Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2017-12-06 09:47

Husmasken: Lägenhetspriser -12% på ett år i Stockholm

Husmasken rapporterar utifrån Boolis veckodata om en prisnedgång på 12% för lägenheter i Stockholms kommun på ett år. Priserna är nu på nivån från april 2015. Det ser allt mer ut som att närförort nu faller snabbare än Innerstaden.
Stockholm från Söders höjder.
För Stockholms kommun är veckostatistiken än så länge baserad på 75 avslutade affärer och kan anses vara relevant. Priserna i kommunen ligger nu på 65 086:- SEK per m2, vilket är ner 12% mot ett år sedan och 19% ner från halvårsmaximum. Dessa prisnivåer sågs i april 2015.

I Stockholms innerstad är nedgången mindre kraftig. Endast -7% på ett år och -16% från halvårstoppen, baserat på 38 affärer denna veckan. Kvardatmeterpriset om 82 251:- SEK per m2 sågs i juli 2015.

I Stor-Stockholm kostar nu lägenheterna i snitt 56 113:- SEK per m2 utifrån 121 affärer denna veckan. Priserna är därmed ner -11% på ett år och -16% sedan halvårstoppen.

Tittar man på en del enskilda kommuner är Solna ner -7% på ett år och -25% sedan halvårstoppen baserat på tio affärer. Huddinge är ner 17% på ett år och -20% sedan halvårstoppen baserat på 15 affärer. Täby är nu -22% på ett år och -35% sedan halvårstoppen utifrån 18 affärer. I övriga kommuner har det genomförts under 10 affärer denna veckan och osäkerheten blir därmed för stor. Möjligen kan man nämna Märsta där priserna gått -47% sedan halvårsmax och -11% på ett år utifrån 7 affärer denna veckan. I Märsta kostar nu en lägenhet 21 738:- SEK per m2.


Han en fortsatt trevlig onsdag!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

44 kommentarer:

 1. Skulle vara intressant att se en undersökning på nivån av stresshormon hos köpare respektive säljare. Skulle tro att det stigit kraftigt hos säljare och sjunkit rejält hos köpare ...

  SvaraRadera
 2. Än så länge bara en liten dipp.
  Med tanke på hur priserna skjutit i höjden, bör en sättning kanske ligga och skvalpa på -25 till 35%. Eller är jag ute och snedseglar?

  Visst blir det mycket i stockholm, men vafan förväntar man sig när man handlar i den mest haussade marknadsänden.

  SvaraRadera
 3. Än så länge en dipp, absolut. Vi är fortfarande i förnekelsestadiet. Experterna avlöser varandra i media för att förklara att bopriserna inte kommer att falla mer än så här. Men de kommer att falla vidare. Detta är bara början. Vid 20-25% kommer alltmer rädsla in i bilden då många kommer att vara skyldiga mer än vad deras bostad är värd. Så småningom, min gissning är om ett par år, kommer desperationen när priserna fallit 30-40%...då kommer stämningen i landet inte att vara speciellt trevlig längre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes. Läste om valutastrategerna på SEB och Handelsbanken igår. De tror på starkare krona och svagare dollar.
   " Prognoser som inte talar för något större prisras på bostäder. Det är först om priserna börjar backa med 15-20 % på risknivå som det kan få konsekvenser på kronans värde enligt SEB." Undrar vad dom tittar åt för håll?

   Radera
  2. Kollade lite på för mig bekanta kommuner de ska enligt husmask fallit 20-50% sedan topp. Lite blandade landsbygd i södra Sverige

   Radera
  3. vill minnas att under krisen i början på 90-talet sjönk priserna totalt med 20% och det tog 2 år från topp till botten. Någon som orkar gräva fram statistiken får gärna rätta mig :-)

   Radera
  4. Nedgången var mycket större än 20% på sina håll. I den förening i Malmö jag bodde i tidigare hade en del köpt för över 200' innan 90-tals krisen, sedan gick priserna ner till ca 40' för en OK lägenhet vissa som var riktigt sunkiga gick så lågt som 10'. Problemet då var att det var ju inte lönt att göra några renoveringar och knappt ens underhåll lägenheten var värd samma ändå.

