Aktuellt

SCB: 2020 hade högsta antalet döda per capita sedan år 2012

SCB:s slutliga befolkningsstatistik för Sverige och år 2020 är nu publicerad. Den visar att pandemiåret 2020 hade det högsta antalet döda pe...

2017-12-22

Nej, driva elnätet med cykeldynamo är Ingen Bra Idé (tm)

Då och då tar man sig som normalutmanad för pannan när överutmanade personer utan minsta analytisk förmåga eller kompetens uttalar sig i energifrågor eller inom humanekologi. Ett sådant exempel är att man ska sätta folk i arbete med att trampa på träningscyklar för att få fram elenergi. Förslaget är om möjligt ännu mer överutmanat än den där vänsterpartisten som tyckte att man skulle sätta vindsnurror på elbilar så fartvinden kunde ladda batterierna...

En vältränad vuxen människa kan varaktigt göra av med en effekt om 300 - 400 W, varav ca 100 W är kroppens normala administrativa funktioner, som matsmältning, ämnesomsättning, hjärnaktivitet (lägre om man är överutmanad killgissar jag) mm. Till arbete kan man alltså få ut säg 300 W, eller om man så vill 0.3 kWh energi genom en timmes tungt kroppsarbete. Mycket av den energin är i själva verket spillvärme.

Om vi dock låtsas att 100% av detta kan konverteras till elenergi, genom att trampa på en dymanoutrustad träningscykel, så tar det alltså tio timmar att få ihop 3 kWh energi, vilket betingar ett elpris på runt 1:20 SEK i normalläget (40 öre per kWh). Tänker vi oss att det är effektkris pga smällkall vinter, så kanske elpriset är 2:- SEK per kWh och tio timmars hårt kroppsarbete genererar alltså 6:- SEK i intäkter. I verkligheten är konverteringsgraden i bästa fall 50% och inte 100%, men vi låtsas inte om det nu.

Timpenningen blir alltså 60 öre per timme. Bra tänkt där, det är nog många som vill jobba med detta. Särskilt som kapitalkostnader i form av utrustning och lokaler ska betalas och inte bara löner.

För att inte tala om vad maten som behövs för att driva tio timmars kroppsarbete kostar.

Pro primo: För att alls föreslå att någon ska trampa en träningscykel med dynamo för att generera el, så måste man vara överutmanad vad gäller inte bara matematik, utan också lida av en stark kompetensutmaning inom ekonomi.

Matpriset ger oss dock ännu en ledtråd.

Det råkar vara så att maten i Sverige har förbrukat mellan 10 och 20 kWh per kWh mat på tallriken (eller 10-20 kalorier per kalori mat på tallriken). Det inkluderar markbearbetning, sådd, skörd, transporter, lagring, förädling, tillagning, men också investerad energi i all inblandad utrustning från gruva till skroten.

Det mesta av energin som människor använder globalt är fossil i ursprunget, ca 82%. För att alls få fram 3 kWh cykeldynamoenergi vid 100% konvertering går det alltså åt 30 - 60 kWh energi i livsmedelskedjan. Av dessa 60 kWh är ca 49 kWh fossil energi. Om man istället eldade den fossila energin direkt, så skulle man vid fullt realistiska 45% konverteringsgrad alltså få ut 22 kWh elenergi, istället för 3 kWh via dymano.

Pro sekundo: Att alls föreslå cyklande och dynamo för att generera el tyder alltså även på en systemanalytisk och humanekologisk överutmaning hos den som föreslår det hela.

En god regel är att om man är överutmanad, så bör man tiga för att inte bevisa utmaningsnivån. Ett annat sätt är att fråga istället för att haspla ur sig överutmaningar. Och inte skriva "jag skämtar inte".

64 kommentarer:

 1. Ja, energi är sjukt billigt även om oljepriset kallas högt.

  En sak som irriterar lite är dock varför träningscykel är inte är självförsörjande på el. Jag menar om man nu bestämt sig för att gå på gymmet och träna lite (och betala för att få göra det) så är det lite märkligt att displayen indikerar att batterier är slut?! Jag genererar ju gott och väl tillräckligt med energi för att driva displayen...

