Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2017-12-13 10:46

Östermalm: "Säljarna är marknadens sista optimister"

Mitti Östermalm rapporterar om allt fler sänkta utropspriser på bostadsannonserna på gräddhyllan.
Östermalm hävdar Apples Photos utifrån GPS-koordinaterna. Extremt trist område.
Ett exempel är en lägenhet som sänktes 3 MSEK i pris, från begärda 13 MSEK till 10 MSEK.

Boolis pressansvarige säger till tidningen:
"Säljarna är marknadens sista optimister, så när många väljer att sänka sina utropspriser samtidigt är det anmärkningsvärt [...] Köpare lyssnar på den som säger att priserna kommer rasa ännu mer, och säljare lyssnar på den som säger att det snart vänder. Köpare och säljare har olika prisförväntningar helt enkelt."
I en annan artikel hos Mitti Östermalm vittnar en säljare om att de gett upp att sälja lägenheten. Eftersom man kunde fått mycket bättre betalt för några månader sedan ger man upp och säljer inte.

Som påtalats på bloggen i många år blir resultatet av fallande bostadspriser färre affärer och att folk blir sittande i sina befintliga bostäder. Så det gäller att inte ha köpt någon form av tillfällig lösning.

Husmasken rapporter om -17% i Stockholms innerstad sedan halvårsmax och -14% senaste året, baserat på veckodatat och 43 avslutade affärer den här veckan. Månadsdatat är -13% sedan halvårsmax och -10% senaste året utifrån 262 affärer denna månad.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

90 kommentarer:

 1. Yes mina vänner! Den långvariga nedgången har precis börjat... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men det är värre än så, tyvärr. Den här jävla husbubblan har givit politiker och riksbank möjlighet att smita från ansvaret för landets ekonomi. Om detta går som jag tror, att vi under många år (långt många fler än vad gemene man vågar tro), får fallande bostadspriser - ja då är det katastrofläge för svensk ekonomi. Stämningen riskerar att bli riktigt, riktigt otrevlig när människor känner sig blåsta på sina fiktiva förmögenheter och bitterheten kommer att spilla över på....ja, rätt gissat - invandrarna...

   Radera
  2. Jag tror du har fel. Svensson har röstat för Reinfelds öppna gränsers politik och Stefan Löfvens "inga murar i mitt Europa"-politik. Bara den mest enfaldige har inte begripit att den förda poliktiken medför höga kostnader. Jag tror inte Svensson kommer börja svära över invandrare bara för att huset tappar i värde. Jag tror man är lite hjärntvättad efter alla år med SVT/SR. Ta t.ex feministerna som mest av allt tycker om arabiska män. Män med en kvinnosyn man kanske inte främst associerar med (klassisk) feminism.

   Radera
  3. Unknown: hur långvarigt det blir beror ju lite på hur snabbt det går...

   Radera
  4. Niclas: Märkligt att dessa (korkade) feminister inte ser eller förstår att när "patriarkerna" från MENA får makt kommer dessa feminister tvingas in i det patriarkaliska systemet. Då gäller helt andra genusregler för den skruvade feministen.

   Radera
  5. Nja Niclas.
   Jag tror det finns en reell risk att det kommer bli svåra politiska konsekvenser av detta och att man skyller på invandrarna. Det måste inte bli så, men risken finns. Anledningen är att det går bra att ha en hög moralisk svansföring och fortsätta rösta för massinvandring så länge man inte drabbas personligen. Folk har i allmänhet varit så dumma att de tror att de inte drabbas själva. Kanske tror de tvärtom att de tjänar på att bo i ett white flight-område eftersom priserna då ökar. Det är anledningen till att det är just i Skåne eller småorter som Norberg som SD har högt stöd. På Östermalm och Lidingö har livet fortsatt som vanligt fram till nu. Just den kraschande bostadsbubblan har naturligtvis inget med invandring att göra, men folk verkar ju inte tänka så logiskt i denna fråga. Risken är som sagt att pendeln svänger över i sitt andra extremläge.

