Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2017-12-29 13:21

Prepping: Klarar du nya kraven på en veckas kris?

Försvarsberedningens delbetänkande anger att hushållen på egen hand ska klara sig utan samhället i en vecka i händelse av kris eller krig. Klarar ditt hushåll en vecka utan el, vatten, fjärrvärme, bensinstationer och affärer, även om krisen inträffar vintertid vid t ex -5 grader?
Lite matvaror.
Hur står det till med hushållsberedskapen. Har du värme, vatten, belysning, matlagningsmöjligheter och slutligen mat nog för att klara ditt hushåll en vecka i händelse av kris? Kan ni hålla värmen, dricka era två liter om dagen, plus hygienbehov av vatten, och äta er mätta i en vecka när den beryktade skiten träffar fläkten?

Detta även om krisen inträffar i perioden november till mars, då det i stora delar av landet kan vara rätt kallt. Låt oss säga att krisen inträffar vid -5 grader. Strömmen har gått, fjärrvärmen fungerar inte. Butikerna håller stängt, då de varken har belysning eller fungerande kassasystem och oavsett är kommunikationerna nere så kortbetalningar fungerar inte. Samma sak med bensinsstationer. Telefoni fungerar inte, Internet är nere. Vattnet kommer inte ur kranen och det går således inte heller att spola i toaletten. 

Ni kan inte ens läsa den här bloggen eller kommentera på Fejjan!

Klarar ni detta i en vecka?

Svara nedan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

100 kommentarer:

 1. Matlagningskraven klarar vi nog, men inte att vara utan fejjan! Finns det någon prepper-lösning på detta ofta bortglömda problem? Ett system med "djungel-trummor" kanske? Röksignaler?

  SvaraRadera
 2. Bortsett från att det blir svårt att klara sig utan den här bloggen i en vecka - kommer vi klara oss tämligen väl.

  Det ena har ju att göra med att ha grejerna för att klara sig, det andra är ju att faktiskt klara att använda dem. Även när man är frusen, rädd, hungrig, trött och inte bara luktar smultron.

  Jag tror att vi alla och envar skulle må bra av att öva sådana här moment lite oftare. Inte minst moment av typen "vad händer sen då - när maten i kylen, frysen och skafferiet är slut "

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja helt klart, kanske börja lite lite och ta det på sommaren. Kommer ju helt säkert vara ett bra sätt att se vad man känner att man behöver komplettera med.

   Radera
 3. Vi människor kommer att klara oss väl. Dock blir det kämpigt med djuren. Går att stänga upp ut till plansilon för självutfodring+dricka åvatten, spara dieseln enbart för mjölkning. Kommer antagligen bli mjölkning en gång/ dagen under sådana omständigheter korna skulle självsina i protest över sådan behandling. En vecka utan el går. Men kul blir det inte ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte det är sagt att näringsverksamheter ska klara sig oberoende i en vecka. Faller på sin orimlighet, t ex hur skulle Volvo Personvagnar klara produktionen i en vecka utan ström.

   Djurhållningen är näringsverksamhet. Sedan återstår att se vad samhället väljer att stödja för verksamheter vid kris. Livsmedelsproduktion känns given.

   Radera
  2. Tror just volvo torslanda har ett eget kraft-värme verk, men generellt skulle industrin så klart gå ner kanske på några timmar med tanke på hur komplext allt är

   Radera
  3. Stämmer!
   Det finns ett speciellt kraftverk / bolag för värme och el - Sörred Energi - men som numera ägs av Göteborg Energi.
   Men !! Själva det fysiska verket finns ute vid Volvo "Tosslanda"!

   Radera
  4. Kraftvärmeverket behöver en extern elförsörjning för att fungera. Även om de kan producera el själva.

   Radera
  5. Finns ett "riktigt" reservkraftverk i närheten i Arendal.
   Gasturbiner - dvs jetmotorer - som driver generatorer.

   Radera
  6. Ja. Ett av Svenska kraftnäts reservkraftsanläggningar.