  Sen kan man om man vill vara petig påtala att effekten som cornu nämner är högt räknat eller för folk som är ganska bra i form...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det står vältränad person. Det är nog rätt få som klarar av den effekten ens momentant, än mindre i tio timmar...

   Radera
  2. https://youtu.be/SVl0Zt-kZys

   Här Brian Shaw som enligt en onlinekalkylator presterade drygt 1200 watt under 12,8 sekunder. Det klippet säger en hel del om hur tufft det skulle vara att prestera ens en fjärdedel så mycket "varaktigt".

   Radera
  3. 100-200W orkar professionella cyklister producera kontinuerligt under ett långlopp, typ girot. En bra killgissning är då 150W output för en vältränad proffsperson.

   Enligt wikipedia om vanligt folk: "An adult of good fitness is more likely to average between 50 and 150 watts for an hour of vigorous exercise. Over an 8-hour work shift, an average, healthy, well-fed and motivated manual laborer may sustain an output of around 75 watts"

   Radera
  4. Den där wikiartikeln stämmer dåligt. 150w orkar en halvslö motionär som mig själv köra runt vätternrundan på 11h, av erfarenhet. Proffsen ligger nog över 350w. Froome håller 420w på en timme, hans FTP

   Radera
  5. Jag producerade som väldigt vältränad 18-åring drygt 350W på mönstringen under någon minut innan mjölksyran och maxpuls satte stopp för vidare aktivitet.

   Ju längre tid som aktiviteten håller på desto lägre output. I långlopp handlar det om hur mycket energi som kroppen kan omsätta i ämnesomsättning, inte vad den kan producera momentant.

   Siffrorna varierar på hur mycket proffsen genererar, men under en längre period än 3-4 timmar så är det ämnesomsättningen som sätter begränsningen, då den upplagrade energin i muskler och lever tar slut, den berömda väggen. Och jag talar om långlopp.

   Ingen motionär kan producera mer än 150W under mer än en timme. Tror du inte på det så får du gärna leta upp något som motsäger det.

   Radera
  6. Arguing on the internet....
   Vi kanske jämför äpplen och päron? Pratar du roddmaskiner?

   Dom flesta halvseriösa cyklister (eller teknikintresserade motionärer med för mycket pengar som mig själv) har en effektmätare på cykeln idag.
   Många motionscyklar i gymmen har det också.

   Här är en träningsfil från en jäkligt bra tid från vätternrundan, notera snittwatt 312W:
   http://home.trainingpeaks.com/athlete/workout/HD6ZCZOD5YGAE4EVDEXF5NVIS4

   FTP ~ kraften en person klarar att hålla i 60min
   Chris Froome, en av dom bästa just nu, har haft en FTP på 420W så han klarar alltså att hålla 420W i en hel timme.
   https://cyclingtips.com/2016/08/chris-froomes-lab-results-analysed-just-how-good-is-the-three-time-tour-de-france-champion/   Radera
  7. Ja, en som klarar 30 mil på 6+ timmar är uppenbarligen en "vanlig" vardagsmotionär. Som sagt så är det tiden som avgör hur mycket man kan producera i snitt.

   Här är en länk om hur mycket effekt som girocyklarna producerar under sista kilometrarna på upploppet, typ 300-400W, med 1 min peak runt 500W på slutet. Inget som de orkar med längre än så:

   http://www.stickybottle.com/coaching/vidoe-tom-dumoulins-power-output-key-giro-ditalia-moments/

   Men eftersom jag inte riktigt bryr mig kan jag gå med på att en proffsmänniska kan producera upp till 500W mekanisk energi under en kortare period.

   I vilket fall finns det fysikaliska begränsningar som pressar ihop alla cyklister till en smal maxhastighet över längre distanser, nämligen att luftmotståndet är proportionellt mot hastigheten upphöjt till 3. Det kan man märka om man kör bil på bensinförbrukningen om man ökar från exempelvis 70 till 90 km/h.

   Radera
  8. Cornu: momentant klarar man ganska "ledigt" att producera så hög effekt. Det är när man skall ha någon slags uthållighet som slöfockarna rensas ut...

   Radera
  9. Hastighet/luftmotstånd är upphöjt till 2...

   Det jag försöker förmedla är att detta påståendet är direkt felaktigt: Ingen motionär kan producera mer än 150W under mer än en timme.

