Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-12-01 17:15

Fredagsmys: VA - Det blir inget #MeToo från finansbranschen

Dags för ett riktigt sjukt "fredagsmys". En av de branscher med den allra mest sjuka kvinnosynen är finansbranschen, vilket många läsare informellt påtalat. Läget är så illa att det nog inte kommer något #metoo-uppror skriver investeraren Cornelia Gustafzon i Veckans Affärer.
Inte en lätt lokal att vara ensam kvinna i tillsammans med ett gäng fulla gubbar med alldeles för mycket pengar på fickan. Ingen mobiltäckning heller.
Många (dvs fler än tre) har hört av sig och påtalat hur illa det är med kvinnosynen och hur illa kvinnor behandlas i finansbranschen. En läsare skrev:
"efter alla mina år där, vet man hur sjuk den branschen är"
En bransch som ännu inte fått något #metoo-upprop. Istället har det mestadels handlat om de kvinnodominerade branscherna, som juridiken, media, kultur och sjukvården, även om det finns undantag med Försvarsmakten och även ett litet teknikmetoo, som snabbt dog ut eftersom få vill träda fram personligen. Det är med all sannolikhet lättare att göra en #metoo i en bransch med fler kvinnor, helst en kvinnodominerad bransch där man inte bränner sina karriärmöjligheter på att träda fram. Om inte annat passivt, eftersom ingen av rövhattarna hos andra arbetsgivare tänker anställa en golare.

"Problemet sitter i strukturen i hela finansbranschen som i princip är stängd för kvinnor. Vi som ändå lyckats komma in är fullt medvetna om att vi är där på männens villkor."
Gustafzon tar upp ett exempel där en småpåve faktiskt fick sparken, men motreaktionen blev i princip omedelbar:
"Kort därefter anställdes en ny mellanchef som omedelbart sparkade de kvinnliga medarbetarna, på mycket vaga grunder, trots att de toppade försäljningslistorna, hade nöjda kunder och inte var sist anställda i bolaget.
Så nej, det kommer nog inget #MeToo-uppror från kvinnorna i finansbranschen, vi är där på nåder och har förstått vilka strider vi inte kan vinna."
Så "trevligt fredagsmys" på er alla, och speciellt de kvinnor som mot alla odds härdar ut i finansbranschen. Kämpa!

Läst nu Cornelia Gustafzons krönika, så lär ni er vart era courtageavgifter och förvaltningsavgifter går.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. #meToo tiggare utanför Ica är ledigt, #meToo han tittade på mig lite snett vid kaffeautomaten är inte använt, #meToo jag vill inte åka i samma hiss är nästa grej ......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kan man inte förstå hur "Metoo-hashtagen" har använts? Ibland undrar jag om den här bloggens läsare till mestadels består av personer som åt direkt ur klisterburken när de gick i småskolan...

   Radera
 2. Hej

  Skulle "#det kostar att ligga på topp" vara en passande beskrivning?

  Trevlig helg...även i fall om att ni ligger under!

  SvaraRadera
 3. Snicksnack. Finns inget bättre än att vara kvinna i finansbranschen. Alla arbetsgivare vill ha dig för att förbättra sin jämställdhetsstatistik.

  Antalet assholes har minskat rejält de senaste två decennierna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bibbi

   Ride the wave...och lycka till!

   Radera
  2. Kvinnor i finansbranschen går kanske inte omkring och ser sig som offer i allmänna drag. Då är det längre till att känna sig negativt behandlad.

   Radera
 4. Sen är det lite svårt att veta vad Gustafzon har för inblick givet att hon är någon slags fd försäkringsrådgivare och numera bloggare bosatt i Malmö. Ganska långt från finans-Sverige i Stockholm.

  SvaraRadera
 5. Hmmm... Den källaren - bilden ovan - restaurang...
  Någonstans i ... **** trumvirvlar **** Svenljunga ! ;-)

  SvaraRadera
 6. "kvinnodominerade branscherna, som juridiken, media, kultur och sjukvården"

  Vi ska bara ignorera att man kan skriva det där och samtidigt köra 'tänk på kvinnorna'...

  SvaraRadera
 7. Paulo Robertos sextrackade robot R2#metoo tycker jag toppar listan. Hahaha. Masspsykos.

  SvaraRadera
 8. Gissar att teknik-metoo dog ut för att det tog slut kvinnor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Even Steven... som när papputarna tog slut...

