Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2017-12-30 21:29

Protester mot regimen i Iran - tyst i svensk media

Eskalerande protester pågår mot regimen i Iran, en kvinnoförtryckande teokratisk regim som Sveriges "feministiska regering" krälat i stoftet för. Ursprungligen ska protesterna, som började i förrgår handlat om missnöje med den ekonomiska situationen i landet, men har nu eskalerat till protester mot regimen. Tre personer ska än så länge dödats av regimens trupper.
Irans flagga.
Hur omfattande protesterna är är lite osäkert. Al Jazeera försöker snacka ner det hela och menar att det bara handlar om några hundra personer. Mer sannolika är rapporterna om tusentals protestanter i åtminstone tre större städer, inklusive huvudstaden Teheran.


Många hoppas att detta ska vara början på protester som fäller den allt mer impopulära regimen som härskat sedan Shahen av Iran störtades och landet kastades in i en fundamentalistisk teokratisk diktatur och ett av de mest progressiva länderna i regionen gick under.

Trots att de flesta iranier som flytt och etablerat sig i Sverige de senaste decennierna av naturliga skäl är mot regimen - det är just därför de flytt - så verkar svensk massmedia inte uppmärksamma det hela i någon större utsträckning.

Men man kan läsa mer på exempelvis BBC News, som till skillnad mot svensk "public service" verkar bry sig...

Varken sverigesradio.se eller svt.se har en enda artikel om protesterna i Iran de senaste dagarna. Man kan återigen fundera på varför och vad för redaktionella linjer som drivs i tvångsfinansierade media. Det är inte så att det är brist på sedan länge etablerade personer i Sverige som kan språken, inklusive inom media.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

31 kommentarer:

 1. Sex dödade av det republikanska gardet endast i delstaten Lorestan enligt Rudaw.

  http://www.rudaw.net/english/middleeast/iran/301220171

  SvaraRadera
 2. Dock så har väl till och med Ekot rapporterat om det hela under dagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte tid att lyssana på radio och kan inte se på lajvteve. Radio och teve är så himla låg bandbredd på informationen, så vem har tid med dem. Finns inget på websajterna, och det är det jag går på.

   Radera
  2. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/regeringsanhangare-samlas-pa-gatorna-i-iran
   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6852623

   Radera
 3. Har arbetat med iranier i väldigt många år, och de som kommer hit är som svenskar eller bättre. Hårt arbetande och strävsamma. De som stannar kvar i Iran är B eller C-laget. Kan se på FB hur bra A-laget lyckas över hela världen, mina vänner. <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men i princip bör man stoppa alla flyktingar tills vi fått ordning på skiten i fläktren.

   Radera
  2. Det är skillnad på flyktingar och immigranter (eu-immigranter ej inräknade). Det finns många i Mellanöstern och andra liknande områden, där det är mer eller mindre råder kaos, där många är välutbildade, smarta, duktiga, drivna och försöker göra allt för att få en bättre vardag i sitt liv.

   Majoriteten av dessa stannar oftast kvar i sitt land för att de verkligen strävar efter att få sitt land att bli bättre, många stannar trots krig och elände. Vissa av dessa kan emigrera för att söka bättre möjligheter inom sin bransch. Att ta in personer som dessa i Sverige är i stort sett bara positivt för hela samhället. Majoriteten av dessa talar minst lika bra Engelska som svenskar och har sällan problem att komma in i arbete.

   Sen finns den en annan kategori (flyktingarna), de som flyr tvärs över hav och land igenom Europa för att ta sig till länder som Sverige. Majoriteten av dessa är oftast yngre män som mer eller mindre inte orkar vara kvar i sitt hemland och som inte har några som helst mål därhemma. Dessa är oftast lågutbildade eller saknar utbildning helt, hemma saknar de också ofta jobb. Vissa av dessa som når länder som Sverige blir ofta chockade över hur tufft det ändå är i Sverige och liknande länder. Det var alltså inte så enkelt som man först trodde där alla kunde leva på statens bidrag och få allt serverat, vilket de ofta tror om oss i Europa. De inser snabbt att man MÅSTE gå i skola, MÅSTE jobba och kämpa för få en bra vardag. (Jag känner många av dessa, jag själv har utländsk bakgrund). Något som aldrig krävdes av dem därhemma på samma sätt.

   Tänk hur mycket alla afghanska "ungdomar" och män skulle åstadkomma om de la all den energi de lagt på sin "flykt till europa" på sitt land istället.

   Över 50 000 afghanska ungdomar flydde landet för att ta sig till Europa och stanna där. Tänk om dessa istället valde att göra militärtjänst eller civiltjänst för sitt land. Talibanerna är knappt 50 000 totalt. Dessa ungdomar skulle lätt kunna utrota talibanerna helt.

   Oj nu blev det långt. Sorry...

   Radera
  3. Du är ju helt efterbliven, alla flyktingar är läkare och ingenjörer. Hur svårt kan det vara att fatta?. Stefan vår store ledare kan förklara vad miljöpartiet vil.

   Radera
  4. Glöm inte raketforskarna.

   Radera
  5. @Anders syftar du på dessa raketforskare? https://www.youtube.com/watch?v=_xvWVHF68qA

   Jag hittade tyvärr inget bättre klipp, gillar inte att posta nyheter idags saker...

