Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2017-12-10 22:29

Hur stora vinster har du plockat ut ur Bitcoin?

Dags för en liten söndagsenkät. Dags att få facit på hur stora vinster de superintelligenta läsarna har realiserat och plockat ut ur Bitcoin och andra kryptovalutor. Svara i enkäten nedan.

Som bekant har man inte tagit en vinst förrän man sålt, realiserat och plockat ut pengarna. 

En läsare vittnade om hur det hade tagit någon månad att ens få ut 250 000 kronor ifrån "det supersnabba Bitcoin", vilket hade varit väldigt frustrerande. Bitcoin som ska vara ett jätte-jätte-supersnabbt sätt att föra över pengar.
"Kan ju säga att det tog mig lite drygt en månad att plocka ut 250 000 kr värt med bitcoin. Blev disillusionerad efter att min blockchain fil blev korrupt och var tvungen att vänta tre dygn på att komma ikapp, trots bootstrap som vara var månader gammal. Kommer bara bli värre. Får du strul med datorn? Då kan du inte använda dina bitcoin på flera dagar, kanske veckor i framtiden. Bitcoin är opålitlig pga av infrastrukturen som den är beroende av."
Vi kan väl säga att Swish är ... liiiite snabbare än drygt en månad för att få ut några pengar. Eller för den delen PayPal.

Men nu ska vi titta på hur stora vinster läsarna realiserat och plockat ut från Bitcoin. Svara på enkäten nedan.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

56 kommentarer:

 1. Dags för stora tråden om Bit-Coin vs "One-Coin"...
  VAD är det som säger att den förstnämnda också inte är ett rent bondfånger som den sistnämnda...

  Har aldrig ägt vare sig några "One-Coin" eller "Bit-Coin" och tänker heller inte göra!

  Räckte med att förlora på "Fjantfab" och "Presalvia"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom bitcoin är open source är du välkommen att läsa källkoden och berätta ifall du hittar något skumt.

   Radera
  2. @Bengt
   Om du ställer den frågan har du uppenbarligen inte bemödat dig om att jämföra alls själv.

   Onecoin är en klassisk skam. Hemlig. Toppstyrd. Inlåst. Har inget med kryptovalotor att göra alls (mer än att de fösöker nyttja hypen via namnet)

   Bitcoin kan mycket väl vara en enorm bubbla med den är inget hemligt med den. Du kan gå in eller ur när du önskar på flera oberoende markandsplatser med vilka belop du själv väljer. Allt sker öppet med full insyn.

   Radera
 2. Jag minade 11,5 btcs i något crowdmining program 2009-2011. Förde över dem till mtgox för att ha dem lättilgängliga, och för att det var nästan enda möjligheten för att casha in vid den tidpunkten. Det var någon bubbel -mani då med då priset steg från typ 0,2 till 34$ på endast dagar. Jag sålde av allt på väg mot den toppen vid 24$. Hade sedan 260$ på mtgox depå då det var för krångligt för att orka bry sig att få dem till bankkontot. Mtgox blev sedan hackat och jag fick inte något annat än ett rejält immunförsvar mot nuvarande hysteri. Fast det är klart. Att stå utanför den här idiotfällan kan vara mitt livs bästa affär. 😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jävlar, snacka om tidigt ute. Fanns det crowdmining redan då? Jag tror inte jag hörde talas om Bitcoin förrän 2013. Jag minns den stora bristen på grafikkort 2014 pga Bitcoingrävrusning.

   Radera
 3. Ska inte förneka att man ångra att man inte la in 1000 kr för skojs skull när bitcoins först kom... alltid bra att vara först i ett pyramidspel.

  SvaraRadera
 4. Tanken bakom Bitcoin och andra kryptovalutor är ganska spännande. Tyvärr har tekniken en massa inneboende problem. Att priset sedan är alldeles för rörligt gör ju att Bitcoin är värdelöst som betalningsmedel (nu allra senast var det ju Steam som slutade sälja datorspel mot Bitcoin, med just valutans volatilitet som motivation).

