Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-12-26 12:15

Har varslen ökat i byggbranschen?

Med de fallande bostadspriserna i högbyggnationskommuner som Stockholm, Malmö, Uppsala och Örebro, så är frågan vad som händer i byggbranschen framöver. Kommer varslen regna ner? Har det redan börjat?
Byggarbetsplats.
Sveriges Radio har en artikel om att byggbranschen håller andan under det pågående prisfallet för bostäder.
"Vi håller andan och tittar mycket för att se vad som händer om vi behöver dra ned på personalen. Vi vet hur snabbt det kan gå [...] 2008 var ju vårt absolut vårt bästa år. Och från den första veckan in i januari 2009 så var det helt dött. Inga order in överhuvud taget. Och då sa också de stora byggföretagen på börsen upp ungefär 30-40 procent av all personal."
Den gången infördes ROT-avdraget för att rädda byggbranschen via småjobb hos privatpersoner när det institutionella byggandet tvärdog. Avdraget har varit kvar sedan dess även om det försämrades något (=skatten höjdes) under nuvarande socialistiska regering, vilket lett till ökade svartjobb och med det minskade skatteintäkter.

Nu kan iofs ROT-avdraget förbättras igen, men det finns alltså inte lika mycket krut att använda när byggbranschen går in i väggen den här gången. Förhoppningsvis har företag och anställda lagt i ladorna under de goda åren och kan övervintra (nej, jag bara skojar, allas ekonomi expanderar alltid till att fylla upp inkomsterna).

Men hur ser det ut än så länge? Har varslen i byggbranschen ökat?

Det entydiga svaret måste vara nja.

I november 2016 varslades 241 personer i byggbranschen, inklusive konkurser. I år, dvs november 2017, varslades 383 personer i branschen, inklusive konkurser. Det är visserligen en ökning med 50%, men inte speciellt många personer likväl. Samtidigt är byggbranschen den bransch som har störst varsel i november i år, undantaget offentlig förvaltning med 452 personer. Men i november 2015 varslades 493 i byggbranschen, så det är inte värre i år än under 2015 när allt fortfarande pekade uppåt.

November 2008 varslades 2 145 personer i byggbranschen. Vi är alltså inte i närheten av några krisnivåer för att vara november.

Min slutsats är att varslen i byggbranschen än så länge (senaste statistik november 2017) inte tagit fart. Detta baserat på Arbetsförmedlingens varselstatistik. 

Samtidigt kan man ju tänka sig att bland det första som sker är att man gör sig av med utländska bemanningsföretag och dessa uppsägningar syns kanske inte i svensk varselstatistik?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

33 kommentarer:

 1. För att en aktör (bolag) på marknaden ska börja agera, så krävs det ganska mycket av någon ensam individ att vara den första som höjer rösten i något ledningsgruppmöte eller vid styrelsebordet. Att kliva över den tröskeln är tufft.
  Nästa steg är att de individerna får smått gehör och frågan tas på allvar.
  Först efter det kan en majoritet etableras och inriktningsbeslut och policys ändras.

  Jag tror, baserat på allmän intuition och på blogposten du skrev häromsistens cornu, om då du föreläste för en bolagsledning. Att redan varit i situationen där ensamma pionjärer vågat bryta tystnaden och gått vidare till situationen där frågan tas på allvar. Men att vi inte ännu är i situationen där snacket blivit verklighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skojar du? Höja rösten i ledningsgruppsmöte?

   Det är väl så att det är först när aktieägarna börjar fråga varför resultaten viker som frågan kommer upp på dagordningen. Samma visa varje gång - att det är först när man är illa tvungen som man börjar göra anpassningar efter verkligheten...

   Radera
 2. Det kanske kommer att pratas mer svenska än polska, rumänska på byggplatserna framöver...
  På bygget för Marieholmstunneln kan man läsa skyltar på engelska, polska o svenska i denna ordning..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att polackerna och rumänerna har lärt sig svenska nu? Det är väl inte för att man har överflöd av pengar som man anlitar polacker och rumäner i sina byggprojekt?

   Radera
 3. November måste väl vara förtidigt. December eller kanske januari är nog troligare att det kan ge avtryck.

  SvaraRadera
 4. Jag skulle gissa rent spontant på att vad gäller utländskt arbetskraft åker många hem över helgerna och sen får de höra via mail/mobil/telefon hur det blir i januari.
  Färjorna brukar vara rätt bokade, men sen får vi väl se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag åkte färjan Karlskrona - Polen i höstas vid bokresearchtrippen runt södra Östersjön, så var färjan helt full av just polska byggjobbare på väg hem. Så ja, de reser hem rätt ofta antar jag.