   Radera
 9. #meToo äger! Kommer aldrig stödja finansbranschen mer. #Witho kommer starkt, alla vita män ska strejka vecka50 så dom dumma får känna på hur det är utan... häng på allas lika värde!

  SvaraRadera
 10. Lustigt, jag är i branschen (nätmäklare) och jag skulle säga att ängsligheten är ca 100%. Starkölslunch=katastrof. Kvinnor är i stort sett garanterade mellanchefstjänst om man sköter sig i 3-4 år. Borde kanske byta till meetoo-stället..

  SvaraRadera
 11. Ja, finansbranschen är sjuk.
  Mediabranschen är sjuk.
  Rättsväsendet är sjukt.
  Politikerna är sjuka.
  Sjukvården är en riktigt sjuk bransch. Inte en frisk människa där.

  Läraryrket som också det, i allra högsta grad är en kvinnodominerad bransch, tycks vara hårt drabbat!!!

  "Marika Lövström är lärare och en av administratörerna för Facebookgruppen ”Icke godkänt”, som vänder sig till all personal inom skolan. – Det här är ett jätteomfattande problem. Vi är nu över 14.000 medlemmar i Facebookgruppen. Vi välkomnar alla lärare även vikarier, som inte definierar sig som män."

  Kvinnor och icke-binära personer (individer som varken känner sig som man eller kvinna) som arbetar som lärare kan skriva under uppropet här (extern länk). ”Att underteckna uppropet innebär inte att man personligen har blivit utsatt för övergrepp”, står det där bland annat.

  Nu har det här fått sådana proportioner att vi antingen:
  1. Förbjuder män.
  2. Se punkt 1
  3. Se punkt 2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer - herregud vilken enfald

   Radera
  2. "Alla berättelser kommer att vara anonyma. Namninsamlingen kommer att publiceras tillsammans med historierna; givetvis utan koppling till dem."

   "Vi kommer att lägga skammen där den hör hemma – hos förövaren och de som skyddar honom. Vi pratar med en röst."

   "Då uppropet vänder sig till kvinnor och icke-binära är det här inte rätt plattform för män."

   Alla män är alltså kollektivt anonymt skyldiga.
   Uppropet #ickegodkänt är också skyldiga eftersom de skyddar förövarna.

   https://www.skrivunder.com/uppropet_ickegodkant

   http://lararnastidning.se/ickegodkant-larare-protesterar-mot-sexuella-trakasserier/


   Radera
  3. En tanke:

   Betyder "Vi pratar med en röst" i det här fallet att de "hör röster" eller att de "står upp som EN man"?

   Radera
 12. Nu också arkeologerna. #utgrävningpågår

  https://www.expressen.se/nyheter/utgravningpagar-kvinnliga-arkeologer-sager-ifran-/

  Här finns dock inga historier, förutom en gift manlig arkeolog i chefsposition som inledde ett förhållande med en yngre kvinnlig arkeolog. De andra arkeologerna "reagerade" på detta och mannen fick en reprimand från en annan "senior arkeolog". Han avstod självmant också från att gå med ut att dricka öl vid ett tillfälle eftersom "han inte litade på sig själv i sällskap av vackra kvinnor". Så var det med det.

  I stället är problemet inom arkeologin:

  "Petra Aldén Rudd, arkeolog i Göteborg och initiativtagare bakom den hemliga Facebook-grupp som startade uppropet, säger att det finns en "romantisk bild av en äventyrlig man i kakikläder" som försvårar för kvinnorna i branschen."

  Känns mer som initiativ till: #utrensningpågår

  Mansnormen är skulden.
  Igen.

  SvaraRadera
 13. Den där sista meningen i inlägget: Ouch. Bull's eye.

  SvaraRadera
 14. Borde kolla upp stripshowerna hos en viss "aktivistfond". Mycket smaskigt och fullkomligt skitrutten kvinnosyn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du att det är "skitrutten manssyn" när tjejgänget går och ser Chippendales? Eller är det bara män som ska förhindras från att titta på myndiga, galanta damer, som frivilligt strippar?

   Radera
  2. Beror på omständigheterna, men om en firma med 90% män och allmän grabbig stämning ordnar sociala aktiviteter där de kvinnliga medarbetarna deltar och där striptease ingår i aktiviteten så skulle jag kalla det rutten kvinnosyn och en dålig arbetsplats.

