Cornucopia?

Aktuellt

Nytt rekord för fossila CO2-utsläpp 2019 - Sveriges utsläpp ökade snabbare än världen och Europa

Miljöpartiets och regeringens banbrytande klimatpolitik fortsatte fira segrar 2019, baserat på BP Statistical Review of World Energy, som sl...

2017-12-13 14:36

Gotlands garnison blir regemente

Regeringen fattade idag beslut om att Gotlands garnison med 18:e stridsgruppen omvandlas till ett eget regemente, istället för att sortera under P 4 Skaraborgs regemente. Sverige får därmed sitt första nya regemente sedan andra världskriget, vilket säger en del om säkerhetsläget.
18:e stridsgruppens nuvarande fana är Skaraborgs regementes fana med 3:e bataljonen och en gotländskt gutebagge. Som eget regemente kommer man rimligtvis inte längre bära Skaraborgs färger och lejon, utan fanan bör bli någon variation på gotländskt blått och eventuell bagge.
Gotlands garnison blir alltså ett eget regemente, vilket innebär att man blir administrativt fristående.

Idag har 18:e stridsgruppen, stridsgrupp Gotland, sorterat administrativt under P 4 Skaraborgs regemente i Skövde, men blir nu en egen organisation. Detta ger också ökade krav på fristående verksamhet med kompletta resurser.
Chefen 18:e stridsgruppen Stefan Pettersson leder krigsförbandet.
Som bloggen rapporterat om tidigare uppförs nu en toppmodern och effektiv garnison ute på Tofta söder om Visby, optimerad för ett tungt pansarförband och utan något bagage från förr.

Krigsförbandet förblir än så länge 18:e stridsgruppen, även om det finns önskemål om att omvandla stridsgruppen till en full bataljon.
Mattias Ardin förmodas bli chef för freds- och produktionsorganisationen regementet och även bli försvarsområdeschef för Gotland, vilket inkluderar hemvärnet på ön.
Regementet bildas formellt den 1:a januari 2018.

Förutom att det tillförs vissa administrativa sysslor och ökat oberoende för 18:e stridsgruppen, så är beskedet främst ett utpekande av en riktning och ska sättas i sammanhanget med det försämrade säkerhetsläget i Östersjön sedan Ryssland inledde sitt krig i Ukraina 2014. Man kan förmoda att inrättandet av ett formellt regemente är ett besked om att försvaret på ön ska skalas upp från stridsgrupp till full bataljon längre fram efter år 2020.

Rent praktiskt har dock inrättandet av ett regemente obefintlig betydelse för svensk försvarsförmåga idag och är mestadels en administrativ åtgärd. Men alltid kränker det något rysstroll och visar att Gotland tillhör Sverige och inget annat.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

22 kommentarer:

 1. Är det verkligen motiverat att vara fristående? Kräver mer resurser, men vad blir den faktiska vinningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bland annat mindre resor Skövde-Visby. Kan rent av bli en besparing. Personalen är inte heller anställda i Skövde och utstationerade på Gotland etc.

   Framför allt är det nog en förberedelse för större organisation, då det blir ohållbart att rådda på distans ju fler man blir. Senast tillfördes lvkv och det lär komma mer förmågor successivt.

   Radera
  2. Ok, låter rimligt!

   Radera
 2. Blir det P18 som namn igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rimligtvis, med tanke på att 18:e stridsgruppen är nangiven efter det arvet. 181:a bataljon tids nog?

   Radera
  2. Med tanke på det klonade fåret Dolly, kanske man kan kalla det nya heraldiska vapnet Dolly P18? *Ba dum tish* :P

   Radera
 3. Psykologiskt försvar. Signaler till både den ryska diktaturen och Sverige.
  Kostnaden är obetydlig tills bemanning och utrustning skalas upp.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 4. Avveckla 2005 upprätta 2018, hoppas iallafall att de kan återanvänd ngt av den gamla anläggningen dyrt att uppfinna hjulet om och om igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gamla regementet är avyttrat sedan länge.

   Radera
 5. Coolt! Om man nu bara kunde få dit lite Patriot eller Aster också så skulle det kännas riktigt gött ^.^

  SvaraRadera
 6. Beträffande första nyuppsatta regementet efter VKII: I22, Lapplands Jägaregementet bildades 1975 och lades ner efter 25 år.

  SvaraRadera
 7. Kommer "regementsfåret" till heders då igen?
  Finns det f ö något annat svenskt regemente som likt somliga brittiska dito, brukat paradera med "regements-mascot" tidigare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att FJS hade en mascot för länge sedan. Försvann säkert sedan djurskyddsaktivister inskridit.

   Radera
  2. Harald kommer att komma tillbaka...

   Radera
 8. Nu glömde du bort KA5 i Härnösand som sattes upp som kår på 50-talet och blev regemente på 70-talet.

  SvaraRadera
 9. Tänk nu till ordentligt innan barrackerna översollar stranddynorna och organisera upp en anläggning för framtiden med infrastruktur a la Bodö med möjlighet att ta emot C-17 fullastade med fyrverkeri av alla de slag samt uppställningsplatser för åtminstone en div Jas. Det kostar att ligga på topp särskilt när Pandapolitiken har nått Fårösund och som i framtiden kan komma att bli en navalbase for protection.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visby kan redan ta emot C-17

   Radera
  2. Lastat eller olastat? Vet ej om Visby klarar en startvikt om 265 ton!

   Radera
  3. Klarar max last men ej max startvikt så dvs kan inte ha fulla tankar men det behövs ju inte

   Radera
 10. Förutom I22 (JS utvecklades till Foregemente)och KA5 har S2 (kår 1961, regemente 1962) och S3 (bataljon 1954, regemente 1987) uppsatts som regementen efter VKII. Alla dessa är nu nedlagda. Vidare hela helikopterorganisationen i varierande skepnader, där bildandet av Hkpflj (1998) närmast motsvarar regemente. Ett antal förband har genom åren benämnts som "kår", utan att organisationen (nämvärt) förändrats.

  SvaraRadera
 11. Kan vi flytta tillbaka RAÄ till huvudstaden nu?

  SvaraRadera