   Radera
  2. När jag arbetar utomriks, arbetar vi hårt och långa dagar helst. Roterar in och ut hela tiden. Men det är kontrakt, inte anställningar mot lokala bolag.

   Radera
  3. JULA o IKEA finns också i Polen o art.nr är demsamma!
   Priserna är däremot andra... 😁

   Radera
 5. Polackerna eller balterna eller vad det är mitt emot oss har varit borta en vecka nu, annars jobbar de 6 dagar i veckan 12 timmar om dagen. Intressant fenomen dock. Det väller in människor som lever på bidrag(50000 asyluppehållstillstånd blev det visst i år), några får väl hitte på jobb eller blir sysselsatta minst 1 timme i veckan för att räknas som låtsassysselsatta. Kan väl antas att deras arbetslust inte är överdrivet stor. På nåt sätt behöver de bostad, som vi tar in stora mängder utländsk arbetskraft för att bygga. Ebberöds bank, nä-nä. Sen är det en annan sak att de inte får flytta in i det nybyggda, men undanträngningseffekter blir det garanterat med förturer i bostadsköerna till våra krigshjältar.

  SvaraRadera
 6. Har julfirat med en arkitektfirma-person... orderböckerna var fulla och de var tydligen tvungna att prioritera bland kunder. Men de gör mycket runtikring-jobb mot allmännytta mm.

  Telecom-contracting ser illa ut.

  SvaraRadera
 7. Allas ekonomi expanderar inte alls, min utgifts sida har minskat med 37,8 % sek jag tog examen och fick mitt första jobb för 5 år sen. Inkomstsidan har samtidigt ökat med 400%. Det är dravel att alla saknar ekonomiska hämningar.

  SvaraRadera
 8. Det är en ganska stor apparat som från högvarv just nu tuffar långsammare

  Men då de flesta bostadsutvecklare till skillnad från tidigare i historien nu bundit upp köparna att direkt skriva "förhandsavtal" och inte bara bokningsavtal, gör det att det blir dyrt att hoppa av och att de är bundna att köpa för inköpspriset = köparna står i sk*ten

  Och att de "nya" projekten som inte har påbörjats skjuts på framtiden
  Tänk på det nästa gång du går förbi ett område som skulle haft "byggstart" så hörs tystnaden, Dvs man vill inte annonsera att inte tillräckligt nytt säljs för att påbörja processen, men mycket byggs och färdigställs under första halvåret 2018
  Men min gissning är att om Max 6 mån förmodligen tidigare börjar byggbranschen visa sina kort mer, just nu är det en tystnad kring detta, samma gällande inkomster hos mäklare när omsättningen snabbt sjunker och fler mäklare byter jobb, vet två, en som nu valt att byta pga at han ser att detta kommer pågå länge och att överutbudet på mäklare ( många unga med studielån, mm som inte kan mäkla bara vara "order mottagare" när tuffa tider kommer slås många ut, gissar Max 6 mån på det också innan media hittar info om detta
  Blir ett spännande 2018

  Gott nytt år

  "Cash is king"

  SvaraRadera
 9. Corny, Har du mer lokal statistik? Hur ser det ut för Stockholm? Malmö? Uppsala?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ber bransch finns det bara på nationell nivå.

   Radera
  2. Synd för det är nog i dessa städer allt händer först. I många av landets kommuner är ju priserna knappast ens uppblåsta.

   Radera
 10. https://www.di.se/nyheter/bostadsutvecklaren-saljer-bostader-for-10000-krkvm/

  Nu har byggbranschen kommit på ett nytt sätt att trycka på re-start. För 10000 kr/kvm kan vem som helst köpa bostadsrätt. Undrar hur bankerna ställer sig bakom detta.

  SvaraRadera
 11. https://www.di.se/nyheter/bostadsutvecklaren-saljer-bostader-for-10000-krkvm/

  Nu har byggbranschen kommit på ett nytt sätt att trycka på re-start. För 10000 kr/kvm kan vem som helst köpa bostadsrätt. Undrar hur bankerna ställer sig bakom detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Denna typ av upplägg var vanlig i slutet 80/början 90-talet, eller snarare: Föreningarna vid den tiden var mycket hårdare belånade än föreningarna idag.

   Den höga avgiften (tänk på att föreningen inte får ränteavdrag!) kommer göra dessa bostadsrätter ganska svåra att sälja ändå...

