHD inte behöver vara en nackdel om man inte jobbar I en stillasittande och förutsägbar miljö.

   Radera
  3. ADHD var också ett mindre problem förr, när ungarna var ute och spelade fotboll, landhockey och annat på rasterna och fritiden istället för att som idag stirra på en padda.

   Radera
  4. detta enligt min egen högst personliga teori, som jag baserat på vissa likheter mellan understimulerade s.k. problemhundar och ADHD barn.

   Radera
  5. nej, det är bara du som famlar runt efter nått att styrka ditt övriga svammel med. Ökningen av antal med diagnosen ADHD är för man numera är bättre på upptäcka det

   Radera
  6. Ni svamlar allihop. Både rätt och fel.

   Hundar som är understimulerade är det för att de inte får röra sig fritt i skog och mark, vilket är deras naturliga miljö. Då beror problemet på den miljö de befinner sig i. Sätt dem i rätt miljö så försvinner problemet. Inte att hunden i sig är ett problem. Detsamma med barn med ADHD och liknande diagnoser. Det är inte de diagnotiserade det är fel på, utan felet ligger i miljön de befinner sig i. Ställ istället diagnosen på miljön som de befinner sig i.

   Steve Jobs lät ex. inte sina barn sitta framför en iPad. Han var rätt strikt med datoranvändningen hemma. I många skolor där vd:ar för stora dataföretag tillåts inte skärmar förrän i högre klasser. De vet om att det är skadligt och att barn får problem med detta (skärmar kan klassas som en sorts drog).

   Ta bort skärmarna (även från er själva) och umgås med era barn, sätt dem i rörelse och ge dem utmaningar så försvinner de flestas ADHD. Sätt en ADHD stämpel på er själva om ni inte fattar vad jag menar.

   Radera
  7. Alltså skolor där amerikanska vd:ar sätter sina barn... förtydligar!

   Radera
  8. @frihet. Kort sagt nej. Du har tyvärr ganska dålig koll på vad ADHD är. ADHD har absolut inget att göra med s.k. skärmtid eller stillasittande aktiviteter

   Radera
  9. magervalp;

   ADHD är komplext. Det är ett hinder för funktion där både arv (hur känslig man är) och miljö (vad som kan leda till diagnosen) ligger bakom. Jag menar att många problem som orsakas av ADHD förvärras av inaktivitet (och ibland aktiviteter med för mycket krav), okontrollerad skärmtid, brist på sömn, för mycket valmöjligheter, stress och brist på anknytning till mentalt vuxna människor, ökade krav på förmågan att prioritera i sitt eget ansvar för sitt liv, mm. Lös allt detta och många (inte alla) här i västvärlden skulle kunna bli av med sin ADHD diagnos. Felet ligger inte hos människan i sig utan felet ligger till största delen i att människor ska anpassas efter samhället/marknadskrafterna istället för tvärtom.

   Det är omgivningen för människor som förändrats radikalt de senaste 100 åren (gravidas tillgång till ex. sprit/cigarretter, krav på enskilda, mm), föräldrars bråk kan förvärra symptomen för ADHD, mm. Det är komplext, så visst spelar även skärmtid in.

   I rätt miljö kan en person bli tillgång. Steve Jobs var ju ett exempel på det. I en sämre miljö kan personen möta svåra motgångar och till sist få diagnosen ADHD för att tvinga omgivningen att anpassa sig istället för tvärtom. Det är omgivningen det är fel på.

   Men jag killgissar såklart bara, eftersom ingen vet exakt vad som orsakar ADHD. Men det jag vet är att det finns företag som tjänar oerhörda summor på människors diagnos.

   Radera
  10. Sen ska man komma ihåg att de med ADHD egentligen är övertrötta av all stimulering för hjärnan. För att inte somna så rör de sig och blir hyperaktiva istället. Eller halvt dränker sig med kaffe/energidrycker/bakelser.