  Just nu verkar ju de flesta köpa Bitcoin av ren spekulation. Det gör att det finns fler som köper än som vill sälja, vilket leder till nuvarande bubblan. Att sedan man har ytterligare en hitta-på valuta (USDT, där T:et står för Tether) som utlovar en 1:1 växelkurs mot US dollar. På Reddit har det spekulerats i huruvida företaget bakom USDT inte har den valutareserv som de själva hävdar (de enda beviset för att de faktiskt sitter med några riktiga pengar är en hemsida med ett liveuppdaterat "kontoutdrag". Ingen extern part har ju fått kolla huruvida dessa siffror stämmer).

  Kryptovalutor som koncept är ju väldigt intressant. Däremot har ju ingen lyckats få fram en kryptovaluta som uppfyller den tre kraven; distribuerad, säker och snabb. (Med säker menar jag att nätverket förhindrar dubbelspendering, inte huruvida växlingstjänsterna och "plånböckerna" är säkra mot hackers).

  Bitcoin klarar ju för närvarande säkerheten och distributionen. Däremot är nätverket långsamt och kräver dyra transaktionsavgifter. Att införa större block likt Bitcoin Cash är ju bara en tillfällig lösning.

  På pappret verkar ju IOTA den som kommer närmast. Men eftersom den fortfarande är i tidig betaversion, så är det ju ingen som vet. Att lite IOTA använda sig av en trädstruktur istället för en kedja, kanske är lösningen. Vem vet? För närvarande så använder ju IOTA en central server för att få valutan att fungera säkert (enligt utvecklarna). Detta gör att den för närvarande inte kan kallas fullt distribuerad, dvs utvecklarna sitter i princip på en maskin kan bestämma (vilket gör att de skulle kunna bestämma sig för att flytta coins på eget bevåg). De har lovat att fasa ut denna centrala server när de fått fler användare. Den som lever får se. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vilket sätt är större block bara en tillfällig lösning? Bitcoin cash har redan idag runt 30% av Paypals kapacitet. Öka blocken till 32mb så har de samma. Min burk klarar iaf av 32mb per sju minuter, vet om att vissa Bitcoin core utvecklare inte uppgraderat sedan 386dx-tiden men det skall väl inte behöva hålla oss andra tillbaka. Förövrigt kan och bör man köra spv-wallet som user för att slippa vänta på synk (som användaren i cornus insändare).

   Radera
  2. Lösning på långsamma överföringar är påväg. Lightning Network som tekniken heter kommer laseras under 2018 och erbjuda clearing av Bitcoin transaktioner på millisekunder nivå. Och kunna skala till miljarder användare.

   IOTA har jag läst är centraliserat och har en master nod som är en single-point-of-failure. Det låter inte särskilt stabilt och driftsäkert.

   Radera
 5. Det du skriver nu är helt inkorrekt. Man kan använda en spv wallet som inte kräver full synk. Sen så är det ju högst personligt vilken exchange Man väljer

  SvaraRadera
 6. Köpte litecoin för flera år sen, cashade ut precis i början av nuvarande uppgång. Tjänade typ 8000 sek. Så svårt att få ut var det inte, däremot är ju alla avgifter löjliga.

  SvaraRadera
 7. Jag blev bestulen på mina bitcoin på mtgox för ett gäng år sedan. Tröstar mig med att jag förmodligen ändå hade sålt av för tidigt eller förlorat allt när de konkade :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Verkar dessutom vara ett återkommande tema. Senast HashCoin..