   Radera
  2. Ja kanske det men då rörde det sig om mindre summor också. Funderar på om det hade fungerat i en stad som Göteborg där nybyggen kanske kostar 60000 kr/kvm + Föreningslån på 20000 kr/kvm att köra det omvända d.v.s. att en 2a kostar cirka 1 miljon och att föreningen tar på sig ett lån på 60000 kr/kvm. Enligt artikeln kan föreningen binda räntan i 30 år och då får man en mer förutsägbar framtid än med dagens köp då en privatperson köper för 60-70 tusen kr/kvm och kan binda i maximalt 10 år men ändå inte gör det p.g.a. att man inte vet när man behöver flytta. Föreningar har ju ingen anledning att bryta ett 30 årsräntekontrakt.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Det rörde sig om relativt stora summor då också i relation till folks inkomster.

   Ingen binder räntan på 30 år i Sverige. Det lär bli ett oerhört dyrt lån i så fall.

   Radera
  5. Föreningen binder lånet på 30 år enligt artikeln. Huruvida man väljer att binda sitt egna lån på 10 000 kr/kvm är däremot valfritt

   Radera
  6. Vi får se hur det blir. Något måste ju politikerna, riksbanken och byggbolagen hitta på för att kreditexpansionen ska kunna fortgå.

   Radera
  7. Den här manövern blir nog spiken i kistan dock, på riktigt. Det blir nästan samma månadskostnad som en nybyggd hyresrätt, så varför skulle man köpa?

   Radera
  8. Folk köper ju om dom kan köpa. Just nu kan dom inte köpa då bankerna har inskränkt deras valmöjligheter p.g.a. att prisnivåerna nått så högt att man måste spara i många år för att komma upp till en kontantinsats. Går man vidare med en sån här lösning kan ju i princip alla köpa igen och då gör dom det p.g.a. det blivit normalt att köpa bostad och inte hyra. Det har satt sig djupt i huvudet att köpa bostad är den bästa investeringen man kan göra oavsett pris. Jag och du köper inget sådant men bli inte förvånad om priserna på sådana bostäder skulle öka lavinartat dom med.

   Radera
  9. Inte nu längre, det här skulle man lanserat "på nytt" för 2-3 år sedan, nu tror jag folk läst tidningar och sett på TV och insett att det kanske är lite dumt att spekulera för mycket i högbelånade föreningar.

   Redan idag kan man ju köpa begagnade bostadsrätter i föreningar som bildades 1992. Titta gärna på hur försäljningspriserna ser ut för dem...

   Radera
  10. Ja men det går snabbt att förändra folks uppfattning av marknaden. Hade inte byggbolagen trott på idén så hade dom inte övervägt att lansera den. Vi får se ifall dom får rätt. Det tror jag. Tyvärr.

   Radera
  11. Just denna gång tror jag inte det räcker för att blåsa upp priserna en gång till.

   Men visst, vi får se hur det går. Även om föreningen binder sina räntor på 30 år så måste man ha köpare och folk som betalar avgiften. Vid en viss tidpunkt och kostnad kommer folk släppa sina bostadsrätter och gå därifrån, precis som vid 90-talskrisen, och då kommer föreningarna att gå i konkurs.

   Radera
  12. Kan folk bara gå ifrån en förening då? Varför skulle dom göra det i så fall? Dom vet ju redan nu vad avgiften kommer att vara i 30 år. Är föreningslånet bundet på 30 år så ökar ju inte avgiften p.g.a. marknadsräntorna ökar om dom nu skulle öka. Dessutom är 500 000 kronor inte så högt lån idag. Betalar man av det har man ju bara avgiften att tänka på. Ser inte varför man skulle välja att då gå från att fortsätta betala avgiften till att flytta till en dyr hyresrätt?
   Det som skulle kunna ställa till det är en enorm ekonomisk svacka med lågkonjunktur och många som förlorar jobbet samtidigt men förhoppningsvis har man med sin inkomstförsäkring råd att betala sitt boende ändå.

   Radera
  13. Det var exakt det som hände i början på 90-talet.

   Folk lämnade bostadsrätter för att de blev för dyra.

   Radera
  14. Men då hade kanske inte föreningarna bundna lån på 30 år. Varför skulle något bli dyrare ifall marknadsräntorna ökar ifall föreningen låst räntan på 30 år?

   Radera
  15. Fundera på vilken ränta föreningen får på 30 år, och vilken avgift det blir.

   När sedan räntorna stiger och andra bostadsrätter sjunker i pris, kan det bli lönsamt att "släppa" en bostadsrätt som man ändå bara betalt pyttelite för. Då får föreningen problem och går till slut i konkurs. Precis detta hände i början på 90-talet.

   Radera