Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2017-12-09 09:18

Krasch i boprisförväntningarna enligt Erik Olsson

Mäklarbyrån Erik Olsson håller sig med en egen bostadsindikator i stil med SEB:s dito. Nyhetsbyrån Direkt rapporterar nu att indexet har kraschat och gått från +44 i augusti till -37 i november.
Bostadspriserna drivs av psykologi och går i den riktning som folket förväntar sig. För en månad sedan rapporterade SEB om ett kraftigt ras i bankens boprisindikator. 43% trodde på stigande bostadspriser och 32% på fallande, för ett index på 43-32=11.

Mäklarfirman Erik Olsson håller sig med ett motsvarande index, även om man inte producerar det per månad. I augusti var Erik Olssons index +44, med 54% som trodde på stigande bostadspriser och 10% på fallande priser.

Erik Olssons index har nu kraschat. Endast 15% tror på stigande bostadspriser, medan 52% tror på fallande. Indexet landar på minus 37. 

Dessa index har i princip ingen prognosförmåga bortom nästa månad, men signalerar tydligt vart bostadsmarknaden är på väg.

Allt talar för att officiell statistik för november kommer visa på kraftigt fallande bostadspriser, men det visste redan vi som följer Penates eller Husmaskens bostadspriser från Booli.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

55 kommentarer:

 1. Upprepar det jag alltid har sagt: Förväntningarna är en eftersläpande indikator på priserna, dvs först vänder priserna ner och därefter följer förväntningarna ner efter ett tag allteftersom den "stora massan" vaknar. Den är framförallt att tolka som en temperaturmätare på sentimentet i nuläget.

  Indikatorn kan därför sällan användas för att förutspå när det vänder utan priserna kommer troligen vända först och indikatorn följer därefter.

  Apropå det så verkar priserna just nu röra sig sidledes enl både Penates och Husmasken. Intressant att se om det fortsätter ner till våren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grejen är att den officiella boprisstatistiken släpar efter en månad. Så dessa psykologiska indikatorer ger besked om hur officiell statistik ser ut nästa vecka.

   Sedan bör vi få en tjurfälla i bostadsmarknaden, när de sista med kapital som stått vid sidan nu går in för det blivit "billigt". Så kanske upp lite i vår, innan kraschen kommer på allvar till sommaren?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Vad jag menade är att indikatorn inte ger någon större vägledning på hur priserna kommer att se ut framöver, exempelvis om de fortsätter ner eller vänder upp till våren, vilket du också skriver i artikeln. Många tolkar den nämligen på detta sätt, vilket inte är korrekt.

   Jag har visserligen inte själv undersökt huruvida den har något prognosvärde på lite längre sikt däremot har jag tittat på om det finns något statistiskt säkerställt prognosvärde för motsvarande indikatorer för aktiemarknaden och där är svaret ett entydigt nej. Till skillnad från aktiemarknaden så domineras dock bostadsmarknaden av icke-professionella aktörer så resultatet går naturligtvis inte direkt att översätta.

   Notera att även indikatorn inte är helt färsk, undersökningen gjordes den 19 November.

   Radera
  4. Undersökningar är aldrig helt färska.

   Radera
  5. Jag är tveksam till en tjurfälla, jag tror snarare att de som inte fick det de önskade under hösten och drog tillbaka sina lägenheter försöker på nytt i januari vilket leder till en utbudschock.

   Radera
  6. Ingen tjurfälla, utan fortsatt ökande priser till senare delen av våren. Folk som nu drar tillbaka sina objekt kommer att vilja ha mer betalt än de får nu och några månader framåt. Därför minskar utbudet. När priserna börjar röra sig uppåt igen kommer det gradvis ut fler objekt på marknaden, och priserna fortsätter uppåt en stund till.

   Ända tills arbetslösheten stiger eller räntorna höjs kraftigt. Men det är nog inte det vi kommer att se redan i vår/sommar.

   Radera
 2. Bopriserna har fallit även om det är lite än så länge. Det är fakta.

  Trenden kan fortsätta eller så är det bara en kortare dipp. Det är fakta.

  Om det fortsätter även efter februari - mars, då är. Då har det pågått så pass länge att inte ens den mest positiva (naiva) tror på stigande priser.

