Cornucopia?

Aktuellt

Jämför dig inte med andra - om du inte vill vara bitter - sätt upp dina egna mål och jämför med dig själva!

"If you compare yourself with others, you may become vain or bitter, for always there will be greater and lesser persons than yoursel...

2017-12-21 12:52

Konjunkturen fortsatt överhettad

Konjunkturinstitutets barometerindikator ("konjunkturbarometern") visar på fortsatt överhettning i ekonomin. Som tidigare rapporterat har nu superkonjunkuren nått det tidsintervall där den tangerar rekord i längd och bör vända ner snart. Med vändningen nedåt kommer börs, huspriser, arbetsmarknad och ekonomisk tillväxt följa efter ned.
Konjunkturbarometerindikatorn till och med november 2011. Grafen är indikatorn minus 100 för att tydligare visa positiv och negativ konjunktur.
Ekonomin är alltså kvar i överhettning trots att det nu gått tretton månader sedan indikatorn gick upp i överhettning första gången under denna konjunkturcykeln.

Man får ha lite tålamod, men det vänder alltså ner strax. Dock tror inte konjunkturinstitutet på det, utan tror på högre ekonomisk tillväxt under 2018 än 2017 i sin nya prognos.

När det väl vänder ner kommer förstås allt följa efter, inklusive den ekonomiska tillväxten, men superkonjunkturen ska alltså bli osedvanligt lång. Som alltid.

Bland konjunkturindikatorerna fortsate byggbranschen att försvagas, åtföljd av detaljhandeln. 

Näringslivet som helhet är inte längre kvar i överhettning och de enda punkter som är i överhettning är bygg- och anläggningsverksamhet, som nu tangerar att trilla ner med 110.3, samt främst tillverkningsindustrin som på 116.8 är det enda som egentligen håller upp konjunkturbarometern.

Än är det alltså inte för sent att sälja av aktieinnehaven och exponeringen mot den svenska börsen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Vi bygger vidare med nya "lyxvåningar" för den "kreativa klassen".. ;-)
  The sky is the limit...

  https://www.sydsvenskan.se/2017-12-21/elinegard-vid-kalkbrottet-fortsatter-locka-byggare

  SvaraRadera
 2. Det skulle vara kul att se en Konjunkturinstituts-igelkott likt Riksbanksigelkotten!

  SvaraRadera
 3. Det går bra i ca 1 år till, när Moderaterna kommer till makten så brukar lågkonjunkturen slå till det visar historien ganska så tydligt. Därmed inte sagt att Moderaterna orsakar lågkonjunktur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas verkligen då att det är de Nya Moderaterna i sanning som får makten. Dvs kastad av sig all skit från katastrofduon Reinfeldt&Borg. Man lämnade efter sig en kraschad infrastruktur, enorma segregationsproblem, nedmonterad skola, sjukvård, äldreomsorg och försvar. Därtill en spirande bostadsbubbla. Enda bra var väl egentligen införandet av ROT.
   Men duon var duktig på att marknadsföra sitt eget varumärke. "Tigerekonomi", "Vi tog Sverige ur finanskraschen" osv. Förutom då skärgårdshistorien om den nu är sann.

   Radera
  2. Håller med helt och hållet. Och skärgårdshistorien är sann. Det har jag nära info om...

   Radera
  3. Första mandatperioden tyckte jag nog allt att dom skötte bra, tänk bara på hur många miljarder i skattepengar som en S-regering hade kunnat kasta ut på att göra om SAAB till en modern tids Svenska Varv.

   Sen så spårade det ur på slutet med "öppna era hjärtan" och allt vad dom nu kom med, men som tur är så verkar dom ju ha skakat av sig en hel del med dom två bytena av partiledare som skett fram tills idag.

   Radera
  4. Jo, förvisso. Vill heller inte på något sätt framhäva S styret som ett mkt bättre exempel. Tyvärr har visionslösheten sedan länge drabbat partiet och V och Mp är ett sänke. Tror inte heller Löfven kan bifoga ett attachment till sitt mail vilket inte bådar gott för att stödja den industriella utvecklingens utmaningar med globalisering och AI.

   Radera
  5. Nej Reinfeldt2 gjorde inte många knop. Reinfeldt och Borg var två teknokrat/förvaltartyper som inte hade någon lust att göra något förutom att skruva lite då och då i kontoplanen. Och så trodde man att en ökad invandring skulle ge en högre tillväxt. Det hade man hört i Davos och Bilderberg. Så blir det när allt förvandlas till ekonomi.

   Radera
 4. Världskonjunkturen är inte överhettad och så länge den inte faller ner så som den gjorde 1980, 1990, 2001 och 2008 så ska det mycket till för konjunkturen här ska krascha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njaa, med scenariot fallande bostadspriser som ger minskat byggande samtidigt som dom fallande bostadspriserna ökar riskerna på bolåneobligationerna och därmed höjer räntorna på bostadslån så kan det bli lite knapert på en del håll i Sverige. Jobbar man mycket med export så kommer det troligtvis att vara "business as usual" så länge världskonjunkturen håller i sig, men risken är stor för att det blir en ganska så skev marknad där vissa delar går bra och vissa delar går i botten.

   Radera