   Radera
  6. Niclas: Svensson hade ingen aning, liksom naturligtvis Reinfeldt själv, om vad "öppna era hjärtan" verkligen innebar. Min syn på landets framtida ekonomi med världens mest skuldsatta hushåll och kommuner som balanserar på konkursens rand, är minst sagt dystopisk. Jag tror att det är stor risk att jag får rätt. Den minskade fiktiva förmögenheten innebär ju: färre krogbesök, resor, ingen ny bil, allmänt lägre konsumtion. Och då talar vi om de som inte hamnat under vattenytan...svenskar har varit "bouppgångsdrogade" i 20 år nu. Baksmällan kommer att bli bitter...

   Radera
  7. Unknown,

   Helt rätt analys, tyvärr.

   Rejäja "prisfall" på bostäder brukar i nästan alla fall ske med 10-15 % per år och pågå några år, 2-5 år. Nåt med psykologi att göra antagligen, men så ser statistiken ut runtom i västvärlden när det rasar.

   Om detta är början på en sån period så kommer det drabba vår konsumtion, vi höjer inte våra lån för att konsumera längre. Så jag tror snarare på 4-5 år och alltså 40-75 % ner. Dock svårt att se det med det låga ränteläget, tror den större nedgången kommer först när räntorna går upp.

   Radera
  8. Optimisternas sista försvar; "inget prisfall om inte räntorna stiger" - är nästa sten att falla. Stigande räntor kommer som ett brev på posten om den här nedgången fortsätter eftersom utländska investerare äger majoriteten av svenska bostadsobligationer - och kommer att kräva allt högre ränta ju osäkrare marknaden blir...

   Radera
  9. Unknown: Jepp, men då måste nedgången fortsätta och överraska mer. Räntan på bostadsobligationerna är fortfarande rekordlåg, och lägre än för en månad sen.

   Radera
  10. Fortsätter upprepa: priserna kommer gå ner till dess utlåningen tar fart igen. Utlåningen kan dock inte ta fart pga bankernas förändrade regelverk. Det är bara att kolla efter själva.

   Radera
  11. Det är snarare så att invandringen räddar alla dessa som förköpt sig eftersom de kan hyra ut och ialla fall få täckning för ränta och månadsavgifter. Ett tag , räntorna lär väl sälja och dagens prisnivåer bygget på 50 åriga amoteringstider om ens det.

   Radera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Hmmm......en återställning efter den hysteriska uppgången 2016-07 till 2017-07 där min lilla lägenhet åkte upp från 70 tusen kvadraten till närmare 100 tusen kvadraten. Det är klart att det blir en kapning av den toppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå, här i Rosengård ligger priserna stabilt på 7500 kr/kvm.

   Inte sett nån nedgång men man kan kanske dra av en femhundring för kulhålen eller om nån kamphund strimlat tapeterna eller så.

   Radera
  2. Dra av? Rita dit några konturlinjer och hippstrarna kommer att springa skäggen av sig för att köpa.

   Radera
  3. Ben: om kamphunden finns kvar eller om kulhålen har tillfogats av nuvarande ägare så har man nog rätt dålig förhandlingsposition...

   Radera
  4. Prisbilden har "redan" backat mycket längre bakåt än 2016.

   "Redan" - med ett så har snabbt fall får vi konstatera att denna bostadsmarknad beter sig volatilt, vilket typ ingen annan bostadsmarknad gör. Är det dumsvenskens syn på ekonomi, samma som driver de infantila diskussionerna om krypto? Oklart, men volatilitet är hursomhelst rätt outforskat. Den emperi vi har att titta på har inte varit volatil, så det blir svårt att luta sig mot hur det sett ut i andra länder.

   Radera
  5. Linus J: ett tips är att fundera på varför det är volatilt? Kan det ha med bankernas utlåningsregler att göra?