  Det fanns folk som trodde och fortfarande tror att priserna bara kan gå upp.

  Sen finns det folk som tror att staten ska göra något för att stoppa fallet.

  Dessa individer kan sluta drömma. När det blivit fakta för majoriteten att priser sjunker, dä sjunker priser fort på en överprissatt marknad.

  Och ni som tror att staten, vår regering ska göra något åt saken, vakna för i hel*ete. Vi har typ den mest inkompetenta regering och sämst förberdda myndigheter någonsin, som knappt kan ta hand om landets mest basala uppgifter.
  Glöm att de ens kan göra något för att rädda dig som tagit för stora lån, som inte längre kan betala eller byta till en annan bostad.

  Jag hoppas att trenden nedåt fortsätter så att även denna generation lär sig att inget varar för evigt och att allt har sina riaker.

  Sen kan vi äntligen börja om och städa upp allt skit som inkompetenta politiker ställt till med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på politikernas inkompetens och röstkåthet så är jag inte övertygad om att de inte kommer hitta på något riktigt korkat för att hålla liv i bubblan. Detta något kommer naturligtvis bara hjälpa temporärt och som vanligt bli väldigt dyrt!

   Radera
  2. Ja, så brukar det vara med alla nödlösningar staten hittar på. Det slutar ALLTID sämre!

   Radera
  3. Kommer fruktansvärda mängder nyprod nästa år så fallet fortsätter även efter februari - mars.

   Radera
  4. Är företagen och staten smarta så ser man till att effektivisera omvandlingen till hyresrätter. Visst kommer företagen tjäna lite mindre men de slipper konka...

   Då kanske vi kan få bukt på "bostadsbristen", sen om folk inte vill betala 11 000 - 12 000 för en ny trea, då kan de lik förbannat stå i sin kö och vänta på trean som kostar 7000....

   Radera
  5. @Dave

   Då kanske man även får in "fel" sorts folk i de "fina" kvarteren... 😁

   Typ polygamister ifrån Nacka... 😁

   Radera
  6. De flesta nybyggen går inte att göra om till hyresrätter, hyrorna skulle bli absurda och ej godkännas av hyresnämden. Mängden nyprod är det dubbla 2018 mot det som kom i år. Kommer bli brutalt år 2018.

   Radera
  7. Me: Jodå, det går bra. För nybyggda HR gäller oftast inte bruksvärdeshyra utan presumtionshyra, i princip marknadshyra under 15 år.

   Radera
 3. SvD har idag en större artikel om den hårnande marknaden för mäklarna..

  "..Förr kunde en apa göra mitt jobb.."

  "..Jobbet har varit ett självspelande piano. Nu väntar en ny, tuffare verklighet. Men när SvD följer två av Stockholms fastighetsmäklare är de också lättade över att deras arbete blivit åtminstone lite svårare..."

  https://www.svd.se/maklarkrisen-forr-kunde-en-apa-gora-mitt-jobb

  SvaraRadera
 4. Med tanke på alla kryptovalutor som skenar i pris, kan man känna stor oro för denna kraschen då statens verktyg att manipulera valutan håller på att försvinna. Så fort stater trixar med valutan kommer pengar forsa över till kryptovalutor

  Fördelen är kanske att kryptovalutor kan driva bort en del korrupt beteende

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jupp, den absoluta mängden pengar blir helt ointressant eftersom de ändå överförs till en oreglerad värdebärare som kommer öka, krascha, konsolidera, öka, krascha, konsolidera och slutligen nå någon form av konvergens (alt snarare ett intervall om de blir en deflationär enhet). Om den värderingen är 1 enhet = 1 miljon dollar eller 1 enhet = 2 miljarder dollar har ju liksom ingen påverkan på den riktiga ekonomin.

   Radera
 5. Hur blev det med den danska krashen förresten? https://www.globalpropertyguide.com/Europe/Den/Price-History

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som de har en ny bubbla om jag förstått det rätt?

   Radera
  2. Vad menas med frågan? Priserna kraschade 2007-2009 i Danmark.

   Radera
 6. Så reagerar ett index i en spekulationsmarknad, ingen tulpan växer till himlen.