   Radera
 8. Lät mig passivt ”informeras”, bland annat via denna blogg,i denna sektor, fram till våren 2017.
  Insåg då att samtliga råd var felaktiga,åtminstone på kort/medellång sikt, och gjorde äntligen min egen analys.
  Den landade i att jag våren/sommaren 2017 köpte in mig, vid 4 tillfällen, via min kapitalförsäkring, i Avanzas Bitcoin XBT till kurser kring 100 skr/andel.
  Har nu sålt 1/6-del av mitt innehav för av ”avriska” min satsning
  Jag är ödmjuk o inser att jag haft tur
  Detta i kombination med att själv skaffa mig information har dock bäddat för min nuvarande situation där jag lugnt kan se framtiden an.
  Detta kan bli ett av mitt livs bästa köp,
  O detta via min kapitalförsäkring så att även staten får sin andel via beskattningen.
  Det är också mitt eget fel att jag inte gjorde den analysen tidigare o på sätt kunnat köpa andelarna ännu billigare.
  Så jag skyller inte detta, mitt initiala misstag på någon annan.
  Mitt råd nu är att aldrig fastna i en uppfattning så mycket att man därmed blockerar sig själv att tänka ”utanför boxen”.
  Att själv skaffa nödvändig information från flera olika håll.
  Att inse att det ej är för sent att köpa in sig om analysen utfaller så.
  Att inte fastna i tänket att "man borde köpt" o så vidare.
  Att vara ödmjuk inför all ny information som nu snabbt kommer inom denna sektor o vara beredd att snabbt byta åsikt utan att därmed riskera prestigeförlust inför sig själv eller sin omgivning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl regler som gäller vid alla typer av köp och placeringar. Aktier, guld, fastigheter eller annat. Att dras med åt något håll bara för att andra tjänat pengar eller pratar om det kan bli en dålig affär. Ex det som just sker med de som spekulerat i bostäder.

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Köpte på mig kryptovaluta, certifikat och aktier relaterade till kryptovaluta under sommaren. Oktober/november plockade jag ut hela insatsen + 300k vinst. Det som återstår räcker mer än väl för att reta gallfeber på diverse skeptiker.
  Det blir snart möjligt att shorta bitcoins. Kommer bloggaren gå ut offentligt med hur mycket han satsar på detta, eller blir det till att backtrejda och gömma sig bakom "bloggpolicy"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha precis, borde ju vara öppet mål att shorta nu om man nu hatar bitcoin så jävla mycket... Man up!

   Radera
  2. Hähähä, ja man måste shorta för att visa att man vågar tro på sin egen förträffliga åsikt. Annars är man ingen man höhö.

   Eftersom ni verkar efterblivna kan ni få ett enkelt exempel att leka med som kanske kan ge ert begränsade antal hjärnceller lite välbehövlig hjärngymnastik:
   201701: BITCOIN 1000$
   201801: BITCOIN 20000$
   201901: BITCOIN 400000$
   202001: BITCOIN 1$
   202101: BITCOIN = död

   Var det smart att shorta 201701?

   Radera
 11. BitCoin är fake money, ett rent pyramidspel. Men å andra sidan omsätter hasardspelen (som alla till 100% är till för att lura av dumma människor pengar) flera miljarder kronor om året bara i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bitcoins värde har byggts upp av fiat-valutor över åren. En halv Biljon dollar. Dumhuvuden som inte hoppat på tåget hoppas på nedgång givetvis. Det är inte för sent att hoppa på tåget än; Många kryptovalutor är "prisvärda" fortfarande.

   Radera
 12. Har aldrig ägt några kryptovalutor.

  Är du seriös när du menar att din definition av vinst är att göra om sitt värde till _svenska kronor_? Mycket går att diskutera, men den är rätt makalös.

  Personligen insåg jag (sent om sider) att SEK endast ska användas på kredit, och jag var lite förbluffad över hur jag missat det pusslet tidigare. Det är endast en omsättningsenhet som krävs för att få göra affärer i landet, inget mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du visst gjort. Men du har inte deklarerat dem för Skatteverket och riskerar därmed fängelse för skattebrott. Så du vill inte att någon Linus Jönsson ska synas vid sökningar på Bitcoin.