   Jag är inte allt för seriös, tävlar inte, och tränar väl i snitt cyckling 5-6h i veckan under sommaren och ligger när jag är i form på runt 260W i FTP.

   Sjunkbomben verkar ha samma intresse som mig med trikåer, inomhuscykling och Zwift så han kanske kan bidra med en oberoende FTP siffra från en annan motionär


   Allt är väl dock relativt, om en motionär räknas som en person som går stavgång runt kvarteret då håller jag med dig och wiki att 50-150 watt är rimligt

   Radera
  10. Sorry, jag var inte tydlig.

   Energin att övervinna luftmotståndet är proportionell mot hastigheten upphöjt till 3.

   Det inses lätt att en framrusande kropp måste flytta en volym luft proportionell mot hastigheten, vilket alltså i energi kostar (E=(mv^2)/2) = k*v^2*v. Alltså k*v^3, inget att diskutera om.

   Däremot lägger jag mig platt om exakt var gränsen går. Jag förstår att du gärna vill skryta om hur bra du är, och det är helt ok. Många människor har sådana behov, måste hela tiden framhäva hur bra deras pseudonymer är. ;-)

   Radera
  11. @BW

   För det första så beror det på ifall flödet är laminärt eller turbulent. För det andra så är det tveksamt om det ändå är rätt att hävda att energin är proportionell mot hastigheten i kvadrat med tanke på att man med högre hastighet kommer fram snabbare.

   För det tredje så är dina formler aningen förvirrade.

   Att säga att det inte är något att diskutera om låter mest som ett utslag av Dunning-Kruger effekten - den som yttrar sig tvärsäkert om en sak är ofta inte så kunnig om saken...

   Radera
  12. @BW Detsamma gäller förövrigt den teoretiska mängden energi som kan utvinnas ur vind; dock är det här ännu värre då man optimerar riktiga vindkraftverk för att producera effektivt vid hög vindhastighet, eftersom detta ger flest antal kWh vilket direkt ger vinst eftersom subventioner är styrande och inte marknadens behov av stabil el. Detta ger en elproduktion som ser ut som vindhastighet upphöjt till fyra vid hastigheter upp till ca 7 m/s. Sedan minskar effektiviteten och vid högre hastigheter ökar elproduktionen allt saktare för att sedan nå en maxproduktion där man för att skydda turbinen ställer bladen så att man inte kan ta ut för mycket el eller slita för mycket på verket.

   Det normala är att man ligger och pendlar i regionen med under 7 m/s vind.

   Det är därför vindel ser ut som ett enda brus; du har vid 7 m/s nästan dubbla elproduktionen än vid 6 m/s.

   Radera
 2. Låter som något hämtat ur Paolo Bacigalupis roman The Windup Girl. En bra och lite deprimerande biopunkhistoria, om världen efter peak oil där både kalorier och Joule är bristvaror.

  Brasklapp: Jo jag vet att båda mäter samma sak, men sammanhangen är olika.

  Love Alm
  @DrLoveMachine

  SvaraRadera
 3. Precis, det där med cykeldynamo är ju rena svamlet. Däremot har jag ett par banbrytande förslag i samma klass som kall fusion:

  1. Kent Ekeroths moraliska kompass snurrar ständigt. Kan man bara koppla denna till en generator har man i princip obegränsat med ström. Vid hög belastning erfordras 6-8 starköl i timmen, helst av svenskt märke (Mariestads 7,2 går bra enligt uppgift) så snurrar den utav bara helvete.

  2. Anders Borgs rejäla haubits. Sedan i midsomras är vi nog alla medvetna om vilka tillgångar den mannen sitter på. Även där kan vi ta hjälp av alkoholen, vid ca 1,6 promille börjar han utföra den s k "Helikoptern" varvid ett vridmoment om miljontals Nm utvecklas som kan städslas i en generator.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 3. Koppla Vavra Suks högerarm till en kolvpump, vilkens frenetiska rörelse fyller en volym motsvarande Tjaktjajaures vattenmagasin på typ en kafferast.

   Radera
  2. Och, så klart: JAG SKÄMTAR INTE!!!!