   Radera
 4. Kalls för anslagstavla. Brukar sitta i närheten av affärer och dylikt i ditt närområde

  SvaraRadera
 5. Om det kombineras med att lokalt vatten blir otjänligt även efter kokning, så blir det nog på håret. Och lite relaterat har någon en bra siffra på hur mycket t-röd som egentligen går åt om man ska använda spritkök?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tumregeln var väl en liter per vecka och person på sommarfjället...

   Radera
  2. Varför skulle lokalt vatten vara otjänligt efter kokning?

   Kontaminerat med långlivade isotoper?

   Skit i t-röd, satsa på ett multifuel istället. Eller vedgasbrännare. Rödspriten behöver du till annnat.

   Radera
  3. Lagra lite vatten då? En 25 L dunk kostar inte mycket och räcker ett par veckor till rena dricksändamål om det används korrekt (drick lite i taget i takt med att det förbrukas, pimpla inte och häll inte i dig massa kaffe och annat urindrivande, klä dig inte varmare än du behöver).

   Vad för slags scenario är det du har tänkt dig då kommunalt eller lokalt vatten inte går att dricka ens efter kokning?

   Om det är något kemiskt du har tänkt dig aå kan värme (många kemikalier bryts ned eller oxideras eller dunstar bort av värme), ultra-filtering (partikelbunden förorening), klorering eller permanganat (oxiderande medel reagerar med många kemikalier, särskilt organiska sådana), pH-höjande, pH-sänkande eller kolfilter (adsorberar många giftiga organiska föroreningar) hantera de flesta tänkbara föroreningar. Det svåra är bara att få information om vad det är för kemikalie, hur den ska oskadliggöras och hur man garanterar att resultatet är fullgott. Det är liksom inte dyrt att ha lite målarsoda, citronsyra, aktivt kol, värmekälla och oxideringsmedel så som klorin hemma; ett vettigt vattenfilter kostar dock lite.

   Om du tänker typ radioaktivt nedfall ifrån kärnvapen så behöver du inte oroa dig så mycket. Det sker överhuvudtaget bara ifrån markdetonationer och är bundet i glaslika partiklar mellan några mm och några mikrometer som lätt tvättas bort eller avskiljs genom sedimentering, filtrering osv. Det kommer inte att beaktansvärt påverka grundvattnet och enkla åtgärder kan undvika förorening av ytvatten. Faran med radioaktivt nedfall av denna typ är gammastrålningen ifrån kortlivade isotoper. Tänk dig att man strör radioaktiv sand-finsand på ditt hus; det landar på marken, på fönsterbleck, på taket etc. De isotoper som bildas vid fission är en enda röra av hundratals olika med atommassor runt ca 90 och runt ca 140 med olika halveringstider ifrån picosekunder till stabila isotoper. De har oftast för många neutroner och undergår betasönderfall och om de sedan är i exiterat tillstånd så skickar de ut en gamma också. Det är denna gammastrålning som är mycket genomträngande. Mängden strålning avtar med en faktor 10 varje faktor 7 ökning i tiden sedan högsta stråldos uppnåddes (d.v.s. nedfallet har landat; tumregeln stämmer bra upp till ca 3 månader, sedan avtar det ännu snabbare). T.ex. om det är 1 Sv/h efter 1 timma i ett hårt drabbat område, så är det 100 mSv/h efter 7 timmar, 10 mSv/h efter 2 dygn, 1 mSv/h efter 2 veckor. Runt 0,5 mSv/h kan du vara utomhus indefinitivt utan att drabbas av akut strålsjuka. Vid 1 Sv/h ska du helst inte vara ute om det inte är akut behov som att släcka bränder. Vid 10 mSv/h så är det inget problem att vara ute någon timma per dag.

   Jag skulle inte använda T-röd. Det är onödigt brandfarligt och har lägre energitäthet en kolväten. Till mitt flerbränsleskök kör jag med spis-/camping-/lampfotogen eller vanlig tändvätska (willys brukar ha bra grejor som jag anser fullt likvärdig med spis-/lampfotogen till halva priset).