   Det där kan man se hur småungarna är innan de ska lägga sig om de är övertrötta men inte vill sova. De hoppar upp och ner rullar runt och pratar på ända tills de stupar. Om de skulle lägga sig ner och lyssna på en saga så vet de att de snart somnar. Därför måste föräldern se till vilken saga som passar ungens utveckling och nyfikenhet just då. Att somna... Det fårman inte i ex. skolan, arbetsplatsen, släktträffen, mm. Därför kör de järnet många gånger.

   Radera
  11. Frihet.
   Check 7:Du har en diagnos eller flera.

   Radera
  12. PJ;

   Nej, jag har inte fått någon diagnos. Inte en enda. Har däremot läst diagnosmanualen på högskola för ett antal år sedan. Men främst har jag pratat med många som fått en diagnos.

   Insändare i NA:
   ”Sverige får kritik av FN om synen på adhd-behandling”

   ”FN:s barnrättskommitté har tidigre uttryckt oro kring ökningen av antalet barn som blivit diagnostiserade med adhd och den förskrivning av läkemedel som ökat i samband med detta framför andra åtgärder.

   ”BO borde lyssnat till psykiatern och forskaren Tomas Ljungberg vars grundliga undersökning visar att kritiken från FN:s barnrättskommitté vilar på vetenskaplig grund och
   ”att det inte är vetenskapligt hållbart att benämna adhd för ett ”neuropsykiatriskt funktionshinder” utan ”den modell som bäst kan förklara uppkomsten av adhd är en stress-sårbarhetsmodell.” (AD/HD i nytt ljus. Exiris 2008)”

   http://www.na.se/opinion/debatt/sverige-far-kritik-av-fn-om-synen-pa-adhd-behandling#eas_redir=true

   Radera
 20. Hur hinner du med allt?
  Det har jag även tidigare undrat, eftersom du är så produktiv. Nu undrar jag det ännu mer, när det verkar som att du tar/tagit hand om barn en stor del av tiden också!
  Själv hinner jag knappt göra något annat än just passa barnen och sköta hushållet.
  Undrar alltså seriöst! Du kanske har några bra knep att få saker gjorda med barn i hasorna. Själv klarar jag knappt att slutföra en tanke...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bor man på landet sist på en väg utan trafik och äger en hel del mark samt har flera barn (sk "syskon") kan dessa från rätt ålder leka fritt och eftersom de är flera (plus sk "kompisar" = barn kan umgås med andra barn utanför dagis) påkalla förälderns uppmärksamhet om behov uppstår. Föräldern kan jobba ute med gårdssysslor eller sitta någonstans i beredskapsläge med wifi och bärbar dator.

   Sedan har barn en tendens att växa upp och någonstans runt 8-11 år (individuellt) kan de börja vara hemma själva ett antal timmar. Någonstans där lär de sig också laga mat själva osv.

   Modern IT som mobiltelefoni gör att man alltid kan ha kontakt med barnen när man de nått åldern när de kan vara hemma ett tag själva.

   Sedan upptäcker man att de blir tonåringar...

   Radera
  2. Hjälper också att kasta ut TVn...

   Radera
  3. Ja, just det. Kanske lite för självklart för mig, så jag glömde nämna det.

   Radera
  4. Om alternativet till dagis är att barnen ska passas av teven så är dagis att föredra.

   Radera
  5. Men jösses.

   Först påstår du att barn under tre år inte har något som helst utbyte av att umgås med andra barn, utan de måste i själva verket vara med sina föräldrar.


   Nu påstår du att det är så himla praktiskt att bo på landet där barnen kan kuta runt själva och umgås med sina syskon och kompisar medans du jobbar med sysslor eller hukar bakom datorskärmen.

   ¯\_(ツ)_/¯

   Radera
  6. När de är över tre år, ja. Innan dess var jag föräldraledig och hade hand om barnen och jobbade förstås inte. Skärp dig.