   Radera
  3. https://twitter.com/interasistmen/status/935766140407767041 en annan idé :)

   Radera
  4. Och när Ben Dover närmar sig någona mamma kröker sig rumtiden vilket genrerar bla massor av mikroskopiska svart hål , som omedelbart annhileras under avgivande av stark gammastrålning. Kunde denna energi tämjas , det oändliga Ben Dover energin hade vi aldrig behövt sakna energi...

   Radera
  5. Inget fel på Mariestads dock föredrar jag 5.3

   Radera
  6. Såna där jättestarka öl smakar ju röv överlag.

   Radera
  7. @Ben !

   Du tog orden ur min munnen avseende "helikoptern"...
   ;-)

   Radera
  8. 1. Beror den höga effekten på att kompassen är Super-ledande?

   Radera
  9. 2. Jag hade satsat mer på att baguetten hans var en Stirlingmotor (se diagrammet https://en.wikipedia.org/wiki/Stirling_engine#/media/File:BetaStirlingTG4web.svg)

   Radera
  10. @gbd_crxv: Jo, gamla tiders kompasser brukade ju innehålla en hel del sprit.

   Störlingmotor vetefan, störd är han i alla fall (bör uttalas på skånska för full komisk effekt).

   @Bengt jag tror inte det var ord jag tog ur munnen på dig om man säger så.

   @Rickard Ohlin: Gammastrålning? Nä, din mamma avger givetvis mammastrålning.

   Radera
 4. Det är en rätt stor företeelse bland 40+ trikåfantomer och förstås även yngre att cykla "virtuell" där uppförslut/nerförslut och för de mest avancerade olika underlag kan simuleras. Men det är en hobby som kostar, man behöver en bra cykel, en trainer typ Tacs/Wahoo/Kickr samt ett abonnemang på Zwift (den populäraste). Här framgår det tydligt vad man har för FTP och avgiven effekt under ett pass kan snabbt beräknas där den i princip är 100 % värme som återförs till huset.

  F.ö så har skaparna av Zwift hittat en riktig guldgruva, de har över en 150.000 prenumeranter som betalar ca 130 kr/mån!
  Rätt trevlig sysselsättning på vinterhalvåret tycker jag som är en av dessa trikåfantomer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många sekunders cykelpendling tjänar du varje dag på att skämma ut dig i supertajta, neonfärgade penisvisarbyxor?

   Radera
  2. Det heter inte "trikåfantomer"!
   Det heter MEMILs !!

   MEdelålders Män I Lycra !!

   @Ben !
   Redan Freud skrev om "penisavund"!
   ;-)

   Radera
  3. Iofs praktiskt, sen gammalt ska man bara lita på dom som har PTV, har dom cykelbyxor kan man sortera agnarna från vetet direkt så att säga.

   Radera
  4. PTV, den där gamla Tv-serien med Måns Herngren?

   Radera
 5. Nåja en vältränad person kan faktiskt rosta en brödskiva med en elcykel. Det här muskelfenomenet utvecklar nästan en hel hästkraft 735W:
  https://www.youtube.com/watch?v=S4O5voOCqAQ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och gamla definitionen av en hästkraft är en bra indikator på storlekarna på effekter och energier. Om man vill jämföra. En hästkraft motsvarar ungefär ett gross lysrör, så för att hålla belysningen igång på gymmet behövs kanske fyra cyklande personer med dynamo... Men då räknar jag inte spottarna vid spegeln.
   Och några behöver driva fläktarna för att det inte skall bli kvalmigt.

   Ett fyrspann med fyra hästkrafter är bra mycket mer än fyra personer som springer. En mc i ett djävla nittio ännu mer.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Ähh är det för jobbigt att trampa så subventionerar ju staten på mp:s initiativ elcyklar nuförtiden så det är inget problem.

  Detta är väl ett av de enkla jobb Löfven efterlyser, 100000 asylanter som cyklar kan säkert ersätta en reaktor om vi låter Fridolin göra uträkningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cyklanter? Cyklamen? Omdet inte bara varit män, utan även kvinnor, cykeltanter?

   Radera
  2. En reaktor à 1 GW delat med 150W som en vältränad cyklist orkar med i några timmar ger vid handen att det behövs ca 6,7 miljoner vältränade asylanter som cyklar dygnet runt, bostadsfrågan och supportpersonal dock icke beaktat, ej heller tillverkningen av cyklarna, eller avbytare. Killgissar att man behöver åtminstone ca 30 miljoner cyklister om man även inkluderar avbytare.