   Radera
  3. Nu frågade jag iofs OP, men du får gärna svara på frågan "är det bara män som ska förhindras från att titta på myndiga, galanta damer, som frivilligt strippar?"   Radera
  4. Nej, men frågan gällde ju inte det, eller hur? Frågan gällde stripshower hos en viss aktivistfond, inte striptease i allmänhet.

   Radera
  5. Nej, min fråga kan du läsa ovan. Jag är nyfiken på om olika måttståckar ska användas för kvinnor och mäns stripp-konsumtion, eller om det bara är allmän nypuritansm. Prova att svara på min fråga?

   Radera
  6. Både män och kvinnor får titta på striptease.

   Radera
  7. Tack Somebody. Då återstår bara att skicka in CV:t.

   Radera
 15. Det är tråkigt att så många här förminskar en sak som ni i vanliga fall skulle aplodera. Vanliga människor tar bladet från munnen och säger sin mening. En diskussion som inte är styrd av staten eller media förs. Ibland är den inte så slipad eller professionell men det kan man väl ha överseende med? Civilsamhället i Sverige tittar upp ur sin dvala! Säg hej...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Titta din egen nationalitet i spegeln för guds skull. Metoo uppkom som ett fenomenalt initiativ för att dra bort gardinen vad gäller sexuell missbruk av makt - missbruk från personer som varit mer eller mindre untouchable. Att du inte ser något "kön" i den meningen beror på att det helt enkelt inte har med kön att göra, det har med makt och maktmissbruk att göra.

   Det är olyckligt men självklart att detta på sina håll ändå utmynnar i någon typ av kvinnor vs män. Det är ingen större fara. Låt vissa grupper känna och tycka och tänka som de vill.

   Det som är riktigt, riktigt, riktigt jävla pinsamt är att i Sverige _förstår_ de flesta inte ens skillnaden. När det här konceptet kom till Sverige hade det plötsligt minimerats till en simpel könskamp. Visserligen är det så att i Sverige finns inte en tillstymmelse av de mardrömmar som försiggår i exempelvis Hollywood; det finns överhuvudtaget inte samma makt att ens utnyttja här. Men det betyder inte att konceptet sexuellt missbruk via makt inte existerar (och tystat ned) även här, och det betyder absolut inte att det här pinsamma samhället har rätt att förminska detta till sin lilla politiska könskamp.

   Den dagen det här samhället respekterar fruktansvärda globala fenomen, och istället gör en egen politisk hashtag av typen "män är dumma mot kvinnor" lovar jag att säga hej och respektera det initiativet.

   Radera
  2. Postmodernistiska män verkar ha svårt att skilja på sak och person. Märkligt nog är det alltid de som också skriker högst i många andra sammanhang. Facinerande inte sant...

   Radera
 16. Märkligt, jag har i hela min karriär varit bank och försäkringsbranschens, jag har personligen aldrig sett nåt. Om någon bettet sig illa så har personen blivit avskedad dagen därpå. Jag skulle säga hävda att den är tämligen bra. Jag antar att det finns rötägg även där, men det är absolut inget som accepteras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din anekdotiska världsbild accepteras inte då cornu faktiskt har minst 3 anekdotiska världsbilder som talar emot din.

   Radera
  2. Kanske även handlar om vad man lägger i ”någon betett sig illa” samt hur man förstått vad som menas med #metoo?

   Radera
 17. Jag arbetar själv i finansbranschen och detta är inget som jag känner igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Har jobbat i branschen i mer än 25 år (front office/förvaltning som är starkt mansdominerat) och skulle snarare säga att det tvärtom är en stark fördel att vara kvinna. Är du någorlunda kompetent så får du som regel en bättre position än en man med motsvarande kompetens. Har också sett en uppsjö av kvinnor som ständigt sparkats uppåt enbart för att de är kvinnor. Har tom varit med om rekryteringar där det varit ett explicit krav på att hitta en kvinna och inga män kallas till intervju!

   Enstaka slödder finns överallt och naturligtvis även inom finans men jag känner inte alls igen bilden som återges i artikeln och länkarna och skulle vilja påstå att det är direkt missvisande.

   Radera
 18. Låter otroligt överdrivet och märkligt. Är själv kvinna och har jobbat i finansbranschen i Stockholm i 20 år, måste säga att jag inte håller med. Kan tillägga att enligt våra anonyma mätningar på arbetsplatsen så är det 0% som upplever sig sexuellt trakasserade. Känns verkligen som en bransch med nolltolerans mot dylikt.

  SvaraRadera