Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-12-31 20:02

Ledarsidorna.se: Religiös militärkupp på gång i Iran

Ledarsidorna.se rapporterar uppgifter om att en religiös militärkupp kan vara på gång i Iran. Protesterna mot regimen hade normalt inte tolererats av revolutionsgardet, och sägs enligt uppgift vara en förevändning för att en religiös militärkupp ska kunna genomföras, som sedan slår ner protesterna med blodig kraft.
Det gamla sekulära Irans flagga.
"Ayatolla Seyyed Ali Khamenei, Irans obestridde ledare och ledare för det religiösa rådet har inte uttalat sig under protesterna utan endast varit synlig på bild. Källor gör gällande att oroligheterna medger en förstärkning av rådets funktion och att en av Khameneis söner nu förbereds att ta över efter sin far. Förberedelser som nu tycks ha intensifierats. När rådet har omorganiserat sig bedöms Revolutionsgardet gå in och en gång för alla slå ner upproret samtidigt som den, i rådets ögon, alltför reforminriktade och västvänliga president Rouhani, skulle avsättas."
Allt är i så fall inte vad det verkar vara - tvärt om kommer detta leda till ännu hårdare religiöst förtryck, samt en utrensning av oppositionella, som nu vågar protestera. 

Svensk-iranske riksdagsmannen Hanif Bali rapporterar på Twitter om uppgifter att Khameneis residens ska ha stormas av de protesterande. Vilket om man ska utgå från Ledarsidorna.se alltså bara kan ske med revolutionsgardets tillåtelse, vilket kan ligga i linje med en militärkupp där Jhamenei avsätts, liksom Roihani.

Så hoppet om progressiv demokrati i Iran kan förbytas till ännu mer förtryck och ännu hårdare religiös teokrati.

61% av Irans befolkning är under 35 år. Uppe bland de som genomförde revolutionen 1979, dvs folk som idag är (2017-1979)+20=58 år eller äldre, hittas bara några få procent av befolkningen. Frågan är om ens revolutionsgardet kan hålla emot en ung befolkning som har tröttnat på religiöst förtryck?

Men som vi lärde oss av den "underbara" arabiska våren så slutar de flesta demokratiförsök bara i blo, våld och förtryck.

En sak är säker - om teokratin i Iran skulle falla skulle hela Mellanöstern i ett slag ritas om. Hizbollah och framför allt diktaturen i Syrien får i princip hela sin finansiering från Teheran (och Ryssland). Dras den in kommer Assadregimen falla. Det kan gå fort. Men ska man tro Ledarsidorna.se kommer det alltså inte ske.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Jag stödjer helhjärtat alla som vill minska religionens inflytande. Hurra! för Iran om de kastar ut de avskyvärda mullorna och återtar ett sekulärt styre. Religion är något man gör på sin fritid, inte något som skall användas för att styra länder, längre. Historiens sophög är stor, och religion är en del av den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr är Islam en religion som ska genomsyra staten.

   Radera
  2. Kunde inte sagt det bättre själv, BW.

   Radera
 2. Väldigt få av de som protesterar mot regimen i Teheran är vad vi skulle kalla icke-troende. Med svenska mått mätt är de tvärtom väldigt religiösa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Må så vara, men samtidigt verkar de inte gilla att styras av religiösa bullor från fantasiernas rike. Återigen HURRA! för revolutionen!

   Radera
 3. Hellre en militärdiktatur än en teokrati. En militärdiktatur är iaf stabil och någorlunda förutsägbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ser det ut att bli en teokratisk militärdiktatur (igen).

   Radera
  2. Jo, det var ju j-a synd att operation Ajax gick av stapeln, men nu är det vad det är. Samtidigt så skulle ävet en övergång till ett demokratiskt Iran på lång sikt antagligen ändå betyda en fortsatt trekant mellan Iran, Turkiet och Saudiarabien.

