Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2017-12-06 14:42

Gratulerar Finland på 100-årsdagen!

Idag fyller Finland 100 år sedan självständigheten från Ryssland, efter att Sverige förlorat Östsverige till Tsarryssland 1809. Vi gratulerar våra finska grannar, systrar och bröder, till deras frihet - en frihet som vunnits i blod och försvarats med blod upprepade gånger.

Det finns inte så mycket mer att tillägga, annat än att varje folk förtjänar sin egen suveräna stat, men det är något som bara kan vinnas av egen kraft och genom att med blod etablera och hävda sina egna gränser. Något som Finland gjorde under finska inbördeskriget och det samtidiga första kriget mot kommunistiska Ryssland, sedermera Sovjetunionen.

Ett krig som för övrigt Sverige deltog i (fast vi fortsatt bestämt hävdar att vi åtnjutit 200+ år av fred) när vi skickade flera pansarskepp och invaderade Åland i den sk Ålandsexpeditionen och bland annat stred mot de ryska bolsjevikerna på öarna. Men den svenska historieskrivningen kommer nog inte uppmärksamma något 100-årsjubileum av denna Sveriges militära insats i det nära utlandet.


Sverige deltog sedan återigen inte i finska vinterkriget 1939, fastän vi råkade låna ut en sjättedel av vårt flygvapen med tillhörande personal och hela förband med materiel, uniformer, ammunition och vapen till svenska frivilliga för att avlasta den finska flanken. Sveriges 200+ år av fred är alltså fortsatt ohotad, precis som den inte bröts av att vi deltog i Gulfkriget 1991 eller kriget mot terrorismen i samband med invasionen av Afghanistan 2001.

Sverige kommer försvaras till sista finnen, och har så alltid gjorts. Något vi i Sverige ska vara väldigt tacksamma över. 

Den tredje filmatiseringen av Okänd soldat går nu på svensk bio och det är förstås ingen slump att filmen går upp samma år som Finland fyller 100 år. För fredsskadade svenskar är det lätt att glömma bort vad det innebär att förtjäna sitt land, sina gränser och sin frihet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

48 kommentarer:

 1. "varje folk förtjänar sin egen suveräna stat"

  Gäller detta även samer och finlandssvenskar? Eller hur definierar du ett folk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är upp till folket att definiera sig utifrån om de vill ha en suverän stat eller inte. Men notera att en suverän stat innebär att man kan hävda sina egna gränser och inte innebär någon välgörenhet.

   Radera
  2. Citat nedan från NE

   "suveränitet:
   folkrättslig term för en stats självständighet och oavhängighet i förhållande till andra stater (extern suveränitet) och för dess maktmonopol inom det egna territoriet (intern suveränitet)."

   Vad du menar med hävda sina egna gränser är lite otydligt, och enligt definitionen ovan är väl egentligen inte Sverige en suverän stat, med tanke på EU-medlemskapet. Så definitionen av suverän stat verkar lite knepig tycker jag.

   Radera
  3. tja beror ju på vilka perspektiv man har.
   Är man för frihet kanske man tittar på amerikanske stater/lagar vila hos medborgarna och avsättas ifall de inte representerar medborgarna. Därför skulle också rätten att bära vapen skrivas i grundlagen och staten inte ha en stående arme utan makten skulle vara hos medborgarna.
   För en kollektivist(socilasist, fascist, kommunist, nazist) skall staten ha makten och ta frihet från individen. EU och FN är bara organisationer för att ta suveränitet från stater.

   Radera
  4. Cornu... Med den definitionen hade väl befolkningen i Krim all rätt att ansluta sig till Ryssland... Eller hur? Tihi...

   Radera
  5. Nä, det finns ju redan ett Ryssland. Ryssland är ju till för ryssar. Åtminstone delvis, den ryska konstitutionen ger ju alla minoriteter rätt att utöva sin kultur och Putin&co brukar ju propagera för att Ryssland är mångkulturellt:

   https://www.youtube.com/watch?v=HB4QO27IyvE

   (Video av när Putin hänger med hattjudar, muftis och alla möjliga halloweenfigurer)

   Men med det sagt - Ryssland är (bl a) till för ryssar. Vill man bo i Ryssland kan man alltså flytta dit.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Krim invaderades och ockuperades av främmande makt, som sedan höll en skenfolkomröstning där folk fick lämna röstsedlar i genomskinliga valurnor övervakade av maskerad beväpnad militär och i ockuperande landets parlament bestämde att annektera det ockuperade området. Det är inte folkets vilja. Att t ex 120% av befolkningen röstade för säger också en del...

   Radera
  8. "Cornu... Med den definitionen hade väl befolkningen i Krim all rätt att ansluta sig till Ryssland... Eller hur?"