   Radera
  2. Eller så kan man ju ta en tidigare version av cornus definition - det är först när man tagit nyttan av sin vinst som den är realiserad. Då behöver man förvisso kanske inte gå omvägen via SEK (mer än för deklarationen) utan kan eventuellt köpa något vettigt för bitcoins (i den mån det finns något vettigt att köpa för bitcoins direkt).

   Radera
  3. Man får dock räkna om vinsten i SEK dock för att svara på frågan...

   Radera
  4. Eller så har jag ägt krypto och skattat 50% för att jag är rik och snäll? Eller så ägde jag bitcoin men gav dem till en läsare för att de inte var värda något? Det sistnämna är förstås det mest befängda, så vi måste helt enkelt öppna för båda möjligheterna.

   Det kanske inte är så lätt att veta ändå, som man skulle kunna tro?

   Förövrigt tror jag linus jönsson dyker upp i sökningen här ändå. Jag tror inte skatteverket har AI som filtrerar bort dem som använder ordet på ett annat sätt än köp, köp, köp.

   Men för att svara ärligt på frågan igen: jag har aldrig ägt krypto.

   Radera
  5. Samt för att cementera: SEK är en helt otroligt dålig värdebärare.

   Radera
 13. Förövrigt bör du läsa på om hur lång tid det tar att verifiera de transaktioner du tror är snabba. När du betalar med kort i butiken är det absolut inte klart verifierat på en månad.

  Jag tror aldrig du tagit dessa tips om att läsa på saker, möjligen då det bara är click bait ändå, men det kan ju alltid finnas någon mer intresserar kommentator som borde studera samma sak.

  SvaraRadera
 14. Cornu

  Du anklagar, utan att föra fram bevis, Linus Jönsson för skattefusk o hotar med att han riskerar fängelsestraff.

  Det är mycket allvarliga anklagelser.

  Det är min uppfattning att Linus Jönson borde kräva bevis för dessa anklagelser

  På vilka grunder anklagar du honom för det?

  By the way:
  2,14 Bitcoin är i skrivande stund möjligt att sälja för 2,14 x 16648 x 8,48 = 302114 sek

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och du tror att jag om jag hade haft 2,14 bitcoin suttit kvar med dem tills nu? Löjlig backtrading.

   Jag kan berätta om tusentals affärer jag aldrig gjort och jag ångrar inte en enda av dem.

   Radera
  2. Linus skrev vitt och brett om hur bra det gått för hans bitcoin tills jag påtalade för något år sedan att det är skattefusk att inte deklarera varenda affär i bitcoin. Sedan dess har han hävdat att han aldrig ägt en enda bitcoin.

   Radera
 15. Jag respekterar dig inom de flesta ämnen Lars, men inom blockchain & cryptoär du inte ens en lekman, att du inte kan greppa tekniken och det den kommer kunna göra för samhället är förvånande. Sitt på ditt guld så sitter jag på mina cryptos så kan vi höras om 10år och se hur det gick?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du ser kapitalförvaltning som en tävling har du en del att lära. Lycka till.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Den tävlingen är inte vidare spännande. Antingen "vinner" Oscar över Cornu eller så förlorar han allt när och om BC krashar.

   Radera
  4. Jag ser det mer vem som har rätt när det kommer till vilken roll crypto kommer spela i framtiden. Allt som är crypto är inte valutor... Mycket handlar om att bygga infrastruktur för framtida tjänster och platformar. Banker använder till exempel redan Ripple (XRP) länk https://www.forbes.com/sites/tomgroenfeldt/2017/11/01/leading-banks-in-using-ripple-blockchain-value-its-speed/#375b1c2c3930

   Microsoft utvecklar egen blockchain för företag https://azure.microsoft.com/sv-se/solutions/blockchain/

   Både Google, Amazon & KIK har ett ständigt vakande öga på Blockchain och många spekulerar i att Apple redan lagt grunden för att använda det som betalsystem i IOS.

   Att kalla det för en bubbla är bara så ignorant.