   Radera
 3. Det är ingen bostadsbubbla. Bara en temporär nedgång av psykologisk karaktär på omkring 5,75 % därför:
  - RB har ammunition kvar för att hålla räntan låg lång tid framöver och fungerar det för Japan så gör det för Sverige.
  - Trots 3000 miljarder i bolån och en skuldkvot på 200% så klarar hushållen minst en tredubbling av dagens ränta enligt bankernas kalkyler.
  - Sverige har en urstark ekonomi, ja rent av av tigertyp, och man ser inga tecken i närtid på att det skulle avta.
  - Efterfrågan är fortsatt stor på bl.a. bostadsrätter. Speciellt som senaste årens nyanlända börjar få stark köpkraft.
  - Den kraftigt ökande nybyggnationen ger inte lägre priser.
  - Men kan inte jämföra den snabba kredittillväxten med den som inledde krisen på 1990 talet då den var av helt annan karaktär.
  - Kraschen med sub prime lånen 2008 tål inte heller jämförelse då det finansiella system är så mycket stabilare idag.
  - Och "det är annorlunda den här gången" är bara en myt som vi hört förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste säga att Bengts ironi börjar gå hem hos mig.

   Radera
  2. Ja, det är annorlunda nu. Nya tider med en ny ekonomi!
   https://www.di.se/nyheter/ncc-vinstvarnar-for-fjarde-kvartalet/

   Radera
  3. Bengt. Du är ju helt ute och cyklar. Jag orkar bara kommentera boprriserna i Japan, där du har fel! Bopriserna har gått ned rejält i 27 år trots låg ränta, så nej...Japan är inget lyckat exempel.

   Radera
  4. Mr Perfect: Bengt är ju ironisk...

   Radera
  5. Hahaha riktigt bra Bengt! Det som avslöjade ironin för mig var att de nyanlända började få köpkraft.

   Radera
  6. Kent: NCCs byggproblem har inte direkt med bostadsbyggandet att göra, utan det vanliga problemet byggföretag (även Skanska) har ibland med projekt som går åt skogen inom infrastrukturområdet. Just denna vinstvarning är alltså ingen konjunkturindikator.

   Radera
  7. Om priserna gått ner i Japan så är de väl ett lyckat exempel. Det de klarar sig ju ok där. Och billigare är bättre även när det gäller bostäder, gränsen när det blir dåligt för samhället är när skillnaden mot nyproduktion blir för stor så att den uteblir. Men min analys är att de har marginaler..

   Radera
  8. Ja, det var ironi....Och vad gäller Japan menar jag egentligen: Sverige kan inte jämföras med Japan.Och att Riskbaken kan hålla räntorna låga i längden i ett så extremt omvärldsstyrt land som Sverige tror jag är en utopi.
   Jag betraktar det i nuläget som ett oerhört störningskänsligt pyramidspel. Speciellt som det är kopplad till en drogad ekonomi.

   Radera
  9. Ja jag tror inte heller att man kommer kunna hålls låga räntor på samma sätt som i Japan, de kan det framförallt för att de har hög inhemsk upplåning som inte flyttar till bättre räntor utomlands. Svenska pensions pengar finns på börsen eller i utlandet.

   Radera
  10. Exakt Dan, en viktig faktor Sen är nog skillnaderna större än likheterna, ta bara skatteuttag i förhållande till BNP och mkt annat. Är rädd för att vi är mer lika Island 2008.

   Radera
 4. Vänta bara tills Jan Guillou får nys om det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår kära stadsdel.. ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=Z3_uX8H6-Jo

   Radera
  2. Pfft:

   https://www.youtube.com/watch?v=jHwsGBEBG1E

   Radera
  3. Kolla Ben Dovers paradmarsch: https://www.youtube.com/watch?v=FA3MUj2WQSc

   Radera
  4. Leitmotif menar jag, inte paradmarsch.