   Radera
  7. "Skärp dig" - Uttalat av person som självtolkat cherry-pickade (oredovisade) forskingsresultat för att bevisa att de personliga livsval personen själv gjort är den enda sanna vägen och alla andra är usla föräldrar. ¯\_(ツ)_/¯

   Radera
 21. Det finns väldigt många låginkomsttagare och alla bidragstagare som betalar in så lite skatt så samhället går back på att deras barn är på dagis.

  Så jag ser inte ens en vinst med att fler skall skickas till dagis tidigare.

  Måste vara ett uttryck för socialism - vi skall styra över ditt liv även om vi förlorar på det.
  Men bra att sossarna fortsätter göra bort sig. Dock skrämmande att de har så sjukt dålig koll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns tyvärr ett värde i att minska incitamenten för de du beskriver att skaffa ännu fler utgifter åt samhället.

   Radera
 22. Föräldraförsäkringen och förskolan (med ett par stänk av egentolkad anknytningsteori) - ett av de ämne där Lars är extremt mycket mer ute och seglar än vad hans partner är.

  SvaraRadera
 23. All välfärd kommer ju minskas framöver, jag själv tar ut mina pappadagar så fort som möjligt de kommer naturligtvis försvinna inom kort. Lex nya pensionen, nya bilskatter, etc etc. Bidrag för barnaskaffande är ju också extremt miljöskadligt så det är väl inte bara dåligt att de försvinner. Helst med skattesänkning motsvarande....

  SvaraRadera
 24. Jaja, regeringen kan ju drömma, men det kommer inte gå igenom riksdagen. Detta är tvärtom en "slam dunk" för oppositionen inför valåret. "Rösta på oss så får du bestämma mer över din föräldraledighet".

  Som nämnts tidigare, man får väl vara ledig på egen bekostnad om man inte vill jobba.

  Är också intresserad av den där "entydiga forskningen" om att det är så dåligt med dagis före tre års ålder. Har du länk?

  SvaraRadera
 25. Vi har byggt upp det här systemet i Sverige av svenska skattebetalare och därför tycker jag att det endast ska vara möjligt att utnyttja för svenska medborgare och inte av folk från jordens alla hörn som väljer att komma hit för de har hört talas om de frikostiga systemen. Inte undra på att man nu måste snåla in på dem.

  Ett land är som ett försäkringsbolag. Du betalar in premier och får ut pengar när du har rätt att få ut ersättning (enligt avtalet). Någon annan som inte är kund i ditt försäkringsbolag kan inte komma och göra gällande att han eller hon ska ha ut eller "har rätt" att få ut försäkringspengar från det bolaget. Det är otänkbart.

  Men i Sverige är försäkringssystemen tydligen till för alla. Något annat är otänkbart eftersom den som motsätter sig det blir kallad fascist. Dessa tyckmyckna personer som ständigt stämplar alla med avvikande åsikter har inte mycket till räknekunskaper.

  Det är därför ett land med gränser, lagar, skatter och medborgare med rösträtt tyvärr i sig är en exkluderande enhet, vilket de flesta partier i sin godhetstävlan försöker negligera. Men utan dessa gränser skulle demokratin avskaffas, något som håller på att hända i Sverige där folk utan rösträtt som slår ner sina bopålar här ska ha tillgång till alla välfärdssystem utan krav på motprestation. Globalisterna - tyckmyckarna och godhetsprofeterna - håller på att riva ned demokratin som institution, men förstår inte heller att de springer storkapitalisternas ärenden.

  Föräldraförsäkringens nedmontering är ett första steg som avslöjar att godisternas tankefigur inte funkar i längden.

  Men visst, sänk skatterna drastiskt så folk får spara själva till sina föräldradagar och ge föräldrarna rätt att vara tjänstlediga utan att bli uppsagda men att vara tjänstlediga på egen bekostnad. Inte mig emot. Men några drastiskt sänka skatter kan vi glömma. Det är dyrt att vara en humanitär stormakt och någon måste ju betala. Nämligen du och jag.

