Cornucopia?

Aktuellt

Var tredje tackar nej till jobb utan möjlighet till distansarbete - hälften av kvinnorna

Enligt en undersökning från Sifo, beställd av Sigma IT, så tackar 35% av svenskarna nu nej till ett jobb som inte erbjuder distansarbete. 46...

2017-12-03 19:04

Lös bostadskrisen, vårdkrisen, miljökrisen - belöna pensionärer som flyttar

Istället för att bygga Magdalenamurar (den ekonomiska Berlinmuren) och straffa de som fly(tta)r från Sverige ekonomiskt, borde staten belöna pensionärer som flyr landet. Det skulle lösa bostadskrisen, vårdkrisen och miljökrisen, samt stärka Sveriges ekonomi, så politikerna får mer pengar över till sina hobbyprojekt.
Befolkningen i Stor-Göteborg åldern 65+
Att bygga en ny bostad kostar idag minst 20 000:- SEK per m2 inklusive fastighet och markarbete. En 50 m2 pensionärslägenhet skulle alltså kosta 1 MSEK att bygga och sedan ha en alldeles för hög hyra, som de svenska fattigpensionärerna inte skulle ha råd med.

Enklaste och billigaste sättet att snabbt få fram bostäder är istället att bli av med pensionärerna till utlandet, så de flyttar från sina stora billiga lägenheter. Förslagsvis med ett emigrationsbonus på t ex 300 000:- SEK, plus 10% höjd pension (småpengar med tanke på hur låga de svenska statliga pensionerna är). Istället för straffskatt på kapitalvinster och 25% i SINK-skatt på pensionen om de flyttar.

För endast 300 000:- SEK friställs därmed en lägenhet eller villa, istället för att man ska behöva betala miljontals kronor för uppförande av en ny bostad.

Därtill försvinner den grupp som belastar svensk sjukvård allra mest - de äldre - utomlands och belastar något annat lands sjukvård. Länder som kan bedriva sjukvård effektivt och kostnadseffektivt, med obefintliga köer och hög servicenivå, istället för den svenska.

Även vårdkrisen kan alltså lösas på detta vis.

Sedan har vi miljöaspekterna. Sverige är ett kallt land på Alaskas, Grönlands och Sibiriens breddgrader, högst miljöolämpligt för någon större befolkning. Dessutom är vi bland de länder i världen där man per capita orsakar mest utsläpp och miljöskador. Att minska Sveriges befolkning är alltså en ren miljövinst, och pensionärerna flyttas lämpligen till ett för människor optimalt klimat, dvs medelhavsklimatet.

Att betala pensionärer för att flytta från Sverige är alltså en ren miljövinst, både för Sverige, världen och våra barn.

Pensionärer är också utsatta för omfattande brottslighet. Polisens kris kan stoppas genom att vi helt enkelt flyttar pensionärerna från landet, så vi får färre potentiella brottsoffer. Speciellt färre enkla brottsoffer.

Är det sedan någon risk att pensionärerna flyttar tillbaka till Sverige när de blir riktigt sjuka? Svaret på det är nej. För det finns inga billiga bostäder de har råd med på pensionen att flytta till i Sverige när de väl har flyttat utomlands. Något för övrigt många utlandssvenskar bittert upptäcker när de tror de kan flytta hem till Sverige när de blivit av med jobbet, pengarna tagit slut eller de drabbats av sjukdom.

Därtill skulle svensk BNP per capita snabbt stiga på detta vis, och välståndet i landet ta fart igen. För kom ihåg att det är BNP per capita som avgör välstånd, inte ekonomisk tillväxt. Ett land med minskande befolkning får det bättre även om BNP står stilla och kan dessutom sluta investera i utbyggnad av samhällsservice och infrastruktur, vilket friställer enorma summor pengar och med det välstånd.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Ett fel i detta - pensionärerna som flyttar är i huvudsak 60-70 år friska, aktiva och spenderare

  Länderna de flyttar till ha möjligen bra husläkare som är duktiga på att skriva ut antibiotika på allt, med konselvenser men väljer ofta att komma tillbaka då mera avancerad vård krävs, som är gratis i Sverige.

  Alltså belastar de sjukvården maximalt med minimala skatteintäkter.