   Radera
  3. Det betyder bara att vi inte tagit in tillräckligt många...
   Och med all extra supportpersonal som behövs så kommer ekonomin att blomstra! Vad väntar vi på?

   Radera
  4. Reinfeldt var nog inte så tokig iaf med sitt öppna-era-hjärtan-tal... Förutspådde han måhända framtiden i sin kristallkula?

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Ahh... gamla tiders C...
   Hedlund, Fälldin, knätofs, 25% och Jordbrukskassan!
   :-)

   Radera
  7. Ja, det verkar som att Annie Lööf har torrt på fötterna i frågan, välunderbyggda fakta alltså.

   Radera
  8. Bengt;

   Gamla tiders C ville lägga ner kärnkraften på 80-talet, när det var omöjligt att ersätta den. De vill bevara den idag, nu när vi kan ersätta kärnkraften.

   Mnils;

   Reinfeldt förespråkade ”enkla jobb”. Här har ni miljontals enkla jobb som dessutom förbättrar folkhälsan. Kräver ingen utbildning att trampa på två pedaler. Folk till och med betalar ju för att jobba... alltså cykla. Vad väntar vi på?!

   Radera
 8. Vi inom Miljöpartiet noterar att Ni rassisister inte förstår allt Ni pratar om!
  Ni pratar om att vi är "överutmanade"...men tänk om vi förstår saker som inte Ni förstår...vad säger ni då??

  Ni låter så duktiga när Ni slänger Er med kilowattimmar och timpenningar hit och dit.
  Men livet är mer än bara kalla siffror och pengar... men sånt kommer Ni väl aldrig förstå!
  Ni är sådana som alltid ska vara realistiska och logiska, och kan inte förstå att när vi cyklar tillsammans, så skapar vi inte bara ström...

  Tillsammans skapar kosmisk energi!!

  Det tänkte Ni inte på!
  Och det beror på att det är bara vi miljöpartister som kan tänka utanför vårat solsystem!

  Vi i Miljöpartiet tänker oss att i juletid så håller hela jordens befolkning varandras händer samtidigt, och då bildas så mycket energi att det inte längre behövs några dumma kärnknarkverk!
  Du kan om du bara försöker... blunda, känn ditt hjärta slå, sträck ut dina händer, känn pirret inom dig när dina varma händer långsamt kramar händer från Tibet, Grönland, Texas, Kenya eller varför inte nätta kvinnohänder från Taiwan, som vanligtvis tillhör en annan man, men i natt är dom bara dina!

  Oändliga rymdkramar till alla fina människor runt om i universum!
  Love is all you need!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan räkna på hitan och ditan som partiledaren för ett annat parti sa...

   Radera
 9. O.t. sådär lagom.
  Eftersom förra energi bloggningen är lite inaktuell nu tänker jag ta min fråga här.
  Alla dessa småkraftverk som nu rivs har buffrat vattenflöderna till de stora kraftverken.
  Om nu den buffert försvinner till de kvarvarande dammarna kommer de verkligen att klara en rejäl vårflod med tillhörande ismassor och dyligt?
  Eller en annan situation med onormalt höga vattenflöden?

  SvaraRadera
 10. Nu kan ju inte kossor trampa dynamocyklar men..

  Dessa kossor utvecklar genom sin ämnesomsättning stora mängder värme
  Om vi sedan kör värmepunpar i hallarna med kossor kan vi ta tillvaea på denna värme från några 100-tal kossor! ;-)

  Låter vi sedan dessa kossor få rejäla mål med ärtor ser den naturliga fermenteringsprocessen till att stora mängder med METANGAS bildas som en positiv bieffekt!
  ;-)

  Detta är INTE nå¨något skämt! På ett större lantbruk utanför Halmstad utnyttjar man kossornas kroppsvärme för att dels kyla stallarna och dels ta tillvara på värmen. Det som kossorna äter rötas sedan och man får en helt naturlig "biogas", dvs metangas som kan användas för att driva gårdens behov av el.

  http://www.wapno.se/foernybar-energi/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, mindre än 4000 mjölkbönder nu.
   Ett nära förestående förbud för uppbundna djur lika med lösdrift med andra ord.
   Annars var din tanke god.