   Radera
 4. Det låter helt klart som en teori som inte kan uteslutas.
  Med ytterst begränsat med insikt så tycker jag ändå teorin låter osannolik.
  Det har pågått oroligheter i flera dygn, att leka med folkliga uppror kan verkligen släppa ut anden ur flaskan och sätta igång processer som är omöjliga att hantera.
  Är regimen i Iran verkligen så desperat att den spelar en så farlig gambit?
  Jag utesluter inget, men ställer mig ändå skeptisk.
  Det är såååå många konspirationsteorier som bygger på antaganden om att någon aktör har ett mått av kontroll som de faktiskt inte har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skulle ju kunna tänka sig att regimen tar tillfället i akt.

   Radera
 5. även om den iranska regimen faller är det väldigt osannolikt att staten som sådan inte fortsatt skulle stödja Assad. Israel skulle förhoppningsvis få det lite bättre i och med att en demokratisk regim troligtvis skulle bry sig mindre om Israel - Men det skulle kunna gå åt andra hållet också, om det inte blir så men resten av världen hoppar av alla sanktioner mot Iran.

  SvaraRadera
 6. En någorlunda mentalt frisk diktator är troligen det bästa man kan hoppas på i den delen av världen, en fördel med Iran är att shia är totalt dominerande så risken med långdragna religiösa konflikter är mindre.

  SvaraRadera
 7. Jag håller på Assad vad gäller Syrien, en bra karl av allt att döma. Iran skulle antagligen inte heller bli bättre av så kallad demokrati. Snarare skulle ett våldsamt kaos och inbördeskrig utbryta så att Europa får ta emot ännu mer skräp från regionen. Bättre att nuvarande styre sitter kvar.

  SvaraRadera
 8. Förhoppningsvis utvecklas detta uppror som Arabiska Våren; Får se om Khamenei andas om en vecka.

  SvaraRadera
 9. I jämförelse framstår Erdogans diktatur i Turkiet som både stabil och "demokratisk"...

  Men i EU platsar han Inte!

  Dags att återupprätta Habsburgarnas "Militärgrenze"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Islam platsar inte någonstans:
   https://www.thereligionofpeace.com
   32301 terrorattentat i den religionens sedan 9/11 talar sitt tydliga språk.
   Det är ett religionskrig som pågår runt oss. Men SVT vägrar att säga det. Indoktrineringen är komplett. Strutsen stoppar huvudet i sanden...

   Radera
  2. Och hur stor procent av dåden utfördes av shia?

   Radera
 10. Helt klart är dock att det inte är någon "folklig" protest, det finns någon eller några som styr det hela, jag tror inte det uppstår några spontana upplopp i den delen av världen.

  SvaraRadera
 11. Är det så konspirations-teoretiskt enkelt att nu när det lugnat ner sig lite i Syrien så måste flyktingströmmarna uppstå från annat håll. Både för att smörja kreditkranen men framförallt för att fortsätta den långtgående exekveringen av Kalergi-planen.


  -"The spice must flow" så att säga. (Jag vet att Cornu älskar pokulturella referenser.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ååhhhhåhåhåhå, nu kittlar du verkligen mina tentakler!

   Vilket hus tillhör du?

   Radera
 12. Cornucopia;

  ”Men som vi lärde oss av den "underbara" arabiska våren så slutar de flesta demokratiförsök bara i blo, våld och förtryck.”

  En diktatur består hela tiden av blod, våld och förtryck oavsett om man genomför demokratiförsök eller inte. Annars skulle det inte uppstå några demokratiförsök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett demokratiförsök gör att våldet, blodet och förtrycket som pågår hela tiden uppmärksammas ut till resten av världen.

   Radera
 13. Om uppgiften att ett residens stormats är korrekt är det nog fara å färde - finns inget själ för gardet att låta det hända om det inte ingår i order att styra om protesterna från mer allmänt missnöje till statshotande handlingar, som legitimerar senare undantagstillstånd och ommöbleringar ... en kupp sås.

  SvaraRadera