   Radera
 5. Du har inte alltid rätt, Cornu...;)) Det där är mina kvarter och det är inte alla förunnat att få flanera i Karlavägsallén med en latte i handen, mötandes tanter & pudlar, unga par hysteriskt lyckliga över sin bostadsförmögenhet, eller för den delen halva mäklarskrået (som lätt kunde misstas för modellagenturer) under min lunchpromenad...;))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och inte minst: doften av urin och synen av taxichaffisar som springer till den öppna pisskuren som någon elak miljöpartist låtit ställa upp mitt i den fina alléen...

   Radera
  2. Säger bara...
   ;-)

   https://www.youtube.com/watch?v=52X0w-dHNho

   Radera
  3. Det är en mkt trevlig stadsdel, inget tu tal om den saken...men man kan inte låta bli att fundera på hur det ska bli när de inrättningar som helt dominerar stadsbilden, mäklare, fler mäklare och ännu fler mäklare, kakel och inredningsbutiker, köksleverantörer och ...restauranger - alla klappar igen...kan bli lite död stämning då...

   Radera
  4. Dom där butikerna som säljer begagnade startmotorer och generatorer kanske får komma tillbaka? Annars är loppis och thaimassage ett hett tips från en som bott för länge i förort.

   Radera
  5. Urin, ja. Östermalm luktar faktiskt riktigt illa. Det är ju liksom inte birger jarl - hela Östermalm luktar avföring och sopor.

   Jag bodde där för några år sedan och noterade också att det antingen är knäpptyst och buttert (klassisk svensk ouppfostran), eller så ligger folk och kissar och spyr okontrollerat.

   Åtminstone för egen del förstod jag varför Vasastan börjat anses finare.

   Radera
  6. Men man sager ju att pengar inte luktar?

   Radera
 6. Gillar att det börjar röra på sig nedåt. I Kalmar har vi inte börjat se de nedgången än men i och med att jag är i mäklarbranschen ser jag att fler och fler börjar bli frågvisa om vad som händer.
  Det är självklart att om man är orolig i storstäderna så kommer man att börja bli orolig även "ute på landet".
  Det kommer bara lite senare.
  Kalmars ledande mäklare skrev på sin blogg angående oron i Stockholm och Kalmar:

  http://www.pontuzlofgren.se/blogg/om-stockholm-kalmar-och-media

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kaxigt att referera till sin egen blogg som källa och kalla sig själv för kalmars ledande mäklare ;)

   Radera
  2. Är helt övertygad om att nedgången kommer även i kalmar. Lite anekdotiskt har jag två vänner som väldigt nyligen köpte nyproduktion på spekulation. Studentbostäder dessutom, och förväntar sig att "göra en hacka" på det. Varningarna var många från mitt håll men de kände ju till andra som gjort bra affärer på det sättet och man "kan ju alltid hyra ut". Det har byggts väldigt mycket i kalmar som jag förstått och det _verkar_ gå bra, men så går man in och läser kommunbudgeten och ser exakt noll problem i hur Kalmar kommer utvecklas: fullt av optimism och framtidstro. Lägg därtill historien om fanerdun och kommunalrådets naivitet i den frågan, så förstår man att något inte står rätt till. Särskilt inte när man ska bygga linneuniversitetet på dyraste stället i stan. Har man inte lärt sig nånting?

   Det enda som verkar riktigt bra med kalmar är ironman, sen har man väl bara lite e-handel att skryta om?

   Vore intressant att höra mer från ditt håll angående bostadsläget i Kalmar. Alltid roligt när mäklare informerar.

   Radera
  3. Kalmar kan ju ståta med Sandras och även Sveriges mest inavlade befolkning. Jag brukar vinka när jag kör igenom så att dom ser att det finns folk som bara har fem fingrar på varje hand.

   Radera
  4. Stefan: Sin egen blogg? är du på riktigt?