  SvaraRadera
 26. Vi kan med stolthet säga att vi lever upp till benämningen förskola, men så har vi också tagit saken i egna händer och valt att driva ett föräldrakooperativ. Att driva ett kooperativ är inte lätt och det tar mycket energi - men vad mycket vi och våra barn får ut av det! Rekommenderas varmt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch. Vinster i välfärden, det vet alla att privat välfärd innebär. Förbjud!

   Radera
  2. Tror man på anknytningsteorin spelar formen av förskola mindre roll. Barn ska första levnadsåren vara med sin vårdnadshavare.

   Radera
  3. Hoppas du får/haft möjlighet till det Ocke, jag respekterar det. Vi har gjort vad vi ser som bäst för våra barn. Hoppas du, och alla andra, får behålla det fria valet även i framtiden.

   Radera
  4. Ocke;

   Jag håller med. Men efter tre år (när barnomsorgen blir avgiftsfri) så behöver de stimulera sin nyfikenhet mer än vad de flesta föräldrar kan ge. Anknytning kan överföras till förskolepersonal, m.fl. Särskilt efter 2,5-3-års ålder. Det gäller att börja släppa ut ungarna på grönbete också. Men i lagom portion givetvis.

   Radera
  5. Anknytningsteorin står inte i motsatsförhållande till förskola i något äldre år men menar att barn de första två-tre åren mår bäst av att omhändertas av ett fåtal återkommande personer vilket oftast torde vara föräldrar.

   Sen är jag för valfrihet men att enskilda föräldrar skulle veta vad som är bäst för just sitt barn ifrågasätter jag starkt. Finns gott om föräldrar som t ex vägrar vaccinera sina barn. I slutändan blir det någorlunda fungerande folk av de flesta i alla fall och det finns forskning som pekar på att föräldrarnas roll, utöver den genetiska komponent de bidragit med, för barnets livsutfall har mycket liten inverkan så länge tämligen låga minimikrav uppfyllts. Sen är frågan om hemmavarande föräldrar första åren ingår i minimikraven? Mycket tyder på att det kan vara så.

   Radera
 27. Kan ju inte påstå att jag ser fram emot att sätta barn i förskolan, hade gärna varit hemma tills hon börjar skolan. Ibland är man illa tvungen att ha barnen på förskola och då är det inte mycket att göra utan att vara glad att möjligheten finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför är du så illa tvungen att sätta barnen på förskolan?

   Är det bara det ekonomiska? Räknade och planerade ni inte innan ni skaffade barn?

   Radera
  2. Wofser;

   +1

   Gustav;

   Förskola är ingen skyldighet. Det är en rättighet. Vem tvingar dig att jobba? Du kan väl flytta hem till dina föräldrar och bo där med din familj om det är din största prioritering. Sånt sker i många länder där staten inte är särskilt stark.

   Ta du hand om din dotter, men då får du efter ett tag börja betala för det själv. Vi kan inte försörja dig i sju år för att du vill sätta en ipad i händerna på henne och själv ligga och dra dig på kökssoffan.

   Radera
  3. Snark... enfaldigheten som råder bland kommentarer där motkommentarer drar slutsatser och kommenterar saker som inte ens ingick i min kommentar.

   Kul att någon letar reda på kommentarer och skriver svar på nedlåtande sätt när innebörden av ursprungskommentaren enbart var en en förälder som beklagade sig över att behöva lämna bort sitt barn för att gå tillbaka till jobbet. Det handlar inte om ekonomi (vilket alla bara förutsätter ur luften utan att ha någon som helst fakta) utan rent om egoism från min sida att själv göra det jag tycker är kul och då har jag inget annat val.