   Svaret på det måste bli ja, om man har åsikten att folk ska få bestämma själva om de är ett folk och om de vill ha en suverän stat till sitt folk.

   Men i så fall krävs:
   1) Att folket betraktar sig som ett folk. Osäker på om det gäller människorna som bor på Krim.

   2) Att folket vill ha en egen stat. Också osäkert när det gäller Krim.

   3) Att det nya landets ledning senare ändrar sig och väljer att ansluta sig till ett annat land istället.

   Inget av det som nyligen hänt på Krim hindrar denna möjliga utveckling, utom möjligtvis Rysslands eventuella ovilja att låta Krim bli en egen stat.

   Radera
  9. Jo, man ska ju komma ihåg att Krim inte är självständigt. Ryssland anser att det ingår i deras nationella territorium. Med mindre mått av självstyre än man hade i den ukrainska konstitutionen under och efter Sovjet.

   Men hur som så är det inte helt oproblematiskt att hävda att varje folkgrupp ska ha ett eget land. Kina och Ryssland skulle t ex brytas sönder i en mängd småstater i det fallet. Istället har vi ju det moderna sättet att se på nationer, dvs mångkultur där man ingår i ett land men har rätt till sitt eget språk och sin egen kultur - också. På så vis kan man ju mycket väl hävda att det går utmärkt att vara ryss och tala ryska även om man råkar bo i Ukraina.

   Den s k "European social survey" undersökte f ö förhållandena i Ukraina i flera årliga undersökningar och resultatet 2012 var att 0,4% av de rysktalande hade känt sig diskriminerade, inte direkt ett starkt case för att ryssar i Ukraina skulle vara förtryckta.

   Ukraina verkar således åtminstone i det avseendet ha varit en mycket väl fungerande mångkultur.

   Radera
  10. Ben: Håller med. Det är mycket lättare i längden, att acceptera minoriteter än att hela tiden rita om nationsgränser så fort någon separatistisk rörelse växer sig stark någonstans.

   Dags att förpassa den nationalismen som baseras på ras, språk, religion och "folktillhörighet" till historien. Jag ser den som stor del av orsaken till att många länder har så svårt för att hantera sina minoriteter korrekt.

   Radera
 2. En liten detalj: Afghanistan invaderades av USA med allierade 2001 där det svenska bidraget anslöt 2002.

  Om jag missat någon rapporteringsfunktion på hemsidan så ber jag om ursäkt, men jag lyckades inte finna någon sådan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Enligt deltagande Erik Lewin deltog iaf dåvarande SIG redan vid tagandet av flygplatsen i Kabul.

   Radera
  2. Det kan mycket väl vara så! Min kommentar var menat att korrigera ditt årtal (2003) i texten ovan.

   Radera
  3. Ah, tack, inser mitt misstag. Kram.

   Radera
  4. Borde inte insatsen i Libyen räknas in också eller var våra JAS bara "fredliga observatörer" i skyn?

   Radera
  5. Daniel, visst borde Libyeninsatsen räknas men den verkar vara lika skämmig som baltutlämningen. Nåja resultatet var ju gott, man fick hela landet plus Kadaffi ner i rännstenen. Heja Sverige!!!

   Radera
 3. Jag instämmer helt och hållet, utan reservationer, med bloggarens gratulationer till vår granne Finland.

  SvaraRadera
 4. Efter 1000 år är i alla fall götar och svear hyfsat integrerade, skåningarna börjar ansluta sig också till nationen till sist. Listan på ointegrerade folkgrupper blir dock längre för varje år vilket är oroväckande, balkanisering som det heter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ALDRIG!

   /Skånska frihetsgerillan

   Radera
  2. Far åt helvete!

   Hallands befrielsefront

   Radera
  3. SBF - Skånelands BefrielseFront !
   ;-)

   Radera
  4. Skånes folkfront, Skånes folkliga folkfront, Skånes folkliga front och Folkfronten för Skåne är av en annan åsikt.

   Radera
  5. Historiskt sett brukar man notera att Danmarks försök att återerövra Skåne 1675-78 resp 1710 möttes helt olika av lokalbefolkningen. Första gången var de danskvänliga och snapphanarna var ett påtagligt problem, andra gången - en generation senare - hade försvenskningen gått så långt att dessa problem var utan betydelse. Alla studentikosa "fronter" får väl försöka arrangera en folkomröstning av katalanskt snitt och se hur det går ...

   Radera
  6. Tja, Sverige genomförde ju en omfattande etnisk rensning i Skåne och flyttade in bönder norrifrån till de rensade gårdarna. Dialekten blev man dock inte av med, utan den ärvdes från kvarvarande skåningar.

   Alla "folkfronter" är förstås enbart godhjärtade skämt.

   Radera
  7. Det här är inget skämt. Trodde du var en av oss efter ditt barcelonareportage men inser nu att stå på folkets sida är bara något man gör på badsemester.