  SvaraRadera
 7. Priser på Östermalm uppåt 3,42 % senaste 30 dagarna. Även innerstan vänt uppåt enl Penates. Jag tror den här korrigeringen är över. Tillbaka till ruta ett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej nej raset fortsätter, få avslut.

   Radera
  2. Nej, du misslyckas med att läsa en enkel graf. Jag vet faktiskt inte hur man bemöter denna typen av inkompetens.
   http://www.penates.se/stockholm-innanfor-tullarna/

   Däremot är det väl förvånande om vi inte får lite fart efter årsskiftet.

   Radera
  3. Vet inte om du syftar på mig. Tydligt utbrott ur trendkanalen som ju varit kusligt spikrak neråt.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Zidane: nyligen köpt bostad? Förnekelse är normalt i sådana fall.

   Radera
  6. Sthlms innerstad har inte vänt upp.

   Marginalanteckning: perioden runt årsskiftet brukar vara extremt låga volymer och outliers som dominerar data. Därför kanske volymerna snart avtar och vettig statistik blir svår att få fram.

   Radera
 8. När det inte längre kommer in nya personer med kapital på marknaden får priserna anpassa sig till folk som i princip har noll i insats. Det är den långsiktiga trenden. Idag är marknaden dopad av vinster från den kraftiga prisökningar och alla som fått pengar gratis i ombildningar. Normalläget för svensken är att vara utfattig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då blir det kul i vår i Södra sthlm. Nettoinflyttningen till Sthlm av kreditvärdiga invånare är endast 2.000 st. Resten är nyanlända och svenskar utan lånemöjligheter.

   Radera
  2. Carmania: du sätter fingret på något jag inte sett skrivet förut men som det kanske kommer att skrivas uppsatser om ganska snart: Att prisuppgångarna till stor del drevs av ombildningarna som gjorde vanliga hyresgäster utan besparingar kreditvärdiga och innehavare av stigande kontantinsatts i nästa affär. Väldigt untressant och kontraintuitivt tycker jag. Ökat utbud bostadsrätter gav stigande priser.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Carmania; spot on !!!
   En annan faktor att väga in är generationsskiftet dvs 40- 0ch 50-talister som gjort bostadskarriär och överför vinsterna på barnen.
   Det har varit drivande bakom prisuppgångarna på borätter men även där kommer en avmattning givetvis att märkas det närmaste decenniet.

   Radera
  5. Högre skatter kombinerat med högre pensionsålder och låg pension för dom skuldsatta undersåtarna, så vad kan gå fel för staten.

   Radera
  6. Vad är kontraintuitivt med att priset går upp om man ger folk pengar? Massa tidigare hyresgäster fick en tillgång under marknadspris ofta rätt mycket under, och de kan bara realisera den om de flyttar... Klart priserna går upp av det. Och ja ta nya lån på befintlig BR går ju men de flesta gör faktiskt inte det utan begränsar lånen till boendet, och nej jag har ingen källa på det ;-)

   Radera
  7. Ok. Inte kontraintuitivt men för komplicerat för just mig. Om jag fattat 2003 istället för 2015 hade jag varit snorrik idag.

   Radera
  8. Ja, tror inte många förutsåg omfattningen och det var ju flera samverkande faktorer utförsäljning av kommunala bostäder, sänkt fastighets skatt och lägre räntor. Men åtminstone jag trodde ju att det skulle toppa mycket tidigare.

   Radera
  9. Mmm. Jag hävdade att noll i ränta var en omöjlighet och att det alltså inte kunde sjunka mer när den blivit 0.25. Att bli gammal är kanske att inse att man inte vet mågot med säkerhet.

   Radera
 9. Nån som har funderingar på den stora skillnaden mellan våra tre största städer. Göteborg är upp 11% senaste året medan Malmö och Stockholm är ner 14 respektive 9 %. Är det Göteborgs urusla styre som gör att det byggs så mycket mindre i stan eller tror ni på något annat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har bloggat om det. Har inte överbyggts nya BR i Göteborg (pga kommunens oförmåga att ordna bygglov och mark). Betydligt värre i Sthlm och enormt mkt värre i Malmö och Uppsala.

   Radera
  2. Malmö ned 14%, vart fick du den siffran ifrån?