   Det är väl säkert det som är definitionen på hemsk förälder, men det är nog ingen som har helt rent på fötterna även om de vill ge sken för det. Jag kan stå för det och klankar inte ner på någon annan för att de gör som de vill.

   Radera
  4. Fint att du erkänner. Men det är oftast bara vi män som kan vara dessa egotrippade föräldrar. Därför lämnar kvinnorna sina män i större utsträckning idag än tidigare. Mammorna har inte samma valmöjlighet till egoism. Har man satt ungen till världen får man väl stå sitt kast och offra några nöjen. Nöjen är till för barn. En riktig man biter ihop och gör vad som måste göras på bekostnad av sin egen egoism. Vi har offrat oss för våra familjer i alla tider... fram till nu.

   Radera
 28. Helt i linje med Alva Myrdals "principer" som icke får diskuteras, än mindre ifrågasättas och Gud FÖRBJUDE i den (S)-märkta ideologiska normen att uppfostra goda, tillräckligt kunniga men inte alltför ifrågasättande (S)-märkta medborgare... 😁
  Föräldrarna kan ju ge barnen felaktiga normer, värderingar och "värdegrund" och som icke får reproduceras!!

  MEN detta förslag kommer ICKE att gå igenom i riksdagen eftersom det saknar majoritet :-)

  SvaraRadera
 29. Jag kan av erfarenhet säga att barn lär sig mycket på dagis och ofta andra saker än man själv tänker på att lära dom.
  Men det viktigaste jag ser med dagis är den sociala biten att lära sig umgås med andra jämnåriga.

  Bor man i rätt villaområde kanske det löser sig ändå men där jag bor är det det glest mellan husen och långt till jämnåriga barn så jag är jätteglad att dagis finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag styr min tid själv och skulle med lite planering av aktiviteter klara mig utan dagis men jag tror det är en utvecklingshämmande miljö för barn.

   Radera
  2. För mycket dagis kan vara hämmande för utvecklingen och för lite dagis kan också vara det. Det är dags att föräldrar börjar försöka fånga tag i det sunda förnuftet.

   Radera
  3. Frihet,sunda förnuftet vet väl knappast du vad det innebär.
   Bara ett tomt oförståeligt ord?

   Radera
  4. Tomt ord? Hela vår verklighet och i princip vår existens grundas på det sunda förnuftet! Sunt förnuft är en alldaglig benämning på de kognitiva delarna av en människas psyke som ger upphov till tanken på en allmän och lättförståelig nivå.

   Men för dig är det kanske bara ett tomt oförståeligt ord.

   Radera
 30. Svårt att vara rationell i denna diskussion. Antingen är man förälder och part i målet och vill rationalisera sina egna val, eller så är man inte förälder och vet inte vad man pratar om.

  Det som är rätt beslut är det som funkar bäst för familjen. Har man råd och möjlighet att ha barnen hemma länge medan man ändå får ihop ekonomin och vardagspusslet så är det nog bra, men innebär det påtvingat deltidsarbete med stress över pengar och ojämn arbetsfördelning i hemmet är det såklart en sämre lösning.

  Att skicka barnen till dagis tidigt om det bidrar till den stabilaste familjesituationen (ekonomisk marginal etc) och dagiset fungerar hyfsat är bra, men om man som förälder inte kan stå för det inför sig själv, sina barn och andra utan egentligen skulle vilja ha det annorlunda så kommer det att spilla över och det blir sämre.

  Att debattera dagisstart från två vs tre års ålder är ett tecken på att problemen i Sverige idag för de flesta är ganska små. Det gör skitsamma i slutändan helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. TLDR: Att föräldrarna går runt med kroniskt dåligt samvete är betydligt sämre för alla i familjen än att råka fatta ett beslut som andra kan kritisera.