   Hallands befrielsefront

   Radera
  8. Du kanske bör veta att ingenting jag skriver ska blandas ihop med mina åsikter. Bara för att jag skriver om kataloniens självständighetsaktivister så betyder det inte att jag stöder deras åsikter.

   Radera
 5. Kanske nån med mer finsk anknytning än jag kan svara men det man firar är alltså självständighetsförklaringen. Att det sedan kom ett inbördeskrig som var helt förjävligt brukar man nog inte poängtera eller diskutera i samband med detta.

  Med det sagt, grattis Finland på självständighetsdagen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förs fortfarande ett inbördeskrig i Finland nämligen förintelsen av det svenska språket, något som inte uppmärksammas i Sverige.

   Radera
  2. Antagligen för att om det lyckas så står det 1-1 mellan Sverige och Finland.

   Radera
  3. Ang inbördeskriget så är behandlas det väl i "okänd Soldat". Koskela kommer från en familj som stred på de Rödas sida medan många av de andra officerarna hade motsatta sympatier, om jag inte minns fel.

   Radera
  4. Till "Ben Dover".

   Det som kom knappt två månader efter att vår lagliga regering förklarade Finland självständigt den 4 december 1917, och vår lantdag godkände förklaringen två dagar senare, var att rödgardisterna gjorde uppror mot den lagliga regeringen i slutet av januari 1918.

   Det röda upproret stöddes av de ryska trupper som befann sig i landet, och besegrades samma vår.

   Utan att det röda upproret hade slagits ner, hade Finland blivit en del av Sovjet-Ryssland. Därför kallar jag och många med mig detta krig för "Frihetskriget".

   Kan vara bra att läsa på.

   Radera
  5. Jag ser inte riktigt hur det motsäger nåt jag skrev...? Menar du att det inte var ett inbördeskrig? utan en rysk invasion av Finland, eller?

   Radera
 6. Som mina finska artilleriofficersvänner brukar säga "Sveriges sak är vår".

  I övrigt delar jag givetvis Cornus gratulationer.

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 7. I dagar av normkritik kan man konstatera att krig verkligen är diskriminerande mot unga män. Tänker särskilt på min morfars generation, män födda i gamla Sovjet i början av 20-talet. 80% var tydligen döda innan andra världskriget var slut enligt vissa källor. Nu föll väl inte så stor andel offer för just finnarna och det var inte så mycket bättre på finska sidan heller, men ändå.
  Grattis Finland i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sovjetunionen var man duktig på att själv ta livet av sin befolkning utan tysk och i någon mån finsk hjälp.

   Radera
 8. För ordningen skull bör man påpeka att den finska självständigheten som sådan vanns utan egentligt ryskt motstånd och därav betingad blodsspillan. Det blev utbrottet av interna politiska och sociala spänningarna som följde - kampen om vilket samhällssystem man skulle ha - som kostade liv och blod. Ett inte ovanligt efterspel till befrielser/självständighet.

  SvaraRadera
 9. Gratulerar finland o ledsen för alla svenskar som övergavs men hoppas lycka för alla inblandade.

  SvaraRadera
 10. Undrar om Finland hade funnits som stat om inte Sverige hade förlorat mot Ryssen 1809, hade då Finland varit Östra Sverige och finskan ett utdött språk ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske, eller så hade Ryssland erövrat Finland vid ett senare tillfälle ellerkanske hela Sverige-Finland,
   eller så hade kanske Finland förklarat sig självständigt från Sverige med betydligt sämre relationer Sverige Finland än idag osv osv

   Radera
 11. Grattis Finland!

  En vacker melodi om en sotilaspoika (soldatpojke) kan kanske passa till texten ovan.

  https://www.youtube.com/watch?v=JfFqg4TxS3k

  SvaraRadera
 12. Stort Grattis Finland, blir till att se Okänd soldat ikväll och känna lite av Finsk historiskt vingslag.

  SvaraRadera
 13. Grattis Finland! Ni är en pigg hundraåring som är bra mycket friskare än Sverige. Det sitter inte tiggare i varje gathörn, inga ensamkommande afghan-"barn" som driver runt och blåser systemet, totalt islamfritt utanför Helsingfors mm. Allmänt tryggt och välfungerande, ett land att se upp till.

  SvaraRadera
 14. Vid ett besök i Jyväskylä härom året upptäckte jag att man som inlands-norrhälsing har fantastiskt mycket gemensamt med finländare: Vi är av arv tjurigt skeptiska till alla former av överhet och älskar bergen, skogar, sjöarna och att göra egen sprit. Och vi tycker den genomsnittlige svensken är en mes.

  ;-)

  Grattis, Finland!

  SvaraRadera
 15. Sverige var bara representerat med Artiga Gråa Män

  SvaraRadera