   Radera
  5. Skellefteå var det nog du menade Ben ;)

   Radera
  6. Ben Dover: hahahaha tro det eller ej men jag har också 5 fingrar, på varje hand dessutom :)

   Hejsvejs: Jag är tyvärr inte mäklare men jag jobbar med mäklare i Kalmar län. De mäklare jag har pratat med säger att det har byggts väldigt mycket i Kalmar och att en dämpning av bostadsrättsmarknaden är att vänta då man (som du också skrev) byggt väldigt mycket bostadsrätter de senaste 2 åren. Det har poppat upp sådana områden lite överallt i Kalmar. Priserna varierar men tex på Varvsholmen är priserna ganska höga (min egen uppfattning) en 2a för 2,5-3mkr.
   Privatpersoner jag har pratat med börjar bli lite oroliga. På ena sidan ser man på storstäderna och säger "det var ju väntat" och åt andra sidan ser man inte att priserna i Kalmar är för höga utan man är villig att fortsätta spekulera. Men oron har börjat sprida sig. Tex känner jag en som gick på visningar och som ville köpa en villa. Sen hade hen varit på banken och kollat hur mycket de skulle få låna. Sen när de började prata med bankpersonen insåg de att de inte skulle ha råd med en ökning av räntan med 3-4%. Då bestämde de sig att ta en hyreslägenhet i en av de nybyggda hyreshusen på Söder i Kalmar där hyrorna är 8000-9000kr/mån.
   Villan de skulle köpa låg runt 4mkr.

   Sen har jag med egna ögon sett att villor för 8-9mkr sålts direkt. Så visst finns det köpstarka personer i Kalmar, inte minst de inom e-handel. :)

   Radera
  7. Jag hade hellre satsat pengar på enfingerhälsningen.

   Radera
  8. @mr Knowitall:

   Jaha, du är en av dom där. Nå, möjligt att du har fem fingrar men vet du vad? Simhuden däremellan är inget som vanliga människor har.

   Radera
  9. Jag tyckte det var mest kaxigt att en vuxen man med namnet Pontus, tillika Kalmars ledande mäklare, stavar sitt namn Pontuz. Ingen vuxen människa med självaktning stavar så. Jag kommer evigt tycka synd om alla Pontuzar, Linuzar osv. Säg inte tack till era föräldrar när ni blir vuxna, om ni någonsin blir det med sådana namn.

   Radera
  10. Han har väl tagit efter Pontiak Johanzon, Samhallslegenden. Kan man tro.

   https://www.youtube.com/watch?v=2oCAJlY6ApM

   Radera
  11. Z är en bedrövlig bokstav, och dess avskaffande skulle lösa många problem. Inte minst zigenarproblemet.

   Radera
  12. Vem fan köper en bostad för 8-9 milj i Götalands baksida? De måste vara extrema risktagare eller jubelidioter, kanske både och.
   Hela Smålands ostkust är ju bara dyster läsning vad gäller tillväxt.

   Radera
  13. Mr Perfect, håller med Lika illa med 8 mille för en 3:a i Tjockholm. Men Ostkusten är inte så illa ändå. Får man bo i Västervik tex i Björn Ulveus satsning på bostadsrätter så kan jag iofs betala en del.Västervik är ett litet sommarparadis på jorden som börjar bli Stockholmarnas lilla The Hamptons.

   Radera
 7. Ett par dagsfärska anekdoter...
  Det går allt sämre för Stureplansgruppen...som skyller nedgången på bomarknadens fall. Vad var det jag sa; oxfilén smakar inte riktigt lika gott när din fiktiva förmögenhet just sjunkit med 1-2 miljoner...
  En bekant försöker sälja sin 3:a i innerstan. På första visningen kom 2 par. På omvisningen kom ingen. Inga bud har inkommit...