   Priserna bottnade kring 96/97, sedan gick det bara uppåt.

   Radera
 4. Regeringen står redo med friska miljarder att pumpa in i bostadsmarknaden med Alliansens goda minne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om det pumpas in friska miljarder (till nybygge bör det väl bli?) så sjunker det väl ytterligare?
   Eller menar du att det på något sätt ska subventioneras i befintlig stock? Då är ju det nya amorteringskravet ytterst märkligt.

   Radera
  2. Hur stor har skuldökningen varit per år de senaste åren? Det är vad de kommer behöver pumpa in för att hålla liv i pyramiden.

   Radera
  3. Var får du det ifrån...? Förklara gärna.

   Radera
  4. Ja jultomten kommer med säcken full med miljarder.

   Radera
  5. 3000 miljarder har hushållen i skulder. F.n. ökar dessa med 7% om året. 80% går till bostäder. En nätt summa av 200 miljarder. Snyter Löfven det ur näsan? Tror inte det. Staten får låna pengarna istället. Och sen då?

   Radera
  6. Jag tror att det bara är ett önsketänkande från Bo T....kommer inte att hända.

   Radera
  7. Det går att studera hur man löste subprime-krisen i USA 2008. Staten köpte där ut bankernas dåliga lån och tog smällen.

   Men att direkta köp på marknaden av bostäder till nyanlända vore ett mer progressivt alternativ för den humanitära stormakten. Det räcker att köpa lägenheter i lägre prisklasser för att stödja hela marknaden om man bara köper tillräckligt många.

   Radera
  8. Jag tror Bosse T är en aning ironisk.

   Radera
  9. Jo, staten löste krisen i USA...därför att man äger världens reservvaluta. Det gör inte vi. Och eftersom vi har världens mest skuldsatta hushåll, i princip, så bör vi nog vara oerhört försiktiga med att sätta även staten i djup skuld. Det finns många andra utmaningar som kommer att behöva statens lånade pengar framöver. Hur var det Arne sa nu....- det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk...

   Radera
  10. Bo T

   USA tittade faktiskt på sverige och hur vi löste bostadskraschen på 90-talet... Securum, någon som minns?

   Nåväl, vi har ingen krasch än, och händer inget mer radikalt så har vi ett japanskt scenario framför oss, med en mycket lång period av stagnerande priser fraför oss. vet inte vad som är värst...

   Radera
  11. Så länge Sverige har ett handelsöverskott så har staten pengar att baila ut bostadsbubblan med. Att utvecklingen med bostadsbubblan är dålig för Sverige är vi förstås överens om. Marknadsekonomin dör om staten ska mikrostyra allting och ta bort alla risker för spekulanterna.

   Radera
 5. Bostadsmarknaden är otäckt spännande. Undrar vad som kommer att hända.

  Jag ska önska mig en ny kristallkula i julklapp, en bättre än min förra. Det vore nåt det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spå i kaffesump istället. Slösa inte pengar på kristallkulor.

   Radera
 6. Torde inte försäljning av nyproducerade bostadsrätter i princip vara körd. Vissa undantag dock i mkt attraktivt läge tex sjö/havsnära. Min egen opionsundersökning på mig själv visar det. Var själv lite inne på nyproducerat men har släppt det helt nu. Frågan är vad bostadsutvecklarna tar sig för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina egna högst begränsade sökningar pekar på samma sak. Nyproducerat är i princip stendött, med undantag av ettor som fortfarande säljer som smör. (en nyproduktion jag tittade på hade sålt ALLA ettor, 3 tvåor men hade alla(!) (ett 40-tal) lägenheter i övriga storlekar till salu!)

   Och tittar man på befintliga bostäder, så verkar ettorna fortfarande olyckligt ovetande om den förestående kraschen. Inga nya rekordpriser men jag kan heller inte säga att de fallit.

   Radera
  2. Min också, så nu kan vi vara dubbelt så säkra på att du har rätt.

   Jag tror förövrigt det är så de resonerar på SEB också. Två kollegor tror att priserna inte kan falla 5% till, så räknar man in personen själv också så kan de ju vara tre gånger så säkra på detta. Det måste ju vara jättesäkert.