   Radera
  4. Det finns de som säger att vätskemässigt är kaffe = noll. Att det driver vätska vet vi, men det är ju också vätska. Inte 100 på detta dock.

   Radera
  5. Varför lokalt vatten skulle bli otjänligt? Diesel eller lösta skadliga kemikalier. Det är ganska mycket annat än radiak som kan ställa till vatten.

   Radera
  6. @AH: Visst är kaffe något vätskedrivande men du går givetvis plus på att dricka vanlig bryggkaffe och liknande. Läs exempelvis här https://traningslara.se/ar-kaffe-och-koffein-verkligen-vatskedrivande/.

   Radera
 6. Svaret är nog ja. Husvagnen står alltid bunkrad och klar. Testar beredskapen tre till fyra gånger om året när jag skogscampar under en vecka eller två vid varje tillfälle. Mitt bästa sätt att verkligen koppla av och från.

  SvaraRadera
 7. Förutsatt att det finns minst 1/4 tank i bilen så man kan lämna Göteborg och ta sig till den vinterbonade sommarstugan så löser det sig, där finns det ett stort vedlager och vatten kan man få ut ur brunnen manuellt. Som tur är så är jag lite nervöst lagd när det kommer till att tanka bilen så den är ytterst sällan under 1/4 tank.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk om alla utfarter är blockerade av brinnande vrak? Och stora hål i broar o vägbanor. Har du en karta så det går att tråckla sig ut via småvägar?

   Radera
  2. Då är det bara att ta sin krigsplaceringorder och titta vart man ska inställa sig någonstans.

   Radera
 8. Brännvin och långkalsonger så håller man värmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Speciellt om man kokar själv

   Radera
  2. Har du vedeldad destillator?

   Radera
  3. Alkohol ökar värmeförlusten. Det är bara huden som blir varmare när ytliga blodkärl expanderar.

   Radera
  4. Värmeförlust sker endast vid intag av statligt tillhandahållen urvattnad sprit.

   Radera
  5. Man kan inte räkna med 100% verkningsgrad från sprit, lite värmeförlust får man acceptera.

   Radera
 9. Har köpt ett LifeStraw med den kan man dricka 1000liter smutsigt vatten, har en förorenad å 10min från hemmet.

  SvaraRadera
 10. -5 är väl inte speciellt kallt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde det inte finnas ett alternativ vet ej?

   Radera
  2. -5 är tillräckligt kallt för att det ska behövas uppvärmning av bostaden.

   Radera
  3. Jo, kallt blir det, men inte obeboligt. Jag har haft fjärrvärmeavbrott några dagar när var kallare än så.

   Radera
  4. -5 klarar man med en halvbra sovsäck utan att frysa.

   De flesta bostäder kommer ju dock få sönderfrusna vattenledningar.

   Dock inte min bostad som är byggd för att vattenledningarna ska kunna tömmas på vatten. Och värmesystemet har glykol i vattnet för att inte frysa sönder ifall jag inte är hemma och eldar.

   Radera
 11. Klarar oss själva nog gott - fullt vedförråd, bensin till elverket och 7 dagars föda + det som finns hemma för tillfället. Vatten och avlopp på gammalt hederligt manéer utan komplicerade reningsverk som får spelet vid strömavbrott.

  Min undran är snarare "sen då?". Som jag ser det så är det långvarigt strömavbrott (orsakat av olycka eller yttre påverkan typ sabotage eller hacker) som toppar listan. Ett sådant problem som orsakar flera dagar av strömlöshet blir ju tråkigt för samhället och eftersom det inte finns några alternativ i dagens kontantlösa samhälle kan det ju bli en snabb uppluckring av disiplinen i brödkön.