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.youtube.com/watch?v=YVVAqC5OTvg

   Radera
 8. Mycket anekdoter ändå. Tror i och för sig att botten nås nu under december då de som köpt tidgare under året har brygglån som löper ut och måste sälja nu. De är de största förlorarna och de som köper nu blir största vinnarna. Finns ju även en naturlig säsongseffekt.
  Kollar man penates har det redan vänt på östermalm och kollar man hemnets slutpriser ligger fortfarande en stor andel av det som säljs (dock få avslut) en bra bit över 100 0000 kvm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men psykologin har ju förmodligen svängt. Varför skulle folk vilja köpa nu, när de senaste månadernas trend säger att det kommer att vara ännu lägre priser om ytterligare några månader, osv.. Säsongseffekten brukar vara en topp i augusti och sedan ganska plant till årsskiftet. I år har det ju snarare gått rakt ned sedan sommaren. Och att det vänt på Östermalm är svårt att påstå. Kollar man dagschart på Sthlm innerstad på Husmask så är innevarande vecka lägst sedan juli 2015 trots att dagens (onsdag) data hittills är på hög nivå. Enstaka dagar eller t o m förmiddagar med höga siffror har förekommit förut men ändå har trenden nedåt fortsatt. Jag säger inte att en vändning är omöjlig, men det finns i mina ögon inget som tyder på det. Alla tecken som syns nu har synts även andra gånger under hösten och har då visat sig vara brus.

   Radera
  2. Ja psykologin har definitivt svängt. Men det är just också mest psykologi. Samma sak händer hela tiden på aktiemarknaden. Men bara för att något har gått ner några månader behöver det inte betyda att det ska vara ännu lägre om några månader. Det finns liksom inget samband.
   Säsongseffekten brukar vara lite svagt fallande sept-dec. Kolla snittet av alla månatliga utvecklingar historiskt på valuegards data tex.
   Jag vet inte om husmask eller penates har bäst data, båda är dagliga.
   Men vi får se. Jag är dock av uppfattningen att man kan göra sitt livs affär om man köper nu innan årsskiftet.

   Radera
  3. Lycka till med det där. Kolla upp vad "bulltrap" innebär.

   http://cornucopia.cornubot.se/2011/06/marknadsbubblans-anatomi.html

   Ditt livs affär att köpa en lägenhet för 5-6 MSEK? Du tänker dig att tiofaldiga det priset? Mitt livs affär gav ungefär 40x pengarna på 5 år, så om jag ska göra min livs affär på en lägenhet för 5 MSEK ska den alltså kosta ca 200 MSEK om några år?

   Radera
  4. Ok insåg inte vilken superklippare du var. Dock hävdade du redan 2010 att vi var i en superbubbla på bostadsmarknaden så just den kanske inte är din starka sida?
   Vet många som stått brevid marknaden i många år och bittert klagat på systemet och hur saker funkar, så tänkte mest att nu har dom chansen att göra något åt det. Men jag tror inte dom kommer göra det utan bo kvar i andrahand, missa den här chansen och i maj så klagar man på centralbanker coh politiker att systemet är sjukt mm....

   Radera
  5. Jag står inte utanför bostadsmarknaden. Jag har ägt mitt boende sedan 1992.

   Radera
  6. Outside: Har du precis köpt bostad eller är på väg att göra det? Du verkar vilja förneka och intala dig själv att det du tycker är rätt.
   Finns inga incitament för en prisuppgång just nu, ammunitionen är slut. End of story.

   Radera
  7. Strålande argumentation. Mitt livs bästa affär var när jag sålde en sak jag hade fått gratis. Efter det har jag inte köpt något, för jag mäter avkastning enbart i procent, och nu vill jag ha som minst oändlig avkastning på allt, annars får det vara.

   Radera
 9. Vad innebär "ge upp att sälja" i praktiken? Fortsätter att bo ihop, tar inte det där jobbet på annan ort, flyttar inte till större/mindre/lantligare boende, avstår att dö i en obotlig sjukdom...

  SvaraRadera
  Svar
  1. I den artikel jag läste betydde det att hyra ut i andrahand och skjuta upp försäljning till framtiden.

