Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2017-12-28 19:42

Hur sannolika bedömer du följande formuleringar är?

Dags för en liten kvällsundersökning. Hur sannolik anser du att de olika formuleringar nedan är? Vad innebär t ex att något är "sannolikt" respektive "osannolikt". Svara nedan

Ni svarar genom att ge "betyg" 1-10 på samtliga alternativ ni vill uttala er om. Siffrorna motsvarar 10%x siffran minus fem procentenheter, dvs 1=5% ,2=15% ,3=25%, 4=35%, 5=45%, 6=55%, 7=65%, 8=75%, 9= 85% och 10=95%?

Då jag garanterat missat några sannolikhetsformuleringar, kom gärna med förslag på ytterligare formuleringar vi kan väga sannolikheten för.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

35 kommentarer:

 1. Hej Lars

  Det verkar som att du missade det viktigaste: "följande formuleringarna"...

  SvaraRadera
 2. Ordet "möjligt" innebär väl bara att sannolikheten är mer än försumbart större än 0, dvs alla alternativ stämmer men 5% sannolikhet räcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligt med + någon gång imorgon och också möjligt med - någon gång. Sannolikheten för exakt 0 hela dagen är ytterst låg.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Ja, omöjligt tolkar jag som 0 och möjligt allt över 0. Borde nog inte fyllt i de värdena alls helt enkelt.

   Radera
  3. Ja, omöjligt anser jag också vara infinitesimalt över 0% jag skrev 0 men det ignorerades.

   Och vise versa med "garanterat" där är sannolikheten marginellt under 100%.

   Och andra sidan har jag gjort många saker i mina dar som folk beskrivit som omöjligt.

   Radera
 3. "Ingenting är omöjligt" - Gunde Svan

  SvaraRadera
 4. Några engelska begrepp i en motsvarande undersökning som nås via länken nedan, som kanske kan översättas till svenska:


  https://www.reddit.com/r/dataisbeautiful/comments/3hi7ul/oc_what_someone_interprets_when_you_say_probably/

  SvaraRadera
 5. Ordet "möjligt" ger nog en sannolikhet på runt 50%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligt att dör imorn, men jag hoppas att sannolikheten är betydligt lägre än 50%.

   Radera
 6. Jag har svarat, men jag har säkert fel…

  SvaraRadera
 7. Intressant resultat.
  Får mig genast att tänka på vissa kommenterare på le internet (främst en preppergrupp jag av någon orsak är med i)

  SvaraRadera
 8. Hehe. Jag tror jag vet vart det där kommer ifrån.

  SvaraRadera
 9. Det stod kvällundersökning, men det triggade min hjärna på kvällstidning... Så det blev lite förstörd undersökning för mig.

  SvaraRadera
 10. Någon mer än jag som tänker på Tage Danielssons monolog om sannolikhet?

  SvaraRadera
 11. Tolkade antagligen frågan fel, tänkte att ex "Ej troligt" är ett uttalande med hög säkerhet, dvs hög siffra. Inser efter att ha sett svaren att de flesta (korrekt?) Tolkat det som en sannolikhet för ett positivt utfall givet utsagen. Det senare är märkligt för en person som jobbar en del med statistik då man vid hypotesprövning aldrig tolkar frånvaro av signifikans för positivt utfall (högt p värde) som indikativt för negativt utfall.

  SvaraRadera
 12. "Då jag garanterat missat några sannolikhetsformuleringar..."

  Du missade garanterat...

  Förmodlingen (inte)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lade till garanterat. Förmodligen och förmodligen inte fick inte plats ser det ut som, så det blir inga fler. Synd.

   Radera
 13. När kommer uppföljaren på höstsol och med hur stor sannolikhet hålls den tidsplanen? Satan vilken bra bok förresten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det är en spännande och bra bok. Ser nu fram mot vårsol, men riskerar att tänka på höstsol. Gav mig lite mer kunskap också om verkligheten och risker.

   SF-bokhandeln i Gamla Stan - datum?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Cornu: du glömde "100%" också:)

   Radera
 14. Varför inte bara låta folk skriva in vilken procentsats dom vill? Omöjligt för mig är 0%, vilket jag även svarade (0) då inget annat alternativ är acceptabelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dito. Och då sållades svaret bort, då det är omöjligt att skriva 0.

   Radera
 15. Jag tycker för det första att uppdelningen i sannolikheter är olämplig då den blir ganska grov i ytterligheterna. Borde istället vara mer logaritmisk där. Det är en djävla skillnad mellan 0% och 10%. Som matematiker tolkar jag "nästan säkert" som 100% sannolikt, vilket är bra mycket starkare än att bara säga att sannolikheten är >90%.

  För det andra är det många av uttrycken som egentligen inte uttrycker en särskild sannolikhet utan snarare ett ganska brett spann av sannolikheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Nästan säkert" har ju en vetenskaplig innebörd, som de flesta inte känner till. Detta är dock en enkät om allmänhetens uppfattning.

   Enkätsystemet jag använder tillåter bara 1-10 som svar. Helst hade jag förstås haft 0-100% som svarsmöjlighet och därtill kunnat redovisa hur svaren fördelar sig per alternativ och inte bara ett medel. Men så är det när man använder gratissystem för enkäter. Beggars can't be choosers som det heter på australiensiska.

   Radera
  2. För det tredje håller jag inte med om att alla dessa uttrycker sannolikheter. T.ex. betyder ju möjligt bara att det finns möjligheter för något inte något om att det faktiskt kommer hända eller inte. Det är t.ex. möjligt att Kungen abdikerar och det är möjligt att han sitter kvar (högst troligt kommer det förstnämnda inte hända och det sistnämnda kommer hända).

   Radera
 16. Skulle vara intressant att veta vilka det är som svarat att "omöjligt" har en sannolikhet över 10%, och "säkert" innebär en sannolikhet under 90%. Det skulle ju ge en annan innebörd när vederbörande ger säkra påståenden eller påstår något vara omöjligt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är säkert omöjligt.

   Radera
  2. Dvs med 90% sannolikhet har en sannolikhet på 15%? Det låter som att hoppet inte är ute.

   Det fantastiska är att omröstningen visar att "omöjligt" innebär en sannolikhet på runt 15%...

   Radera
 17. Sedan är det ju detta med upprepade händelser med definierade procentsatser kontra tidssteg om man vill komplicera det hela. Exempelvis en 100-årshändelse, som över tid inträffar i genomsnitt en gång vart hundrade år. Dock är sannolikheten 63 % för händelsen under en given hundraårsperiod.

  SvaraRadera