  Är ökningen från 72 h till 7 dagar bara ett sätt för de ansvariga för nedmonteringen av civilförsvaret att hinna evakueras till en statligt instriftad BOL ort när SHTF och vi är inne på dag fyra av ett havererat elnät?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen då?
   Alltid min tanke när sådant här diskuteras. Känns som vi alla går och tror att det tar ca 7 dagar för staten att ordna upp allt, då har de mobiliserat och organiserat fördelningen från beredskapslagren. Ett enkelt sabotage eller en hackerattack går kanske att reda ut på 3-7 dagar men en serie allvarliga och seriösa sabotage parat med lite oroligheter i omvärlden kan ta månader eller än värre.
   Hur ser ett sådant scenario ut? Hur ser beredskapen och lagren ut?

   Radera
  2. I Gävle efter snöstormen var väl vissa utan el i en vecka.
   Det behöver ju inte vara värre än så och så länge problemet är lokalt tror jag vi fortfarande kan lita på staten.

   Men annars vid ett scenario där hela Sverige drabbas håller jag med er och tvivlar på att staten kommer ordna upp någonting.

   Radera
  3. Finns inga statliga lager, Riga. Omfattande lager finns i privat regi - t ex större delen av svensk spannmålsproduktion finns i silon osv, mjölken finns som ensilage redo att köras genom en grovfoderomvandlare (=ko) osv.

   Hackerattacker klarar man redan idag av att fixa inom ett dygn. I värsta fall stänger man bara av Internet mot omvärlden - "rycker ut sladden" - om attackerna inte avtar. För övrigt något som enskilda Internettjänster med lätthet kan göra "virtuellt" i sina brandväggar vid attacker - man identifierar varifrån angreppen kommer och stänger ute dem från att nå de angripna servrarna.

   Radera
  4. Staten behöver inte ordna upp någonting. Staten behöver samordna så att övriga aktörer ordnar. Alla företag vill t ex att deras verksamhet ska komma på fötter, så man inte går i konkurs, och kommer göra allt för att ordna detta. Samordning kan dock behövas.

   Radera
  5. Ni kan ju jämför med Ukraina och Syrien, där strömmen fungerar åtminstone tillfälligt och mobiltelefoni fungerar, trots att man varit i krig i flera år.

   Radera
  6. En hackerattack av typen Stuxnet där man går på hårdvaran i elnätet och sätter säkerhetssystem ur spel för att låta transformatorer överhetta, kommer vara förödande och då räcker det inte med att "dra ur sladden" annat än för att stoppa vidare attacker och skador. Ett virus i systemen kommer dock ligga kvar i systemen. Symantec har varnat om denna typ av attacker mot amerikanska kraftnätet - kan bli "riktigt dålig stämning" om detta händer.

   Det har ju visat sig att styrsystem m.m. är tragiskt dåligt skyddade i kommuner och företag. Ett specialskrivet virus för Svenska Kraftnät som kan krypa runt länge innan det aktiveras är inget kul scenario och att få igång nätet när alla hårddiskar och PLC:er är raderade tror jag knappt är möjligt utan väldigt mycket tid. Under tiden får massorna inte sina tre mål mat och då kommer vår blåljuspersonal få det tufft.

   Bästa vore väl en regelrätt invasion eftersom en ockuperande makt vill ha så mycket som möjligt intakt för plundring och framtida användning. "Höstsol"-scenariet kan ju inträffa med nukes lite här och där, men då behövs en helt ny civilisation byggas upp på nytt.

   Man får väl se till att det ligger en snutt hampa-rep längst ned i 7-dagars-lådan så man kan gå upp på höskullen när vi hamnat i den situationen.

   Radera
  7. Ukraina och Syrien i all ära men krig är ju inte det enda scenariot.

   Och vore det krig så skulle jag nog utvärdera möjligheterna att ta mig ut ur landet långt före en vecka.

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Preppat för 4 veckor för två personer förutom det som finns i kyl, frys och skafferi. Det som saknas är ett vapen så att man kan försvara sig mot mobbar av hungriga grannar. Verkar dock jobbigt att skaffa ett vapen bara därför, speciellt om man är helt ointresserad av vapen i övrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre att själv spela "svältande matletare" då..