   Radera
  2. 2,5 år är perfekt... hehe... nej, ärligt talat så har du rätt. Barn är olika. 2 passar vissa och 3 passar andra. Felet är att föräldrar inte lär känna sina egna barn tillräckligt så då måste de rådfråga s.k. ”experterna” om när det är lämpligast.

   Radera
  3. Frihet,vilka är experterna du rådfrågar,vilka problem?

   Radera
  4. PJ;

   Experterna på mina barn är mina barn. Det är ju dom jag rådfrågar om det är bågot som gäller dom. Ingen annan kan väl tala om för mig hur de vill ha det? Sen behöver de inte tio olika alternativ eller alltid bli tillfrågade om allt. Men när jag behöver experthjälp om mina ungar så är det mina ungar jag vänder mig till. Jag rådfrågar dem och håller käft och lyssnar. Jag lär alltså känna dem. Sen tror eller gör jag inte alltid exakt allt som de säger. Men jag lär känna dem. Mitt ena barn började förskolan för att hon VILLE börja förskolan. Hon ville inte längre åka till dagmamma när hon blev tre år. Sen var hon bara på förskolan i max 15h i veckan och det var lagom för henne men hon fick som hon ville. Hon trivdes jättebra.

   Radera
 31. Baxar själv tre barn igenom dagis/dagmamma och skola, varav tredje går kvar.
  Jag, liksom min fru, har tagit ut ett gäng ledighetsdagar genom åren för att studera hur det fungerar på för/skola. Har fått frågan från yngre föräldrar om vad jag tycker, och för att hålla det kort och censurerat så avråder jag absolut från att sätta barn yngre än 1,5 år på dagis. Sedan kan utredningar och forskningstudier visa vad de vill.
  Frågan jag har ställt mig är när barn BÖR börja på dagis för att barnet senare inte helt ska tas på sängen i den mer eller mindre lightvariant av flugornas herre som kan råda i för/skolemiljö. Gissar på 3*5h i veckan från 2 eller 3 års ålder. Mina barn fick gå mer än så från drygt 1,5 år. Finns i efterhand få saker som plågar mitt samvete, men minnen av första, och mellanbarnets tidvis långa dagmamme/dagisdagar i kanske i tvåårsåldern rinner ibland som isvatten längs ryggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men jag vill påstå att den starka omsorgskänsla som du uppenbarligen känner för dina barn är oändligt mycket viktigare för dina barns välmående än huruvida de började på dagis tidigare än du nu önskat. Är man en sådan förälder som funderar på om man verkligen gör det bästa för sina barn så behöver man inte oroa sig, för de föräldrar som borde oroa sig är de som aldrig reflekterar.

   Radera
  2. Det är ju först efteråt man vet, innan man gått igenom det själv är det lätt att säga si eller så. Inna. Man har egen erfarenhet kan man bara titta på hur andra inklusive närmsta familjen gjort och hoppas att det blir så ”lite dåligt” som möjligt.

   Sedan är det lätt att vara efterklok också men det tjänar ju inget till om man inte har framtida barn att testa något annat med. Men då får man väl äta upp det sedan att de blev orättvisa.

   Kort sagt, hur man än gör blir man dömd för att det var fel.

   Radera
  3. Mattias Carlsson: Du är ju enligt denna bloggen en usel förälder som har valt att sätta sina barn på anstalt innan de fyllt 3. Hur känns det?

   Radera
 32. Vänj er vid nedskärningar....och kommande skattehöjningar. Detta är bara början...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just det - det är ju invandrarnas fel. Snart blir det SYSTEMKOLLAPS!

   Radera
  2. Ja herregud, men det (nöden) kanske ökar sammanhållningen inom vissa grupper som idag minsann anser "i vårt område umgås vi inte med grannar"

   Radera
 33. I det "lyckliga landet" Sovjetunionen fanns väl "dagis" för alla tidigt om jag inte missminner mig. Kvinnorna skulle ut i produktionen på fälten och i fabrikerna likt männen och dagis var det perfekta "instrumentet" att indoktrinera nya "stachanoviter".. ;-)

  Men, redan på 60-talet i Kazan uppstod gatugäng likt "flugornas herre" av barn som inte fått värderingar och moral med sig hemifrån utan enbart lärt sig den "starkares rätt" på kollektiva institutioner på gatan i den stora bostadsområdena.