   Radera
 7. Gick igenom Stockholms innerstad igår (som ett getingbo med tillgänliga lägenheter), och sorterade efter äldsta annonser överst, var oerhört många lägenheter som legat sen i Augusti (i samtliga storlekar). Tydlig trend att mäklarna inte vill visa givna (skam)bud, och att man justerat från låga utpriser till accepterade priser.

  Pratade även med en god vän som är mäklare på en av landets största mäklarbyråer, de hade själva internt dragit ut statistik på hur många nyproducerade lägenheter som hade sålts på ritning(speckulationsköp) senaste åren, och det låg på skrämmande 75% (jag tog i och gissade på 25%). Detta tror jag är den s.k. "faktor X" som blir den stora utlösande faktorn när vi ser den enorma mängd projekt på lägenheter blir klara inom ett år från idag. Där folk inte kommer loss sina dubbla bostadsköp och inte har råd att kliva ut.

  Byggbolag som O.P, JM m.fl. har redan hårdfört börjat meddela om sin rätt till att de kan fritt sälja bostaden till vilket pris de behagar om den tillträdande ej kan finansiera sitt köp, vilket kan få stora negativa följder för de enskilda hushållen.

  Utvecklingen kommer vara ytterst intressant närmsta 6-12 månaderna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar du inte har rätt men tror tyvärr att du har det. Och att du även sätter fingret på något som borde var självklart.

   Alla håller med om att om jag har en bostad jag tänker bo kvar i men tecknar mig för en ny som jag tänker sälja vid färdigställandet är det spekulation.
   Om jag å andra sidan tänkt flytta till den nya lägenheten när den är klar och då sälja den gamla för att finansiera menar många att jag inte spekulerat utan köpt för att bo.

   Tyvärr ger båda planerna ungefär samma effekt vid ett prisfall, både för den enskilde, marknaden och samhället.

   Så båda beteendena bör kallas just spekulation.

   Radera
  2. Planekonomin där alla ska med (alliansen kan ju ta över denna slogan): folk helt utan kompetens jonglerar plötsligt med belopp motsvarande mer eller mindre det värde de förväntas producera under sin livstid.

   Det är svårt att tycka synd om dem direkt. Indirekt kan man tycka synd om dem för att de föddes in i en kultur som fostrat dem såhär, men de har å andra sidan vi andra också (de flesta av oss).

   Radera
  3. Hur ser avtalen ut generellt? Riskerar de som signat sig för nybyggen "bara" sin handpenning eller hela summan mellan vad de signat sig för och vad den kan säljas för?

   Radera
  4. I en uppåtgående marknad där alla gör bra affärer är det inte lätt att förstå att motsatsen finns.
   Och om man är vuxen och tecknar avtal så får man ju stå för dessa också. Inta bara när utfallet ger plus.

   Radera
  5. Kanske kan vara på sin plats med en grundkurs i fastigheter? Andel sålda "på ritning" anger hur stort intresset varit för projektet. För småhusområden brukar denna siffra vara nära 100%. De familjer som verkligen köper för att bo i lägenheten och vill vara med och utforma den och bestämma färger och liknande, köper alltid på ritning.
   Spekulationsköp innebär att köparen har köpt för att ta del av en värdestegring som primärt mål. Inget annat.
   Slutligen om finansieringen går i dass bryter man kontraktet. Byggaren kan då sälja till annan samt kräva skadestånd och kompensation för extrakostnader.

   Radera
  6. Även att köpa bostad innan man sålt sin gamla är ju rätt vansinnigt. Inget som var vanligt för några år sen. Som gjort att det kommer köra sig.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Äntligen! Tur man inte köpte hus i höstas. Det har nu vänt nedåt, börjar med lägenheter och sen rinner det över på husmarknaden. Spår en flerårig avmattning av bostadspriserna. Bottnar vid ca 30 % från toppen.

  SvaraRadera
 10. Jag drar lättnadens suck, än en gång, över att jag sålde min lägenhet för drygt ett år sen. Tog presidentvalet som riktmärke. Det var uppenbart redan i juni att Trump skulle vinna. Jag trodde krisen skulle bryta ut då, men hade fel. Men "I'd rather be a year early than a day late".