   Radera
  2. Har svårt att spela teater. Förmodligen skulle jag bilda en pakt med grannen som jag vet har vapen, mot en del i min kunskap och matförråd.

   Radera
 14. Röstade nej. Är osäker pga vattenledningar. Uppvärmning blir problem utan ved. Har en liten gasolspis och 5 liter lampolja till lampor, samt 7 liter rödsprit. Blir nog kallt på 130m2 efter några dagar. Med 150 l vatten och torrvaror och fylld frys svälter eller förfryser vi nog inte iaf. Funderar på hur det blir med kolmonoxid i hus när man kör gasol och fotogen när ventilationen lagt av...

  SvaraRadera
 15. Har man en utspridd bekantskapskrets så kan man i händelse av lokalt strömbortfall ta sig till någon som inte är drabbad, om man har bränsle i tanken. Alternativt bli hämtad. För det är ju alltid mer eller mindre lokala problem med tanke på att elnätet är sammanbundet över större delen av jorden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du de hälsar dig välkommen?

   Radera
  2. Förhoppningsvis. Annars har jag misslyckats med min prepping.

   Radera
  3. På en sådan resa tar man förslagsvis med sig något att bidra med. Någon har egen brunn, en annan har massor med ved. Vi har gott om torrvaror, dieselagg osv.. Man måste inte reda ut allt själv utan kan givetvis samarbeta.

   Radera
 16. När vi då sitter där mätts o varma då trycker det på..... hur många har dasset klart?
  Förslag på torrdass någon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grop i gräsmattan?
   Skur/sophink, med eller utan plastpåse, för behov inomhus.

   Radera
  2. Soptunna + extra stol du kan ta hål i + en massa soppåsar?

   Radera
  3. Min dotter berättade en episod när en i gänget vrickade foten på en rockfestival i obygden. De riggade upp en brassestol bakom bussen med hål i sitsen och plastpåse som funkade bra. Till saken hör att gäng klättrade över staketet varje natt, sprang genom området och stal allt löst, inklusive den använda påsen.

   Radera
 17. Gäller skolplikt i en sådan situation?

  SvaraRadera
 18. Det är inga problem att klara en vecka.
  Några säckar med salt sen klarar jag nog mig tills jag dör av hög ålder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade nog bara mått bra av 1 vecka utan mat.
   I mitt tidigare liv så hände det typ en gång i månaden.

   Radera
  2. Du hade inte mått bra av en vecka utan vatten och värme.

   Radera
  3. Re Kalle

   Jo, man lägger lätt på sig några kilo i det nya livet.

   Radera
 19. Elen är det enda som är tetigt, för frysarnas skull. Har ju kött för många veckor där.
  Skulle nog fundera på någon lösning för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köp några säckar salt och lämpliga kärl.

   Radera
  2. En litet elverk, av billigaste sort och en dunk bensin till det. När jag haft långvariga strömavbrott, har jag kört elverket en knapp timme per dygn, för frysarnas skull. Inget problem.

   Radera
 20. Ja, det är man väl. Dock är jag totalt värdelös på att rotera maten, de konserver ärtsoppa i BOL bara kastade jag in där och har legat ett par år nu i varierande temperatur. Går att äta men...inte lika gott som "färsk". Borde förstärka mitt lägenhetsförråd också.

  När det gäller uppvärmning blir det en supersnygg spiskasett istället för den lilla kamin som står där nu. Men glas så man kan se in i elden....mmmm. Mysfaktor.

  SvaraRadera
 21. Svar otvetydigt JA !

  Mat, bränsle mm och inte minst "know-how" .. Att man inte kreperar för att inte internet fungerar, att man inte blir "skogstokig" för at tman inte kan duscha och byta kläder VARJE dag.. Ja, en del av min "prepping" är just att vänja sig vid att inte duscha mer än en gång / vecka..
  En annan sak man kan lära sig att "vänja" sig vid är att inte köpa kläder på H&M flera ggr / vecka.