   Radera
 10. Jag fattar inte varför folk bryr sig om priset. Är det så många människor som ska flytta in under en bro? Om du är säljare är du normalt köpare på något annat objekt. Prisläget är hyfsat stabilt så ett lagom linjärt fall med 20% kvittar då båda objekten fallit med runt 20%. Även om man har otur och betalar lite mer än man kanske borde och säljer för lite mindre än man borde så är det ändå inte värre än i en stigande marknad där man kanske får normalt betalt men betalar väldigt mycket mer.

  Har man en rimlig ekonomi och en hjärna spelar det här prisfallet under normala omständigheter ingen som helst roll och ändå verkar halva Sverige skita ner sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske ska tänka till ett varv till D.L..;)? Tydligen har du uppmärksammat att halva befolkningen verkar skita ner sig...det kanske betyder något...?

   Radera
  2. Ja alltså antingen är de irrationella eller dumma i huvudet. Finns det flera alternativ?

   Jag förstår att det faktiskt finns folk som hamnar i kläm när priser fluktuerar, både uppåt och neråt, men det är ju knappast det stora flertalet i verkligheten. Det spelar ju inte ens någon roll om lånen överstiger priset, det är bara att bo kvar, betala räntorna och le. Skillnaden är liten för en sådan person, rent praktiskt, oavsett om priset är högre eller lägre.

   Att priserna sjunker är precis lika jävla jobbigt som när priserna stiger. Tänk om man säljer för X och tyckte att det var skitbra, när an sedan börjar leta nytt boende så blir priset X*1,2. Det suger lika jävla mycket som det gör när priserna faller och det omvända scenariot inträffar.

   Jag hoppas skiten halveras i pris då ska jag köpa och jag sitter redan i ägt boende och är inte det minsta orolig faktiskt.

   Radera
  3. De enda som påverkas är de som köpt dyrt i somras och inte hunnit sälja sitt gamla ännu.

   Radera
  4. Ja exakt och det blir ju samma, fast tvärtom, som att ha taskig timing i en uppåtgående marknad där man sålde i somras och nu ska köpa och priserna är mycket högre. Då gråter man inte i tidningen då köper man ett mindre boende eller höjer sina lån. Samma lösning fungerar även i en nedåtgående marknad, man nöjer sig med ett lägre pris och höjer sina lån.

   Vad är skillnaden?

   Radera
  5. Folk har ju belånat sina lägenheter för konsumtion. De är där den dubbla slageffeten blir. De gör dubbelt så ont med nedgång.

   Radera
  6. Fast det gör bara dubbelt så ont mentalt i praktiken blir effekten likadan i ned- och uppgång. Lånet du får ta för ditt nya boende blir större oavsett vilket håll marknaden går om du feltajmar köp och sälj i en svängig marknad.

   I båda fallen finns en risk att du inte får de lånen du faktiskt behöver när det kommer till kritan och det är värre i en nedåtgående marknad då du inte kan välja en mindre bostad då du redan köpt, i en uppåtgående marknad kan du köpa en etta istället för en tvåa för att parera din taskiga tajming. Men that's it.

   Radera
 11. Detta följer den troligaste utvecklingen:
  1) De som måste sälja nu för att de köpt annat säljer till underpris.
  2) Övriga tar bort sina objekt från marknaden

  Detta har vi sett. Det som följer är:
  3) Köparna flockas runt de få objekt som finns kvar på marknaden.
  4) Priserna stiger.
  5) Fler objekt kommer ut på marknaden igen och uppgången kan fortsätta, som om inget hade hänt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm....det måste vara därför det är i princip tomt på visningarna nu...

   Radera
  2. Hur länge tror du att köparna håller ut i arga leken när de fortfarande har bra jobb och erbjuds låga räntor. Min gissning är att de kommer att skratta först.