   Radera
  2. Det är nog inga problem att ta tillvara på metanet. Bara fäst en ballong där bak på varje kossa som samlar upp metanet. Kan bli ett av de där enkla instegsjobben som alla pratar om men inte sett än. Behövs förstås ett bra talande namn, kanske energiexpeditionist.

   Radera
  3. Grisar släpper ut ännu mer metan, kan det vara ett lämpligt instegsjobb?

   Radera
  4. Samma princip torde vara applicerbar även i grisfallet.

   Radera
  5. Ja, den stora faran för just grisgårdar är att fläktarna som driver ventilationen i hallarna stannar...
   Då riskerar grisarna att dö av överhettning och gasförgiftning...
   :-o

   Radera
 11. Det finns en bra och seriös bok på ämnet: The human powered home, https://www.newsociety.com/Books/H/The-Human-Powered-Home
  Tricket är att drastiskt sänka behovet och öka den tillåtna tiden för en aktivitet. Då kommer man långt med muskelkraft.

  SvaraRadera
 12. Från minnet så går ~75% av energin till spillvärme för cyklister. Så för att få ut 300 W i pedalerna så måste kroppen generera 1200 W. Man värmer dock upp rummet rätt bra när man sitter på trainern.

  Skulle förresten vara intressant att se en jämförelse av klimatpåverkan mellan cykelpendlare och busspendlare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollade på mina stats på Strava och där verkar man ha räknat med en verkningsgrad på 21 %.

   Radera
  2. En typisk människas utandning innehåller 4-5% CO2. Och andfådda cyklister andas väldigt ofta. Sålunda torde man kunna framföra tesen att det är miljövänligare att åka exempelvis tåg som drivs av kärnkraftsdriven el än att hålla på och andas själv.

   Radera
 13. Men naturligtvis ska alla träningsmaskiner vara självförsörjande. Lag på det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inför en lag på det och vi kan stänga ner en reaktor till. Hälften av all energi som förbrukas i januari är ju till träningsmaskiner.

   Radera
 14. Tänk utanför boxen.

  Ni pratar om dynamocykel - jag pratar hellre om framtidens el-dynamotandemcykel som dessutom har ett batteri som laddas upp av ett vindkraftverk när vinden blåser och orken tryter.

  Sätt dessa på ett gym som redan äter för mycket kommer och låt dem köra på ett par spinningspass per dag. Sätt Kicki Danielsson som träningsledare och sänd på kanal 5 och det blir en ny supertrend. Alternativt sätt in dynamotandemcyklarna i alla klassrum så att ungarna är kroppsligt trötta efter skolan och inte orkar spela en massa dataspel, glo på våldsfilmer eller klottra på stan.

  SvaraRadera
 15. Men ändå, finns det inte många i det här landet som man skulle kunna tvinga att cykla utan att de måste ha betalt? De kan få mat men den betalas ju åt dem ändå även om de inte cyklar. Rent principiellt vore det ju bättre om de därför cyklade, så att säga. Lite mer moraliskt. Även om det inte ger så mycket, är det tanken som ändå i viss mån räknas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är du allt ute och cyklar. Ingen behöver tvingas.

   Träning är som en ju drog för många och en väg ut från annat knark. Låt dom knarka träning med en dynamocykel istället.

   Låt fångarna på fängelserna träna spinning istället för att träna upp några armmuskler. De blir inte lika farliga när de släpps ut.

   Ta och spana in exempelvis på Vätternrundan. Vanligt folk cyklar gärna snabbt och frivilligt. Inte behöver man tvinga nån. Ju större utmaning - desto fler kommer. Tävla inte hur snabbt man kommer i mål utan tävla istället i hur snabbt man producerar ett antal watt. Underskatta inte tävlingsinstinkten hos folk.

   Radera
 16. Varför tror ni vi började föda upp draghästar på havre istället för att dra plogen själva?

  Osv

  Så otroligt obildat och historielöst.

  SvaraRadera
 17. Corny, Tog du det där inlägget om dynamocyklar på allvar? Jag tolkade det som ett skämt om hur MP vill styra landet.

  SvaraRadera