  Tveksamt om mina nerver skulle palla med att försöka sälja i denna marknad. Jag tycker innerligt synd om alla som kommer åka på det. De flesta är nog inte ens medvetna om raset, och majoriteten av de övriga är i förnekelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klokt beslut. Toppen passerades i somras och nu är det nog utför som gäller. Ska bli intressant att se om vi är i en bulltrap och om det blir rusning inför att amorteringskravet börjar gälla. Än så länge känns det inte så.

   Radera
 11. Samma här jag sålde i april stressad över att de kunde slå till närsomhelst. Flyttade till o med till tillfälligt boende i 3 månader för vi ville inte riskera och stå kvar i brf. Frågar du mina vänner har jag ropat högt om detta senaste 2 åren. Tycker också synd om framförallt ungdomar som gått på myten om bostäder. Dom unga visste inte bättre påhejade av föräldrar som sett sin egen lägh stiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju ingen marknad om inte priserna går upp eller ned. Folk som köpt sista 2-3 åren kommer nog få det svettigt. Visar sig i form av förnekelse och lättprovocerade.
   Blir dock förvånad när jag ibland hör folk i medelåldern säga "att priserna inte kommer gå ned". De borde ju lärt sig av historien. Eller så har man blivit glömsk efter en 20-årig uppgång.

   Radera
  2. Pratade med en bekant 50 år som sa att lägh priserna går alltid upp o ned, dom kommer tillbaka igen menade han med referens till många år tillbaka. Tänkte ge mig på en bild av hur jag ser på mängden utlåning och flera andra faktorer som skiljer sig idag jämfört med tidigare. Men han ville inte höra så jag försökte knappt. Hur man kan tillåta sig själv att lägga något så avgörande del av sitt liv i andras händer utan att ta sig tid att forska lite själv är ofattbart för mig. Vissa verkar ha Aftonbladet som enda informationskälla.

   Radera
  3. Naturligtvis så kommer priserna tillbaka igen - frågan är bara hur lång tid det tar? Har man tid att vänta? "In the long run we're all dead" som det brukar heta.

   Radera
  4. Ja du, det är just den inställningen som gör att folk sitter där dom sitter. Det är inte en självklarhet att vi kommer se 4 milj för en etta igen. Att det ska vara så svårt och förstå. Den senaste årens priser som skjutit i höjden har gjorts möjligt av parametrar vi aldrig någonsin skådat i världshistorien. Vi kan få samma sinnessjuka förutsättningar igen men HERREGUD när ska folk förstå att de inte är en självklarhet att priserna kommer tillbaka till samma nivå igen. Du verkar kunnig, intelligent och införstådd men ändå säger dessa floskel, förstå då gemene idiot där ute som resonerar på samma sätt utan någon fundamental kunskap utöver Aftonbladets rubriker.

   Vad tror du nederländerna sa efter tulpankraschen? Jag misstänker att de sa vi kommer givetvis komma tillbaka någon gång till samma pris på tulpaner?
   Samma med folk som gifte sig med fingerprint aktier. När den störtdök tänkte folk den kommer tillbaka, nu är nog inte folk lika övertygade.

   Radera
 12. Var på vippen att köpa ett hus för sommarbruk/framtidsboende i augusti i år, med det för mig högsta möjliga lånebelopp. Hade jag tur som blev överbudad? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle säga ja. Vann själv en budgivning på en villa för 5.2 milj i ett område där priserna aldrig varit över den summan. Bolån och allt var klart men valde att avstå för jag vill inte betala så mycket för ett boende och framförallt med så höga boendekostnader i en fallande trend.
   Många som köpt senaste åren säger "men vi ska ju bo i huset länge", vilket är en vettig ståndpunkt. Men det är inte så jävla roligt att se sitt hus falla med enbart 10-20% från de här nivåerna. Ett hus på 5 milj som senare är värt 4. Då är det bättre att avvakta. Hus kommer alltid komma ut och förmodligen billigare i flera år framöver.

   Radera
 13. Väldigt vad sjunkande lägenhetspriser upptar ditt intresse

  SvaraRadera