  När man senare byggde en helt ny stad 25 mil längre ner längs Volga för att realisera Henry Fords och Hitlers "drömmar" om en Bilstad så kom många nya invånare från förhållanden ovan. Alla inhystes i stadsdelar med namn som "Autozavod" (Bilfabriken) etc. och som skulle få vårt eget miljonprogram att se ut som idylliska små byar..

  Togliatti blev därför den stad i Sovjet med störst och organiserad brottslighet ...

  Spekulerar Bengt...

  SvaraRadera
 34. Måste säga att en del av det som skrivs passar bra in på 3,5 års dottern. Det var först när hon fyllde tre som hon verkligen började gilla det här med kompisar och förskoleaktiviteter. Så nu är det är det helt klart en tillgång att ha henne där. Innan dess är jag tveksam.

  Men baksidan finns ju också. En del är säkert åldersrelaterat, men hon tar in rätt många oönskade beteenden. Och om man stannar till och observerar så ser man var allt kommer från. Lite talande var det när vi tog långledigt runt sommaren och många aggressiva och stressade beteenden började klinga av. Pedagogerna tyckte att hon utvecklats sååå mycket när hon kom tillbaks. Nu har det gått en hösttermin och aggressionen och stressen har ju ökat igen. Mystiskt.

  Men angående att minska antalet föräldradagar så kan jag köpa det som en besparing. Men då måste ju den här SGI-grejen göras om helt. Så att man kan vara hemma mer vid behov utan att som Cornu helt riktigt beskriver det, utförsäkra sig helt.

  SvaraRadera
 35. Intressant att det på denna rätt så "grabbiga" och MÖP:iga blogg där det annars mest diskuteras försvar, friluftsliv, prepping, och att leva "sparsamt" privatekonomiskt, att ett inlägg om barnledighet genererat i skrivande stund 130 svar..
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktig karl ser till sin arma spruckna kvinna med sitt försvarslösa skrikande barn som förhoppningsvis är ens egna. Det är upp till oss att bita ihop, inse allvaret och hålla ihop familjen och det är inte konstigare än så. Vi offrar oss i strid för att försvara våra försvarslösa kvinnor och hjälplösa barn från bestarnas gap och vi preppar upp våra förråd för att kunna försörja våra nära när apokalypsens svält närmar sig, vi bygger upp vallar mot de privatekonomiska finanskriser som kan drabba familjen.

   När jag gick på mödravårdscentralen med frugan så delade sköterskan in oss pappor och mammor in sig i två grupper. Mammorna pratade enbart om smärtlindring, graviditet och hur ungen skulle kunna komma ut levande och vi blivande pappor pratade enbart diskuterade hur vi skulle skydda vår familjs ekonomi mot ett totalt sammanbrott nu när det skulle slinka in en liten hjälplös fripassagerare i familjen och de stora kostnader som detta antagligen skulle medföra. Fruarna hade ju redan börjat besöka babybutikerna och vi såg med skräck vilka priser det handlade om.

   Med tanke på alla kostnader, all tid, alla sömnlösa nätter, all tjat, hörselskadan av grin och alla intressen man tvingats ge upp så vore det själva bövelen om inte ens barns uppfostran och omsorg engagerar.

   Radera
  2. Frihet,jag är säker på att någon annan än du är far till "dina" barn.
   Jodå,Saidalika vibbar har jag.
   Garanterat inte dina,faktiskt övertygad.