   Radera
  5. Bubblor handlar om finansiella investeringar. Du blandar ihop teknik och investering.

   Att Apple använder någon form av kryptering i sina betalnignssystem har inga som helst konsekvenser för bitcoin.

   Radera
  6. Du förstår ju inte ens det grundläggande. På NASDAQ handlar du med dollar. På cryptobörsen handlar du med Bitcoin. Om Företag A utvecklar en blockchainbaserad lösning som Apple vill implementera i sina betalösningar så måste du in på cryptobörsen för att investera och där handlar du inte med guld eller dollar, där är det Bitcoins som gäller

   Radera
  7. Eh, va?

   God natt, du har ingen som helst aning om vad du talar om Oscar. Sorry, men lycka till i livet.

   Radera
  8. Et tu Lars,

   Du behöver inga lycka till i livet. Du har redan lyckats. Dock börjar du bli gammal, vilket märks av din ståndpunkt

   Radera
  9. Oskar, det är naturligtvis inte bitcoins blockkedja som används av Apple om de vill göra en egen lösning. Därmed har det inget med Bitcoin att göra. Du är helt enkelt ute och cyklar.

   Radera
 16. Cornucopia,

  Du börjar samla på dig en hel del "famous last words" i detta ämne nu. Det är beklagligt att du som verkar normalbegåvad men en bra förståelse kring skuldbubblor, inflation och penningpolitik ändå inte satt dig in tillräckligt i bitcoin för att få en djuplodande förståelse för protokollet (inser dock att det inte är världens enklaste ämne). Varför skulle man inte kunna blanka bitcoin? Det går att blanka bitcoin med 100x hävstång och det har man kunnat i vart fall sedan 2013, sannolikt ännu längre. Finns alldeles utmärkta plattformar för det.

  Du hade samma raljanta ton när du slumpade bort dina 2.29 BTC för 400kr för ett antal år sedan, är det av bitterhet över att de idag hade varit värda 320 000 kr som du driver detta korståg? Som sagt, du skriver alldeles utmärkta slutsatser om bostadsbubblan och annat, men ibland kan det vara klädsamt med viss ödmjukhet över att det faktiskt finns områden som dina läsare kan bättre än du själv.

  Och ja, jag har realiserat tillräckligt för att lösa studielånet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du blandar ihop teknik och värdering, vilket syns på ditt nämnande av "protokollet".

   Och för att blanka på riktigt måste du kunna låna bitcoin och sälja dem. Terminshandel går bara att genomföra om marknaden inte kan köras - som det är nu kan en aktör lätt köra marknaden på terminslösendagen, vilket nog en del aktörer kommer upptäcka.

   Och ja, jag kommer fortsätta med samma raljanta ton - allt jag skrivit har stämt - bitcoin är inte hemligt, bitcoin är inte gratis överföringar, bitcoin är inte snabbt, det har blivit inflation i antalet kryptovaltuor, bitcoin löser inte de problem som förespråkarna hävdar mm. Jag deltar inte i bubblor, varken på uppsidan eller nedsidan.

   Själv löste jag mina studielån för elva år sedan.

   Lycka till. Om det är så att jag har så himla fel, varför är du så agiterad?

   Radera
  2. Du kan blanka cryptovalutor på riktigt, kika in på Bitfinex.com

   Radera
  3. @Oscar: tydligen är det så fenomenalt att de tror att det inte går att blanka bitcoin för att, *trumvirvel*, "det finns för få". Dvs de förstår inte att den bitcoin är delbar och att det har gått att blanka i evigheter.

   Det som händer nu är förstås bara att det blir mer lättillgängligt för gemene man att köpa _eller_ blanka bitcoin.

   Kruxet är att sådana där missförstånd som delbarheten är ju så häpnadsväckane att det är jättesvårt att vara snäll.