  Däremot är.det korrekt att de av skattetekniska skäl inte fkyttar utan bor kvar för stort.

  Men räkna med att Maggan ordnar det med en återinförd fastighetsskatt.

  Även om priserna faller kommer du få skatta ihjäl dig.

  Det finns många hål som de konsekvensbefriade regeringarna skapat.

  SvaraRadera
 2. Bra förslag!
  Jag skulle flyttat direkt om jag varit pensionär.

  Men den mutan skulle ju kunnat användas för att uppmuntra andra grupper att flytta till ett annat land, förutom lediga bostäder kanske t.o.m blivit lite lediga jobb.

  SvaraRadera
 3. Toppen Cornu!
  Ofta återvänder svårt sjuka eller döende svenskar om de har barnen kvar i Sverige.
  De övriga dör även utomlands.
  Men det kommer att ändras framöver pga försämrad sjukvård i S.
  Magdalena spelar bara på den svenska avundsjukan eftersom det är en dröm för svenskar att kunna bo på en varmare plats.

  SvaraRadera
 4. Möjligen kan Sverige spara in på sjukvård och service och liknande, men knappast på huset? Att betala 300000, inte för ett hus, utan för att huset ska bli till salu, och sedan en extrahög pension som ingen skatt kommer att dras från låter inte lönsamt.

  SvaraRadera
 5. Hmmmmm....

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hon-tvingades-sanka-priset-pa-sin-lagenhet-med-en-halv-miljon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu börjar vågen med snyfthistorier från journalisternas kompisar.

   Blir kanske oroligt ett tag men det bör ordna sig om vi inte får en utveckling likt på 90-talet. Det är för många som sitter och hoppas på en stor prisnedgång och hoppas kunna göra en bra affär. Krävs risig konjunktur innan det blir blod på gatorna.

   Radera
  2. Nähe. Se på Japan, låg ränta och ihållande boprisnedgång på över 50 % sen 1990.
   Läste en artikel om en man som köpt en lgh i en förort till Tokyo år 1989 och fortfarande inte kan sälja den för att han klarar inte förlusten....

   Radera
  3. Väldigt synd om henne, det är väl en mänsklig rättighet att få sälja sin lägenhet på topp! Inte ett ord i artikeln om hur mycket vinst hon gjort på lägenheten under den tid hon haft den.

   Radera
 6. Man kan misstänka att Cornu är sugen på utlandsflytt... Analysen i inlägget gör högst sannolikt saker enklare än de är. Det är mycket man skall ta med i beräkningen för att den skall vara någorlunda fullständig. Det drabbar förstås svenskt näringsliv om massor med pensionärer drar utomlands med sina pengar. I synnerhet om pengarna aldrig kommer tillbaka igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter Maggans senaste utspel så har även jag börjat fundera över olika vägar att vikta över min verksamhet och tillgångar utanför landet.

   Inte för en ren utlandsflytt ännu men för att säkra ett liv som pensionär.

   Radera
 7. Att pensionärerna då bränner sina miljoner utomlands är ointressant eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och, om de får den typen av pengar finns ingen anledning att sälja den redan betalda villan i Sverige, den är ju bra att ha till jul och för att kunna flyga hem till den svenska sommaren.

   Radera
 8. Det är ett fantastiskt förslag. Bra för alla. Och när alla pensionärer lämnar landet kan vi sälja ut en del av landet. Ex Gotland till statslösa i världen.
  Där borde man få in en fin hacka.
  https://www.migrationsinfo.se/migration/varlden/statslosa-i-varlden/

  SvaraRadera
 9. Kära bloggare. Din samhällssyn är verkligen deprimerande. Inte bra sitta själv i skogen. Von Wright framstår som rena glädjespridaren i jämförelse. Hoppas du hittar din julstämning och medmänsklighet någonstans. Detta börjar bara bli för mycket.
  Vänligen

  SvaraRadera
 10. Det är ett annorlunda perspektiv att framhålla att en minskande eller åldrande befolkning inte enbart är negativt samhällsekonomiskt.
  Det är tvärtemot det rådande paradigmet som vi har matats med av våra politiker de senaste 20 åren.
  Vore intressant med en debatt eller analys som alla svenskar kunde ta del av.
  Sveriges demografiska struktur är inte unik i Europa/i-länder och därför vore en internationell jämförelse av ekonomisk status samt olika lösningar givande.