   Radera
  3. Man går väl snarare över till det mer sunda beteendet att sälja först och köpa sen. Utbudet kommer då helt plötsligt att öka med ett antal månadsomsättningar men efter ett tag stabiliserar det sig.

   Det har ju i princip varit omöjligt att sälja först och köpa sen de senaste åren då det funnits så lite ute. Och så länge allt gick upp var det ju rena vinsten att köpa först och sälja sedan, nu lönar det sig att göra tvärt om istället, klart det blir lite turbulens i omställningen.

   Radera
  4. Iblandekonomi: vilken värld lever du i?
   Det e ju stendöd budgivning, många når inte upp till utgångspris. Nu går priserna ner i en fallande trend som säkert håller i sig länge, du anar inte hur mycket tålamod folk plötsligt får när de inser att de kan köpa något billigare i framtiden. Barnfamiljer o s v trycker ihop sig i mindre lägenheter. Köparna kommer ha kommandot.

   Radera
  5. Imponerande hur du gått från ”Hej Bullen...” till att bli expert på bostadsmarknaden. Kan du inte sätta dig in i bitcoin nu för där verkar inte alla vara överens?

   Radera
  6. De som går över till att sälja först och köpa sedan (de flesta) kan begära vad de vill eftersom de inte har någon tidspress. Får de inte sålt kan de fortsätta att betala låga räntor och hyra ut istället.

   Radera
 12. Tjockhultare är väldigt smarta. Smarta tror att de är intelligenta när de är listiga och framgångsrika när de är giriga. Men en dag träffar alla smarta någon som är ännu smartare, listigare och girigare. Svinhugg går igen som vi lantisar brukar säga.

  SvaraRadera
 13. Jag tror att de som inte måste sälja, säljer inte... = de som säljer nu måste sälja (alltså avslut) = de som köper nu gör en bra affär eftersom många som behöver köpa inte vågar köpa.
  Antalet som måste sälja bör gå nedåt tills krascherna moder kommer.. den där när alla e arbetslösa å staten snor pensionerna å det där med bankerna vad det nu var, å så är vi ju muslimer allihopa förstås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pensionerna har de redan snott, förutom PPM förstås (om nu inte Allra med sina kletiga fingrar lagt beslag på det). Finns endast en buffert kvar för att klara betalningar i närtid. Vi kallar det dock numera en "förmån" att få jobba till 87 eller vad det nu var.

   Radera
 14. Di skriver idag: "Köpläge i utbombade bostadsaktien – slå till snabbt". Är det någon som är sugen på att belåna bostaden och köpa dessa aktier för pengarna he he...

  SvaraRadera
 15. Ettorna är fortfarande lyckligt ovetande om kraschen, och säljs fortfarande i god takt och priser strax under vårens toppnoteringar. Iaf de delar av söder om söder ag håller lite koll på.

  Större bostäder har en mer uttalad nedgång än så länge, men utbudet har minskat rätt rejält, bortsett från överflödet av nyproduktion.

  Helt klart har det blivit mer intressant att följa bostadspriserna nu, kommer på mig själv att kolla hemnet/booli/et.al nästan varje dag nu, från 1-2 ggr månaden.

  Det här året är iaf förlorat nu, ska bli intressant att se hur nästa börjar...

  SvaraRadera
 16. Ha i åtanke att stor anledning till ökade priser är att "alla" valde att flytta samtidigt. Var under ett par år alla skulle flytta till större, finare och bättre. Det var den tidens "fluga" alla pratade om. Svensken är extremt mottaglig för att sprinta åt samma håll som alla andra.

  SvaraRadera
 17. @mr perfect. Agree to disagree. Men det gör väl marknaden. @cornu: grattis. För övrigt är livs affär ett uttryck. Jag har också gjort flera 100 procent på olika aktieaffärer man haft tur på under åren men där stoppa man in en liten summa och hoppas på det bästa. Bostaden är en konsumptionsvara som du har glädje av varje dag.

  SvaraRadera