  Har rekat alternativa BOL, en släktings stora hus på Gotland med stort vedförråd kanske dock inte är så lämpligt...

  Firma Ge-Kås i Ullared har oerhörda mängder av billiga och bra saker. Inte minst konserver men, det gäller som sagt att rotera förråden...

  En s.k "farmartank" med bränsle skulle annars varit bra att ha men då jag bor inom tättbebyggt område så tror jag inte att "myndigheterna" skulle vara så glada i det.. ;-)

  SvaraRadera
 22. Ja, om man bortser för värme. Jag bort i hyreslägenhet och kan ju inte precis göra upp en brasa på parkettgolvet. I övrigt klarar jag mig minst två-tre veckor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sarajevo snickrade man till små enkla plåtkaminer och hade i vardagsrummet i lägenheterna under belägringen 92-96... Röken leddes ut genom fönstret som hade "modifierats" för att rökkanalen skulle kunna passera.

   http://fof.se/tidning/2011/1/den-smutsiga-belagringen-av-sarajevo

   Finns ett museum över denna belägring som besöktes av övertecknad 2016

   Radera
  2. Så kanske nån slag ihoppackningsbar kamin för tält. Ska fundera på saken och se hur det går att dra ut röken http://www.tentipi.se/produkter/vaerme-och-ljus/eldfell-kaminer/

   Radera
  3. Jag har tänkt lösa uppvärmningen precis så med en kamin som jag leder ut genom ett fönster eller så sågar jag upp ett hål i väggen (jag bor i ett trähus). Jag köpte en sån här kamin för ändamålet https://xxl.se/helsport-lavvo-vedugn/p/1029134_1_style sen böjde jag ett av rören i 45 grader så att jag kan leda ut det genom väggen. Det finns ett förstahandsbehov av ved hemma men antagligen inte för en hel vecka.

   Radera
  4. En sådan ugn / kamin kunde man på tidigt 80-tal köpa billigt på Kvibergs Överskottslager i Göteborg. Hörde till ett av försvarets större tält. I scouterna använde vi ett sådant tält med tillhörande kamin för att torka blöta kläder på läger och att förvara diverse "bra att ha grejor"!

   Radera
 23. Lägenheten kommer bli svinkall. När strömmen går stannar frånluftsfläkten. Tveksamt om man kan elda inomhus i någon omfattning alls. Nä, vi kommer frysa.
  De månader båten står på land är kluriga. När den ligger i sjön klarar vi oss mkt länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gör att du inte kan bosätta dig i båten när den står på land? Avser du köra motorn för elproduktionen och behöver kylvatten, så kan du lösa det med slang om du nu inte har båten långt från vattnet.

   Radera
  2. Det gäller att tänka utanför boxen👍

   Radera
  3. Jag har tänkt på det som en final nödlösning.
   Solpaneler ger el, men vintertid skulle jag behöva en vindgenerator också.
   Värmaren går på fotogen, och på vintern skulle den gå hela tiden. Behöver bunkra fotogen mao.

   Men ffa har jag funderat kring om jag kan sjösätta på kort varsel, givet att det är isfritt.

   Radera
  4. Har man båten i sjön så kan man komma ur stan på ett enkelt sätt, och det är nog viktigt. Och man kan fiska.

   Radera
 24. Apropå bränsle !

  Passa på att fylla tanken och "reserverna" innan nyår!
  "Frigolit" & Co har beslutat att per automatik höja skatterna med inflation + 2% så den 1/1 går bensin och diesel upp mellan 25 - 30 öre /l

  Själv fyller jag tanken och "ryssen" - en röd 20 liters jeepdunk "Made in USSR" stämplat på och som hållit tätt och fungerat i mer än 35 år!