   Radera
 17. Räknas det om man råkat göra sig några kronor här?
  Bitcoin certifikat

  SvaraRadera
 18. Jag ska skicka svar till dig Lars om varför det tog så lång tid. Har dock väldigt mycket att göra just nu men ska skriva ikväll när jag kan sitta i lugn och ro. Men kortfattat, webbplats jag använde för handel var fybse och de tillåter bara 10000 kr per överföring via swish. Handeln förs via krediter; SEK>fybse-krediter>bitcoin och har ett kö system. Det kan ta upp till flera dagar att komma fram i systemet, och säljer man inte allt på en gång för att det inte finns tillräckligt många köpare vid ett tillfälle (fybse är ingen jättestor marknad) kommer man behöva stå i kö flera gånger. Kan vara så att andra kan sälj 250000kr värt av bitcoin snabbare och att jag bara är inkompetent/handlar på fel ställen.

  SvaraRadera
 19. Rätt talande att de mest högljudda stjärninvesterarna här ovan tycker att de tjänat mycket pengar för att de fått ut ett par hundra tusen kronor...

  (själv hade jag 10 bitcoin en gång i tiden, jag sålde dem efter 100% uppgång och tjänade drygt 1000 kr)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis. Antagligen har de aldrig sett de summorna i sitt liv tidigare, eftersom de viftar med händerna och tycker det är helt fantastiskt.

   Och som sagt - backtrading är något som amatörer diskuterar. Precis som i ditt exempel finns inget som säger att man skulle sitta kvar och sälja optimalt.

   Radera
  2. Du får gratulera dig själv till att du trots allt tjänade drygt 1000 kr. Det är , trots allt, bättre än om du hade skänkt bort dina Bitcoin.
   Vad dina 10 Bitcoin skulle vara värd för dig idag, om du behållit dem, är ju helt ointressant eller hur?
   Vad fick dig att sälja?
   Du har väl dock, på ett korrekt sätt, deklarerat din inkomst så att du inte riskerar fängelse?

   Radera
 20. Nu är det ju iofs ingen värdeökning på Swish så något konstig jämförelse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jämförelsen var kanske riktad till de som hävdar att bitcoins är så mycket snabbare och så mycket billigare att överföra...

   En poäng är det dock när det gäller bubbelvärdet. När man avskrivit de fördelarna med bitcoins så återstår ju som enda orsak att äga dem rätt mycket bara att man förväntar sig en "greater fool". Förutsättningen för en bubbla kan ju inte bli bättre...

   Radera
 21. Lite terminologiskola på lätt svenska för de bittra här kanske. Säljer man en tillgång kan man göra vinst gentemot vad man köpt tillgången för. Säljer man den inte är den fortfarande en tillgång. Vissa tillgångar stiger i värde, andra faller. Vågar påstå att tillgångar i SEK kontakter garanterat fortsätter falla i värde inom de närmsta decennierna eftersom Ingves mål är att de ska falla med i snitt 2% om året.. är det en bra tillgång? Ja för den som vill bli fattig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många som har köpt sin bostad för nominella pengar har nog överseende för de 2% per år du pratar om.

   Radera
 22. https://youtu.be/NsMlIIyaTsk

  SvaraRadera
 23. För min del känns bitcoin lite tråkigt; en del säger att det är kryptovalutornas motsvarighet till guld, och jag håller med om det. Jag daytradar för det mesta, och då i andra valutor än bitcoin. När man är klar för dagen kan man parkera i btc eller eur. Valutor som är lätta att tjäna penar på är ripple (xrp) och eos. Det går i cykler, och det tar inte lång tid innan man lär sig hur dom går. Trenden är uppgående och någon har sagt att det är som att stjäla pengar från barn, och det stämmer. Gruppmentaliteten i rörelserna är oerhört lättlästa och man måste vara idiot för att inte åtminstone fördubbla kapitalet på en vecka. Kraken.com som är den naturliga handelsplatsen för europeer har tyvärr haft stora drivtstörningar de senaste 6 månaderna och fungerar dåligt dagtid.

  SvaraRadera