  SvaraRadera
 11. Utvandrade svenskar har gräddfil tillbaka. När de blir sjuka (typ får cancer) så flyttar de hem igen och blir svenskar på några dagar, för att kunna åtnjuta svensk sjukvård. Och det är väl däri problemet ligger, att de under lång tid inte bidrar till sjukvården(betalar skatt i utlandet) och sedan ändå skall ha del i det de inte betalat för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så det är inte helt orimligt att pensionärer/personer som emigrerar skall betala på ett eller annat sätt. Man skulle kunna ha ett system där de kan välja att antingen betala skatt fortlöpande eller betala för vården när de återvänder (p.s.s. som andra icke svenskar får betala för avancerad sjukvård).

   Radera
  2. Möjligtvis, skulle man kunna inkomstbefria pensionerna, dvs beskatta pengarna då de tjänas istf 2 ggr.

   Radera
  3. Är du säker på att pensionärer återvänder för att åtnjuta svensk sjukvård när den de facto ofta är mycket sämre än motsvarande inom EU eller Thailand?
   Jag tror att det är en myt och att det i vissa fall handlar om att döende personer söker sig till sina släktingar för att få stöd.
   Majoriteten av utlandsbosatta pensionärer är i själva verket återvändare till sina ursprungsländer.
   Svenskarna som återvänder till Sverige är i hög grad de som aldrig skrivit ut sig utan fortsatt betala kommunalskatt och varit bosatta vinterhalvåret utomlands eller mer.

   Radera
  4. Har ingen statistik , bara anekdotisk information från insidan i sjukvården. Det förekommer iaf kan jag helt säkert påstå.

   Radera
 12. Jag betalar full skatt i Sverige men skriven i Thailand pga att jag inte får lilla huset sålt.Jag blev vägrad operation i nacken när jag var skriven där.Min första magnetröntgen var 2002 den senaste 2015.Nu 2017 har jag blivit op här i Thailand för att min arm skulle blivit obrukbar annars.Tror Ni att jag fick sponsring från FK?NÄÄ o IVO,IVÖ snackar bara skit.Tog privatlån här op kostade 50.000sek+Resor,medeciner,rehab,m,m.50.000 till nästan.Jag är inte välkommen till Svensk "sjukvård"och inte vill jag ha det heller.Nu bollar de med min gamla Mor på 86 år hon är för frisk för Ålderdomshem,hon har tumör i lungan,Kol,Ramlar dagligen just nu på SÖS för 5ggn.Korttidsboende hit o dit,hon kan inte bo kvar hemma,lgh töms.Jag skall brännas här i Thailand även om jag betalat för en Kungabegravning i Sverige!Mina 6 skruvar i nacken + plåt kan jag sända tillbaka postumt till skrotsverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte smartare att vara skriven i Sverige om man vill nyttja svensk sjukvård? Men du skriver i och för sig att du ändå inte vill det, eller har jag missuppfattat dig?

   Radera
 13. Sjukvården i Portugal är enligt mig minst lika bra som i Sverige. Blir jag vissen åker jag ner till Taviraclinica i staden jag bor i. Brukar få vänta 5 - 20 minuter innan jag får träffa en läkare. Brukar kosta 14 € för ett läkarbesök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i kvalitetsindex är det ingen avsevärd skillnad, så det har du förmodligen ganska rätt i.

   Radera
 14. Oavsett ålder så är det bra om man flyttar om man har en mindre ändamålsenlig bostad eller bor på en ort där ens kompetens inte efterfrågas. För uppnå detta så se dels till att en flytt utlöser så få engångskostnader som möjligt (ta bort stämpelskatt, ta bort kostnad för pantbrev, ge RUT-avdrag för flyttkostnader och mäklare) och inte utlöser en massiv reavinstskatt (pengar som behövs för att köpa ny bostad eller betala för dyr hyresrätt).

  Ta sedan bort all hyresreglering så ska ni se att bostadsfrågan kommer att bli en riktigt stor icke-fråga. Självklart skall det inte vara några bidrag för utlandsflytt, tar vi bort regleringar och fstlåsande skatter så är problemet borta för gott.

  SvaraRadera