   Sist jag var uppe i Gbg var det ju byggkranar överallt. Men skenet kanske bedrar. Måste ju vara dålig politisk styrning eller något. Gbg är ju en utspridd stad och det finns ju hur mkt mark som helst att bygga på inkl gammal indmark inne i stan som kan förtätas på.

   Radera
  3. Det är husmaskens siffror för senaste året 2016-12-11 - 2017-12-10. Dvs, Booli.

   Radera
  4. Husmask just nu: lägenheter Malmö kommun veckovis medelvärde ned 14% senaste 12 mån. Månadsvis medelvärde ned 10%.

   För Stormalmö är det ned 4% för veckomedel och ned 7% för månadsmedel senaste året.

   Radera
 10. Pendeln har svängt. Sentimentet har tvärvänt. Nedgången har inletts. Det här är bara början vi ser. Desperationen tilltar bland "experter" som uttalar sig tvärsäkert om att "det är ingen fara", "det är bara bra med en liten korrigering", "det här berör inte vår kundgrupp" etc etc. Vänta ska ni få se...allt går i cykler. Efter 20 års konstant uppgång är nästa långa ben ned....politikerna kommer inte längre att kunna lita till att folket ska ha sin bostad som bankomat. Det är "game over". Ser mycket, mycket mörkt ut för lilla Sverige och alla de människor som trott att det är smart att betala 10 miljoner för en 3:a i en liten stad strax söder om Polcirkeln...

  SvaraRadera
 11. Apropå Göteborg och nyproduktion... ;-)

  Trots ett av landets mest "exklusiva" lägen precis under "Djursholms-klass" kan nog dessa objekt bli "aningen" svårsålda... *asg*

  https://www.hemnet.se/bostad/13073115?utm_campaign=bevaka&utm_content=rad3&utm_medium=html&utm_source=mail

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju inte ens på särön? Vilket sjukt pris för det halvdana läget.

   Radera
 12. Jag undrar var korrigeringen slutar. Det som drev priserna så enormt var delvis människor som ständigt uppgraderade sitt boende. Nu när priserna börjar vända är i princip de enda som vill köpa de som suttit i hyres, de som måste pga personliga skäl och de nya på marknaden. Ingen bostadsekonomisk fundamenta (nya amorteringskravet är riktigt mesigt) har ändrats avsevärt utan endast psykologin som ligger bakom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är inget liten gullig "korrigering". Det är en ny lång cykel av fallande bostadspriser. Inget konstigt. Helt enkel och basal cykelteori. Allt går i cykler. Huspriser har stigit i 20 år. Nu kommer de att falla under lång tid framöver. Vi ska ner till den långa kurvan där huspriser alltid följer inflation och löneökningar. Dit ner är det väldigt, väldigt långt...

   Radera
  2. Instämmer. Jag tror också vi har en mångårig nedgång framöver. Det är ingen husmarknad om priserna inte går ned.
   Amorteringskravet är ganska saftigt på dyrare bostäder, rör sig om flera tusenlappar i månaden. Det slår ut en del köpare och även skapar osäkerhet om fler framtida skärpningar (sänkt räntebidrag o s v).

   Radera
  3. Tror snarare det blir som i Danmark. Priserna rasar 1/3, ligger lågt 4-5 år sedan tar det fart igen, givet att inte räntan har börjat stiga. I Danmark tog det totalt cirka 10 år från fallet tills man började nå samma priser igen.

   Radera
 13. Jag förstår inte din besatthet av husprisutvecklingen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boprisutvecklingen styr mycket av hur den övriga ekonomin utvecklas, inte minst om vi har en kreditbubbla, och därmed i förlängningen allas vår livskvalitet.

   Radera
 14. Något som borde öka på hastigheten på prisfallet nu jämfört med tidigare krascher (nationellt och internationellt) är att folk nu har tillgång till snabbare statistik (husmask, penates etc. ).

  Förr så hade folk bara tillgång till officiell statistik som man nu har lärt sig eftersläpar flera månader. Förr så var alltså folk inte medvetna om att ett prisfall påbörjats vilket innebar att de inte avvaktade utan gick in och köpte vilket dämpade prisfallet.

  SvaraRadera