  SvaraRadera
 25. Jag tror inte det skulle vara något större problem.
  Vi skulle behöva flytta sovplats till vardagsrummet där kakelugnen står.
  Sedan skulle det bli lite tråkigt med tanke på brist på elektronisk underhållning.
  Det skulle bli ljus och pannlampor och tidigare sänggående iom mörker.
  Skulle behöva värma varmvatten på vedspisen (som redan går hela dagarna vintertid) för hygien då VVBn skulle sluta fungera.
  Skulle behöva tvätta lillans tygblöjor i handfatet.

  Känner mig mer peppad än preppad egentligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med kakelugn och vedspis borde ni kunna sova i era sovrum, så länge ni håller dörrarna öppna. Tryck upp värmen under dagen, så lär ni klarar er över natten. Så gör jag till vardags med en enda kamin som enda värmekälla till 190 m2.

   Radera
  2. Iofs är halva huset byggt i modern tid med adekvat isolering och gamla delen av huset har lämplig isolering (=inte för mycket), samt alla fönster är lågenergifönster med isolerglas.

   Radera
  3. Att ni har kakelugn talar för äldre hus med sämre isolering, om ni inte likt mina äldre delar tilläggsisolerat.

   Radera
  4. Den här kåken var ett fuskbygge redan då den uppfördes 1918. :)
   Planlösningen medger heller inte att hålla vissa av rummen tillräckligt varma för komfort.
   Funderar på var motorsågen ska sättas in för att lösa det problemet.

   Radera
 26. !!! Inte läsa bloggen eller kommentera på fejjan !!!
  Vad är då livet värt, vehögen som ligger o ruttnar o omvandlaren för att driva oljebrännaren, gräsklipparmotorn som driver 0120489295 och som ska ladda bilbatterierna, allt är ju då värdelöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hur FARAO klarade sig folk "förr i tiden" innan det fanns nät, mobiler, bloggar, "fejjan" och dennes moster...
   ;-)

   Radera
  2. Man klarade sig inte. Alla dog ju.

   Radera
  3. Njaee, än än't ja dö.

   Bengt, man sprang upp på 'lekplan'(en lutande plan där man fick lägga bollen mot en tuva annars rullade den i mål av sig själv vid straff, man spelade mot 1 mål??) och skrek 'jag har boll', dom som kom, kom.
   Eller då slängde man sig på cykel och pressa 'disa-backen' , svor över att man bytte 21-kuggen mot 19, man press så kedjan knaka o drog i styret så det svikta, cykla ut till 'höga nöjet' där man lekte indianer & vita i skogen, i pausen då man bytte sida, tjuvrökte man singelköpta BOY, på hemvägen gladdes man åt 19-kuggen vaju utför då.
   Bara egenföretagare hade telefon, så det kom folk o ringde, skulle kontakt tas med en annan som inte hade telefon så vart telefoninnehavarens barn 'svartfibern', på den tiden nekades ingen resp. ingenting, problem löstes, det gick inte att ropa på kommunen för att få .
   Jo så hade man alltid kortbyxor, skinnet växer ut igen men inte tyget.
   Att jacka kolven, elda och äta oätliga saker lärde man sig, vilket är bra att kunna idag vid strömavbrott, bra att veta vilken sida på yxan man ska använda.

   Radera
 27. Har redan gjort ett riktigt test, tog precis sju dagar innan vi fick tillbaka strömmen efter stormen Gudrun, dock lite "fusk", hade precis månaden innan köpt ett litet 1000w elverk, körde Tv, och frysbox på det, var något erbjudande LRF hade, plus att eftersom sjön inte var frusen kunde vi köra bevattnings traktorn, så både hushåll och djur fick vatten.

  SvaraRadera
 28. Jag har förråd av mat, vatten, sprit till stormköket, ljus och värmeljus m m så jag kan klara både en och två veckor. Eftersom jag bor i lägenhet så är det värme som blir problemet.

  Jag har läst någonstans att det inte blir varmare av att ha värmeljus tända eftersom de drar in kalluft utifrån när de brinner.

  Min tanke blev då att man antingen kunde bygga något slags tält av textiler, eller kanske använda badrummet som är det enda rummet i min lägenhet som inte har någon kontakt med ytterväggen.