   Radera
  6. Och VAD gör de närmast snuskigt rika oljestaterna runt Persiska viken för sina kulturellt , språkligt och religiöst närstående bröder och systrar..

   Jo, INTE NÅGONTING !!

   https://www.svd.se/shejkerna-bor-oppna-sina-hjartan

   https://www.sydsvenskan.se/2015-09-04/saudiarabien-vagrar-hjalpa-syriska-flyktingar

   Radera
  7. "Allah är vårt mål; Profeten är vår ledare; Koranen är vår lag; jihad är vår väg; och döden för Allahs ära är vår högsta strävan"

   Radera
 4. Jo SVT har en artikel som citerar statlig TV om att regimtrogna motprotester förekommer... Den har dock ett ganska grunt och märkligt narrativ och har tagits bort ur flödet men är fortfarande publicerad. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/regeringsanhangare-samlas-pa-gatorna-i-iran

  SvaraRadera
 5. Att rapportera om detta passar väl inte in i den förutbestämda åsikt- och värdegrundsmallen / -normen om hur det skall vara i Iran..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina vänner från Iran hälsar, och skrattar.

   Radera
 6. Haha
  Nu på rapport, först om det massiva stödet för regimen. Sedan kort om en bild på några stenkastare som sägs vara mot regimen men att omfattningen är oklar. Mitt i en mening om regimkritiker bryts rapporten för att rapportera om sportboll.

  SvaraRadera
 7. Beror väl på att alla journalister är i Thailand över julledigheten och praktikanterna har fått stränga förhållningssorder att spara godbitar tills dom är tillbaka.

  SvaraRadera
 8. Nåja, SVT har nu "rapporterat", pliktkskyldigast.

  SvaraRadera
 9. Både SR och SVT har haft artiklar sedan middagstid.

  12:54:

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6852623

  10:50:

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/regeringsanhangare-samlas-pa-gatorna-i-iran

  Lite Avpixlat/Samhällsnytt över det här alstret.

  SvaraRadera
 10. Det är illa att Irans "brain thrust" och friska ungdomar flyttar till Sverige och andra västländer. De borde stanna/återvända och kämpa för sitt hemland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Dom kanske kämpar för sitt nya hemland som de andra +100 nationaliteterna i Sverige? Många vill att det ska vara som deras gamla o en del vill ha det som inte finns, dvs det svenska.

   Radera
 11. I Aljazeera english kan man läsa om svensken:
  Trita Parsi, founder and president of the Washington, DC-based National Iranian American Council, said: "The fastest way to discredit these legitimate grievances expressed by the Iranian people, is for Trump to throw himself into the mix."

  SvaraRadera
 12. Tex Corriere della Sera uppger att sociala medier och internet är blockerade av regimen. Svårt att få korrekt spridning på info då.

  SvaraRadera
 13. "Protestanter"

  Alltså, jag vet att det finns kristna i Iran(om än infernaliskt hårt hållna) men torde inte demonstranter vara en smula mer korrekt översättning?

  SvaraRadera
 14. Iranier i Sverige är påfallande ofta välutbildade och arbetsamma helt enkelt för att det ofta var eliten eller aristokratin som flyttade hit. Många av dem har dessutom egendomar kvar i Iran och är välbeställda.

  Iran har till skillnad från arabvärlden en egen kultur som inte är impregnerad och mer eller mindre identisk med islams förödande ok och tankebegränsning.

  Den teokratiska statsapparaten är ineffektiv och i stort behov av en omfattande säkerhetstjänst för att överleva. Dessutom finns en stor improduktiv imam-klass som försörjs av samhället och får en mängd förmåner. De är inte särskilt populära bland allmänheten.

  Efter revolutionen förbjöds preventivmedel och den åtföljande befolkningsexplosionen har försämrat Irans möjligheter till ökad BNP och ekonomisk tillväxt då underklasserna växer mest.

  I Iran så finns omfattande subsidier av både bränsle och vissa matvaror för att begränsa protesterna från de fattiga.

  SvaraRadera
 15. Har jobbat med några andra generationens iranier - två av dem hävdade med emfas att det finns en "tiger mom"-kultur i Iran fullt jämförbar med Kinas. Utbildning kommer först. Skolan är nr 1, nr 2 OCH nr3 för iranska barn. Har du högsta betyg i allt så kan du möjligen få lägga lite tid på någon "meningslös" fritidsaktivitet/sport också - men inte annars. Att svenska barn inte får några läxor skrattade de åt - det gav ju dem själva ett försprång inför varje prov med 3-4 timmars frivilligt pluggande per kväll.

  SvaraRadera
 16. Ännu ett beställningsjobb från Benjamin Netanyahu, och Israels marionettstat USA är i vanlig ordning ivrigt att lyda husse och leverera en "folkresning" i påbjudet land. Det tog mindre än ett år för israel-lobbyn att tukta upp Trump från "America first" tillbaks till det sedvanliga Israel first.

  Ack ja...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återigen dessa omnipotenta ...? Usa levererar en folkresning i Iran på uppdrag av Israel, allvarligt, har du bara gröt i hjärnan?

   Jag vet precis vad du menar, satans spån är vad du är.

   Radera