   Radera
  3. PJ;

   Haha. Ja jag kan ju inte vara 100% säker på det. Men det är i så fall konstigt att de är lyckliga nog att ha så starka drag av både mig och min fru. Vad nån liten fjant på internet spår i stjärnorna om kan jag inte bry mig mindre om.

   Radera
 36. "I övrigt ska de sk pappamånaderna ökas till fem månader, vilket är ett sätt att få bort fokus i debatten från den kraftiga förkortningen av föräldraledigheten."
  I debatten är det också fortfarande ett topic att män tjänar mer och därför "tvingas" kvinnor att ta större del av barnledigheten pga av att familjen behöver mer pengar . . MEN naturligtvis kan inte de pengar som mannen betalat på sin höga inkomst överföras till en "förhöjd" ersättning ifall den med lägst inkomst, oftast kvinnan, väljer att arbeta.
  Ett bra sätt att öka jämlikheten är att införa ett tvång på föräldralöneutfyllnad där någon, man eller kvinna, som väljer att vara barnledig inte bara erhåller den offentliga ersättningen utan att AG fyller ut mellanskillnaden så att en högavlönad kan vara hemma med barn och den lägre avlönade kan jobba om man vill detta utan att familjens ekonomi påverkas..... men det är klart då skulle feminismen få ännu ett skott under vattenlinjen då de fria valet av barnledighet styr i stället för en statlig styrning mot, det som i min barndom var bland det hemskaste som fanns, uppfostringsanstalter...... Intet nytt under solen.... eller ingen skugga faller på våra goda progressiva politiker.....

  SvaraRadera
 37. Dagis är tillsammans med svagare råmaterial på lärarutbildningarna den största orsaken till fallande studieresultat i landet. Det verkade inte så på sjuttiotalet när akademikerbarnen gick mest på dagis. De lyckades bäst ändå och resurserna var bättre.

  Ärligt talat kan inget som Alva Myrdal rekommenderade vara särskilt bra. Avkommebedömningen talar sitt tydliga språk.

  SvaraRadera
 38. http://www.viforaldrar.se/artiklar/mammorna_hindrar

  SvaraRadera
 39. Nu är min dotter så stor att man får svara på ganska många frågor om när det är dags att börja förskolan. Föräldrar rationaliserar runtomkring mig och säger att just deras unge behöver så mycket stimulans som de inte kan ge den hemma, eller att barn på dagis utvecklas så ofantligt mycket snabbare.
  Min favorit är pappan som sa att han var färdig och att, "nu är det dags att lämna över till proffsen".
  Nja, det är nog en övertro på de stackars underbemannade barnskötarna.

  SvaraRadera
 40. Helt i linje med Alva Myrdals "principer" som icke får diskuteras, än mindre ifrågasättas och Gud FÖRBJUDE i den (S)-märkta ideologiska normen att uppfostra goda, tillräckligt kunniga men inte alltför ifrågasättande (S)-märkta medborgare... 😁
  Föräldrarna kan ju ge barnen felaktiga normer, värderingar och "värdegrund" och som icke får reproduceras!!

  MEN detta förslag kommer ICKE att gå igenom i riksdagen eftersom det saknar majoritet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som tur är kan vi läsa Alva Myrdals PM i sin helhet:

   https://stockholmskallan.stockholm.se/ContentFiles/SSA/1131_Socialpedagogiskaseminariet/Barnen%20i%20storbarnk.pdf

   Du kan väl gå igenom och berätta exakt vad som är fel med det, Bengt?

   Radera
  2. För att sammanfatta:

   Barnen till förvärsarbetande kvinnor behövde ett bättre sätt att vårdas på än att springa på gatan eller passas av grannen (som sitter hemma pga..?), etc.

   Liberalerna hade för övrigt ett förslag för nåt år sedan att arbetslösa grannar borde kunna passa barnen till föräldrar som jobbar. Så detta dokument kan snart åter bli lika aktuellt idag.

   Bengt hittade du nåt annat intressant?

   Radera