  Utanför tältet eller badrummet har man ett värmeljus tänt där man värmer hyfsat stora stenar som man sedan använder för att värma utrymmet där man vistas. Då undviker man ju att få in kall luft just där.

  Är det korkat eller smart, jag vet inte, kom gärna med kritik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS. Jag glömde att skriva att det provisoriska tältet skulle i så fall byggas inuti lägenheten. Kanske man skulle kunna täcka det med aluminiumfolie som reflekterar värmen.

   Radera
  2. Köp ett kupoltält,enkelt och billigt.

   Radera
  3. Häng filtar över ett bord så de når golvet. Lägg in madrasser under bordet och förvara familj och husdjur där mesta tiden. Alla avger värme och mycket stannar i det mindre utrymmet.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Klä ett litet rum med dessa
   https://www.byggmax.se/isolering/cellplast/cellplast-200-xps-p61014021
   Elda med värmeljus, 2-3 personer borde lätt kunna hålla värmen.

   Radera
 29. Många underskattar vattenbehovet. 10 liter per person och dygn anses vara minimibehovet vid kriser och då klarar man inte varaktighetsbehovet med exempelvis tvätt av kläder etc. En familj på 4 personer kräver alltså en sisådär 280 l per vecka, vilket har respekt med sig om man inte har egen brunn.

  SvaraRadera
 30. Skulle varit intressant att se utfallet, om det hade gällt en månad.
  En vecka är ju knappast uthålligt.

  SvaraRadera
 31. Vattenbrunn i källaren:) och vedspis i köket. värre med mat då det mesta förvaras i en eldriven frys. Men med pasta, ris mjöl etc samt mängder med sylt å inlagda grönsaker bör man nog klara sig nån månad.

  SvaraRadera
 32. Vattenbrunn i källaren:) och vedspis i köket. värre med mat då det mesta förvaras i en eldriven frys. Men med pasta, ris mjöl etc samt mängder med sylt å inlagda grönsaker bör man nog klara sig nån månad.

  SvaraRadera
 33. En veckas prepp är enkelt. Men en veckas tacticool, har ni det? Har ni alla tacticool moves som krävs för att få prepperresspekkt?

  Börja med att skaffa tacticool brillor, som ni långsamt tar av och på i olika poser. Utveckla sedan med att sneaka omkring som en SWAT medlem i camo.

  Har till tillräckligt med tacticool moves för en vecka så klarar ni en månad.

  Språket är kanske viktigast, man måste kunna svänga sig med rätt förkortningar, och även kunna manspreada rätt. Den som skriker högst har rätt.

  Är man tillräkligt tacticool kommer krisen (tm) bli så rädd att hen springer iväg. Funkar det på grisen så funkar det på krisen (tm).

  slutsats: glögg är tacticool.

  SvaraRadera
 34. Har ingen kamin i lägenheten, blir nog rätt så kallt. Ingen rservkraft heller. Vatten har vi ej heller. Kanske kan man suga ur de båda wc-stolarna. Mat har vi väl så det räcker kanske 10 dar. Iphone batteriet är slut på några timmar. Har ej radio förutom i bilen. Blir nog inge bra det här

  Hur ofta borde man byta vatten om man skulle sätta upp ett par dunkar på lager?

  SvaraRadera
 35. Skulle ta mig till landet har väl något hundra kilo potatis och ved för värme samt matlagning osv. Vatten är lite värre, ska nog fixa gårdspumpen i sommar så är det löst.

  SvaraRadera
 36. I stort sett skulle det går bra, men vatten är problemet. Vi har för lite lagrat för hela familjen. Med fyllt skafferi så är maten inget problem för några veckor. Två kakelugnar och en järnspis på 154kvm innebär att uppvärmning inte heller är ett problem. Vatten och större bränslelager är det vi behöver förstärka. Böcker, brädspel och lego gör att barnen är nöjda.

  SvaraRadera